FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 oktober 2017

Jonge ijshockeyer scoort wereldgoal in KHL

IJshockeyer Boris Sadecky heeft woensdagavond zijn eerste goal gescoord in de KHL, de Oost-Europese tegenhanger van de NHL. De 20-jarige Slowaak speelde enkele jaren voor de onder 20-ploeg van zijn land, uitkomend in de nationale competitie, maar heeft inmiddels de overstap gemaakt naar Slovan Bratislava.

Die Slowaakse topclub komt uit in de KHL, waar verder vooral Russische teams spelen, aangevuld met teams uit onder meer Finland, Slowakije, Oostenrijk en China. Het gaat niet zo best met Slovan, dat op de op één na laatste plaats staat in het westen, maar Sadecky heeft zijn eerste goal te pakken en het was een pareltje.

Bij een 1-2 achterstand tegen Lokomotiv Yaroslavl kreeg hij de puck en rekende hij bliksemsnel af met een verdediger de Russen. Vervolgens zette hij de goalie op het verkeerde been, om met de stick tussen zijn benen achter zijn standbeen om de puck in het doel te schieten: 2-2 en in het compleet ijshockeygekke Slowakije is Sadecky gelijk een held.

Overigens hielp het uiteindelijk niet echt, want Yaroslavl scoorde niet veel later in de derde periode alsnog de winnende 2-3. Sadecky mag echter trots zijn, want niet alleen scoorde hij deze fenomenale goal, een paar uur eerder kreeg hij te horen dat hij zich komende maand voor het eerst mag melden bij het nationale team voor de prestigieuze Deutschland Cup.

De goal van Sadecky (Bron: YouTube)

Racetalent Van Kalmthout maakt indruk in Indy Lights-test

Coureur Rinus van Kalmthout heeft op het circuit van Indianapolis - niet de oval - grote indruk gemaakt. De 17-jarige Hoofddorper mocht er debuteren in de Indy Lights, de klasse onder de IndyCar Series, en deed dat bijzonder goed.

Voorafgaand aan het seizoen 2017 trok Van Kalmthout naar de VS, om daar de 'ladder' richting de IndyCar te beklimmen. Zijn naam veranderde in Rinus VeeKay - Van Kalmthout is voor de Amerikaan natuurlijk veel te moeilijk - en begon in het Amerikaans Formule 2000-kampioenschap, de onderste trede van de ladder. Na een indrukwekkend debuutseizoen eindigde hij als tweede in de titelstrijd en dat, samen met ongetwijfeld goede contacten van Jumbo-baas Frits van Eerd, leverde hem een test op.

Die test vond niet plaats in een auto uit de Pro Mazda Series, de volgende trede op de ladder, maar gelijk in de Indy Lights, op één na hoogste treetje. Tien coureurs reden gedurende het weekeinde acht sessies en telkens stond Van Kalmthout bij de bovenste vijf, twee keer was hij zelfs de snelste. Hij reed ook niet tegen de minsten: onder meer Colton Herta, nummer drie in de Indy Lights dit jaar, en Pro Mazda-kampioen Victor Franzoni reden mee.

"Het was heel vet", vertelt Van Kalmthout in een interview met GPUpdate. Niemand minder dan tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendijk was aanwezig om de jonge Nederlander te helpen. "Ik heb heel veel van Arie geleerd, dit is allemaal toch wel anders dan een F2000-auto." De belangrijkste tip ging over het bandenmanagement: "Ik kon de piek van de banden niet perfect krijgen, maar Arie vertelde dat ik een paar rondjes rustiger moest rijden, om dan vanaf vier of vijf ronden te pushen en dat werkte heel goed."

Wat 2018 betreft is er nog niet veel zekerheid. Hij zal in de wintermaanden in de MRF Challenge in het Midden-Oosten rijden, maar daarna behoren Europa en de VS tot de mogelijkheden. "Het liefst blijf ik in de VS, maar er is een klein kansje dat ik naar Europa ga." Tot die tijd zijn er echter andere zaken om zich op te richten, want ook de tiener zal gewoon zijn huiswerk moeten maken. "Ik heb tentamens, dus ik ga maar eens wat voor school doen."

Basketballers Donar vegen voormalig topclub van het veld

De basketballers van Donar Groningen hebben ook de tweede groepswedstrijd in de Europe Cup gewonnen. In Bosnië won de ploeg van Bosna, dat vroeger, in de Joegoslavische jaren, een Europese topclub was: in 1978/79 won de ploeg de voorloper van de huidige EuroLeague, het voornaamste Europese clubtoernooi, en in de jaren daarna werden nog drie keer de halve finales gehaald.

Tegenwoordig is Bosna wat minder sterk en Donar kwam dan ook als favoriet naar Bosnië. Dat maakten ze gelijk al volledig waar en na het eerste kwart had Donar al een 4-20 voorsprong te pakken. Bosna kon het vervolgens twee kwarten bijhouden, maar in de laatste tien minuten walste Donar er weer overheen: 43-72. Geen enkele speler bij de Bosniërs kon in de dubbele cijfers komen, iets wat vier Donar-spelers voor elkaar kregen.

Op 1 november speelt Donar de volgende groepswedstrijd, dan gaan ze op bezoek bij de Antwerpen Giants.

Mertens schittert voor Napoli, Karsdorp debuteert in Rome

Napoli heeft de koppositie in de Serie A heroverd op Internazionale. Het team van coach Maurizio Sarri zegevierde woensdagavond tegen Genoa.
Zodoende heeft het weer twee punten meer dan de Milanezen: 28 om 26. Regerend landskampioen Juventus en Lazio wonnen hun respectievelijke duels en volgen op slechts één punt van de nummer twee. AS Roma boekte in eigen huis een nipte zege, terwijl AC Milan de eerste driepunter in competitieverband in een maand tijd boekte.

Genoa - Napoli 2-3
De start van het team van Sarri in Genua was niet best: een inzet van Adel Taarabt in de vierde minuut ging via de binnenkant van de paal tegen de touwen. Napoli liet zich echter niet onbetuigd, hoofdzakelijk dankzij Mertens. De Belg schoot eerst een vrije trap op heerlijke wijze in het net en ook de 1-2 mocht er zijn. Na een lange bal van Amadou Diawara legde hij het leer met rechts in een keer stil om direct met links af te ronden. De ex-speler van AGOVV, FC Utrecht en PSV schreef na rust bijna een hattrick op zijn naam. Zijn inzet werd echter door Ervin Zukanovic in het eigen doel gewerkt: 1-3. Een rake kopbal van Armando Izzo bracht de spanning terug in de wedstrijd, maar de drie punten gingen uiteindelijk naar Napoli.

Bologna - Lazio 1-2
Het fluitsignaal had nog nauwelijks geklonken of Lazio, met Stefan de Vrij in de basis, stond al op voorsprong: Sergej Milinkovic-Savic schoot raak na een snelle aanval van de uitploeg. Ciro Immobile had de uitgelezen kans om de marge te verdubbelen, maar de aanvaller faalde vanaf elf meter en schoot tegen de paal. Halverwege de eerste helft werd het uiteindelijk toch 0-2: doelman Antonio Mirante maakte een inschattingsfout, waarna Senad Lulic vanaf de zestien raak kon koppen. Lulic werd na de pauze de schlemiel door het leer in eigen doel te werken, maar veel pijn deed het Lazio uiteindelijk niet.

Juventus - SPAL 4-1
De regerend landskampioen had geen enkele moeite met SPAL. Federico Bernardeschi maakte na ruim tien minuten spelen op formidabele wijze de 1-0 door het leer beheerst in de kruising te schieten. Juventus leek op rozen te zitten toen Paolo Dybala vlak daarna een vrije trap binnenkrulde, maar Alberto Paloschi zorgde na een mislukt schot van Federico Mattiello voor de aansluitingstreffer. Gonzalo Higuaín knalde na 64 minuten bij een corner de 3-1 binnen, waarna Juan Cuadrado het slotakkoord verzorgde.

AS Roma - Crotone 1-0
Rick Karsdorp maakte na een slepende blessure voor het eerst zijn opwachting voor AS Roma en de debutant zag hoe zijn ploeg de gehele wedstrijd domineerde. De thuisploeg, met Kevin Strootman op de bank, had na tien minuten al de gewenste voorsprong te pakken, nadat Diego Perotti vanaf elf meter mocht aanleggen en geen fout maakte. Edin Dzeko was verreweg de gevaarlijkste man bij de Romeinen, maar de spits vond zowel de paal als doelman Alex Cordaz in zijn weg. Roma had niets te duchten van Crotone en mocht na negentig minuten wederom drie punten bijschrijven.

Chievo - AC Milan 1-4
Milan was met lood in de schoenen afgereisd naar Stadio Marc'Antonio Bentegodi. Het elftal van Vincenzo Montella verloor drie van zijn laatste vier wedstrijden in de Serie A, terwijl Chievo juist ongeslagen bleef in zijn zes laatste competitieduels. Milan had het als verwacht lastig, maar kwam in de slotfase van de eerste helft toch bovendrijven. Suso gaf doelman Stefano Sorrentino eerst het nakijken met een fraai schot in de verre hoek, waarna een eigen doelpunt van Bostjan Cesar voor een 0-2 ruststand zorgde. Hakan Calhanoglu verzorgde tien minuten na de onderbreking na een razendsnelle counter het derde doelpunt van de bezoekers, alvorens Valter Birsa na een fout van Franck Kessié wat terugdeed namens de thuisploeg. Milan kwam echter niet meer in de problemen en herstelde de voordelige marge van drie vrijwel direct weer in ere via Nikola Kalinic.

Overige uitslagen
Atalanta - Verona 3-0
Cagliari - Benevento 2-1
Fiorentina - Torino 3-0
Sassuolo - Udinese 0-1

Helft Britse vrouwen lastiggevallen

De helft van de Britse vrouwen en 20 procent van de mannen is ooit op werk- of studieplek seksueel lastig gevallen. Een meerderheid van hen deed geen aangifte.

Van de lastiggevallen vrouwen deed 63 procent geen aangifte. Bij de betrokken mannen hield 79 procent zijn mond over het gebeurde, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Britse omroep BBC. De mannen en de vrouwen maken nu wél melding van het gebeurde naar aanleiding van de ophef over Harvey Weinstein. Deze Amerikaanse filmproducer wordt door actrices beschuldigd van onder meer lastigvallen maar ook verkrachting.

Uit het Britse onderzoek blijkt dat degenen die werden lastiggevallen, onder meer te maken kregen met seksueel getinte opmerkingen, ongewenste aanrakingen of misbruik. De daders op het werk waren dikwijls directeuren of chefs. Eén op de tien betrokken vrouwen zegde daarna haar baan op of stopte met de studie.

Helft Britse vrouwen lastiggevallen
Helft Britse vrouwen lastiggevallen (Foto: ANP)

Orkambi toch in basispakket ziektekosten

Minister Edith Schippers (VWS) heeft besloten om het middel Orkambi voor cystic fybrosis (ook wel bekend als taaislijmziekte) toe te laten tot het basispakket. Schippers heeft dit besluit kunnen nemen omdat zij met Vertex afspraken heeft kunnen maken over de prijs. Onderdeel van de prijsafspraak met de fabrikant is dat de details van de overeenkomst vertrouwelijk blijven. De Tweede Kamer wordt per brief over de overeenkomst geïnformeerd.

Schippers: “Ik ben ongelooflijk blij voor de patiënten dat het alsnog gelukt is. Hun geduld is immers zwaar op de proef gesteld. De overeenkomst is natuurlijk in de allereerste plaats in het belang van mensen met de ziekte en hun familie. Maar gelet op overeenkomst met de fabrikant is het ook in het belang van de premiebetaler en van de betaalbaarheid van de zorg. Het is op zich jammer dat de prijsafspraak vertrouwelijk moet blijven, maar zonder die vertrouwelijkheidafspraak zou er geen deal zijn.”

