FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 31 augustus 2015

'Nog overleg over vader Gláucio en Márcia'

Er is nog overleg gaande tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de medische autoriteiten in Angola over de overdracht van de vader van Gláucio (13) en Márcia (18), die uit Nederland weg moet. Dat zei Flip Schüller, advocaat van de kinderen en hun moeder maandag.

De advocaat wilde verder geen mededelingen doen over de medische conditie van de vader. De man moet vrijdag terug naar Angola. Hij wordt als voormalig militair verdacht van oorlogsmisdaden in Angola en krijgt daarom geen verblijfsvergunning in Nederland.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielbeleid) liet maandag weten dat de twee kinderen en hun moeder wel in Nederland mogen blijven. Hun uitzetting was eind deze week gepland. Kinderombudsman Marc Dullaert liet dit weekeinde weten uitzetting van de kinderen onacceptabel te vinden.

'Nog overleg over vader Gláucio en Márcia'
'Nog overleg over vader Gláucio en Márcia' (Foto: ANP)

Boeren hinderen verkeer op wegen rond Parijs

Actievoerende Franse boeren zullen deze week weer voor veel overlast zorgen op snelwegen in Frankrijk. Met name rond Parijs wordt het druk. Daar komen donderdag duizenden boeren samen voor een grote manifestatie. Ze willen 'minder belasting, minder bureaucratie' en hopen met de staking de overheid onder druk te zetten. Verkeersinformatiedienst VID roept op de wegen rond de Franse hoofdstad deze week te mijden.

Een grote colonne langzaamrijdende trekkers vertrekt dinsdag van Brest naar Parijs, waardoor op de A84 en A13 veel vertraging verwacht wordt. Woensdag en donderdag volgen ook delegaties uit andere delen van het land. De VID waarschuwt dat donderdag de belangrijkste aanrijroutes naar Parijs vast komen te staan door langzaamrijdende trekkers. Op de A1 vanuit Lille, A4 vanuit Straatsburg, A10 vanuit Bordeaux en A11 vanuit Le Mans worden honderden tractoren verwacht.

Op vrijdag volgt wederom hinder als het bonte gezelschap huiswaarts keert.

Boeren hinderen verkeer op wegen rond Parijs
Boeren hinderen verkeer op wegen rond Parijs (Foto: ANP)

Ploumen steunt aanpak kindhuwelijken

Het verminderen van kindhuwelijken, kinderprostitutie en hiv-besmettingen in ontwikkelingslanden staat centraal in zeven allianties die minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingensamenwerking) heeft gesloten. Ze maakt hier de komende vijf jaar 215 miljoen euro voor vrij.

Aanpak van ongewenste zwangerschappen, moedersterfte en vermindering van hiv-besmettingen leidt volgens haar tot sociale en economische vooruitgang in de arme landen. "Als jonge mensen hiervan het slachtoffer worden, betekent dat een streep door hun toekomst", aldus Ploumen maandag.

Ze gaat bij de bestrijding partnerschappen aan met het Aidsfonds, Cordaid, Plan Nederland, Rutgers, Save the Children, Stichting Kinderpostzegels en Terre des Hommes. De organisaties krijgen tussen de 15 en 50 miljoen euro.

Ploumen steunt aanpak kindhuwelijken
Ploumen steunt aanpak kindhuwelijken (Foto: ANP)

Oceanologen maken nieuwe berekeningen MH370

Oceanologen uit de Duitse stad Kiel presenteren dinsdag nieuwe berekeningen over het vermiste vliegtuig MH370. Het toestel van Malaysia Airlines verdween zestien maanden geleden van de radar.

Uit de berekeningen van de Duitse onderzoekers zou blijken dat de Boeing 777 op een andere plek in de Indische Oceaan is gestort dan tot nu toe steeds werd aangenomen.

Gedacht werd steeds dat het toestel met aan boord 239 mensen ongeveer op de 35e breedtegraad ten zuiden van de evenaar in het water terecht kwam, op 2000 kilometer ten westen van Australië. De oceanologen hebben op basis van brokstukken die op het eiland La Réunion zijn gevonden, berekend dat de werkelijke plaats van de crash enkele duizenden kilometers westelijker ligt.

Oceanologen maken nieuwe berekeningen MH370
Oceanologen maken nieuwe berekeningen MH370 (Foto: ANP)

OPEC wil praten over 'eerlijke olieprijzen'

Oliekartel OPEC wil met andere olieproducerende landen praten over 'eerlijke prijzen' voor olie. Dat liet de organisatie maandag weten.

De OPEC, aangevoerd door Saudi-Arabië, voorziet in ongeveer 40 procent van de wereldwijde oliebehoefte. De olieprijzen zijn sinds vorig jaar vrijwel gehalveerd. Om de prijs op te krikken, wil de OPEC om de tafel gaan zitten met andere olieproducerende landen om de productie te verlagen. Rusland liet eerder weten niet aan de productie te willen tornen.

Verder liet de Amerikaanse overheid maandag weten dat de olieproductie in de Verenigde Staten in de eerste vijf maanden van dit jaar met 130.000 vaten per dag is teruggeschroefd.

De olieprijzen gingen sterk omhoog na de berichten van de OPEC en de Amerikaanse overheid. Een vat Amerikaanse olie steeg 7,6 procent naar 48,59 dollar. Brent klom 6,7 procent tot 53,42 dollar.

OPEC wil praten over 'eerlijke olieprijzen'
OPEC wil praten over 'eerlijke olieprijzen' (Foto: ANP)

Bowie en Legend werken aan SpongeBob Musical

SpongeBob heeft grote namen weten te strikken voor zijn musical. Onder anderen David Bowie, John Legend en Cyndi Lauper schrijven liedjes voor de voorstelling, maakte Nickelodeon maandag bekend. The SpongeBob Musical gaat op 7 juni in première in Chicago. Later verkast Spongebob naar musicalmekka Broadway, schrijven diverse Amerikaanse media.

Ook Steven Tyler en Joe Perry van Aerosmith, The Flaming Lips, Lady Antebellum en Panic! At the Disco klimmen in de pen voor SpongeBobs musical. Maar daar blijft het niet bij. De gele spons die op de bodem van de oceaan leeft, gaat ook liedjes van Plain White T's en T.I. zingen.

Volgens de aankondiging van Nickelodeon heeft SpongeBob zijn bekende vrienden hard nodig. Met hun hulp moet hij de wereld zien te redden. Welke acteurs in The SpongeBob Musical gaan spelen, wordt later bekendgemaakt. Het stuk wordt geregisseerd door Tina Landau.

Bowie en Legend werken aan SpongeBob Musical
Bowie en Legend werken aan SpongeBob Musical (Foto: BuzzE)

Zwangere Trijntje blijft voorlopig werken

Trijntje Oosterhuis verwacht eind dit jaar haar derde kindje, maar is voorlopig nog niet van plan het rustiger aan te gaan doen. Voordat de spruit het levenslicht ziet, gaat Oosterhuis zelfs nog op tournee.

"Ik heb de vorige keren ook gewoon lekker lang door gezongen en het grappige is, ik kan daar heel goed tegen", vertelde Oosterhuis maandag in RTL Boulevard. "Het werkt zelfs in mijn voordeel, geeft wat ademsteun. Ik wil niet thuis gaan zitten wachten, daar word je lui van."

Oosterhuis trapt haar tournee op 22 september af in de Amsterdamse poptempel Paradiso. "Dat is hartstikke leuk, ik kan er letterlijk op de fiets naar toe." De zangeres voelt zich 'heel vitaal'. "Tot eind oktober ga ik touren, dan sluit ik het mooi af en mag het kindje komen in december."

Voordat het zover is richt Oosterhuis al haar aandacht op haar nieuwste album Walk Along, dat in mei verscheen. "Door alle drukte van het Songfestival is het album voor veel mensen nog niet echt hoorbaar geweest, maar er staan echt pareltjes van liedjes op. Daar ga ik al m'n aandacht aan besteden totdat ik m'n kindje krijg, want dit album verdient het om gehoord te worden."

Zwangere Trijntje blijft voorlopig werken
Zwangere Trijntje blijft voorlopig werken (Foto: BuzzE)

Geen AutoRAI in 2017

Er zal in 2017 geen AutoRAI worden gehouden. Dat maakten de organisatoren van de tweejaarlijkse autobeurs maandag bekend.

Volgens de organisatoren van de AutoRAI hebben te weinig automerken zich ingeschreven om de editie in 2017 te kunnen organiseren. De succesvolle editie in april 2015 biedt helaas onvoldoende basis voor continuïteit naar de toekomst toe, aldus een verklaring.

In 2013 ging de AutoRAI ook al niet door, omdat te weinig autobedrijven zich hadden aangemeld.

Geen AutoRAI in 2017
Geen AutoRAI in 2017 (Foto: ANP)

Eén verdachte in Bandidoszaak op vrije voeten

De rechtbank in Maastricht heeft maandag een verdachte in de zogenoemde Bandidoszaak op vrije voeten gesteld. Het gaat om een 47-jarige man uit Echt. De overige vijftien verdachten blijven in voorarrest.

De verdachte die op vrije voeten wordt gesteld is een zogenoemde prospect van de Bandidos, een aspirantlid. Hij zou volgens het OM zijn huis ter beschikking hebben gesteld in een afpersingszaak. Daarbij zou een afvallige Bandido uit Alkmaar afgeperst zijn om 6000 euro te betalen.

Afgelopen vrijdag vroegen de advocaten van de zestien verdachten om vrijlating, onder meer omdat er van een criminele organisatie geen sprake zou zijn. Het Openbaar Ministerie vindt van wel en wil mede daarom iedereen achter slot en grendel houden. Ook om te voorkomen dat getuigen in de zaak onder druk worden gezet.

Teleurgesteld
De rechtbank deed maandag tussentijds uitspraak over de verzoeken om opheffing van de voorlopige hechtenis van alle zestien verdachten.

Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde teleurgesteld op de uitspraak, maar kan hiertegen geen hoger beroep aantekenen. De rechtbank had de man eerder al uit voorlopige hechtenis ontslagen. Een beroep door het OM bij het gerechtshof bleek succesvol: afgelopen donderdag besliste het hof dat de man weer achter de tralies moest. Maar maandag laat de rechtbank hem alweer gaan.

De rechtbank wil nog dat het OM voor de volgende pro formazitting in november een rapportage laat opmaken over een tweede verdachte, die niet tot de Bandidos zou behoren. Bij deze man, een 44-jarige inwoner van Geleen, vond de politie een pistool en enkele kilo's harddrugs. De rechtbank wil weten of de reclassering deze man na eventuele vrijlating kan controleren en de opgelegde regels laten naleven.

Eén verdachte in Bandidoszaak op vrije voeten
Eén verdachte in Bandidoszaak op vrije voeten (Foto: ANP)

Lil' Kleine komt Hilversum niet meer in

Lil' Kleine is niet meer welkom in Hilversum als hij zijn gedrag niet aanpast. Dat liet burgemeester Pieter Broertjes weten aan RTL Boulevard. De rapper werd zaterdagavond aangehouden nadat hij tijdens een optreden in de mediastad de politie beledigde. Broertjes stelt dat hij dit vaker doet tijdens optredens. "Dan moet Hilversum maar de gemeente zijn die zegt: tot hier en niet verder. Laat andere burgemeesters hier maar een voorbeeld aan nemen."

Lil' Kleine, bekend van de zomerhit Drank & drugs, zou op het podium van festival Hilversum On-Air het publiek op hebben geroepen beledigingen aan het adres van de politie te herhalen. Ook wilde de twintigjarige Amsterdammer dat iedereen zijn middelvinger opstak naar agenten. Het incident wordt nog onderzocht, volgens RTL Boulevard riskeert Lil' Kleine een taakstraf of geldboete wegens opruiing.

Lil' Kleine komt Hilversum niet meer in
Lil' Kleine komt Hilversum niet meer in (Foto: BuzzE)

Man dumpt vrouw en kids langs snelweg

Het is weer eens wat anders dan je hond vóór de vakantie in het bos dumpen: ná de vakantie je vrouw en kinderen dumpen langs de snelweg. Een chauffeur trof een huilende vrouw met haar baby op de arm en aan haar hand een kind aan langs de snelweg in Valence (Frankrijk).

Het stel was op weg naar huis na de vakantie toen ze ruzie kregen in de auto. De man kon z’n handjes niet thuishouden en zette zijn vrouw én kinderen uit de auto nadat hij zijn vrouw eerst een tik verkocht had. De vrouw is met haar kinderen naar een politiebureau gebracht waarna ze door een paar agenten werd thuisgebracht.

Het Openbaar Ministerie in Frankrijk zal moeten beslissen of de man moet worden vervolgd.

Zware explosie treft Chinese stad

Het is weer raak in China, op een industrieterrein bij de Chinese stad Dongying heeft maandagavond een grote explosie plaatsgevonden. De ontploffing was rond 23.25 uur plaatselijke tijd.

De explosie vond plaats in de chemischeindustriële zone van de stad in de provincie Shandong. Een omstander wist de mega knal op film vast te leggen en op social media te plaatsen. Verdere details over schade, eventuele slachtoffers en de oorzaak zijn nog niet bekend.

Het is al de derde keer deze maand dat de Chinese chemische industrie wordt getroffen door een explosie. Twee weken geleden vond een grote ontploffing plaats in de stad Tianjin en tien dagen later was het raak in Zibo. Alle drie de explosies vonden plaats in de provincie Shandong.

Moeder vermoordt tweeling

In de Verenigde Staten heeft een moeder haar tweeling van twee jaar oud verdronken in een badkuip. Politieagenten vonden de jongetjes bewusteloos op bed. Ze probeerden de kleuters nog te reanimeren, maar dat lukte niet meer.

Een familielid van de moeder vond de jongetjes op bed en waarschuwde de hulpdiensten in Avondale, Phoenix. De moeder werd opgepakt en verklaarde later aan de agenten dat ze haar kinderen met opzet heeft verdronken. Ze voegde daar aan toe dat ze haar derde kind ook wilde vermoorden, maar dat gezinsleden dat nog net konden verhinderen.

