FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 september 2015

Zwarte Idris Elba 'te straat' voor rol als James Bond

De Britse auteur Anthony Horowitz vindt Idris Elba niet geschikt voor de rol van James Bond. "Elba is naar mijn mening een beetje te ruig voor de rol. Dat heeft niets met kleur te maken. Ik denk dat hij een beetje 'te straat' is voor Bond", aldus Horowitz tegen Daily Mail.

Horowitz schrijft momenteel de volgende James Bond-thriller Trigger Mortis. Hij ziet Adrian Lester als de geknipte kandidaat voor de rol. In het interview van vrijdag laat hij verder doorschemeren geen groot fan te zijn van Sky Fall, geregisseerd door Sam Mendes, omdat de 007-agent in de film naar zijn mening zwak overkomt. Voor Daniel Craig heeft hij wel een goed woordje over, hij vindt de Britse acteur 'geweldig'.

Overigens heeft Horowitz dinsdagmiddag op Twitter zijn excuses aangeboden. Hij kreeg op social media veel kritiek over zich heen over zijn uitlatingen. In een verklaring op Twitter laat hij weten dat het hem erg spijt als hij mensen beledigd heeft. "Het was niet mijn bedoeling mensen te kwetsen", aldus Horowitz. "Ik ben een schrijver, geen regisseur dus wat weet ik er nou eigenlijk van? 'Straat' als verwijzing naar Elba was een slechte woordkeus", geeft hij toe.

Ook voormalig Bond-acteur Sir Roger Moore liet zich eerder al uit over de buzz rondom Elba als mogelijke toekomstige Bond. Volgens Moore is James Bond 'nou eenmaal' een blanke Britse gentleman. Ondanks dat er in Groot-Brittannië al ettelijke generaties mensen met een kleurtje rondlopen.

Horowitz: Elba 'te straat' voor rol als Bond
Via gelekte emails werd bekend dat Elba op een lijstje van Sony staat (Foto: BuzzE)

Prince: slecht gesteld met muziekindustrie

Prince is er niet van gecharmeerd dat artiesten als Tame Impala, The Weeknd en Miguel worden beïnvloed door zijn werk. "Er wordt misschien wel muziek gemaakt dat op mijn muziek lijkt, maar wat heb je daaraan?"

De zanger vervolgt tegen New York Post: "Het is sowieso slecht gesteld met de muziekindustrie. Er is niet veel mainstream popmuziek die je bang maakt, waarbij je je afvraagt wat er nou precies gaande is." De Purple Rain-zanger brengt binnenkort de LP The Hit & Run Album uit met zijn band 3rdEyeGirl via Tidal. Het wordt zijn 35e studio-album.

Onlangs vertelde Prince waarom hij besloot om met Tidal samen te werken. "Na een vergadering met Jay Z werd me duidelijk dat hij en zijn team het zo in elkaar heeft gezet dat Tidal de echte muzikanten erkent en toejuicht voor de inspanningen die ze leveren om hun ambacht op een zo goed mogelijke manier neer te zetten in deze cruciale tijden in de muziekindustrie."

Prince: slecht gesteld met muziekindustrie
Prince: slecht gesteld met muziekindustrie (Foto: BuzzE)

Hülkenberg nog twee jaar bij Force India

Nico Hülkenberg is nog minstens twee jaar verzekerd van een stoeltje in de Formule 1. De Duitse autocoureur heeft dinsdag zijn contract bij renstal Force India verlengd tot en met 2017. De 28-jarige Hülkenberg, net over de grens geboren in Emmerich, reed in zijn carrière al 88 grands prix. Hij wist twee keer de vierde plaats te behalen en startte één keer van poleposition. Zijn beste klassering in dit seizoen is de zesde plaats in de Grand Prix van Oostenrijk.

Teambaas Vijay Mallya liet eerder al doorschemeren dat hij de Duitser graag behield voor Force India. Hij maakte de contractverlenging met vreugde bekend. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik een van zijn grootste fans ben. Nico rijdt nu al bijna vier jaar bij ons en hij heeft zich in die periode ontwikkeld tot een van de beste autocoureurs ter wereld."

Hülkenberg nog twee jaar bij Force India
Hülkenberg nog twee jaar bij Force India (Foto: ANP)

Engelse clubs geven 1,1 miljard euro uit

De twintig clubs uit de Engelse Premier League hebben deze transferperiode voor 1,1 miljard euro aan nieuwe spelers gekocht. Daarmee verbraken ze het record van vorig jaar met ruim 30 miljoen euro.

Manchester City gaf deze zomer het meeste geld uit. De huidige koploper van de hoogste Engelse voetbalklasse gooide 191 miljoen euro stuk op de transfermarkt. Kevin de Bruyne kwam voor ruim 70 miljoen euro over van VfL Wolfsburg. City betaalde Liverpool ruim 60 miljoen euro voor Raheem Sterling.

Manchester United spendeerde voor 130 miljoen aan nieuwe spelers. Trainer Louis van Gaal versterkte zijn selectie met Anthony Martial, Memphis Depay, Morgan Schneiderlin en Bastian Schweinsteiger. Liverpool roerde zich traditiegetrouw ook weer op de spelersmarkt. De club betaalde alleen al bijna 50 miljoen euro voor Christian Benteke (Aston Villa). Roberto Firmino (Hoffenheim) kostte Liverpool ruim 40 miljoen euro.

Chelsea hield zich redelijk gedeisd voor haar doen. Eigenaar Roman Abramovich tastte alleen diep in de portefeuille voor Pedro, die Barcelona voor 30 miljoen euro verliet. Arsenal hield het bij de komst van doelman Peter Cech (13 miljoen). De club uit Londen krijgt al jaren het verwijt dat het te zuinig handelt. In de aanloop naar de vorige seizoenen betaalde de club nog wel veel geld voor Mesut Özil en Alexis Sanchez.

In Duitsland gaf Bayern München zo'n 37 miljoen euro uit voor Arturo Vidal. Paris Saint-Germian verloste Angel di Maria voor een bedrag van 63 miljoen euro van Manchester United. Real Madrid betaalde 30 miljoen euro voor de Kroatische middenvelder Mateo Kovacic. Juventus verving Carlos Tevez door de Argentijn Paulo Dybala, kosten zo'n 32 miljoen euro.

Engelse club geven 1,1 miljard euro uit
Engelse clubs geven 1,1 miljard euro uit (Foto: ANP)

Driewieler gehandicapte al drie keer gejat

Het zit een vrouw uit het Belgische Hognoul, ten zuidwesten van Maastricht, niet mee. Vanwege haar lichamelijke handicap kan ze zich enkel verplaatsen middels een driewieler ter waarde van 3200 euro. Deze driewieler blijkt echter bijzonder aantrekkelijk voor dieven te zijn.

Het was haar recentelijk al twee keer overkomen dat een exemplaar ontvreemd werd. Ondertussen begon de rekening voor de vrouw, Stéphanie Marechal, aardig op te lopen.

Afgelopen vrijdag leek het weer raak te zijn. Terwijl Stéphanie haar boodschappen deed bij de lokale kruidenier, ging een brutale gapper ervandoor met haar aangepaste fiets. Het leek er dus op dat Stéphanie wederom een flinke som voor een nieuw exemplaar zou moeten ophoesten. Dat was echter buiten de uitbater van de winkel gerekend: die wist de laffe dader in de kraag te grijpen, en zo had Stéphanie haar driewieler weer terug. Bij deze winkelier is de klant dus daadwerkelijk koning.

Pamela Anderson geniet van vrijgezellenleven

Pamela Anderson geniet van haar pas verworven single bestaan. De voormalige Baywatch-ster is voorlopig nog niet aan daten toe. "Ik vind het heerlijk. Ik heb genoeg aan mijn twee puppy's, mijn kinderen - Brandon (19) en Dylan (17) - en mijn vrienden", vertelt ze aan People.

De 48-jarige actrice maakte eerder dit jaar een onstuimige scheiding door met Rick Salomon. Na maanden moddergooien gingen de twee eind april definitief uit elkaar. Sinds haar scheiding heeft de blonde babe al heel wat romantische verzoekjes gekregen.

Maar ze heeft het te druk met haar nieuwe koffietafelboek Raw, haar stichting en als host van het online kookprogramma The Sensual Vegan voor een serieuze relatie. "Ik ben op een paar dates geweest. Ik verstop me heus niet in een hoekje, maar ik merk dat ik al mij aandacht nodig heb om me op mijn stichting te focussen, mijn kinderen en mijn puppy's. Ik heb daarom met mezelf afgesproken dat ik tot kerst niet meer date."

Hepatitis C

Ook wil ze de tijd nemen om beter te worden van haar hepatitis C. "Ik geef mezelf de tijd om te schrijven en om te kijken of de medicijnen aanslaan. Na die tijd: kijk maar uit!"

Pamela Anderson heeft twee zoons met haar eerste man Tommy Lee.

Pamela Anderson geniet van vrijgezellenleven
Pamela Anderson geniet van vrijgezellenleven (Foto: BuzzE)

Nostalgie op Netflix!

Het is nostalgietijd op Netflix, de eerste twee seizoenen van Pokémon zijn namelijk vanaf vandaag te vinden in het aanbod. Dit meldt Veronica Magazine.

De seizoenen waarmee het allemaal begon, Indigo League en Orange Islands, zijn dus vanaf nu weer terug na een lange reis die ze eerder maakten langs ondermeer Fox Kids, Jetix en Disney XD. De inmiddels 17 (!) series zijn enigszins hun doel uit het oog verloren, dus is het tijd om terug te gaan naar het begin.

Bingewatch, anyone?

Nostalgie op Netflix (Foto: ANP)Nostalgie op Netflix (Foto: ANP)

Vrouw in koffer Maastricht vermoord

Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw, wiens lichaam vrijdag in een koffer in de Maas werd gevonden, is omgekomen door een misdrijf. Dat werd vanavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht. Het is nog steeds niet duidelijk wie de vrouw is, of waar zij vandaan komt.

Tot op heden zijn er veertig tips binnengekomen over de zaak. De koffer waarin haar stoffelijke resten zaten, is vermoedelijk vanaf de Servaasbrug in Maastricht in het water gegooid door een nog onbekende man.

Duizenden vluchtelingen bij station Boedapest

Het is dinsdagavond nog altijd een chaos op en rond het treinstation in Boedapest. De meesten zijn daar al de hele dag en wachten tot ze hun reis naar Duitsland kunnen vervolgen. Het station (Keleti) is sinds dinsdagochtend gesloten voor vluchtelingen nadat de toestroom en de chaos te groot was geworden. Vluchtelingen liggen nu op het plein naast het station en de aangrenzende onderdoorgang.

Het is nog niet duidelijk wat de Hongaarse autoriteiten gaan doen. Onbevestigde mediaberichten melden dat bussen onderweg zijn om de vluchtelingen naar andere plaatsen te brengen. Hulporganisatie Migration Aid riep eerder op de dag al te zorgen voor voedsel, matrassen en dekens.

De toestroom van vluchtelingen zorgde de afgelopen dagen zorgde voor chaos op de perrons en bomvolle treinen. Aan het einde van de ochtend ging het station weer open voor reguliere reizigers, maar bleef het gesloten voor asielzoekers.

Duizenden vluchtelingen bij station Boedapest
Duizenden vluchtelingen bij station Boedapest (Foto: ANP)

'Slegs vir moslims'

Een leuk en betaalbaar appartementje voor jezelf zoeken in een stad als Toronto? Erg lastig. Een geschikte en goedkope woonruimte voor iemand in een rolstoel in dezelfde stad? Vrijwel onmogelijk. Toch was Austin Lewis gelukt om iets te vinden. Rolstoelvriendelijk en goed binnen zijn budget passend. Alleen liep de 21-jarige gehandicapte tegen een probleempje aan: hij is geen moslim, dus ging het hele feest niet door.

Zijn moeder en hij waren totaal verbouwereerd toen ze de brief ontvingen van de organisatie die het Ahmadiyya Abode of Peace building beheert. Austin stond al een tijdje op de wachtlijst, maar was daar nu vanaf gehaald omdat hij geen lid is van de islamitische gemeenschap van Toronto.

De bouw van het pand werd in 1990 goedgekeurd. Het was toen onderdeel van een programma dat voorzag in de behoefte om in betaalbare woningen te voorzien voor culturele non-profitorganisaties en religieuze groeperingen. Aan het begin van het jaar was het desbetreffende gebouw nog vrij toegankelijk voor iedereen. Inschrijven om op de wachtlijst te komen ging zonder gemier, ongeacht je geloof of achtergrond. Maar dat beleid is blijkbaar sinds kort op de schop gegaan. Austin kreeg nul op zijn rekest.

"Het was heel verwarrend", vertelt Austin. "Veel lastiger dan andere dingen. Waarom zou een overheid dit soort segregatie willen stimuleren in haar eigen panden?"

Zijn moeder is ook verbolgen over het feit dat haar zoon de toegang wordt ontzegd van zo'n -voor hem- geschikt gebouw. "Ze hebben gewoon een vergunning om te discrimineren", aldus de vrouw, hiermee doelend op de Human Rights Code van de staat Ontario. Dit reglement geeft religieuze, filantropische, educatieve of sociale belangengroeperingen de mogelijkheid om mensen die ze liever niet bij hun clubje willen hebben, te weren.

"Het was de bedoeling om via deze maatregel veilige en geschikte woonplekken voor minderheden te creeëren", legt advocaat Barry Swadron uit. "Bij positieve disciminatie krijg je alleen wel onvermijdelijk met bijkomende schade te maken. Lewis is een onbedoeld slachtoffer van dit systeem. Hopelijk lukt het hem een andere woonruimte te vinden", klinkt het empathisch uit de mond van de rechtsdienaar.

Lewis zelf reageert ook wel een beetje laconiek op de toestand: "Ach, van hun heb ik tenminste nog een brief met een afwijzing gekregen. Die moeite wordt door anderen vaak niet eens genomen".



Star Wars Battlefront-bèta in oktober

Uitgever EA heeft vandaag bekendgemaakt dat de aankomende DICE-game Star Wars Battlefront een speelbare bèta krijgt in oktober. Er is niets gezegd over een verplichte pre-order.

EA kondigde aan dat de bèta begin oktober al beschikbaar is voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Beschikbaar in de bèta is onder andere Walker Assault, een modus die zich afspeelt op planeet Hoth en met 40 spelers tegelijk gespeeld kan worden. Ook een 2-speler co-opmissie op Tatooine behoort tot de mogelijkheden, waarin je waves van de imperial forces moet overleven. Tenslotte is er nog een niet eerder aangekondigde modus speelbaar: Dropzone. Wat daarin precies de bedoeling is blijft vooralsnog gissen, EA heeft aangegeven met meer details te komen in de weken voorafgaand aan de bètaperiode.

Naast de bèta onthulde EA nog de Companion Experience, waarin je game stats, progressie, loadouts en dingen als je uiterlijk kunt veranderen. Onderdeel van de Companion Experience is Base Command, een kaartgame waarin je gamecontent vrij kunt spelen. De Companion Experience komt beschikbaar als app voor iOS en Android, maar kan ook gewoon met een browser gebruikt worden.

Billy Ray Cyrus verdedigt dochter Miley

Billy Ray Cyrus heeft tegen zijn dochter Miley gezegd dat ze 'de negativiteit en haters moet negeren'. De zangeres hostte de MTV Video Music Awards afgelopen zondag en kreeg veel kritiek over haar weinig verhullende outfits.

"Wij zijn thuis altijd erg openminded geweest. Ze rock en rollt erop los en heeft gewoon veel lol momenteel. Wat de wereld nodig heeft is liefde, er is te veel haat. De wereld heeft een positieve invloed nodig", zegt hij tegen E! News. "Zelfs toen ze nog een kleine meid was, vertelden we haar dat ze moest doen waar ze zin in had. 'Doe het omdat je ervan houdt, niet omdat je het moet doen'. Haar gelukkig zien is het grootste geschenk ooit."

Vorige week bij Jimmy Kimmel Live werd Miley nog gevraagd wat haar vader van haar kledingkeuzes vindt. "Mijn vader heeeft liever dat mijn borsten eruit hangen en dat ik een goed persoon ben, dan dat ik mijn shirt aanhoud en ik een bitch ben", reageerde Miley toen.

Billy Ray Cyrus verdedigt dochter Miley
Billy Ray Cyrus verdedigt dochter Miley (Foto: BuzzE)

Vriend blijkt ontrouw...en moordenaar

Veel mensen hebben wel eens dat ze hun partner niet begrijpen, of zelfs dat ze denken dat hun partner zaken voor hen verbergt. In het geval van een vrouw uit Brooklyn ging deze onwetendheid echter wel erg ver. Niet alleen bleek haar vriend ontrouw, ook bleek hij gezocht te worden vanwege doodslag op de ex-vriend van een van zijn scharrels.

De New Yorkse comedienne Ayanna Dookie was niet minder dan drie jaar lang, van 2005 tot 2008, dolgelukkig met haar vriend Spike. Tot dan toe had ze alleen losse scharrels gehad, en ze was blij met een vaste relatie. Al tijdens de relatie kreeg ze signalen dat Spike niet trouw aan haar was, maar ze besloot deze te negeren. In april 2008 kwam ze echter alsnog tot de realisatie dat er iets niet in de haak was, toen een kennis haar adviseerde eens op de echte naam van haar vriend te Googlen. Wat bleek: niet alleen hield de man er tegelijkertijd een tweede relatie op na, ook was deze relatie zodanig uit de hand gelopen dat haar vriend de ex-vriend van zijn scharrel om het leven had gebracht.

Zelfs na deze informatie, en na de arrestatie van Spike die erop volgde, bleef Dookie aanvankelijk nog achter Spike staan. Pas enkele weken later kwam het besef dat ze echt niet met deze man doorkon, en besloot Dookie een punt achter de relatie te zetten. Terugkijkend schrijft Dookie haar loyaliteit aan Spike toe aan een laag gevoel van eigenwaarde, waardoor ze aan de relatie vastklampte. Eind goed al goed voor Dookie, echter: inmiddels is ze zielsgelukkig in een nieuwe vaste relatie. Het valt voor haar te hopen dat er deze keer wat minder lijken uit de kast vallen.

Man wint miljoen met gevonden 20 dollar

Hubert Tang uit San Francisco moet zich de gelukkigste man op aarde gevoeld hebben. Hij vond op straat een briefje van twintig dollar en besloot om daar een kraslot van te kopen.

Buiten de winkel kraste hij het lot open. Hij kon z’n ogen nauwelijks geloven, maar Tang had de jackpot gewonnen. “Ik vertelde tegen de vriend die bij me was dat ik niet zeker was of het wel echt was, maar dat het er echt op leek dat ik een miljoen had gewonnen” aldus de geluksvogel.

Tang, die als barman op een vliegveld werkzaam is, heeft nog geen idee wat hij met zijn prijs wil gaan doen. Wel wil hij briefjes van twintig dollar gaan verspreiden op straat zodat andere mensen ook kunnen meemaken wat hij meemaakte.