In mei 2017 besloten Nederland en België om de toen lopende gezamenlijke onderhandelingen met Vertex te beëindigen. Begin juli startte Schippers vervolgonderhandelingen over de prijs van het middel. Twee weken geleden liepen die onderhandelingen nog vast toen Vertex een bod van Schippers niet accepteerde.

Orkambi is een middel dat bij een deel van de patiënten met cystische fibrose (CF) kan worden ingezet. In Nederland betreft het ongeveer 750 CF patiënten. Eind 2016 constateerde het Zorginstituut dat de gevraagde prijs veel te hoog is in relatie tot de betrekkelijk bescheiden effecten van het middel. Het Zorginstituut adviseerde daarom het middel niet in het pakket op te nemen, omdat het niet kosteneffectief is. Door het vandaag bereikte resultaat van de onderhandelingen, is opname in basispakket uiteindelijk alsnog mogelijk geworden. Opname in het pakket gebeurt per 1 november 2017.

Eerste Kamer wil duidelijkheid over dubbelministers

De Eerste Kamer wil duidelijkheid over de positie van de zogenaamde 'dubbele ministers', namelijk de departementen die in het aankomende kabinet met twee ministers worden bezet. Op staatsrechtelijke gronden is dat namelijk niet mogelijk.

De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, heeft in een brief aan de formateur (Mark Rutte) om opheldering gevraagd. Volgens artikel 44 van de Grondwet kan er slechts één bewindspersoon aan de leiding staan van een ministerie. "Graag ga ik ervan uit dat bij de benoeming van de nieuwe ministers duidelijkheid zal worden betracht welke ministers op de genoemde ministeries belast worden met de leiding van het ministerie”, aldus Broekers-Knol in haar brief aan de formateur.

Het is niet de verwachting dat dit het nieuwe kabinet nu al in problemen brengt, al kan het zeker geen kwaad om duidelijkheid te scheppen in de taakverdeling en de hiërarchie, die tot nu toe door Rutte én de betrokken bewindspersonen redelijk in het midden gelaten is. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bijvoorbeeld al heel erg lang twee ministers: de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. 

Een dergelijke subtiliteit in naamgeving is eerder voorgekomen en geeft aan wie de baas is op het ministerie: de van-minister. De voor-minister wordt ook wel een minister zonder portefeuille genoemd. Naast BuZa staan er nog drie dubbele posten op de lijst: Justitie & Veiligheid, Onderwijs en Volksgezondheid. 

Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt de minister van Justitie & Veiligheid, en Sander Dekker (VVD) wordt de minister voor Rechtsbescherming. Hugo de Jonge (CDA) wordt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Bruno Bruins (VVD) wordt de minister voor Medische Zorg. Ingrid van Engelshoven (D66) wordt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Arie Slob (CU) wordt minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media.

Mali gematst en genaaid in halve finales WK onder 17, Spanje naar finale

Op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar, gespeeld in India, heeft Spanje zich woensdag geplaatst voor de finale. In de halve finale werd gewonnen van Mali, maar er waren wel enige opvallende dwalingen aan de kant van de arbitrage - en de regels - te zien.

In het DY Patil Stadium in Navi Mumbai trapten Spanje en het fysiek sterke Mali af en al na anderhalve minuut ging het bijna fout voor Mali. Sergio Gomez schoot hard op doel, maar keeper Youssouf Koita hield Mali op de been. Een kwartier later lukte dat niet: Cesar Gelabart werd neergehaald in het strafschopgebied en aanvoerder en sterspeler Abel Ruiz schoot vanaf elf meter raak.

Mali kreeg in de eerste helft nog wel een kans, maar het was Ruiz die kort voor rust met een leep balletje de ver voor zijn doel staande Koita passeerde: 2-0. Na een klein kwartier in de tweede helft begin Cheick Oumar Doucouré een zware overtreding, maar de Malinees kreeg van de Japanse scheidsrechter Ryuji Sato wonderbaarlijk genoeg niet meer dan een gele kaart.

De verbazing over het uitblijven van een dikverdiende rode kaart was nog nauwelijks gedaald of uitgerekend Doucouré trof met een hard schot doel. Althans, dat deed hij wel, maar de goal telde niet. Op de beelden was overduidelijk te zien dat het een goal was, maar vreemd genoeg wordt op het WK geen gebruik van doellijntechnologie en dus werd de duidelijke 2-1 niet geteld.

Het op oneerlijke wijze niet tellen van de wel gescoorde aansluitingstreffer leidde uiteraard tot veel frustratie, inclusief een gele kaart voor een Malinese bankzitter. De hoop leek langzaam te vervliegen en nog geen tien minuten later was dat definitief: Gomez gaf een fraaie pass en Ferrán Torres kopte de 3-0 binnen. 

Lassana N'Diaye deed niet veel later nog wel iets terug - zijn zesde goal van het WK - maar dat mocht niet meer baten en Spanje zegevierde met 3-1. In de eindstrijd staat Spanje tegen Engeland, dat Brazilië versloeg. De finale wordt zaterdag gespeeld en begint om 16.30 uur, live te zien op Eurosport.

Samenvatting van Spanje - Mali (Bron: YouTube)

Beide finalisten waterpolotoernooi gediskwalificeerd, winnaar brons krijgt goud

Op Malta werd afgelopen weekeinde de FINA Development Trophy gespeeld, een waterpolotoernooi voor 'kleine' landen, die normaal gesproken geen serieuze kans hebben om mee te doen aan de grote toernooien - zoals de naam al suggereert een ontwikkelingstoernooi dus.

Regerend kampioen Iran rekende in de halve finales af met Uruguay, terwijl Malta won van Saoedi-Arabië. In de strijd om het brons kwam Uruguay zegevierend het water uit, maar in de finale tussen Iran en Malta ging het niet helemaal goed.

Malta stond in het laatste kwart met 8-6 voor, maar volgens een statement van watersportbond FINA 'ontstonden er spanningen in en rond het water'. Dat liep allemaal nogal uit de hand en het bestraffen van meer dan drie leden van beide teams was de druppel: de wedstrijd werd gestopt.

Zowel Malta als Iran werd gediskwalificeerd en dus uit de uitslag geschrapt, waardoor Uruguay - het land van FINA-president Julio Maglione - plotseling het goud omgehangen kreeg. Saoedi-Arabië pakte zo zilver, Oostenrijk ging van de vijfde plek naar brons. 

Tieners aangehouden na dreigen met aanslag

De politie in Rotterdam heeft bekend gemaakt dat ze op 20 oktober een 16-jarige en 17-jarige jongen uit de Hoeksche Waard aangehouden hebben vawege het "praten over fabriceren en laten ontploffen van explosieven in het openbaar vervoer". Een alerte getuige belde de politie, nadat deze op 10 oktober de twee mogelijke jihadisten in de dop in een Rotterdamse metro hoorde praten. 

Onderzoek door de recherche leidde naar de identiteit van de twee tieners. De 16-jarige werd in zijn woonplaats aangehouden, de andere verdachte meldde zich op een politiebureau in Rotterdam. De woningen van beide jongens zijn doorzocht en de politie heeft onder meer vuurwerk in beslag genomen. De jongens zijn na hun verhoor op vrijdag heengezonden en de politie onderzoekt nog hun betrokkenheid bij het maken van een vuurwerkbom.

Grapperhaus: ik ga gewoon beëdigd worden

Ferdinand Grapperhaus (CDA) vindt het "spijtig" dat de PVV hem niet als minister van Justitie en Veiligheid wil in het nieuwe kabinet. "Maar ik ga gewoon beëdigd worden morgen", aldus de politicus woensdag.

"Wat mij betreft gaan we daarna als ik minister ben ook met elkaar op een goede manier het debat aan", aldus Grapperhaus. Hij was de afgelopen dagen in het nieuws omdat hij eerder uitgesproken meningen heeft geuit over Haagse politici en het kabinetsbeleid.

PVV-leider Geert Wilders vindt Grapperhaus ongeschikt omdat die eerder in zijn persoonlijke blog heeft geschreven dat "je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. Integendeel, je moet ze laten terugkomen". Ze zouden dan in Nederland verantwoording moeten afleggen.

Wilders wilde voorkomen dat Grapperhaus zou aantreden, maar kreeg woensdag geen steun voor een debat hierover. De PVV-leider zinspeelde op een motie van wantrouwen op korte termijn tegen Grapperhaus. Staatsrechtelijk is het overigens helemaal niet mogelijk om een motie van wantrouwen in te dienen tegen een minister die nog niet is aangetreden, dus de actie van Wilders was wat voorbarig.

Grapperhaus: ik ga gewoon beëdigd worden
Grapperhaus: ik ga gewoon beëdigd worden (Foto: ANP)

Oplichting door 'Microsoft' laait weer op

De afgelopen tijd zijn weer diverse aangiftes bij de politie binnengekomen over zogenaamde ‘Microsoft’ medewerkers. Deze proberen mensen ervan te overtuigen dat hun computer een virus bevat of dat er dringend een update nodig is. De aangiftes komen voor een groot deel van oudere mensen die hun computer niet regelmatig gebruiken. Zij komen er te laat achter dat zij zijn opgelicht.

Bij de Zeeuwse politie zijn de afgelopen tijd tientallen aangiftes binnen gekomen van mensen die benaderd zijn door criminelen die zich uitgeven als medewerkers van Microsoft. Al langere tijd is een groep criminelen bezig om op slinkse wijze binnen te dringen in computers. Microsoft zal nooit zelf contact met u opnemen als u een probleem heeft met uw computer. Mocht u gebeld worden door een medewerker die zegt van Microsoft te zijn verbreek dan meteen de verbinding.

Vanuit het buitenland zoeken de criminelen contact met hun slachtoffers. Hierbij doen zij zich voor als medewerkers van Microsoft en spreken vaak de Engelse taal. Door zich voor te doen als medewerker van Microsoft proberen ze het vertrouwen te winnen en gebruiken vaak de smoes dat er iets met de computer aan de hand is. Uw computer zou een virus bevatten, de licentie is verlopen of er moet nodig een update uitgevoerd worden. Vervolgens proberen zij u over te halen om handelingen te laten uitvoeren op uw computer. Om u van dienst te zijn vragen ze u om een programma te installeren zodat ze uw computer over kunnen nemen.

Tevens lijkt het er op dat ze geld storten op uw rekening om aan te tonen dat ze echt van Microsoft zouden zijn. In werkelijkheid wordt er geld van de spaarrekening naar de betaalrekening overgeboekt. Nadat het vertrouwen is gewonnen voeren ze daarna verschillende handelingen uit op uw computer. Hierna komt het moment van afrekenen. Voor de technische hulp zal betaald moeten worden. Een van de methodes die op dit moment worden toegepast is dat de oplichters vragen om iTunes- betaalkaarten te kopen en de codes hiervan door te geven aan de oplichter. Een andere optie die ze gebruiken is dat zij zelfstandig geld overschrijven van uw betaalrekening. De kosten voor de geleverde hulp kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s.

Oplichting door Microsoft laait weer op (Foto: Politie.nl)
Oplichting door Microsoft laait weer op (Foto: Politie.nl)

HTC schiet nieuwe telefoon voor

Luxe smartphones worden steeds duurder, telefoons van 1000 euro zijn geen uitzondering meer, en daarom komt telefoonmaker HTC met een plan. Het Taiwanese bedrijf biedt aan om een toestel voor te schieten. Klanten kunnen het in termijnen betalen, zonder rente en zonder aanbetaling. HTC Financing, zoals het bedrijf dat noemt, is deze week in stilte gelanceerd, melden 9to5google en Android Authority.

