IS-leider had Amerikaanse als seksslaaf

De Amerikaanse hulpverlener Kayla Mueller is regelmatig seksueel misbruikt door de hoogste leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi. Dat hebben haar ouders gezegd in een interview dat de Amerikaanse nieuwszender ABC News vrijdag uitzond.

De 26-jarige Mueller werd in augustus 2013 door IS ontvoerd in Syrië. Ze werd anderhalf jaar gegijzeld en stierf in februari, waarschijnlijk toen haar onderkomen werd gebombardeerd. IS gaf kort daarna foto's van haar dode lichaam vrij.

Volgens ABC News bracht de IS-leider Mueller persoonlijk naar een ander kopstuk van Islamitische Staat, de Tunesiër Abu Sayyaf. In zijn huis zou ze gevangen zijn gehouden. Al-Baghdadi kwam geregeld op bezoek. Hij nam Mueller mee naar zijn kamer, waar ze als seksslaaf diende.

Yezidi-meisje
Bij Abu Sayyaf zaten onder anderen ook twee yezidi-meisjes vast, die later wisten te ontsnappen. Eén van beide meisjes, 14 jaar oud, vertelde de Nederlandse journalist Judit Neurink over de praktijken van de IS-leider. Amerikaanse inlichtingendiensten, die ook met het meisje hebben gesproken, bevestigen het verhaal. Het meisje vertelde dat Mueller haar vaak huilend vertelde wat er was gebeurd.

Kayla Mueller werkte als hulpverlener in het grensgebied van Syrië en Turkije. Ze werd ontvoerd toen ze op de terugweg was van een bezoek aan de Syrische stad Aleppo. Na haar dood joegen de Verenigde Staten op Abu Sayyaf. Met succes; commandotroepen schoten hem tijdens een speciale operatie dood.