FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 oktober 2014

'Cameron moet niet aan vrij verkeer EU komen'

De Britse premier David Cameron moet niet willen tornen aan het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie. Dat heeft de aftredende voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie zondag gezegd in een interview met de BBC.

"Vrij verkeer is een zeer belangrijk principe binnen de Europese interne markt", aldus Barroso. "Mijn sterke advies aan Groot-Brittannië is om dat principe niet in twijfel te trekken."

Cameron wil volgens verschillende bronnen het aantal laaggeschoolde migranten uit andere lidstaten van de EU beperken.

'Cameron moet niet aan vrij verkeer EU komen'
'Cameron moet niet aan vrij verkeer EU komen' (Foto: ANP)

Vier aanhoudingen rond Friese voetbalderby

De politie heeft zondag vier Heerenveen-fans aangehouden wegens mishandeling, bedreiging en baldadigheid rondom de wedstrijd tussen Heerenveen en Cambuur. Kort voor de wedstrijd moest de mobiele eenheid even ingrijpen bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Een groep Heerenveen-supporters zocht de confrontatie met die van Leeuwarden, maar dat wist de ME met 'gepast geweld' te voorkomen, laat de politie weten.

Een 20-jarige man uit Drachten werd voor de wedstrijd aangehouden bij het stadion op verdenking van mishandeling van een steward en het bezit van zwaar vuurwerk. Na de wedstrijd werden twee mensen aangehouden bij het stadion. Een 30-jarige man uit Heerenveen wegens mishandeling en een 24-jarige plaatsgenoot wegens bedreiging. Een 20-jarige Heerenvener werd opgepakt voor baldadigheid. Het viertal is in een cel gezet om te worden verhoord.

De Friese derby bleef overigens onbeslist, Heerenveen en Cambuur bleven na een enerverende wedstrijd steken op 2-2. De wedstrijd begon met een record. Doelman Leonard Nienhuis haalde Mark Uth al na negen seconden onderuit in het strafschopgebied, waarop de snelst gegeven strafschop ooit in de Eredivisie volgde. Cambuur bezet de derde plek in de Eredivisie met zestien punten. Heerenveen staat zesde met vijftien punten.

Sevilla tweede na winst op Elche

Sevilla is gestegen naar de tweede plaats in de Primera División. De houder van de Europa League won zondag de uitwedstrijd tegen Elche met 2-0 en komt daardoor na acht voetbalwedstrijden op een totaal van negentien punten. Alleen koploper FC Barcelona staat er beter voor met 22 punten uit acht duels.

Sevilla maakte het verschil pas in de tweede helft. Carlos Bacca opende na een uur spelen de score, Kevin Gameiro maakte er een kwartier voor tijd 0-2 van. Valencia liet eerder op de dag de kans liggen om de tweede plaats voor zich op te eisen. Uit bij Deportivo la Coruña werd een kansloze 3-0 nederlaag geleden.

'Mogelijk Russische commando's op Zweeds eiland'

Het Zweedse leger heeft een onbekend vaartuig in territoriale wateren gesignaleerd. Volgens experts zou het gaan om een groep Russische spetsnaz (commando’s –red).

Afgelopen vrijdag signaleerde het Zweedse leger het onbekende object voor de eerste keer. In de nabijheid van de plaats van signalering ligt een olietanker, die zijn Automatische Identificatiesysteem heeft uitgeschakeld. Deze boot is afkomstig uit Rusland.

Ten tijde van de Koude Oorlog gebruikte Rusland vaker lege olietankers als basis voor kleine onderzeeërs of ondersteuningspunten voor spetsnaz. Zweden heeft momenteel 15 oorlogsbodems ingezet om het onbekende object op te sporen.

De expert, die werkzaam is voor Zweedse inlichtingendiensten, zegt dat de spetsnaz speciale duikapparatuur hebben, waardoor geen luchtbellen tevoorschijn komen aan het wateroppervlak. Hij vermoedt dat ze naar een eiland zijn gezwommen en daar wachten op hulp van Russische agenten in Zweden.

Speel als een snee brood in I am bread

Originaliteit is ver te zoeken in gameland en dat weet Bossa Studios maar al te goed. De makers van Surgeon Simulator komen nu met een broodsimulatiegame, een epische en emotionele zoektocht naar het tostiapparaat.