The Rock en The Undertaker in WWE 2K16

Vandaag kondigt 2K Games maar liefst 22 nieuwe WWE Superstars en Diva’s aan voor WWE 2K16. The Rock en The Undertaker zijn van de partij, maar de uitgever heeft meteen een intro-video van Brock Lesnar toegevoegd.

De toevoegingen van deze week zijn; Aiden English, Andre The Giant, Batista, Chris Jericho, Curtis Axel, Edge, Erick Rowan, Fandango, John “Bradshaw” Layfield, Luke Harper, “Macho Man” Randy Savage, Natalya, Ravishing Rick Rude, R-Truth, Ryback, Santino Marella, Sergeant Slaughter, Simon Gotch, Stephanie McMahon, The Rock en The Undertaker.

WWE 2K16 komt 30 oktober uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360. Een preview is hier te lezen.

Imperial City nu verkrijgbaar voor Elder Scrolls Online

Imperial City, de eerste DLC-uitbreiding voor de multiplayer roleplaying game The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited is nu wereldwijd verkrijgbaar voor pc en Mac. Imperial City zal ook verkrijgbaar zijn voor Xbox One op 15 september en voor PlayStation 4 op 16 september.

Imperial City, het hart van het Cyrodiilic Empire, werd door de Daedric Prince Molag Bal overgenomen waardoor de drie allianties het niet alleen tegen de Daedric-legioenen moeten opnemen maar ook tegen elkaar. Imperial City voegt uren gameplay toe en introduceert onder meer nieuwe omgevingen, quests, vijanden en exclusieve items voor elk type avonturier.

  • Nieuwe PVE- en PVP-content: zes Imperial Districts, ga de strijd aan met Molag Bal en de andere allianties.
  • Extra dungeons: het uitgebreide Imperial Sewers-netwerk maakt nieuwe PVP- PVE-uitdagingen mogelijk voor kleine groepjes avonturiers, terwijl de White-Gold Tower en Imperial Prison uitdagend genoeg zijn voor PVE-avonturiers op zowel Normal als Veteran qua moeilijkheidsgraad.
  • Nieuwe quests, vijanden en personages: of je nu deelneemt aan PVP-gevechten in de Imperial Districts of in één van de nieuwe dungeons ronddwaalt; spelers zullen nieuwe quests en vijanden voorgeschoteld krijgen, inclusief de Xivkyn.
  • Extra wapens, armor en een nieuwe munteenheid: vecht tegen het leger van Molag Bal en steel Tel Var Stones, een nieuwe munteenheid die je kan gebruiken om de exclusieve Veteran Rank 16-wapens en armor te kopen of ga op zoek naar nieuwe Treasure Vaults die andere rariteiten kunnen bevatten.
  • Exclusieve Imperial City-verzamelobjecten en -items: Imperial City exploreren of de Crown Store bezoeken zal spelers belonen met een reeks nieuwe verzamelobjecten, waaronder huisdieren, mounts, kleren en polymorphs!

Imperial City is inbegrepen in het Elder Scrolls Online Plus-lidmaatschap of is verkrijgbaar voor 2,500 crowns via de Crown Store.

Meer Amerikaanse militaire slagkracht in Europa

De Amerikaanse defensie is bezig zijn slagkracht in Europa te vergroten, nu spanningen tussen de VS en Rusland zijn opgelopen. De Coleman Barakken in de Duitse stad Mannheim zijn weer opgestart, zodat de Amerikaanse troepen snel kunnen worden ingezet als dat nodig is. In februari waren de VS nog van plan om de basis terug te geven aan de Duitsers.

Momenteel zijn er zo'n 30.000 Amerikaanse militairen in Europa gestationeerd. Vroeger waren dat er 300.000. "Het is zaak dat we die 30.000 kunnen uitrusten en het gevoel kunnen geven dat ze met 300.000 zijn", aldus Ben Hodges, de bevelhebber van de Amerikaanse grondtroepen. Zijn uitspraak lijkt vooral een waarschuwing aan Rusland.

In de Coleman Barakken bevindt zich een zogeheten European Activity Set (EAS). Er staan 1200 voertuigen, waaronder 250 pantservoertuigen. Vanwege de centrale ligging kunnen de Amerikanen vanuit Mannheim snel in alle delen van Europa komen.

Batische staten
De focus ligt vooral op de Baltische staten, Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Oekraïne. De VS zijn van plan om ook daar bases op te richten, maar dat kost tijd. Tot het zover is blijven de Amerikanen vanuit Mannheim opereren. Daarna is het plan om de Coleman Barakken alsnog over te dragen aan Duitsland.

De NAVO opende dinsdag zes nieuwe hoofdkwartieren in het oosten van Europa. Het gaat om stations in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië. Ze moeten over ongeveer een jaar volledig operationeel zijn.

Amerikaanse defensie schaalt op in Europa
Meer Amerikaanse militaire slagkracht in Europa (Foto: ANP)

Alle peuters kunnen straks naar de opvang

Alle peuters in Nederland moeten enkele uren per week naar de kinderopvang kunnen. Het maakt dan niet uit of ouders wel of niet werken. Het kabinet wil dat mogelijk maken door hiervoor 60 miljoen euro uit te trekken.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken maakt dit op Prinsjesdag bekend in zijn begroting voor volgend jaar. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover van RTL Nieuws.

Uitgangspunt is dat kinderopvang, ook al zijn het maar een paar uurtjes, bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen tussen de 2,5 en vier jaar. Veel kleintjes gaan al naar de peuterspeelzaal, maar enkele tienduizenden nog niet. Hun ouders hebben vaak geen recht op kinderopvangtoeslag, bijvoorbeeld omdat ze niet beiden werken.

Het geld gaat naar de gemeenten die hiermee straks aan alle ouders de peuteropvang kunnen aanbieden.

Alle peuters kunnen straks naar de opvang
Alle peuters kunnen straks naar de opvang (Foto: ANP)

Act of Aggression komt morgen op pc

Morgen komt Act of Aggression uit, een techno-thriller strategiegame die teruggrijpt op de Gouden Eeuw van RTS-gaming. Drie partijen gaan de strijd met elkaar aan.

In de officiële launchtrailer zie je hoe de machtige US Army, de dynamische Chimera en het schimmige Cartel zich voorbereiden op de oorlog. Voor succes op het slagveld draait alles om het vergaren van resources, het bouwen van basissen en het managen van nucleair wapentuig.

Act of Aggression wordt gelanceerd met twee campagnes die langs elkaar kruisende tijdlijnen lopen. Spelers kunnen het verhaal volgen van de Chimera – een snel opererende strijdmacht – door een politiek klimaat van ernstige instabiliteit, om vervolgens het verhaal te volgen vanuit het perspectief van de verraderlijke vijand: het Cartel.

Act of Aggression ondersteunt naast de verhaalmodus ook 4v4 multiplayer en de mogelijkheid tegen de AI te strijden. Het spel komt uit op pc.

Rutte: 'grote-dikke-ik'-toespraak wordt geen beleid

Het kabinet ziet niets in een afzonderlijk waarden- en normenbeleid. Dat zou "geen recht doen aan het uitgangspunt dat individuele mensen in hun sociale verbanden de eerste en belangrijkste dragers zijn van de waarden die ons binden". Wel heeft de overheid een taak als 'uitvoerder' van het publieke normbesef.

Premier Mark Rutte schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een toespraak die hij in mei hield op een VVD-congres. Daar sprak hij over de 'grote-dikke-ik-mentaliteit' die volgens hem in de samenleving rondwaart.

Hij doelde op mensen die hun eigen belang boven alles stellen, zoals bankiers met forse bonussen en mensen die harder achter een uitkering dan een baan aan zitten. Collectieve waarden en verworvenheden komen daardoor in het gedrang, schrijft Rutte nu.

Dikke-ik
Zijn opmerkingen werden kritisch ontvangen in de Kamer. Op verzoek van de ChristenUnie komt donderdag een debat over de dikke-ik.

Volgens Rutte draagt de overheid als onderdeel van de samenleving ook verantwoordelijkheid. Als waarden in het gedrang dreigen te komen of de grondrechten en vrijheden zeker gesteld moeten worden, moet de overheid zorgen voor handhaving, beleid en eventueel nieuwe regels. De premier verwijst naar het salarisplafond dat is ingesteld voor topinkomens en aandacht voor integriteit in de publieke sector.

Kabinet: geen apart waarden- en normenbeleid
Rutte: 'grote-dikke-ik'-toespraak wordt geen beleid (Foto: ANP)

Fors meer files in augustus

Het was in augustus een stuk drukker op de weg dan in dezelfde tijd vorig jaar. Volgens de ANWB stond er ruim 30 procent meer files. De oorzaak van deze stijging is volgens de organisatie de vakantiespreiding. Er waren dit jaar minder mensen met vakantie in augustus. De dagelijkse files waren daardoor eerder terug dan vorig jaar.

Zonaanbidders veroorzaakten begin augustus ook veel vertraging richting de stranden. Daarnaast zorgde de intocht van de zeilschepen voor Sail Amsterdam voor grote drukte op de wegen. Verder werd het verkeer op de laatste dag van de maand flink gehinderd door de hevige regenbuien. Zowel tijdens de ochtend- als avondspits stonden er lange files.

Over de afgelopen drie zomermaanden nam het aantal files met ruim 15 procent toe in vergelijking met vorig jaar.

Fors meer files in augustus
Fors meer files in augustus (Foto: ANP)

Competitieve samenleving reden voor zelfmoord jongeren

Veel jongeren in Japan plegen op de eerste schooldag zelfmoord. De reden hiervoor is dat jongeren zichzelf steeds weer moeten bewijzen. Haak je af door niet mee te pesten, dan ben jij de volgende.

Masa is een jongen uit Japan die de sfeer niet kon verdragen. Het is dat zijn moeder begripvol was en hem thuis hield, anders was hij ook een van de tientallen jongeren die op 1 september zelfmoord zou gaan plegen. Tegenwoordig schrijft hij voor een krant die jongeren probeert te helpen om van zelfmoordgedachtes af te komen. 

Een leraar genaamd Shikoh Ishii, richtte 17 jaar geleden een organisatie op om suïcidale leerlingen te helpen. Volgens Ishii komt de angst door de slechte sfeer op de scholen. 'De grootste reden is de competitieve samenleving. Je moet altijd strijden, zelfs tegen je eigen vrienden'. 

Volgens Ishii is de cultuur binnen de school de oorzaak van de samenleving. 'Toen ik zelf zelfmoordneigingen had, voelde ik me hulpeloos. Ik haatte alle regels op school. Nee, dan praat ik niet over de regels van de school zelf, maar die tussen de leerlingen golden.' 'Je moest machtsstructuren bestuderen om niet gepest te worden. Je moet bijvoorbeeld zelf ook meepesten, anders zien zij jou niet als een van hen en word jij zelf ook gepest.'


Haase door op US Open ten koste van Brown

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het US Open ten koste van Dustin Brown. De Haagse tennisser, die zijn vorm in de aanloop naar het laatste grandslamtoernooi van het jaar vond groeien, werkte dinsdag een achterstand van 0-2 in sets weg tegen de gerenommeerde Duitser met dreadlocks. Deze raakte in de beslissende vijfde set vermoeid en boog na drie uur alsnog: 4-6, 4-6, 6-3, 7-5 en 6-4.

De dertigjarige Brown, wiens vader uit Jamaica komt, kan soms alles, maar raakt ook af en toe het spoor kwijt. Dit jaar baarde 'Dreddy' opzien op Wimbledon door als qualifier de Spanjaard Rafael Nadal vroegtijdig naar huis te sturen. In de derde ronde was de euforie op het Londense gras weer voorbij.

Dinsdag op achterafbaan 16 van Flushing Meadows begon hij eveneens hoopgevend tegen Haase. De Nederlandse nummer 1 speelde bepaald niet slecht, Brown was in de eerste sets net iets beter. Vooral serverend. Hij leverde zijn opslag geen enkele keer in en had bovendien zelf tot twee keer toe aan één breekkans genoeg om op een riante voorsprong te komen.

Bewonderenswaardig

Haase vocht zich op bewonderenswaardige wijze terug en voorkwam daarmee dat hij voor de vierde keer op rij in New York in de eerste ronde uit het enkelspel zou vliegen. Hij ging allengs beter serveren dan Brown, sloeg minder dubbele fouten en viel amper nog op onnodige afzwaaiers te betrappen. In de vijfde set vond zijn Duitse opponent op 5-1 nog even zijn twee adem met drie games op rij. Ontsnappen was niet meer mogelijk.

De volgende tegenstander van Haase is de Fransman Richard Gasquet, als twaalfde geplaatst, of de Australiër Thanasi Kokkinakis.

Haase door ten koste van Brown
Haase door ten koste van Brown (Foto: ANP)

Heerschappij squashfenomeen David ten einde

De jarenlange heerschappij van het Maleisische squashfenomeen Nicol David is ten einde. Ze voerde een recordaantal van 109 maanden onafgebroken de wereldranglijst aan, maar zag dinsdag de Egyptische Raneem El Welily haar positie overnemen.

De 32-jarige David veroverde in de negen jaar dat ze de ranglijst aanvoerde onder meer acht keer de wereldtitel en won bijna tachtig toernooien. Ze passeerde eerder dit jaar Susan Devoy als recordhoudster. Voor deze Nieuw-Zeelandse kwam in februari 1993 na in totaal 105 maanden een einde aan haar verblijf op de eerste plaats.

El Welily reageerde opgetogen over haar nieuwe status, ook al kan die maar van korte duur zijn. De Egyptische kan de nummer 1-positie deze maand alweer kwijtraken in het Chinees Open, waar David ook meedoet.

Heerschappij squashfenomeen David ten einde
Heerschappij squashfenomeen David ten einde (Foto: ANP)

Met kinderen overleven in oorlog in This War of Mine

Deep Silver heeft een nieuw deel van This War Of Mine aangekondigd. Geen soldaten, geen terroristen, maar volwassenen en kinderen die geconfronteerd worden met de gruwelen van de oorlog, dat is waar het in This War of Mine: The Little Ones om draait.

De mix van survival en beheer van personen en bronnen krijgt nu een toegevoegde verhaallijn over kinderen. Aan jou de taak om The Little Ones te beschermen terwijl ze overleven in door oorlog verscheurde omgevingen, zoals alleen kinderen dat kunnen. Je kunt ze onderwijzen, dingen leren en emotionele banden vormen, terwijl jullie vechten om te overleven in de wrede wereld en te vorderen in het unieke verhaal.

This War Of Mine: The Little Ones is vanaf 29 januari 2016 verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One.

Vroege lanceertrailer Destiny: The Taken King

Activision is maar twee weken te vroeg voor de lanceertrailer van Destiny: The Taken King. De uitbreiding voor komt pas 15 september uit, maar we kunnen nu al de video bekijken om onszelf warm te lopen voor meer Destiny.

In deze uitbreiding zal het verhaal verder gaan, met dit keer Oryx als slechterik. Er zullen meteen gameplaychanges komen wanneer de uitbreiding uitkomt, al zou je het als Destiny-speler niet kopen. Zo vervalt het Light-systeem om een hoger level te halen, maar worden ervaringspunten weer gebruikt om tot de nieuwe maximale level 40 te geraken. Het Light zal worden omgetoverd tot een eenheid om de kracht van je wapens en armor te verbeteren.

Drie lichamen gevonden in woning Veghel

De politie heeft dinsdag in een woning in Veghel drie lichamen gevonden. Agenten doen onderzoek in het huis aan de Fazantendonk. Er is nog niet bekend wat er is gebeurd.

Update 20:03
De politie heeft een verdachte aangehouden in de buurt. Hij is meegenomen naar het bureau voor verhoor. De slachtoffers zijn twee volwassenen en een kind. Het zou gaan om een familiedrama.

Update 19:06
Omroep Brabant meldt dat een 59-jarige buurtbewoonster zegt dat het gaat om een Turkse vrouw en haar twee kinderen. De technische recherche doet onderzoek. Er zijn meerdere politieauto's en ambulances aanwezig.

Drie lichamen gevonden in woning Veghel
Drie lichamen gevonden in woning Veghel (Foto: ANP)

Moeder Lil' Kleine roept zoon tot de orde

De moeder van rapper Lil' Kleine, met wie hij al twee jaar geen contact meer heeft, hoopt dat haar zoon tot inkeer komt. Ze keek de afgelopen dagen vol ongeloof naar het gedrag van haar zoon, vertelde Babette dinsdagavond in RTL Boulevard.

"In eerste instantie dacht ik, het is een beetje keten, beetje rebels doen. Maar toen het gesprek met de burgemeester kwam, schrok ik eigenlijk wel van de manier waarop hij deze meneer aansprak." Ze doelt daarmee op het gesprek dat haar zoon had met de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes in RTL Late Night.

Lil' Kleine was te gast bij Humberto Tan nadat hij zaterdagavond was aangehouden omdat hij tijdens een optreden tijdens Hilversum On Air de politie beledigde en het publiek ophitste. Broertjes stelde dat de rapper zijn gedrag moet aanpassen en anders niet langer welkom is in Hilversum.

Excuses

Broertjes nodigde de rapper na een verhitte discussie in RTL Late Night uit om te praten over zijn arrestatie in de mediastad. Lil' Kleine bood tijdens dat bezoek in het raadhuis zijn excuses aan voor zijn gedrag. Zijn moeder hoopt dat haar zoon van de kwestie leert.

"Vier jaar geleden is hij bij zijn vader gaan wonen en heeft hij mij, in zijn eigen woorden, uit zijn leven verbannen. Ik zou willen dat hij mij weer toelaat en dat ik iets aan zijn leven kan toevoegen en hij aan het mijne. Ik hoop dat hij zich blijft ontwikkelen en niet blijft hangen in 'drank en drugs'."

Moeder Lil' Kleine roept zoon tot de orde
Moeder Lil' Kleine roept zoon tot de orde (Foto: BuzzE)

Vrienden 'pranken' slapende man

Deze meneer is niet zo heel blij met zijn vriendengroepje geloof ik...

 

Eens kijken of deze meneer blij is met de 'prank' die zijn vrienden uithalen... Tag iemand die ook zo zou reageren

Posted by FOK! on dinsdag 1 september 2015

Heidenau-vluchtelingen met elkaar op de vuist

Nadat het de afgelopen weken al onrustig was rondom het vluchtelingenkamp in Heidenau, was het nu tijd voor een opstootje tussen de vluchtelingen zelf. Dat heeft de politie in Dresden vandaag bekendgemaakt.

Bij het nuttigen van de avondmaaltijd gisterenavond probeerde een man voor te dringen waarbij hij een zwangere vrouw dreigde te pletten. Hierop greep een andere man een stoelpoot en begon op de voordringer in te slaan.

De boel liep volledig uit de hand en een handvol bewoners, afkomstig uit verschillende landen, ging elkaar te lijf, daarbij gebruikmakend van verschillende meubelstukken. In totaal werden zes mensen aangehouden.