Lopez (22) wordt beschuldigd van tweevoudige moord en moordpoging. De precieze doodsoorzaak van de jongetjes moet nog worden vastgesteld, aldus politiechef Brandon Busse. "Pas na de autopsie kunnen we met zekerheid stellen dat ze inderdaad door verdrinking om het leven gekomen zijn."

Volgens een agent waren tijdens de moord meerdere volwassenen en nog twee kinderen aanwezig in de woning. "Het is altijd een moelijke zaak als jonge kinderen om het leven komen, maar we werken hard en hopen snel te weten wat er precies allemaal gebeurd is. We bevinden ons nog in een vroeg stadium van het onderzoek, we mogen niet te snel conclusies trekken", aldus de politie.

De vader van de tweeling, Sam Avitia, verklaarde bij de Amerikaanse zender KTVK-TV dat hij co-ouderschap had over de kinderen. Lopez zou volgens hem lijden aan angstaanvallen en een depressie. Toch was ze volgens hem nooit eerder gewelddadig tegenover de kinderen.

Buurman Billy Dee is geschokt. Hij kent de familie al drie jaar en omschrijft ze als behulpzaam. "Het zijn geweldige mensen. Ze zijn als familie voor me."

Nishikori al onderuit op US Open

Het laatste Grand Slam van het tennisseizoen is begonnen met een grote verrassing. Kei Nishikori, vorig jaar nog verliezend finalist, ging vandaag in New York al in de eerste ronde onderuit tegen Benoit Paire (ATP-41). De Fransman won met 6-4, 3-6, 4-6, 7-6 (6) en 6-3.

Nishikori (ATP-4) was niet fit, maar desondanks leek de Japanner op weg naar de tweede ronde. In de tiebreak van de vierde set nam hij een 6-4 voorsprong, maar Paire won met vier punten op rij. In de vijfde set nam Paire snel een break voorsprong, waarna de wedstrijd gespeeld was.

Bij de vrouwen kan Ana Ivanovic al weer een ticket huiswaarts boeken. De als zevende geplaatste Servische moest tegen Dominika Cibulkova (WTA-50) met 6-3, 3-6 en 6-3 het onderspit delven.

De leukste sporttweets van week 35

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Het was een succesvolle week voor de Nederlandse sport. Laten we beginnen met de gouden race van Dafne Schippers:

En natuurlijk de machtsgreep van Tom Dumoulin in de Vuelta, Bram Tankink weet waar dat door kwam:

De Celtic-fans reageren briljant op de bedreigingen van Fenerbahce-fans:

Henk Angenent is er vroeg bij:

Maar helaas:

Een nieuwe hobby voor Lieuwe Westra:

Rayn Babel in de bocht:

Obiku scoorde voor Feyenoord:

Creatief met een hashtag, onze complimenten voor de Spurs:

Femke Heemskerk leek altijd zo'n lieve schattige dame, maar er zit meer in:

Je krijgt niet alleen leuke vragen bij een interview:

'Woon'-werkverkeer voor een wielrenner:

Prima uitzicht:

Wielrenners en hun fans:

Over honden gesproken:

Eerst zouden er een aantal Russen meedoen aan het snelwandelen, toen verzandden er een aantal in een dopingschandaal. Dus zou er nog eentje meedoen...... totdat hij op doping betrapt werd....:

Een bijzonder gebaar van Duitse voetbalfans:

20-jarige ontslagen om gaskamertweet

De RET heeft een 20-jarige jongeman de laan uitgestuurd vanwege zijn uitlatingen op Twitter. De knul, die net was toegelaten tot de opleiding voor metrobestuurder riep het afgelopen weekend op Twitter dat het hem een goed plan leek om vluchtelingen naar kampen met gaskamers te sturen.

Hoewel hij volgens eigen zeggen de tweet op een afgeschermd account plaatste, lekte de tekst ervan toch uit. Volgens hem waren 'kampen met gaskamers een betere oplossing dan dat die makakken hierheen zouden komen'. De RET werd hierop overspoeld met klachten en Pedro Peters, de directeur, beloofde om de zaak grondig uit te zoeken.

"Wij vinden zo’n tweet onacceptabel" aldus een woordvoerder van de RET. Na met de jongen in gesprek te zijn geweest is dan ook besloten om per direct zijn opleiding te stoppen. Bekijk hier een afbeelding van de uitgelekte tweet.

Sbaragli sprint naar zege in Vuelta

De Italiaan Kristian Sbaragli heeft maandag de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De coureur van MTN-Qhubeka was in de 146 kilometer lange etappe van Valencia naar Borja de snelste in de sprint van de voorste groep. De Duitser John Degenkolb kwam net tekort om de Italiaan nog af te troeven en eindigde als tweede. De Spanjaard José Joaquin Rojas was derde. Tom Dumoulin behield de rode leiderstrui.

Al vroeg in de etappe wist een groep van zo'n veertig renners zich los te rijden uit het peloton. De omvangrijke meute wist echter nooit een groot gat te slaan, mede door de aanwezigheid van de Colombiaan Sergio Henao (Sky). Hij was met een achterstand van zo'n drie minuten het grootste gevaar voor de leiderstrui van Dumoulin. Henao kwam later in de rit nog hard ten val, waardoor hij flink zakte in het klassement.

Op de laatste klim van de dag, met de top op 17 kilometer van de meet, probeerden de Fransen Kenny Elissonde, Romain Sicard en de Italiaan Alessandro de Marchi weg te komen. Mede door kopwerk van Dumoulin zelf kwamen zij nooit echt weg. Zijn ploeggenoot Degenkolb moest daarna in de sprint van te ver komen om Sbaragli van de grootste zege van zijn loopbaan af te houden.

Droom

Sbaragli was dolblij met de ritzege. "Dit is een droom voor mij en voor MTN", zei de 25-jarige spurter. "We hebben nu een rit gewonnen in de Tour en de Vuelta. Deze overwinning is voor heel Afrika."

Dinsdag is de eerste rustdag in de Vuelta, waarna woensdag een zware rit met zes beklimmingen in Andorra volgt.

Sbaragli sprint naar zege in Vuelta
Sbaragli sprint naar zege in Vuelta (Foto: ANP)

Afrojack maakt noodlanding met privéjet

Afrojack heeft een noodlanding moeten maken met de Afrojet, zijn privévliegtuig. En dat was voor de dj toch even spannend, blijkt uit een video die hij op Instagram plaatste.

"Gezagvoerder Afrojack hier. We gaan een noodlanding maken omdat iets kapot is", zegt de dj in de video van een paar seconden. Vervolgens doet hij zijn ogen dicht op het moment dat het toestel de grond raakt. "Ik heb net mijn tiende noodlanding moeten maken geloof ik. Het toestel ging in de lucht kapot", twitterde Afrojack, die met zijn privéjet de hele wereld over vliegt.

Volgens RTL Boulevard was er iets mis met het landingsgestel van de Afrojet. Vlak na het opstijgen vanuit Rotterdam kreeg de piloot een foutmelding en moet hij het toestel omdraaien. Tijdens de noodlanding zou onduidelijk zijn geweest of de wielen waren uitgeklapt. "We zijn allemaal in orde, maar helaas halen we de show van vanavond niet", liet Afrojack weten via zijn socialmediakanalen. De dj had maandagavond op Ibiza achter de draaitafels moeten staan.

Afrojack moet noodlanding maken met privéjet
Afrojack moet noodlanding maken met privéjet (Foto: BuzzE)

MaandagMetaal #8 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metalmadness! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Avenged Sevenfold - Afterlife

---

Eskimo Callboy - Is Anyone Up

---

Metallica - Sad But True

---

Iron Maiden - The Trooper

 ---

Tip!

Soilwork heeft 28 Augustus hun 10e studio album uitgebracht!

Misschien is het iets voor jou?

---

Succes deze week en tot de volgende!

VID: Zwaarste maandagavondspits

Automobilisten hadden maandag te maken met de zwaarste maandagavondspits van dit jaar. Op het hoogtepunt stond er rond 17.30 uur in totaal 303 kilometer file wegens zware regenbuien, zei een woordvoerster van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Deze avondspits overtrof nog die van 18 mei toen er op maandagavond 256 km file stond. Een dergelijke file is uitzonderlijk voor een maandag. Meestal staat er op maandag een file van 100 tot 150 kilometer.

Vooral in het zuiden van het land en rond Breda was het druk. Het KNMI had voor de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland code oranje afgegeven voor 'extreem weer'. Maar ook elders in het land was het behoorlijk onstuimig, waardoor lange files ontstonden.

VID: Zwaarste maandagavondspits
VID: Zwaarste maandagavondspits (Foto: ANP)

Van Persie vermoedelijk niet in basis Oranje

Robin van Persie start donderdagavond zo goed als zeker niet met het Nederlands elftal aan de belangrijke thuiswedstrijd in de EK-kwalificatie tegen IJsland. "Hij heeft zondag voor het eerst negentig minuten gevoetbald", vertelde bondscoach Danny Blind maandag na een korte training van Oranje. "Dat is nog niet heel veel."

Blind laat dinsdag tijdens een geheime training zien wat zijn plannen voor het duel met IJsland zijn. "Dan spelen we elf tegen elf en dan is alles duidelijk", zei hij. "Maar ik heb voor de training al wel een bespreking gehouden. Ik denk dat een aantal spelers wel weet dat ze beginnen."

Blind heeft met Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong nog twee centrumspitsen in zijn selectie opgenomen.

Van Persie vermoedelijk niet in basis Oranje
Van Persie vermoedelijk niet in basis Oranje (Foto: ANP)

Moslimvoorzitter voetbalclub verbiedt alcohol

De Belgische voetbalclub SC Vilvoorde heeft een primeurtje. Maar niet eentje waar de gemiddelde Belg van gaat glimlachen. Alcohol is namelijk haram op de club. Ouders, voetballers en supporters kunnen na afloop van een wedstrijd hooguit van een cola of een chocomelletje genieten.

Zowel voorzitter Carim Fnine als de rest van het bestuur zijn moslims, maar naar eigen zeggen heeft deze opmerkelijke beslissing helemaal niets met de religie van de vrede te maken. Dat het verbieden van het drinken van een welverdiend biertje behoorlijk goed aansluit bij het islamitische gedachtegoed berust louter op toeval en heeft er absoluut niets mee te maken.

"Het heeft helemaal niets met godsdienst te maken", aldus de veelbesproken voorzitter. "Toen deze club werd opgericht, is beslist dat de jeugdploegen centraal zouden staan. En drinken en roken is volgens ons niets voor de jeugd. Ook roken in de buurt van de kantine hebben we verboden. Daarvoor moet je 40 meter verderop gaan staan."

Carim zag toaal niet aankomen dat er zoveel commotie zou ontstaan over zoiets belangrijks banaals. Zelfs het gemeentebestuur bemoeit zich er nu mee. De Schepen van Sport (een soort wethouder) Kevin Vincke houdt zich persoonlijk met de materie bezig. "Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om te drinken wat hij of zij wil, dus ook een pintje bier. Ik ben zelf opgegroeid in het voetbal en heb nooit anders geweten dat er na de match een pint werd gedronken", vindt Kevin.

Ook de tegenstanders van de club zijn niet erg te spreken over de maatregel. "Lachen en zeveren na de match met een pintje in de hand hoort gewoon bij de voetbalcultuur", vertelt een speler van een van club die bij SC Vilvoorde in de competitie zit. "Uit beleefdheid zijn we een stuk taart gaan eten met de thuisploeg. Maar daarna zijn we snel naar de tennisclub ernaast getrokken om enkele pinten te gaan pakken."

15% van de inwoners van Vilvoorde heeft een islamitische achtergrond. 85% niet.

Nee geen water, JA wel bier

Hiro is terug in nieuwe trailer voor Heroes Reborn

"It's good to be back," verklaart Hiro Nakamura (Masi Oka) in de nieuwe trailer voor Heroes Reborn. Of hij daar gelijk in heeft moeten de kijkers, wellicht wat terughoudend vanwege de dalende kwaliteit van de originele Heroes, nog maar zien, maar de interesse is in ieder geval gewekt.

Het is meer een teaser dan een trailer, en laat wat zien van de diverse Evo's, zoals de 'specials tegenwoordig heten. Het staat voor Evolved Humans en ze worden, zoals wel eerder in Heroes, achterna gezeten door anderen. Maar de wereld moet gered worden, blijkbaar. Het is te hopen dat dat niet is omdat iemand de wereld al naar de klote heeft zien gaan: die truc is immers al te vaak toegepast.

Heroes Reborn start op 24 september met een dubbele aflevering op het Amerikaanse NBC, en duurt in totaal dertien afleveringen.

Hoe is het weer daar?

Nu het einde der tijden is aangebroken, willen wij graag nog even genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Aangezien al sinds gisteravond enorme buien over het land razen, willen wij vragen of jullie nog mooie foto's en/of filmpjes hebben. Het mag van alles zijn wat met het weer te maken heeft: De bliksem, wateroverlast, hagelbuien, wij zien het graag!

Plaats je foto's/filmpjes in de comments, en wij zorgen ervoor dat de mooiste foto's/filmpjes vanavond op de frontpage komen!

AH stopt met verkoop omstreden e-nummers

Supermarktketen Albert Heijn stopt eind volgend jaar met de verkoop van producten voor kinderen waar omstreden kleurstoffen in zitten. Consumentenorganisatie foodwatch voert sinds vorige maand actie tegen producten waar deze zogenoemde Southampton Six kleurstoffen in zitten.

Op deze producten moet sinds 2010 al een veiligheidswaarschuwing staan, waarin wordt gewaarschuwd dat het de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden. Foodwatch vindt echter dat deze kleurstoffen - E102, E104, E110, E122, E124 of E129 - helemaal niet in voedsel thuishoren.

