FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 oktober 2017

Opbrengst Serious Request helpt 175000 mensen

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2016 kan het Rode Kruis ruim 175.000 mensen helpen. Onder hen zijn 80.000 kinderen onder de vijf jaar, maakte dj Domien Verschuuren dinsdagavond bekend bij RTL Late Night. De benefietactie bracht vorig jaar ruim 9,2 miljoen euro op om longontsteking bij kinderen tegen te gaan.

De hulporganisatie heeft van het geld al zo'n 40.000 antibioticakuren, 12.800 inhalers en 20 zuurstofmeters aangeschaft. In Ivoorkust hebben 12.500 mensen voorlichting gekregen over het voorkomen en behandelen van longontstekingen en zijn er 450 openbare toiletten gebouwd om de persoonlijke hygiëne te verbeteren. Ook zijn hier vier klinieken opgeknapt, waardoor meer dan 105.000 mensen betere medische zorg krijgen voor hun kinderen en zichzelf.

Een van deze klinieken, de Langba-kliniek, is postuum opgedragen aan Tijn Kolsteren. Het doodzieke jongetje veroverde vorig jaar de harten van heel Nederland met zijn nagellakactie voor Serious Request. Hij haalde hiermee ruim 2,6 miljoen euro op voor kinderen met longontsteking. Tijn stierf in juli op zesjarige leeftijd aan hersenstamkanker.

Naast Ivoorkust besteedt het Rode Kruis de opbrengst van vorig jaar ook aan hulp in Ethiopië, Soedan, Mali, Zambia, Libanon, Syrië en Afghanistan.

"Ik heb onlangs met eigen ogen mogen zien hoe de opbrengst van 3FM Serious Request terechtkomt in een land als Ivoorkust", zei Verschuuren. "Alles wat we daar in die klinieken zagen - zuurstofmaskers, levensreddende apparatuur voor pasgeboren baby's, de aanleg van elektriciteit - is allemaal gedaan met het geld dat we samen met al die Nederlanders hebben ingezameld. Zonder hun inspanningen zou deze hulp er niet zijn."

Het Glazen Huis staat dit jaar in Apeldoorn, waar de dj's zich gaan inzetten voor de hereniging van verscheurde families in crisisgebieden. NPO 3FM maakt op 9 november bekend welke dj's vanaf 18 december zes dagen lang 24 uur per dag radio en tv maken zonder dat ze daarbij mogen eten.

Opbrengst Serious Request helpt 175000 mensen
Opbrengst Serious Request helpt 175000 mensen (Foto: ANP)

Rutte klaar met kandidaat-bewindslieden

Premier Mark Rutte heeft alle 23 kandidaat-bewindslieden voor zijn nieuwe kabinet gesproken. Hij voerde dinsdagavond als formateur van Rutte III zijn laatste gesprek. Hij wilde onder meer weten of de beoogde bewindslieden aan de vereisten voldoen. Het waren heel erg goede gesprekken, zei Rutte na afloop.

Hekkensluiter was CDA'er Raymond Knops, de nieuwe staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De spits werd zaterdag afgebeten door de minister voor deze portefeuille, Kajsa Ollongren van D66.

De ministers van Rutte III komen woensdagmiddag samen om onder leiding van de formateur alle taken precies vast te leggen, het zogenoemd constituerend beraad. Donderdag iets na 11.00 uur worden de leden van het kabinet beëdigd door de koning. Daarna kan het kabinet-Rutte III aan de slag, ruim zeven maanden na de verkiezingen.

Het duurde lang
Het heeft heel lang geduurd, erkende Rutte. "De grap die we af en toe maakten was: we moeten de formatie wel onderbreken in februari 2021 voor de verkiezingscampagne. Dan gaan we daarna weer verder."

VVD-leider Rutte maakte ook duidelijk dat hij tijdens de formatie af en toe heeft gedacht: dit gaat helemaal fout. Niet alleen toen het overleg met GroenLinks vastliep, maar ook daarna tijdens de onderhandelingen met de komende coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie. Ook toen is de formatie "een paar keer door moeilijke fases gegaan", aldus Rutte. "Er zijn veel moeilijke discussies geweest over veel onderwerpen. Maar daar zijn we steeds heel sterk uitgekomen."

Rutte klaar met kandidaat-bewindslieden
Rutte klaar met kandidaat-bewindslieden (Foto: ANP)

Trumps belastingplannen afgekraakt

De Amerikaanse Democraten hebben de belastinghervormingen die president Donald Trump voor ogen heeft afgekraakt. Chuck Schumer, de leider van de minderheidsfractie in de Senaat, zei dinsdag dat Trump en z'n collega-Republikeinen niet eerlijk zijn over wat hun plannen voor de Amerikaanse burgers inhouden.

Schumer verwees naar de Republikeinse senator Bob Corker, voorzitter van de Senaatscommissie buitenlandse betrekkingen, die Trump dinsdag verweet stelselmatig leugens te vertellen. "Helaas is wat de president zegt over belastinghervorming door senator Corker terecht gekarakteriseerd als 'onwaar'. En dan was Corker nog vriendelijk", aldus Schumer. "Wat de president beweert en wat het Republikeinse plan doet zijn tegenpolen".

Ondermijnen
Corker haalde in een interview stevig uit naar Trump. De president zou de VS omlaag halen en wereldwijd de relaties ondermijnen.

"De president heeft grote moeite met de waarheid. Helaas weten wereldleiders dat. Trump breekt opzettelijk internationale betrekkingen af die nuttig waren voor ons. Maar hij zal, denk ik, het meest worden worden herinnerd wegens de degradatie van ons land", aldus Corker in het Capitool.

Daar ontvangt Trump Senaatsleden in een poging consensus te smeden voor zijn belastinghervormingen. Corker ziet niks in de plannen en vormt daarmee een gevaar voor Trump gezien de kleine Republikeinse meerderheid in de Senaat (52-48). Hij zei ook tegen CNN Trump niet nog eens te zullen steunen in een verkiezingscampagne.

Trump reageerde met een tweet waarin hij Corker een "incompetente" commissievoorzitter noemde die "absoluut niet in de gaten had dat de hele wereld lachte en van ons profiteerde".

Uit de pas
De Republikeinse senator Jeff Flake, een prominente criticus van Trump, verlaat de landelijke politiek. Hij zei dinsdag dat hij uit de pas loopt met de partij en zich niet herkiesbaar stelt. Flake wil ook niet als afhankelijke kandidaat meedoen aan de komende verkiezingen.

"Voor een Republikein als ik is er vermoedelijk geen plaats in het huidige Republikeinse klimaat of in de huidige Republikeinse partij", zei Flake. Zijn termijn namens de staat Arizona loopt in 2018 af. Door Flake's besluit komt de krappe meerderheid in de Senaat volgend jaar mogelijk nog meer in gevaar.

Democraten kraken Trumps belastingplan af
Trumps belastingplannen afgekraakt (Foto: ANP)

Kalma scoort hattrick in vier minuten bij Nederland onder 19

De Nederlandse voetbalsters onder 19 jaar hebben de eerste kwalificatiefase voor het EK van volgend jaar, gehouden in Zwitserland, op indrukwekkende wijze afgerond. Na de 12-0 en 12-1 zeges op Letland en Estland moest Ierland er in Assen ook aan geloven.

Het duurde heel even, maar na dik twintig minuten opende Victoria Pelova de score, tien minuten later gevolgd door Noah Waterham. Vervolgens ging de aandacht echter volledig naar de 17-jarige Fenna Kalma van sc Heerenveen. In de 39e minuut scoorde ze de 3-0 en voor men goed en wel met de ogen kon knipperen had ze de 4-0 en 5-0 er ook al in liggen: een loepzuivere hattrick in krap vier minuten.

Kerstin Casparij tekende tien minuten na rust voor de 6-0, waarna Nederland verrassend veel kansen tegengehouden zag worden door de Ierse keeper. Joëlle Smits schoot een klein kwartier voor tijd vanaf elf meter raak en een minuutje later voegde ze de 8-0 er nog aan toe - een verbetering van Kalma's hattricktijd kreeg ze niet voor elkaar. Tiegan Ruddy redde de Ierse eer nog een beetje door de 8-1 te maken.

Nederland en Ierland gaan met speels gemak door naar de eliteronde, waar 28 teams begin volgend jaar strijden om zeven plekken op het EK.

Inter dankzij uitblinker Icardi naar leiding in Serie A

Internazionale heeft in ieder geval voor 24 uur de koppositie in de Serie A in handen. I Nerazzurri maakten het zichzelf in de slotfase nog lastig, maar versloegen Sampdoria met 3-2. Grote man aan de zijde van de thuisploeg was Mauro Icardi, die twee keer doel trof tegen de bezoekers uit Genua.

Het waren alweer de tiende en elfde treffer van het seizoen voor de Argentijn, die dit seizoen een imposante vorm kent. In tien competitiewedstrijden trof Icardi dus al elf keer doel, waardoor de spits een indrukwekkend doelpuntenmoyenne kan overleggen. Het was overigens al snel duidelijk dat er voor Sampdoria weinig te halen viel in Milaan. Milan Skriniar zorgde al na achttien minuten voor de openingstreffer, waarna de thuisploeg via Ivan Perisic, Icardi en Yuto Nagatomo kansen op het tweede doelpunt kreeg.

Uiteindelijk zorgde Icardi met een fraaie volley nog voor rust voor de 2-0. In de tweede helft ging Internazionale verder waar het gebleven was en verzorgde Icardi al snel zijn tweede treffer van de avond, na een goede voorzet van Perisic. Na het derde doelpunt van de avond nam Internazionale wat gas terug, waardoor Sampdoria nog terug kon komen in de wedstrijd Dawid Kownacki zorgde voor de 3-1. Vlak voor tijd verkleinde Fabio Quagliarella de marge nog tot één, maar dichterbij kwamen de bezoekers niet meer.

Dankzij de driepunter heeft Internazionale nu één punt meer dan Napoli. Zij komen woensdag nog in actie tegen Genoa.

Dortmund herstelt zich in DFB Pokal, 'Nederlands' Eintracht Frankfurt door

Borussia Dortmund heeft zich dinsdagavond voor de zestiende finales van de DFB Pokal geplaatst. Het team van Peter Bosz, die voor zeven nieuwelingen in zijn basiself zorgde, rekende simpel af met 1. FC Magdeburg, de nummer twee van de 3. Liga. Alexander Isak luisterde zijn basisdebuut voor die Borussen op met zijn eerste doelpunt. Eintracht Frankfurt was tegelijkertijd ook met ruim verschil te sterk voor 1. FC Schweinfurt en bereikte zodoende eveneens de volgende ronde in de beker.

1. FC Magdeburg - Borussia Dortmund 0-5
Het spel van Dortmund voor rust was zeker niet grandioos, maar het team van Bosz speelde een serieuze eerste helft met veel kansen en balbezit. Vlak voor rust nam de voor Mahmoud Dahoud ingevallen Gonzalo Castro de 0-1 voor zijn rekening: Isak legde de bal met het hoofd klaar voor de invaller, die met zijn eerste balcontact voor de eerste treffer zorgde. In de tweede helft liep Dortmund verder uit. Na voorbereidend werk van Andriy Yarmolenko en Maximilian Philipp werkte Isak de 0-2 binnen. De laatste drie treffers vielen in het laatste kwartier: Yarmolenko benutte een strafschop na hands van Steffan Schäfer, Marc Bartra knikte raak na een corner van Shinji Kagawa en laatstgenoemde zorgde na een snelle combinatie voor het slotakkoord.

1. FC Schweinfurt - Eintracht Frankfurt 0-4
Het bezoek uit Frankfurt ging met een minimale voorsprong de rust in, maar een remise was op basis van de inzet van de amateurs zeker niet onverdiend geweest. Een rake kopbal van Sébastien Haller, die het leer wat gelukkig tegen zijn hoofd kreeg, zorgde echter voor het klassenverschil. Na rust trok Frankfurt, met Jetro Willems en Jonathan de Guzman in de basis, het duel naar zich toe. Vanaf een meter of dertien schoot Haller de 0-2 tegen de touwen, na 58 minuten spelen, en vijf minuten later was het weer raak; Marius Wolf rondde een pass van De Guzman af. Vijf minuten voor tijd bepaalde Danny Blum, de vervanger van Haller, de eindstand in het Willy-Sachs-Stadion.