Vluchtelingen slaags met elkaar in Heidenau
Vluchtelingen slaags met elkaar in Heidenau (Foto: ANP)

Noodlanding vliegtuigje luchthaven Rotterdam

Een privévliegtuigje heeft dinsdag een noodlanding gemaakt op Rotterdam The Hague Airport. Het tweemotorige toestel maakte volgens de veiligheidsregio Rijnmond een buiklanding op de landingsbaan. De twee inzittenden bleven ongedeerd.

De brandweer heeft na de buiklanding een schuimlaag aangebracht op de landingsbaan. Er is geen brand ontstaan. De komende uren is er geen vliegverkeer mogelijk op de luchthaven in Rotterdam.

Noodlanding vliegtuigje luchthaven Rotterdam
Noodlanding vliegtuigje luchthaven Rotterdam (Foto: ANP)

Wat doe je als je kilometerteller de 100.000 aantikt?

Nou, dat vier je uitbundig natuurlijk!

 

Wat te doen als je kilometerteller de 100.000 aantikt... #party

Posted by FOK! on dinsdag 1 september 2015

Eddie Redmayne is transgender in eerste trailer The Danish Girl

In de eerste trailer voor het waargebeurde The Danish Girl zien we Eddie Redmayne dit keer opnieuw in een opvallende rol. Hij speelt transgender Lili Elbe.

Het Denemarken van de 20e eeuw. Een tijd waarin taboes als homoseksualiteit en transgenders nog niet lijken te bestaan, laat Einar Wegener ontdekken dat hij niet is wie hij altijd dacht dat hij was. Hierdoor wordt zal hij 's werelds eerste transgender ooit worden die een geslachtsoperatie ondergaat. Lili wordt geboren. Haar vrouw Gerda (Alicia Vikander), lijkt haar te steunen in haar keuze, maar gaat er ondertussen langzaam kapot aan.

De film draait vanaf 7 januari 2016 in de bioscoop en is geregisseerd door Tom Hooper, die eerder een Oscar won voor de regie van The King's Speech en geroemd werd voor de regie van Les Misérables.

Kijk hieronder de trailer, evenals de personageposters van de hoofdrolspelers.

Alicia Vikander als Gerda WegenerAlicia Vikander als Gerda Wegener

Eddie Redmayne als Lili Elbe
Eddie Redmayne als Lili Elbe

Française zoekt vader baby na one-night-stand

De uit Parijs afkomstige Natalie Amyot heeft haar laatste spaargeld gebruikt om terug te keren naar Australie. Niet omdat ze het zo’n mooi land vond, maar om de vader van haar nog ongeboren kind te zoeken.

Ze was net terug van een drie maanden durende rondreis door Australië, die ze had afgesloten door de nacht door te brengen met een ‘hele schattige’ Australiër. In een video die ze heeft opgenomen, vertelt ze dat het voor haar liefde op het eerste gezicht was. Zijn naam en telefoonnummer sloeg ze op in haar telefoon.

Een dag later, toen ze terugvloog naar Parijs, verloor ze haar telefoon. Nu weet ze dus niet meer hoe de blonde god met blauwe ogen heet. Ze is via Facebook een zoekactie gestart, in de hoop hem op die manier te vinden. Ze gaat onder meer alle bars af waar ze in haar laatste dagen in Australië is geweest.

Als de man niks van haar of hun kind wil weten, vindt ze dat ook prima. Maar, zo geeft ze aan, omdat ze zelf geen familie heeft, vindt ze dat ze een poging moet wagen om hem te vinden.

Update 19:04

Het hele verhaal lijkt een hoax te zijn. De genoemde facebookpagina is inmiddels uit de lucht gehaald. Oplettende internetters zouden hebben uitgezocht dat de dame op de foto niet ene Natalie Amyot is, maar ene Alizee Michel. De geruchten gaan dat het een marketing truc is van een bedrijf uit Queensland dat condooms verkoopt.

Van Dijk erg blij met transfer naar Southampton

Virgil van Dijk kan zijn geluk niet op. De speler kwam in de afgelopen jaren uit voor Celtic, maar gaat nu bij Southampton aan de slag. Vanmiddag werd de 25-jarige voetballer officieel gepresenteerd.

"Dit is een heel ambitieuze club", liet Van Dijk tijdens de daaropvolgende persconferentie weten. "Ze doen het de laatste jaren erg goed. Het is een geweldige plek om te zijn en het is de goede stap voor mij. Ik krijg nu de kans om in de Premier League te spelen en dat is ongelooflijk. Ik ga er van genieten. Ze proberen echt te voetballen en dat spreekt me erg aan."

Celtic wilde Van Dijk aanvankelijk niet laten gaan, maar moest uiteindelijk toch toegeven. "De club wilde mijn contract verlengen en heeft er alles aan gedaan me te houden. Dat waardeer ik zeer, maar ik had het gevoel dat de tijd rijp was voor een nieuwe uitdaging in de Engelse Premier League. Celtic zal altijd in mijn hart blijven. Ik wil de supporters bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun, ik ben voortaan een van hen."

Tannane vervangt El-Ghazi bij Jong Oranje

Na het afvallen van Daley Sinkgraven en Rick Karsdorp, moet Jong Oranje het in de komende twee kwalificatiewedstrijden voor het EK in 2017 ook stellen zonder Anwar El-Ghazi. De speler van Ajax, die dit seizoen al zes doelpunten maakte, heeft knieklachten. Oussama Tannane van Heracles, goed voor vijf treffers in dit seizoen, vervangt hem.

De uitnodiging van dinsdag is de eerste voor Tannane. Bondscoach Fred Grim zag eerder al Karsdorp (lies) en Sinkgraven (enkel) geblesseerd afhaken, en riep Joris van Overeem van AZ en Joshua Brenet van PSV op als vervangers.

Vrijdag speelt Jong Oranje tegen Cyprus. Vier dagen later treedt het elftal aan in en tegen Turkije.

Tannane vervangt El-Ghazi bij Jong Oranje
Tannane vervangt El-Ghazi bij Jong Oranje (Foto: ANP)

Dumoulin kijkt uit naar koninginnenrit Vuelta

Wielrenner Tom Dumoulin kijkt uit naar de loodzware elfde etappe van de Ronde van Spanje die de renners woensdag van Andorra la Vella naar Cortals d`Encamp brengt. "Dat wordt de zwaarste rit van de Vuelta", keek de 24-jarige Limburger dinsdag tijdens de rustdag vooruit. "Normaal zou ik zeggen dat het te veel voor me wordt, maar in de negende etappe heb ik mezelf ook verrast."

Dumoulin won zondag de negende etappe en veroverde eveneens de rode leiderstrui. "Wie dat twee weken geleden tegen me had gezegd, die had ik echt voor gek verklaard", bekende hij.

"Maar het is een heel mooie bonus. Het is nog best moeilijk te bevatten voor me. We hebben bewezen een sterke ploeg te hebben", zei de renner van Giant-Alpecin. "We gaan er nu voor vechten. We proberen vol gas naar de finish te gaan en daarna kunnen we conclusies trekken."

De koninginnenrit van de Ronde van Spanje is woensdag slechts 138 kilometer lang maar telt zes loodzware beklimmingen. De laatste berg van de eerste categorie brengt de renners naar een hoogte van 2100 meter. Op de top van Alto Els Cortals d'Encamp ligt ook de finish.

Dumoulin verdedigt in het algemeen klassement een voorsprong van 57 seconden op Joaquim Rodríguez, de Spaanse kopman van Katoesja. Erkende klimmers als Fabio Aru (1.13), Nairo Quintana (1.17) en Chris Froome (1.18) zijn de verrassende leider in de Ronde van Spanje ook nog niet uit het oog verloren.

Dumoulin kijkt uit naar koninginnenrit Vuelta
Dumoulin kijkt uit naar koninginnenrit Vuelta (Foto: ANP)

Basketballers favoriet om laatste te worden op EK

Het EK basketbal staat voor de deur en voor het eerst in lange tijd doet Nederland weer mee. De laatste keer dat een Nederlandse mannenploeg op het EK speelde was in 1989, toen het toernooi nog in Joegoslavië gespeeld werd. Helaas behoort Nederland niet bepaald tot de favorieten voor de winst en volgens de wedkantoren lijkt Nederland zelfs een van de drie grootste kanshebbers om helemaal onderaan te eindigen.

Een onverwachte Europese titel voor Nederland levert bij de bookmakers met de hoogste noteringen maar liefst tweeduizend keer de inzet op. Datzelfde kan gezegd worden van IJsland, de enige debutant op het toernooi. Nederland zit in groep C en voor groepswinst in Zagreb kan de gelukkige wedder al 250 keer de inleg bijschrijven. Nederland deed al veertien keer eerder mee aan een EK en kende het hoogtepunt in 1983: Oranje pakte destijds de vierde plek.

Er is overigens nog één ander land dat bij winst duizend keer de inzet op kan leveren: ook van Estland verwacht men bijzonder weinig. Frankrijk en Spanje zijn de duidelijke titelfavorieten, met elk zo'n drie tot vijf keer de inzet voor de titel. Servië, Griekenland en Litouwen lijken de voornaamste uitdagers. 

Als de Nederlandse basketballers daadwerkelijk voor een van de grootste sensaties uit de nationale sportgeschiedenis kunnen zorgen en de finale halen zou dat nog een groot gevolg hebben: de twee finalisten op het EK zijn namelijk geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar. 

Zaterdag 5 september begint het EK en dan speelt ook Nederland de eerste wedstrijd. Niet geheel verrassend is Oranje de underdog tegen Georgië, waar de bookmakers een nederlaag verwachten met grofweg tien punten verschil. Geen enkel land zal overigens in haar eentje laatste worden, want die plek is toebedeeld aan de vier landen die laatste worden in hun groep en zal dus met drie andere landen gedeeld moeten worden.

Koele IJslanders leven eigen voetbaldroom

Het kwik schommelde op die koude oktoberavond in Reykjavik rond het vriespunt, maar IJsland gloeide van trots. De nationale voetbalploeg van het eiland met amper 330.000 bewoners had het 'grote' Nederlands elftal op de knieën gekregen, een prestatie die groots werd gevierd tussen de gletsjers, vulkanen en walvissen. "We zijn in de zevende hemel", kopte een grote IJslandse krant. De ploeg van de bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson wil elf maanden later voor een nieuwe vreugde-explosie op het eiland zorgen.

IJsland deed nog nooit mee aan een groot eindtoernooi, maar mede dankzij de uitbreiding van het deelnemersveld staat de deur naar het komende EK nu wagenwijd open. Vijf van de zes groepswedstrijden werden in winst omgezet, waardoor de brigade van Lagerbäck en zijn toekomstige opvolger Hallgrimsson fier aan kop gaat.

"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat onze positie niet goed is", bekende de Zweed, die na de winst op Oranje (2-0) een heldenstatus kreeg van de doorgaans zo koele IJslanders. "Hij is het beste dat het IJslandse voetbal is overkomen. Als hij wil, kan hij president worden", riepen prominenten toen. Lagerbäck benadrukt echter dat zijn missie nog niet ten einde is. "We staan er goed voor, maar dat kan snel veranderen. We moeten blijven winnen", aldus de 67-jarige bondscoach, die twee jaar geleden met IJsland al dicht bij een WK-debuut was. In de play-offs was Kroatië echter net te sterk.

Collectief

Het bleek geen eenmalige uitschieter, want in de EK-kwalificatie presenteert IJsland zich als een moeilijk te verslaan collectief, vol robuuste spelers met baarden, lange haren en gespierde lichamen. Met vijftien punten en de doelcijfers 14-3 lonkt een EK-ticket voor Kolbeinn Sigthórsson, Jóhann Berg Gudmundsson en Alfred Finnbogason die allemaal doorbraken in de eredivisie. Maar ook voor de bijna 37-jarige Eidur Gudjohnsen, de meest succesvolle IJslandse voetballer ooit. Gudjohnsen maakte begin dit jaar zijn rentree in het nationale elftal, want ook hij wil een mogelijk historisch EK-debuut niet missen.

Onder de lat staat Hannes Halldórsson, die bij N.E.C. weliswaar nogal eens een foutje maakt, maar bij IJsland onomstreden is. "We winnen steeds doordat we erin slagen de 'nul' te houden", aldus Lagerbäck. Het heeft IJsland, waar in de lange en koude winter wordt doorgevoetbald in een van de vele nieuwe sporthallen, op de drempel van het EK gebracht.

Koele IJslanders leven eigen voetbaldroom
Koele IJslanders leven eigen voetbaldroom (Foto: ANP)

Explosievenexperts naar 'nazitrein' in Polen

Polen stuurt een team van militaire explosievenexperts naar het gebied waar de geheimzinnige 'nazitrein' zich bevindt. Minister van Defensie Tomasz Siemoniak heeft dinsdag gezegd dat de verkennende werkzaamheden binnen nu en enkele dagen kunnen beginnen. De trein uit de Tweede Wereldoorlog staat naar verluidt in het zuidwesten van Polen en zou volgens de verhalen vol liggen met goud, sieraden en kunstvoorwerpen.

Verhalen over het bestaan van de trein doen al tientallen jaren de ronde. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zou het voertuig onderweg zijn geweest naar Berlijn toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen. Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou de trein spoorloos verdwenen zijn.

Nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt, is de trein gevonden. De mogelijke ontdekking heeft voor veel schatzoekers gezorgd. Zij zijn op zoek naar de mogelijke buit in de heuvelachtige bossen rond de stad Walbrzych, vlakbij de Tsjechische grens.

Explosievenexperts naar 'nazitrein' in Polen
Explosievenexperts naar 'nazitrein' in Polen (Foto: ANP)

Proces om 'minder Marokkanen' pas in 2016

Het proces om de omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraak die Geert Wilders deed in maart 2014, wordt niet voor komend jaar gehouden.

De rechtbank in Den Haag bevestigde dinsdag een bericht van RTL Nieuws dat het onderzoek van de rechter-commissaris nog gaande is. Het Openbaar Ministerie en de verdediging hebben de rechter-commissaris om aanvullend onderzoek gevraagd. Over de inhoud daarvan wil een woordvoerder van de rechtbank niets zeggen.

In oktober is er een regiezitting met rechter-commissaris, OM en verdediging. Dan wordt mogelijk een datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak geprikt.

Op de uitslagenavond van zijn partij na de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag vroeg de PVV-leider aan zijn aanhangers of zij meer of minder Marokkanen in de stad willen. Het OM begon op basis van georganiseerde aangiften daarop een onderzoek op verdenking van mogelijke groepsbelediging en haatzaaien.

Proces om 'minder Marokkanen' pas in 2016
Proces om 'minder Marokkanen' pas in 2016 (Foto: ANP)

Ace Attorney 6 aangekondigd voor Nintendo 3DS

Capcom heeft Ace Attorney 6 aangekondigd voor Nintendo 3DS. Het zesde deel in de serie plaats ons weer in de schoenen van Phoenix Wright, die dit keer (voor het eerst in de hoofdserie) buiten Japan treedt.

De game speelt zich namelijk af in een gebied buiten Japan waar mysterieuze krachten optreden en waar men gelooft in geesten. We weten nog niet of Maya weer terugkeert, maar de setting is er in ieder geval.

Het beste nieuws aan de aankondiging? Capcom heeft bevestigd dat de game ook een release krijgt in het Westen. Wij mogen dus met zijn allen uitkijken naar deze titel, die voor nu nog geen release date heeft gekregen.

Ace attorney 6 1

Ace Attorney 6 2

Dirk heeft eerder baan dan Ahmed

Wie een baan zoekt, zit nog steeds beter als hij of zij jonger dan 35 is en een oorspronkelijk Nederlandse achternaam heeft. "Oudere werknemers en werknemers met een migrantenachtergrond worden twee keer minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan autochtone Nederlanders onder de 35 jaar", zo laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten na nieuw onderzoek.

Een speciaal team van de Inspectie SZW controleert of werkgevers genoeg doen tegen discriminatie. Minister Lodewijk Asscher laat dit najaar opnieuw onderzoeken in hoeveel cao's afspraken worden gemaakt om het euvel te voorkomen. Woensdag begint het kabinet een campagne tegen discriminatie met onder meer spotjes en een website.

Het kabinet gaat door met het nadrukkelijk betrekken van werkgevers en werknemers bij de strijd tegen discriminatie op de werkvloer. Om werkloze ouderen aan een baan te helpen is ook al 100 miljoen euro uitgetrokken.

Naam en leeftijd blijven hindernis voor baan
Naam en leeftijd blijven hindernis voor baan (Foto: ANP)

Man ontwaakt met Justin Bieber op kont

Sebastian Tamminen zal zijn vakantie op Mallorca niet snel vergeten. De 24-jarige Zweed werd na een nachtje doorhalen wakker met Justin Bieber op zijn reet.

"Ik was met mijn vrienden naar Magaluf geweest op vakantie, en op een avond waren we nogal dronken", bekent de jongeman."Al mijn matties namen een tattoo, en ik dus ook. Zij namen allemaal een diamant op hun voet, maar om de een of andere reden eindigde ik dus met Bieber op mijn kont. Ik ben wel fan van Justin Bieber, maar dit had niet gehoeven."

Hoe de naam van zijn idool op zijn billen is terechtgekomen, blijft koffiedik kijken. Sebastian weet het echt niet meer. Gelukkig kan zijn vriendin er wel om lachen, dus blijft de naam van het tieneridool op zijn reet staan.

Kamer broedt op aanpak Wilders-motie

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gaat met de Kamer bezien hoe PVV-leider Geert Wilders iets aan de kaak kan stellen dat geheim moet blijven. Wilders wil een motie indienen over iets wat hij in de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft gehoord.

De gespreksonderwerpen zijn zo geheim dat de leden van de commissie hierover niets mogen delen met de buitenwereld, zelfs niet met hun eigen fractie.

Wilders hoorde er iets dat hij "schokkend en onacceptabel" noemt en dat hij vanuit zijn optiek "niet voorbij" kan laten gaan. Hij wil een bepaalde beleidswijzing van het kabinet. Zelfs ziet hij twee mogelijkheden om de zaak aan te pakken: of er komt een besloten vergadering in de grote zaal van de Tweede Kamer of hij dient een motie in "waarin eigenlijk niks staat."

Kamer broedt op aanpak Wilders-motie
Kamer broedt op aanpak Wilders-motie (Foto: ANP)

Launch trailer Forza Motorsport 6

Vanaf vandaag kunnen Xbox One-bezitters aan de slag met de demo van Forza Motorsport 6. Om dit nog extra onder de aandacht te brengen hebben Microsoft en Turn 10 de launch trailer online gezet.

Een leuke bijkomstigheid is dat iedereen die de demo speelt en vervolgens de game koopt, automatisch de nieuwe Ford GT in hun garage rijklaar afgeleverd krijgt.

Forza Motorsport 6 zal vanaf 15 september in de winkels te liggen en is exclusief voor Xbox One.