De stoffen zitten in bijvoorbeeld frisdrank, dressing en koekjes. Albert Heijn was in 2010 al gestopt met het gebruik van de kleurstoffen in producten van het eigen merk voor kinderen. Het is de bedoeling dat eind volgend jaar ook geen A-merken meer verkocht worden met deze E-nummers erin.

De E-nummers worden de Southampton Six genoemd omdat wetenschappers van de Universiteit van Southampton erachter kwamen dat ze hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

AH stopt met verkoop omstreden e-nummers
AH stopt met verkoop omstreden e-nummers (Foto: ANP)

IS verbrandt vier piloten levend

Islamitische Staat heeft vier Iraakse piloten geëxecuteerd. De mannen werden gedood door ze aan handen en voeten gebonden op te hangen boven een vuur, meldden diverse media maandag.

De executie was een wraakactie voor de dood van vier IS-leden eerder deze maand, zei een lid van de terreurbeweging op de video die van de terechtstelling is verschenen. Het is onduidelijk wanneer en waar de macabere beelden zijn geschoten.

De video toont ook de beelden die sjiitische milities vorige week hebben gepubliceerd waarop is te zien hoe een IS-strijder levend wordt verbrand en in stukken wordt gesneden. De vier piloten werden gedwongen de video te bekijken voordat ze zelf de dood tegemoet gingen.

IS verbrandt vier piloten levend
IS verbrandt vier piloten levend (Foto: ANP)

Oostenrijk stopt volle vluchtelingentreinen

De Oostenrijkse politie heeft maandag twee treinen van Boedapest naar Wenen stilgezet vlak voor de grensovergang van Hongarije naar Oostenrijk omdat de treinen te vol zouden zitten. Zeker de helft van de enkele honderden reizigers per trein zouden vluchtelingen zijn, vooral afkomstig uit Syrië.

De politie stuurt de vluchtelingen die al in Hongarije asiel hebben aangevraagd terug. De rest wordt met een aparte trein naar Wenen gebracht, waar ze twee weken de tijd krijgen om asiel aan te vragen of door te reizen naar bijvoorbeeld Duitsland.

De spoorwegen verwacht nog de hele dag vertragingen op het traject tussen de Hongaarse en Oostenrijkse hoofdstad en sluit niet uit dat meer treinen worden tegengehouden.

Oostenrijk stopt volle vluchtelingentreinen
Oostenrijk stopt volle vluchtelingentreinen (Foto: ANP)

Waterschap stelt noodnummer open

Waterschap Rivierenland heeft maandag een speciaal telefoonnummer (0344 - 64999) opengesteld voor vragen over de wateroverlast in het werkgebied van het schap. Mensen die problemen hebben door overlopende sloten, plassen en vaarten kunnen dat nummer bellen. Het nummer is ook bestemd om gevaarlijke situaties te melden die zich kunnen voordoen door de voorspelde nieuwe hoosbuien. Het calamiteitenteam van het schap is op volle sterkte.

Inwoners van het Land van Heusden en Altena, de Alblasserwaard, de Bommelerwaard, het Rivierengebied en het Rijk van Nijmegen die overlast hebben door rioolwater of ondergelopen kelders moeten hun eigen gemeente bellen, aldus het schap maandag.

De brandweer kan ondergelopen kelders de komende dagen nog niet leegpompen. Er is geen plek om het weggepompte water te lozen, aangezien het watersysteem overvol is door de hoosbuien in de nacht van zondag op maandag.

Waterschap stelt noodnummer open
Waterschap stelt noodnummer open (Foto: ANP)

Urán stapt over naar Cannondale

Wielrenner Rigoberto Urán rijdt vanaf volgend jaar voor Cannondale. De 28-jarige Colombiaan vertrekt bij Etixx-QuickStep, liet Cannondale-ploegleider Jonathan Vaughters maandag weten via Twitter.

Urán werd in 2013 en 2014 tweede in de Ronde van Italië en won in die jaren ook telkens een etappe. Op de Olympische Spelen in Londen greep hij net naast het goud, doordat hij Kazach Alexandre Vinokourov niet zag wegsprinten aan zijn rechterzijde. Dit jaar wist Uran nog geen grote overwinningen te boeken, al eindigde hij in veel rittenkoersen in de top 10 van het algemeen klassement. In de Tour de France had hij echter een anonieme rol.

Cannondale kon wel wat versterking gebruiken. Afgelopen dagen werd duidelijk dat kopmannen Daniel Martin en Ryder Hesjedal de ploeg verlaten.

Uran stapt over naar Cannondale
Urán stapt over naar Cannondale (Foto: ANP)

Márquez gelooft niet meer in wereldtitel

Marc Márquez heeft de hoop op een derde wereldtitel in de MotoGP opgegeven. "Ik kan wel stellen dat ik de strijd om de wereldtitel al verloren heb", zei de Spaanse wegracer na zijn uitvalbeurt in de Grand Prix van Silverstone.

In 2013 en 2014 legde Márquez zijn wil op aan de koningsklasse van de motorsport, maar dit jaar ligt hij vaak naast de baan. Hij viel al vier keer uit en heeft na twaalf races een achterstand van 77 punten op klassementsleider Valentino Rossi.

"De titel wordt te lastig nu, maar ik ga zeker proberen nog zo veel mogelijk races te winnen. Ik kan nog tweede of derde worden in het kampioenschap", zei de coureur uit het fabrieksteam van Honda, die zondag in de regenrace op Silverstone halverwege onderuitging. Hij lag toen tweede, achter Rossi. "Ik reed op de limiet en nam risico's, maar dat zal niet veranderen bij mij. Risico's nemen hoort bij mijn rijstijl", aldus Márquez.

Márquez geloof niet meer in wereldtitel
Márquez gelooft niet meer in wereldtitel (Foto: ANP)

Robben gelooft in Oranje

Arjen Robben heeft er alle vertrouwen in dat het Nederlands elftal de komende duels in de EK-kwalificatie met IJsland en Turkije tot een goed einde brengt. "Deze groep heeft voldoende kwaliteit", zei hij maandag voor de start van het trainingskamp van Oranje in Noordwijk. "Dus het gaat goed komen."

Robben treft met Danny Blind niet alleen een nieuwe bondscoach bij het Nederlands elftal. Danny Blind, de opvolger van Guus Hiddink, heeft hem ook aanvoerder gemaakt. De buitenspeler neemt de band over van Robin van Persie, die nog wel tweede aanvoerder blijft. "Dat is een hele eer", voelt de aanvaller die op het laatste WK in Brazilië ook al een leidersrol vervulde. "Maar dat is nu niet belangrijk. We moeten twee keer winnen, daar gaat het om."

"Dat ik zelf weer fit ben, dat is ook belangrijk voor me", vervolgde Robben. "De vorm komt er weer aan. Dat voelde ik zaterdag al toen we met Bayern tegen Bayer Leverkusen speelden. Dat was een goede generale. Nu moet ik twee duels knallen."

Robben gelooft in Oranje
Robben gelooft in Oranje (Foto: ANP)

Wilders: motie na 'schokkend' geheim overleg

PVV-leider Geert Wilders wil een motie indienen over iets wat hij in de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft gehoord. Dat is de zogeheten commissie Stiekem, waarin tien fractievoorzitters overleggen over staatsgeheime kwesties met de meest betrokken ministers of de nationaal terreurcoördinator.

De gespreksonderwerpen zijn zo geheim dat de leden van de commissie hierover niets mogen delen met de buitenwereld, zelfs niet met hun eigen fractie.

Wilders liet maandag weten dat hij vorige week tijdens deze vergadering iets 'dusdanig schokkends' heeft gehoord dat hij het kabinet wil bewegen tot 'een belangrijke beleidswijziging'. Omdat hij niets geheims mag en wil openbaren, kan hij er verder niets over zeggen. Ook over het onderwerp kan hij niets zeggen.

Wilders: motie na 'schokkend' geheim overleg
Wilders: motie na 'schokkend' geheim overleg (Foto: ANP)

'Ontdekte koran ouder dan Mohammed'

Schokkend nieuws: de geschiedenis van de islam kan worden herschreven. Britse wetenschappers die de oudste koran ter wereld onderzoeken hebben een nieuwtje: de teksten zijn mogelijk ouder dan de islamitische profeet Mohammed. Dat meldt PowNed op basis van berichtgeving in The Mail Online.

Bij de Britse stad Birmingham zijn recent delen ontdekt van 's werelds oudste koran. Wetenschappers zeggen nu dat de manuscripten weleens geschreven kunnen zijn voordat Mohammed verscheen. Ze menen zelfs dat de beginperiode van islamitische beschaving herschreven moet gaan worden.

De betreffende koran-hoofdstukken zijn geschreven op perkament van dierenhuiden. Ze dateren van ongeveer 1400 jaar geleden. Volgens historicus Tom Holland 'destabiliseert' het onderzoek het idee dat er iets met zekerheid valt te zeggen over hoe de koran verscheen.

Eigen agenda
Keith Small, een wetenschapper van Oxford University, zegt dat de mogelijke ontdekking aansluit bij eerdere theorieën. Daarin gaat men ervan uit dat Mohammed en zijn volgers een reeds bestaande tekst aanpasten aan hun eigen reli-politieke agenda. Dat is een ander verhaal dan wat moslims geloven, namelijk de dat de islamitische profeet de 'religie van de vrede' door God kreeg ingefluisterd.

De in Birmingham opgedoken koran is gemaakt tussen 568 en 645. Mohammed zou de islam hebben opgericht na 610. De eerste moslim-gemeenschap werd in 622 gesticht in Medina.

Tempel in Palmyra 'nog overeind'

De Romeinse tempel van Bel in de Syrische stad Palmyra staat nog overeind, ondanks een poging van terreurgroep Islamitische Staat (IS) om het beroemde bouwwerk te vernietigen. Dat zei het hoofd van het Syrische ministerie van Oudheden en Musea tegen de BBC.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde zondag dat IS het bouwwerk had vernietigd. Maamoun Abdulkarim van het ministerie vertelde de BBC dat er wel een grote explosie was geweest in de omgeving, maar dat de ,,structuur van de tempel, zijn kolommen en heiligdom", nog steeds intact zijn.

Palmyra viel afgelopen voorjaar in handen van IS. Goede waarnemingen ter plaatse door buitenstaanders zijn niet mogelijk. ,,Onze informatie is voorlopig, maar geeft aan dat eventuele schade gedeeltelijk is en dat de basisstructuur is nog steeds overeind staat", aldus Abdulkarim.

Tempel in Palmyra 'nog overeind'
Tempel in Palmyra 'nog overeind' (Foto: ANP)

AEX lager op laatste dag augustus

De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag in het rood. De onzekerheid over China en over de mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten bleven de markt op de laatste dag van een bewogen beursmaand in de greep houden.

De AEX-index noteerde in de middaghandel 0,7 procent lager op 442,74 punten. De Amsterdamse hoofdindex stevent af op een koersverlies van zo'n 10 procent in augustus. De MidKap klom 0,2 procent naar 667,11 punten.

De beurs in Parijs leverde 0,9 procent in. De DAX in Frankfurt verloor 0,8 procent en koerst af op de slechtste beursmaand in vier jaar. Londen was dicht. De beurs in Shanghai, waar de onrust afgelopen maand begon, raakte in augustus 12,5 procent aan beurswaarde kwijt.

ArcelorMittal
Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een min van ruim 5 procent. Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI ging aan kop met een plus van bijna 2 procent, na publicatie van de halfjaarcijfers van de afgesplitste bouwtak Orascom Construction.

In de MidKap prijkte Fagron bovenaan met een plus van bijna 20 procent, nadat was gebleken dat de Belgische miljardair Marc Coucke een belang van meer dan 3 procent houdt in de toeleverancier aan apotheken. Sterkste daler was PostNL met een verlies van 2,4 procent.

Volkswagen
Eni won in Milaan 1,7 procent. Het Italiaanse energieconcern heeft naar eigen zeggen een supergigantisch gasveld gevonden voor de kust van Egypte. Het zou gaan om de grootste gasvondst in de Middellandse Zee ooit, met het equivalent van 5,5 miljard olievaten aan gas.

In Frankfurt daalde Volkswagen 1,4 procent. Het Duitse autoconcern en het Japanse Suzuki Motor zetten een punt achter hun moeizame samenwerking. Het Duitse energieconcern RWE leverde 3,8 procent in door zorgen over het dividend. In Parijs ging Iliad 4,4 procent omlaag. Het Franse telecomconcern kwam met cijfers die op sommige punten tegenvielen en opmerkingen over felle concurrentie.

De euro was 1,1235 dollar waard, tegen 1,1175 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 44,45 dollar. Brentolie werd 2,1 procent goedkoper en kostte 49,01 dollar per vat.

AEX lager op laatste dag augustus
AEX lager op laatste dag augustus (Foto: ANP)

'Tony Blair probeerde Kaddafi te redden'

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft geprobeerd de Libische leider Muammar Kaddafi te redden voordat geallieerde troepen het land begonnen te bombarderen. Dat blijkt uit een biografie over de huidige premier David Cameron. Verontwaardigde parlementariërs willen dat Blair zich in het Lagerhuis komt verantwoorden, bericht The Times maandag.

Blair zou Downing Street hebben gebeld tijdens de militaire campagne in 2011 die was gericht op afzetting van de omstreden leider. Hij beweerde contact te hebben gehad met een "belangrijk persoon in de omgeving van Kaddafi" en dat hij een deal wilde sluiten. Volgens het verhaal besloot Cameron daar niet op in te gaan, omdat hij niet de indruk wilde wekken dat hij "iets deed dat opgevat kon worden alsof hij de Libische leider een toevluchtsoord aanbood".

'Tony Blair probeerde Kaddafi te redden'
'Tony Blair probeerde Kaddafi te redden' (Foto: ANP)

IS-coach van zelfmoordenaars heeft geen spijt

Een commandant van Islamitische Staat (IS) die naar eigen zeggen vijftien zelfmoordenaars heeft voorbereid, zegt geen enkele spijt te hebben. Abu Abdullah zit sinds elf maanden vast in de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar hij een van de meest gezochte mensen was.