Overige uitslagen:
Düsseldorf (2. Bundesliga) - Borussia Mönchengladbach 0-1
Bayer Leverkusen - Union Berlijn (2. Bundesliga) 4-1
Paderborn (3. Bundesliga) - VfL Bochum (2. Bundesliga) 2-0
Wehen (3. Bundesliga) - Schalke 04 1-3
Greuther Fürth (2. Bundesliga) - Ingolstadt (2. Bundesliga) 1-3

PEC voorkomt bekerblunder, Cambuur, RKC, Twente door

Na negentig minuten spelen stond in Zwolle een 2-2 stand op scorebord, waardoor er verlengd moest worden. Na 120 minuten spelen worstelde de ploeg van trainer John van 't Schip zich alsnog langs de tweededivisionist: 3-2. Ook Fortuna Sittard, SC Cambuur en RKC Waalwijk bereikten de volgende ronde van de KNVB Beker.

Na een vroege openingstreffer leek PEC Zwolle zich op te kunnen maken voor een gemakkelijke avond. Al na acht minuten spelen zette Younes Namli de thuisploeg op voorsprong. Ondanks kansen voor Youness Mokhtar en Mustafa Saymak kwam PEC Zwolle voor rust niet meer tot scoren. Daardoor bleef Kozakken Boys in leven en vlak na rust kwam de tweededivisionist op gelijke hoogte. Ahmed El Azzouti tekende na 52 minuten spelen voor de gelijkmaker. Door de treffer van Kozakken Boys werden de ruimtes kleiner en de kansen spaarzamer. Ryan Thomas, Kingsley Ehizibue en Mokthar kregen mogelijkheden, maar Philippe Sandler leek PEC Zwolle een kwartier voor tijd met een rake vrije trap te verlossen.

Gwaeron Stout groeide echter uit tot de held van Kozakken Boys. Twee minuten voor tijd zorgde hij voor de gelijkmaker, waardoor de ploegen gingen verlengen. In de verlenging was PEC Zwolle direct al een aantal keer dichtbij de 3-2. Zo raakte Terell Ondaan de lat en was Nicolás Freire gevaarlijk met een kopbal. Overigens werd aan de andere kant een poging met het hoofd van Stout van de lijn gehaald. Uiteindelijk kreeg PEC een strafschop nadat Thomas gevloerd werd in het strafschopgebied. Erik Bakker faalde niet vanaf elf meter en bracht PEC opnieuw op voorsprong. Deze keer wist Kozakken Boys niet meer op gelijke hoogte te komen, waardoor PEC Zwolle doorbekert.

Fortuna Sittard – Go Ahead Eagles 3-0
Er viel in de eerste helft weinig te beleven bij de wedstrijd tussen de Jupiler League-clubs, hoewel er toch een keer werd gescoord: Lars Hutten tekende na een kwartier spelen voor de openingstreffer. Go Ahead probeerde mogelijkheden te creëren, maar het werd nauwelijks gevaarlijk voor het doel van Aykut Özer. In de tweede helft leken de bezoekers dicht bij de 1-1, maar het was Mickael Malsa die na een scrimmage voor de verdubbeling van de marge zorgde. Wessel Dammers verzorgde daarna het slotakkoord.

FC Den Bosch – SC Cambuur 0-2
De bezoekers zorgden voor het eerste gevaarlijke moment, maar Marvin Peersman kon vanuit een vrije trap net niet binnen de palen mikken. Cambuur was in het eerste bedrijf sterker, maar Den Bosch groeide in de wedstrijd, met kansjes voor onder meer Niek Vossebelt en Sven Blummel. Ook in de tweede helft hielden de keepers lange tijd hun doel schoon, maar een kwartier voor tijd maakte Peersman met een droge knal dan toch de 0-1. Vlak daarna besliste Kevin van Kippersluis het duel met de tweede van de avond.

RKC Waalwijk – De Treffers 7-0
Said Bakkari bracht de thuisploeg na twintig minuten spelen op voorsprong door voor zijn tegenstander te kruipen en binnen te tikken. Roland Bergkamp kon zeven minuten voor de onderbreking de 2-0 tegen de touwen koppen en Johan Voskamp zorgde vlak voor het rustsignaal voor de vroegtijdige beslissing. Na de thee deed RKC het rustig aan en maakte de uitploeg geen aanspraak meer op een goal. In de slotfase werd RKC weer wakker en liep het nog uit naar een comfortabele 7-0 zege.

FC Twente - FC Eindhoven 3-0
FC Twente heeft ook het tweede duel na het slachtofferen van hoofdtrainer René Hake gewonnen. Na de 3-0 competitiezege op Roda JC Kerkrade werd nu de achtste finale van het bekertoernooi behaald door met 3-0 te winnen van FC Eindhoven. Spits Tom Boere maakte twee doelpunten tegen zijn oude club.

Overige uitslagen:
GVVV Veenendaal - Koninklijke HFC 1-0
Katwijk - VVSB 1-2

Miedema bezorgt Leeuwinnen zege in slotseconde

De Oranje Leeuwinnen zijn er op het nippertje in geslaagd om de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK winnend af te sluiten. Pas in de blessuretijd zorgde Vivianne Miedema voor de winnende treffer in de stijf uitverkochte Euroborg. Het was voor de Oranje Leeuwinnen de eerste officiële wedstrijd sinds de gewonnen EK-finale tegen Denemarken.

Bondscoach Sarina Wiegman veranderde alleen haar backs ten opzichte van de gewonnen EK-finale tegen Denemarken. Dominique Janssen en Liza van der Most speelden in plaats van Kika van Es en Desiree van Lunteren, die allebei geblesseerd zijn. Aan de aftrap verscheen uiteraard wel Lieke Martens, kersvers wereldvoetbalster van het jaar. Nederland begon goed aan het treffen met Noorwegen.

Het eerste gevaarlijke schot was van Miedema, maar haar poging werd gekeerd door de Noorse doelvrouw Ingrid Hjelmset. Kort daarna belandde een voorzet van Lieke Martens op de lat. Pas na 23 minuten spelen lieten de bezoekers van zich horen. Een kopbal van Kristine Minde vormde echter niet meer dan een speldenprikje. Gedurende de eerste helft werd Noorwegen iets sterker, maar vlak voor rust kreeg Oranje nog een goede kans.

Martens snelde langs haar tegenstander, maar haar voorzet vond geen medespeelster. De afgeslagen bal kwam voor de voeten van Jackie Groenen, die recht in de handen van keepster Hjelmset schoot. Na rust hielden de Oranje Leeuwinnen de bezoekers onder druk en na een klein uur spelen kreeg het de grootste kans van de wedstrijd. Shanice van der Sanden rommelde zich knap langs twee opponenten, waarna ze de bal teruglegde op Miedema. De spits schoot vervolgens op de lat.

Waar Nederland nadrukkelijk zocht naar de openingstreffer, leek die er juist aan de andere kant te komen. Na een handsbal van Van der Sanden ging de bal op de stip, maar doelvrouw Sari van Veenendaal keerde de strafschop van Maren Mjelde. Na de gemiste penalty werd de thuisploeg weer sterker, wat resulteerde in een kans voor Miedema. Na een goede voorzet van Martens kapte ze knap haar tegenstander uit, maar haar poging werd geblokt. In de slotfase kreeg ook Martens zelf nog een kans, maar haar schot ging net naast het Noorse doel.

Uiteindelijk zorgde Miedema er op het allerlaatste moment nog voor dat de drie punten naar Nederland gingen. Een lange bal van de spits was bestemd voor Groenen, maar stuiterde het doel in zonder dat zij de bal toucheerde. Zo is Nederland de kwalificatiereeks op het nippertje gestart met drie punten. Het was voor de Oranje Leeuwinnen de eerste wedstrijd in deze reeks. De poule bestaat verder uit Ierland, Noord-Ierland en Slowakije.

Nederland

1 - 0

Noorwegen

 90+3' Miedema    
 
 Gele kaart: , Reiten, (Noorwegen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.550
Arbiter: Adámková (Tsj)
Bijzonderheden: Mjelde mist penalty (64)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Veenendaal
v.d.Most
v.d.Gragt
Dekker
Janssen
Groenen
v.d.Donk
Spitse
v.d.Sanden (Beerensteyn/86)
Miedema
Martens
  Hjelmseth
Wold
Mjelde
Thorisdottir
Thorsnes
Hansen
Schjelderup
Spord (Maanum/71)
Minde
Reiten
Herlovsen (Utland/58)

Eagles winnen voor vijfde keer op rij in NFL na nieuwe zege op Redskins

De Philadelphia Eagles hebben hun vijfde overwinning op rij geboekt in de NFL. Op het eigen Lincoln Financial Field waren de Eagles net als in hun openingswedstrijd van het seizoen te sterk voor de NFC East-concurrenten van de Washington Redskins.

De 24-jarige quarterback Carson Wentz was de grote man voor de Eagles. De Redskins namen een vroege 3-10 voorsprong, maar drie touchdown-passes van Wentz zorgden ervoor dat de achterstand werd omgebogen naar een 24-10 voorsprong voor de Eagles.

De Redskins gaven niet op en kwamen terug tot zeven punten, wat met een touchdown gedicht kon worden, maar het waren de Eagles die de touchdown scoorden en het duel op slot gooiden. Met 63 rushing yards tekende Wentz voor het hoogste aantal uit zijn carrière, naast 268 passing yards en 17 completed passes in 25 pogingen.

Tackle Jason Peters van de Eagles viel uit en liep vermoedelijk een zware knieblessure op, dus het was niet alleen feest voor de thuisploeg. Na zeven wedstrijden hebben de Eagles nog altijd maar één nederlaag te verwerken gehad, de Redskins staan op 3-3.

LEGO Dimensions stopt met bouwen

Met pijn in mijn hart moet ik helaas mededelen dat LEGO Dimensions geen derde seizoen meer krijgt. Warner Bros en TT Games hebben zojuist op Twitter bekendgemaakt dat ze de stekker uit het project hebben getrokken. RIP aan de nabestaanden enzo.

Overigens blijven de huidige pakketten wel te koop en blijven deze werken. Voor hoelang staat er helaas niet bij.

 

Nieuwe smartphone-app groter dan viagrapil

Een Israëlisch bedrijf heeft dankzij een start-up een app ontwikkeld die er voor moet zorgen dat mannen hun paarsgepunte lans beter in bedwang moeten kunnen houden. Door een 'patch' tussen de anus en het scrotum van de man te plaatsen kan de man door middel van een smartphone app zijn voortijdige zaadlozing voorkomen.

De app zendt een laagfrequent signaal uit dat er voor zorgt dat het hulpstukje de spieren die ervoor zorgen dat de man ejaculeert, in bedwang houdt en vertraagt waardoor de man minder snel zou moeten klaarkomen. Afgelopen week rondden de wetenschappers van de Rambamkliniek in Haifa succesvol hun onderzoek hiernaar af.

Tal Gollan, CEO van Virility Medical zegt: "Zo’n 79 miljoen mannen in de Verenigde Staten en Europa lijden aan voortijdige ejaculatie. Van die 79 miljoen zoeken meer dan 15 miljoen mannen actief naar een medische oplossing voor hun probleem. Wij bieden een effectieve en simpele oplossing zonder bijwerkingen."

Volgens de CEO van NGT3, een groothandel die investeert in dit soort onderzoeken in medische technologie, zou deze uitvinding wel eens groter kunnen worden dan de viagrapil (no pun intended).

'Hackers stelen foto's beroemdheden'

Hackers hebben gedreigd schokkende foto's te publiceren van beroemdheden en leden van verschillende koningshuizen. De foto's zouden zijn gestolen bij een arts van een bekende kliniek voor plastische chirurgie in Londen.

De London Bridge Plastic Surgery and Aesthetic Clinic heeft in een verklaring op de website bevestigd dat er vorige week foto's en dossiers van klanten ontvreemd zijn. De politie onderzoekt de diefstal. Van de kliniek in hartje Londen is bekend dat deze veel beroemde klanten heeft.

De hackers hebben foto's gestuurd naar de nieuwssite Daily Beast (DB). Volgens de site zit de groep The Dark Overlord achter de computerinbraak. Op sommige foto's die de site heeft ingezien staan volgens DB naakte patiënten afgebeeld. Wie er op de foto's staan en wat de hackers precies willen is nog niet bekend.