HTC heeft wel een paar voorwaarden aan het voorschot verbonden. Voorlopig komen alleen de U11's van 64GB en 128GB in aanmerking. Dat wordt later misschien uitgebreid. De telefoon moet bovendien minstens 599 dollar kosten. En wie niet binnen 24 maanden de rekening heeft afgelost, betaalt 30 procent rente over het resterende bedrag.

Dat HTC uitgerekend nu met financiering komt, is vermoedelijk geen toeval. Het bedrijf kondigde dinsdag aan dat er op 2 november een presentatie is. Waarschijnlijk onthult HTC dan zijn nieuwe vlaggenschip, de opvolger van de U11.

HTC schiet nieuwe telefoon voor
HTC schiet nieuwe telefoon voor (Foto: BuzzT)

Engeland via nieuwe hattrick Brewster naar finale WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal onder 17 in India heeft Engeland zich geplaatst voor de finale. De grote man bij de ploeg van de Welshman Steve Cooper was zonder twijfel Rhian Brewster, die drie jaar geleden van Chelsea overstapte naar Liverpool.

Brewster scoorde in de eerste vier wedstrijden - drie in de groepsfase en de achtste finales - één keer, maar was in de kwartfinale tegen de Verenigde Staten goed voor een hattrick. Dat herhaalde hij tegen Brazilië in een met meer dan zestigduizend toeschouwers gevuld Salt Lake Stadium in Kolkata.

Na minder dan tien minuten leverde Callum Hudson-Odoi een perfecte pass af op Brewster, die aanvankelijk stuitte op keeper Gabriel Brazão, maar de rebound wel binnen schoot. Een mooie combinatie van Wesley en Paulinho zorgde er tien minuten later al voor dat Brazilië weer op gelijke hoogte kwam: 1-1.

Brenner kon Brazilië na een half uur op 1-2 zetten, maar zijn inzet rolde net langs het doel. Zeven minuten voor rust kwam Fulham-speler Steven Sessegnon met een razende sprint naar het strafschopgebied, waar hij de bal kreeg en deze voor het doel wist te frommelen om Brewster zo in staat te stellen de 2-1 binnen te schieten.

De tweede helft was wat minder boeiend, maar een kwartier voor tijd was het weer raak: Emile Smith-Rowe gaf de bal prima voor en wederom stond Brewster klaar om de kans af te maken en zijn hattrick te voltooien, 3-1.

Engeland stond overigens voor het eerst in de halve finales van het WK onder 17 en staat zaterdag logischerwijze dus ook voor het eerst in de finale, die overigens live te zien is op Eurosport. Brewster is met inmiddels zeven goals voorlopig de topscorer op het WK in India.

De samenvatting van Engeland - Brazilië (Bron: YouTube)

Man vast voor dood 83-jarige Tilburgse

De politie heeft een 23-jarige man aangehouden in verband met de dood van een 83-jarige vrouw uit Tilburg. De man, die geen vaste woonplek heeft, is familie van het slachtoffer.

De bejaarde vrouw werd zondagmiddag dood gevonden in haar woning in de Jachtslotstraat. Uit onderzoek bleek dat sprake was van een misdrijf.

De verdachte meldde zich dinsdag bij de politie. Hij zit vast in beperking, wat betekent dat hij, op zijn advocaat na, geen contact mag hebben met de buitenwereld. De politie kan verder geen bijzonderheden kan geven.

Man vast voor dood 83-jarige Tilburgse
Man vast voor dood 83-jarige Tilburgse (Foto: ANP)

GGZ-medewerker gewond door steekpartij Assen

Een medewerkster van de GGZ Drenthe in Assen is woensdag ernstig gewond geraakt door een steekpartij. Zij werd belaagd door een vrouw met een mes die het hoofdkantoor van de GGZ aan de Dennenweg binnenkwam.

De verdachte, een 44-jarige vrouw uit Assen, kon worden overmeesterd en is aangehouden. Zij had een mes en een busje pepperspray bij zich. Volgens GGZ Drenthe stond de aangehouden vrouw er niet onder behandeling.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

GGZ-medewerker gewond door steekpartij Assen
GGZ-medewerker gewond door steekpartij Assen (Foto: ANP)

Svitolina verliest ook van Garcia bij WTA Finals

Caroline Garcia heeft haar tweede wedstrijd bij de WTA Finals in Singapore wel winnend weten af te sluiten. Garcia versloeg in de rode groep Jelina Svitolina met 6-7, 6-3 en 7-5. Svitolina had net als Garcia ook haar eerste partij verloren.

In de rode groep is Wozniacki, die eerder vandaag Halep versloeg, zeker van de halve finale. Vrijdag worden de laatste groepspartijen gespeeld.

Veronica scoort met vrouwenvoetbal

Het binnenhalen van de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands vrouwenvoetbalteam blijkt een goede zet van Veronica. De wedstrijd in Groningen tegen Noorwegen trok dinsdagavond 713.000 kijkers en behaalde een marktaandeel van 13 procent. Dat is een hoog kijkcijfer voor de zender, die de afgelopen maanden in de avond een marktaandeel van rond de 4 procent scoorde.

De wedstrijd staat op de veertiende plek van de Kijkcijfer Top 25 van de Stichting KijkOnderzoek. Veronica kocht de uitzendrechten van de kwalificatiereeksen van de Oranje Leeuwinnen voor het wereldkampioenschap in 2019 en het Europees kampioenschap in 2021.

De top tien van dinsdag wordt met acht programma's gedomineerd door NPO 1. Het Journaal van 20.00 uur was met 1.953.000 kijkers het best bekeken, gevolgd door De rijdende rechter. Zo'n 1,2 miljoen kijkers zagen John Reid zijn oordeel geven over een langslepend conflict. Het best bekeken programma van RTL4 was het nieuws van half acht met 1,18 miljoen kijkers.

Veronica scoort met vrouwenvoetbal
Veronica scoort met vrouwenvoetbal (Foto: BuzzE)

FunX biedt excuses aan voor #nohomo

Radiostation FunX heeft haar excuses aangeboden voor een post op social media. FunX gebruikte de hashtag #nohomo in een bericht waarin jongeren werd gevraagd knappe jongens te taggen.

Dat viel niet goed op Twitter, waar de zender homofobie werd verweten. Programmaleider van FunX Sharid Uppelschoten verklaarde woensdagochtend op Twitter: "Als FunX iets niet propageert, is het homohaat. No homo is erbij gezet omdat jongens andere jongens niet durven taggen als het gaat om knap. Niet omdat we geen homo's getagd willen zien."

De radiozender voor jongeren liet verder weten dat de hashtag dom was gekozen en niet was bedoeld om homoseksuele jongeren buiten te sluiten. "FunX biedt excuses aan en heeft de post verwijderd. Wij blijven ons hardmaken voor jongeren zodat zij altijd zichzelf kunnen zijn, ongeacht hun afkomst, religie, geslacht of seksuele geaardheid", aldus de zender.

Toch viel deze verontschuldiging niet bij iedereen in goede aarde. GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens reageerde dat jongens geen andere jongens als knap durven te bestempelen omdat ze bang zijn homoseksueel te lijken. "In plaats van dat u zegt: 'er is niets mis met gay lijken' zegt u 'wees niet bang je lijkt heus niet gay hoor'. Dus #nohomo: dom en bah."

FunX biedt excuses aan voor #nohomo
FunX biedt excuses aan voor #nohomo (Foto: BuzzE)

Canadiens winnen na slechtste seizoensstart in 76 jaar eindelijk weer in NHL

Fans van de Montreal Canadiens hebben eindelijk weer eens kunnen juichen. De ijshockeyers begonnen dit seizoen in de NHL nog met een (moeizame) overwinning op de Buffalo Sabres, maar daarna verloren ze maar liefst zeven wedstrijden op rij. Voor de recordkampioen is het zo de slechtste start in 76 jaar.

Dinsdagavond ging het in het Bell Centre eindelijk weer beter. Atlantic Division-genoten Florida Panthers kwamen op bezoek en stonden na tien seconden al bijna op voorsprong, ware het niet dat goalie Carey Price dat kon voorkomen. Toch kwamen de Panthers vroeg in de tweede periode op voorsprong, dankzij verdediger Keith Yandle's eerste goal van het seizoen.

De Canadiens zaten niet lekker in de wedstrijd, tot ruim drie minuten voor het einde van de tweede periode. Brendan Gallagher schoot op doel en zag Panthers-goalie James Reimer een redding maken, maar Alex Galchenyuk wipte de rebound fraai binnen: 1-1. Een dikke minuut later schoot Shea Weber in de powerplay de voorsprong voor de Canadiens op de borden en krap vijftien seconden later leidde verdedigend falen van de Panthers de 3-1 van Gallagher in.

Halverwege de derde periode was het wederom Weber die van afstand uithaalde en Reimer kansloos liet. Een schitterende actie van Phillip Danault stelde Max Pacioretty twee minuten later in staat om de wedstrijd in het slot te gooien: 5-1 en de Canadiens hadden eindelijk weer eens wat te juichen, hoewel ze nog wel onderaan bungelen in de Eastern Conference.

Canadiens - Panthers (Bron: YouTube)

Op bezoek bij de Carolina Hurricanes won de Tampa Bay Lightning met 1-5. Nikita Kucherov scoorde, Steven Stamkos tekende voor twee assists, waardoor het Lightning-duo nu al tien wedstrijden op rij goed is voor minstens één goal of assist - de twee staan niet verrassend dan ook bovenaan in de puntenlijst van de NHL.

De Buffalo Sabres lijken de slechte seizoensstart achter zich te laten. In eigen huis boekte de ploeg de derde overwinning van het seizoen, door de Detroit Red Wings te verslaan. De befaamde Red Wings gingen door de 1-0 nederlaag al voor de vijfde keer op rij onderuit.

In Las Vegas blijft het ondertussen feest. De dit seizoen nieuw in de NHL spelende Golden Knights waren met 4-2 te sterk voor de Chicago Blackhawks en hebben na acht wedstrijden nog altijd maar één nederlaag te pakken. Voor de concurrentie was vooral het optreden van de jonge Zweedse goalie Oscar Dansk zorgwekkend. De twee basiskrachten op doel, de ervaren en sterk spelende Marc-André Fleury en Malcolm Subban, liggen er een tijdje geblesseerd uit, maar Dansk - die pas zijn tweede NHL-duel ooit speelde - weerde zich uitstekend tegen de Blackhawks.

Even tussendoor, een heerlijke redding van Penguins-goalie Matt Murray (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL dinsdag
Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning 1-5
New York Islanders - Arizona Coyotes 5-3
Philadelphia Flyers - Anaheim Ducks 2-6
Pittsburgh Penguins - Edmonton Oilers 2-1 OT
Buffalo Sabres - Detroit Red Wings 1-0
Montreal Canadiens - Florida Panthers 5-1
Ottawa Senators - Los Angeles Kings 2-3 SO
Minnesota Wild - Vancouver Canucks 0-1
Nashville Predators - Calgary Flames 2-3 SO
Colorado Avalanche - Dallas Stars 5-3
Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks 4-2

Marianne Vos: "Wil opnieuw wereldkampioene veldrijden worden"

Marianne Vos gaat deze winter weer veldrijden. De Nederlandse die in het verleden al zeven keer wereldkampioene werd in het veld laat in het Algemeen Dagblad weten dat ze ook dit jaar voor de wereldtitel gaat.