Abdullah stond binnen IS bekend als de 'planner', die zelfmoordenaars naar moskeeën, universiteiten, controleposten en drukke marktpleinen stuurde om aanslagen te plegen. "Ze kwamen naar me in mijn werkplaats", vertelt hij maandag in een interview met de Britse krant The Guardian. "Ik ontmoette ze bij de deur en ik groette ze eerst en bekeek ze om te zien of ze klaar waren. Daarna gingen we zitten om te bidden en de Koran te lezen."Volgens de IS-leider kwam het nooit voor dat iemand zich op het laatste moment bedacht.

IS-coach van zelfmoordenaars heeft geen spijt
IS-coach van zelfmoordenaars heeft geen spijt (Foto: ANP)

President rechtbank weg om bezuinigingen

President Evert van der Molen van de rechtbank Noord-Holland heeft zijn ontslag ingediend. Hij kan zich niet vinden in het besluit dat bij de rechtbank in Alkmaar en nog zes andere locaties in het land voortaan alleen nog plaats zal zijn voor eenvoudigere zaken.

Maandag werd door de Raad voor de Rechtspraak bekendgemaakt dat in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle soorten zaken gedaan zullen worden. Mensen die terechtstaan in complexe strafzaken of partijen die betrokken zijn bij ingewikkelde zaken, moeten daardoor soms verder reizen.

Van der Molen (60) werd in 2013 president van de rechtbank Noord-Holland. Die ontstond door een fusie van de rechtbanken Haarlem en Alkmaar. Van der Molen gaat nu weer als rechter aan de slag.

President rechtbank weg om bezuinigingen
President rechtbank weg om bezuinigingen (Foto: ANP)

Tusk: mensenhandel is massamoord

'Mensenhandel en het smokkelen van migranten is niet alleen een stinkend zaakje, het is massamoord.' Dat zei de Poolse EU-president Donald Tusk maandag in Bled, waar hij een ontmoeting had met de Sloveense premier Miro Cerar.

Tusk verwees zowel naar de drama's met vluchtelingenboten in de Middellandse Zee als naar het incident in Oostenrijk waar in een vrachtwagen de lijken zijn gevonden van tientallen migranten. Hij noemde de smokkelaars 'potentiële massamoordenaars'. De EU-president riep alle partijen op alles te doen om dit te stoppen.

'De Europese Unie kan en mag niet verantwoordelijk worden gehouden voor de migratiecrisis, maar we moeten meer doen op Europees niveau om het op te lossen.' Tusk noemde de migratieproblematiek 'zeer complex', evenals de oplossing. 'Er zijn geen snelle oplossingen, anders hadden we die al een hele tijd geleden gebruikt.'

Tusk: mensenhandel is massamoord
Tusk: mensenhandel is massamoord (Foto: ANP)

Topman Blokker-winkels stapt op

De topman van de Blokker-winkels, Jack Peters, stapt per direct op. Zijn vertrek is een gevolg van een verschil van inzicht tussen hem en de concerndirectie van moederbedrijf Blokker Holding. De baas van Blokker Holding, Theo de Kool, neemt zijn functie voorlopig waar tot er een definitieve opvolger is benoemd.

Blokker laat in een verklaring weten dat Peters zijn loopbaan buiten het concern voortzet en op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

Peters gaf sinds 2009 leiding aan Blokker B.V. De concerndirectie bedankte Peters 'voor de impuls die hij heeft gegeven aan de vernieuwingsslag bij Blokker en in het bijzonder de nieuwe winkelformule die nu wordt uitgerold in Nederland.''

Topman Blokkerwinkels stapt op
Topman Blokkerwinkels stapt op (Foto: ANP)

Kamp naar Israël en Palestijnse Gebieden

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat van 8 tot en met 10 september naar Israël en de Palestijnse Gebieden. Hij zal daar kijken hoe de economische samenwerking met Nederland kan worden verbeterd.

In Israël heeft Kamp speciale aandacht voor start-ups, beginnende bedrijven. Dat land heeft daar al veel kennis en ervaring mee. Samen met Neelie Kroes, voormalig eurocommissaris, zal hij Nederland promoten op een internationaal festival voor beginnende ondernemers in Tel Aviv. Verder zal Kamp Nederlandse hulp en kennis aanbieden over de ontwikkeling van de gassector in Israël.

Ook in de Palestijnse Gebieden zal hij verkennen wat mogelijk is om intensiever te gaan samenwerken. Hij praat daarover met de top van verschillende Palestijnse bedrijven. Nederland is een van de voornaamste donoren van de Palestijnse Autoriteit.

Kamp naar Israël en Palestijnse Gebieden
Kamp naar Israël en Palestijnse Gebieden (Foto: ANP)

Utrecht neemt miljoenenverlies op stadion

Utrecht berust in een verlies van 20,5 miljoen euro op een lening die de gemeente in 2003 verstrekte aan de eigenaar van stadion Galgenwaard, het thuishonk van voetbalclub FC Utrecht. "Het is een hele dure les. Achteraf gezien is de lening van 25 miljoen euro meer een schenking van ruim 20 miljoen geweest", aldus collegepartij D66 maandag.

Utrecht leende 25 miljoen euro aan Memid Investments BV om te voorkomen dat FC Utrecht failliet zou gaan. Memid kon met het geld het stadiondeel van FC Utrecht overnemen en het halfverbouwde stadion afbouwen. In 2011 ging Memid Investments echter failliet.

Utrecht neemt miljoenenverlies op stadion
Utrecht neemt miljoenenverlies op stadion (Foto: ANP)

Merkel waarschuwt belagers vluchtelingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag op een persconferentie in Berlijn belagers van en betogers tegen vluchtelingen gewaarschuwd. Merkel beklemtoonde dat er veel meer Duitsers zijn die vluchtelingen helpen dan die tegen vluchtelingen betogen.

Ze zei ook dat er geen tolerantie is voor mensen die de waardigheid van andere mensen in twijfel trekken. "Hou afstand van mensen die oproepen tot dergelijke demonstraties, er heersen vooroordelen, kilte, ja zelfs haat in hun harten", waarschuwde Merkel.

"Duitsland is voor velen een land va hoop en van kansen."Merkel herinnerde eraan dat dit niet altijd zo is geweest.

Merkel waarschuwt belagers vluchtelingen
Merkel waarschuwt belagers vluchtelingen (Foto: ANP)

Economie gokparadijs Macau holt achteruit

De stevige anticorruptiecampagne van de Chinese overheid heeft vorig kwartaal opnieuw gezorgd voor een enorme krimp van de economie van het gokparadijs Macau. Die werd ruim een kwart kleiner ten opzichte van een jaar eerder, vooral omdat grote gokkers wegbleven uit de casino's van de voormalige Portugese kolonie.

De Chinese strijd tegen corruptie schrikt steeds meer rijke gokkers af. Daardoor zagen de casino's in Macau hun omzet vorig jaar al voor het eerst in de historie dalen. In februari halveerden de opbrengsten van de gokpaleizen zelfs bijna op jaarbasis, in de maanden daarna kwam steeds ruim een derde minder binnen dan een jaar eerder.

De gokopbrengsten vormen 80 procent van de economie van Macau, die in het eerste kwartaal al bijna een kwart kleiner was dan in de eerste drie maanden van 2014. Macau is de enige Chinese stad waar casino's zijn toegestaan.

Overschot
Ondanks de zware economische krimp is er van werkloosheid in Macau nog altijd nauwelijks sprake. De overheid van de stad heeft ook nog altijd een overschot op de begroting. Door teruglopende kansspelbelastingen is het overschot de afgelopen maanden wel gehalveerd.

Macau wil zich met nieuwe resorts meer richten op toeristen van het Chinese vasteland en wil op die manier minder afhankelijk worden van de gokinkomsten. De omzet van de gokindustrie groeide tot twee jaar geleden hard. In 2013 werd een piek van zo'n 45 miljard dollar bereikt, tegen een gokomzet van nog geen 2 miljard dollar in 1999.

Economie gokparadijs Macau holt achteruit
Economie gokparadijs Macau holt achteruit (Foto: ANP)

Corbyn noemt dood Bin Laden een 'tragedie'

De koploper in de leiderschapsverkiezingen voor de Britse partij Labour, Jeremy Corbyn, is onder vuur komen te liggen omdat hij de dood van terroristenleider Osama bin Laden een tragedie heeft genoemd. Corbyn zei dat in 2011 in een interview met de Iraanse televisie, vlak nadat speciale eenheden in 2011 de al-Qaedaleider in Pakistan hadden gedood.

Corbyn klaagde in het interview dat "er geen enkele poging is ondernomen om hem te arresteren en te berechten". Hij zei: "Dit was een moordpoging en is alweer een tragedie na een tragedie, na een tragedie."

Corbyns woordvoerders haastten zich maandag te verklaren dat de mogelijke nieuwe Labourleider een "totale tegenstander is van al-Qaeda en alles waar het voor staat".

Corbyn gaat aan kop in de peilingen over de leiderschapsverkiezing, die Labour deze maand schriftelijk houdt.

Corbyn noemt dood Bin Laden een 'tragedie'
Corbyn noemt dood Bin Laden een 'tragedie' (Foto: ANP)

Oud-bokskampioen Timurziev (32) overleden aan hersentumor

De Russische bokser Islam Timurziev is in de nacht van zondag op maandag overleden aan de gevolgen van een hersentumor, waar hij al lang mee kampte. Als gevolg hiervan zou hij een bloedvergiftiging hebben opgelopen, wat hem afgelopen nacht in een ziekenhuis in Noord-Ossetië fataal is geworden. Timurziev werd slechts 32 jaar.

De superzwaargewicht won rond de eeuwwisseling enkele Europese titels bij de junioren, maar zijn grootste succes kwam in 2005. Op de World Cup, waar landen tegenover elkaar staan, moest Timurziev het in de finale van het superzwaargewicht opnemen tegen de Cubaanse grootheid Odlanier Solis. De Cubaan was in het zwaargewicht de olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen, maar tot ieders verbazing won Timurziev de partij en zo het goud voor Rusland. 

Na de World Cup sloeg het noodlot toe, want Timurziev werd getroffen door kanker en moest het WK dus missen. Hij kwam er bovenop en maakte in 2006 een glorieuze comeback op het EK. Door onder meer te winnen van Kubrat Pulev - die vorig jaar Wladimir Klitschko uitdaagde - pakte hij het goud, een jaar later gevolgd door brons op het WK. Voor de Olympische Spelen van 2008 werd Timurziev plotseling topfavoriet, nadat Solis deserteerde uit de Cubaanse ploeg en dat land plotseling niemand meer had in de zwaarste klasse. De Rus werd echter al in de tweede ronde uit het toernooi geslagen door de Brit David Price.

Het gevecht tussen Timurziev en Price op de Olympische Spelen van 2008 (Bron: YouTube)

Win Disney Infinity 3.0

Disney Infinity 3.0 verwelkomt nu Star Wars bij de steeds groeiende verzameling van Marvel, Disney en Disney Pixar-personages, -verhalen en -werelden. Nieuwe helden kunnen nu hun krachten bundelen met personages uit eerdere versies en op avonturen gaan die net zo groot kunnen zijn als jouw fantasie in de Toy Box is! Ontgrendel nieuwe werelden boordevol eindeloze avonturen met gloednieuwe Disney Infinity 3.0 Play Sets. Beleef verschillende en gevarieerde avonturen in de Star Wars: Twilight of the Republic Play set, Star Wars: Rise Against the Empire Play set, Star Wars: The Force Awakens Play set, Disney Pixar’s Binnenstebuiten Play Set en een nieuwe Marvel Play Set.

Het Disney Infinity 3.0 Starter Pack bevat de Disney Infinity 3.0 Base en videogame software, de Star Wars: Twilight of the Republic Play Set, twee figurines en een online code waarmee content verkregen kan worden voor pc en mobiele devices. Alle figurines en power discs van Disney Infinity 1.0 en Disney Infinity 2.0 zijn te gebruiken in deze nieuwe versie. Disney Infinity 3.0 is uit voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Nintendo Wii U, pc, iOS en Android. Meer informatie is te vinden op de officiële site.

FOK! mag een Disney Infinity 3.0 starter-pack weggeven. Het enige dat je moet doen is antwoord geven op de volgende vraag: Uit welke serie komt Quorra? Geef je antwoord hier door.

Je kunt meedoen tot en met 3 september. De winnaar krijgen persoonlijk bericht zodat het voorkeursplatform doorgegeven kan worden.

Disney Infinity 3.0 starter-pack

Stroomstoring in Zoetermeer

Een flink deel van Zoetermeer is maandag even na het middaguur getroffen door een stroomstoring. Het gaat onder meer om delen van de wijken Stadshart, Dorp, Buytenwegh en de De Leyens.

Netbeheerder Stedin kan nog geen uitsluitsel geven over de oorzaak van de storing en het aantal getroffen klanten. In het getroffen gebied zijn onder meer het gemeentehuis, inlichtingendienst AIVD en het LangeLand Ziekenhuis gevestigd. Het ziekenhuis laat weten dat het op noodstroom is overgegaan en dat alles onder controle is. Een aantal grote winkels waaronder de MediaMarkt heeft de deuren gesloten.

Monteurs van Stedin werken ter plaatse aan het herstel van de stroomvoorziening.

Stroomstoring in Zoetermeer
Stroomstoring in Zoetermeer (Foto: ANP)

Franse premier Valls bij migranten in Calais

De Franse premier Manuel Valls brengt maandag een bezoek aan Calais. Hij doet dat in gezelschap van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en de Europese topfunctionarissen Dimitri Avramopoulos (Europees Commissaris voor Migratie) en Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie).

