Overleg over A'damse 4 mei verstoringen

Verschillende organisaties gaan in Amsterdam overleggen over de verstoring van de 4 mei herdenkingen in de stad door Marokkaanse jongeren. Op verschillende plaatsen werden de herdenkingen bezoedeld door het gedrag van de jongeren.

In de Baarsjes riep een groepje jongeren Alle Joden moeten dood tijdens de twee minuten stilte. Op het Sierplein in stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld voetbalden Marokkaanse jongens 's avonds met de kransen. In de wijk Zeeburg op het Ceramplein gooiden jongeren met eieren naar deelnemers aan de dodenherdenking. Buurtbewoners hadden al gewaarschuwd voor ongeregeldheden, nadat het opbouwwerk de rapper Raymtzer (bekend van zijn nummer Kut-Marokkanen) had uitgenodigd. Dat was gebeurd na overleg met jongeren in de buurt, maar veel anderen vonden zijn optreden bij dodenherdenking ongepast.

Abdoe Menebhi, de voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad in Amsterdam, heeft er geen goed woord voor over: ''Het is schunnig, natuurlijk absoluut te veroordelen.'' Hij vreest voor het aanzien van de Marokkaanse gemeenschap in de hoofdstad. Menebhi begrijpt de context van wat de Marokkaanse jongeren doen: ''Ze zien ook op de televisie wat in Palestina gebeurt. Maar dit gedrag en deze uitlatingen zijn niet acceptabel''.

Burgemeester Job Cohen noemt de verstoringen ''Verwerpelijk. Dit kan gewoon niet. Ze hebben geen idee van de geschiedenis van de stad en het land. Er moeten initiatieven worden genomen om hen daarover beter te vormen op scholen en op andere plaatsen.''

Volgens bewoners van de Indische Buurt is het de laatste jaren telkens raak geweest bij dodenherdenkingen. Zo werden bloemen vernield, kreeg de pastor een blikje bier naar zijn hoofd en waren er scheldpartijen en soms antisemitische beledigingen.

Rabbijn Raph Evers vindt het bijzonder treurig dat de allochtonen kennelijk weinig respect opbrengen voor het verleden. ''Het verrast me dat het nu zo openbaar, zo brutaal gebeurt. Het toont ook hoe scheef de verhoudingen liggen in onze multiculturele samenleving''.