De 30-jarige Vos hoopt dat ze haar rentree in het veld maakt op tweede kerstdag bij de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder. "Het veldrijden is altijd al prima in te passen geweest in de opbouw naar het wegseizoen", zo laat Vos weten tegenover de krant. "Voor de intensieve prikkels bijvoorbeeld trainde ik niet op de weg, dat deed ik altijd in de crossen. Ik ga er wel een doordacht kort veldritseizoen van maken."

Vorig jaar moest Vos genoegen nemen met een tweede plaats. In het Luxemburgse Bieles werd ze tweede achter de Belgische Sanne Cant.

Marianne Vos: "Wil opnieuw wereldkampioene veldrijden worden" (Pro Shots / George Deswijzen)
Marianne Vos: "Wil opnieuw wereldkampioene veldrijden worden" (Pro Shots / George Deswijzen)

Dodgers winnen openingsduel in World Series

Los Angeles Dodgers heeft de eerste wedstrijd in de World Series gewonnen. Thuis was de ploeg van Kenley Jansen met 3-1 te sterk voor de Houston Astros.

Meteen in de eerste slagbeurt voor de Dodgers sloeg ouffielder Chris Taylor de bal in de tribunes. In de vierde inning kwamen de Astros langszij dankzij een homerun van derde honkman Alex Bregman. Een homerun van Justin Turner in de zesde inning met Taylor op de honken zorgde voor de 3-1 voorsprong van de Dodgers.

In de negende inning kwam Jansen, de closer van de Dodgers op de heuvel. De Curaçaoënaar kreeg geen honkslag tegen en gooide één maal drieslag.

De tweede wedstrijd in de best-of-seven serie wordt woensdagnacht gespeeld, eveneens in Los Angeles.

Fats Domino overleden

De legendarische Amerikaanse rhythm-and-blueszanger en pianist Fats Domino is op 89-jarige in zijn woonplaats New Orleans overleden. Zijn dochter heeft dat bekendgemaakt, zo melden Amerikaanse media.

Domino was in de jaren vijftig en zestig ongekend populair, niet alleen in de Verenigde Staten. Zijn carrière was hij in 1949 begonnen. Een van zijn vroege albums heette The Fat Man, wat voor altijd zijn bijnaam zou blijven. In de jaren die volgden verkocht hij miljoenen platen. Hij had wereldwijde hits met onder meer de nummers Ain't That a Shame, Whole Lotta Loving en zijn grootste succes: Blueberry Hill.

Zijn zangsuccessen bezorgden hem ook filmrollen. Zo was hij onder meer te zien in Shake, Rattle & Rock! en The Girl Can't Help It.

Fats Domino (89) overleden
Fats Domino (89) overleden (Foto: BuzzE)

Kvyat keert niet terug bij Toro Rosso

Daniil Kvyat komt niet langer voor in de plannen van Red Bull. De Rus heeft te horen gekregen dat hij dit jaar niet meer zal racen voor het Formule 1-team Toro Rosso en dat hij zijn heil elders moet gaan zoeken, zo meldde Helmut Marko aan Auto Bild.

Dit betekent dat Pierre Gasly en Brendon Hartley het seizoen af mogen gaan maken. Gasly werd in Maleisië de vervanger van Kvyat die vorige week in de Verenigde Staten nog een keer op mocht komen draven. De Rus deed dit verdienstelijk met een tiende plaats en een punt. Hartley stapte vorige week pas in, nadat Toro Rosso Carlos Sainz had zien vertrekken naar Renault en Gasly verplichtingen had in de Super Formula. De Nieuw-Zeelander eindigde in Austin als dertiende.

Nu Gasly terugkeert blijkt er voor Kvyat geen plek meer te zijn. Marko: "Kvyat keert niet meer terug. Wij geloven er niet in dat hij in de toekomst de ommekeer kan maken. Gasly en Hartley maken het seizoen af en pas daarna beslissen we over volgend jaar."

Kvyat maakte sinds 2010 deel uit van het programma van Red Bull en stootte in 2014 door naar de Formule 1. De Rus maakte aan het einde van dat jaar promotie van Toro Rosso naar Red Bull Racing nadat Sebastian Vettel de overstap naar Ferrari aankondigde. Bij het hoofdteam behaalde Kvyat een tweede plaats in Hongarije 2015 en een derde in China 2016.

De Rus maakte niet genoeg indruk, want voor Spanje 2016 werd hij vervangen door Max Verstappen die prompt daar de race won. Vervolgens scoorde Sainz bij Toro Rosso veel beter dan Kvyat. Na zijn crash in Singapore 2017 werd Kvyat vervangen door Gasly, waarna hij vorig weekend in Austin nog eenmaal op mocht draven. Hiermee behaalde hij zijn vijfde en laatste punt van het seizoen, terwijl in dezelde auto Sainz tot 48 punten was gekomen.

Wat Kvyat volgend jaar zal gaan doen is nog niet bekend. De Rus lijkt bij Williams in beeld te zijn als een van de gegadigden om Felipe Massa te vervangen.

Kvyat keert niet terug bij Toro Rosso (Pro Shots / Action Images)
Kvyat keert niet terug bij Toro Rosso (Pro Shots / Action Images)

Guardiola geeft bal de schuld van gelijkspel in League Cup

Manchester City ontsnapte dinsdagavond aan een blamage in de EFL Cup. In eigen huis bleven the Citizens steken op een 0-0 gelijkspel tegen Wolverhampton Wanderers, maar ze wisten zich uiteindelijk na het nemen van strafschoppen te verzekeren van de volgende ronde in de EFL Cup. Volgens Josep Guardiola was de bal tijdens het duel met the Wolves de reden van het overwerk.

"Dit is onacceptabel, deze bal was niet geschikt voor voetbal op het hoogste niveau. De bal was te licht, bewoog alle kanten op en dat is niet goed. Met zo’n bal is het onmogelijk om te scoren en ik kan dat zeggen omdat we niet hebben gewonnen. Ik zoek niet naar excuses", zegt Guardiola na afloop in gesprek met de Engelse pers.

"Mijn spelers zeiden na afloop allemaal: Wat is dat? Het spijt me, maar ze hebben dus geen serieuze bal voor een serieuze competitie", vervolgt de Spaanse oefenmeester. Zijn ploeg kwam voor het eerst sinds april niet tot scoren. "Het gaat om sponsorgeld. Okay, dat begrijp ik. Maar dit is niet acceptabel, deze bal was net zo licht als een ballon."

Microsoft's Kinect is dood

Microsoft stopt met het produceren van de Kinect. Daarmee is de motion camera officieel doodverklaard.

De Kinect-camera was Microsoft zijn antwoord op de motion-control hype die gecreëerd is door Nintendo met de Wii. Sony, met de PlayStation Move, hanteerde een vergelijkbare technologie als Nintendo, Microsoft ging de andere kant op door spelers in staat te stellen te gamen zonder controller. Eind 2010 werd de camera verkrijgbaar voor Xbox 360, maar ondanks een goede start is Kinect bij gamers nooit echt van de grond gekomen, mede doordat Microsoft's marketing zich vooral op de jongere spelers leek te focussen.

Gamers waren dus niet erg onder de indruk van het apparaat, maar de technologie in het apparaat was zeker niet mis. Vooral de medische wereld zag kansen met de Kinect. Niet alleen prikkelt de Kinect spelers om meer te bewegen, de camera was ook geschikt als hulpmiddel tijdens een operatie, en Kinect-games werden zelfs gebruikt om autisme bij kinderen te detecteren.

Met de komst van Xbox One in 2013 wilde Microsoft uiteraard de populariteit van de camera verder aanwakkeren, en dus werd de Kinect verplicht gebundeld met de nieuwe console. De Xbox One verkocht, mede door de hogere prijs, niet goed en bovendien wekte het gebrek aan een uitknop op de Kinect argwaan, en klachten betreffende privacy begonnen binnen te stromen. Later begon Microsoft de Xbox One te verkopen zonder Kinect, en daarmee was grotendeels de ondersteuning voor het apparaat al verdwenen. Sindsdien zijn er maar een handjevol games specifiek ontwikkeld voor Kinect, en voor vele Xbox-gamers staat de camera al enkele jaren stof te happen. Microsoft heeft vandaag aangekondigd te stoppen met het produceren van de Kinect.

Microsoft is nog wel bezig met het zogenoemde 'mixed reality'. Microsoft HoloLens is een smartbril en nog altijd in ontwikkeling, hoewel dit niet specifiek voor games is bedoeld.

"Kinect, turn off."


Oranje Leeuwinnen geridderd

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn vandaag in Den Haag geridderd voor het behalen van de Europese titel afgelopen zomer. Tijdens hun bezoek aan minister-president Rutte en demissionair minister Schippers van Sport in het Catshuis kregen de Nederlandse vrouwen een lintje opgespeld.

De voetbalvrouwen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Later vandaag brengen ze koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek op Paleis Noordeinde.

Gezichtsscan reizigers 3 jaar in databank EU

De vingerafdrukken en gezichtsscans van niet-EU-burgers die naar Nederland en andere zogenoemde Schengenlanden willen reizen, worden in de toekomst drie jaar opgeslagen in een databank. De identiteitscontrole wordt dan volledig digitaal, zodat paspoort-stempels niet meer nodig zijn.

Het Europees Parlement gaf woensdag groen licht voor dit zogenoemde in- en uitreissysteem, met 477 tegen 139 stemmen.

Het systeem moet bijvoorbeeld een melding geven als mensen langer blijven dan de negentig dagen die hun visum toestaat. Verder moet het wachtrijen aan de grens en fraude met identiteitsdocumenten tegengaan.

De persoonsgegevens worden opgeslagen bij het EULISA-agentschap in Estland. Nationale opsporingsdiensten en Europol kunnen daar iemands reisgeschiedenis opvragen. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) denkt dat het systeem uiterlijk in 2020 kan draaien.

Gezichtsscan reizigers 3 jaar in databank EU
Gezichtsscan reizigers 3 jaar in databank EU (Foto: BuzzT)

Smartphone taboe op zebrapad Honolulu

Smartphones en tablets zijn vanaf woensdag taboe op zebrapaden in Honolulu. Als eerste Amerikaanse staat heeft Hawaï een verbod ingevoerd op het staren naar een beeldschermpje tijdens het oversteken.

Aanleiding is het toenemende aantal voetgangers dat in het verkeer omkomt. Naar schatting vielen vorig jaar in heel de VS 6000 doden onder voetgangers in het verkeer. Hoewel die lang niet allemaal al surfend en sms-end over de witte strepen wandelden, denken de autoriteiten met boetes toch levens te redden.

Bij de eerste keer is dat een straf van omgerekend 30 euro en dat kan oplopen tot een kleine 85 euro bij meer overtredingen.

Smartphone taboe op zebrapad Honolulu
Smartphone taboe op zebrapad Honolulu (Foto: BuzzT)

Kwart vrouwen: 'Liever Netflix dan seks'

27 procent van de vrouwen kijkt liever Netflix dan dat ze seks hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van Acties.nl, gehouden onder 1.121 Nederlanders die regelmatig series kijken. Voor mannen ligt dit percentage slechts op 4,5 procent. Het aantal jongeren dat zich ziekmeldt om te Netflixen ligt drie keer zo hoog als het gemiddelde.

2,9 procent van de ondervraagden zegt zich weleens ziekgemeld te hebben om te Netflixen. Voor jongeren is dit percentage met acht procent bijna het driedubbele. Verder heeft 7,3 procent van de Nederlanders weleens een afspraak verzet omdat er een nieuwe serie van start ging. “Denk hierbij ook aan het begin van een nieuw seizoen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik weet dat een aantal van mijn vrienden voor het nieuwe seizoen van bijvoorbeeld Game of Thrones hun agenda vrijhouden.”