Het bezoek staat in het teken van de vluchtelingencrises in Europa. In Calais drommen migranten samen die naar Engeland willen. De leiders zijn hun bezoek aan de havenstad begonnen in het migrantenopvangcentrum Jules-Ferry. Ze gaan ook naar het terrein voor de tunnel, die onder Het Kanaal door naar Engeland leidt. De burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, is ook van de partij, meldden Franse media.

Calais telt bijna 75.000 inwoners en ligt minder dan 40 kilometer van de Engelse kust. De strategische ligging aan Het Kanaal of het Nauw van Calais voert jaarlijks circa tien miljoen bezoekers en reizigers naar de stad. Onder hen zijn tienduizenden migranten die naar de stad komen in een poging Engeland te bereiken.

Franse premier Valls bij migranten in Calais
Franse premier Valls bij migranten in Calais (Foto: ANP)

Bezoekers Auschwitz geschokt door sprinklerinstallatie

De hitte blijft maar aanhouden in Polen, en zo ook in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het is zelfs zo erg dat het staatsmuseum op het idee is gekomen om buiten een sprinklerinstallatie neer te zetten waar de bezoekers verkoeling kunnen zoeken.

De sprinklerinstallatie is een goedbedoeld initiatief van het museum, maar deze is eraan voorbij gegaan dat er in Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog miljoenen mensen omkwamen in de gaskamers, die voorzien waren van sprinklerinstallaties.

Met name oudere bezoekers tonen zich geschokt door de douches die bij de ingang staan. Het museum geeft aan dat het geenzins de bedoeling is om mensen te kwetsen. Deze wil enkel het de bezoekers wat comfortabeler maken door te zorgen voor verkoeling tijdens de heetste dagen van het jaar.

Sprinklerinstallatie buiten Auschwitz-Birkenau. foto ©Papabear

Zapp herhaalt programma over Gláucio

NPO Zapp schuift maandag met de programmering om een aflevering over Gláucio en zijn zus Márcia te kunnen herhalen. Dat gebeurt 'in verband met de actuele gebeurtenissen'. De twee dreigen deze week te worden uitgezet naar Angola.

Het gaat om een aflevering van Bikkels, een serie over kinderen die door omstandigheden veel verantwoordelijkheid dragen. Die wordt om 19.25 uur uitgezonden.

Er is veel kritiek op het wegsturen van Gláucio en Márcia die al vijftien jaar in Nederland wonen, onder anderen van kinderombudsman Marc Dullaert. Maandagavond is er in Zeist een protestactie tegen de uitzetting.

Zapp herhaalt programma over Gláucio
Zapp herhaalt programma over Gláucio (Foto: ANP)

Brussel stemt in met overname Fokker

De overname van Fokker Technologies door de Britse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie GKN stuit niet op bezwaren in Brussel. De Europese Commissie keurde maandag de overname goed.

Er is weinig overlap tussen de twee bedrijven en dus vormt de samengang geen gevaar voor de concurrentie, aldus Brussel. Fokker is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van lichtgewicht vliegtuigonderdelen, bekabeling en landingsgestellen. GKN is een stuk groter en is behalve in de luchtvaart ook actief in bijvoorbeeld de auto-industrie.

Fokker was in handen van investeringsmaatschappij Arle Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 706 miljoen euro.

Brussel stemt in met overname Fokker
Brussel stemt in met overname Fokker (Foto: ANP)

Golfer slaat twee hole-in-ones op één dag

Bijna iedere profgolfer heeft wel eens een hole-in-one geslagen, maar twee op één dag zie je zelden. Brian Harman slaagde hier gisteren in tijdens de slotronde van de The Barclays. De 28-jarige Amerikaan werd hiermee uiteindelijk dertigste, op liefst zeventien slagen van de ongenaakbare Jason Day.

Harman sloeg in zijn ronde op de Plainfield Country Club in New Jersey op zowel de derde als de veertiende hole de bal in één keer in het gaatje. Hiermee bleef hij beide keren twee slagen onder het gemiddelde voor die hole. "Het is behoorlijk gek dat je honderden toernooien speelt zonder hole-in-one en dat je er dan opeens twee op één dag slaat."

Op de PGA Tour is het in het verleden slechts tweemaal eerder voorgekomen dat een speler in een ronde tweemaal een hole-in-one sloeg. Bill Whedon lukte het in 1955 bij het Insurance City Open en Yusaku Miyazato evenaarde in 2006 bij de Reno-Tahoe Open deze prestatie.


De hole-in-one van Harman op de veertiende hole (Bron: YouTube)

Coe: Bolt betekent meer dan Messi

Usain Bolt heeft meer betekenis voor de sport dan voetballers als Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. Dat meent Sebastian Coe, de nieuwe voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF. "Ik heb sinds Muhammad Ali geen sporter gezien die de aandacht van het publiek zo op zich kan vestigen", liet hij optekenen in de Duitse krant Die Welt.

Bolt veroverde bij de WK in Peking drie gouden medailles. De Jamaicaan won de 100, 200 en met de estafetteploeg de 4x100 meter. "Bolt is een genie, een superster die de jeugd aanraakt en beïnvloedt. Veel meer dan Messi of Ronaldo. Bovendien is hij veel meer benaderbaar", aldus Coe, de voormalige wereldtopper op de middenafstand die vanaf maandag in functie is als de hoogste baas van de atletiek.

Coe: Bolt betekent meer dan Messi
Coe: Bolt betekent meer dan Messi (Foto: ANP)

'Geen loon voor bouwers WK-stadion Rusland'

De bouwvakkers die aan de Zenit Arena in het Russische Sint-Petersburg werken, één van de stadions waar het WK 2018 in Rusland wordt gehouden, krijgen vaak geen loon. Dat schrijft de Britse krant The Guardian maandag. De werknemers klagen over slechte huisvesting en belabberde veiligheid, maar het achterstallige loon is voor velen het grootste probleem.

Vijftig man zouden zelfs dreigen met een rechtszaak tegen twee onderaannemers, omdat ze gezamenlijk nog bijna 190.000 euro krijgen. "Iedereen wacht op zijn geld. Ik heb al voor de derde maand op rij geen loon gehad", zei een Oezbeekse bouwvakker tegen de krant. Zijn naam wilde hij niet geven, omdat hij bang is dat hij dan ontslagen wordt.

De werklui slapen verder in beroerde onderkomens, waar ze met tientallen mensen toiletten en douches moeten delen. Brandblussers zijn er vaak niet. Ook het werk is gevaarlijk: sinds 2011 zijn er volgens The Guardian al vijf bouwvakkers omgekomen.

'Geen loon voor bouwers WK-stadion Rusland'
'Geen loon voor bouwers WK-stadion Rusland' (Foto: ANP)

Slam!FM vernieuwt

Radiostation Slam!FM heet vanaf maandag SLAM! Het station heeft zich een 'nieuwe identiteit' aangemeten, met een nieuwe vormgeving.

Volgens Menno Koningsberger, algemeen directeur 538Groep, heeft het station een bereik van 1,3 miljoen jongvolwassenen via de radio, tv, online en social media. De 538Groep bestaat onder meer uit twee radiostations: Radio 538 en SLAM!

Ook radiostation Q-music heeft een nieuw jasje, met andere jingles en logo. Vanaf maandag is de nieuwe slogan 'You make us Q'.

Slam!FM vernieuwt
Slam!FM vernieuwt (Foto: ANP)

Minister grijpt in bij reorganisatie politie

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) neemt maatregelen om de problemen bij de reorganisatie van de politie aan te pakken. Hij geeft de politie fors meer tijd en geld voor de reorganisatie, schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman constateert dat er te veel tegelijkertijd moest gebeuren. De benodigde kennis en kunde voor de reorganisatie is onvoldoende aanwezig. Het gat in kwaliteit en kwantiteit in de opsporing is nog niet gedicht, stelt hij. "Al met al is de stapeling van ambities te veel gebleken om tegelijkertijd te realiseren in de vijf jaar die gepland waren voor de vorming van de Nationale Politie."

Hij is het eens met de toezichthouders op de politie en de Kamer dat er "meer realisme"nodig is bij het tempo van en de ambities voor het vormen van de Nationale Politie.

Minister grijpt in bij reorganisatie politie
Minister grijpt in bij reorganisatie politie (Foto: ANP)

Arrestatiebevelen na bomaanslag Bangkok

BANGKOK (ANP/RTR) - De Thaise politie heeft maandag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee nieuwe verdachten in het onderzoek naar een vooralsnog raadselachtige bomaanslag in de hoofdstad Bangkok. De politie is na nieuwe huiszoekingen op zoek naar een 26-jarige Thaise vrouw en een buitenlandse man.

Zaterdag werd een buitenlandse man gearresteerd, maar volgens Thaise media zwijgt hij zwijgt als het graf. Het is niet duidelijk wie hij is en wat zijn rol bij de aanslag is geweest. Hij wordt beschuldigd van verboden bezit van wapens en explosieven en van het bezit van valse paspoorten.

Op een drukke plek in het centrum van Bangkok ontplofte 17 augustus een bom. Daarbij verloren twintig mensen onder wie veertien buitenlanders het leven. Er vielen circa honderd gewonden. Volgens de politie is er waarschijnlijk geen sprake van een terroristische aanslag, maar zou de bomexplosie een criminele achtergrond hebben.

Arrestatiebevelen na bomaanslag Bangkok
Arrestatiebevelen na bomaanslag Bangkok (Foto: ANP)

Chinese luchtmacht zet apen in

Het Chinese leger zet vijf apen in om donderdag de lucht boven Peking vogelvrij te maken. Het Tiananmenplein is het schouwspel van een grootste parade van tanks, raketwerpers en soldaten. Ook geven tweehonderd vliegtuigen een show boven de hoofdstad. De parade wordt bijgewoond door hoge partijfunctionarissen en buitenlandse gasten, onder wie de Russische president Poetin.

De resusapen zijn de afgelopen maanden getraind om de vogels te verdrijven en hun nesten te vernietigen, zo schrijft de Britse krant The Guardian maandag. De 'antivogelspecialist' van het leger: ,,Geen mens kan even in een dertig meter hoge boom klimmen, de nesten met kogels vernietigen is lastig en een waterkanon tegen vogels inzetten, is zonde van het water."

De luchtmacht gebruikt mannetjesapen, want de ervaring heeft geleerd dat vrouwtjes luier zijn. De methode is volgens de woordvoerder goedkoop en zeer effectief. In en rond Peking komen veel vogels voor die dikwijls een gevaar voor de luchtvaart betekenen.

Chinese luchtmacht zet apen in
Chinese luchtmacht zet apen in (Foto: ANP)

Van Gelder: Het is mooi geweest, echt mooi

Het is mooi geweest, echt mooi. Met die woorden nam presentator Jack van Gelder zondagavond afscheid als presentator van NOS Studio Voetbal. Hij bedankte Kees Jansma, die volgens hem "aan de wieg stond" van zijn komst naar de NOS. Na afloop van de laatste uitzending met Van Gelder zond de omroep een overzichtsfilmpje uit met de hoogtepunten (in beeld en in woord) van Van Gelder. "Ik ga echt niet janken hoor", grapte hij na afloop daarvan.

"Ik ga weg met een goed gevoel. Het was een rationele beslissing. Ik heb gewoon een mooie tijd gehad."

Jack van Gelder maakte vorige maand bekend over te stappen naar de abonneezender Sport 1. De digitale betaalzender strikte hem voor de presentatie rondom de UEFA Champions League en de EK kwalificatiewedstrijden. De sportpresentator is toe aan iets nieuws, zo zei hij eerder.

Opvolging

In het interlandweekeinde van 6 september presenteert Henry Schut Studio Voetbal. De week daarna, vanaf zondag 13 september, zit Tom Egbers (57) op de oude stoel van Van Gelder. Egbers blijft verder het gezicht van NOS Studio Sport Eredivisie, de wekelijkse uitzending op zondagavond met daarin de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden.

Van Gelder zal nog wel een paar keer iets doen voor de NOS: tijdens de EK-kwalificatie-interlands van het Nederlands elftal tegen respectievelijk IJsland (op 3 september) en Turkije (op 6 september).

Van Gelder: Het is mooi geweest, echt mooi
Van Gelder: Het is mooi geweest, echt mooi (Foto: ANP)

Musicalsingle Jim Bakkum op 1 in iTunes-lijst

Ik zie jou, de nieuwe single van zanger Jim Bakkum, heeft binnen een dag de eerste plaats in de hitlijst van iTunes behaald. Nog nooit eerder behaalde een lied uit een musical in zo'n korte tijd de top van de lijst. Ik zie jou is een nummer uit de nieuwe Nederlandse musical Het meisje met het rode haar.

Dat heeft een woordvoerder van producent DommelGraaf en Cornelissen maandag bekendgemaakt. Het meisje met het rode haar vertelt het verhaal van de Haarlemse studente Hannie Schaft. In de Tweede Wereldoorlog sloot zij zich aan bij het gewapende verzet tegen de Duitsers. In 1943 werd ze opgepakt en ter dood veroordeeld.

Het levensverhaal van Hannie Schaft was eerder al het onderwerp voor een boek en een film. De hoofdrollen in de musicalversie worden gespeeld door Bakkum, Roos van Erkel, Joke de Kruijf en Sjoerd Pleijsier. Het meisje met het rode haar gaat 12 oktober in première in Haarlem en is daarna door het hele land te zien.

Musicalsingle Jim Bakkum op 1 in iTunes-lijst
Musicalsingle Jim Bakkum op 1 in iTunes-lijst (Foto: BuzzE)

Razer komt met speciale Xbox One-controller

Ondanks dat Microsoft in oktober met zijn eigen elite controller voor Xbox One komt, heeft Razer ook een nieuwe controller aangekondigd. Het nieuwe speeltje, Razer Wildcat gedoopt, moet net zoveel gaan kosten als de elite controller van Microsoft.

