Vogelradars moeten militaire bases beschermen

De vliegbases De Kooy, Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht krijgen zogenoemde ‘vogelradars’. Deze moeten vogels vroegtijdig en nauwkeurig detecteren. De radars zorgen ervoor dat het aantal vogelaanvaringen sterk afneemt, zowel en-route als op de militaire locaties.

Afgelopen week tekende Defensie een contract met Robin Radar voor de aanschaf van 6 van deze innovatieve vogelradars. Ze kunnen vogels, vliegtuigen en voertuigen onderscheiden. Hierdoor voorziet het systeem meerdere gebruikers van informatie. De beelden komen via tablets real-time bij de voertuigen van de vogelwacht en in de toren van de verkeersleiding binnen. De vogelwacht verjaagt de vogels en adviseert de verkeersleiding.

Bijzonder is dat de verkeersleiding ze ook als grondradar kan inzetten. Zo ondersteunt het apparaat ook de afhandeling van het grondverkeer op en rond het landingsterrein. Het voorkomt botsingen op de start- en landingsbanen en vergroot de ‘situational awareness’, het overzicht, vooral bij slecht-zicht omstandigheden.