Afspraak gemist
6 procent geeft aan weleens een belangrijke afspraak te hebben gemist omdat ze bleven binge-watchen. Opvallender zijn echter de cijfers onder jongeren; hier gaat het met 12,5 procent om een ruime verdubbeling. “De bovenstaande verschillen in percentages zijn een duidelijk bewijs dat Netflix een grote rol in het leven van jongeren speelt”, aldus Franke.

45 procent van de jongeren zegt dat zijn of haar gemoedstoestand weleens negatief is beïnvloed door gebeurtenissen in een serie. Dit is flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 31 procent. Vrouwen zijn overigens meer beïnvloedbaar dan mannen; 37 tegenover 25 procent. Franke: “Uit het onderzoek blijkt dat de emoties van bijna de helft van de jongeren worden beïnvloed door series. Jongeren lijken zeer betrokken en gehecht te zijn aan Netflix, in ieder geval fors meer dan de oudere generaties.”

Volwaardige date 
36 procent van de ondervraagden vindt een avondje Netflixen een volwaardige date. Onder jongeren is dit zelfs 50 procent. Niet alleen scoort Netflix goed onder de jeugd, ook beschouwt een aanzienlijk hoger percentage niet werkenden (40 procent) een avondje Netflix als een volwaardige date. Fulltime- en parttime werkenden scoren met 34,5 en 31 procent aanzienlijk lager. Franke: “Het is goed mogelijk dat niet-werkenden vanwege budgettaire redenen een avondje Netflix inzetten als een volwaardige date. Het is natuurlijk een stuk goedkoper dan een avondje bioscoop.”

Kwart vrouwen: 'Liever Netflix dan seks' (Foto: acties.nl)
Kwart vrouwen: 'Liever Netflix dan seks' (Foto: acties.nl)


Tieners plunderden rekeningen via Tikkie

Twee tieners uit Oosterhout zijn opgepakt omdat ze geld hebben geroofd van de bankrekeningen van anderen. Ze boden spullen te koop aan op Marktplaats, lokten nietsvermoedende mensen naar namaaksites om geld over te maken en achterhaalden zo gebruikersnamen en wachtwoorden. Daarmee konden ze inloggen op de bankier-accounts en de rekeningen plunderen.

Beide verdachten zijn geboren in 1999. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze in elk geval meer dan 20.000 euro buitgemaakt. Zeker 42 mensen hebben al aangifte gedaan.

De jongens hadden advertenties op Marktplaats gezet met een mobiel telefoonnummer erbij. Mensen die geïnteresseerd waren, namen via WhatsApp contact op met de jongens. Die vroegen de potentiële kopers om 1 eurocent over te maken via de terugbetaalapp Tikkie van ABN Amro. De jongens wilden zogenaamd zeker weten dat ze de geïnteresseerden konden vertrouwen. Ze lokten de aanstaande kopers naar een nagemaakte site, die precies gelijk was aan de echte site van Tikkie. Toen de mensen daar wilden inloggen, kregen de twee jongens hun gebruikersnamen en wachtwoorden in handen. Die gebruikten ze om in te loggen en snel de rekeningen leeg te roven.

Bij één van de verdachten thuis werden soft- en harddrugs gevonden, klaar om naar het buitenland te worden gestuurd. De verdovende middelen zijn in beslag genomen, net als computers en telefoons van de beide verdachten.

Tieners plunderden rekeningen via Tikkie
Tieners plunderden rekeningen via Tikkie (Foto: BuzzT)

Wozniacki veel te sterk voor Halep bij WTA Finals

Er is niets mis met de vorm van Caroline Wozniacki bij de WTA Finals in Singapore. De Deense won eerder eenvoudig in de rode groep van Jelena Svitolina, en vanmiddag was ze Simona Halep met 6-0 en 6-2 duidelijk de baas. Wozniacki is nu al zeker van een plek in de halve finales.

In de eerste set speelde Wozniacki vrijwel foutloos. De nummer 1 van de wereld probeerde wel iets te forceren, maar dat werkte averechts. Halep gaf beter partij in het tweede bedrijf, maar voormalig lijstaanvoerder Wozniacki liet niet meer los.    

#WantedWednesday klungelende ramkrakers

De politie is dit keer op zoek naar een stel klungels. Ze hadden op 28 augustus een auto gestolen (waarvan ze de sleutel eerder op de avond buiten hadden gemaakt tijdens een inbraak). Op 29 augustus was een telecomwinkel aan de Spaklerweg in Amsterdam het slachtoffer van hun mislukte ramkraak. Dankzij een extra rolluik kregen de auto niet door de pui gereden, ondanks meerdere pogingen. Ook de vluchtpoging verliep ronduit klungelig: de bestuurder van de gestolen auto had hulp nodig om deze te starten. 

Kid Rock toch niet de politiek in

Kid Rock ziet af van deelname aan de verkiezingen volgend jaar als kandidaat voor de Amerikaanse Senaat. Dat zegt de 46-jarige artiest dinsdag in een vraaggesprek met radiomaker Howard Stern. De muzikant liet in juli weten een gooi naar een Senaatszetel in de staat Michigan te overwegen.

"Fuck nee, ik stel me niet verkiesbaar voor de Senaat", zei Rock luid en duidelijk op de vraag van Stern of hij zijn aangekondigde kandidatuur doorzet of dat het om een stunt ging. "Ben je gek ofzo?", vervolgde Kid Rock, die in het echt Robert James Ritchie heet. De zanger steunde tijdens de laatste presidentsverkiezingen Donald Trump en is een uitgesproken Republikein.

"Zeggen dat ik me verkiesbaar ging stellen is het slechtste advies dat ik mezelf ooit heb gegeven, maar wel creatief gezien het beste dat me is overkomen", zegt Rock die eraan toevoegt dat hij trots is dat mensen hem steunden en zijn mening waarderen. "Iedereen weet nu waar ik sta", aldus de zanger.

Ondanks geruchten en vragen van Stern bleef Kid Rock volhouden dat het niet om een publiciteitsstunt ging, maar dat hij al langere tijd serieus overwoog om de politiek in te gaan. 

Kid Rock toch niet de politiek in
Kid Rock toch niet de politiek in (Foto: BuzzE)

Arrestaties na explosie hennepkwekerij

De politie in Rotterdam heeft dinsdag twee mannen van 37 en 46 jaar uit Den Bosch en Velp aangehouden na een grote brand in een bedrijfspand in Spaanse Polder in Rotterdam. In het uitgebrande pand werd een hennepkwekerij aangetroffen.

Rond 14.30 uur sloegen door  een explosie de ruiten uit het pand aan de Vlaardingweg. Hierop ontstond direct brand. Een getuige zag dat een onbekende man aan zijn hoofd gewond raakte, maar hij was al weggelopen voordat de politie of ambulance zich over hem kon ontfermen.

Terwijl de brandweerlieden de brand blusten, deden de agenten onderzoek. Twee mannen die ten tijde van de explosie bij het pand waren, werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brand en de hennepkwekerij. Ze zitten vast en worden verhoord.

Het is onbekend hoe de ontploffing heeft kunnen ontstaan en of er een link ligt tussen de explosie en de hennepkwekerij. De Forensische Opsporing en recherche hebben de brand en de kwekerij in onderzoek.

Arrestaties na explosie hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)
Arrestaties na explosie hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)

Erasmus MC eerste met inwendige bestraling

Het Erasmus MC in Rotterdam is als eerste ziekenhuis in Europa begonnen met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten. Zij hoeven voortaan niet meer wekenlang op en neer naar het ziekenhuis voor bestraling, maar ze zijn in een keer klaar, aldus het universitaire ziekenhuis woensdag.

Bovendien brengt de nieuwe stralingstechniek, die in Canada al langer wordt toegepast, geen schade toe aan hart- of longweefsel en is er minder huidschade dan bij externe bestraling. Het inwendig bestralen, genaamd 'Permanent Breast Seed Implants' (PBSI), houdt in dat borstkankerpatiënten kleine 'titanium-zaadjes' in de borst krijgen via een holle naald. Voorafgaand hieraan worden met behulp van echobeelden en een CT-scan nauwkeurig bepaald waar precies dit moet plaatsvinden. De behandeling duurt ongeveer een uur.

"Na een borstsparende operatie volgt altijd een periode van bestraling om eventuele achtergebleven tumorcellen alsnog te vernietigen. Door inwendig te bestralen, kan nauwkeuriger bestraald worden én het is veel prettiger voor patiënten doordat het in gang zetten van de inwendige bestraling in één ziekenhuisbezoek geregeld is", zegt arts-onderzoeker Gerson Struik.

Behandeling
De nieuwe behandeling is volgens het Erasmus met name geschikt voor patiënten van boven de vijftig met een laag risico op tumors. Volgens Struik vermindert de nauwkeurigere methode de kans op terugkeer van kanker.

Eerder onderzoek in Canada heeft toonde aan dat de kans dat de kanker binnen vijf jaar in dezelfde borst terugkeert rond de 1 procent ligt.

Erasmus MC eerste met inwendige bestraling
Erasmus MC eerste met inwendige bestraling (Foto: ANP)

Verlinden alsnog in selectie EK kortebaan

Coach Marcel Wouda heeft Joeri Verlinden opgenomen in de selectie voor de EK kortebaan, half december in het Deense Kopenhagen.

Verlinden had aan de limieten voldaan, maar werd enige tijd geleden door Wouda uit de nationale ploeg gezet. De nummer zes van de 100 meter vlinderslag bij de Spelen van Londen 2012 wordt nu echter toch meegenomen naar het EK.

De selectie van Nederland voor het EK bestaat uit twintig zwemmers onder wie Ranomi Kromowidjojo,Femke Heemskerk en Jesse Puts.

KNMG: patiënt mag gesprek met arts opnemen

Steeds meer dokters krijgen te maken met patiënten die een geluidsopname van het consult willen maken, omdat ze bang zijn dat ze niet alle informatie kunnen onthouden. Niet alle artsen weten hoe ze ermee moeten omgaan. Daarom komt de artsenfederatie KNMG met een handleiding, waarin de haken en ogen aan het opnemen van gesprekken staan opgesomd.

Zo hoeven patiënten geen toestemming te vragen aan de dokter om het gesprek op te nemen, maar omgekeerd wel. De patiënt mag de opname niet openbaar maken, tenzij de dokter daarmee instemt. Voor het filmen van een consult zijn de regels strenger dan voor het maken van geluidsopnamen.

KNMG raadt artsen aan in hun wachtkamer een mededeling op te hangen dat patiënten het gesprek met de dokter mogen opnemen, maar dat het wel wordt gewaardeerd als ze dat van tevoren zeggen. Ook moet daarin staan dat de opname alleen voor eigen gebruik is en niet bijvoorbeeld op sociale media mag worden gezet.

Overleg
KNMG vertegenwoordigt ruim 59.000 artsen en studenten geneeskunde.

Patiëntenfederatie Nederland is blij met de nieuwe richtlijn. "Het kan goed zijn als dokter en patiënt samen besluiten om het gesprek op te nemen. Zeker als het gaat om moeilijke informatie of als je slecht nieuws verwacht te krijgen. Dan kan het helpen als je het gesprek later thuis nog eens in alle rust kunt beluisteren", aldus de organisatie. De patiëntenclub vindt wel dat het gesprek in goed overleg moet worden opgenomen.

KNMG: patiënt mag gesprek met arts opnemen
KNMG: patiënt mag gesprek met arts opnemen (Foto: ANP)

Politiehond vist inbreker onder bed vandaan

De politie heeft een 41-jarige man uit Goes met behulp van een politiehond onder het bed vandaan gehaald in de woning waar hij had ingebroken. Even daarvoor had een buurtbewoner de politie gebeld omdat er iemand in de tuin van een leegstaande woning aan het rommelen was. 