In I am bread speel je een snee brood en is het doel om geroosterd te raken. Hiervoor moet je de broodnodige stunts uithalen om je weg naar de pan of toaster te vinden. Onderweg kom je allerhande gevaren tegen waar de honden geen brood van lusten.

Het lijkt er op dat je alle vier hoeken van je boterham kan besturen om te interacteren met huishoudelijke apparaten en objecten. In die zin lijkt de gameplay veel weg te hebben van die in Octodad.

Broodje aap? Dacht 't niet, bekijk onderstaande trailer voor gameplaybeelden van I am bread. De game lijkt in ieder geval uit te komen voor Xbox, gezien de knoppen die we in de trailer zien.

Toch twijfels over identiteit Jack the Ripper

De identiteit van de beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper lijkt toch niet te zijn achterhaald. Een wetenschapper die beweerde dat hij na DNA-onderzoek wist wie er schuil ging achter de gegeven naam, zou een fout hebben gemaakt. Hij heeft waarschijnlijk een komma op de verkeerde plek gezet, waardoor zijn berekening niet zou kloppen. Dat hebben Britse media zondag gemeld.

In september leek het 126 jaar oude misdaadgeheim opgelost. Een van de slachtoffers in 1888 had een sjaal, waarop DNA zou zijn gevonden van hemzelf en van kapper Aaron Kosminski, een Poolse immigrant. Die was destijds al in beeld als een van de drie belangrijkste verdachten, maar er kon niks worden bewezen. Toch werd hij in een gekkenhuis gestopt vanwege zijn schizofrenie en hallucinaties. Hij overleed aan een ziekte toen hij 53 was.

Toch twijfels over identiteit Jack the Ripper
Toch twijfels over identiteit Jack the Ripper (Foto: ANP)

1,35 miljoen dollar voor motor uit Easy Rider

De motor waarop Peter Fonda rondreed in de filmklassieker Easy Rider is verkocht voor 1,35 miljoen dollar. De tweewieler werd zaterdagavond geveild en ging na een ware biedoorlog naar een anonieme bieder, laat een woordvoerder van het Amerikaanse veilinghuis Profiles in History weten.

Voor het in 1969 verschenen Easy Rider werden vier motoren gemaakt. Slechts een bleef er over en die werd voor de veiling van de hand gedaan door de Amerikaanse zakenman Michael Eisenberg. Hij kocht de motor voor zijn restaurant, dat Easy Rider als thema had. Hij runde de tent met Fonda en Easy Rider-collega Dennis Hopper.

Een man in Texas bestrijdt de authenticiteit van de motor echter. Hij beweert dat ook hij in bezit is van een van de overgebleven motoren.

'Grote spaarders in euro's moeten betalen'

Verschillende Amerikaanse en Europese banken vragen hun grote institutionele klanten om een vergoeding wanneer ze grote bedragen sparen in euro's. Daarmee berekenen ze de rente door die ze zelf moeten betalen wanneer ze euro's stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De centrale bank hanteert al enige tijd een negatieve depositorente van 0,2 procent. Dat wil zeggen dat banken moeten betalen wanneer ze hun geld daar onderbrengen, in plaats van dat ze een vergoeding krijgen. Met de stap wil de ECB de banken aanjagen om het geld uit te lenen in plaats van het weg te zetten.

Amerikaanse financiële concerns als JPMorgan Chase en Goldman Sachs zijn inmiddels begonnen met het vragen van een vergoeding op hun eurodeposito's. Bank of New York Mellon begon daar begin oktober al mee en zag klanten hun deposito's verkleinen. Credit Suisse heeft klanten verteld dat het negatieve rentes 'op alle valuta' zal doorberekenen en HSBC is volgens ingewijden van plan er binnenkort mee te beginnen.

Familie Boyzone-ster wil antwoorden over zijn dood

De familie van wijlen Stephen Gately wil een privédetective in de arm nemen. De nabestaanden van de vijf jaar geleden overleden Boyzone-zanger hopen zo duidelijkheid te krijgen op nog altijd onbeantwoorde vragen over zijn dood. Zijn echtgenoot weigert namelijk mee te werken, schrijven Britse media op basis van boulevardkrant The Sun.

Gately overleed op 33-jarige leeftijd tijdens een vakantie op Mallorca aan een longoedeem veroorzaakt door een hartaanval. Zijn broer laat weten dat de echtgenoot van de zanger, Andrew Cowles, echter nooit volledige heeft verteld wat er is gebeurd op de avond voordat hij dood werd gevonden in hun appartement. De familie en Cowles ruziën nog steeds over de verdeling van Gatelys erfenis ter waarde van 1,5 miljoen pond, bijna twee miljoen euro.