Geen debat met premier over vluchtelingen

Een debat in de Tweede Kamer met de premier over de vluchtelingenproblematiek in Europa komt er voorlopig niet. Dat bleek dinsdag op de eerste dag na het reces. De volledige oppositie steunde het verzoek van Jesse Klaver van GroenLinks, maar regeringspartijen VVD en PvdA voelden er niet voor.

Op 14 september praten ministers van de EU-lidstaten in Brussel over de problemen met vluchtelingen in Europa. Klaver wilde graag weten wat de inzet hierbij is van het kabinet. Volgens Malik Azmani van de VVD is een debat hieraan vooraf met verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) voldoende.

Het kabinet vormde onlangs een ministeriële studiegroep die zich onder leiding van Dijkhoff moet buigen over de vluchtelingenproblematiek. Zoiets moet je dan ook niet groots aankondigen als je niet in debat wil met de Kamer, aldus een verontwaardigde D66-leider Alexander Pechtold.

Geen debat met premier over vluchtelingen
Geen debat met premier over vluchtelingen (Foto: ANP)

Borst kwam om het leven door steekwonden

Oud-politica Els Borst is om het leven gekomen door meerdere steekwonden. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De verdachte van de moord op Borst, Bart van U., moet zich volgende week voor het eerst voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor de zaak. Hij heeft hier tot nog toe nog niets over gezegd.

Van U. wordt er ook van verdacht zijn zus Loïs te hebben gedood in januari van dit jaar. Daarover heeft hij wel al verklaringen afgelegd.

Els Borst werd in februari 2014 dood gevonden in de garage bij haar woning in Bilthoven. Van U. kwam pas in januari 2015 in het vizier als verdachte, nadat DNA-materiaal op de plaats delict overeen bleek te stemmen met DNA dat werd gevonden na de moord op de zus van Van U. in haar woning in Rotterdam.

Pas een aantal dagen na de dood van Borst kwam naar buiten dat het ging om een misdrijf, maar details bleven uit. Tot dan toe sloot de politie de mogelijkheid van een ongeval niet uit.

Borst kwam om het leven door steekwonden
Borst kwam om het leven door steekwonden (Foto: ANP)

Journaliste Azerbeidzjan krijgt 7,5 jaar cel

In Azerbeidzjan is dinsdag een prominente journaliste veroordeeld tot 7,5 jaar cel. De rechtbank in Bakoe bevond Chadija Ismajilova schuldig aan belastingontduiking, illegale activiteiten en misbruik van haar positie. Het heeft er echter alle schijn van dat de Azerische justitie naar een reden zocht om haar te veroordelen, aangezien ze bekend staat om diverse publicaties over de corrupte elite in het land.

Ismajilova (39) deed onder meer onderzoek naar corruptie door de regering, zakendeals van de president Ilham Alijev en diens familie en schendingen van de mensenrechten. Amnesty International heeft haar veroordeling fel bekritiseerd. Mensenrechtenadvocaten beschuldigen Alijev ervan dat zijn regering tegenstanders zonder reden opsluit en dissidenten muilkorft.

Eerder dit jaar was Amnesty International niet welkom in Azerbeidzjan tijdens de Europese Spelen. De organisatie wilde voorafgaand aan het sportevenement een rapport presenteren over mensenrechtenschendingen. Dat rapport had de veelzeggende titel: Azerbeidzjan: de Repressieve Spelen.

Journaliste Azerbeidzjan krijgt 7,5 jaar cel
Journaliste Azerbeidzjan krijgt 7,5 jaar cel (Foto: ANP)

Vrouw zet naakte vriendin op internet

Paige Mitchell heeft de twijfelachtige eer om de eerste vrouw te zijn die is veroordeeld voor wraakporno. De Britse - duidelijk het mannetje van het stel - heeft namelijk naaktfoto's van haar vriendin op internet gedeeld.

In mei kregen Mitchell en haar vriendin ruzie. De vriendin beschuldigde de kortharige halve kerel ervan naar andere vrouwen te gluren. De lesbienne was het niet eens met de aantijgingen, en er ontstond een bitchfight.

Na de ruzie bleek de dame vier expliciete naaktfoto's van haar vriendin via Facebook te hebben gedeeld. Ook haar profielfoto was vervangen door een naaktkiekje. Omdat de vriendin van Mitchell niet bij het profiel kon, besloot ze aangifte te doen bij de politie.

Vandaag moest de lesbische dame voor de rechter verschijnen. Deze legde slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf op. De rechter liet het feit dat het stel na een korte breuk weer samen is, zwaar meewegen in zijn oordeel.

Hieronder een foto van Mitchell. Ter leering ende vermaeck...

Kleuter en gorilla hebben de grootste lol

Op het interwebs is een video verschenen van een onderonsje tussen een gorilla en een kleuter. 

Het schattige tafereel vond plaats in de Columbus Zoo & Aquarium in het Amerikaanse Ohio. Op de beelden, geschoten door moeder Sherry Chute, is te zien hoe haar zoontje en de twee-jarige gorilla Kamoli samen verstoppertje spelen. Ondanks dat er een glas tussen het duo staat, hebben ze samen de grootste lol.

VVD: steun voor 'safe havens' buiten Syrië

Nederland kan met soldaten bijdragen aan de bescherming van beveiligde gebieden ('safe havens') voor Syrische vluchtelingen. Maar het is verstandiger als dergelijke havens in Turkije of Libanon komen, en niet per se in Syrië. Dat stelde VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag in Den Haag.

Zijlstra reageerde op CDA-leider Sybrand Buma, die eventueel Nederlandse grondtroepen wil inzetten in Syrië, om daar orde op zaken te stellen en vluchtelingen in safe havens te beschermen.

"Wij hebben steeds gezegd dat je veilige havens moet creëren in de regio, fatsoenlijke plekken om mensen op te vangen zodat ze niet naar West-Europa hoeven te komen", aldus Zijlstra. Hij zegt blij te zijn met de toenadering van het CDA tot het VVD-standpunt.

VVD: steun voor 'safe havens' buiten Syrië
VVD: steun voor 'safe havens' buiten Syrië (Foto: ANP)

Afluisteren advocaat voorleggen aan minister

Het afluisteren van advocaten door inlichtingendiensten moet aan de minister van Binnenlandse Zaken worden voorgelegd. Toestemming vanuit de dienst zelf is niet meer voldoende. Dat zei minister Ronald Plasterk dinsdag. Intussen werkt hij aan een onafhankelijke toets waarmee moet worden bezien of het afluisteren in verband met de nationale veiligheid wel noodzakelijk en proportioneel is.

De geheime dienst AIVD is opnieuw in de fout gegaan bij het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken van advocaten die terreurverdachten bijstaan. De inlichtingendienst heeft ten onrechte gesprekken en e-mails uitgewerkt tussen mensen in wie ze geïnteresseerd is en advocaten van het Rotterdamse kantoor Seebregts & Saey.

Omdat de toets nog wel even op zich kan laten wachten, moet intussen een plan om een advocaat af te luisteren aan de minister worden voorgelegd.

Afluisteren advocaat voorleggen aan minister
Afluisteren advocaat voorleggen aan minister (Foto: ANP)

Lil' Kleine op koffie bij Pieter Broertjes

Rapper Lil' Kleine is dinsdagmiddag op de koffie bij de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. De rapper is op uitnodiging van de burgemeester op bezoek in het raadhuis om na te praten over zijn arrestatie in de mediastad.

Lil' Kleine werd zaterdagavond aangehouden nadat hij tijdens een optreden de politie beledigde en het publiek ophitste. Broertjes stelde daarna dat de rapper zijn gedrag moet aanpassen en anders niet langer welkom is in Hilversum. Hij vindt dat Lil' Kleine tijdens zijn optreden een grens overschreed. Het incident van zaterdag wordt nog onderzocht, Lil' Kleine riskeert een taakstraf of geldboete wegens opruiing.

In RTL Late Night nodigde de burgemeester de rapper uit voor een kop koffie.

Lil' Kleine op koffie bij Pieter Broertjes
Lil' Kleine op koffie bij Pieter Broertjes (Foto: BuzzE)

Doden door aanslagen Pakistan

Door twee zelfmoordaanslagen in Pakistan zijn zeker elf mensen om het leven gekomen. De meeste doden vielen door een aanslag op een belangrijke weg naar de grens met Pakistan in de regio Khyber. Vier politiemensen en drie burgers verloren het leven, terwijl 56 mensen gewond raakten.

In dezelfde regio blies een andere zelfmoordenaar zich op bij een paramilitair voertuig bij een overheidsgebouw. Hierdoor kwamen zeker vier mensen om en raakten tientallen mensen gewond. De Taliban en de groep Lashkar-e-Islam eisten beide de verantwoordelijkheid voor deze aanslag op.

Doden door aanslagen Pakistan
Doden door aanslagen Pakistan (Foto: ANP)

Veertig tips over dode vrouw in koffer

Bij de politie waren dinsdagmiddag zo'n veertig tips binnengekomen over de dode vrouw in de koffer die vrijdag uit de Maas in Maastricht werd gehaald. Enkele van die tips kwamen uit het buitenland, maar volgens een woordvoerster zit de gouden tip er nog niet bij.

De koffer is waarschijnlijk vorige week dinsdag door een nog onbekend persoon vanaf de Servaasbrug de Maas ingegooid. De politie heeft een foto van de dode vrouw openbaargemaakt, omdat rechercheurs nog niet weten wie het slachtoffer is en waaraan ze is overleden.

Volgens de politie was de dode vrouw tussen de veertig en zestig jaar oud. De oproep om informatie is ook in België en Duitsland verspreid. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan deze zaak.

Veertig tips over dode vrouw in koffer
Veertig tips over dode vrouw in koffer (Foto: ANP)

Rukkers gezocht!

Wie graag de hand aan zichzelf slaat en er nog geld mee wil verdienen ook, zal even naar Engeland moeten afreizen. De Britse spermabank is namelijk naarstig op zoek naar donoren.

Laura Witjens van de nationale spermabank aldaar zit met de handen in het haar. Sinds de oprichting hebben zich nog maar negen rukkers gemeld. En dat is veel te weinig om het land draaiende te houden.

Volgens Witjens ligt het aan de strenge regels rond spermadonoren. Zo moeten zij zich sinds 2005 registreren. En dan kan het maar zo eens zijn dat achttien jaar na je zaadlozing een net adolescent meisje bij je op de stoep staat dat zegt je dochter te zijn.

En dat is jammer, want iedere rukbeurt levert je een kleine 50 euro op. "Maar voor het geld moet je het niet doen", aldus Witjens. Overigens mag je twee dagen voor het bezoek aan de spermabank niet klaarkomen.

Resident Evil Origins Collection aangekondigd

Capcom heeft vandaag laten weten dat er volgend jaar een Resident Evil Origins Collection verschijnt. Deze gamecollectie zal Resident Evil Zero en de geremasterde versie van de allereerste Resident Evil bevatten.

Resident Evil Origins Collection, zal begin volgend jaar verschijnen op de PlayStation 4, Xbox One en pc. Daarnaast is er ook een nieuwe Wesker-mode voor Resident Evil 0 aangekondigd. In deze mode krijgen spelers de gebeurtenissen te zien vanuit het perspectief van deze beruchte badguy.

Zieltogend Suriname verhoogt de prijzen fors

Surinamers moeten vanwege een 'solidariteitsheffing' fors meer gaan betalen voor hun eerste levensbehoeften. De regeling van president Desi Bouterse probeert op die manier de zo goed als lege staatskas aan te vullen. Water en elektriciteit worden drie tot vier keer duurder, terwijl de brandstofprijs stijgt met 10 procent.

De heffing gaat over twee weken in. De tegenvallende inkomsten voor de staatskas worden veroorzaakt door de lage wereldmarktprijzen voor goud en olie, producten waar de Surinaamse economie voor een groot deel van afhankelijk is.

Zieltogend Suriname verhoogt de prijzen fors
Zieltogend Suriname verhoogt de prijzen fors (Foto: ANP)

Kamp verlengt radiofrequenties met vijf jaar

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de huidige frequenties voor commerciële radiostations met vijf jaar verlengen. Hij komt daarmee tegemoet aan een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer, die tegen Kamps plan was om de frequenties in 2017 te veilen.

Kamp heeft de Kamer dinsdag op de hoogte gesteld van zijn besluit. Het gaat om radiofrequenties, maar ook om vergunningen voor digitale radio. Kamp wil wel extra ruimte voor digitale radio gaan veilen.

De Kamer was fel tegen Kamps plan om alle commerciële frequenties voor een periode van tien jaar te veilen. Kamerleden zijn bang dat de ontwikkeling van digitale radio stilvalt als bedrijven moeten focussen op de veiling en denken dat Kamp met de veiling vooral veel geld wil binnenhalen. Kamp ontkende dat en zei dat hij nieuwkomers een kans wil geven.

Kamp verlengt radiofrequenties met vijf jaar
Kamp verlengt radiofrequenties met vijf jaar (Foto: ANP)

Vroeg werk van Karel Appel ontdekt

Tijdens opnames van Tussen Kunst en Kitsch is een vroeg werk van Cobra-kunstenaar Karel Appel ontdekt. Schilderijenexpert Richard ter Borg deed de vondst in het Drents Museum in Assen. De huidige eigenaar kocht het werk, een reliëf van een kindfiguur, op het Waterlooplein in Amsterdam.

In zijn beginperiode schilderde Karel Appel (1921-2006) veel kindfiguren. Hij was arm en sloopte zelfs spullen uit zijn huis om op te werken. In 1946 had hij een expositie in het noorden, waar Groningers vooral heen gingen om te kunnen lachen. Er waren maar weinig mensen in die tijd die begrip hadden voor zijn werk.

De ontdekking is woensdagavond te zien op NPO1, in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch die AVROTROS uitzendt. ,,Ik heb prachtige kunstobjecten langs zien komen en ook genoeg kitsch. Maar vooral heb ik boeiende, geestige en indrukwekkende verhalen gehoord", zegt presentator Frits Sissing, de opvolger van Nelleke van der Krogt.

Vroeg werk van Karel Appel ontdekt
Vroeg werk van Karel Appel ontdekt (Foto: ANP)

Evolve gratis te spelen komend weekend op pc en Xbox One

Evolve, de vier-tegen-een-shooter van Turtle Rock Studios, is komend weekend gratis voor alle Xbox One- en pc-bezitters, inclusief alle DLC-personages en -content. Evolve kan de extra aandacht goed gebruiken omdat het aantal spelers nog steeds sterk terug loopt.

De (omstreden) DLC is opgedeeld in twee dagen. Op 4 september gaat Hunting Season 1 van start. Je kunt dan 24 uur lang alle content uitproberen inclusief het monster de Behemoth. Voor vijf september geldt hetzelfde maar dan voor Hunting Season 2. De basisgame blijft gewoon het hele weekend gratis speelbaar. Mensen die besluiten de game aan te schaffen na deze testperiode behouden hun progressie.

Evolve is een asymmetrische, tactische shooter waarin vier spelers de rol van jagers (hunters) aannemen en het opnemen tegen één speler (monster). Samenwerking als hunters is cruciaal omdat je in je eentje geen schijn van kans maakt. Als monster is het belangrijk om in eerste instantie terughoudend te spelen en te jagen op klein wild dat rondloopt op de map, teneinde te kunnen evolueren naar een nog grotere, sterkere en agressievere variant van jezelf.

Evolve werd op release door critici (waaronder FOK!) zeer goed ontvangen, alleen sneed 2K zichzelf in de vingers door te gaan strooien met allerlei ingewikkelde DLC-constructies. Deze agressieve verkoopstrategie zorgde er voor dat er een hetze tegen de game ontstond en de spelersaantallen al sinds release sterk teruglopen.

Jihadisten blijven Nederland uitreizen

Jihadisten weten nog steeds Nederland uit te reizen naar het strijdgebied in Syrië en Irak. Dit ondanks pogingen van de Nederlandse autoriteiten om dit te voorkomen. Het gaat gemiddeld om zo'n vijf mensen per maand, staat in het geactualiseerde dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

Het dreigingsbeeld meldt dat tot 1 augustus uit Nederland ongeveer 210 mensen zijn vertrokken. Het aantal terugkeerders ligt op circa 35. Het aantal gesneuvelde strijders uit Nederland is zeer waarschijnlijk 38. In totaal zijn er nu ongeveer 130 strijders uit Nederland in Syrië en Irak.

De Nederlandse Syriëganger met de strijdnaam Abu Muhammad al-Hollandi zou in augustus zijn omgekomen in Aleppo in Syrië. Vorig jaar kwam hij in het nieuws met een video waarin hij vanuit Syrië moslims in Nederland opriep om "een stevige, sterke daad" te verrichten tegen de Nederlandse overheid omdat die Amerika steunt.

Hoewel van teruggekeerde jihadisten een potentiële gevaar uitgaat, lijkt er bij de meeste Nederlandse terugkeerders geen sprake te zijn van een dreiging van geweld. "In de eerste helft van dit jaar was er overigens geen sprake van terugkeerders", constateert Schoof. "Mogelijk komt dit omdat het moeilijk is om toestemming te krijgen om 'het kalifaat' te verlaten en de mogelijke strafrechtelijke vervolging in Nederland die afschrikkend werkt."

Jihadisten blijven Nederland uitreizen
Jihadisten blijven Nederland uitreizen (Foto: ANP)

De Gea toch niet naar Real Madrid

De transfer van doelman David De Gea van Manchester United naar Real Madrid leek gisteravond in kannen en kruiken. In ruil voor de Spaanse goalie zou de ploeg van Louis van Gaal een som geld plus de Costa Ricaanse doelman Keylor Navas ontvangen, maar mogelijk gaat het niet door.

De reden is dat de Spaanse bond de papieren van De Gea te laat zou hebben ontvangen van Manchester United, zo melden Spaanse media. De Mancunians zouden volgens de BBC bewijs hebben dat alles aan hun zijde voor het verstrijken van de transferdeadline is afgehandeld. Dan zou de fout zich aan Spaanse zijde bevinden.

Mocht Real Madrid De Gea toch over willen nemen van Manchester dan kan het naar de FIFA stappen. De wereldvoetbalbond gaat over het goedkeuren van de transfers. Mocht dit niet lukken, dan wacht De Gea een lastig jaar. De Spanjaard zat de afgelopen weken vanwege de transferperikelen niet in de selectie van Louis van Gaal en moet inmiddels Sergio Romero voor zich dulden. Ook Victor Valdes wil graag opschuiven in de pikorde.

Het is afwachten of de FIFA een oordeel velt over de transfer van De Gea, maar tot die tijd blijft de Spanjaard eigendom van Manchester United.

Update 14.26 uur
Real Madrid ziet af van de komst van David De Gea. De papieren voor de komst van de 24-jarige doelman waren niet in tijd in orde. Dit betekent dat De Gea in ieder geval tot de winterstop voor Manchester United zal blijven spelen.