In eerste instantie kon de politie niks vinden. De politiehond die even later werd ingezet, vond een geurspoor dat richting een ander huis leidde. Daar bleek een raam aan de achterkant in geslagen te zijn. De bewoners waren op dat moment niet thuis, dus de politie doorzocht de woning met behulp van de hond. 

Deze vond de man onder een bed in één van de slaapkamers. Hij weigerde om uit zichzelf tevoorschijn te komen dus mocht woef een handje helpen. De inbreker is voor verhoor overgebracht naar het cellencomplex in Middelburg. 

Politiehond vist inbreker onder bed vandaan (Foto: stockfoto politie.nl)
Politiehond vist inbreker onder bed vandaan (Foto: stockfoto politie.nl)

Michael P. verdacht van verkrachting en moord

Michael P. wordt verdacht van vrijheidsberoving, verkrachting en moord - danwel doodslag - op Anne Faber. De 27-jarige man wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Het lichaam van de 25-jarige Faber werd na een vermissing van bijna twee weken op 12 oktober in Zeewolde gevonden. P. zat op dat moment vast in een kliniek in Den Dolder voor diverse zeden- en geweldsdelicten. Hij zat aan het einde van zijn jarenlange gevangenisstraf, was aan het resocialiseren en had daarom meer vrijheden, waardoor hij ook naar buiten mocht.

P. kwam in beeld nadat zijn DNA op de gevonden jas van Faber was aangetroffen. Ook zijn bloedsporen van de studente gevonden in de auto die P. tot zijn beschikking had. Op basis van zijn verklaring werd een paar dagen na zijn arrestatie het lichaam van de vrouw gevonden.

Hoger beroep
In 2012 werd P. in hoger beroep tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had in 2010 in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar op "nietsontziende wijze" verkracht. Hij gebruikte daarbij geweld en bedreigde de meisjes met een nepwapen. De straf gold ook voor afpersingen, (poging tot) diefstal met geweld en verboden wapenbezit.

Op 10 januari moet P. voor de rechter verschijnen, zo is de planning. Het gaat dan om een niet-inhoudelijke zitting.

Michael P. verdacht van moord en verkrachting
Michael P. verdacht van moord en verkrachting (Foto: ANP)

'Nieuwe GGG' Gassiev verdedigt wereldtitel met KO, Japanners juichen in Tokyo

In het afgelopen weekeinde stonden weer de nodige wereldtitelgevechten op het programma in het boksen. Ryan Burnett verdedigde en won een wereldtitel, Cecilia Brækhus verdedigde al haar vijf wereldtitels. Er waren echter nog vijf andere wereldtitelgevechten, waarvan we hier een overzicht geven.

Gassiev, de nieuwe GGG?
In de kwartfinales van het cruisergewicht (-90,7kg) in de World Boxing Super Series nam de Rus Murat Gassiev het op tegen de Pool Krzysztof Wlodarczyk. De 24-jarige Gassiev won eind vorig jaar de wereldtitel bij de IBF en verdedigde deze nu voor de eerste keer. Wlodarczyk had die titel in 2006 korte tijd in handen en was van mei 2010 tot september 2014 de wereldkampioen bij de WBC. 

Gassiev wordt door coach Abel Sanchez gezien als de nieuwe Gennady GGG Golovkin, zijn Kazakhse pupil die het middengewicht al jaren domineert en die gezien wordt als een van 's werelds beste pound-for-pound boksers, zo niet dé beste. Tegen Wlodarczyk maakte de Rus dat vertrouwen waar: hij was sterker in de openingsronden en na een kleine twee minuten in de derde ronde sloeg hij hard op het lichaam van de Pool. Dat deed dusdanig veel schade dat Wlodarczyk naar de grond ging en het gevecht voorbij was. Gassiev neemt het in de halve finales van de Super Series op tegen de Cubaan Yunier Dorticos, de kampioen bij de WBA.

Het gevecht in Newark, New Jersey kende overigens een prima voorprogramma. Eén gevecht was daar het hoogtepunt: de Pool Maciej Sulecki versloeg de Duitser Jack Culcay in het lichtmiddengewicht. Voor Sulecki was het zijn 26e zege in 26 profgevechten en het lijkt goed mogelijk dat hij binnenkort voor een wereldtitel mag vechten.

Gassiev - Wlodarczyk (Bron: YouTube)

Corrales raakt wereldtitel kwijt op weegschal
In Verona, New York nam Jezreel Corrales uit Panama het op tegen Alberto Machado uit Puerto Rico. Corrales zou zijn WBA-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg) verdedigen, maar bij de weging was hij bijna anderhalve kilogram te zwaar en dus was hij zijn titel kwijt. Het gevecht ging wel door en alleen Machado kon als wereldkampioen uit de ring stappen.

Aanvankelijk was Corrales veruit de betere en Machado ging in de vijfde ronde zelfs even tegen het canvas. De Puerto Ricaan herstelde zich echter, bezorgde Corrales flink wat schade en wist hem in de achtste ronde met een harde linker tegen het canvas te slaan, waarmee het gevecht voorbij was. Voor Machado, de nieuwe WBA-wereldkampioen, was het zijn negentiende zege in negentien gevechten, waarvan maar liefst zestien via knock-out.

In het voorprogramma rekende de Amerikaan Demetrius Andrade af met landgenoot Alantez Fox, die voor het eerst in 25 gevechten verloor. Andrade staat na 25 gevechten op 25 zeges en lijkt niet ver weg te zijn van een poging om Golovkin van de middengewichttroon af te slaan.

Hoogtepunten van Corrales - Machado (Bron: YouTube)

Drie wereldtitelgevechten in Tokyo
In Tokyo stonden liefst drie gevechten om een wereldtitel op het programma, met één Japanner in elk gevecht.  In het lichtvlieggewicht (-49kg) nam kampioen Ken Shiro het op tegen Pedro Guevara, met als inzet de WBC-titel, die Guevara vanaf 2014 een jaar in zijn bezit had. Een majority decision bezorgde Shiro uiteindelijk de overwinning en dus het behoud van zijn wereldtitel, waardoor hij naar 11-0 gaat.

In het middengewicht (-72,6kg) gooide Hassan N'Dam N'Jikam uit Kameroen zijn WBA-titel in de strijd tegen thuisfavoriet Ryota Murata, de olympisch kampioen van 2012. Murata verloor in mei nog van de Kameroenees, die daarmee de vacante titel veroverde - dat ging overigens niet zonder controverse: velen waren van mening dat Murata gewonnen had en twee juryleden, die N'Dam aanwezen, werden door de WBA geschorst. Dit keer was Murata simpelweg de betere en na zeven ronden besloot N'Dam's hoek om de handdoek in de ring te gooien.

De 22-jarige Daigo Higa stapte tot slot de ring in om zijn WBC-vlieggewichttitel (-50,8kg) te verdedigen tegen de Fransman Thomas Masson. Higa won zijn vorige dertien gevechten allemaal op knock-out en daar kwam nu geen verandering in: Masson knielde in de zevende ronde en de scheidsrechter gaf hem wat tijd voor een behandeling, maar hij bleek niet meer helder genoeg om verder te vechten en dus verdedigde Higa zijn titel.

Higa - Masson (Bron: YouTube)

PVV wil ministerschap Grapperhaus voorkomen

PVV-leider Geert Wilders wil voorkomen dat Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt benoemd tot minister van Justitie en Veiligheid. Omdat de ministers van het kabinet-Rutte III donderdag al op het bordes staan moet dat woensdag nog gebeuren.

Wilders vindt Grapperhaus ongeschikt omdat die eerder in zijn persoonlijke blog heeft geschreven dat "je jihadisten niet hun staatsburgerschap moet ontnemen. Integendeel, je moet ze laten terugkomen". Wilders vindt Grapperhaus daarmee "eerder een gevaar voor de nationale veiligheid dan een minister van justitie", zegt hij tegen het ANP.

De PVV-leider wil daarom woensdagavond nog een debat over het verslag van formateur Mark Rutte. Daar moet dan ook meteen worden gestemd over de aanstelling van Grapperhaus.

Twijfelachtig
Of zo'n debat er ook komt is erg twijfelachtig, omdat daar in de Tweede Kamer voldoende steun voor moet zijn. De kans is nihil dat de nieuwe coalitie het verzoek steunt. De poging van Wilders lijkt wel de opmaat voor de vragen die Grapperhaus straks als minister later kan verwachten van de grootste oppositiepartij.

Wilders zegt overigens dat eerdere uitspraken van Grapperhaus over de PVV-leider geen reden zijn om de CDA'er te willen weren. Het gaat Wilders naar eigen zeggen alleen om de mening van Grapperhaus om jihadisten niet hun nationaliteit af te pakken. In zijn blog schreef de beoogd minister hierover dat hij wil dat ze terugkomen zodat ze verantwoording kunnen afleggen.

Privémeningen
Grapperhaus zei maandag over zijn eerdere uitspraken dat hij als bewindspersoon een andere rol heeft dan als privépersoon en dat iedereen zijn privémeningen mag kennen.

Woensdag is het zogeheten constituerend beraad waar de taken in het kabinet worden verdeeld. Donderdag is de presentatie van het nieuwe kabinet.

PVV wil ministerschap Grapperhaus voorkomen
PVV wil ministerschap Grapperhaus voorkomen (Foto: ANP)

Limburger vindt 'Hollander' bedreigend

Limburgers vinden nieuwkomers uit andere delen van Nederland ('Hollanders') bedreigender voor de Limburgse identiteit dan nieuwkomers uit het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad de Limburger en het Limburgs Museum in Venlo.

Limburgers vinden zichzelf gastvrij en open, maar nieuwkomers delen dat beeld niet: zij zeggen juist dat het veel moeite kost om erbij te horen. Volgens de onderzoekers vinden vooral PVV-stemmers dat Limburgers betrouwbaarder en vrijgeviger zijn dan andere Nederlanders.

Van de geboren en getogen Limburgers voelt de helft zich vooral Limburger. Slechts een op de vijf voelt zich Nederlander. Het merendeel van de ondervraagden vindt dat de Limburgse identiteit bestaat en dat die zit in de eigen taal, het landschap, het carnaval en de vlaai. De band Rowwen Hèze wordt bepalender voor de Limburgse identiteit gevonden dan het katholieke geloof.

Het onderzoek is gedaan in het kader van de tentoonstelling DNA van Limburg in het Limburgs Museum.

Limburger vindt 'Hollander' bedreigend
Limburger vindt 'Hollander' bedreigend (Foto: ANP)

21 tips over vermoedelijke schutter Groningen

Bij de politie zijn 21 tips binnengekomen na vertoning van een foto in het tv-programma Opsporing Verzocht van de man die vermoedelijk een 21-jarige man uit Groningen heeft neergeschoten. Het slachtoffer raakte blijvend verlamd aan zijn onderlichaam.

De politie liet niet alleen de foto van de vermoedelijke schutter zien maar vermeldde ook zijn naam en leeftijd. De verdachte, de twintigjarige Azim A., had tot de uitzending de tijd gekregen om dat te voorkomen door zich te melden, maar hij kwam niet opdagen. Geruchten dat de verdachte illegaal in Nederland is, spreekt de politie tegen. De man heeft een verblijfsvergunning.

21 tips over vermoedelijke schutter Groningen
21 tips over vermoedelijke schutter Groningen (Foto: ANP)

Nappa gaat traag in Dragon Ball FighterZ

Bandai Namco heeft dagen na de aankondiging eindelijk de gameplaytrailer voor het personage Nappa in Dragon Ball FighterZ uitgebracht.

