Totilas kampt met 'Robben-blessures' en is maanden uitgeschakeld

Boris (borisz)

Totilas, het dressuurpaard waarmee Edward Gal in 2010 drie wereldtitels behaalde, zien we wellicht niet meer terug in de wedstrijdarena. Het paard heeft een botontsteking en is zeker vier tot vijf maanden uitgeschakeld. Het paard kwam afgelopen donderdag tijdens het EK met Matthias Rath op zijn rug nog wel in actie op de Grand Prix, maar na deze proef werd besloten om hem niet meer te laten starten in het verdere toernooi. 

Zaterdag werd de vijftienjarige Totilas door de MRI gehaald en daar werd de botontsteking vastgesteld. "Hij kampt voortdurend met Robben-blessures", aldus Sjef Janssen, trainer van het toppaard. "Het is de ene blessure na de andere. We hebben hem wel weer aan de praat gekregen. Maar je wordt er helemaal tureluurs van. Misschien moeten we hem z'n oude dag gunnen." Volgens de ex-bondscoach van het Nederlands dressuurteam valt niet uit te sluiten dat daarmee de loopbaan van Totilas in de dressuursport ten einde is.

Totilas maakte tijdens het Europees kampioenschap zijn rentree op topniveau na langdurig blessureleed. Hij presteerde met Rath niet slecht, maar dat kon niet voorkomen dat Duitsland van de eerste naar de derde plaats zakten in het landenklassement. Kort na de proef bleek het paard een blessure te hebben aan een achterbeen en besloot de Duitse ploeg het paard uit de wedstrijd te halen.