Verwarring rond transfer De Gea (Pro Shots/Action Images)
Verwarring rond transfer De Gea (Pro Shots/Action Images)

Geen kortingen op pensioenen nodig

Geen van de 155 pensioenfondsen die extra onder de loep liggen bij De Nederlandsche Bank (DNB), hoeft de pensioenen te verlagen om de financiële situatie te verbeteren. Dat meldt de toezichthouder dinsdag na beoordeling van de herstelplannen van de betreffende fondsen. Eén fonds moet nog wel een nieuw, beter onderbouwd herstelplan indienen.

Pensioenfondsen mogen sinds dit jaar langer de tijd nemen om hun zwakke financiële situatie aan te pakken, maar moeten dan wel met een goed doortimmerd plan komen. Een herstelplan moet binnen twaalf jaar leiden tot een gezonde verhouding tussen de verplichtingen en het vermogen. Gemiddeld nemen fondsen daar 6,5 jaar de tijd voor, blijkt uit de door DNB beoordeelde herstelplannen.

Voorheen moest de dekkingsgraad van pensioenfondsen binnen drie jaar herstellen. Veel fondsen die door de financiële crisis en lage rente in moeilijkheden waren gekomen, moesten daardoor de afgelopen jaren korten op de pensioenen of de premies verhogen.

Dekkingsgraad
Om de zogenoemde dekkingsgraad op peil te brengen kunnen pensioenfondsen de premie verhogen of de jaarlijkse verhoging van de pensioenaanspraken uitstellen. In het uiterste geval moeten de pensioenen worden verlaagd. Verder mogen de fondsen binnen zekere grenzen rekenen op een toename van hun vermogen door rendement op hun beleggingen. Voor aandelen mogen zij uitgaan van 7 procent, voor vastgoed is dat 6 procent.

Uit de beoordeelde herstelplannen blijkt dat het pensioenfondsen hun herstel vrijwel geheel uit waardestijging van de beleggingen denken te kunnen halen. Gemiddeld gaan ze uit van 4,7 procent rendement. Een aantal, veelal grotere fondsen, zoekt volgens DNB wel de grenzen op door uit te gaan van de maximaal toegestane rendementsverwachtingen. Of die prognoses uitkomen, hangt af van de marktontwikkelingen.

Een op de vijf fondsen met onderdekking heeft wel voldoende bufferruimte om de pensioenen volgend jaar gedeeltelijk mee te laten stijgen met de inflatie. Twee derde van de pensioenfondsen verwacht dat in 2018 te kunnen doen.

Geen kortingen op pensioenen nodig
Geen kortingen op pensioenen nodig (Foto: ANP)

Franciscus: priester mag abortus vergeven

Alle priesters mogen vrouwen die een abortus hebben ondergaan formeel gaan vergeven tijdens het komende Heilig Jaar. Dat heeft paus Franciscus besloten, zo blijkt uit een brief die het Vaticaan dinsdag publiceerde.

Daarin beschrijft de kerkvorst hoe vrouwen die een vrucht hebben laten weghalen worden geconfronteerd met "een morele lijdensweg". Hij schrijft verder dat hij veel vrouwen heeft ontmoet die "een litteken op hun hart" dragen vanwege de pijnlijke beslissing die zij hebben moeten nemen.

In de leer van de Rooms-Katholieke kerk is abortus een grote zonde. Vrouwen die abortus laten plegen worden automatisch geëxcommuniceerd. Ze kunnen normaal gesproken formeel alleen worden vergeven door de hoogste biechtvader van een bisdom of een christelijke missionaris.

Franciscus: priester mag abortus vergeven
Franciscus: priester mag abortus vergeven (Foto: ANP)

Transgender in Hollands Next Topmodel

Terwijl half Nederland (ik bedoel de helft van de kijkers naar Hollands Next Topmodel) denkt dat kandidate Sterre transgender is, lacht RTL5 in zijn vuistje. Er zit namelijk echt een transgender in het programma, zo weet blog Fashionmilk, maar het is niet Sterre met haar zware mannelijke stem.

De transgender is namelijk Luus. oftewel Loiza Lamers. De twintigjare dame was in een vorig leven namelijk Lucas Lamers.  In een ontroerend filmpje vertelt de dan tienjarige Lucas over zijn wens meisje te zijn en te worden. Grappig is dat kandiate Sterre dankzij haar kaaklijn en stem al werd verdacht van transgender zijn. Of zijn ze het allebei? Volgende week vertelt Luus het op tv, vandaag al op FOK!

 

Broertjes Mulder laten WK skeeleren schieten

De schaatstweeling Ronald en Michel Mulder laten de WK inlineskaten in Taiwan links liggen. Ze maken geen deel uit van de selectie, die dinsdag door schaatsbond KNSB werd vrijgegeven. Vorig jaar deden de sprinters wel mee, en met succes: Michel Mulder pakte brons op de 500 meter en goud met de aflossingsploeg.

De WK zijn in november en vallen dus in het schaatsseizoen. Dat was vorig jaar ook zo, maar dat weerhield de broers toen niet van deelname. Ditmaal wel, al zijn er ook andere factoren die meespelen. Op het EK botsten de broertjes op elkaar, waardoor Ronald Mulder diverse botten brak. Hij verwacht hersteld te zijn als het schaatsseizoen begint.

Elma de Vries, Manon Kamminga, Bianca Roosenboom, Lisanne Buurman en Sharon Hendriks gaan wel naar het Taiwanese Kaohsiung. Hetzelfde geldt voor Rick Schipper, Remon Kwant, Ruurd Dijkstra en Luc ter Haar.

Broertjes Mulder laten WK skeeleren schieten
Broertjes Mulder laten WK skeeleren schieten (Foto: ANP)

Craig: mijn Bond hopelijk minder seksistisch

Daniel Craig hoopt dat de nieuwste Bondfilm Spectre vrouwvriendelijker is dan eerdere delen. De acteur vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat de vrouwelijke rollen meer inhoud hebben.

Spectre, alweer de 24e Bondfilm, is het vierde en waarschijnlijk het laatste deel waarin Craig de rol van de charmante geheim agent speelt. De afgelopen jaren heeft de filmreeks weleens kritiek gekregen op de manier waarop vrouwen worden geportretteerd. De rol van Bondgirl zou aan vernieuwing toe zijn.

Craig is het daarmee eens. "Ik hoop dat mijn Bond minder seksistisch en vrouwonvriendelijk is", zegt de 47-jarige filmster in een interview met Esquire. "De wereld is veranderd. Zelf ben ik zeker niet zo. Maar Bond wel, en wat betekent dat? Dat je geweldige actrices cast en de vrouwelijke rollen zo goed mogelijk maakt."

Sneu

Bond leert tijdens zijn avonturen de mooiste vrouwen kennen, maar een betekenisvolle relatie zit er niet in. Craig, die zelf getrouwd is met de twee jaar jongere actrice Rachel Weisz, vindt dat eigenlijk best wel sneu voor '007'. "Hij ontmoet allerlei beeldschone vrouwen, maar ze gaan ook weer weg. Dat is triest."

Spectre draait vanaf 6 november in de Nederlandse bioscopen. De cast bestaat verder uit onder anderen Christoph Waltz, Léa Seydoux en Monica Bellucci. Laatstgenoemde is met een leeftijd van vijftig de oudste actrice ooit die in de huid van een Bondgirl kruipt.

Craig: mijn Bond hopelijk minder seksistisch
Craig: mijn Bond hopelijk minder seksistisch (Foto: BuzzE)

Strootman wordt opnieuw geopereerd

Kevin Strootman moet opnieuw geopereerd worden aan zijn linkerknie. Hij gaat dinsdagochtend nog onder het mes, zei hij op Twitter.

De Nederlandse voetballer is al twee keer geopereerd aan zijn knie. Dat heeft niet het gewenste resultaat gebracht voor de middenvelder van AS Roma. "Door een gebrek aan kracht kan ik nog niet meedoen op het hoogste niveau."

Medici en de medische staf van AS Roma hebben Strootman aangeraden om de voorste kruisband op een andere positie te laten herstellen, zodat hij in de toekomst minder last heeft van zijn knie. "Ik ben enorm teleurgesteld dat ik niet kan spelen voor Roma en het Nederlands elftal voor de komende maanden. Ik zal er alles aan doen om zo snel mogelijk weer op het veld te staan."

Strootman liep in maart vorig jaar een zware knieblessure op, waardoor de fysiek sterke middenvelder het WK miste. Strootman maakte eind 2014 zijn rentree, maar die bleek van korte duur. Eind januari werd tijdens een kijkoperatie kraakbeenletsel aangetroffen, waardoor de 25-voudig international opnieuw ver werd teruggeworpen. Halverwege augustus zat hij wel weer bij de wedstrijdselectie van AS Roma, maar hij kwam niet in actie. Zijn rentree leek dichtbij, maar nu blijkt dat hij opnieuw lang niet zal kunnen spelen.

Strootman wordt opnieuw geopereerd
Strootman wordt opnieuw geopereerd (Foto: ANP)

'Overheid kan alle Nederlanders afluisteren'

De beoogde nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten leidt ertoe dat alle Nederlanders kunnen worden afgeluisterd zonder dat zij ergens van verdacht worden. In het wetsvoorstel, dat het mogelijk maakt ongericht telecommunicatie te onderscheppen, ontbreken waarborgen voor de bescherming van de privacy. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens, een bij wet ingestelde onafhankelijke toezichthouder, dinsdag.

Grootste kritiekpunt is volgens het college dat de veiligheidsdiensten hun verruimde bevoegdheden mogen uitoefenen zonder dat zij de toestemming nodig hebben van een onafhankelijk orgaan, zoals bijvoorbeeld een rechter. Er is alleen toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken nodig. In Zweden, Duitsland en België is volgens het college wel toestemming van een onafhankelijke instantie vereist.

Ook hekelt het College voor de Rechten van de Mens dat de enige onafhankelijke toezichthouder op de wet, de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), de overheid niet dwingend een halt kan toeroepen. De drie leden van de CTIVD worden benoemd door de regering.

"Het vertrouwen in de overheid en de veiligheidsdiensten staat wereldwijd onder druk sinds de onthullingen van Edward Snowden duidelijk maakten dat de inlichtingendiensten hun bevoegdheden overschreden", aldus het College. "Ook het blazoen van de Nederlandse diensten is wat dit betreft niet volledig schoon. Dit wetsvoorstel creëert geen publiek vertrouwen in het optreden van de veiligheidsdiensten maar versterkt eerder het aanwezige wantrouwen."

'Overheid kan alle Nederlanders afluisteren'
'Overheid kan alle Nederlanders afluisteren' (Foto: ANP)

Waylon-vervanger Common Linnets mag praten!

Dat was bijzondere televisie tijdens de eerste aflevering van De Wereld Draait Door. De Common Linnets waren te gast en Waylon-vervanger JB Meijers mocht zowaar praten van Ilse de Lange. (fragment!)

Waar JB Meijers in het verleden alleen kort mocht antwoorden als hem direct een vraag werd gesteld, wat zelden zo was want alle aandacht ging natuurlijk naar die arme in de steek gelaten Ilse, bleek de sidekick dit keer ook op eigen initiatief te mogen praten. JB praatte honderuit over de vele festivals die het duo aandeed deze zomer. Het spreekverbod is niet alleen opgeheven voor Nederland want ook in het buitenland mag hij gewoon in de microfoon praten tijdens interviews. In een mooie compilatie was te zien dat JB gewoon uit zichzelf dingen mocht roepen. Bijvoorbeeld dat een optreden supergeil was (uitspreken met Duits accent).

Dat Meijers nu mag praten van Ilse is wellicht het resultaat geweest van onderhandelingen tussen de gitarist en het plattelandsmeisje: JB gaat komend jaar niet op tournee met zijn vaste band De Dijk maar wordt fulltime Common Linnet. Wij ruiken een midlifecrisis, hij is immers een man van middelbare leeftijd die na meer dan 30 jaar zijn vertrouwde nest inruilt voor een jong ding. Daarom hopen wij dat Ilse de gitarist niet teveel speelruimte geeft. Voor je het weet wil JB een cabrio en gaat hij solo.

Invallen bij Turkse mediagroep

De Turkse politie heeft invallen gedaan in kantoren van een grote bedrijven- en mediagroep die banden zou hebben met de geestelijke Fethullah Gülen, een tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Turkse media onderzocht de politie kantoren van onder andere een landelijk televisiestation van de bedrijvengroep Koza Ipek in Ankara.

De politie en het bedrijf gaven geen commentaar op de berichten. Vorig jaar arresteerde de Turkse politie tientallen medewerkers van media die banden hebben met Gülen. De geestelijke woont in de VS. Erdogan beschuldigt hem ervan dat hij een coup wil plegen.

Invallen bij Turkse mediagroep
Invallen bij Turkse mediagroep (Foto: ANP)

Dodental explosie Zaragoza loopt op naar zes

Het dodental van de explosie maandag in een vuurwerkfabriek nabij de Spaanse stad Zaragoza is dinsdag bijgesteld naar zes. Een medewerker van het bedrijf werd dinsdagochtend in de buurt van het complex dood gevonden. Naast de zes doden raakten zes mensen gewond, van wie drie nog in levensgevaar zijn.

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. De fabriek bestaat ruim 150 jaar en behoort in de sector tot de grootste van Europa.

Dodental explosie Zaragoza loopt op naar zes
Dodental explosie Zaragoza loopt op naar zes (Foto: ANP)

Studente ontdekt dat ze stiekem wordt gefilmd

Een vrouwelijke studente uit Breda ondekte wat opmerkelijks in haar studentenwoning. Er zat een kleine camera onder haar wastafel verstopt. En tja, waarom zou je de moeite doen om mee te gluren in de damesdouches van de hockeyvereniging, als je ook gewoon een camera in iemands badkamer kunt plaatsen?

De camera zat verstopt in een gat achter de muur, onder de wastafel. Toen de vrouw hem ontdekte, belde zij direct de politie.

Met behulp van de politie werd duidelijk dat de kabels naar de buren liepen. De politie ondernam meteen actie en stormde de woning van de buren binnen. Er werd opnameapparatuur aangetroffen. 

Een verdachte man uit Etten-Leur is in diezelfde nacht nog aangehouden. De politie maakt hem verdacht voor het maken van illegale opnamen.

-
-

Tweede dode door rellen Kiev

De gewelddadige protesten in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben dinsdag een tweede militair het leven gekost. Het lid van de nationale garde overleed dinsdag in het ziekenhuis aan verwondingen die hij een dag eerder had opgelopen toen een granaat ontplofte bij gevechten tussen betogers en de oproerpolitie. Maandag overleed ook al een militair. Zo'n 130 mensen liggen nog in het ziekenhuis, zes van hen zijn levensgevaarlijk gewond. Achttien mensen die maandag werden aangehouden zaten dinsdag nog vast.

Betogers belaagden maandag het parlementsgebouw tijdens een stemming in het Oekraïense parlement over decentralisatie. Zo'n 3000 mensen betoogden tegen de wetswijziging die onder meer de opstandige regio Donbass in het oosten autonomie verleent. Het wetsontwerp kreeg maandag in eerste lezing wel een meerderheid in het parlement, maar er volgt nog een stemming.

Tweede dode door rellen Kiev
Tweede dode door rellen Kiev (Foto: ANP)

Union Jack niet op nieuwe vlag N-Zeeland

De Union Jack, de Britse vlag, verdwijnt waarschijnlijk van de vlag van Nieuw-Zeeland. Dat bleek dinsdag toen vicepremier Bill English in Wellington de vier ontwerpen presenteerde waaruit de Nieuw-Zeelanders in een referendum er een mogen kiezen.

Vorige maand werd een lijst met veertig mogelijke ontwerpen voor de nieuwe vlag gepresenteerd. Die longlist is nu teruggebracht naar een shortlist van vier ontwerpen. In drie ontwerpen zijn variaties te zien van een zilverkleurig varenblad, een nationaal symbool van het land. Het vierde heeft een gestileerd varenblad dat openvouwt, meldden Britse media.

Het schriftelijk referendum over de nieuwe vlag is tussen 20 november en 11 december. In een tweede volksraadpleging in maart moet de bevolking kiezen tussen het nieuwe model en de oude vlag.

Nieuw-Zeeland heeft nu een donkerblauwe vlag met de Britse Union Jack in een hoek en enkele rode sterren. Premier John Key van de centrumrechtse Nationale Partij vond het echter tijd voor een nieuw dundoek. Nieuw-Zeeland was tot 1947 een kolonie van Groot-Brittannië en is nog lid van het Gemenebest van Naties, het vroegere Brits Gemenebest.

Union Jack niet op nieuwe vlag N-Zeeland
Union Jack niet op nieuwe vlag N-Zeeland (Foto: ANP)

Renault klaar om Lotus over te nemen

Renault is klaar om als team terug te keren in de Formule 1, met het plan om een meerderheidsbelang in Lotus te verkrijgen. Het plan zou volgende week worden afgerond. De overeenkomst zou het einde van maanden onderhandelen en de terugkeer van het fabrieksteam Renault betekenen.

Het Franse merk zou een belang van 65 procent nemen, met een waarde van in totaal 88 miljoen euro. Gerard Lopez, de huidige mede-eigenaar van het Lotus F1 team, zal een aandeel van 25 procent in het team behouden en Renault-ambassadeur Alain Prost zal de overige tien procent verkrijgen. Een constructie die vergelijkbaar is met die van Mercedes.

Met een overname zullen ook de contracten van Romain Grosjean en Pastor Maldonado voor volgend jaar ontbonden worden. De verwachting is dat Renault Grosjean zal behouden, terwijl Maldonado met het Franse merk in onderhandeling zou zijn.

Van bijzonder belang is de huidige motordeal met Red Bull en Toro Rosso. Red Bull heeft een contract met Renault dat stelt dat het Oostenrijkse team prioriteit heeft, wat betekent dat Renault niet hun eigen team kan voorzien zonder het contract te ontbinden. Een andere optie is dat Renault de huidige Mercedes-krachtbron behoudt zolang de huidige contracten lopen.

Renault klaar om Lotus over te nemen (Foto: Zuma Sports Wire)
Renault klaar om Lotus over te nemen (Foto: Zuma Sports Wire)

Nuketown keert terug in Call of Duty: Black Ops III

Fans van Call of Duty zijn uiteraard bekend met de map Nuketown. Voor dezelfde fans is er goed nieuws: de map keert terug in Call of Duty: Blacks Ops III als Nuk3town.

De map komt beschikbaar voor iedereen die de game in de pre-order plaatst. Nuk3town speelt zich af in 2065 en is aangepast om alle nieuwe gameplay-elementen van Black Ops III te ondersteunen. Mark Lamia, studio hoofd van Treyarch, heeft het volgende te melden: ''The Nuketown-maps hebben een speciale plek in de multiplayer geschiedenis van Call of Duty en we kunnen niet wachten om dit erfgoed uit te breiden. We hebben het design zorgvuldig aangepast aan ons nieuwe movement-systeem, maar we hebben er ook voor gezorgd dat we de energie en lol hebben vastgehouden, die fans in de eerste plaats enthousiast maakten.''