"We zijn van plan een privédetective in te schakelen nadat zijn erfenis verdeeld is", zegt Gatelys broer Tony. "Stephen was alles voor me. Hij was mijn oudere broer, ik keek heel erg tegen hem op."

Brandts: "We zijn bestolen"

FC Dordrecht verloor eerder vandaag met 1-3 van FC Utrecht. Trainer Ernie Brandts had na afloop van de wedstrijd de grootste moeite om zich neer te leggen bij de uitslag. Daarmee refereerde hij naar het arbitrale kwartet.

"We zijn bestolen", was de duidelijke taal van Brandts. Deze uitspraak was gebaseerd op een onbestrafte handsbal van FC Utrecht-verdediger Timo Letschert. De Domstedelingen gingen toen al met 1-0 aan de leiding. "Het was een zuivere strafschop en daarbij had hij, met al geel opzak, uit het veld gestuurd moeten worden. Dan krijg je een andere wedstrijd."

De Dordtenaren slaagden er dit seizoen nog niet in om de punten in eigen huis te houden en staan daardoor op de zeventiende plaats in de Eredivisie. Brandts: "We scoren moeilijk en geven te makkelijk goals weg, maar met deze nederlaag kan ik moeilijk leven. Ons doel is simpel: we moeten geen 18e worden."

Uitslagen Eredivisie speelronde 9

Het was opnieuw een knotsgek weekend in de eredivisie. Dit weekend waren we getuige van de snelste penalty ooit en maar liefst drie prachtige eigen goals. NAC Breda speelde tachtig minuten tegen een man meer, maar wist niet te winnen. Bovenin staat PSV vier punten los.

Het weekend begon in Eindhoven. De voetbalshow van PSV draaide in de eerste helft aardig en Adam Maher liet even wat van zijn talent zien bij een prachtige 3-0. In de tweede helft dachten ze echter aan vervroegd verlof, wat resulteerde in dezelfde eindstand.

Willem II speelde bij vlagen erg mooi voetbal, maar succesvol was het niet. Vitesse scoorde maar liefst vier keer. Bruno Andrade waande zich even Robin van Persie toen hij Ben Sahar volledig over het hoofd zag op weg naar de 2-2. Vitesse liep daarna uit naar 1-4.

Feyenoord had grote moeite met Heracles. De hekkensluiter kwam tot 2-1. De grote man heette Elvis Manu, die beide goals scoorde.

De laatste wedstrijden op de avond eindigen allebei in 1-1. Twente speelde een fantastische eerste helft tegen Ajax, maar in de tweede helft domineerde de viervoudig landskampioen en Kolbeinn Sigthorsson scoorde een prima doelpunt. NAC Breda kwam maar tot 1-1 na 80 minuten met een man meer te staan. Verdediger Kanon kreeg rood, waarna Adnane Tighadouini de penalty miste. NAC kwam toch nog op 1-0, maar topscorer Michiel Kramer maakte gelijk.

Op zondag was het derbydag. In Friesland waren er anti-friese spandoeken te zien en Nederlandse vlaggen, maar Friesland en anti-Friesland bleven in evenwicht. Heerenveen kreeg al na acht seconden een penalty, de snelste ooit. Marlon Pereira scoorde een eigen goal en Heerenveen leek in een zetel te zitten. Cambuur boog het echter om en zo werd het 2-2. Die andere derby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle kende wel een winnaar. Het werd uiteindelijk 3-2 voor de thuisclub.

Tussen Dordrecht en Utrecht was er weer een eigen goal. Josimar Lima scoorde de 0-2 bij zijn eerste basisplaats. Uiteindelijk werd het 1-3. Groningen en Excelsior wisten in een doodsaaie wedstrijd elkaar in balans te houden. Ook hier was nog een eigen goal te bewonderen. Maikel Kieftenbeld scoorde de 0-1. Eric Botteghin staat ook centraal achterin in Groningen, maar hij maakte uiteindelijk gelijk.

