Competitieve samenleving reden voor zelfmoord jongeren

Veel jongeren in Japan plegen op de eerste schooldag zelfmoord. De reden hiervoor is dat jongeren zichzelf steeds weer moeten bewijzen. Haak je af door niet mee te pesten, dan ben jij de volgende.

Masa is een jongen uit Japan die de sfeer niet kon verdragen. Het is dat zijn moeder begripvol was en hem thuis hield, anders was hij ook een van de tientallen jongeren die op 1 september zelfmoord zou gaan plegen. Tegenwoordig schrijft hij voor een krant die jongeren probeert te helpen om van zelfmoordgedachtes af te komen. 

Een leraar genaamd Shikoh Ishii, richtte 17 jaar geleden een organisatie op om suïcidale leerlingen te helpen. Volgens Ishii komt de angst door de slechte sfeer op de scholen. 'De grootste reden is de competitieve samenleving. Je moet altijd strijden, zelfs tegen je eigen vrienden'. 

Volgens Ishii is de cultuur binnen de school de oorzaak van de samenleving. 'Toen ik zelf zelfmoordneigingen had, voelde ik me hulpeloos. Ik haatte alle regels op school. Nee, dan praat ik niet over de regels van de school zelf, maar die tussen de leerlingen golden.' 'Je moest machtsstructuren bestuderen om niet gepest te worden. Je moet bijvoorbeeld zelf ook meepesten, anders zien zij jou niet als een van hen en word jij zelf ook gepest.'