Razer noemt de nieuwe controller een "Pro-gamer-gevalideerde, tournament-grade-controller". De Wildcat brengt vier extra knoppen aan de boven- en achterzijde van de controller, in de vorm van twee extra bumpers en twee extra triggers. Deze zijn tevens uitneembaar, terwijl de originele triggers zogenaamde 'optional stops' hebben, om sneller de volledige input te kunnen bereiken.

Iedere knop op de controller kan geherprogrammeerd worden en er is een 'quick control panel' beschikbaar om snel te kunnen wisselen tussen verschillende profielen. Voor extra comfort beschikt de controller over (optionele) rubberen palmgrepen en rubberen analoge sticks. De controller wordt geleverd met een 3-meter lange micro-USB kabel en een draagtas.

Opvallend is dat de controller in dezelfde maand (oktober) en voor dezelfde prijs (150 euro) als de Xbox One elite controller uitkomt. Het lijkt er op dat beide controllers grotendeels over dezelfde (extra) functionaliteit beschikken, hoewel de elite controller ook nog uitneembare d-pad-knoppen heeft.

Opnieuw ontslagronde in de thuiszorg

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, kondigt opnieuw een grote ontslagronde aan. Het gaat in totaal om 436 vaste medewerkers die werkzaam zijn als hulp bij het huishouden. Daarnaast wordt van 218 medewerkers het contract voor bepaalde tijd niet verlengd. Dit is de vijfde reorganisatie op rij voor TSN.

Het afgelopen jaar kregen al meer dan 1500 medewerkers ontslag aangezegd en zijn ruim 2500 tijdelijke contracten niet verlengd. Dit verlies van ruim 4000 banen is volgens de organisatie een direct gevolg van "de extreme bezuinigingen op de thuishulp". Ook dit keer vallen de meeste ontslagen in gemeenten die stoppen met het afnemen van het grootste deel van de hulp bij de huishouding.

Opnieuw ontslagronde in de thuiszorg
Opnieuw ontslagronde in de thuiszorg (Foto: ANP)

Nippleslip Miley Cyrus tijdens VMA's

Geen MTV Video Music Awards zonder relletje, en dat is ook deze keer niet anders. Ditmaal was de wereld getuige van een heuse nippleslip.

De hele wereld is dan ook in rep en roer. Want niemand minder dan Miley Cyrus toonde haar linkertepel!

Het kan dan ook niet anders, of de wereld vergaat. Maar hieronder zie je dus Miley's tepel. mocht je deze nog nooit hebben gezien:

China vindt zondebokken voor beurscrash

China heeft 197 mensen gestraft voor het via internet verspreiden van geruchten over de recente beurscrash en over de dodelijke explosies in Tianjin. Een journalist en beursambtenaren behoren tot de arrestanten.

Verdere bijzonderheden werden maandag niet gegeven door het Chinese staatspersbureau Xinhua. De Chinese aandelen kregen vorige week een klap te verwerken toen aandelen flink minder waard werden. Dat werkte wereldwijd door op de aandelenmarkten.

Volgens de Britse krant Financial Times zou vorige week op een bijeenkomst van hoge Chinese ambtenaren zijn besloten te stoppen met het stimuleren van de financiële markt en in plaats daarvan mensen te straffen die ervan worden verdacht "de markt te destabiliseren".

China vindt zondebokken voor beurscrash
China vindt zondebokken voor beurscrash (Foto: ANP)

Zoutzuur ontsnapt in Mook: groot alarm

In Mook, ten zuiden van Nijmegen, is groot alarm geslagen nadat een tankwagen zoutzuurgas is gaan lekken. Ongeveer twintig kuub zoutzuur is uit de wagen ontsnapt, dat als een wolk over een bedrijventerrein richting het dorp trekt. De veiligheidsdiensten hebben groot alarm geslagen: ondertussen zijn enkele wegen afgesloten, en is het treinverkeer tussen Nijmegen en Cuijk stilgelegd.

Zoutzuur kan bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij open contact met de huid kunnen ernstige brandwonden ontstaan, die onherstelbare schade kunnen aanrichten. Bovendien kunnen er bij reactie met water dampen ontstaan die bij inademing potentieel dodelijk zijn. De brandweer weet nog niet hoe het lek ontstaan is; ook is nog onduidelijk hoeveel zoutzuur de tankwagen exact bevat.

'Minder sterfte door nieuwe dottermethode'

Door hartpatiënten gerichter te dotteren, kan hun overlevingskans ook op de langere termijn worden vergroot. Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Hart- en vaatcentrum naar een nieuwe techniek, waarmee de ernst van adervernauwingen veel beter is vast te stellen.

De onderzoekers volgden sinds 2009 duizend patiënten met eerdere afwijkingen in de kransslagaders. Zij zijn deels behandeld volgens de nieuwe methode, waarbij met een speciale sensor de bloeddruk voor en achter een adervernauwing wordt gemeten. De aanpak stelt cardiologen in staat nauwkeuriger te werken. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld beter zien of de bloedstroom naar de hartspier wordt gehinderd door de vernauwing. Stents kunnen daardoor gerichter worden aangebracht.

Inmiddels blijkt volgens het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven dat de behandeling ook op langere termijn effectief is. "Hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader hebben na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen."

Geld besparen

Dankzij de nieuwe methode kunnen volgens de onderzoekers dan ook veel levens worden gered. Het zou wereldwijd gaan om 15.000 levens per jaar. In Nederland gaat het om tweehonderd mensen per jaar, aldus het ziekenhuis maandag.

Daarnaast zou de nieuwe dottertechniek ook nog eens geld besparen. Zo zijn er minder stents nodig en liggen patiënten korter in het ziekenhuis. De meettechniek wordt volgens het Catharina Ziekenhuis inmiddels wereldwijd toepast door grote hartcentra.

'Minder sterfte door nieuwe dottermethode'
'Minder sterfte door nieuwe dottermethode' (Foto: ANP)

BN'ers tot het uiterste in nieuwe dansshow

Het moet alle eerdere dansshows overtreffen, zowel op het gebied van kwaliteit en techniek als in hoogte- en dieptepunten. Het nieuwe RTL 4-spektakel Dance Dance Dance laat bekende Nederlanders dansen op een niveau waarvan ze een halfjaar geleden nog niet durfden te dromen. Vijf sterrenkoppels werken zich in het zweet om uiteindelijk bekende videoclips van internationale artiesten perfect te kunnen nadansen.

John de Mol wilde eindelijk eens een tv-programma maken waarin sterren écht goed dansen. Iets met niveau, kwaliteit, spektakel en goede muziek. Iets dat net zo baanbrekend zou zijn als The Voice of Holland. Met dat idee begon Dance Dance Dance, wat vanaf 5 september dé zaterdagavondshow op RTL 4 moet worden. Vijf Bekende Nederlanders die bereid waren een halfjaar lang keihard te trainen, mochten zelf hun partner uitkiezen om uiteindelijk de vakjury met choreograaf Dan Karaty, Igone de Jongh (eerste solist bij Het Nationale Ballet) en Timor Steffens te overtuigen van hun danskunsten.

De bekende danser en choreograaf Timor Steffens heeft ook de artistieke leiding over het geheel. Hij staat de deelnemers met raad en daad bij en wist uit de hele wereld zijn beste collega's naar Nederland te halen om met de kandidaten alom bekende choreografieën van onder anderen Michael Jackson, Beyoncé en Rihanna in te studeren.

Loodzware avontuur

Humberto Tan sleepte zijn dochter Julia mee in het loodzware avontuur. Pip Pellens doet het met haar vriend Pim Wessels. Euvgenia Parakhina bracht haar man Jeroen Jorna in. Fockeline Ouwerkerk nodigde collega Achmed Akkabi uit en Sylvana Simons danst met haar neef Regillio Denswil.

Programmadirecteur Erland Galjaard biecht op dat hij zich best een beetje schuldig voelt tegenover de deelnemers. "We dachten vooraf dat de kandidaten vanaf 1 maart een paar uur per week zouden moeten trainen. Maar dat liep snel nogal uit de hand tot zeker twintig uur. Mensen zijn zoveel tijd kwijt geweest met oefenen, en dat allemaal naast hun gewone werk. Maar iedereen kent de clips waarop wordt gedanst. Dan ziet het er niet uit als het niet écht goed is."

Respect

Hij wil Humberto Tan nog even extra in het zonnetje zetten. "Die man heeft het zo zwaar gehad. Al die uren afzien in de dansstudio en daarna met pijn in al zijn spieren een dagelijkse talkshow presenteren. Diep respect."

Niet alleen op dansniveau maar ook op het gebied van techniek moet Dance Dance Dance opzien gaan baren. "Alle ledverlichting in heel Europa is uitverkocht. Dat hangt namelijk allemaal hier in de studio", grapt Galjaard. Maar het grootste spektakel moet komen van de nieuwste digitale snufjes in de uitzending. Met videomapping en augmented reality ('John zijn speeltje') dansen de BN'ers in de meest waanzinnige 3D-decors.

Blikvanger

Galjaard: "Ik ben ervan overtuigd dat dit onze blikvanger wordt komend najaar. Net als met The Voice heb ik vooraf alle landen gebeld met de boodschap: je moet dit nu kopen, anders ben je te laat. Deze show gaat de wereld veroveren."

Dance Dance Dance is vanaf zaterdag 5 september zes weken lang om 20.00 uur te zien op RTL 4. Op donderdag 3 september staat om 21.30 uur alvast een kick-offuitzending gepland. Chantal Janzen en Jandino Asporaat nemen de presentatie van het programma op zich.

BN'ers tot het uiterste in nieuwe dansshow
BN'ers tot het uiterste in nieuwe dansshow (Foto: BuzzE)

Kerel trollt zijn vriendin in de Ikea

Al twee weken op de interwebs, maar nu ook op FOK!, deze meneer die zijn vriendin irriteert in de Ikea. Voor wie 'm nog niet kent!

 

Al twee weken op de interwebs, en nu ook bij ons; Kerel irriteert zijn vriendin in de Ikea...

Posted by FOK! on maandag 31 augustus 2015

Wateroverlast speelt verkeer parten

Voor automobilisten is het maandagochtend oppassen geblazen op de weg. Zware regen- en onweersbuien kunnen wateroverlast veroorzaken en zorgen voor risico op aquaplaning. De VID roept mensen op de snelheid aan te passen.

Onder andere op de A6 richting Muiden hebben automobilisten last van water op het wegdek en staat het over 17 kilometer vast. Ook op de A15 Rotterdam richting Gorinchem staat ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam water op de weg. De afrit is dicht en er staat 10 kilometer file.

Wateroverlast speelt verkeer parten
Wateroverlast speelt verkeer parten (Foto: ANP)

AOW-aanspraken lopen sterk op

De AOW-aanspraken zijn tussen 2008 en 2014 bijna verdubbeld. Op 1 januari 2014 kwamen ze uit op 1356 miljard euro. Dit is gelijk aan 208 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van de goederen en diensten die Nederland in een jaar tijd produceert, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Met de AOW-aanspraken worden de reserves bedoeld die aangehouden zouden moeten worden om aan de bestaande verplichtingen te voldoen, als de oudedagsvoorziening op dezelfde manier gefinancierd zou worden als het aanvullend pensioen. Dit bedrag is nu voor het eerst becijferd door het CBS, in navolging van internationale afspraken.

De AOW-aanspraken overtreffen nu ruimschoots die op het aanvullende werknemerspensioen. Die kwamen op dezelfde peildatum uit op 157 procent van het bbp.

Zowel de aanspraken op de AOW als die op het aanvullend pensioen zijn de afgelopen jaren snel opgelopen. De AOW-aanspraken bedroegen in 2008 nog 797 miljard euro. De sterke stijging is volgens het statistiekbureau niet alleen het gevolg van de vergrijzing, maar vooral ook van de lage rente. Hierdoor moet uitgegaan worden van een lager rendement op opgebouwde reserves en zijn dus hogere reserves nodig.

AOW-aanspraken lopen sterk op
AOW-aanspraken lopen sterk op (Foto: ANP)

CBS: economie gaat verder vooruit

De Nederlandse economie toonde in augustus opnieuw een iets positiever beeld dan in de voorgaande maand. Dat melde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op basis van zijn conjunctuurklok.

Die graadmeter voor de economie geeft al sinds begin dit jaar aan dat de economie beter presteert dan het langjarig gemiddelde. Daarbij is inmiddels het hoogste peil bereikt sinds eind 2008.

Het CBS wees erop dat zowel producenten als consumenten positief zijn over de economie. Daarbij nemen de investeringen, de consumptie en de export toe, terwijl er steeds minder bedrijven failliet gaan. Ook op de arbeidsmarkt wordt de situatie steeds positiever.

CBS: economie gaat verder vooruit
CBS: economie gaat verder vooruit (Foto: ANP)

Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel - Augustus

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we naar spelletjes waarin tactiek een grote rol speelt: Angry Birds 2, Worms 3, Tactile Wars en Time Surfer.

Xiaomi Redmi 2 Pro, budgetmodel met Snapdragon 410

Ook Xiaomi probeert zich breder in de markt te zetten door budgetmodellen van hun toestellen uit te brengen. Dat doen ze met de Redmi-lijn: eerst de Redmi 1S, toen de Redmi 2 en nu de Redmi 2 'Pro'-versie. Simpel gezegd beschikt de laatste over 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslag, waar het vorige model over 1 GB / 8 GB beschikt. Verder vinden we een Snapdragon 410 in dit toestel. Voor een prijs van rond de 145 dollar kan je dit budgetmodel van de grootste speler in China kopen, en met dank aan Flosmall hebben wij deze telefoon kunnen testen. 

Joop Braakhekke had inzinking

Het gaat even niet zo goed met Joop Braakhekke. Bij de bekende Nederlandse kok werd onlangs een tumor bij zijn alvleesklier ontdekt. Hoewel Joop eerst optimistisch was, vertelt hij De Telegraaf nu dat het 'iets minder' met hem gaat.