Chantage
De groep hackers pleegt dit soort inbraken meestal om gedupeerden te dwingen tot het betalen van geld om zo publicatie van gevoelig materiaal tegen te gaan.

In mei van dit jaar werden door deze groep enkele nog niet uitgezonden afleveringen gestolen van de Netflix-serie Orange Is the New Black. Met die beelden probeerde de groep streamingsdienst af te persen, maar Netflix weigerde over de brug te komen. De beelden werden daarop op internet gezet.

'Hackers stelen foto's beroemdheden'
'Hackers stelen foto's beroemdheden' (Foto: BuzzE)

Hoofdrol videoscheids tijdens Gelderse bekerderby

N.E.C. heeft zich dinsdagavond voor de achtste finales van de KNVB Beker geplaatst. Het team van Adrie Bogers was in de eigen Goffert met 3-0 te sterk voor streekgenoot en tweededivisionist Achilles'29. De club uit Nijmegen stond na negentien minuten al met tien man op het veld, maar het bezoek wist niet van de overtalsituatie te profiteren.

De bezoekers hadden via Niels Wouters de beste kansen in de eerste helft, maar toch ging N.E.C. met een voorsprong de rust in. Op dat moment stond de ploeg van Bogers met een man minder op het veld. Arbiter Dennis Higler gaf Suently Alberto eerst geel voor een charge met een te hoog been, maar na raadpleging van de videoscheidsrechter werd het een rode kaart en moest N.E.C.  met tien man verder.

Het is toch een rode kaart. (Bron: Twitter.com/FoxsportsNL)

Kort na de pauze leek N.E.C. de kans te krijgen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Larsson was de Achilles-defensie te snel af en leek onderuitgehaald te worden in het zestienmetergebied. Zo dacht ook scheidsrechter Dennis Higler, die gedecideerd naar de penaltystip wees. Opnieuw was er een hoofdrol voor Kevin Blom, die via de videobeelden constateerde dat de overtreding wel degelijk buiten het zestienmetergebied werd ingezet. NEC kreeg dus een vrije trap en geen penalty. Groeneveld raakte uit deze poging de paal.

Toch geen strafschop. (Bron: Twitter.com/FoxsportsNL)

Vervolgens trok N.E.C. het duel naar zich toe, na twee gele kaarten voor Shuremy Felomina (Achilles'29) in vijf minuten tijd. Een inzet van Groeneveld op de paal was een voorbode van de 2-0 van Ferdi Kadioglu, die een rebound benutte. Twee minuten voor tijd zette Mohamed Rayhi met een lob de eindstand op het scorebord. N.E.C. is de eerste ploeg die in de koker zit voor de loting van de achtste finales van donderdag. 

FOK! Wat een weer: bewolkt en af en toe regen

Het laatste weer van oktober, reikt november de hand.

Vandaag en morgen
Vanavond stopt het vanuit het zuiden met regenen. Toch kan er vannacht nog wel wat vallen.

Ook morgen is het bewolkt en valt er nog steeds af en toe regen. In het noorden breekt in de middag de zon door, in de avond kunnen daar mistbanken ontstaan. De temperatuur loopt op tot 16 graden en de wind is matig tot vrij krachtig.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:21
Zon onder: 18:29
Zonkracht: 2/1

Stralend zonnetje (Foto: DJMO)
Stralend zonnetje (Foto: (archieffoto DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Briefje van Einstein brengt 1,1 miljoen op

Een éénregelig met de hand geschreven briefje van Albert Einstein over zijn kijk op het leven heeft op een veiling in Jeruzalem omgerekend 1,1 miljoen euro opgebracht. 'Een kalm en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes en de constante rusteloosheid die dat met zich meebrengt', luidt die ene waardevolle zin.

De wereldberoemde natuurkundige schreef de regel in 1922 in Tokio, kort nadat hij had vernomen dat hij de Nobelprijs voor natuurkunde voor 1921 had gewonnen. In zijn hotel had hij geen contant geld in zijn zak om een loopjongen een fooi te geven. In plaats daarvan schreef hij het korte briefje en overhandigde dat.

Volgens het veilinghuis adviseerde Einstein de loopjongen het briefje te bewaren omdat het op een dag vast meer waard zou zijn dan de gebruikelijke fooi. Een eeuw later haalde de wetenschapper zijn gelijk. Het briefje werd bij het veilinghuis aangeboden door een familielid van de toenmalige loopjongen.

Briefje van Einstein brengt 1,1 miljoen op
Briefje van Einstein brengt 1,1 miljoen op (Foto: ANP)

Injustice 2 ook naar pc

Uitgever Warner Bros. heeft bekendgemaakt dat superheldenknokspel Injustice 2 ook naar pc komt via Steam en de Windows Store. Ergens in het najaar moet NetherRealms brawler verschijnen, nadat er op 25 oktober eerst een open bèta plaatsvindt via Steam.

Een half jaar geleden verscheen de console-versie van Injustice 2, die bij ons en vele anderen erg goed in de smaak viel. NetherRealm Studios, ook verantwoordelijk voor de Mortal Kombat-serie, laat spelers in Injustice 2 het uitvechten in de huid van talloze superhelden uit het DC Universum zoals Batman, Superman, Harley Quinn en Aquaman.

Verantwoordelijk voor de port is het Poolse QLOC, een veteranenpartij op het gebied van ports en 'kwaliteitsborging'. Het is te hopen dat pc-gamers kunnen rekenen op een fatsoenlijke port, iets wat bij uitgever Warner Bros. in ieder geval geen garantie is.

Maple Leafs dienen Kings eindelijk nederlaag toe in NHL-topper

De ijshockeyers van de Los Angeles Kings hebben weer eens een nederlaag geleden. De Kings waren on fire, maar maandagavond gingen ze in Canada onderuit tegen de Toronto Maple Leafs. De Kings staan nog wel bovenaan in de Western Conference, de Maple Leafs staan tweede in het oosten. 

De Maple Leafs stonden in hun negende wedstrijd van het seizoen voor het eerst tegen een team met een nog beter record. Na een kleine zes minuten werkte Matt Martin een schot van Roman Polak richting doel, waarna de puck tergend langzaam het doel betrad. De Kings vroegen een challenge aan, omdat goalie Jonathan Quick gehinderd zou zijn, maar daar was geen sprake van en dus namen de Maple Leafs de leiding.

Laat in de tweede periode stond het onder meer door fraaie reddingen van Quick en Maple Leafs-goalie Frederik Anderson nog 1-0, maar Tyler Bozak verdubbelde de voorsprong in de powerplay. Een goede minuut later sloegen de Kings weer terug, dankzij een prima goal van Adrian Kempe. Mitchell Marner leek in de derde periode voor de 3-1 te tekenen, maar ploeggenoot Martin gleed na een duel met een verdediger goalie Quick onderuit en daardoor werd de goal afgekeurd.

Morgan Rielly schoot al snel hard richting Quick's goal en die werd binnen getikt door de 38-jarige legende Patrick Marleau, die na maar liefst twintig jaar bij de San Jose Sharks over is gekomen naar de Maple Leafs. Trevor Lewis tekende nog wel voor een shorthanded goal namens de Kings, maar het bleef bij 3-2.

De San Jose Sharks boekten ondertussen hun vierde zege van het seizoen. De New York Rangers kregen de achtste nederlaag in tien wedstrijden te verwerken, doordat de Sharks in Madison Square Garden met 1-4 te sterk waren.

Maple Leafs - Kings (Bron: YouTube)

Jong AZ gaat van winst naar verlies in inhaalduel met FC Oss

In de Jupiler League stonden FC Oss en Jong AZ maandagavond tegenover elkaar. Dat was al eerder het geval dit seizoen, maar begin september stonden de jongelingen van AZ met teveel 'oude' dispensatiespelers tegelijk op het veld: Rens van Eijden, Ricardo van Rhijn en Abdel Malek El Hassnaoui stonden negen minuten samen op het veld en dat was één oude speler teveel, waardoor de wedstrijd overgespeeld moest worden.

De mannen van Denny Landzaat en Martin Haar wonnen in september nog met 0-2, maar dit keer ging het minder goed. Ze begonnen oveirgens prima, maar een eigen goal van Joerie Church uit een hoekschop hielp FC Oss op weg. Kort voor rust verdubbelde de thuisploeg de voorsprong, nadat Fatih Kamaci vanaf elf meter raak schoot. Fred Friday werkte nog wel een corner in het doel namens de Alkmaarders, maar daar bleef het bij: 2-1.

FC Oss staat na tien duels vierde met achttien punten, vijf minder dan koploper Jong Ajax. Jong AZ staat op de tiende plek met dertien punten. 

Plisková al naar halve finales WTA Finals

Na twee van de drie groepswedstrijden bij de WTA Finals in Singapore is Karolina Plisková al zeker van een plaats in de halve finales. De Tsjechische won in de witte groep met tweemaal 6-2 van Garbine Muguruza.

Het was geen spannende wedstrijd. Plisková speelde daarvoor te goed, terwijl het weerwerk van de Spaanse tennisster ondermaats was.

In de eerste game van de tweede set kreeg Muguruza nog twee breekkansen. Beide kansen werden niet verzilverd, en daarna lukte er bij de Spaanse niets meer.

Muguruza strijdt donderdag samen met Venus Williams om het resterende halvefinaleticket.

Saudische kroonprins wil gematigde islam

De Saudi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich in ongebruikelijk klare taal voorstander getoond van liberalisering van het ultraconservatieve koninkrijk. "We keren terug naar de gematigde islam, die open is tegenover de wereld en alle religies", zei hij dinsdag tijdens een conferentie in de hoofdstad Riyad. Daar werd hij aangesproken op de radicale ideeën die nu nog overheersen in het land.

Kroonprins Mohammed stelde dat Saudi-Arabië voor 1979, het jaar van de bezetting van de grote moskee in Mekka door moslimextremisten, anders was. Hij wil niet dat het olierijke vorstendom nog dertig jaar verspilt door zich bezig te houden met radicale denkbeelden. "Die gaan we onmiddellijk uitbannen, te beginnen vandaag". De bevolking is volgens de Saudische troonopvolger, die tijdens zijn toespraak vaak werd onderbroken door applaus, toe aan een normaal leven.

Saudische kroonprins wil gematigde islam
Saudische kroonprins wil gematigde islam (Foto: ANP)

Waarom moeten we Jan Boskamp leuk vinden?

Zet een zwetende, vies dikke ex-Ajacied, als een om zich heen slaande analist, aan tafel bij Voetbal Inside. Laat hem als Ajax-supporter de grootst mogelijke onzin over Feyenoord uitkramen, als-ie al iets zegt over die club, en Nederland Voetballand zal te klein zijn. De Amsterdammer Jacques van Gelder zou een Ajacied zijn als tafelheer bij Studio Voetbal op zondagavond. Moest zich in de media zelfs steeds weer verantwoorden en verdedigen. Niets mis mee, als voetballiefhebber en deskundige gespreksleider, wiens mening niet van belang is, om een clubvoorkeur te hebben. Hij liet die voorkeur verder nooit doorschemeren. Deed ie het wel, was het met een kwinkslag.

Oekraïne geplaagd door cyberaanvallen

Oekraïne heeft flink last van cyberaanvallen. Onder meer grote vervoersbedrijven zoals de metro van de hoofdstad Kiev en de luchthaven van de zuidelijke havenplaats Odessa ondervinden hinder.

De organisatie CERT, die namens de overheid de grote computersystemen in het land in de gaten houdt, sloeg dinsdagmiddag alarm. Met name eigenaren van telecommunicatiesystemen en transportbedrijven werd verzocht alert te zijn op aanvallen. Maar ook particulieren werden gewaarschuwd.

Op de luchthaven van Odessa werden na de cyberaanval extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De metro in Kiev had na een aanval problemen met zijn betaalsysteem. De vervoerder laat wel de metro gewoon rijden.

Volgens de CERT wordt bij de aanvallen gebruikgemaakt van kwaadaardige software die badrabbit wordt genoemd.

Oekraïne geplaagd door cyberaanvallen
Oekraïne geplaagd door cyberaanvallen (Foto: ANP)

Blok wil lessen trekken uit zaak Faber

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft op zijn ministerie de veelbesproken petitie in ontvangst genomen waarin onderzoek wordt geëist naar het 'falende rechtssysteem' in ons land. Dat zou volgens de meer dan 400.000 ondertekenaars van de petitie een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij de recente dood van Anne Faber. In deze zaak is verdachte Michael P. opgepakt.