Call of Duty: Blacks Ops III is vanaf 6 november beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Nuk3town komt voor alle platforms beschikbaar.

call of duty black ops 3 Nuk3town

Eye eert overleden Wes Craven met horroravond

Cinema Egzotik, de maandelijke filmavond van regisseur Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons, wijdt vrijdag 13 november een editie aan twee overleden iconen van de horrorfilm.

Tijdens de speciale griezeleditie worden A Nightmare on Elmstreet en Friday the 13th vertoond. Nightmare-regisseur Wes Craven overleed zondag op 76-jarige leeftijd aan hersenkanker. Eerder dit jaar stierf actrice Betsy Palmer, die de hoofdrol vertolkte in de eerste Friday the 13th-film.

A Nightmare on Elmstreet vertelt over kindermoordenaar Freddy Krueger, die nadat hij door wraakzuchtige ouders is vermoord terugkeert in de dromen van tieners. Het eerste deel maakte Craven in 1984; er volgden zeven vervolgen en een remake. Friday the 13th vertelt over moordenaar Jason Voorhees, die als jongetje verdronk omdat kampleiders niet goed op hem letten. Actrice Betsy Palmer speelt in de eerste film uit 1980 zijn moeder. De Friday the 13th-reeks telt inmiddels twaalf delen.

Iconische horrorseries

"Het gaat om de eerste en beste delen uit twee iconische horrorseries", stelt Koolhoven. Bij Craven hadden de twee programmeurs de keuze uit meer sterke titels, zoals Last house on the left of Scream. "Maar Nightmare is toch zijn bekendste en meest invloedrijke werk. Het is een knappe allegorie van de puberteit: Freddy Krueger verbeeldt alle angsten waar tieners mee worstelen."

De voorverkoop voor de horroreditie van Cinema Egzotik gaat eind deze week van start.

Eye eert overleden Wes Craven met horroravond
Eye eert overleden Wes Craven met horroravond (Foto: BuzzE)

Bus rijdt tegen kantoorgebouw in Rotterdam

In Rotterdam is dinsdagochtend een stadsbus van openbaarvervoerbedrijf RET tegen de gevel van een kantoorpand gereden. Bij het ongeluk op de Vaanweg bij het Zuidplein op Rotterdam-Zuid, zijn meerdere gewonden gevallen, aldus een politiewoordvoerster.

De bestuurster van de bus zou onwel zijn geraakt en naar een ziekenhuis zijn gebracht. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Bus rijdt tegen kantoorgebouw in Rotterdam
Bus rijdt tegen kantoorgebouw in Rotterdam (Foto: ANP)

Deus Ex: Mankind Divided krijgt unieke pre-order

Dat ontwikkelaars de laatste jaren dol zijn op pre-orders weten we. Deus Ex: Mankind Divided krijgt echter wel een erg unieke constructie, die niet bij iedereen in goede aard valt.

Het idee achter de 'Augment your pre-order' is dat wanneer je de game pre-ordert, je zelf een bonus mag kiezen uit 'tier 1'. Tier 1 bestaat uit een kleine customize-pack, waarmee jouw personage het spel iets sterker begint. Hoe meer pre-orders er worden geplaatst, des te meer 'tiers' komen er beschikbaar. Tier 2 bestaat uit een digitaal artbook of een digitale OST-sampler. Tier 3 bestaat uit een DLC-missie en tier 4 bestaat uit een digitale strip of novella. Het ultieme doel is tier 5, die ervoor zorgt dat Deus Ex: Mankind Divided vier dagen eerder released.

De constructie bevalt echter niet iedereen. Zo heeft de trailer die dit nieuws aankondigde ruim twintigduizend dislikes en minder dan driehonderd likes. Ook de comment-sectie is niet veel soeps. Commentaar als: 'Is het nu een competitie om het slechtst mogelijke bedrijf te zijn?' en 'Is het alweer 1 april?' voert de boventoon.

Deus Ex: Mankind Divided verschijnt 23 februari (of 19 februari) voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. 

Werk voor uitzendkrachten neemt verder toe

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is de afgelopen tijd opnieuw sterk gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren lag in de periode van 13 juli tot en met 9 augustus 9 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven nam in deze periode (week 29 tot en met 32) met 10 procent toe.

De sterkste stijging werd gemeten in de technische sectoren, waar 23 procent meer werk was voor tijdelijk personeel. In de administratieve sectoren namen de uitzenduren met 10 procent toe. In de industrie steeg de vraag naar uitzendkrachten met 5 procent.

De uitzendmarkt gaat sinds het najaar van 2013 vooruit. Daarvoor nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten sinds begin 2012 bijna onafgebroken af. De vraag naar uitzendkrachten wordt gezien als een graadmeter voor de economische groei en de arbeidsmarkt. Bij economisch herstel neemt over het algemeen eerst de vraag naar flexibel inzetbaar personeel toe, waarna vervolgens meer medewerkers in vaste dienst worden genomen.

Werk voor uitzendkrachten neemt verder toe
Werk voor uitzendkrachten neemt verder toe (Foto: ANP)

Matthias Reim ernstig ziek

Zeer slecht nieuws uit Duitsland. Een van de grootste bazen aller tijden is namelijk ernstig ziek. Niemand minder dan Matthias Reim is met ernstige gezondheidsklachten opgenomen in het ziekenhuis.

In één klap kende de hele wereld in 1990 Matthias Reim. De schlagerzanger scoorde onder andere in ons land een dikke nummer 1-hit met 'Verdammt ich lieb' dich'. Nog immer kan menig FOK!ker deze klassieker foutloos meezingen.

Nu hangt Reims leven echter aan een zijden draadje, zo weet De Telegraaf. De beste man is vlak voor het weekend ingestort.

Met een ontstoken hartspier is hij opgenomen in het ziekenhuis. Het enige dat hij mag, is op bed blijven liggen. Anders is het onherroepelijk over en uit met de Duitser.

Pech voor Matthias, die juist dit jaar het 25-jarig jubileum van zijn grootste hit groots wilde vieren. Nu zijn echter alle optredens tot en met november gecanceld. We wensen hem veel sterkte toe.

Zingen jullie even mee?

PostNL mag 5 cent meer vragen voor kerstkaart

Het wordt dit jaar duurder om een kerstkaart te versturen. PostNL mag de prijs van de Decemberzegel verhogen van 59 naar 64 cent. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) liet dinsdag weten het postbedrijf daarvoor toestemming te hebben gegeven.

De posttarieven mogen meestijgen met de kosten die PostNL moet maken om op minstens vijf dagen per week brieven rond te brengen. Daartoe is het postbedrijf wettelijk verplicht. De ACM controleert of de kostenstijging die PostNL opgeeft klopt.

PostNL mag 5 cent meer vragen voor kerstkaart
PostNL mag 5 cent meer vragen voor kerstkaart (Foto: ANP)

Blokker haalt nieuwe directeur bij HEMA

Commercieel directeur Rob Heesen stapt over van HEMA naar branchegenoot Blokker. Hij volgt daar per 1 oktober Jack Peters op als algemeen directeur. Dat maakte moederbedrijf Blokker Holding, dat ook eigenaar is van ketens als Marskramer, Xenos, Big Bazar en Bart Smit, dinsdag bekend.

Peters stapte maandag per direct op, na zes jaar aan het roer van de huishoudwinkelketen te hebben gestaan. Aanleiding voor zijn vertrek was een verschil van inzicht met de concerndirectie van Blokker Holding, die sinds juni geleid wordt door Theo de Kool. Zijn opvolger Heesen brengt volgens Blokker ruime ervaring in de detailhandel mee. Hij werkte eerder voor Etos en Super de Boer.

Blokker haalt nieuwe directeur bij HEMA
Blokker haalt nieuwe directeur bij HEMA (Foto: ANP)

Kwart meer auto's verkocht in augustus

Vorige maand zijn bijna een kwart meer nieuwe personenauto's verkocht. In augustus rolden 31.255 auto's de showrooms uit, een stijging van 22,5 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. Toen werden 25.522 auto's op kenteken gezet. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie RAI Vereniging, Bovag en RDC.

Tot en met augustus werden 266.376 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 4,8 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 2014 toen er 254.246 op kenteken werden gezet.

De best verkochte merken in augustus waren Renault (4461 stuks), Volkswagen (3540), Peugeot (2725), Ford (1859) en Opel (1668).

De populairste modellen vorige maand waren de Renault Clio (3370 stuks), Volkswagen Golf (inclusief Golf Sportsvan) (1390), Peugeot 308 (1308), Volkswagen Polo (860) en Volvo V40 (740).

Kwart meer auto's verkocht in augustus
Kwart meer auto's verkocht in augustus (Foto: ANP)

Nicholas Hoult speelt J.D. Salinger

Nicholas Hoult zal auteur J.D. Salinger spelen in Danny Strong's drama Rebel in the Rye. Strong schreef het script, gebaseerd op Kenneth Slawenski's biografie, zelf en zal de film ook regisseren. 

De film vertelt over het ontstaan van Salinger's beroemde boek, The Catcher in the Rye. De legendarische schrijver steeg tot de top van de literaire wereld, maar liet dit alles achter zich om een leven in afzondering te leiden. Rebel in the Rye zal op het Toronto Film Festival internationaal worden aangeboden, terwijl de Noord-Amerikaanse rechten in handen zijn van CAA.

De film wordt, naast Strong, geproduceerd door onder anderen Bruce Cohen (Silver Linings Playbook) en Jason Shuman (Lone Survivor). Black Label Media financieert het project.

Halina Reijn geniet van botox

Halina Reijn gebruikt botox niet uit onzekerheid over haar uiterlijk, maar omdat ze het 'gewoon heel leuk' vindt. Dat zegt de 39-jarige actrice in de Volkskrant.

Halina begon mede met botox omdat het haar werd aangeraden. "In de filmwereld is het mij weleens door een regisseur gesuggereerd. Niet letterlijk, maar er werd gezegd: 'Je speelt erg goed, alleen heb je een beetje een hard gezicht ten opzichte van anderen.' Ze vonden dat jammer en zouden mijn talent het liefst op iemand met een Romy Schneider-achtig hoofd willen plakken."

Reijn had niet het idee dat haar carrière daaronder leed. Toch vond ze het wel lastig dat haar hoofd haar beperkte. "Uiteindelijk deed ik het niet om die regisseur te pleasen, hoor. Daarvoor ben ik te liefdevol opgevoed. Als je uit een diepgewortelde onzekerheid een gat hebt op te vullen en dat denkt te compenseren met dikke borsten of allerlei ingrepen, is dat anders."

Genieten

Voor Halina was dat dus niet de reden om voor botox te kiezen. De actrice doet het puur voor zichzelf, benadrukt ze. "Ik vind het gewoon heel leuk, ik kan ervan genieten. Net zoals dat ik er ontzettend van kan genieten om veel make-up te kopen, of een Rolex, of een overdreven dure jurk. Daar schaam ik me ook voor, want ik snap hoe belachelijk dat is - en toch word ik er gelukkig van."

Waar veel andere bekende Nederlanders hun cosmetische ingrepen proberen te verbergen, is Reijn er juist open over. Zij ergert zich aan 'alle vrouwen die liegen'. "Ik heb eerlijk gezegd moeite met Yolanthe die het op een heel ander onderwerp gooit, terwijl ik denk: Jesus, lord, geef het nou gewoon toe. Wat is er nou erg aan? Er is nog altijd een taboe en schaamte."

Halina Reijn geniet van botox
Halina Reijn geniet van botox (Foto: BuzzE)

Jan de Hoop valt van trap

Jan de Hoop is dinsdagochtend vroeg thuis van de trap gevallen. Ondanks de valpartij zat hij even later gewoon achter de desk bij RTL Ontbijtnieuws.

"Uw host is bont en blauw", twitterde De Hoop. "Dat wordt strompelen naar de desk. #lievehelp." De zestigjarige presentator voegde daaraan toe dat hij een 'beetje pijn' had. "Ik hoop dat ik nog een beetje opgewekt overkom."

Tijdens de uitzending was nauwelijks te merken dat De Hoop was gevallen. Wat hem precies mankeert, is niet duidelijk.

De Hoop valt kort voor Ontbijtnieuws van trap
De Hoop valt kort voor Ontbijtnieuws van trap (Foto: BuzzE)

Meeste ontslagen bij winkelmedewerkers V&D

Bij warenhuis V&D verliezen driehonderd winkelmedewerkers hun baan. Dat is het gevolg van de eerder aangekondigde reorganisatie waarbij vierhonderd banen vervallen. V&D maakte dinsdag nadere details bekend over de reorganisatie van de winkels.

De overige winkelmedewerkers behouden hun baan en huidige arbeidsvoorwaarden. Wel zullen zij nieuwe of functies met aangepaste rollen en taken krijgen. In het nieuwe V&D zullen minder mensen nodig zijn in coördinerende functies en meer in de nieuwe, serviceverlenende functies, zegt het bedrijf.

Voor de medewerkers die hun baan verliezen is het met de vakbonden overeengekomen sociaal plan van toepassing. Medewerkers die wel in een gelijkwaardige nieuwe functie kunnen worden geplaatst, maar niet in de winkel waar zij nu werken, krijgen het aanbod om te worden herplaatst in een nabijgelegen filiaal.

Loonkorting

V&D heeft zijn medewerkers dinsdag geïnformeerd over de reorganisatie. Die is volgens het warenhuisconcern nodig om de winkelketen weer financieel gezond en concurrerend te maken. "Door het verminderen, vernieuwen en herijken van winkelfuncties kan V&D naast de noodzakelijke structurele verlaging van de loonkosten ook beter inspelen op de snel veranderende retailmarkt."

V&D wilde eerst een loonkorting bij alle medewerkers doorvoeren. Na een door de vakbonden aangespannen kort geding, stak de rechter daar een stokje voor. In plaats daarvan kwam er een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Onderdeel van de herstelplannen was dat 10 miljoen euro loonkosten worden bespaard.

Meeste ontslagen bij winkelmedewerkers V&D
Meeste ontslagen bij winkelmedewerkers V&D (Foto: ANP)

Buma wil eventueel grondtroepen in Syrië

CDA-leider Sybrand Buma wil eventueel Nederlandse grondtroepen inzetten in Syrië, om daar orde op zaken te stellen en vluchtelingen te beschermen. Hij denkt aan vluchthavens, ook wel safe havens, in crisisgebieden als Syrië, maar ook Irak en Libië. Militairen onder de vlag van de Verenigde Naties of de Europese Unie moeten daar zorgen voor vrede en veiligheid voor de vluchtelingen. Dat zegt Buma dinsdag in een gesprek met NU.nl.

Oorzaak van de vluchtelingenstromen is volgens hem "de grote chaos in Syrië en Irak, maar ook de instabiliteit in Libië".

Buma realiseert zich dat het uitzenden van Nederlandse soldaten gevoelig ligt. Maar die discussie moet wel gevoerd worden, zegt hij. "Als dat betekent dat we militairen op de grond moeten uitzenden, moet je daartoe bereid zijn."

Buma wil eventueel grondtroepen in Syrië
Buma wil eventueel grondtroepen in Syrië (Foto: ANP)

Win het eerste seizoen van Gotham op blu-ray!

Gotham City. Een stad waar armoede heerst en misdaad loont. Criminele organisaties vullen hun zakken, terwijl de corrupte politiemacht het toelaat. Dit is de stad waarin de idealistische James Gordon (Ben McKenzie) nu woont en als rechercheur probeert het verschil te maken. Zijn partner Harvey Bullock (Donal Logue) vind het maar niks: in Gotham moet je hard zijn. Wanneer een schokkende misdaad de stad opschrikt, moeten de twee toch zien samen te werken om de brute moord op Thomas en Martha Wayne op te lossen. Maar de zaak blijkt schimmiger dan gedacht... Ondertussen leert de jonge erfgenaam Bruce Wayne (David Mazouz) om te gaan met het verlies van zijn ouders, geholpen door zijn butler Alfred (Sean Pertwee), iets wat hem een uniek inzicht geeft.

FOK! mag 3x het eerste seizoen van deze topserie weggeven op blu-ray! Om mee te doen hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Naar welke stad is Gotham vernoemd?

- Los Angeles

- Amsterdam

New York

- Washington

Geef je goede antwoord hier door voor 5 september. Onder de goede inzendingen wordt 3x een exemplaar verloot.


De hoogtepunten van het WK atletiek 2015

Het WK atletiek in het Olympisch Stadion van Beijing zit er weer op, maar voordat we het helemaal afsluiten kijken we bij FOK!sport nog één keer terug op de vele hoogtepunten en mooie momenten waar we van hebben genoten. Er werden in de Chinese hoofdstad namelijk veel topprestaties neergezet, terwijl veel favorieten juist zwaar teleurstelden. We zullen ongetwijfeld mooie momenten gemist hebben, maar geniet nog één keer met onze chronologische lijst met hoogtepunten van Beijing 2015.

Voor Nederland was het goud van Dafne Schippers op de 200 meter natuurlijk hét hoogtepunt van het WK 2015 (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Voor Nederland was het goud van Dafne Schippers op de 200 meter natuurlijk hét hoogtepunt van het WK 2015 (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Afpersing Jumbo in Opsporing Verzocht

De afpersingszaak bij Jumbo krijgt dinsdagavond volop aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht op NPO 1. Veel mensen blijken mee te denken met de politie om de bomdreiger die de supermarktketen afperst, te ontmaskeren.

Sinds de politie, onder met motto 'rechercheer mee', twee weken geleden grote delen van het onderzoeksdossier openbaar maakte, zijn 480 tips en vragen binnengekomen.

Het publiek noemt ook namen. "Hiermee gaan we heel voorzichtig te werk", aldus de leider van het onderzoek. ,,Ik kan me voorstellen dat mensen het lastig vinden om een naam te noemen van iemand van wie zij vermoeden er iets mee te maken te hebben. Helemaal als het bijvoorbeeld om familie, een vriend of een buurman gaat."

Afpersing Jumbo in Opsporing Verzocht
Afpersing Jumbo in Opsporing Verzocht (Foto: ANP)

Obama: bescherm de aarde, nu het nog kan

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat ambitieuze maatregelen worden genomen op de klimaattop die dit jaar in Parijs wordt gehouden. ' Dit moet het jaar zijn waarin de wereld eindelijk een overeenkomst sluit om de ene planeet die we hebben te beschermen, nu we dat nog kunnen ', benadrukte hij maandag (lokale tijd) in Alaska.

De president erkende tijdens een bijeenkomst met buitenlandse ministers dat ook de Verenigde Staten deels verantwoordelijk zijn voor het opwarmen van de aarde. Hij beloofde dat zijn land zal helpen bij het oplossen van het probleem.

Het is geen toeval dat de bijeenkomst in Alaska werd gehouden. De president is van plan enkele dagen door de staat te reizen, om te laten zien dat lokale problemen een voorbode kunnen zijn van grotere calamiteiten. Zo worden dorpen er volgens de president bedreigd door de erosie van de kust.

