Held of overbodig geweld: Casey Heynes

Gepest worden op school: wie heeft het niet meegemaakt? Zo had ik een te grote neus en was ik jarenlang de kleinste van de klas. Inmiddels ben ik 1.93 meter en is mijn hoofd wat voller geworden en heeft mijn neus hetzelfde formaat aangehouden, waardoor mijn neus nu binnen de verhoudingen van mijn hoofd past. Ook de jeugdpuistjes zijn al lang verleden tijd. Maar soms halen de pestkoppen het bloed onder je nagels vandaan. Als tiener ben je nu eenmaal veel gevoeliger voor pesterijen.

Een gewelddadige inslag is mij onbekend, maar toch weet ik me te herinneren dat ik door een pestkop een klap voor mijn kanis kreeg, waarna ik terugsloeg en de plaatjesbeugel van de pestkop vrijwel permanent in zijn tandvlees verankerde. En natuurlijk mochten we daarna samen op bezoek bij de conrector. De reputatie van dat joch was ook bij hem bekend, zodat alles met een sisser leek af te lopen. Pluspunt: in één klap veranderde de pestkop in een ‘normale' jongen. Wat mij wel tegenviel is dat de school door de ouders van die jongen de rekening kreeg gepresenteerd voor de herstelwerkzaamheden aan de beugel en het tandvlees.

Op YouTube en FOK! is nu een filmpje opgedoken (niet voor mensen met een al te zwakke maag) waar een pestkop er door een dikke jongen, Casey Heynes, genadeloos van langs krijgt. De pester slaat de dikke jongen eerst op zijn gezicht, maar een tweede poging mislukt omdat Casey de vuistslag weet af te weren. Na wat plaagstootjes in de maagstreek besluit Casey terug te vechten. Hij pakt de pestkop op en smijt hem op de grond. De actie van Casey doet denken aan die van een WWF-worstelaar. U weet het vast wel, dat showworstelen dat in de Verenigde Staten veel aanhangers kent.

Terwijl Casey wordt geslagen staan omstanders en vrienden van de pestkop te filmen, te lachen en gewoon toe te kijken. Bij Casey is het nu zover gekomen dat hij onder zijn nagels waarschijnlijk al geruime tijd is leeggebloed. Hij is het jarenlange gepest al lang zat, maar nu gaat er een knop om. Moet ik het weer over mijn kant laten gaan? zie je hem denken. Over de verwondingen van de pestkop bestaat geen duidelijkheid. Er wordt gesproken over een hersenschudding en een ontzette knie, terwijl andere media daarnaast nog spreken van een gebroken kin, neus, oogkas en jukbeen.

Gaat de actie van Casey te ver? Ik vind van niet. Hij vecht terug en zijn doel zal niet zijn geweest om de pestkop op die manier toe te takelen. En die ene jongen zal niet de enige zijn door wie hij werd gepest. Gepest worden op school is het meest verschrikkelijke dat je als tiener kan overkomen, en tegelijkertijd een van de meest onderschatte problemen. In mijn ogen is Casey een held. Hij kwam voor zichzelf op en zal niet meer gepest worden. Dat hij door de schoolleiding voor vier dagen is geschorst, zal hem een worst wezen. En dat de ouders van de pestkop Casey en zijn ouders aanklagen voor mishandeling is een wassen neus, waar natuurlijk niets van terecht zal komen.

Casey geeft iedereen die wordt gepest weer een beetje hoop. Hulde aan Casey; de held van Down Under. Ik hoop dat de pestkop zijn lesje heeft geleerd.