Oud-wereldkampioen snooker geschorst wegens wedden

Voormalig wereldkampioen snooker Stuart Bingham is een half jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geschorst wegens het wedden op zijn sport. De 41-jarige Bingham werd schuldig bevonden door snooker- en biljartbond WPBSA en moet ook twintigduizend pond betalen.

De WPBSA laat wel weten dat er geen enkele aanwijzing is dat Bingham zich schuldig maakte aan corrupte praktijken, zoals het beïnvloeden van wedstrijden. In de afgelopen zeven jaar zou hij in totaal ruim 35 duizend pond ingezet hebben op wedstrijden, waaronder wedstrijden waarin hij zelf speelde. Aangezien Bingham niet beschuldigd wordt van het beïnvloeden van wedstrijden lijkt het aannemelijk dat hij dan wel op zichzelf wedde.

Volgens de WPBSA gebruikte de Engelsman regelmatig accounts op de naam van iemand anders. Dat is in de wedwereld overigens verre van ongewoon: wedders die succes hebben of waarvan in elk geval duidelijk is dat ze goed geïnformeerd zijn, krijgen door wedkantoren vaak strenge limieten opgelegd, waardoor het wedden nagenoeg onmogelijk gemaakt wordt - hoewel Bingham het vermoedelijk deed om op zijn eigen wedstrijden in te kunnen zetten.

Door de jaren heen zette Bingham op een verscheidenheid aan weddenschappen zijn geld in. In 2009-2010 gebruikte hij bijvoorbeeld een eigen account, waarop hij 424,44 pond inzette, resulterend in een verlies van 280,20 pond. Een paar piepkleine weddenschappen zorgden een paar jaar later op een eigen account voor twintig pond inzet en verlies.

Via een account van zijn manager speelde Bingham weddenschappen op een aantal van zijn eigen wedstrijden, terwijl een niet nader genoemde partij in totaal zo'n 1700 pond voor hem inzette. In 2014 ging hij een weddenschap van vierduizend pond aan dat zijn hoogste break op een toernooi verbroken zou worden. Dat gebeurde, waardoor hij zevenduizend pond won. 

"Het is erg jammer om te zien dat zo'n hooggeklasseerde speler de regels omtrent het wedden verbreekt", aldus WSBPA-voorman Jason Ferguson over de mondiale nummer tien. "Stuart is een uitstekend speler en ik heb er geen twijfel over dat hij altijd zijn best gedaan heeft, dit laat alleen zien dat er geen uitzonderingen op de regels zijn. Spelers moeten begrijpen dat ze niet op snooker mogen wedden, ook niet als ze zelf niet in de betreffende wedstrijd spelen."

Bingham gaf eerder aan niet op de hoogte te zijn van de regels die stellen dat men ook niet op andermans wedstrijden mag wedden. Hij zal nu drie van de meest lucratieve toernooien op de kalender moeten missen: het International Championship, het UK Championship en The Masters.