De bewindsman zei "tot in het diepst van m'n ziel geraakt" te zijn door de zaak. "Ik wil echt weten wat hier gebeurd is. Ik vind het ook cruciaal dat zodra we het onderzoek hebben, dat we er lessen uittrekken en kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn", zei Blok.

Initiatiefneemster van de petitie is Lydia de Jong-de Paus, moeder van drie kinderen. Het lichaam van Anne Faber (25) werd deze maand gevonden in Zeewolde. De veroordeelde verkrachter P. werd behandeld in forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Tijdens de voorbereidingen op zijn terugkeer in de samenleving sloeg hij toe.

Blok heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al gevraagd onderzoek te doen naar onder meer de rol van de kliniek in deze zaak.

Blok wil lessen trekken uit zaak Faber
Blok wil lessen trekken uit zaak Faber (Foto: ANP)

Bertens/Larsson beginnen WTA Finals tegen Australisch duo

In de eerste ronde van het dubbelspel bij de WTA Finals in Singapore moeten Kiki Bertens en haar Zweedse partner Johanna Larsson het opnemen tegen het als vierde geplaatste Australische koppel Ashleigh Barty en Casey Dellacqua. Dit werd vandaag bepaald bij de loting. Donderdag begint het dubbelspel.

Het is de eerste maal dat Bertens en Larsson meedoen aan het eindejaarstoernooi waar de acht beste vrouwendubbels van 2017 aan meedoen. Het Nederlandse/Zweedse koppel won dit jaar de toernooien van Auckland, Gstaad, Seoul en Linz.

Williams wint wel tweede duel bij WTA finals

Venus Williams heeft haar tweede partij bij de WTA Finals gewonnen. De Amerikaanse, die haar eerste partij in Singapore verloor, versloeg Jelena Ostapenko met 7-5, 6-7 en 7-5.

Williams werd twee keer gebroken door Ostapenko in de eerste set, maar maakte beide breaks ongedaan. Williams brak haar opponente in de twaalfde game, en dat was gelijk setwinst.

Williams pakte aan het begin van de tweede set een break voorsprong. Ostapenko kwam echter terug tot een 3-2 voorsprong door twee breaks, maar werd weer teruggebroken door Williams. Ook in de rest van de tweede set braken ze elkaar over en weer, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Die won Ostapenko met 7-3.

Ook in de derde set ging het gelijk op. In de elfde game plaatste Williams de beslissende break. Ze behield haar service in de volgende game en trok de partij naar zich toe.

Stevie Wonder knielt bij spelen van volkslied

Stevie Wonder heeft op zijn eigen wijze bijgedragen aan het protest tegen politiegeweld en raciale ongelijkheid dat de Verenigde Staten al weken in zijn greep houdt.

De blinde soulzanger speelde geknield het Amerikaanse volkslied op zijn mondharmonica. Hij deed dat maandagavond (lokale tijd) tijdens een optreden bij het Global Citizen Festival in Central Park New York. Veel bezoekers knielden mee met de zanger en juichten zijn actie toe, meldt het magazine Time Out New York.

"Ik heb nog nooit de kleur van mijn huid gezien. het wordt tijd dat onze leiders samen met ons de wereld een positieve draai geven", aldus Wonder na het spelen van het volkslied tegen het publiek.

Vorige maand ging de zanger ook al eens door de knieën, toen uit protest tegen het beleid van president Donald Trump.

Stevie Wonder knielt bij spelen van volkslied
Stevie Wonder knielt bij spelen van volkslied (Foto: BuzzE)

Verkrachting 11-jarige is vermaak

Vandaag brengen we je het walgelijke verhaal van een 11-jarig meisje dat bezwangerd werd terwijl ze niet weet door wie. Een televisieprogramma gaat daar uitsluitsel over geven in wat het dieptepunt moet zijn van de hedendaagse reality-tv.

Het arme slachtoffer in deze zaak is de inmiddels 12-jarige Tanya. Het meisje raakte op haar elfde zwanger en zei dat het van de 18-jarige buurjongen was. Die gaf toe seks met het meisje te hebben gehad (goed voor vijf tot tien jaar cel), maar een eerdere televisie-uitzending liet een negatieve DNA-test zijn. 

Hierop gaf Tanya te verstaan dat het dan iemand uit haar familie moet zijn geweest, maar ze was zo verstandig niet op nationale televisie te zeggen wie. Haar moeder heeft daar schijt aan. Aan haar heeft Tanya wel verteld wie de vader is, maar dat gelooft de moeder naar eigen zeggen niet: 'ik weet niet of ik mijn dochter nog kan geloven'. Mooi lulverhaal als je het ons vraagt. Moeder ruikt geld over de rug van haar niet een maar zelfs twee keer misbruikte dochter. 

Hoe dan ook, deze hogelijk onverkwikkelijke zaak leidt er nu toe dat men in Oekraïne live op nationale televisie kan horen wie de vader is van Tanya's kind; haar stiefvader, haar 16-jarige broer of haar 18-jarige halfbroer. Waar de Oekraïnsche kinderbescherming of politie in vredesnaam mee bezig is dat dit allemaal kan, is nog niet bekend. 

Kleine toevoeging nog; Vlada Berezyanskaya is de psycholoog die dit allemaal goedgekeurd heeft en verantwoord acht. Vlada, namens heel FOK!: je bent een schande voor je vak.


Geld teruggevonden in afgebrand casino

De kluis van de vestiging van Holland Casino in Groningen die eind augustus door brand werd verwoest, is afgelopen weekend door het bedrijf leeggehaald. Daarbij is nog geld aangetroffen en bruikbare fiches. Hoeveel wilde een woordvoerder van het gokbedrijf evenwel niet zeggen.

De kluis van het casino is nu leeg, aldus de zegsman. Ook het geld dat nog aanwezig was op andere plekken, bijvoorbeeld in speelautomaten, is nu weggehaald.

De sloop van het pand verloopt volgens het bedrijf volgens de planning. Sommige omwonenden die tijdens de sloopwerkzaamheden uit voorzorg hun huizen moesten verlaten, zijn weer thuis.

Geld teruggevonden in afgebrand casino
Geld teruggevonden in afgebrand casino (Foto: ANP)

Wilders bezorgd over onpartijdigheid rechter

Voor het gerechtshof in Den Haag begint het hoger beroep in het 'minder-Marokkanen-proces' tegen PVV-voorman Geert Wilders. Het gaat om regiezittingen op dinsdag en donderdag, waarin de politicus en de aanklager nog onderzoekswensen kunnen indienen voordat het proces inhoudelijk begint. De zittingen zijn net als de rechtszaak in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.

Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling door de rechtbank in Den Haag op 9 december 2016. Wilders werd schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging. Maar hij kreeg geen straf opgelegd.

Het OM had een boete van 5000 euro geëist. Zijn raadsman Geert-Jan Knoops had vrijspraak bepleit. Wilders vindt dat zijn woorden binnen de vrijheid van meningsuiting vallen en passen binnen het politieke programma van zijn partij. De PVV-leider noemde de rechtbank een "neprechtbank".

De zaak draait om de uitspraken van Wilders op 19 maart 2014 tijdens een partijbijeenkomst die op de televisie werd uitgezonden. Aanhangers van de PVV scandeerden op zijn vraag of er meer of minder Marokkanen in Nederland moesten zijn; "minder, minder, minder". Dat zorgde voor veel ophef. Er werden bijna 6500 aangiften gedaan tegen Wilders, na diverse oproepen van onder meer politie en politici alsmede voorgedrukte aangifteformulieren en rondreizende aangiftebussen.

Onlangs liet Wilders al weten dat hij oud-Tweede Kamerlid Joost Taverne van de VVD als getuige wil oproepen. In een boek van oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes staat dat Taverne het oneens was met de veroordeling van de PVV-leider. Dat zou Taverne echter niet hebben mogen zeggen van de VVD-fractie, omdat dit Wilders bij de verkiezingen in de kaart zou kunnen spelen.

Het hof beslist op 9 november over de onderzoekswensen.

Update 11:45
Het hoger beroep in het ´minder-Marokkanen-proces´ tegen PVV-leider Geert Wilders zal waarschijnlijk op 17 mei 2018 beginnen. Dat heeft de voorzitter van het gerechtshof in Den Haag gezegd tijdens de eerste regiezitting, die plaatsvindt in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Wilders is dinsdag zelf aanwezig bij de zitting, waarop beide partijen hun onderzoekswensen kunnen indienen. De advocaat-generaal heeft geen nieuw onderzoek gevraagd.

Wilders´ advocaat Geert-Jan Knoops wil onder meer dat er een ,,gedegen wetenschappelijk onderzoek" wordt gedaan naar belangrijke elementen in deze ,,bijzondere zaak". Het gaat dan onder meer om de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting.

Volgens Knoops is een onderzoek noodzakelijk, omdat het gaat om een belangrijk fundament van de democratie en de rechtsstaat.

Update 15:22
PVV-leider Geert Wilders heeft ernstige zorgen en twijfels over de neutraliteit van de voorzitter van het gerechtshof, die nu zijn zaak behandelt in het ´minder-Marokkanen-proces´. Wilders heeft informatie dat de rechter, Jeanne Gaaskee, ook voorzitter is van de Stichting Gascaria en in die positie als jury in 2016 een prijs heeft toegekend aan een ,,linkse activiste´´ die zich via een collectief sterkt maakte voor vluchtelingen.


Wilder zei dat dinsdagmiddag tijdens de regiezitting, die plaatsvindt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Naar eigen zeggen hoorde hij dit pas in de pauze, anders had zijn advocaat dit eerder aangekaart. ,,Ik twijfel of u de persoon bent om mij te beoordelen in dit proces´´, zei Wilders. Hij wees erop dat de winnares politiek het tegenovergestelde is van zijn eigen ideeën. De activiste was volgens hem actief in de kraakwereld en organiseerde een anti-Trump-demonstratie.

De PVV-leider hoopt dat zijn informatie niet waar is en als die wel klopt, dan wil hij dat zij dit in perspectief plaatst. Doet zij dat niet, dan zou 'verschoning' een optie zijn, de stap dat een rechter zich op eigen initiatief terugtrekt. Wilders sprak nog niet over wraking, wat betekent dat hij de rechter verzoekt op te stappen. Daar moet een andere raadkamer dan een besluit over nemen.

De regiezitting gaat verder. Gaaskee zei dat het hof er op de tweede regiezitting donderdag op terug zal komen.

Hoger beroep Wilders om Marokkanen-zaak begint
Hoger beroep Wilders om Marokkanen-zaak begint (Foto: ANP)

Ouderen makkelijker van de weg gehaald

Goed nieuws op het gebied van verkeersveiligheid. Het wordt voor het CBR makkelijker in actie te komen als bejaarden voor geen meter kunnen rijden.

Bezorgde familieleden proberen al tijden van alles om hun koppige vader of moeder  van de weg te halen. Hen melden bij het CBR is de enige manier op de oudjes achter het stuur vandaan te halen. Dat wordt dankzij de uitspraak van een zaak aangespannen door een 80-plusser, een stuk makkelijker. 

Per jaar worden zo'n honderd automobilisten aangemeld bij het CBR omdat ze er, volgens hun naasten, geen kut van kunnen achter het stuur. Eigenlijk alleen als er een uitgebreid medisch dossier is dat aantoont dat het oudje in kwestie iets mankeert wat kan leiden tot een slechte rijstijl, maar sinds kort zijn er ook mondjesmaat zaken zonder dat dossier.

Dat is echter nog altijd een soort van grijs gebied, of dat überhaupt wel mag of niet. In de genoemde zaak was een bejaarde man het er in ieder geval niet mee eens en ging verhaal halen bij de rechter. Die schaarde zich echter achter het CBR en heeft de praktijk goedgekeurd. Dit maakt de drempel dus eindelijk lager om gevaren op de weg aan te pakken.

Grote landelijke controle bij geldkantoren

De politie heeft dinsdag op 32 locaties in Nederland invallen gedaan en controles verricht bij zogenoemde money transfer offices, ofwel geldtransactiekantoren. De invallen zijn gericht tegen het witwassen van crimineel geld via deze kantoren.

Het betreft een gezamenlijk optreden van onder meer het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Douane, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten. De invallen vinden plaats in onder andere Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Delfzijl en Amersfoort.