"Ik heb van de week een inzinking gehad", vervolgt Braakhekke. "Ik kreeg rillingen en koorts. De stent in de galbuis bleek verstopt te zijn, waarna ze een nieuwe hebben moeten plaatsen", legt Joop uit. Helaas voor de kok voelde hij zich hierna niet gelijk beter. "Ik ben zo beroerd geweest en af en toe nog. Ik hoop dat niemand iets gemerkt heeft."

Joop (74) wordt binnenkort geopereerd aan zijn alvleesklier.

Joop Braakhekke had inzinking
Joop Braakhekke had inzinking (Foto: BuzzE)

Porno-actrice op ticket metro

Gebruikers van bus en metro in de Taiwanese hoofdstad Taipei zullen in september met een wel erg ongewoon gezicht worden geconfronteerd. Op een speciale uitgave van de pre-paid bus- en metrotickets zal namelijk niemand minder dan de Japanse pornoster Yui Hatano te zien zijn. De afbeeldingen op de tickets zullen weliswaar niet pornografisch zijn, maar wel een en ander suggereren. Twee edities van het ticket - een met Hatano in "duivelse" houding, de andere met Hatano als "engel" - zullen uitgegeven worden.

De speciale tickets zijn niet onomstreden. Ko Wen-je, de burgemeester van Taipei, zegt in raadselen te zijn aangaande deze beslissing van de exploitant van bus en metro. De exploitant had eerder gesuggereerd het project stop te zetten, maar lijkt nu toch door te gaan met de uitgaven van de tickets. De actrice zelf is zich van geen kwaad bewust. "Mag ik dan niet mijn dankbaarheid aan mijn geliefde Taiwan betuigen, enkel omdat ik een porno-actrice ben?" aldus Hatano.

Impressies van de tickets (licht NSFW) zijn te zien op de website van 7sur7.

 Porno-actrice op ticket metro.

Sharapova trekt zich terug voor US Open

De Russische toptennisster Maria Sharapova heeft zich zondagavond afgemeld voor het US Open, dat maandag in New York begint. De als derde geplaatste speelster is onvoldoende hersteld van een slepende beenblessure, die ze tijdens de training opliep. Haar landgenote Daria Kasatkina neemt als 'lucky loser' haar plaats in het speelschema in.

"Helaas kan ik dit jaar niet meedoen aan het US Open", liet Sharapova via een kort bericht op Facebook weten. "Ik heb er alles aangedaan om er klaar voor te zijn, maar er was te weinig tijd. Ik zal over een paar weken in Azië terugkeren en kijk ernaar uit om het jaar gezond en sterk te eindigen."

Sjarapova, die de Nederlander Sven Groeneveld als trainer-coach in haar begeleidingsstaf heeft, is sinds haar nederlaag in de halve eindstrijd op Wimbledon in juli tegen Serena Williams uit de roulatie. Eerder deze maand zou de 28-jarige Russin bij het toernooi in Cincinnati haar rentree maken. Dat toernooi kwam voor haar echter ook al te vroeg.

Sjarapova won het US Open, het laatste grandslamtoernooi van het jaar, in 2006.

Sjarapova trekt zich terug voor US Open
Sjarapova trekt zich terug voor US Open (Foto: ANP)

KNMI beëindigt code oranje voor extreem weer

Het KNMI heeft de code oranje voor extreem weer maandagochtend vroeg ingetrokken. Code geel voor gevaarlijk weer blijft wel gehandhaafd, laat het weerinstituut weten.

De weerdienst had in Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland opgeschaald naar code oranje. Dat gebeurde met het oog op de zware onweersbuien die van zuidwest naar noordoost over het land trokken.

Het onweer zorgde op veel plaatsen voor schade. In Terwolde ging een molen na een blikseminslag in vlammen op. Ook in het Gelderse Laren brak brand uit, vermoedelijk ook na een blikseminslag. Daar lukte het brandweerlieden de getroffen woning grotendeels te redden.

De onweersbuien kunnen onder meer gepaard gaan met hagel. Ook kan plaatselijk in korte tijd veel regen vallen. In de ochtend is het volgens het KNMI tijdelijk droog, maar 's middag kunnen opnieuw onweersbuien voorkomen. "In de avond verdwijnen de buien."

KNMI beëindigt code oranje voor extreem weer
KNMI beëindigt code oranje voor extreem weer (Foto: ANP)

Stierenrennen: meer doden dan ooit

De Spaanse traditie van het stierenrennen verloopt dit jaar bijzonder bloedig. Gisteren stierf een deelnemer aan een stierenrenevenement in het stadje Cuéllar, in de regio Castilië en Léon. De zestigjarige man kreeg de hoorns van de stier in kwestie vol tegen zijn borst, hetgeen fataal bleek te zijn. Het aantal doden ten gevolg van het stierenrennen staat daarmee voor dit jaar op twaalf, het hoogste aantal sinds 2000, toen men begon met bijhouden.

Stierenrennen (niet te verwarren met stierenvechten) is een omstreden Spaanse traditie, waarbij een opgefokte stier door afgezette straten - meestal met veel publiek - wordt geleid. De toeschouwers proberen het pad van de stier te vermijden, alhoewel dat blijkbaar niet altijd met succes gebeurt. De bekendste stierenrennen worden gehouden in Pamplona, maar in veel Spaanse plaatsen staat ergens in de zomer stierenrennen wel op de agenda. Dierenorganisaties leveren al jaren kritiek op het stierenrennen, maar het gebruik blijft onverminderd populair, en weet ook steevast veel toeristen te trekken.

Justin Bieber huilt na optreden op VMA's

Justin Bieber werd overmand door emoties nadat hij zijn nieuwe single had gezongen op de MTV Video Music Awards.

Na het zingen van What Do You Mean was een bandopname te horen waarop Bieber emotioneel sprak over hoe het leven gepaard gaat met vallen en opstaan. Het horen van zijn eigen monoloog bracht de zanger op het podium aan het huilen. Net voordat presentatrice Miley Cyrus de show afkondigde was te zien dat Bieber op het podium zijn handen huilend voor zijn gezicht sloeg.

De laatste keer dat Justin op de VMA's optrad was in 2010. Momenteel werkt hij aan nieuwe muziek, afgelopen vrijdag kwam zijn nieuwe single uit. Verwacht wordt dat later dit jaar zijn nieuwe album verschijnt.

Justin Bieber huilt na optreden op VMA's
Justin Bieber huilt na optreden op VMA's (Foto: BuzzE)

Kanye West: ik wil president worden in 2020

Kanye West werd op de MTV Video Music Awards bekroond met de Michael Jackson Video Vanguard Award. De rapper greep bij de ontvangst van zijn prijs de kans aan om - onder invloed van wiet - een lange speech te geven waarin hij aankondigt president van de VS te willen worden in 2020.

West gaf tijdens zijn ellenlange speech toe dat hij wat gerookt heeft voor aanvang van het prijzengala. "Om het scherpe randje eraf te halen", zo legde hij uit. West weidde flink uit over hoe hij de wereld ziet en uitte felle kritiek op een tal van onderwerpen. Een prominent onderwerp was de haat die veel mensen richten op succesvolle artiesten als West zelf. Het zat hem dwars dat hij onlangs werd uitgejoeld tijdens een bezoek aan een honkbalwedstrijd. "Ik snap niet hoe mensen die hun hele leven werken en concerten uitverkopen op het hakblok moeten en worden beschouwd als loser." Hij belooft dan ook te vechten voor zijn muziek: "Ik zal sterven voor de kunst en waar ik in geloof. En kunst zal niet altijd beleefd zijn."

Vervolgens kwam de politicus in hem naar boven. "We gaan geen lage dunk aan onze kinderen leren. We gaan hen leren dat ze iets kunnen zijn. Ik weet niet wat ik door dit te zeggen ga verliezen maar dat maakt niet uit. Het gaat niet om mij, het gaat om ideeën. Nieuwe ideeën. Mensen met ideeën. Mensen die in de waarheid geloven. En ja, zoals jullie kunnen raden heb ik besloten om in 2020 me kandidaat te stellen als president."

Het publiek reageerde verrast op zijn monoloog, en ook presentatrice Miley Cyrus stond perplex: "Nu weten wat er gebeurt met Kanye West als hij wiet rookt. Wow", zo reageerde Miley. "Kanye West for President!"De rapper gaf geen optreden op de VMA's, maar werd bekroond voor zijn carrière met naar Michael Jackson vernoemde prijs.

Kanye West: ik wil president worden in 2020
Kanye West: ik wil president worden in 2020 (Foto: BuzzE)

Taylor Swift deelt passie met Scott Eastwood

Taylor Swift heeft zondag tijdens de MTV Music Video Awards haar nieuwe videoclip gelanceerd.

In de zwoele video voor Swifts single Wildest Dreams is een hoofdrol weggelegd voor Scott Eastwood, de zoon van Clint Eastwood die momenteel furore maakt in Hollywood. In de video spelen de twee dan ook klassieke filmsterren die niet alleen tijdens de filmopnames maar ook buiten de set passionele momenten delen.

Scott Eastwood toonde zich eerder deze week trots over de video. "Wat een geweldige tijd met Taylor Swift", schreef hij op Instagram. "Ze is niet alleen een rockster, ik ben ook trots om haar een vriendin te kunnen noemen. Ze is een geweldig persoon en die vindt je niet zo makkelijk."

Swift trad tijdens de VMA's tevens op en zong een duet met Nicki Minaj, The Night Is Still Young voordat ze haar eigen nummer Bad Blood ten gehore bracht. Swift en Minaj maakten zo duidelijk dat er geen kwaad bloed is tussen de twee, nadat er onlangs een korte woordenwisseling plaatsvond op Twitter. Swift bood toen haar excuses al aan nadat ze ten onrechte vermoedde dat Minaj haar bekritiseerde.

Taylor Swift deelt passie met Scott Eastwood
Taylor Swift deelt passie met Scott Eastwood (Foto: BuzzE)

Rechter buigt zich over Feyenoord-fans Rome

De rechter in Rotterdam buigt zich maandag over aanhangers van Feyenoord die dit jaar bij rellen in Rome betrokken zouden zijn geweest. Het gaat om in totaal 44 mannen uit het hele land. De jongste is 17, de oudste 41.

De rellen in Rome gingen vooraf aan de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in de Europa League. De supporters veroorzaakten veel schade in de binnenstad. Onder meer de Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen moest het ontgelden. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

De voetbalsupporters gooiden onder meer flessen naar de politie. Een van de mannen wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij zou een stuk zwaar knalvuurwerk richting agenten hebben gegooid.

De politie in Nederland verspreidde beelden van de verdachten om ze te kunnen achterhalen.

Rechter buigt zich over Feyenoord-fans Rome
Rechter buigt zich over Feyenoord-fans Rome (Foto: ANP)

Amber Rose bekladt zichzelf met scheldwoorden

Amber Rose en Blac Chyna maakten zondag op de MTV Video Music Awards (VMA'S) een opvallende verschijning met outfits die volgeschreven stonden met scheldwoorden.

De pakken stonden volgeschreven met woorden als slet, hoer, stripper, trut en golddigger. De twee, die naar verluidt een realityshow krijgen op MTV, wilde daarmee een statement maken tegen de eindeloze scheldpartijen die ze vooral op social media tegenkomen. "We wilden afbeelden wat iedereen altijd over ons zegt", vertelde Chyna over de actie.

Ook Rose wil duidelijk maken dat ze zich niet laat kisten door alle haat. "Ze noemen ons altijd sletten en hoeren, we willen dat gewoon omarmen. Ik heb slet boven mijn vagina geschreven staan. Was ik maar een hoer, dan was mijn sociale leven een stuk interessanter."Rose en Chyna hadden ook nog twee vrienden meegenomen die zwarte outfits droegen die volgeschreven stonden met het woord flikker.

Amber Rose bekladt zichzelf met scheldwoorden
Amber Rose bekladt zichzelf met scheldwoorden (Foto: BuzzE)

Rieten dak Laren in brand

In het Gelderse Laren heeft in de nacht van zondag op maandag brand gewoed in het rieten dak van een woning. Dat gebeurde vermoedelijk na een blikseminslag, zei een woordvoerder van de brandweer.

De bewoners van het pand waren niet thuis op het moment dat de brand uitbrak. Daarom gingen de buren met politiemensen de woning binnen om een deel van de huisraad te redden, terwijl de brandweer een oogje in het zeil hield. "Beneden was helemaal niks aan de hand", nadrukte de woordvoerder.

Om te voorkomen dat het vuur zich zou verspreiden, haalden brandweerlieden een deel van het riet weg. Die aanpak bleek succesvol te zijn. "De brand is beperkt gebleven tot het dak. De boerderij is verder helemaal intact", zei de woordvoerder. Niemand raakte gewond.

De brandweer in Gelderland moest zondagochtend ook al uitrukken voor een brand in een rieten dak. Toen brak na een blikseminslag brand uit in een woonboerderij in Elst.

Rieten dak Laren in brand
Rieten dak Laren in brand (Foto: ANP)

Hoogste berg VS krijgt oude naam terug

De hoogste berg in Noord-Amerika krijgt een andere naam. De Amerikaanse regering doopt Mount McKinley maandag om tot Denali, de oorspronkelijke naam van de ruim 6 kilometer hoge berg.

Over de naam van de berg wordt al tientallen jaren gesteggeld. De oorspronkelijke bewoners van Alaska noemden de berg Denali, wat 'De Hoge' betekent. De berg werd in 1896 echter vernoemd naar de Republikeinse politicus en latere president William McKinley.

De staat Alaska besloot al in 1975 om de berg weer Denali te noemen. Inmiddels is ook de federale regering overstag. Minister van Binnenlandse Zaken Sally Jewell gebruikt maandag in opdracht van president Barack Obama haar bevoegdheden om de berg zijn oorspronkelijke naam terug te geven.

Hoogste berg VS krijgt oude naam terug
Hoogste berg VS krijgt oude naam terug (Foto: ANP)

'Shia LaBeouf gespot met actrice'

Shia LaBeouf is meerdere malen hand in hand gespot met American Honey-actrice Sasha Lane. Dat meldt Us Weekly.

