Onderzoek financiële onregelmatigheden Inholland

De Inspectie van het Onderwijs stelt een onderzoek in naar financiële onregelmatigheden bij de hogeschool Inholland. De uitkomsten van een vooronderzoek naar onregelmatigheden waren zodanig dat een vervolgonderzoek is gerechtvaardigd, zegt een woordvoerder. De inspectie verwacht in juni de uitkomsten van het onderzoek te kunnen presenteren.

De inspectie was het vooronderzoek begonnen na een melding van het ministerie van Onderwijs. Wat de financiële onregelmatigheden zijn, wil de woordvoerder van de inspectie niet zeggen.

NRC Handelsblad berichtte eerder dat het onderzoek zich richt op onkostendeclaraties van het college van bestuur van de hogeschool. Inholland zou zich daarna hebben gemeld bij het ministerie van Onderwijs. Na overleg werd besloten de inspectie een vooronderzoek te laten doen naar de uitgaven van de leden van het college van bestuur. Uit dit onderzoek moest blijken hoe ernstig de 'signalen' zijn.

Over Inholland was deze zomer al veel te doen. Na geruchten over diplomafraude op de school wees onderzoek uit dat studenten van de studie Media & Entertainment Management in Haarlem die langer over hun studie deden, van Inholland te makkelijk een diploma kregen. Het speciale traject voor de langstudeerders was onvoldoende transparant en voldeed niet aan de regels.

De onderzoekscommissie stelde toen dat financiële motieven geen rol hebben gespeeld, maar dat er bij de opleiding wel een fraudegevoelige situatie bestond.