Wintersport is zwaar overschat

 De Dikke Molukker 3:


Wintersport is zwaar, zwaar overschat!

Oké, om te beginnen: ik ben nog nooit op wintersport geweest en tenzij ik ooit word uitgenodigd om geheel op andermans kosten naar de bergen af te reizen zal ik nooit op wintersport gaan. Ik weet namelijk zeker dat dit niks voor mij is.
Mijn mening baseer ik op een middagje snowboarden in Zoetermeer. Ik stond daar onlangs voor een reportage op de piste. De ellende begon al met het aankleden. Nu geef ik meteen toe dat ik niet het meest ideale postuur heb om in skikleding rond te huppelen, maar aan de andere kant: wintersport is toch voor alle lagen van de bevolking, ook de dikkeren onder ons.
En inderdaad, na een kwartier zoeken kwamen de juiste maten tevoorschijn waar ook ik mee uit de voeten kon. Maar het aantrekken van al die lagen kleding was een ramp. Je bent zo dik ingepakt dat je je meteen een Michelinmannetje voelt. Nog meer dan anders zeg maar. Maar het pak is nog niet eens het ergste. Dat is het begin!

Daarna komen de schoenen. Van die halfhoge laarzen waar je met moeite je voeten inkrijgt en als je ze er dan al in hebt dan moet het geheel ook nog dicht. Je bloedvaten worden meteen afgekneld en de kramp slaat doe voor je goed en wel op je benen staat. En als dat is gelukt moet je nog zien of je kunt lopen. Wat overigens voelt alsof je Robocop bent.
In een pak gehesen mag je dan eindelijk de piste op. Waar het gigantisch koud is. Oké, met een zonnetje in Zwitserland zal het wellicht meevallen, maar de bottomline is dat er sneeuw is en als er sneeuw is is er kou.

Dan ben je zover dat je op de latten kan of op de snowboard. Daar begint de ellende pas goed. Je moet eerst leren hoe je überhaupt kan lopen met een snowboard aan je voet en daarna moet je allemaal onnatuurlijke houdingen aan te nemen om te glijden. Binnen een half uur zijn je spieren, waarvan je niet eens wist dat je ze had, zo erg verzuurd dat de kramp de hele dag blijft aanhouden.
Kortom, je zult begrijpen dat wintersport totaal niet is besteed aan mij. Ik moet er niet aan denken een week lang piste op en piste af te gaan, ‘s avonds lallen met medewintersporters in de skihut, bier zuipen om de volgende dag weer de latten op te gaan.
Ik snap dan ook werkelijk niet dat zoveel mensen zeggen dat wintersport de leukste vakantie is die ze kennen, dat het verslavend is. Wat is er verslavend? Met je latten de berg af? Zuipen in de skihut en meedeinen op Nederlandstalige muziek? Lekker op je bek gaan voor een grote groep mensen?

En toch reizen hele volksstammen af naar Frankrijk, Zwitserland of waar er dan ook sneeuw ligt, om een beetje van een berg af te glijden en met en dure skipas weer naar boven te gaan.
Wintersport is zwaar overschat als je het mij vraagt. Een hoop gedoe, reistijd en materiaal voor een volksvakantie tussen het SBS publiek. En als je dan thuiskomt heb je nog twee weken lang een zonnebrilafdruk op je gebruinde gezicht. Nee, als ik wil zuipen of op mijn bek wil gaan, kan ik net zo goed dronken de kroeg uitstrompelen. Kun je ook nog eens een kroeg uitzoeken die een beetje leuke muziek draait, want alleen al een week lang de Gebroeders Ko om je oren is al een reden niet te gaan wintersporten.