''Ketchup-activiste lid van AFA''

Het Katholiek Nieuwsblad meldt in een artikel over de Anti Fascistische Aktie (AFA) dat één van de twee activistes die ketchup naar minister Verdonk gooide, lid is van die beweging. Het zou gaan om de 28-jarige Agnes Wijbrands, die onlangs werd gesignaleerd met een AFA-speldje.

In het artikel wordt verder de vraag gesteld waarom justitie nimmer lijkt op te treden tegen gewelddadige akties van de AFA. De Anti-Fascistische Aktie is een in 1992 opgerichte actiegroep, die zich ten doel heeft gesteld ''racistische en fascistische partijen, groeperingen en tendensen te bestrijden". De AFA-top wilde niet meewerken aan het artikel in het nieuwsblad. Over een 18-jarige AFA-activiste die dat wel wilde (Amber Fernandes, kraakster uit Apeldoorn) werd prompt door een AFA-woordvoerder een bericht rondgestuurd waarin voor Fernandes werd gewaarschuwd.

Volgens onderzoeker Peter Siebelt liggen de wortels van de AFA in de kraakbeweging uit het begin van de jaren 80, toen Hans Janmaat met zijn Centrumpartij (CP) in opkomst was. Toen werd onder de naam Antifascistisch Kollektief geopereerd. Uit deze onderzoeksgroep komt later in de jaren 80 het Fascisme Onderzoek Kollektief (FOK) voort.

In het artikel worden verschillende vormen van intimidatie aangehaald die AFA-activisten hanteren. Onder andere Michiel Smit en leden van zijn Nieuw Rechts waren daar slachtoffer van, alsmede leden van de jongerenbeweging van de LPF.

Overigens trad justitie onlangs wel hard op tegen AFA-demonstranten, toen die in Den Haag met geweld een demonstratie van de neo-nazistische NVU wilden verstoren. In totaal werden toen 350 AFA-aanhangers opgepakt.