Nappa is een zwaargewicht die de Saibamen inzet om aan te vallen. De Saibamen kunnen gebruikt worden om tijd te winnen om een van zijn zwaardere aanvallen in te zetten, zijn energie op te laden of om een combo te maken.

In de game is Android 16 weer terug en wil overduidelijk wraak. Alsof dat niet genoeg is, is er nog een kloonleger met het uiterlijk van de superhelden die de wereld wil vernietigen. Het verhaal wordt door middel van animaties verteld, terwijl de gevechten in 2D zijn met 3D-effecten. Je vecht in teams van drie personages, die je in de arena kunt verwisselen tijdens het vechten.

Dragon Ball FighterZ komt 26 januari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Demo voor South Park: The Fractured But Whole beschikbaar

Een gratis demo van South Park: The Fractured But Whole is nu beschikbaar op PlayStation 4 en Xbox One. De demo bevat alles uit de volledige game, maar kent een maximale speeltijd van een uur en is ontworpen om spelers een kans te geven om de wereld van South Park te ontdekken. Als spelers na het voltooien van de demo besluiten de volledige game aan te schaffen, blijft hun voortgang uiteraard behouden.

South Park: The Fractured But Whole is de opvolger van het succesvolle South Park: The Stick of Truth uit 2014. Met de toenemende misdaad in South Park zijn de straten gevaarlijker dan ooit. Dit dorp heeft een held nodig. Eric Cartman ziet zijn kans schoon en gaat als The Coon met zijn vrienden als andere helden de misdaad aanpakken. De speler vervult wederom de rol van de New Kid en wordt lid van Coon & Friends om te vechten voor bekendheid en zijn of haar plek naast de andere kinderen.

South Park: The Fractured But Whole is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In onze review lees je wat je mag verwachten van het spel.

Van der Haar wint Nacht van Woerden

Lars van der Haar heeft de Nacht van Woerden gewonnen. De veldrijder won de wedstrijd voor de derde keer op een rij. Op de tweede plaats finishte David van der Poel. Corné van Kessel werd derde.

Het bochtige parcours in Woerden was op maat gemaakt voor Van der Haar. Al vroeg in de wedstrijd ging de renner van Telenet-Fidea in de aanval. Voor de tweede plaats was een spannende strijd tussen Van der Poel en Van Kessel. Uiteindelijk werd deze strijd beslist in het voordeel van de broer van Mathieu van der Poel.

Lars van der Haar: “Ik zie deze wedstrijd een beetje als mijn thuiscross. Ik hoop deze lijn de komende weken door te kunnen trekken. Het zou mooi zijn als ik op het EK in Tabor voor de winst zou kunnen strijden, al wordt dat niet makkelijk met Mathieu.”

Uitslag
1. Lars van der Haar (NED)
2. David van der Poel (NED)
3. Corné van Kessel (NED)
4. Daan Hoeyberghs (BEL)
5. Felipe Orts (SPA)
6. Stan Godrie (NED)
7. Marcel Meisen (GER)
8. Sieben Wouters (NED)
9. Maik van der Heijden (NED)
10. Toon Vandebosch (BEL)

Breschel terug naar Cannondale

Matti Breschel rijdt volgend jaar weer voor Cannondale. De 33-jarige Deen tekende een verbintenis voor een jaar bij de ploeg.

Vorig jaar verruilde Breschel Cannondale voor Astana. Daar voelde hij zich echter niet op zijn plek. "Ik wilde de ploeg eigenlijk nooit verlaten. Ik ben blij dat ik terug ben bij Cannondale. De klassieke ploeg is sterk in 2018. Ik kijk ernaar uit om Sep Vanmarcke aan zeges te helpen. Hij is de man die het moet afmaken voor ons en ik geloof in hem," zo zegt de Deen.

Van succes-student naar stress-student

Meer dan één op de drie studenten (34,6%) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Toch beoordeelt meer dan driekwart van de studenten (73,6%) hun eigen gezondheid als goed of zelfs zeer goed. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Het onderzoek laat zien dat studenten beduidend meer emotioneel vermoeid zijn dan werkenden.

Ook vinden studenten het lastig om deze klachten met anderen te bespreken. Voorzitter van de LSVb Tariq Sewbaransingh: “Er wordt zoveel van studenten verwacht, dat studenten het normaal vinden om oververmoeid te zijn. Dit is een ernstig probleem waar veel meer aandacht voor moet komen.”

In Nederland heeft 14,6% van de werkenden een verhoogde kans op een burn-out (CBS en TNO, 2017). Bij studenten ligt de kans 2,5 keer hoger. Dat wil zeggen dat er zeer waarschijnlijk sprake is van burn-out klachten, die op langere termijn tot een klinische burn-out kunnen leiden. Als redenen hiervoor geven studenten aan dat ze financiële onzekerheid en een hoge werkdruk ervaren. “Er wordt steeds meer van studenten verwacht. Studenten moeten een bindend studie advies halen, zo snel mogelijk door de studie, en veel aan hun cv werken om een baan te krijgen. Daarnaast moeten ze vaak werken om de stijgende kosten voor hun studie en huur te betalen. Dat vergt zijn tol,” aldus Sewbaransingh.

De studentenbond vindt dat er in opleidingen aandacht moet komen voor het voorkomen van burn-outs. Studenten moeten leren hoe ze een te hoge werkdruk bij zichzelf kunnen herkennen en wat ze eraan kunnen doen. Daarnaast is het belangrijk dat de voorzieningen die er voor studenten met psychische klachten zijn verbeteren. Het moet voor alle studenten duidelijk zijn waar ze terecht kunnen. De LSVb wil verder dat het Ministerie van Onderwijs vervolgonderzoek gaat doen naar andere oplossingen voor het probleem.

"Feyenoord begaat een blunder die de club jarenlang kan terugwerpen"

Rob Slotboom vreest dat Feyenoord jaren terug zal worden teruggeworpen.Hij stapte eind vorige maand uit de Raad van Commissarissen van de Rotterdamse club. Niet om de onvrede bij de Vrienden van Feyenoord of vanwege de twijfels over president-commissaris Gerard Hoetmer. De aanstelling van Jan de Jong als algemeen directeur vanaf 1 november is de reden van het vertrek van Slotboom, zo legt hij uit.

"Het is simpel: Feyenoord begaat een blunder die de club jarenlang kan terugwerpen", zo vertelt Slotboom woensdag in het Algemeen Dagblad. Hij was fel tegenstander van de komst van De Jong, de opvolger van Eric Gudde.

Slotboom pleitte voor de komst van Robert Eenhoorn van AZ, maar hij kon zijn vier medecommissarissen niet overtuigen en trok derhalve na drie jaar als commissaris de deur in De Kuip achter zich dicht. Hij blijft als één der Vrienden van Feyenoord, wel betrokken bij het beleid. "Jan de Jong is ex-student politicologie en directeur van de NOS geweest. Daar krijgt hij jaarlijks ettelijke miljoenen te besteden en dan mag hij beslissen hoe hij ze gaat besteden. Feyenoord is andere koek, daar moet je ze eerst zien te verdienen."

Slotboom kwam erachter dat het wel meeviel met dat 'De Jong alles wist van jeugdopleidingen'. "Hij heeft alleen een zoon voetballen bij de jeugd van ADO Den Haag. Feyenoord begaat een historische blunder en daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn." In de optiek van Slotboom moet de algemeen directeur 'een Feyenoorder' zijn, mét kennis van topsport. Hij betwijfelt of De Jong straks kan sparren met technisch directeur Martin van Geel, of de strijd kan aangaan. "Er ontbreekt voetbalverstand", wijst hij naar de RvC, die bestaat uit onder meer een advocaat, een zakenman en een bouwondernemer. "En de algemeen directeur heeft dus ook die kwaliteiten niet. Dit kan niet, dit gaat fout."

Slotboom wijst eveneens op de periode dat Mark Wotte en Peter Bosz technisch directeur waren en vrij spel hadden, en nauwelijks een algemeen directeur bovenop zich hadden. Feyenoord maakte financieel zware tijden door. "Voor Eenhoorn was dit directeurschap een maatpak geweest, voor Jan de Jong is dit pak vier maten te groot", besluit Slotboom, die erop wijst op hoe de jeugdopleiding van AZ floreert. "Eenhoorn is in al zijn vezels een topsporter. Die hadden we moeten halen. En hij had 'ja' gezegd, dat weet ik zeker."

Herinneringen komen tot leven in Lost Sphear

Square Enix laat wat meer zien van het verhaal van Lost Sphear door middel van een trailer.

Lost Sphear vertelt het verhaal van Kanata, jongen die zichzelf zwaardvechten heeft geleerd en zijn gave om herinneringen tot leven te kunnen wekken wil gebruiken om de wereld te herstellen. Wanneer een onheilspellende kracht de bouwstenen van de werkelijkheid zelf bedreigt, moeten spelers de verdwijnende wereld rondom Kanata herstellen voordat deze in de vergetelheid raakt. In de game reizen spelers door verschillende locaties, van schilderachtige landschappen tot mysterieuze kerkers, om de wereld te redden en te voorkomen dat de mensen om je heen voorgoed verloren gaan.

Lost Sphear komt op 23 januari 2018 digitaal beschikbaar in de PlayStation Store, de Nintendo eShop van de Nintendo Switch en op pc via Steam. Spelers die de game pre-orderen in de PlayStation Store ontvangen het dynamische PlayStation 4-thema “Memoirs of the Moon” en twee muziektracks. Wie de game pre-ordert op Steam ontvangt een custom bureaubladachtergrond en twee muziektracks. De game komt ook fysiek beschikbaar voor de PlayStation 4 en Nintendo Switch, exclusief in de Square Enix Online Store. Spelers die de game pre-orderen in de Square Enix Online Store ontvangen bij de lancering twee muziektracks.

Seedorf: "Ik begrijp het selectiebeleid bij het Nederlands elftal niet"

Clarence Seedorf begrijpt het selectiebeleid bij het Nederlands elftal niet en pleit voor scherpere selectiecriteria. De oud-middenvelder, goed voor 87 interlands, is van mening dat het spelsysteem boven de beschikbare spelerskwaliteiten wordt gesteld.

"De laatste jaren hebben te veel spelers hun debuut gemaakt terwijl ze daar nog niet aan toe waren", zo oordeelt Seedorf. In de optiek van Seedorf was een invitatie voor Oranje voorheen 'een beloning'. "Omdat je langdurig een hoog niveau had laten zien, bij een topclub in Nederland, of liever nog in een topcompetitie. Dat natuurlijke proces is al minimaal vijftien jaar verstoord. Het speciale is er vanaf", zo vertelt Seedorf in gesprek met Voetbal International.

Er is te lang gekeken naar het spelsysteem en wie daarin zou kunnen functioneren, zo stelt Seedorf, die het anders zou aanpakken. "Selecteer gewoon je beste spelers en bepaal aan de hand daarvan de speelwijze." Seedorf stelt dat in Nederland vooral op mentaal gebied nog veel te winnen is en dat het nog te vaak alleen over de voetbalaspecten gaat. "Terwijl persoonlijkheid en mentaliteit óók talenten zijn. Nederland zit vast in de technische en tactische benadering van voetbal. Dat blijven natuurlijk belangrijke aspecten, maar er komt zoveel méér bij kijken." Seedorf doelt op strijdlust, competitief zijn én winnen. "Het gaat om winnen, niet om het ideale technische en tactische profiel op papier."

Seedorf stelt dat Dick Advocaat een bondscoach is die begrijpt dat een nationaal elftal móét winnen. "Advocaat selecteert gewoon de beste spelers en bedenkt daar een strategie bij. Zo simpel moet het zijn. Wat dat betreft is bondscoach zijn geen hogere wiskunde." De ex-coach van AC Milan en FC Shenzhen schuift zichzelf niet naar voren. "Ze hebben mijn nummer. Zodra ik de kans krijg bij een club of bond waar het totaalpakket klopt, ga ik lekker aan de slag."

