Instanties oneens over toezicht op zeilmeisje

Het toezicht op Laura Dekker kan wat betreft Bureau Jeugdzorg Utrecht worden opgeheven. De Raad voor de Kinderbescherming vindt echter dat de voogdij moet worden verlengd. Dinsdag boog de rechtbank van Middelburg zich over de zaak. De uitspraak wordt volgende week verwacht.

Wat betreft Bureau Jeugdzorg heeft de 14-jarige Dekker genoeg vorderingen gemaakt en is aan de voorwaarden voor het opheffen van het toezicht voldaan. De Raad voor de Kinderbescherming weerspreekt dat.

De zaak zit juridisch complex in elkaar. Bureau Jeugdzorg heeft gevraagd het toezicht niet te verlengen. Los daarvan heeft de Raad voor de Kinderbescherming gevraagd het toezicht met twaalf maanden te verlengen.

Als de zaken los van elkaar worden behandeld, zouden de partijen tegen de uitspraken die de rechters doen in beroep kunnen gaan. Om langdurig juridisch gesteggel te voorkomen zijn de zaken samengevoegd.

Een woordvoerder van het landelijke Bureau Jeugdzorg wil niet spreken van onenigheid. "We hebben een andere mening dan de Raad voor de Kinderbescherming, maar alles gaat in goed overleg. Van ruzie is zeker geen sprake."

Als het toezicht wordt stopgezet, staat het Dekker vrij om op een solozeiltocht rond de wereld te gaan. Haar moeder schreef zaterdag in een open brief in het AD dat ze vindt dat de instanties haar moeten laten gaan. Eerder had ze een andere mening.

Ondertussen speelt ook mee dat het zeilmeisje is verhuisd. Daardoor woont ze nu in de regio van Bureau Jeugdzorg Zeeland. Bureau Jeugdzorg Utrecht had de rechter gevraagd Bureau Jeugdzorg Zeeland als voogdij-instelling te benoemen. "Een standaardprocedure bij een verhuizing", legt een woordvoerder uit.

De tiener kondigde vorig jaar plannen aan om als jongste ooit een solozeiltocht rond de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling.

Instanties oneens over toezicht op zeilmeisje
Instanties oneens over toezicht op zeilmeisje (Foto: Novum)