Volgens ooggetuigen leek het erop dat LaBeouf meer dan vrienden was met Lane toen ze zaterdag hand in hand werden gespot. Eerder deze maand werden ze al samen lunchend gezien. Ook deelde Lane onlangs een foto op haar Instagram met haar vermeende vlam tekenend aan een tafel. "Thuis", zo schreef ze bij de foto.

Enkele maanden geleden gingen er nog geruchten dat de acteur verloofd zou zijn met Mia Goth. Vorige maand werd echter een knallende ruzie door de camera's vastgelegd, waarop na de woordenwisseling te horen is dat LaBeouf zei dat hij haar wel kon vermoorden. De twee hadden elkaar in 2012 op de set van Nymphomaniac ontmoet en waren sindsdien aan het daten.

'Shia LaBeouf gespot met actrice'
'Shia LaBeouf gespot met actrice' (Foto: BuzzE)

Brandweer: bel alleen 112 bij noodgevallen

De brandweer in Zuid-Holland-Zuid roept mensen die last hebben van wateroverlast op alleen bij noodgevallen het alarmnummer 112 te bellen. "We kunnen relatief weinig doen aan water dat via het riool woningen binnenkomt", benadrukte het korps zondagavond laat.

Wie tijdens het noodweer de weg opgaat, doet er goed aan uit te kijken. "Putdeksels worden door het water omhoog gedrukt, waardoor er gaten ontstaan in het wegdek. Deze zijn niet altijd zichtbaar", waarschuwde de brandweer.

Eerder wees ook de VerkeersInformatieDienst (VID) automobilisten al op de risico's die gepaard gaan met het slechte weer. "Vooral aquaplaning, wateroverlast en hagel zorgen voor gevaar", liet de organisatie weten.

Brandweer: bel alleen 112 bij noodgevallen
Brandweer: bel alleen 112 bij noodgevallen (Foto: ANP)

Horrorlegende Wes Craven overleden

De legendarische horror- en cultregisseur Wes Craven is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. De filmmaker, die vooral bekend werd door zijn A Nightmare On Elm Street-films en de eveneens zeer populaire Scream-reeks, leed al geruime tijd aan een hersentumor.

Craven begon zijn loopbaan in 1972 met de cultfilm Last House On The Left. Andere succesvolle films uit zijn begintijd waren onder meer The Hills Have Eyes (1977), Deadly Blessing (1981), Swamp Thing (1982) en The Hills Have Eyes II (1984). In 1984 zou de cineast internationaal doorbreken met zijn horrorklassieker A Nightmare on Elm Street. Craven zou daarna in het horrorgenre nog meer naam weten te maken met films zoals Deadly Friend (1986), The Serpent And The Rainbow (1988), Shocker (1989) en The People Under The Stairs (1991).

In 1996 maakte ook een jongere generatie kennis met het werk van Craven toen de film Scream verscheen. De populaire slasherfilm kreeg een drietal vervolgen. In 2000 ontving de filmmaker nog een onderscheiding van zijn gehele oeuvre op het Festival van de Fantastische Film in Amsterdam.


Wes Craven in betere tijden

KNMI geeft code oranje voor deel van het land

Het KNMI heeft in de nacht van zondag op maandag code oranje gegeven voor extreem weer in de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. "Enkele zeer zware onweersbuien trekken van zuidwest naar noordoost over het land", waarschuwt het weerinstituut.

Volgens een woordvoerder van het KNMI zijn de onweersbuien "erg aan het intensiveren". Het onweer gaat volgens de organisatie gepaard met hagel en lokaal zware windstoten. Ook kan in korte tijd plaatselijk veel regen vallen.

KNMI geeft code oranje voor deel van het land
KNMI geeft code oranje voor deel van het land (Foto: ANP)

Weer vluchtelingenboot gezonken bij Libië

Zeker 37 mensen zijn zondag voor de kust van Libië om het leven gekomen toen een boot met vluchtelingen zonk. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen aan boord waren van het vaartuig.

De plaatselijke Rode Halve Maan (Rode Kruis) liet zondag weten dat er ten oosten van de hoofdstad Tripoli zeven lijken zijn aangespoeld. Later ontdekten vissers volgens een woordvoerder van de organisatie nog eens dertig lichamen in hetzelfde gebied.

Ook donderdag kwamen vluchtelingen om het leven voor de kust van het Noord-Afrikaanse land. Toen zonk een schip met migranten bij Zuwara, niet ver van de grens met Tunesië. Daarbij verloren mogelijk tweehonderd mensen het leven.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR liet vrijdag weten dat meer dan 300.000 vluchtelingen dit jaar Europa hebben bereikt via de Middellandse Zee. In heel 2014 kwamen 219.000 bootvluchtelingen via de risicovolle route.

Weer vluchtelingenboot gezonken bij Libië
Weer vluchtelingenboot gezonken bij Libië (Foto: ANP)

Justin Bieber op de bon geslingerd

Justin Bieber kon het niet laten iets te wild te scheuren met zijn nieuwe Ferrari en werd daarom door de politie aan de kant gezet. Dat meldt TMZ.

Snelheid zou een rol hebben gespeeld, maar de zanger kreeg uiteindelijk een bon voor een gevaarlijke inhaalmanoeuvre in een woonwijk en ook waren de ruiten te donker getint.

Nadat Bieber de boete kreeg kon hij verder met het inrijden van zijn nieuwe bolide.

Justin Bieber op de bon geslingerd
Justin Bieber op de bon geslingerd (Foto: BuzzE)

id Software legt glory kills uit in nieuwe Doom-game

In een interview met id Software legt de ontwikkelaar uit hoe de zogenaamde glory kills werken in de nieuwe Doom-game. Dit zijn melee-finishers waarmee je op gruwelijke wijze korte metten maakt met vijanden.

In een exclusief interview dat Bethesda op E3 hield met id Software, wordt uit de doeken gedaan wat glory kills precies inhouden. Dit is een nieuwe combat-mechanic die de speler in staat stelt om een gewonde tegenstander met een finishing move af te maken. Het heeft wel wat weg van fatalities uit Mortal Kombat.

De heren van het Doom-team leggen uit dat het gaat om zeer korte animaties waarin je op talloze manieren je tegenstander kunt slopen. In de beelden is te zien dat vijanden een soort highlight vertonen zodat je weet wanneer je met een melee-finisher kunt toeslaan. Er worden verschillende finishers getoond, waaronder een curb stomp met de tegenstander zijn eigen been, tot het volledig uit elkaar trekken van een vijand.

De nieuwe Doom komt in Q1 of Q2 van 2016 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Als je geen zin hebt om het interview zelf te bekijken: gameplaybeelden vanaf 0:05 tot 0:24, 1:07 tot 1:56 en 3:01 tot 3:41.

Politiesite plat: geen ddos-aanval maar hele grote foto

Zondag stuurde de politie het bericht de wereld in dat hun website plat lag door een cyberaanval: doordat vanuit heel veel verbindingen om informatie van de site werd gevraagd, legde deze het loodje. Dat is ongeveer wat er gebeurt bij een zogeheten distributed denial of service (ddos)-aanval. Maar ook wanneer oom agent een veel te grote foto van ettelijke MB's op de site zet en half twitterend Nederland erop klikt.

Het ging om een foto van een overleden vrouw die in een koffer in de Maas bij Maastricht was gevonden. Rond halfvier zondagmiddag werd er een opsporingsbericht geplaatst met een link naar de foto. Binnen een uur klapte politie.nl eruit. Mensen die aangifte via internet wilden doen waren tot ver in de avond de sigaar.

"Het was een grote foto, veel megabytes", aldus een politiewoordvoerder zondagavond laat tegen Het Parool. "Het verhaal werd bovendien door duizenden mensen tegelijk bekeken. We hebben de foto verkleind en dat lijkt te werken. De site is stabiel." Om hoeveel MB het aanvankelijk ging werd er overigens niet bij verteld.

Het aangepaste opsporingsbericht is hier te vinden. Met het uitdrukkelijke verzoek om de betreffende afbeelding niet hier op FOK! te plaatsen. Niet omdat-ie nog steeds zo groot is want dat is-ie niet, maar omdat niet iedereen die hier langskomt de foto hoeft te zien.

Zootje ouwe Weblogservers
Zooitje ouwe Weblogservers (foto: Mannee/FOK.nl)

Miley Cyrus deelt naaktfoto voor MTV Awards

Miley Cyrus heeft met een naaktfoto laten weten dat ze zo goed als klaar is voor de presentatie van de MTV Video Music Awards (VMA's). De 22-jarige zangeres deelde zondagochtend een selfie op Instagram waarop ze naakt voor de spiegel in de badkamer staat.

De zangeres presenteert zondagavond de MTV Music Awards. "Als je de gastvrouw bent voor de VMA's moet je er vroeg zijn!!!!!", schrijft ze bij de foto waarop ze in haar ogen wrijft.

In 2013 maakte ze op het evenement al een onvergetelijke indruk door schaars gekleed tegen Robin Thicke op te dansen. Tijdens de editie in 2014 stuurde ze een 22-jarige dakloze het podium op om haar prijs voor beste video van het jaar in ontvangst te nemen. Ze wilde daarmee aandacht vragen voor dakloze jeugd.

 

 

When yiew da host so you gotta get to the vmas early AF!!!!!

Een foto die is geplaatst door Miley Cyrus (@mileycyrus) op30 Aug 2015 om 11:21 PDT

Brutale mensen...

Onhandig als ik ben, bezocht ik van de week op een van de drukste momenten de supermarkt. Ik zal geen namen noemen, maar deze winkelketen bevindt zich in de onderste regionen van de prijssector en draagt een donkerblauw met wit logo. Het is, ondanks dat de we economisch in de lift zitten, een van de drukst bezochte supermarkten in ons dorp. Dat kan twee dingen betekenen: of de mensen zijn financieel minder uit de crisis dan we denken, of we maken onze naam als Nederlander waar en zijn gewoon superzuinig. Ik val onder beide categorieën.

'Klemrijden Mocro's is racisme'

Een actie van boze boeren in de buurt van Eemnes zorgt naderhand voor veel ophef. Met hun trekkers blokkeerden de boeren diverse wegen, zodat een geparkeerde auto met drie Marokkaanse Nederlanders erin niet kon wegrijden.

Zo'n twintig boze boeren blokkeerden woensdag de Zuidpolder van Eemnes met hun trekkers, schrijft RTV Utrecht. Ze wilden zo voorkomen dat geparkeerde auto kon wegrijden, omdat ze vermoedden dat de drie inzittenden dieven waren.

Er is de laatste jaren veel landbouwgereedschap in de polder gestolen en woensdagavond rond 21.00 uur stond er weer een verdachte auto in de berm. Omdat de boeren lang op de politie moesten wachten, hebben ze uit onvrede de polder geblokkeerd zodat de auto niet weg kon rijden. Uiteindelijk verscheen de politie en vond niets strafbaars in of bij de auto. De drie mannen konden daarna hun weg vervolgen.

Achterlijk
'Racisme!' is de reactie van politiek-correct Nederland. Opiniemaker Zihni Özdil noemt de boeren 'achterlijke kneuters' en trekt een vergelijking met de Friezen na de moord op Marianne Vaatstra. Die begonnen in 1999 een hetze tegen asielzoekers in de nabije regio, maar in 2012 bleek dat de blanke Jasper S. de moord op zijn geweten had.

Özdil spreekt van 'xenofoob en hypocriet provincialisme'. De boeren zijn echter trots op hun actie, bericht de Gooi- en Eemlander. 'Wie weet wat je hebt voorkomen. We hebben hier nogal last van gereedschapdiefstal. Of ze wachtten tot er in het schemerdonker een meisje voorbij fietste (…) Ze hadden ook schapen kunnen stelen. Het offerfeest staat voor de deur.' De boeren zeggen er een 'boeren-app' op na te houden. Ze seinen elkaar in als er sprake lijkt te zijn van rottigheid. 

Stank voor dank
Weblog GeenStijl denkt er het hunne van: 'De polder is minder no-go area voor lichtgetintiërs dan bepaalde wijken in de grote stad no-go area's zijn voor vrouwen, transgenders en homoseksuelen', schrijft de website. 'Is zo'n boerenwacht wenselijk? Nee, absoluut niet. In de ideale maatschappij regelt de politie dit soort zaken. Maar ja, die is totaal weg bezuinigd van het platteland. Blijkbaar heeft Eemnes, dankzij chronische diefstal aldaar, de behoefte om haar eigen veiligheid en rust te organiseren, omdat de overheid daarin tekort schiet. Als dank worden ze uitgescholden voor racisten.'

Guild Wars 2 nu gratis te downloaden

Guild Wars-ontwikkelaar ArenaNet heeft tijdens PAX Prime aangekondigd dat het Guild Wars 2 gratis beschikbaar stelt als download. De aankondiging komt in de aanloop naar de eerste uitbreiding van Guild Wars 2, Heart of Thorns, die op 23 oktober uitkomt.

Hoewel in de gratis versie de basisgame qua content geen beperkingen kent, zitten er wel enkele restricties aan ten opzichte van mensen die met een betaald account spelen. Zo heb je met de gratis versie minder character slots en minder bag slots. ArenaNet-topman Mike O'Brien: "We maken de basisgame gratis omdat we er vertrouwen in hebben dat iedereen die de game waardeert, ook de aankomende uitbreiding Heart of Thorns zal willen spelen. Zodra mensen de uitbreiding aanschaffen, zullen alle voorgenoemde restricties ook komen te vervallen."

Guild Wars 2 is inmiddels meer dan vijf miljoen keer verkocht sinds de release in 2012. Collega jogy schreef nog een preview over het bètaweekend van Heart of Thorns. De uitbreiding wordt over drieënhalve week gereleased en moet €44,99 gaan kosten. De gratis versie van Guild Wars 2 kun je na registratie verkrijgen via de website.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.