Obama: bescherm de aarde, nu het nog kan
Obama: bescherm de aarde, nu het nog kan (Foto: ANP)

Under the Dome stopt na drie seizoenen

Het derde seizoen van Under the Dome zal het laatste zijn. Volgens tv-zender CBS zal het seizoen eindigen op 10 september en een afsluiting brengen aan het verhaal van een stadje dat ineens onder een mysterieuze koepel kwam te staan.

De serie debuteerde twee jaar geleden als succesvolle zomerserie voor de Amerikaanse zender. De kijkcijfers waren toen sterk genoeg om ze als bewijs te zien dat kijkers wel degelijk in de zomer ook klaarzitten om leuke series te kijken. De zender lanceerde in de jaren erna de series Extant en Zoo in dezelfde periode. De kijkcijfers van Under the Dome daalden echter sindsdien, waardoor het tijd bleek om er een einde aan te maken.

Kijkers die de serie nu nog volgen, via de Amerikaanse kanalen of via de Nederlandse uitzendingen op SBS6, hoeven niet te vrezen dat ze onbevredigd achterblijven. In een gesprek met FOK! tijdens Comic-Con International beloofde hoofdrolspeler Mike Vogel dat dit seizoen de hoofdvragen zal beantwoorden. "Tegen het einde van het seizoen zullen we al die lastige vragen beantwoord hebben, van hoe de koepel neer is gekomen, waarom het er is, door wie en of het er blijft staan of niet."

Under the Dome: still uit aflevering 2x01

Hand vrouw afgehakt door jaloerse echtgenoot

De meeste huwelijken kennen wel zo hun moeilijke periodes. In een geval in China is zo'n huwelijksdipje echter flink uit de hand gelopen. Een man die dacht dat zijn echtgenote een affaire had, ontvoerde haar en takelde haar zodanig toe dat ze haar linkerhand verloor.

De man vermoedde dat zijn vrouw een affaire had, onder andere omdat ze ergens anders ging wonen om meer geld te verdienen - in China geen ongewoon gedrag. De man zag er echter bedrog in, en bedreigde haar per sms. Zo schreef hij dat hij haar zodanig zou verminken dat geen andere man haar ooit nog zou begeren. De man voegde de daad bij het woord, en wist haar te ontvoeren terwijl ze op haar werk was. Opvallend detail hierbij is dat haar collega's niet ingrepen, omdat ze het conflict als een privé-zaak zagen.

De man hield zijn echtgenote vervolgens vast in een huis, waar hij haar onder andere mishandelde met een kapmes: dit leidde uiteindelijk tot het verlies van haar linkerhand. De man belde uiteindelijk zelf een ambulance, maar het was al te laat: de vrouw zal permanent verminkt door het leven moeten. De vrouw in kwestie getuigt nu van haar eerdere wens om te scheiden van haar man; haar omgeving zette haar echter aan tot bij hem blijven, in het belang van hun kind. De vraag is echter of het belang van het kind gediend is bij een verminkte moeder, en een vader die naar alle waarschijnlijkheid een flinke celstraf zal krijgen.

Hand vrouw afgehakt met hakmes. CC BY-SA 3.0

Koenders en Kerry om de tafel in de VS

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in Alaska uitgebreid gesproken met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry. De bewindslieden overlegden in de marge van klimaattop Glacier over een breed scala aan onderwerpen.

Zo werd onder meer gesproken over de aankomende COP21-klimaattop in Parijs. Beide bewindslieden zijn het eens over de noodzaak tot een ambitieus klimaatakkoord te komen, aldus het departement van Koenders.

De discussie beperkte zich niet tot klimaatgerelateerde kwesties. Er werd ook overlegd over de migratieproblemen in Europa en de conflicten in Syrië en Oost-Oekraïne. Ook de ramp met vlucht MH17 bleef daarbij niet onbesproken. "Amerika staat aan onze zijde in de strijd om de MH17-daders te berechten. Dat is ons veel waard", zei Koenders.

Koenders en Kerry om de tafel in de VS
Koenders en Kerry om de tafel in de VS (Foto: ANP)

Michael Shannon: geen flippers in Batman v Superman

Soms is een citaat van een filmmaker als waarheid aannemen niet helemaal de juiste zet om te nemen. Zo berichtten we eerder deze maand dat Michael Shannon, die twee jaar geleden in Man of Steel de rol van Zod speelde, in het vervolg flippers aan zijn handen heeft. Dat blijkt echter onzin.

Shannon gaf onlangs aan dat hij de trailer voor Batman v Superman: Dawn of Justice, waarin hij te zien is, zelf nog niet heeft gezien. "Ik zit in een trailer voor een film waar ik niet eens aan heb gewerkt," vulde Shannon aan, wat haaks staat op het verhaal dat hij op de set van de film opgesloten zat in de wc.

"Iemand vroeg me ernaar in New York en ik bedacht een of ander bullshit-antwoord over hoe mijn personage Zod nu flippers heeft, en dit ging viral op het internet of zoieets en mensen blijven me er nu naar vragen. Dat is zo overduidelijk een onzinantwoord, toch? Maar mensen namen het serieus."

De acteur heeft wel wat voice-over werk voor de film gedaan, lichtte Shannon toe, al weet hij niet zeker of hij dat wel mag zeggen. Over de flippers zei hij. "Misschien moeten ze het doen! Misschien moet in deel drie Doomsday flipperhanden hebben." Of Shannon hiermee onbewust de aanwezigheid van Doomsday in de film bevestigt is niet zeker; hij kan zich voor zijn uitspraak ook baseren op eerdere berichtgeving.

Batman v Superman: Dawn of Justice, met het lichaam van Michael Shannon, verschijnt in maart in de bioscoop.

Win Mad Max voor PlayStation 4

Warner Bros. Interactive Entertainment komt zeer binnenkort met Mad Max, ontwikkeld door Avalanche Studios. Het spel biedt een dynamische en open-world gameplay waar voertuigen de sleutel tot overleving vormen. Spelers kruipen in de huid van Mad Max, een eenzame strijder die moet vechten om te overleven in The Wasteland. Hij moet het opnemen tegen kwaadaardige bendes in verschillende wrede grond- en voertuiggevechten. Na de diefstal van zijn iconische Interceptor, moet Max zich aansluiten bij een begaafde, maar eigenaardige monteur en verschillende andere personages, om het ultieme oorlogsvoertuig te bouwen en zo te ontsnappen aan het gevaarlijke Wasteland. Mad Max komt uit voor het PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! mag drie PlayStation 4-exemplaren van Mad Max vergeven. Het enige dat je moet doen om kans te maken is antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet de eigenaardige monteur in de game? Het antwoord kun je tot en met 5 september geven op de volgende pagina.

Mad Max-packshot

Bertens naar tweede ronde US Open en treft Serena Williams

Tennister Kiki Bertens is maandag (lokale tijd) doorgedrongen tot de tweede ronde van de US Open. De Nederlandse was met 3-6, 6-4 en 6-2 te sterk voor de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni, de nummer 48 van de wereld.

Bertens staat in de tweede ronde waarschijnlijk tegenover de zwaarst denkbare tegenstander: de Amerikaanse titelverdedigster Serena Williams. De Amerikaanse zag haar tegenstander Vitalia Diatchenko bij 6-0 en 2-0 opgeven met een beenblessure. 

"Ik ben er natuurlijk heel erg blij mee dat ik weet te winnen van een tegenstander die mij niet goed ligt. Gelukkig is het me gelukt om die wedstrijd om te draaien door agressiever te gaan spelen", zei Bertens achteraf glunderend.

"Natuurlijk wordt het een hele lastige wedstrijd tegen Serena Williams, maar het is een eer om te spelen tegen de nummer één van de wereld. Zeker in New York, waar zij thuishoort en waar ze alle grandslams in één kalenderjaar kan winnen. Ik ga er alles aan doen woensdag om er een goede wedstrijd van te maken", zei Bertens. Het betekent dat ze in het gigantische Arthur Ashe Stadium moet aantreden. "Ik moet maar gewoon proberen ervan te genieten en me niet zo klein te voelen op die baan. Misschien helpt het dat ik nu al tegen een hardhitter heb gespeeld."

Tennisser Novak Djokovic heeft maandag zonder al te veel moeite de tweede ronde op de US Open bereikt. De Servische nummer één van de wereld was in de openingsronde veel te sterk voor de Braziliaan Joao Souza: 6-1, 6-1 en 6-1. Rafael Nadal heeft zich maandag staande weten te houden in de eerste ronde van de US Open. De Spanjaard was met 6-3, 6-2, 4-6 en 6-4 te sterk voor Borna Coric.

Robin Haase, de enige Nederlander in het hoofdtoernooi bij de mannen, speelt dinsdag in de eerste ronde tegen de Duitser Dustin Brown.

Bertens naar tweede ronde US Open
Bertens naar tweede ronde US Open (Foto: ANP)

'Blij met zekerheid, maar ook gebroken hart'

"Aan de ene kant ben je blij dat je zekerheid hebt, maar aan de andere kant breekt mijn hart toch om te weten dat mijn vader waarschijnlijk niet kan blijven." Dat zei Márcia Ventura Tiago maandagavond in het programma RTL Late Night. De 18-jarige Márcia, haar broertje Gláucio van 13 en hun moeder hoorden maandag dat ze een Nederlandse verblijfsvergunning krijgen, maar dat hun vader het land waarschijnlijk moet verlaten. Márcia reageerde via de telefoon in het praatprogramma.

Vrijdag werd het gezin opgepakt en overgebracht naar Zeist waar ze hun uitzetting moesten afwachten. Maandag bleek dat het gezin ervoor heeft gekozen de vader alleen terug te laten gaan naar Angola. Nederland wil hem uitzetten omdat hij mogelijk betrokken is geweest bij oorlogshandelingen.

Márcia zei nog geen idee te hebben hoe ze straks afscheid moet gaan nemen van haar vader. "We zijn zo gehecht aan elkaar, hij is zo belangrijk voor ons. Ik kan me geen leven voorstellen zonder mijn vader." Verder zei ze dat ze niet snapt waarom Nederland nu zo streng is voor haar vader. "Ik snap het niet. Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan en niks gevonden. En de Angolese ambassade heeft het in 2008 ook officieel laten weten..."

Voor Márcia, haar broertje Gláucio en hun moeder was de overbrenging naar het uitzetcentrum in Zeist traumatisch, vertelde ze verder. "Tien man binnen in onze kamer, acht politieauto's buiten, alsof we topcriminelen waren. We konden niks doen en dan opeens ben je in een gevangenis. Je begrijpt niet wat er om je heen gebeurt, het gaat allemaal zo snel."

'Blij met zekerheid, maar ook gebroken hart'
'Blij met zekerheid, maar ook gebroken hart' (Foto: ANP)

Leonardo DiCaprio klaagt weer Frans blad aan

Na succesvol het Franse roddelblad Oops! te hebben aangeklaagd, opent Leonardo DiCaprio nu het vuur op diens concurrent Crazy!. Dat meldt Gossip Cop.

DiCaprio wil 10.000 euro schadevergoeding zien voor een voorpaginaverhaal waarin wordt geclaimd dat hij samenwoont met Rihanna. Daarbij eist hij nog eens 3000 euro om de kosten van de rechtsgang te dekken. Eerder moest Oops! door het stof voor een publicatie over het vermeende duo; de rechter gaf DiCaprio gelijk toen hij 8000 euro schadevergoeding van het blad eiste.

Dat oordeel was echter gebaseerd op de schending van privacy, en niet de laster waarop de acteur aanvankelijk inzette. De nieuwe zaak is dan ook gebaseerd op de eerdere uitspraak waarin de rechter stelde dat iedereen recht heeft op een privéleven en controle over eigen afbeeldingen. Informatie en foto's zouden niet mogen worden gedeeld zonder instemming van beide partijen. Volgens DiCaprio heeft ook Crazy! die wetgeving overtreden.

Een advocaat van het tijdschrift meldt dat de Franse wet dit soort rechtszaken mogelijk maakt en Amerikaanse websites makkelijker kunnen roddelen zonder problemen. "De Franse wet beschermt privacy meer en dat maakt het makkelijker om een rechtszaak te beginnen."

De claims van de Franse roddelpers bleken overigens al snel onjuist; nadat Rihanna tijdens een korte periode veel gezien werd met DiCaprio zou ze in romances verzeild zijn geraakt met voetballer Karim Benzema en vervolgens F1-coureur Lewis Hamilton.

Leonardo DiCaprio klaagt weer Frans blad aan
Leonardo DiCaprio klaagt weer Frans blad aan (Foto: BuzzE)

Liam Hemsworth speelt gastrol in The Muppets

Liam Hemsworth zal deze maand te zien zijn in de nieuwe televisieserie van The Muppets.

"Ik hou van Liam Hemsworth, onze nieuwe gast die naar The Muppets komt", meldt Muppet-karakter Miss Piggy via Twitter, waar ze een foto deelt waarop ze met de acteur te zien is. "Maar ik moest hem wel uitleggen dat honger nooit een spelletje is", zo verwijst ze naar Liams filmserie The Hunger Games.

Hemsworth deelde even later dezelfde foto op zijn nieuw geopende Instagram-account. "Ik heb vrijdag doorgebracht met de mooiste vrouw ter wereld. Kermit, het spijt me dat ik er geen spijt van heb." In de eerdere films en series van The Muppets waren Kermit en Miss Piggy een stelletje, maar volgens recente berichtgeving is de relatie tussen de twee voorbij.

Dat nieuws verscheen in aanloop van de comeback van de beroemde poppenserie. In de nieuwe reeks, worden de poppen voor het eerst gevolgd tijdens hun dagelijks leven. Het moet een moderne 'mockumentary'-serie worden waarin de persoonlijke ontwikkelingen van de Muppets centraal staan, 'zowel thuis als op het werk'. Behalve Hemsworth maken ook beroemdheden als Reese Witherspoon en Elizabeth Banks hun opwachting in de serie.

Liam Hemsworth speelt gastrol in The Muppets
Liam Hemsworth speelt gastrol in The Muppets (Foto: BuzzE)

'MTV wil Kanye West als presentator VMA's'

Het leek even de nachtmerrie van iedere televisieregisseur te worden, maar MTV was achteraf erg blij met de lange speech van Kanye West op de MTV Video Music Awards. Dat meldt TMZ.

Kanye West mocht volgens het draaiboek twee minuten lang een speech geven bij het accepteren van zijn carrièreprijs, de Michael Jackson Vanguard Award. Het werden er uiteindelijk twaalf en ondanks dat hij weinig goede woorden over had voor prijzenfestijnen en MTV zelf, greep het station niet in.

Volgens insiders was de speech daarvoor te vermakelijk en zou Kanye zelfs overladen zijn met complimenten van een van de MTV-bonzen. Het station overweegt naar verluidt zelfs om Kanye volgend jaar het evenement te laten presenteren.

De rapper werd het gesprek van de dag nadat hij - naar eigen zeggen onder invloed van een jointje - een onsamenhangende speech afsloot met de mededeling dat hij mee wil doen aan de presidentsverkiezingen van 2020. Hij leverde daarmee een goede dienst voor het televisiestation: de VMA's brak door Kanye een record op Twitter door het meest besproken niet-sportieve televisie-evenement van Amerika te worden.

'MTV wil Kanye West als presentator VMA's'
'MTV wil Kanye West als presentator VMA's' (Foto: BuzzE)

Chris Brown aangeklaagd voor kogelregen

Chris Brown stond al een tijdje bekend als kogelmagneet, dus had de zanger tijdens een optreden in een club in San Jose meer beveiliging in moeten huren. Dat claimt een student die in januari zijn voet werd geschoten tijdens een optreden van de zanger.

Slachtoffer Paul Briley stelt dat hij een zenuwbeschadiging heeft overgehouden aan het incident en eist daarom een schadevergoeding van Brown. "Dit had nooit mogen gebeuren", meldt Briley's advocaat Richard Alexander aan Courthouse News. "Browns managers en promotors weten dat in zijn kielzog vaak geweld wordt gepleegd."

Vorig jaar vonden er meerdere geweldplegingen plaats bij evenementen waar Chris Brown optrad. In augustus werd er een man beschoten op een feestje van Brown en in september vond er een steekpartij plaats na een van zijn concerten. Vervolgens werd de zanger door de politie geweerd in meerdere clubs in Los Angeles. Genoeg kennis voor Brown om maatregelen te treffen, stelt Alexander: "Deze man is een multimiljonair die alles kan eisen wat hij wil, tot aan het soort eten in zijn kleedkamer aan toe. Hij zou altijd beveiliging moeten eisen om zijn fans te beschermen."

Chris Brown aangeklaagd voor kogelregen
Chris Brown aangeklaagd voor kogelregen (Foto: BuzzE)

Christina Aguilera geeft online zangles

Binnenkort kan iedereen zangles volgen van Christina Aguilera. Dat meldt Billboard.

De zangeres werkt samen met de website MasterClass, die online cursussen aanbiedt van beroemde sterren. Zo is er een acteercursus van Dustin Hoffman, een performancecursus van Usher en een tenniscursus van Serena Williams. Cursisten betalen 90 dollar (80 euro) om een videocursus van de beroemdheden te volgen.

"Ik ben blij dat MasterClass me de kans heeft gegeven om alles wat ik geleerd heb over mijn vak de telen met de wereld", meldt Aguilera in een statement over haar nieuwe rol als lerares. "Niet alleen geeft het me een kans om me te verbinden met mijn fans, ook kan ik aan de slag met een van mijn ware passies."

Christina Aguilera geeft online zangles
Christina Aguilera geeft online zangles (Foto: BuzzE)

Gewonden bij inval Westelijke Jordaanoever

Zeker vijf Palestijnen een Israëlische militair zijn maandagavond laat gewond geraakt tijdens een Israëlische inval op de Westelijke Jordaanoever. Het leger was daar volgens Palestijnse bronnen en Israëlische media op zoek naar leden van militante groeperingen.

Inwoners zeiden dat tijdens de inval een vuurgevecht uitbrak tussen militairen en strijders van Hamas en de Islamitische Jihad. Volgens een bron binnen Hamas zijn twee leden van de groepering opgepakt door het leger.

Ten minste vijf Palestijnen zouden tijdens de inval zijn geraakt door rubberen kogels. Het is onduidelijk hoe ernstig hun verwondingen zijn. Volgens de Israëlische radio raakte ook een militair gewond. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis.

Israëlische troepen trekken wel vaker de Westelijke Jordaanoever in om verdachten aan te houden. Veel Palestijnen zien dat als een inbreuk op hun soevereiniteit. Het leger bevestigde dat maandag troepen actief waren in het gebied, maar wilde geen details geven.

Gewonden bij inval Westelijke Jordaanoever
Gewonden bij inval Westelijke Jordaanoever (Foto: ANP)

VN: Tempel van Bel toch vernietigd

De Romeinse tempel van Bel in de Syrische stad Palmyra is volgens de Verenigde Naties toch verwoest. VN-deskundigen kwam tot die conclusie na het bestuderen van satellietbeelden. Het hoofd van het Syrische ministerie van Oudheden en Musea had eerder gezegd dat het bouwwerk nog overeind stond.

