Oproep kabinet aan Inholland-bestuurders

De afgetreden bestuursleden van de hogeschool Inholland zouden hun ontslagvergoeding deels moeten weigeren. Deze oproep heeft staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer gedaan.

"Ik zou hen willen oproepen zelf te zeggen: ik hoef de hele ontslagvergoeding niet te krijgen, want dat zou ik gezien de situatie niet juist vinden", zei Zijlstra. Hij zei niet de macht te hebben de afgetreden bestuurders hun ontslagvergoeding te ontnemen.

De overgebleven twee bestuursleden van Inholland stapten maandag op. Eerder was bestuursvoorzitter Geert Dales al vertrokken. Over zijn vertrekregeling ontstond ophef. Hij kreeg een vergoeding van ongeveer 180 duizend euro en blijft tot 2011 op de loonlijst staan.

Inholland is in opspraak vanwege gesjoemel met diploma's, slecht onderwijs en financiële onregelmatigheden, waaronder hoge declaraties door het bestuur. De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar de hogeschool. Maandag werd bekend dat voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad het komende jaar aan de slag gaat bij Inholland, om daar orde op zaken te stellen. Hij gaat 150 duizend euro verdienen en krijgt geen bonussen en vertrekregelingen. "Ik denk dat hij met zijn capaciteiten een goede rol kan spelen", zei Zijlstra dinsdag.