Athletic Club vernedert FC Barcelona in strijd om Supercopa

Redactie

Athletic Club heeft vanavond voor een verrassing gezorgd. De ploeg was vele malen beter dan FC Barcelona en won overtuigend met 4-0. Barcelona startte met verrassende namen tegen Athletic Club. Trainer Luis Enrique liet sterkhouders Ivan Rakitic, Andres Iniesta en Sergio Busquets op de bank beginnen. Hierdoor vormden Rafinha, Sergi Roberto en Javier Mascherano de middelste linie van de Spaanse grootmacht.

Aan alles was te merken dat de Catalanen niet met zijn elf sterkste spelers aan het duel begon. De ploeg had moeite met het felle en agressieve spel van Athletic en kon de bal niet lang in bezit houden. De spelers van de thuisploeg oogden een stuk gretiger en troefden Barcelona op ieder front af.

Al vroeg in de wedstrijd leidde dit tot een voorsprong voor Athletic. Op schitterende wijze was het Mikel San Jose die van grote afstand Marc Andre Ter Stegen verschalkte. De doelman kwam ver uit zijn doel en kopte een lange bal terug richting de middenlijn. Daar nam San Jose de bal aan, liet hem één keer stuiteren en schoot de bal strak over de doelman het net in.

Na de openingstreffer bleef de thuisploeg druk zetten en kon Barcelona maar niet in zijn spel komen. Na rust bracht Luis Enrique Andres Iniesta binnen de lijnen, maar de wissel veranderde weinig aan het spelbeeld. Acht minuten na rust was het Aritz Aduriz die de score via een kopbal verdubbelde. Merino Sabin omspeelde Dani Alves op de linkerflank en gaf de bal hoog voor. Aduriz troefde Mascherano af in de lucht en kopte de bal tegendraads achter Ter Stegen.

Niet veel later was het opnieuw Aduriz die het nog erger maakte voor Barcelona. Na geklungel in de defensie van de bezoekers belandde de bal voor de voeten van de aanvaller, die niet twijfelde en van dicht bij hard uithaalde.

Barcelona had geen antwoord op het vechtende Athletic. De ploeg was geen schim van zijn kunnen en maakte een machteloze indruk. De voorhoede kon niet worden bereikt en Lionel Messi, Luis Suárez en Pedro kwamen niet in het spel voor.

Twintig minuten voor tijd kreeg Aduriz de opgelegde mogelijkheid om zijn hattrick compleet de maken. De aanvaller mocht vanaf elf meter aanleggen nadat Alves een overtreding had begaan in het strafschopgebied. De Spanjaard faalde niet en schoot zijn derde van de avond binnen.

Door de 4-0 overwinning heeft Athletic de Spaanse Super Cup binnen handbereik. Aankomende maandag vindt de return plaats in Camp Nou. Barcelona zal er alles aan moeten doen om de achterstand goed te maken.