De meeste invallen zijn in Rotterdam. Daar worden in twee straten in Rotterdam-Zuid negentien geldtransactiekantoren bezocht. Daarbij wordt ook een douanehond ingezet. Elders in het land is bij sommige invallen sprake van een strafrechtelijk onderzoek. In andere gevallen wordt onderzocht of de bedrijven voldoen aan alle regels, zoals op het gebied van bestemmingsplannen of inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel.

Drugshandel
Het aantal geldtransactiekantoren in Nederland is de laatste jaren explosief toegenomen. Dat komt doordat eind 2009 Europese wetgeving is ingetreden. Deze stelde dit soort bedrijven in staat om relatief gemakkelijk actief te worden in Europese landen, zo stelt de politie. Sindsdien is het aantal enorm gestegen, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit.

"Van zo'n honderd in 2008 naar ongeveer 1500 nu. We vermoeden dat er via deze kantoren zwart geld witgewassen wordt, geld afkomstig van bijvoorbeeld drugshandel of illegale gokpraktijken." De kantoren zouden gebruikt worden om crimineel geld over te maken naar het buitenland. Volgens de woordvoerder heeft het Landelijk Parket de kantoren al langer in het vizier.

De landelijke actie duurt tot het eind van de dag. Dan wordt geïnventariseerd wat deze heeft opgeleverd.`

Grote landelijke controle bij geldkantoren
Grote landelijke controle bij geldkantoren (Foto: ANP)

Toch geen aanpak woekerprijzen concertkaartjes

Er komen geen strengere regels voor de doorverkoop van tickets voor bijvoorbeeld concerten en sportwedstrijden. De Eerste Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel verworpen dat de doorverkoop van tickets voor exorbitante bedragen aan banden moest leggen.

De Tweede Kamer ging zeven jaar geleden wel akkoord met het plan van Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij wilden burgers de mogelijkheid bieden naar de rechter te stappen als de kosten voor een kaartje "onredelijk" waren. Doorverkoop zou niet worden verboden, maar zou voor maximaal 20 procent meer dan de originele prijs mogen.

Een van de bezwaren van de senatoren was de manier waarop met het voorstel woekerprijzen zouden worden aangepakt. Burgers zouden pas na de aanschaf van een ticket via een civiele procedure hun geld kunnen terugvorderen.

'Gemiste kans'

Maar, zo redeneert senator Jannette Beuving (PvdA), mensen met een kleine beurs - die juist moesten profiteren van de nieuwe regels - zullen de dure kaartjes überhaupt niet kunnen betalen. En een civielrechtelijke procedure aanspannen is voor hen ook financieel onhaalbaar. De nieuwe regels zouden voor hen dus geen soelaas bieden. Uit de hoek van het CDA klonk vergelijkbare kritiek.

Dat er een probleem is met dure secundaire verkoop constateert ook Beuving, maar de nu bedachte oplossing biedt volgens haar hiervoor geen oplossing.

Van Dijk spreekt van een "enorme gemiste kans". "De ergernis over dure tickets speelt al jaren", stelt de SP'er. "Met onze wet zouden notoire tickethandelaren een gevoelige klap krijgen. Het is triest dat de ticketmaffia nu ruim baan krijgt van de Eerste Kamer."

Toch geen aanpak woekerprijzen tickets
Toch geen aanpak woekerprijzen tickets (Foto: ANP)

Haagse politiemol veroordeeld tot vier jaar cel

De Haagse politiemol Amine A. (28) is dinsdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens schending van zijn ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie. De rechtbank vindt bewezen dat A. informatie uit de politiesystemen over hennepkwekerijen heeft doorverkocht.

Tegen A. was door het Openbaar Ministerie eerder vijf jaar cel geëist.

De voormalig hoofdagent bij de Haagse politie heeft die informatie in 2016 doorgespeeld aan zijn vriend Yassine H., aldus het vonnis. H. haalde de kwekerijen samen met anderen leeg, voordat de politie daar een inval deed.

H., tegen wie vier jaar gevangenis werd geëist, is veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

Haagse politiemol veroordeeld tot vier jaar cel
Haagse politiemol veroordeeld tot vier jaar cel (Foto: ANP)

Oud-wereldkampioen snooker geschorst wegens wedden

Voormalig wereldkampioen snooker Stuart Bingham is een half jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geschorst wegens het wedden op zijn sport. De 41-jarige Bingham werd schuldig bevonden door snooker- en biljartbond WPBSA en moet ook twintigduizend pond betalen.

De WPBSA laat wel weten dat er geen enkele aanwijzing is dat Bingham zich schuldig maakte aan corrupte praktijken, zoals het beïnvloeden van wedstrijden. In de afgelopen zeven jaar zou hij in totaal ruim 35 duizend pond ingezet hebben op wedstrijden, waaronder wedstrijden waarin hij zelf speelde. Aangezien Bingham niet beschuldigd wordt van het beïnvloeden van wedstrijden lijkt het aannemelijk dat hij dan wel op zichzelf wedde.

Volgens de WPBSA gebruikte de Engelsman regelmatig accounts op de naam van iemand anders. Dat is in de wedwereld overigens verre van ongewoon: wedders die succes hebben of waarvan in elk geval duidelijk is dat ze goed geïnformeerd zijn, krijgen door wedkantoren vaak strenge limieten opgelegd, waardoor het wedden nagenoeg onmogelijk gemaakt wordt - hoewel Bingham het vermoedelijk deed om op zijn eigen wedstrijden in te kunnen zetten.

Door de jaren heen zette Bingham op een verscheidenheid aan weddenschappen zijn geld in. In 2009-2010 gebruikte hij bijvoorbeeld een eigen account, waarop hij 424,44 pond inzette, resulterend in een verlies van 280,20 pond. Een paar piepkleine weddenschappen zorgden een paar jaar later op een eigen account voor twintig pond inzet en verlies.

Via een account van zijn manager speelde Bingham weddenschappen op een aantal van zijn eigen wedstrijden, terwijl een niet nader genoemde partij in totaal zo'n 1700 pond voor hem inzette. In 2014 ging hij een weddenschap van vierduizend pond aan dat zijn hoogste break op een toernooi verbroken zou worden. Dat gebeurde, waardoor hij zevenduizend pond won. 

"Het is erg jammer om te zien dat zo'n hooggeklasseerde speler de regels omtrent het wedden verbreekt", aldus WSBPA-voorman Jason Ferguson over de mondiale nummer tien. "Stuart is een uitstekend speler en ik heb er geen twijfel over dat hij altijd zijn best gedaan heeft, dit laat alleen zien dat er geen uitzonderingen op de regels zijn. Spelers moeten begrijpen dat ze niet op snooker mogen wedden, ook niet als ze zelf niet in de betreffende wedstrijd spelen."

Bingham gaf eerder aan niet op de hoogte te zijn van de regels die stellen dat men ook niet op andermans wedstrijden mag wedden. Hij zal nu drie van de meest lucratieve toernooien op de kalender moeten missen: het International Championship, het UK Championship en The Masters.

Dijkhoff gekozen tot fractievoorzitter VVD

Klaas Dijkhoff is de nieuwe fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij kreeg dinsdag de steun van de liberale volksvertegenwoordigers. Er waren geen tegenkandidaten. Hij is de opvolger van Halbe Zijlstra, die minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Dijkhoff kwam in 2010 in de Tweede Kamer. Hij werd in maart 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en is sinds een paar weken demissionair minister van Defensie. De Brabander geldt als een van de grote beloftes van de VVD, de grootste partij in de Tweede Kamer met 33 zetels.

Het zal niet meevallen Zijlstra op te volgen, zei Dijkhoff toen hij de voorzittershamer overnam. "Ze zeggen, als je de fractie aankunt, kan je de hele wereld aan", aldus Dijkhoff, die erbij zei dat dit goed van pas kan komen bij Zijlstra's nieuwe ministerschap.

'Geen makkelijke klus'
Volgens Dijkhoff zal het geen gemakkelijke klus worden met de VVD in een coalitie met drie andere partijen die het gezamenlijke regeerakkoord moeten gaan uitvoeren.

Dijkhoff denkt dat hij zijn ervaring als bewindsman van de afgelopen jaren goed kan gebruiken in de Tweede Kamer. Hij wil ook "mensen laten horen wat de VVD van mensen wil en waar wij voor staan". Hij hoopt als fractievoorzitter meer creativiteit kwijt te kunnen dan dat hij als bewindspersoon kon.

Tot voor kort werden Jeanine Hennis en Dijkhoff genoemd als mogelijke fractievoorzitter van de liberalen. Hennis trad onlangs af als minister van Defensie en maakte daarna bekend dat zij verder gaat als 'gewoon' VVD-Kamerlid.

Dijkhoff gekozen tot fractievoorzitter VVD
Dijkhoff gekozen tot fractievoorzitter VVD (Foto: ANP)

Nieuwe Merwedebrug 56 miljoen euro duurder

De nieuwe Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem wordt 56 miljoen euro duurder dan begroot. Ook nemen de bouwwerkzaamheden meer tijd in de beslag. Dat schrijft minister Melanie Schultz aan de Tweede Kamer.

De extra kosten komen doordat er aanpassingen moeten komen in het ontwerp. De bedoeling was dat de pijlers in de vaargeul geplaatst zouden worden. Maar in de aangepaste plannen komen de pijlers naast de vaarweg te staan, waardoor de doorvaart verbetert. Internationale regels schrijven dit voor.

Door deze en andere extra werkzaamheden rondom de nodige doorstroming tijdens de bouw duurt de bouw langer dan voorzien. De bedoeling is dat de werkzaamheden beginnen in 2022 en in 2029 klaar zijn.

Nieuwe Merwedebrug 56 miljoen euro duurder
Nieuwe Merwedebrug 56 miljoen euro duurder (Foto: ANP)

Fans steken 2,5 miljoen in fietsmerk VanMoof

De Nederlandse producent van stadsfietsen VanMoof heeft via crowdfunding een bedrag opgehaald van 2,5 miljoen euro. Meer dan duizend beleggers hebben geïnvesteerd in het bedrijf, dat daarbij voorrang gaf aan mensen die al op een van zijn fietsen rondrijden. Eerder deze maand stak durfinvesteerder Slingshot al 4 miljoen euro in VanMoof.

De opbrengst van de crowdfundingactie heeft volgens oprichter Taco Carlier de verwachtingen ver overtroffen. Het bedrijf wilde minimaal 1 miljoen euro ophalen. Dat bedrag was via het platform OnePlanetCrowd binnen 48 uur binnengehaald. Na twee weken staat de teller op het maximale bedrag van van 2,5 miljoen euro en is de inschrijving gesloten.

"Door het vertrouwen van Slingshot en alle fans die geïnvesteerd hebben, kunnen we de volgende stap naar internationale groei waarmaken", zei Carlier. VanMoof wil het geld gebruiken om de productie te verhogen, onderzoek te doen naar nieuwe technologie en wereldwijd meer en grotere winkels te openen.

Designprijzen
VanMoof is in 2009 opgezet door de Nederlandse broers Taco en Ties Carlier. Hun fietsen slaan wereldwijd aan en hebben ook al diverse designprijzen gewonnen. De onderneming verkoopt ze onder meer via een eigen webwinkel. Ook heeft het premium-fietsmerk eigen winkels in Amsterdam, Tokio, Berlijn, Taipei en New York.

Een van de slimme snufjes die in de hippe tweewielers en e-bikes zijn verwerkt betreft een speciaal touchslot. Dat gaat alleen open bij aanraking door de rechtmatige eigenaar van de fiets. Daarnaast heeft VanMoof een traceersysteem ingebouwd, waardoor fietsen in geval van diefstal simpel opgespoord kunnen worden.

Fans steken 2,5 miljoen in fietsmerk VanMoof
Fans steken 2,5 miljoen in fietsmerk VanMoof (Foto: ANP)

Samenwerking NPO en RTL voor meer diversiteit

De publieke omroep NPO, RTL en het Amerikaanse mediabedrijf Vice nemen maatregelen die de diversiteit in de media moeten verbeteren. Daartoe hebben ze een samenwerkingsverband gesloten met Women Inc, een stichting die de positie van vrouwen steunt, zo meldt deze organisatie dinsdag.

De partijen willen (on)bewuste vooroordelen tegen mannen en vrouwen tegengaan, maar ook die op het gebied van etniciteit en de sociaal-economische status van mensen. Daartoe nemen ze verschillende stappen, zoals het organiseren van cursussen voor medewerkers en het centraal stellen van diversiteit bij de beoordeling van kwaliteit van programma's.