Amerika laat weer vluchtelingen toe

De Verenigde Staten gaan weer vluchtelingen toelaten, maar er komen verscherpte toelatingseisen voor migranten uit elf landen. Dat blijkt uit een wet die de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag heeft uitgevaardigd.

Migranten uit elf niet nader genoemde landen krijgen voor een periode van negentig dagen te maken met strengere eisen. Ze zullen moeten aantonen dat ze geen bedreiging vormen en dat hun immigratie in het belang van de VS is, hebben autoriteiten laten weten. "Dit is in het belang van de veiligheid van het Amerikaanse volk", liet het ministerie van binnenlandse veiligheid weten.

Trump kondigde eerder verschillende inreisverboden af, waarbij vooral inwoners uit enkele door de regering Obama als risicovol bestempelde landen werden geweerd. Deze verboden werden veelal aangevochten bij federale rechtbanken.

De huidige veranderingen komen na het aflopen van een inreisverbod van 120 dagen op vrijwel alle vluchtelingen die Trump had uitgevaardigd. Die wet liep afgelopen dinsdag af, waarop Trump een hervatting van het Amerikaanse vluchtelingenprogramma heeft ingesteld, maar met extra eisen voor migranten uit elf landen.

De eisen voor gezinshereniging zijn eveneens aangescherpt. Vluchtelingen moeten van de regering zorgen voor meer gedetailleerde informatie van de familieleden, die tot tien jaar teruggaat.

Vluchtelingenorganisaties hebben kritiek geuit op de nieuwe regels, die leiden tot een vrijwel gehele ban voor vluchtelingen uit de elf landen. Volgens persbureau Reuters zou het gaan om Egypte, Irak, Iran, Libië, Mali, Noord-Korea, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan, Syrië en Jemen, maar dat wordt niet bevestigd door de autoriteiten.

VS laten weer vluchtelingen toe
VS laten weer vluchtelingen toe (Foto: ANP)

Complete Kingdom Hearts-bundel op komst

Amazon Germany en Koch Media Shop Germany hebben een Kingdom Hearts PlayStation 4 Collection op hun website staan. Het zou Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 Remix and Kingdom Hearts HD 2.8: Final Chapter Prologue bevatten. Volgens de Koch Media Store komt deze 24 november uit.

Je hebt de kerstvakantie wat te doen want in totaal heb je negen delen:

  • Kingdom Hearts Final Mix
  • Kingdom Hearts Re:Chain of Memories
  • Kingdom Hearts 358/2 Days (movie)
  • Kingdom Hearts II Final Mix
  • Kingdom Hearts: Birth by Sleep Final Mix
  • Kingdom Hearts Re:coded (movie)
  • Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD
  • Kingdom Hearts 0.2: Birth by Sleep – A Fragmentary Passage
  • Kingdom Hearts χ: Back Cover (movie)

Je kunt deze al in twee bundels kopen voor PlayStation 4, maar alles in een bundel is natuurlijk nog net even makkelijker. Nu nog maar wachten op de bundel waarin Kingdom Hearts 3 bij zit...

Kingdom Hearts 2.5 Remix

Releasedatum Metal Gear Survive bekend

Metal Gear Survive komt 22 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Uitgever Konami meldt dat er ook een preorderbonus is in de vorm van een 'Survival Pack'.

Het Survival-pack bestaat uit:

  • vier gouden wapens – knuppel, speer, machete en moker
  • twee extra handgebaren – Happy en Thumbs Up
  • vier metallic survival sjalen – paars, groen, blauw en zilver
  • “Kabuki” Face Paint
  • “Boxman (The Orange)” accessoire
  • Mother Base Nameplate

Nadat Big Boss vertrekt van Mother Base verschijnen er wormgaten naar een andere dimensie. Ze zuigen de hele boel op, maar je overleeft die trip en komt in een woestijnachtige omgeving. Het ligt er vol puin uit onze wereld, maar het gevaar komt van de talloze en soms wel heel vreemd uitziende zombies. Het is tijd om te overleven en een uitgang te zoeken naar de wereld waar je vandaan komt. Lees de Metal Gear Survive-preview om meer te weten te komen.

Metal Gear Survive - Survival Pack (Foto: Konami)

Kamperen in Animal Crossing: Pocket Camp

Animal Crossing: Pocket Camp, de Animal Crossing-game voor smartphones komt eind november uit op iOS en Android. Pre-registratie is al mogelijk via de officiële website.

We gaan terug de natuur in met Animal Crossing: Pocket Camp. Dit keer ben je geen burgermeester maar een manager van een kampeerterrein. Je mag zelf de inrichting bepalen, dus of je een sportieve camping wil maken kan dat, maar een kawaii kampeertterrein kan natuurlijk ook. Door dieren te helpen verdien je Bells en crafting materialen om je camping of je eigen camper verder in te richten. Er zijn leafs te koop die je bonussen geven zoals het verkorten van de tijd die het nodig is iets te craften. Deze kun je ingame verdienen of kopen met echt geld.

Natuurlijk kun je vrienden worden met de dieren, maar je kunt ook je ID aan andere spelers geven zodat je elkaar kunt bezoeken. Random spelers komen soms ook langs. Het wordt dus weer knus bouwen, verbouwen en vrienden maken in Animal Crossing, maar dit keer op je mobiel.

Digimon Hackers Memory komt in januari uit

Bandai Namco heeft de releasedatum van Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory bekendgemaakt. Deze game met een wel erg lange naam komt 19 januari uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

De echte wereld en die van de Digimon zijn nu samengevoegd. Digimon lopen in de echte wereld rond en de Hudie hackers weten er meer van. Yuuko Kamishiro en Kyoko Kuremi zijn twee personages die je tegen gaat komen als speler. Yuuko's vader heeft schijnbaar zelfmoord gepleegd, maar ze verdenkt haar voogd ervan meer te weten over haar vaders dood en de vreemde gebeurtenissen in de wereld. Ze laat zich inlijven bij de hackersgroep waar ze de op onderzoek uit gaat. Kyoko is een prive-detective, gespecialiseerd in cybermisdaad, die vaak al eerder op de plek des onheil is wanneer de speler zelf net arriveert.

Om als speler te weten te komen hoe alles en iedereen met elkaar verbonden is en wat er precies aan de hand is met Yuuko en Kyoko verzamel je 'Hacker’s Memory' in het verhaal en in zijmissies. Deze herinneringen bevatten informatie om jou het hele verhaal van Digimon Story: Cyber Sleuth - Hacker's Memory te vertellen.

Aantal taxibedrijven bijna verdubbeld

Het aantal taxibedrijven is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Het grootste deel van de groei vond de afgelopen twee jaar plaats. De stijging kwam volledig voor rekening van taxibedrijven met één werkzame persoon. Met name in Amsterdam ging het aantal taxibedrijven hard omhoog. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Op 1 oktober 2017 waren er 8 945 taxibedrijven in Nederland, tien jaar eerder nog 4 700. Vooral de laatste twee jaar groeit het aantal taxibedrijven hard: in 2017 ligt het aantal taxibedrijven 55 procent hoger dan in 2015. Taxichauffeurs kunnen de laatste jaren werken via online diensten die chauffeurs en reizigers via een app met elkaar in contact brengen. Bovendien is op 1 januari 2016 de taxiwet gewijzigd, waardoor het eenvoudiger is geworden om taxiondernemer te worden.

Amsterdam en Schiphol
In alle grootste taxigemeenten in Nederland groeide het aantal taxibedrijven. De grootste procentuele toename was in Haarlem, waar het aantal bedrijven bijna vervijfvoudigde, van 25 naar 115 bedrijven. In Purmerend en Haarlemmermeer was de groei met ongeveer 20 procent in tien jaar tijd relatief laag. Maar liefst zes op de tien grootste taxigemeenten liggen in de buurt van Amsterdam of Schiphol.

Ruim een derde van de groei van het aantal taxibedrijven in ons land komt door de toename van het aantal taxibedrijven in de hoofdstad. Bijna een op de drie Nederlandse taxibedrijven is er gevestigd. Amsterdam heeft tegenwoordig bijna vijf keer zoveel taxibedrijven als de tweede taxistad Rotterdam.

Aantal taxibedrijven bijna verdubbeld (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal taxibedrijven bijna verdubbeld (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Assassin's Creed Origins is klaar voor de start

Assassin’s Creed Origins is vanaf aanstaande vrijdag verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc dus het werd hoog tijd voor een launchtrailer.

Assassin’s Creed Origins vertelt het verhaal hoe het allemala begonnen is met de brotherhood van assassins. Bayek, de laatste Medjay en beschermer van de farao start zijn avontuur om zijn land te redden. De Orde van Ancients zijn achter de schermen de macht aan het grijpen over Egypte en natuurlijk laat hij dat niet zonder slag of stoot gebeuren en vecht terug. Dat doet hij zoals we gewend zijn geraakt van de assassins: vanuit de schaduwen toeslaan.

'Nachtwerk zorgt voor diabetes'

Werken tijdens nachtelijke uren verhoogt het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart en vaatziekten en veroorzaakt tevens slaapproblemen op korte termijn. Eerder werd een verband vermoed tussen nachtwerk en borstkanker. Op basis van nieuwe gegevens is het onduidelijk of dit verband bestaat. Dat concludeert de Gezondheidsraad in zijn advies over gezondheidsrisico’s door nachtwerk.

Momenteel werken bijna 1,3 miljoen werknemers (15% van de beroepsbevolking) soms of regelmatig ’s nachts. Het dag-nachtritme van nachtwerkers raakt ontregeld door lichamelijke activiteit en blootstelling aan licht tijdens de nachtelijke uren. Dit leidt tot slaaptekort, concentratieproblemen, ongelukken op het werk en afnemende werkprestaties.

Nachtwerk veroorzaakt ook gezondheidsproblemen op lange termijn. Het bewijs voor het bestaan van een relatie tussen nachtwerk en diabetes mellitus (type 2), hart- en vaatziekten en slaapproblemen is sterk. Daarentegen is het op basis van nieuwe gegevens onduidelijk of er een verband is tussen nachtwerk en borstkanker.

De raad kan wegens een gebrek aan onderzoek geen groepen nachtwerkers aanwijzen die extra risico lopen. Wel is aangetoond dat het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten toeneemt naarmate iemand langer nachtwerk verricht. Naar schatting leidt veertig jaar nachtwerk tot een verhoging van het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten van 7 tot 8%. Op basis van de bewezen nadelige gezondheidseffecten adviseert de raad om nachtwerk waar mogelijk te beperken.

Ook Netflix Nederland wordt duurder

Netflix verhoogt ook in Nederland de prijzen. Eerder maakte het bedrijf al bekend de prijzen in de Verenigde Staten te verhogen. Met ingang van 10 november gaat het bedrag voor het 2-schermen abonnement omhoog van 9,99 naar 10,99. De prijs voor een single-screen abonnement blijft vooralsnog 7,99. 

Wil je op 4 schermen kijken dan ben je 13,99 kwijt. Netflix verhoogt de prijzen omdat ze "De series en films waarwan je houdt, willen kunnen blijven aanbieden" zo valt te lezen in de aankonding van de prijsverhoging. Verder zou het bedrijf een aantal functionaliteiten hebben verbeterd. Zo is het nu mogelijk om je favoriete titels te downloaden en zonder wifi te kijken. 

'Abonnement Netflix wordt duurder' (Foto: ANP)
'Abonnement Netflix wordt duurder' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.