"Helaas laten de beelden de we in handen hebben zien dat het hoofdgebouw van de tempel is verwoest", zei manager Einar Bjorgo van VN-dienst Unosat dinsdagochtend vroeg tegen de BBC. Ook kolommen in de omgeving van het bouwwerk zijn volgens Bjorgo platgelegd.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde zondag dat IS het bouwwerk had vernietigd. Ruim een week geleden blies de terreurgroep ook al de eeuwenoude Baal Shamin-tempel in de Syrische stad op. VN-organisatie UNESCO noemde de actie een "oorlogsmisdaad".

VN: Tempel van Bel toch vernietigd
VN: Tempel van Bel toch vernietigd (Foto: ANP)

Premier Curaçao treedt af

Premier Ivar Asjes van Curaçao heeft maandagavond half zeven (lokale tijd)? zijn ontslag ingediend bij gouverneur Lucille George-Wout. De partij van Asjes, Pueblo Soberano (PS), had eerder op de dag het vertrouwen in de minister-president opgezegd.

De partij heeft niet bekendgemaakt waarom het vertrouwen in de premier is opgezegd, maar de PS-fractie botste de afgelopen maanden een aantal keer openlijk met Asjes over verschillende beleidskwesties. Het vertrek van Asjes leidt niet direct tot de val van het kabinet.

Een van de meningsverschillen draaide om de steun die de premier bleef geven aan de gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, Marvelyne Wiels. Zij ligt zwaar onder vuur na het verschijnen van een kritisch rapport van de Curaçaose Ombudsman over haar functioneren. De fractie zou haar niet meer willen steunen.

Minister van Volksgezondheid Ben Whiteman is maandagavond door de gouverneur gevraagd de functie van minister-president waar te nemen voor een periode van drie maanden. Whiteman heeft de functie geaccepteerd. Hij zei tegen de pers de gang van zaken rond het vertrek van Asjes te betreuren.

Premier Curaçao treedt af
Premier Curaçao treedt af (Foto: ANP)

'Oude' stemmen bij 20-jarig Radio 1 Journaal

Het NOS Radio 1 Journaal viert dinsdag zijn twintigste verjaardag. Het programma doet dat met speciale ochtend- en middaguitzendingen, waarin ook presentatoren van weleer zijn te horen. Ook oude tunes en jingles zijn van stal gehaald.

Weer eens te beluisteren zijn onder meer Lucella Carasso, Clairy Polak en Govert van Brakel. Verder is er elk uur aandacht voor grote nieuwsgebeurtenissen uit de afgelopen twintig jaar, zoals de moord op Theo van Gogh, de aanslagen in New York en de ramp met de MH17.

Het Radio 1 Journaal begon op 1 september 1995, met een horizontale programmering, om de luisteraar op vaste tijden bij te praten over het nieuws.

'Oude' stemmen bij 20-jarig Radio 1 Journaal
'Oude' stemmen bij 20-jarig Radio 1 Journaal (Foto: ANP)

Huwelijkstraditie 'ondertrouw' voortaan ook via internet

Vanaf dinsdag hoeven stellen die gaan trouwen of die een geregistreerd partnerschap willen aangaan niet meer lijfelijk naar de gemeente om in ondertrouw te gaan. Het kan nu via internet. Deze aloude huwelijkstraditie maakt hiermee plaats voor een elektronische melding.

De huwelijksaangifte, ofwel in ondertrouw gaan, behoorde in Nederland tot de huwelijkstradities. Het huwelijkspaar ging dan persoonlijk naar het gemeentehuis om dit door te geven. Het begin van de bruidsdagen ging zo officieel van start. Er werd gefeest in huiselijke kring en werden bitterkoekjes uitgedeeld. Die symboliseerden het zoet en bitter van het huwelijk.

De melding moet nog wel minstens twee weken en maximaal 1 jaar voor de datum van het huwelijk of geregistreerd partnerschap gedaan zijn.

Huwelijkstraditie 'ondertrouw' via internet
Huwelijkstraditie 'ondertrouw' via internet (Foto: ANP)

Honderden vluchtelingen aangekomen in München

Honderden vluchtelingen zijn maandagavond laat en in de nacht van maandag op dinsdag per trein aangekomen in Duitsland. De Hongaarse politie stond toe dat migranten op het station van Boedapest doorreisden naar het westen.

In de eerste trein zaten ongeveer vierhonderd vluchtelingen. Zij werden bij de stad Rosenheim tegengehouden door de Duitse politie. Zo'n 190 mensen werden voor registratie meegenomen naar een voormalige kazerne; de andere vluchtelingen konden doorreizen naar München.

De stemming op het station van de stad werd door een politiewoordvoerder omschreven als "rustig" en "euforisch". Veel vluchtelingen riepen leuzen als "Duitsland, bedankt" en "We houden van je, Duitsland".

Later arriveerden nog meer migranten. Een aantal kon ter plekke geregistreerd worden, terwijl anderen met bussen werden overgebracht naar opvangcentra.

Honderden vluchtelingen aangekomen in München
Honderden vluchtelingen aangekomen in München (Foto: ANP)

Keith Richards: Stones hebben mijn prioriteit

Keith Richards had best zijn soloalbum Crosseyed Heart eerder uit willen brengen, maar zijn band Rolling Stones gooide roet in het eten. Dat vertelt hij aan Entertainment Weekly.

De 71-jarige rocker gaf in 1992 voor het laatst een soloalbum uit. De reden voor de lange solostilte is de drukte met zijn band. "Ik doe het alleen als de Stones een pauze nemen. Ik was net klaar met de opnames maar toen ontwaakten de Stones weer", vertelt Richards die zijn hobbyproject duidelijk op de tweede plaats heeft staan. "Ik wachtte op het juiste moment. Want de Stones, dat is mijn nummer één."

Bovendien moet het maken van een eigen plaat vooral leuk zijn, benadrukt de gitarist. "Drummer Steve Jordan en ik staan een de basis. Dus we konden van alles uit proberen en als het niet werkte dan werkte het niet. En soms is het raak. Het was vooral veel plezier." Het album verschijnt op 18 september, maar vanaf februari gaat Richards alweer touren met de Rolling Stones. En vanwege die tour vermoedt Richards dat een nieuwe plaat van de Stones er voorlopig niet in zit. "Ik zou graag na de tour gelijk de studio in duiken. Maar ik weet hoe de jongens zijn, als die klaar zijn met een tour willen ze vooral niks doen."

Keith Richards: Stones hebben mijn prioriteit
Keith Richards: Stones hebben mijn prioriteit (Foto: BuzzE)

AIVD weer fout bij afluisteren advocaten

De geheime dienst AIVD is opnieuw in de fout gegaan bij het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken van advocaten die terreurverdachten bijstaan. De inlichtingendienst heeft ten onrechte gesprekken en e-mails uitgewerkt tussen 'targets' van de dienst en advocaten van het Rotterdamse kantoor Seebregts & Saey. Dat staat in een brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van een klacht van het kantoor.

De AIVD ging eerder over de schreef bij het Amsterdamse kantoor Prakken d'Oliveira. Het uitwerken van communicatie in bijvoorbeeld tapverslagen mag bij advocaten alleen als er concrete aanwijzingen zijn dat er een direct gevaar bestaat voor de nationale veiligheid. De AIVD moet een afweging maken tussen de veiligheid en het belang van de advocaten om vertrouwelijke gesprekken te kunnen voeren.

Volgens de commissie van toezicht op de inlichtingendiensten CTIVD is die afweging bij Seebregts en Saey "in de meeste gevallen" niet gemaakt en heeft de AIVD "onbehoorlijk" gehandeld.

Vernietigen
Wat de inlichtingendienst verder met de informatie heeft gedaan is niet bekend. Minister Plasterk heeft opdracht gegeven de ten onrechte opgemaakte documenten te vernietigen.

Advocaat André Seebregts zegt dat hij er steeds rekening mee heeft gehouden dat zijn kantoor werd afgeluisterd. "We bespreken niets wat heel erg vertrouwelijk is via de telefoon. Maar het kan altijd een keer gebeuren", zegt Seebregts, die meerdere terreurverdachten bijstaat.

Volgens Seebregts blijkt uit de handelswijze van de geheime dienst dat de AIVD zichzelf niet kan controleren. "Dat werkt gewoon niet. Het is belangrijk dat hier een goed onafhankelijk toezicht op komt", benadrukt de advocaat. "Mensen moeten in vertrouwen kunnen spreken met hun advocaten. Het raakt het recht op een effectieve verdediging."

Toezicht
Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat het kabinet vindt dat verdachten zonder beperkingen toegang moeten hebben tot een advocaat en dat het kabinet vindt dat er een vorm van onafhankelijke toetsing vooraf moet komen.

De rechter bepaalde in juli dat er onafhankelijk toezicht moet komen op de AIVD en MIVD. Als dat toezicht er niet snel is, moeten de diensten zelfs helemaal stoppen met het afluisteren van advocaten. Het kabinet is daartegen in beroep gegaan.

AIVD weer fout bij afluisteren advocaten
AIVD weer fout bij afluisteren advocaten (Foto: ANP)

Ghostbusters-cast overtuigde Bill Murray

Bill Murray verraste zijn fans eerder deze maand met het nieuws dat hij toch een gastoptreden in de nieuwe Ghostbusters-film zal maken. Aan Vulture vertelt de acteur dat hoofdrolspeelsters Kristen Wiig en Melissa McCarthy hem van gedachte veranderden.

"Ik vind die meiden echt leuk. Dat meen ik echt. Het is moeilijk om nee tegen hen te zeggen", vertelt Murray, die ook regisseur Paul Feig prijst. "Paul is echt een goeie jongen. Het is echt een vrolijke groep mensen."

Murray had er afgelopen jaren geen geheim van gemaakt dat hij niet meer mee wil werken aan nieuwe Ghostbusters-films. "Ik heb er erg lang over nagedacht. Maanden, nee, jaren. Het bleef aan me knagen en ik heb echt respect voor die meiden. En toen dacht ik, als ik niet mee zou doen komt er misschien een slechte recensie omdat ik de film mijn zegen niet heb gegeven."

Eerder werd al bekend dat ook oudgediende Ghostbusters Dan Aykroyd en Ernie Hudson te zien zijn in de vrouwelijke versie van de beroemde filmserie. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Ghostbusters-cast overtuigde Bill Murray
Ghostbusters-cast overtuigde Bill Murray (Foto: BuzzE)

Raket Space X langer buiten gebruik

De Falcon 9-raket van het bedrijf Space X blijft langer dan gepland aan de grond. Het ruimtevaartbedrijf wil een herhaling voorkomen van een ongeval in juni, waarbij een onbemande raket met spullen voor het internationale ruimtestation (ISS) ontplofte.

Space X verwacht dat het nog een aantal maanden zal duren voordat de Falcon 9 weer in gebruik kan worden genomen. "We hebben meer tijd nodig dan we aanvankelijk dachten. Maar ik denk niet dat onze klanten willen dat we naar de klif racen en er weer afvallen", zei directeur Gwynne Shotwell.

Door de problemen met de Falcon 9 heeft het bedrijf tientallen lanceringen moeten uitstellen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moet ondertussen een beroep doen op landen als Japan en Rusland om het ISS te bevoorraden.

Raket Space X langer buiten gebruik
Raket Space X langer buiten gebruik (Foto: ANP)

1D lanceert politieke campagnevideo

One Direction heeft een video gemaakt waarin ze aandacht vragen voor wereldproblematiek.

Afgelopen maand riep de boyband zijn fans op om video's te maken waarin ze vertellen wat zij willen dat er verandert in de wereld. Er kwamen zo'n 80.000 inzendingen binnen en van een selectie uit de vele honderden uren aan materiaal is nu een één geheel gemonteerd. One Direction gaat deze video, Dear World Leaders genaamd, nu promoten om de aandacht te trekken van wereldleiders.

De jongens van One Direction hopen dat tijdens grote bijeenkomsten van wereldleiders deze maand en in december de agendapunten van hun jonge fans aan bod komen.

1D lanceert politieke campagnevideo
1D lanceert politieke campagnevideo (Foto: BuzzE)

Geen akkoord met Marokko over uitkeringen

Opnieuw is minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) er niet in geslaagd tot overeenstemming te komen met Marokko over aanpassing van het socialezekerheidsverdrag. Desondanks hoopt de bewindsman nog steeds tot een akkoord te komen, schrijft hij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het socialezekerheidsverdrag regelt de uitbetaling van Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse-Nederlanders in Marokko. Asscher wil die uitkeringen aanpassen aan het levenspeil in Marokko en dus verlagen. De regering in Rabat voelt hier echter niets voor.

Het is de tweede keer dat Asscher moet meldden dat hij niet tot een akkoord is gekomen. Eerder hoopte hij er al op 15 juni uit te zijn. Later verschoof die datum naar 1 september. "In de afgelopen periode is intensief overleg gevoerd met Marokko. Tot op heden heeft dit echter nog niet geresulteerd in een akkoord", aldus Asscher. Een nieuwe datum voor een mogelijk akkoord noemt hij niet.

Vooral regeringspartij VVD heeft zich hard gemaakt voor aanpassing van het socialezekerheidsverdrag. De Tweede Kamer nam vorig jaar een VVD-motie aan waarin stond dat het verdrag moest worden opgezegd als de onderhandelingen niet snel vruchten zouden afwerpen.

VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn zei in juni de opzeggingswet meteen in de Kamer te willen behandelen als er begin september geen overeenkomst zou zijn. Om het verdrag per 1 januari 2017 op te zeggen, moet Marokko voor 1 juli volgend jaar op de hoogte zijn gesteld, aldus Asscher. Het besluit tot opzegging moet dan voor februari worden genomen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet de Kamer eerder weten er"zeer"aan te hechten dat er overeenstemming wordt bereikt met de regering in Rabat. Hij schreef in juni dat Marokko er ook veel aan gelegen is om de goede, vierhonderd jaar oude betrekkingen met ons land te handhaven. Mocht Nederland het verdrag toch opzeggen, dan is niet uit te sluiten dat de relatie onder druk komt te staan, aldus Koenders toen.

Nog geen akkoord met Marokko over uitkeringen
Nog geen akkoord met Marokko over uitkeringen (Foto: ANP)

Dodelijk verleden 52

‘Je creëert een illusie, daarna probeer je de illusie te zijn’, zei Hernou rustig.
‘Dus wij mogen ervan uitgaan,’ ging Harm verder, ‘dat je al wist wat er ging gebeuren?’
‘Hier maak je een denkfout, Harm. ik ben geen helderziende noch een tovenaar. Ik ben wel iemand die op een perfecte manier jullie in een illusie kan laten geloven door je hersens en andere zintuigen te misleiden.

Broertjes: Lil' Kleine 'van harte welkom'

Lil' Kleine is 'van harte welkom' in Hilversum. Dat zei burgemeester Pieter Broertjes maandag in RTL Late Night. Lil' Kleine werd zaterdagavond gearresteerd in de mediastad, waarna Broertjes stelde dat de rapper niet meer welkom is in zijn stad als hij zijn gedrag niet aanpast. "Kom een keer langs, dan praten we nog een keer", zei Broertjes tegen Lil' Kleine, die te gast was in de show van Humberto Tan.

Lil' Kleine voelt wel wat voor dat plan. "Dan drinken we een kopje koffie, leuk." De rapper werd aangehouden nadat hij tijdens een optreden de politie beledigde. "We hebben toch vrijheid van meningsuiting? Ik heb artistieke vrijheid en mag dit zeggen. Ik blijf dit zeggen." Broertjes blijft echter bij zijn standpunt dat Lil' Kleine een grens overschreed. "Ik heb gezegd: ik vind niet dat op deze manier om moet worden gegaan met politie." Beide heren waren het er wel over eens dat 'alles veel groter wordt gemaakt'.

Het incident van zaterdag wordt nog onderzocht, Lil' Kleine riskeert een taakstraf of geldboete wegens opruiing. De rapper scoorde deze zomer met Ronnie Flex een grote hit met Drank & drugs.

Broertjes: Lil' Kleine 'van harte welkom'
Broertjes: Lil' Kleine 'van harte welkom' (Foto: BuzzE)

De onweersbuien van het afgelopen etmaal

De zwaarste buien en het onweer lijken voorlopig even voorbij, voor zover bekend staan alle dijken nog zoals ze moeten staan, maar er was toch veel overlast in Nederland.

Zo was het volgens het VID de zwaarste maandagavondspits van dit jaar, en het KNMI had in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland code oranje afgegeven. Maar naast al het leed wat wateroverlast heet, waren er ook nog een aantal mooie foto's te bewonderen die gemaakt zijn door users van FOK!

ATuin-hek

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_22ATuin-hek.jpg

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_11ATuin-hek.jpg

FANN

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_22Fann.jpg

ACT-F

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_22atc-f.jpg

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_11actf.jpg

Koelkastje

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_22Koelkastje.jpg

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_11Koelkastje.jpg

Maar naast de mooie plaatjes, waren er dus ook mensen die het wat minder leuk hadden, zoals redactielid LTVDK

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_11LTVDK.jpg

http://i.fokzine.net/upload/15/08/150831_345768_22LTVDK.jpg

Ook zijn er nog een tweetal filmpjes gemaakt, die wij jullie ook niet willen onthouden:

Door Junglebeast

En deze door Koelkastje

Iedereen weer bedankt voor het inzenden! En tot de volgende bui.

Filmrol voor Drank & drugs-actrice Lonsdale

Olivia Lonsdale, de 20-jarige ster uit de clip Drank & drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex, gaat de hoofdrol spelen in de nieuwe internationale speelfilm Monk. Andere rollen zijn weggelegd voor Teun Stokkel (Kidnep) en Sam Louwyck (Rundskop).

Dat heeft distributeur Cineart maandag bekendgemaakt. Monk is het speelfilmdebuut van regisseur Ties Schenk (Zwarte Tulp). Het hoofdpersonage is een dertienjarige hypochondrische jongen die met zijn rebellerende tienerzus, zijn flamboyante moeder en zijn vader afreist naar Spanje om afscheid te nemen van een ziek familielid. De reis zet de onderlinge relaties in het gezin op scherp. Lonsdale neemt de rol van de zus voor haar rekening.

De opnames van Monk gaan half september van start. Scenarist Roosmarijn Roos Rosa de Carvalho studeerde met het script af aan de Filmacademie. Monk moet in 2016 in de bioscopen te zien zijn.

Olivia Lonsdale (20) maakte haar filmdebuut in de coming of age-film Prins van regisseur Sam de Jong, die nog in de bioscopen draait. Maar haar meeste bekendheid verwierf ze met haar rol in de clip Drank & drugs, die zich de afgelopen weken ontpopte tot een internetfenomeen. Het filmpje werd al meer dan elf miljoen keer bekeken, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Lonsdale is binnenkort ook te zien in de korte film Geen koningin in ons bloed, die eind september in première gaat op het Nederlands Film Festival.

Filmrol voor Drank & drugs-actrice Lonsdale
Filmrol voor Drank & drugs-actrice Lonsdale (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.