Het tweejarige samenwerkingsproject Beeldvorming in de media wordt gesteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Volgens Afke van Rijn, directeur Media bij het ministerie, tonen zowel traditionele als nieuwe media vaak slechts een beperkt beeld van de samenleving. "Een meer open blik kan mediamakers een kans geven om meer én meer diverse verhalen te vertellen. Ik vind het daarom heel fijn dat mediamakers samen gaan werken én een actievere rol gaan pakken om alle verhalen uit onze samenleving te vertellen."

Samenwerking NPO en RTL voor meer diversiteit
Samenwerking NPO en RTL voor meer diversiteit (Foto: BuzzE)

Brits parlement onderzoekt Russische inmenging

Een commissie van het Britse parlement heeft Facebook om informatie gevraagd over mogelijke politieke advertenties betaald door met Rusland gelieerde accounts tijdens het EU-referendum in 2016 en de Britse verkiezingen in 2017. De voorzitter van de commissie heeft het verzoek in een brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg gedaan.

De commissie wil de informatie vanwege een onderzoek naar nepnieuws. In september maakte Facebook bekend dat via accounts die waarschijnlijk vanuit Rusland werden onderhouden, duizenden politieke advertenties waren verspreid tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar. Het internetbedrijf werkt samen met de Amerikaanse autoriteiten bij het onderzoek naar vermeende Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen.

Brits parlement onderzoekt Russische inmenging
Brits parlement onderzoekt Russische inmenging (Foto: ANP)

André Rieu vecht boete kinderarbeid aan

Het productiebedrijf van André Rieu heeft dinsdag voor de rechter in Roermond een boete van ruim een ton aangevochten wegens kinderarbeid die het bedrijf kreeg van de Inspectie SZW.

Die boete werd Rieu opgelegd wegens de optredens van minderjarige panfluitspelers tijdens zeven concerten in de zomer van 2015 op het Vrijthof in Maastricht. Daarbij traden twaalf minderjarigen van een muziekgezelschap van de Roemeense panfluitvirtuoos Gheorghe Zamfir tot middernacht op. Na 23.00 uur mogen minderjarigen niet meer optreden.

Rieu kreeg in eerste instantie een boete van ruim 233.000 euro, die na een bezwaar door het productiebedrijf van de muzikant gehalveerd werd. De Limburger verwerpt de boete omdat niet hij, maar Zamfir verantwoordelijk zou zijn voor de kinderen, aldus zijn raadsman Sander Lely. De arbeidsinspectie veegt die argumentatie van tafel: op het podium in Maastricht was er maar een de baas, en dat was Rieu, aldus jurist Rogier van der Oord van de Inspectie.

Boekarest
De kinderen rond Zamfir traden eerder met Rieu in de Roemeense hoofdstad Boekarest op. Rieu beloofde de kinderen toen naar Maastricht te halen. En belofte maakt schuld, vindt Rieus raadsman.

Een inspecteur constateerde de overtreding tijdens het zevende en laatste optreden in de zomer van 2015. Als er al een boete wordt opgelegd moet die om die reden veel lager zijn, vindt raadsman Lely van Rieu.

De rechtbank doet op 4 december uitspraak.

André Rieu vecht boete kinderarbeid aan
André Rieu vecht boete kinderarbeid aan (Foto: ANP)

Djokovic en Wawrinka maken rentree in Abu Dhabi

Eind december bij het Mubadala World Tennis Championship (MWTC) in Abu Dhabi, maken Novak Djokovic en Stanislas Wawrinka hun rentree op de tennisbaan.

Djokovic was op Wimbledon voor het laatst in actie. In de tweede set in de kwartfinale tegen Tomáš Berdych moest hij opgeven wegens een elleboogblessure. Door die kwetsuur moest de Serviër ook de US Open aan zich voorbij laten gaan.

Wawrinka was ook voor het laatst actief op het gras van Wimbledon. Daar werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld. Sindsdien staat hij aan de kant met een knieblessure.

De Boer getipt als bondscoach

Als het aan Henk Spaan ligt, wordt Frank de Boer de nieuwe bondscoach. Na zijn ontslag bij Everton lijkt Ronald Koeman de gedroomde kandidaat voor die functie te zijn, maar Spaan vindt dat De Boer de beste gegadigde is om Oranje uit het slop te trekken. De 47-jarige oefenmeester zit sinds zijn congé bij Crystal Palace zonder baan.

“De Boer was in 2010 een belangrijke assistent van Bert van Marwijk. Hij kan goed met de internationals opschieten, omdat het een toegankelijk figuur is. Met Koeman moet je dat nog maar afwachten”, zegt Spaan bij NPO Sportforum.

De columnist van Het Parool krijgt bijval van Voetbal International-verslaggever Simon Zwartkruis. "Frank is een uitstekende kandidaat. In 2010 pakte hij de ruimte die hij kreeg van Van Marwijk. Hij stond daar bijna als hoofdtrainer af en toe. En je hoorde positieve geluiden uit de groep”, aldus Zwartkruis.

Koeman zou overigens wel oren hebben naar de functie van bondscoach, zo weet Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad. “Honderd procent zeker dat hij dit wil doen. Zelfs een Oranje in deze staat. Hij heeft het altijd als het hoogste ambt gezien en was destijds bijzonder beledigd dat hij het niet werd.”

Bokster Brækhus verdedigt wereldtitels voor 21e keer op rij

Bokster Cecilia Brækhus heeft voor maar liefst de 21e keer op rij een wereldtitelgevecht gewonnen. De 36-jarige Noorse legende was in het Noorse Stokke, in de buurt van Oslo, te sterk voor de vijf jaar oudere Zweedse Mikaela Laurén.

Brækhus versloeg de Deense Vinni Skovgaard in 2009, wat haar de wereldtitels in het weltergewicht (-66,7kg) bij de WBA en WBC opleverde. In de jaren daarna verdedigde ze haar titels keer op keer en zeges op de Amerikaanse Victoria Cisneros (2010), de Kroatische Ivana Habazin (2014) en de Uruguyaanse Chris Namus (2016) leverden haar ook de wereldtitels bij de WBO, IBF en IBO op.

Tegen Laurén ging Brækhus voor de vierde keer de ring in om al haar vijf wereldtitels te verdedigen en net als bij eerdere gevecht in 2010 was de Noorse ook dit keer te sterk. In de zesde ronde ging Laurén voor het eerst onderuit, waarna ze nog wel even op kon staan. De scheidsrechter keek het nog even aan, maar nadat Laurén op haar benen wankelde maakte ze er een einde aan, zodat The First Lady nog altijd de wereldkampioene is.

De eerder genoemde Chris Namus ging in eigen land overigens de ring in tegen landgenote Katie Alvariño, met de IBF-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) als inzet. Dat leverde Namus een overwinning en dus een succesvolle verdediging van haar titel op.

De knock-out volgt na zo'n vier minuten, met onze excuses voor de matige beeldkwaliteit (Bron: YouTube)

Gears of War 4 op One X biedt verschillende gfx-modi

Gears of War 4-ontwikkelaar The Coalition heeft details gedeeld van de visuele verbeteringen van hun game op de Xbox One X die over een paar weken uitkomt. Er komen twee graphics-modi: performance mode en visuals mode.

De opvallendste ontwikkeling is dat zowel de story mode als de online horde mode draaien op 1080p met (tot) 60 frames per seconde in de performance modus op de One X. Bij zijn oudere broers, de Xbox One en Xbox One S, lag de framerate nog op de 30fps in deze twee gamemodi. Naast een verdubbeling van de framerate worden in performance mode ook extra visuals toevoegt zoals hogere resolutie textures, en 'een aantal features die in de visuals mode zitten'.

De visuals mode op de Xbox One X laat de framerate op 30 staan maar verviervoudigt de resolutie naar 4K (3840x2160) en biedt daarnaast een scala aan verbeteringen op grafisch vlak, zoals enhanced light shafts ('god rays' / Jacobsladders), dynamische schaduwen, verbeterde draw distances, betere reflecties en verbeterde texture-details op in-game personages.

Tenslotte zal de versus mode, de enige game-modus die op eerdere Xbox-consoles al wel op 1080p60 draaide, op de Xbox One X presteren op 4K bij 60 frames per seconde. Hierbij zal wel gebruikgemaakt worden van dynamic resolution scaling, wat inhoudt dat de volledige 4K niet te allen tijde vastgehouden wordt maar soms iets kan terugvallen om de 60 frames per seconde te kunnen garanderen.

De gratis One X Enhance-update zal uitgebracht worden wanneer de Xbox One X zelf lanceert, op 7 november.

Ronaldo weer wereldvoetballer van het jaar, Buffon en Zidane ook in de prijzen

Cristiano Ronaldo is maandagavond in Londen verkozen tot FIFA Player of the Year. De Portugese aanvaller troefde Neymar en Lionel Messi af.

Vorig seizoen werd Ronaldo ook winnaar van Player of the Year-award, die sinds 2016 door de FIFA uitgereikt wordt. Tussen 2010 en 2015 reikten France Football en de FIFA samen de prijs uit voor de beste voetballer ter wereld. Sinds vorig jaar doen ze dit dus weer allebei apart en Ronaldo, Messi en Neymar staan ook op de shortlist van France Football. De winnaar van de Ballon d’Or wordt op 6 december bekendgemaakt.

Ronaldo is nu in ieder geval door de FIFA verkozen tot beste speler ter wereld. De Portugees werd vooraf al getipt als winnaar van de Player of the Year-award, omdat hij opnieuw een sterk seizoen heeft gedraaid. Zo speelde Ronaldo met twee doelpunten in de finale tegen Juventus (1-4 overwinning) een grote rol in de Champions League-victorie van Real Madrid afgelopen seizoen. Daarnaast legde Ronaldo met de Koninklijke beslag op de Spaanse titel.

De winnaar van de Player of the Year-award komt tot stand op basis van stemmen van aanvoerders van nationale elftallen, bondscoaches van nationale teams, journalisten en personen die zich hebben geregistreerd op de website van de FIFA. Voor Ronaldo betekent de onderscheiding van de FIFA alweer zijn tiende grote, individuele prijs. Dat zijn er twee meer dan Messi, die tot dusver acht grote, individuele prijzen verzamelde.

Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon is op het FIFA-gala verkozen tot doelman van het jaar. Het 39-jarige clubicoon van Juventus hield Manuel Neuer van Bayern München en Keylor Navas van Real Madrid onder zich in de verkiezing van de wereldvoetbalbond. Buffon werd eerder ook door de UEFA al verkozen tot Doelman van het Jaar.

Buffon was afgelopen seizoen met Juventus heer en meester in Italië: La Vecchia Signora won onder leiding van Massimiliano Allegri zowel de landstitel als de Coppa Italia. De finale van de Champions League ging begin weliswaar betrekkelijk kansloos verloren tegen Real Madrid (1-4), maar dat heeft de FIFA er niet van weerhouden de veteraan uit de roepen tot Doelman van het Jaar.

"Ik ben erg trots om deze prijs op mijn leeftijd nog te winnen. Ik wil mijn club, trainer en teamgenoten bedanken, zij hebben dit mede mogelijk gemaakt. Het afgelopen jaar was fantastisch voor Juventus en mij persoonlijk, maar helaas was het niet voldoende voor winst in Europa. Hopelijk kunnen we het dit seizoen beter doen met zowel Juventus als de nationale ploeg prijzen winnen. Ik zou mijn carrière graag besluiten met enkele fraaie zeges", sprak Buffon nadat hij de prijs had ontvangen uit handen van oud-keeper Kasper Schmeichel.

Zinedine Zidane
Zinédine Zidane is aangewezen als winnaar van de prijs voor beste mannelijke coach. De Fransman bleef medegenomineerden Maximiliano Allegri van Juventus en Chelsea-trainer Antonio Conte voor. Zidane nam op 5 januari 2016 bij Real Madrid het stokje over van Rafael Benítez en won daarna met de Koninklijke twee Champions League-titels, de Spaanse landstitel, twee Europese Supercups, de Spaanse Supercup en het WK voor clubs.

Zidane's concurrenten hadden ook een goed seizoen. Allegri veroverde met Juventus de landstitel en Coppa Italia en hij haalde de finale van de Champions League. Conte coachte Chelsea naar de Engelse landstitel.

