Union Jack niet op nieuwe vlag N-Zeeland

De Union Jack, de Britse vlag, verdwijnt waarschijnlijk van de vlag van Nieuw-Zeeland. Dat bleek dinsdag toen vicepremier Bill English in Wellington de vier ontwerpen presenteerde waaruit de Nieuw-Zeelanders in een referendum er een mogen kiezen.

Vorige maand werd een lijst met veertig mogelijke ontwerpen voor de nieuwe vlag gepresenteerd. Die longlist is nu teruggebracht naar een shortlist van vier ontwerpen. In drie ontwerpen zijn variaties te zien van een zilverkleurig varenblad, een nationaal symbool van het land. Het vierde heeft een gestileerd varenblad dat openvouwt, meldden Britse media.

Het schriftelijk referendum over de nieuwe vlag is tussen 20 november en 11 december. In een tweede volksraadpleging in maart moet de bevolking kiezen tussen het nieuwe model en de oude vlag.

Nieuw-Zeeland heeft nu een donkerblauwe vlag met de Britse Union Jack in een hoek en enkele rode sterren. Premier John Key van de centrumrechtse Nationale Partij vond het echter tijd voor een nieuw dundoek. Nieuw-Zeeland was tot 1947 een kolonie van Groot-Brittannië en is nog lid van het Gemenebest van Naties, het vroegere Brits Gemenebest.

Union Jack niet op nieuwe vlag N-Zeeland
Union Jack niet op nieuwe vlag N-Zeeland (Foto: ANP)