Geert Dales trekt kort geding tegen Inholland in

Het kort geding dat Geert Dales tegen zijn vroegere werkgever Inholland aanspande is van de baan. Aanleiding is het vertrek van de voltallige raad van toezicht. Dat heeft Dales maandag laten weten.

"Na het aftreden van de raad van toezicht moet Inholland de kans krijgen zich volledig te richten op het herstel van de aangerichte schade en de toekomst van de hogeschool", laat de oud-bestuursvoorzitter maandag in een verklaring weten. "Openheid over declaraties zal daaraan bijdragen."

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt de mogelijke diplomafraude en het declaratiegedrag van bestuursleden. De inspectie wil daarvoor de oud-burgemeester van Leeuwarden horen. Uit een eerste onderzoek naar de diplomafraude zou zijn gebleken dat vooral de raad van toezicht heeft gefaald.

Dales wilde via het kort geding inzage krijgen in een aantal declaraties zodat hij zich kon voorbereiden op het gesprek met de inspectie. Volgens hem hoeft dat nu niet meer onder druk van een kort geding. "Dat zou alleen maar tot meer beschadigende publiciteit kunnen leiden."

Dales stapte afgelopen najaar op als baas van Inholland, de overige bestuursleden volgden hem enige tijd later. Sinds november zwaait Doekle Terpstra de scepter bij de hogeschool. Het kort geding zou volgende week maandag dienen.