Vorig jaar was Zidane ook genomineerd voor de FIFA-award, maar toen ging Claudio Ranieri er met de winst vandoor. Hij was toen net met Leicester City kampioen van Engeland geworden. Bondscoach van Portugal Fernando Santos maakte het rijtje toen vol. Zidane kreeg de prijs maandagavond van zijn voorganger Ranieri.

Vogelradars moeten militaire bases beschermen

De vliegbases De Kooy, Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht krijgen zogenoemde ‘vogelradars’. Deze moeten vogels vroegtijdig en nauwkeurig detecteren. De radars zorgen ervoor dat het aantal vogelaanvaringen sterk afneemt, zowel en-route als op de militaire locaties.

Afgelopen week tekende Defensie een contract met Robin Radar voor de aanschaf van 6 van deze innovatieve vogelradars. Ze kunnen vogels, vliegtuigen en voertuigen onderscheiden. Hierdoor voorziet het systeem meerdere gebruikers van informatie. De beelden komen via tablets real-time bij de voertuigen van de vogelwacht en in de toren van de verkeersleiding binnen. De vogelwacht verjaagt de vogels en adviseert de verkeersleiding.

Bijzonder is dat de verkeersleiding ze ook als grondradar kan inzetten. Zo ondersteunt het apparaat ook de afhandeling van het grondverkeer op en rond het landingsterrein. Het voorkomt botsingen op de start- en landingsbanen en vergroot de ‘situational awareness’, het overzicht, vooral bij slecht-zicht omstandigheden.

FOK! Games op Firstlook Festival 2017

Firstlook Festival staat al jaren bekend als de grootste conventie van de Benelux en de FOK! gamescrew ging er uiteraard ook een kijkje nemen. Met onder andere Destiny 2, Star Wars: Battlefront II, Overwatch en Call of Duty WW2 waren er redelijk veel grote titels aanwezig, maar ook de liefhebbers van tech konden onder andere hun hart ophalen bij de VR- of ASUS-booth, en voor degenen die fan zijn van hebbedingetjes was ook een groot gedeelte van de jaarbeurs in Utrecht gewijd aan merch. Bekijk de fotoreportage voor een sfeerimpressie.

Wederom zege Gaviria in China, Wellens eindwinnaar

Fernando Gaviria heeft de slotetappe in de Ronde van Guangxi op zijn naam geschreven. De renner van Quick-Step, die eerder deze ronde al drie dagzeges boekte, was vandaag wederom de rapste. Tim Wellens is winnaar van het eindklassement.

Wang Meiyin, Daniel Oss en Jon Irisarri zorgden voor de ontsnapping van de dag. Ze kregen een maximale voorsprong van vier minuten, maar redden het uiteindelijk niet. Tijdens de beklimming van de tweede berg van de dag deed Andrei Grivko nog een poging om te demarreren uit het peloton, maar ook  de Oekraïner wist niet weg te blijven.

In de sprint was het Gaviria die Bonifazio en Groenewegen, die gisteren de vijfde etappe won, voorbleef.

'Mijn rivaliteit met Lionel Messi is nog niet voorbij'

Cristiano Ronaldo werd maandag bij de uitreiking van de ‘The Best’-awards voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot beste speler ter wereld. Daarmee liet de Portugees Lionel Messi en Neymar achter zich.

De sterspeler van Real Madrid was na afloop blij met de uitverkiezing, al deed hij wel een poging om de angel uit zijn vermeende rivaliteit met Messi te halen. “Ik concurreer niet met Leo. Hij is een speler die in dezelfde tijd actief is als ik. Hij heeft vijf keer gewonnen, ik heb ook vijf keer gewonnen, individuele prijzen voor de beste speler ter wereld. Dus de dingen zijn zoals ze zijn”, vertelde Ronaldo aan verslaggevers.

“Ik ben natuurlijk blij, zoals ik eerder heb gezegd zit ik bij de beste club van de wereld. Ik heb de afgelopen jaren de kans gehad om te laten zien dat ik op een hoog niveau zit. En ik ben fysiek gezien nog in topvorm.”

“Dus ik ben rustig. Ik zal zien wat er morgen gaat gebeuren, maar op dit moment moet ik van dit mooie moment in mijn leven genieten, je weet nooit wat er gaat gebeuren”, ging hij verder. Op de vraag of zijn rivaliteit met Messi voorbij is, was het antwoord van Ronaldo echter duidelijk: “Het is nog niet voorbij, het begint pas.”

Bordspel in Dragon Ball Xenoverse 2

Dragon Ball Xenoverse 2 krijgt nieuwe personages, kostuums en nieuwe gameplay. De extra content komt in de herfst beschikbaar voor alle platformen waar de game op is uitgekomen.

Tapion en Android 13 zijn de twee betaalde DLC-personages. Tapion is een snelle aanvaller die zijn zwaard gebruikt en zijn teamgenoten ondersteunt door een barrière te maken met zijn Flute of the Brave. Android 13 kan de gedachten van zijn tegenstanders lezen, zodat hij ze eerder spot en van afstand kan aanvallen. Daarnaast worden de kostuums van Toppo en Ribrianne uit de 'Universe Survival Saga' toegevoegd. Als laatste is er een compleet nieuwe modus in Conton City. Deze Hero Colosseum is gratis en voegt een stuk verhaal toe tijdens het spelen van een strategisch bordspel. Meer details daarover volgen nog.

Dragon Ball Xenoverse 2 is al beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

Dragon Ball Xenoverse 2 - Hero Colosseum Story (Foto: Bandai Namco)

Dragon Ball Xenoverse 2 - Hero Colosseum Battle Board (Foto: Bandai Namco)

"Ik keek de Feyenoord-fans aan, zo van: 'Wat willen jullie doen?"'

David Neres kende een wisselvallige start bij Ajax, maar de Braziliaan lijkt de afgelopen paar weken helemaal te zijn opgebloeid.

Zondag speelde hij met drie assists een hoofdrol in de met 1-4 gewonnen Klassieker tegen Feyenoord en nadat hij de 1-2 van Kasper Dolberg had voorbereid, zocht Neres contact met de supporters van de aartsrivaal. “De emoties liepen hoog op. De fans van Feyenoord gingen enorm tekeer en dat zagen wij vanuit het veld. Mijn reactie was om ze aan te kijken. Zo van: ‘Wat willen jullie doen?’”, blikt hij terug in gesprek met de NOS.

Ajax heeft na de overwinning op de Rotterdammers wel een feestje gevierd, zo geeft Neres toe: “Een beetje maar. We verdienden wel een feestje, het was een topwedstrijd.”

Neres had na zijn aankomst in Nederland moeite om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving, maar begint zich mede dankzij landgenoot Wamberto steeds beter op zijn plek te voelen. De voormalige Ajacied ziet een andere, meer gemotiveerde Neres: “Ik heb laatst met hem gesproken en gezegd: ‘Als je wilt spelen bij Ajax, moet je heel fanatiek zijn en met je hart spelen’. Ik heb hem zien spelen tegen Feyenoord. Hij is een topspeler.”

Morgen meer details Animal Crossing Mobile

Woensdag 25 oktober vanaf 08:00 uur is er een Animal Crossing Mobile Direct om meer te weten te komen over de nog te verschijnen Animal Crossing-game voor smartdevices.

De game is al tijden geleden aangekondigd, maar naast een naam is er nooit meer bekendgemaakt. Dat gaat morgen veranderen, want dan kunnen wannabee burgermeesters de Nintendo Direct bekijken. Vanaf aanstaande woensdag vanaf 08:00 uur is de stream te volgen op de website van Nintendo Nederland of je kijkt bij Isabelle op haar Twitter-kanaal.

Animal Crossing Mobile - Direct Aankondiging (Foto: Nintendo)

Dragon Ball FighterZ komt eind januari uit

Uitgever Bandai Namco laat weten dat Dragon Ball FighterZ volgend jaar op 26 januari uitkomt op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Een nieuw detail van de verhaalmodus is dat je het verhaal vanuit drie perspectieven te zien gaat krijgen. Je speelt eerst de Super Warriors Arc om vanuit de Saiyans het verhaal mee te maken, dan is er een Super Villain Arc waar je de vijand speelt om uiteindelijk de Android Arc te spelen waarin je de Androids bent. De map waar je de levels selecteert geeft je meerdere keuzes. Je keuze heeft impact op latere gevechten tijdens het verhaal.

De online modus heeft in ieder geval twee nieuwe modi: Circle Match en World Match. In Circle Match heb je een wachtkamer waarin tot acht spelers kunnen zijn. Ze vechten tegen elkaar, maar het kan chaotisch worden, want soms zijn er gevechten waarin vier spelers tegelijkertijd vechten. Doe dat maal drie vechtersbazen per speler en dan heb je aardig wat tegenstanders neer te halen. In World Match speel je een-tegen-een en kun je kiezen tussen casual en ranked match.

Er komen nog twee digitale versies van Dragon Ball FighterZ:

  • De FighterZ Edition: het spel met daarbij de FighterZ-pas om acht nieuwe DLC-personages toe te voegen
  • De Ultimate Edition: het spel met daarbij de FighterZ-pas, een Voice Pack en een Anime Music pack dat elf nummers uit de anime aan het spel toevoegt.

Als je nu de digitale versies van de game preordert krijg je SSGSS Goku en SSGSS Vegeta al zonder ze vrij te moeten spelen. Daar zitten dan twee exclusieve lobby avatars bij. Je krijgt ook early access tot de open bèta in januari op consoles.

Dragon Ball FighterZ - Story Map (Foto: Bandai Namco)

Dragon Ball FighterZ - World Match (Foto: Bandai Namco)

5 Chinaphones met korting

Een lijstje met 5 verschillende telefoons uit China met mooie kortingen, voor nog geen 90 euro heb je al een strak toestel in huis en probeer dat maar eens in Nederland voor elkaar te krijgen. 

gchinaphone-1 (Foto: gbofficial)

Deze Oukitel K10000 Pro waarbij de naam staat voor een accu van 10.000mAh. Elke dag opladen is dus verleden tijd met deze accu en ze hebben een wat ander design dan de standaard toestellen wat zeker aanspreekt. Verder nog 3GB werkgeheugen, 5,5-inch FHD scherm en een octa-core processor. Voor €135,38 met coupon GBSI101807.

gchinaphone-2 (Foto: gbofficial)

Een 6-inch scherm met HD resolutie en de bekende MTK6753 octa-core processor met 3GB werkgeheugen. Eigenlijk dus een toestel met al vertrouwde hardware en voor €90,53 met coupon NLSI101902 dus zeker interessant qua prijs.

gchinaphone-3 (Foto: gbofficial)

Bouwvakkers onder ons....een IP68 classificering en Gorilla Glass 3 maakt dit toestel bijzonder sterk. Naast dat het dus een sterk toestel is wat je niet zomaar kapot krijgt, schiet hij niet tekort op de hardware. 6GB werkgeheugen en een grote accu met een 5-inch scherm zorgt ervoor dat deze BV8000Pro lang mee gaat. Nu voor €191,23 met coupon GBSI101806.

gchinaphone-4 (Foto: gbofficial)

Deze Xiaomi 4X met 3GB werkgeheugen is gewoon een heel degelijk toestel voor een leuke instapprijs. Xiaomi is één van de grootste spelers in China en je weet dus dat je een degelijk toestel in huis haalt. Voor €93,07 haal je deze Xiaomi in huis met coupon GBNL015.

gchinaphone-5 (Foto: gbofficial)

En als afsluiter dit Chinaphone merk wat in het lagere segment zit, VKworld. Ze staan erom bekend om wat andere merken te kopieren, maar proberen dat wel tegen budgetprijzen te doen wat het soms toch interessant maakt. Deze Mix Plus richt zich, zoals te zien, op een groot randloos 5,5-inch scherm voor een bizar lage prijs. Voor €89,69 te koop met coupon NLSI102003.

'Arbeidstekort bouw loopt op tot record'

Het gaat goed met de bouw. Zo goed dat het steeds moeilijker wordt voor bouwbedrijven om personeel te vinden om een klus uit te voeren. Dat melden economen van ABN AMRO in een rapport over de bouwsector.

Het afgelopen kwartaal gaf ruim 20 procent van de bouwbedrijven aan dat een tekort aan medewerkers hun werkzaamheden belemmert. Dat is het hoogste niveau ooit.

