Managementteam Inholland weg na inspectierapport

Hogeschool Inholland heeft het managementteam van de opleiding media en entertainmentmanagement (MEM) weggestuurd. De school besloot dat nadat de Inspectie van het Onderwijs donderdag een kritisch tussenrapport openbaar maakte.

De opleiding kwam vorig jaar in opspraak toen bleek dat studenten te gemakkelijk aan een diploma werden geholpen. Diverse commissies doen sindsdien onderzoek naar het afstudeertraject binnen Inholland en de financiële onregelmatigheden daaromtrent. Het college van bestuur en de raad van toezicht besloten eerder al op te stappen.

Volgens de inspectie was het afstudeertraject binnen de MEM onreglementair. Leidinggevenden, die op de hoogte waren, hadden moeten ingrijpen. Ook klaagden zeventien medewerkers bij de inspectie over ongewenste druk vanuit de organisatie van de hogeschool, functioneerden examencommissies niet goed en ontbraken vertrouwenspersonen. Volgens de inspectie kwam daarmee het niveau van de opleiding onder druk te staan.

Doekle Terpstra, sinds november bestuursvoorzitter van Inholland, reageert positief op de grondige analyse van de inspectie. "Inmiddels is er binnen de organisatie veel gebeurd", zegt een woordvoerder. "Er is een nieuw college van bestuur, er komt een nieuwe raad van toezicht en ook elders in de organisatie is het verbeterproces in volle gang."

De inspectie komt in april met twee vervolgonderzoeken over onder meer de naleving van wet- en regelgeving bij Inholland en het niveau van de afstudeerproducten.