Volgens de onderzoekers stijgen de prijzen bovendien sneller dan de productie in de bouw. Dat komt onder meer doordat de vraag harder stijgt dan het aanbod.

De bouw profiteert vooral van de verder aantrekkende economie in Nederland. Daardoor is het ondernemersvertrouwen hoog in de sector, al zakte het wel een beetje ten opzichte van een kwartaal eerder. Bouwbedrijven zijn verder positief gestemd over hun orderportefeuilles. Die steeg naar het hoogste niveau sinds de eerste meting in 2012.

'Arbeidstekort bouw loopt op tot record'
'Arbeidstekort bouw loopt op tot record' (Foto: ANP)

Petitie 'falend rechtssysteem' voor minister

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) krijgt dinsdag een petitie aangeboden waarin een onderzoek wordt geëist naar het 'falend rechtssysteem in de zaak van verdachte Michael P.' Ruim 413.000 mensen hebben de petitie ondertekend.

Het lichaam van Anne Faber (25) werd donderdag 12 oktober gevonden in Zeewolde. Ze werd toen al twee weken vermist. P. is de verdachte in deze zaak, die afgelopen weken veel ophef heeft veroorzaakt. De veroordeelde verkrachter P. werd behandeld in forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Tijdens de voorbereidingen op zijn terugkeer in de samenleving sloeg hij toe.

Initiatiefneemster van de petitie is Lydia de Jong-de Paus, moeder van drie kinderen. ",Wij roepen hen die verantwoordelijk zijn, o.a. het ministerie van Veiligheid en Justitie, ter verantwoording en eisen een verklaring", schrijft ze in de petitie.

Blok heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al gevraagd onderzoek te doen naar Altrecht Aventurijn. Ook de kliniek zelf doet onderzoek.

Petitie 'falend rechtssysteem' voor minister
Petitie 'falend rechtssysteem' voor minister (Foto: ANP)

NS geeft les aan buitenlandse collega's

De Zwitserse Spoorwegen SBB waren afgelopen woensdag te gast bij NS en Prorail om mee te kijken bij de tienminutentrein, de test van ProRail en NS waarbij elke tien minuten een Intercity rijdt tussen Amsterdam – Utrecht – Eindhoven. In Zwitserland rijden de treinen tussen de grote steden nu ieder halfuur. Er zijn plannen om in 2025 ieder kwartier een trein te rijden. Bijvoorbeeld tussen Basel en Bern.

In Nederland willen ze leren hoe zo’n frequentieverhoging in zijn werk gaat. Voor een tienminutentrein zijn in Zwitserland nog geen plannen, Naast de Zwitsers, zijn ook de Deense en Duitse Spoorwegen te gast om te zien hoe de tienminutentrein werkt.

Halfuurs- of kwartiersdienst
Niet alleen de Zwitsers willen leren hoe zo’n frequentieverhoging werkt. Deutsche Bahn rijdt nu als basis ieder uur een reguliere trein en op sommige trajecten twee of drie treinen per uur, naast de ICE voor lang afstanden. Vaak is dit niet in een vast ritme. Voor de regio tussen Dortmund en Keulen zijn plannen om na 2020 ieder kwartier een reguliere trein te rijden.

Voor een tienminutentrein, zoals in Nederland tussen Amsterdam – Utrecht – Eindhoven zijn nog geen plannen. De Deense DSB komt ook meekijken bij de tienminutentrein van ProRail en NS. In Denemarken rijden de Intercity’s ieder halfuur. Stoptreinen rond Kopenhagen rijden elke tienminuten. DSB focust in Denemarken niet op een verdere frequentieverhoging, maar wil vooral de reistijd verkorten.

Historie freqentieverhogingen in Nederland
Bij NS werd in de jaren ’70 een frequentieverhoging van 1 naar 2 treinen per uur doorgevoerd. Sinds de jaren ’90 rijden Intercity’s in Nederland elke kwartier. Vanaf 10 december rijdt de Intercity tussen Amsterdam – Utrecht – Eindhoven iedere tien minuten. De volgende lijn waar NS dit wil is Schiphol – Arnhem – Nijmegen, maar wanneer dat gerealiseerd kan worden is nog niet bekend.

NS geeft les aan buitenlandse collega's  (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS geeft les aan buitenlandse collega's (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Zzp'er tevreden, uitzendkracht minder blij

Van alle werkenden is het aandeel personen dat tevreden is met het werk het grootst onder zelfstandig ondernemers. Daarna volgen respectievelijk vaste werknemers en flexibele werknemers, waarbij het aandeel het kleinst is onder uitzendkrachten. Dit meldt het CBS op basis van een nieuwe analyse van eerder gepubliceerde cijfers.

Zelfstandigen
In 2016 was 81 procent van de zelfstandigen tevreden met het werk dat ze deden. Van werknemers met een vaste arbeidsrelatie was dat 78 procent. Binnen de groep flexibele werknemers gold dit voor bijna driekwart.

Van de uitzendkrachten was 66 procent tevreden, het laagste percentage van alle flexibele werknemers. Een relatief groot deel van de uitzendkrachten gaf aan dat het niet lukte om een vaste baan te krijgen. Vooral zij toonden zich minder tevreden.

Flexwerkers
Een op de drie werknemers zonder vast dienstverband geeft aan behoefte te hebben aan flexibiliteit of zegt geen behoefte te hebben aan zekerheid. Dit geldt vooral voor oproep- en invalkrachten. Werknemers die flexibel werken omdat ze dat willen, zijn vrijwel net zo tevreden met het werk als vaste werknemers. Hetzelfde geldt voor flexibele werknemers die nieuw zijn bij hun huidige werkgever.

Ruim een kwart van alle werknemers met een flexibel dienstverband lukte het niet om een vaste baan te krijgen. Zij zijn minder vaak tevreden dan werknemers die andere redenen hadden om flexibel te werken. De geringere tevredenheid van uitzendkrachten hangt hiermee samen: ruim de helft van hen geeft aan een uitzendbaan te hebben omdat het niet lukte om een vaste baan te krijgen.

1,8 miljoen flexwerkers
In de afgelopen jaren is het aantal werknemers met een flexibel contract flink toegenomen, evenals het aantal zzp’ers. In 2016 hadden 1,8 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie. Van hen werkten er 279 duizend als uitzendkracht.

De overgrote meerderheid van de werknemers heeft een vaste baan: bijna 5,2 miljoen mensen. Ruim 1,4 miljoen personen werkten in 2016 als zelfstandige. De meeste van hen – bijna drie kwart – hadden geen personeel in dienst.

Zzp'er tevreden, uitzendkracht minder blij (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Zzp'er tevreden, uitzendkracht minder blij (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Vaak geen plek voor personeel met beperking

Circa de helft van de bedrijven zit er niet echt op te wachten om mensen met een gezondheidsbeperking in dienst te nemen. Vaak ontbreekt het aan geschikte functies of überhaupt aan werk. Ook is in sommige gevallen geen capaciteit beschikbaar om deze mensen extra te begeleiden.

Dat valt op te maken uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau over de arbeidsmarkt. Daaruit blijkt dat een ruime meerderheid van de bedrijven en organisaties zich wel verantwoordelijk voelt voor het in dienst nemen van mensen met een beperking. Toch ontbreekt het op de werkvloer vaak aan concrete maatregelen om werk voor deze doelgroep bereikbaarder te maken.

Eerder is afgesproken dat tot 2026 in totaal 125.000 banen speciaal voor gehandicapten worden ingericht: 25.000 bij de overheid en de overige 100.000 bij andere werkgevers. Deze kabinetsregeling is sinds 2015 van kracht.

Uit het rapport blijkt dat regelingen om werk voor mensen met een beperking te stimuleren, zoals loonkostensubsidie of de zogeheten no-riskregeling bij ziekte, bij veel werkgevers nog onbekend zijn. Bij een vijfde van de bedrijven kunnen werknemers al wel zelf hun begin- en eindtijd bepalen. Circa zes op de tien bedrijven zijn voorstander van deeltijdwerk.

Verder blijkt uit het rapport dat er bij bedrijven steeds minder ruimte is voor ouderenregelingen zoals extra vrije dagen, taakverlichting en kortere werkweken. Daartegenover vinden steeds meer ondernemers het ,,wenselijk" dat personeel na het zestigste levensjaar doorwerkt.

Ruim driekwart van de bedrijven vindt dat ouderen even goed functioneren als jongeren. In sommige gevallen doen de ervaren krachten het zelfs beter. Circa een kwart van de bedrijven vindt dat ouderen relatief duur zijn in vergelijking met hun productiviteit.

Vaak geen plek voor personeel met beperking
Vaak geen plek voor personeel met beperking (Foto: ANP)

Jelle Brandt Corstius is ook misbruikt

Journalist Jelle Brandt Corstius is ook slachtoffer van seksueel misbruik. In dagblad Trouw vertelt hij zijn verhaal, maar maakt bewust de identiteit van de dader niet bekend.

"In het prille begin van mijn televisiecarrière ben ik tijdens mijn werk gedrogeerd, en gedwongen tot orale seks, wat verkrachting is. Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht", schrijft de maker van onder meer programma's over Rusland.

Jelle zegt ook waarom hij zijn verhaal nooit heeft kunnen vertellen en waarom hij ook nu niet zegt wie de dader is. "Dat is geen verhaal natuurlijk", zegt hij over het misbruik. "Op het allereerste college journalistiek leer je dat in elk verhaal, hoe klein ook, de vijf w's en de h moeten zitten: wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe. In de eerste zin ontbreken de wie, de waar, en de waarom. De wat, de wanneer en de hoe komen er karig vanaf. De opsomming is zo summier dat het bijna geen betekenis heeft."

"Maar dit verhaal kan niet gepubliceerd worden. Het is zijn woord tegen mijn woord. Er zijn geen getuigen, ik ken - voorlopig - geen andere incidenten. Als het tot een rechtszaak zal komen is de kans groot dat hij mij succesvol beschuldigt van smaad, en ik een tweede hypotheek op mijn huis kan nemen om de schadevergoeding te betalen."

Brandt Corstius komt nu met zijn verhaal naar buiten om alle betrokkenen te waarschuwen. "Ik schreef het ook voor alle HR-managers, leidinggevenden, teamleiders en vertrouwenspersonen. Maak de drempel zo laag mogelijk om dit soort misstanden te melden. En als iemand het meldt, neem het dan serieus. Ik schreef het voor alle mensen die door een vriend of collega in vertrouwen zijn genomen. Misschien willen zij wel meer dan een luisterend oor, misschien hebben ze net dat duwtje nodig om actie te ondernemen. En ik schreef dit ook voor alle smeerlappen die nog steeds denken dat ze er mee wegkomen. Dat hun sneue gerommel beperkt zal blijven tot het geruchtencircuit. 'Jullie tijd is voorbij.' zo wilde ik het stuk eindigen."

Jelle Brandt Corstius is ook misbruikt
Jelle Brandt Corstius is ook misbruikt (Foto: BuzzE)

Halep en Wozniacki starten sterk op WTA Finals

Simona Halep en Caroline Wozniacki zijn de WTA Finals ijzersterk begonnen. De als eerste geplaatste Halep nam het in haar eerste wedstrijd op tegen Caroline Garcia. De als achtste geplaatste Française kon het Roemeense geweld niet aan en zag Halep met 6-4, 6-2 winnen.

Wozniacki nam de leiding in de rode groep en dat deed ze door Elina Svitolina, debutante op de seizoensfinale, hardhandig opzij te zetten. De Oekraïnse, als vierde geplaatst, ging met 6-2, 6-0 onderuit tegen de als zesde geplaatste Deense.

Haase kan eindelijk weer winnen

Tennisser Robin Haase heeft eindelijk weer eens de smaak van het winnen te pakken. De Hagenaar zette vanaf augustus een weinig indrukwekkende reeks verliespartijen neer, maar op het ATP-toernooi van Basel stond hij er eindelijk weer.

De mondiale nummer 44 rekende in de eerste ronde af met niemand minder dan de Zwitserse thuisfavoriet Marco Chiudinelli, de nummer 366 van de wereld. Vooral in de eerste set was Haase oppermachtig, in set twee had hij een tiebreak nodig, maar die pakte hij wel: 6-2, 7-6 (3). 

Opvallend, in elk geval een heel klein beetje, was dat de enige eerdere ontmoeting tussen de twee ook in Basel was. In 2011 won de destijds iets hoger gerangschikte Haase met dezelfde cijfers.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.