Programma

Thuis Uit Datum Uitslag
PSV AZ 18 okt 2014 3-0
Willem II Vitesse 18 okt 2014 1-4
Feyenoord Heracles 18 okt 2014 2-1
FC Twente Ajax 18 okt 2014 1-1
NAC Breda ADO Den Haag 18 okt 2014 1-1
SC Heerenveen SC Cambuur 19 okt 2014 2-2
Go Ahead Eagles PEC Zwolle  19 okt 2014 3-2
FC Dordrecht FC Utrecht 19 okt 2014 1-3
FC Groningen Excelsior 19 okt 2014 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 9 7 0 2 21 25 - 7
2 Ajax 9 5 2 2 17 17 - 11
3 SC Cambuur 9 4 4 1 16 17 - 13
4 PEC Zwolle 9 5 1 3 16 16 - 12
5 FC Twente 9 3 6 0 15 16 - 10
6 sc Heerenveen 9 4 3 2 15 13 - 9
7 Vitesse 9 4 2 3 14 24 - 16
8 Feyenoord 9 4 2 3 14 14 - 7
9 AZ 9 4 1 4 13 13 - 15
10 FC Utrecht 9 4 1 4 13 12 - 14
11 FC Groningen 9 4 1 4 13 10 - 15
12 Willem II 9 4 0 5 12 12 - 14
13 Go Ahead Eagles 9 3 2 4 11 13 - 17
14 Excelsior 9 2 4 3 10 11 - 15
15 NAC Breda 9 2 3 4 9 12 - 23
16 ADO Den Haag 9 1 4 4 7 12 - 17
17 FC Dordrecht 9 1 2 6 5 9 - 21
18 Heracles Almelo 9 1 0 8 3 13 - 23

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Michiel Kramer ADO Den Haag 7 9
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 6 9
Mark Uth sc Heerenveen 6 9
Memphis Depay PSV 5 5
Abiola Dauda Vitesse 5 7
Mitchell te Vrede Feyenoord 5 8
Luc Castaignos FC Twente 5 9
Adam Maher PSV 5 9
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 4 8
Michael de Leeuw FC Groningen 4 8

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
ADO Den Haag FC Dordrecht 24 okt 2014 20.00
Vitesse NAC Breda 25 okt 2014 18.30
AZ FC Groningen 25 okt 2014 19.45
Heracles Almelo Willem II 25 okt 2014 19.45
Ajax Go Ahead Eagles 25 okt 2014 20.45
SC Cambuur Feyenoord 26 okt 2014 12.30
FC Utrecht PSV 26 okt 2014 14.30
PEC Zwolle sc Heerenveen 26 okt 2014 14.30
Excelsior FC Twente 26 okt 2014 16.45

Kieftenbeld: "Het was vandaag niet goed genoeg"

FC Groningen beleefde een sombere middag. De formatie van trainer Erwin van der Looi wist tegen Excelsior een moeizaam gelijkspel (1-1) uit het vuur te slepen, wat de Groningse formatie een fluitconcert van de eigen achterban opleverde.

Na afloop van de wedstrijd stond aanvoerder Maikel Kieftenbeld met een treurig gezicht voor de camera van FOX Sports. "Het was vandaag niet goed genoeg om Excelsior te verslaan", concludeerde de captain, die de Rotterdammers in het zadel hielp door eigen goal te maken. "Dat hadden we vooraf erg gehoopt, maar we hebben het op het moment moeilijk. Het enige wat we kunnen doen is hard werken. We kunnen onszelf overigens geen gebrek aan werklust verwijten."

Het nieuwe systeem bij FC Groningen leverde dus nog niet het gewenste resultaat op. "In de eerste helft was er wel veel actie voor het doel, we kregen veel kansen en hadden doelpunten moeten maken. Maar het kan ook niet zo zijn dat het met het nieuwe systeem opeens vlekkeloos loopt."

Bestand met Boko Haram wankelt door nieuw geweld

De aangekondigde vrijlating van de ruim tweehonderd schoolmeisjes die door het Nigeriaanse Boko Haram worden vastgehouden staat op losse schroeven. De wapenstilstand die de extremistische beweging en de Nigeriaanse regering afgelopen week zouden hebben gesloten is de voorbije dagen alweer meermalen geschonden, melden het Duitse persbureau dpa en de Nigeriaanse krant Vanguard.

Vermoedelijke Boko Haram-strijders hebben volgens de krant vrijdag minstens achttien inwoners van enkele dorpen in de noordelijke deelstaat Borno omgebracht. Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen niet opgeëist. Ook over het staakt-het-vuren waarvan het leger vrijdag gewag maakte heeft de radicaalislamitische beweging nog met geen woord gerept. Deskundigen sluiten volgens persbureau dpa niet uit dat afsplitsingen van Boko Haram of gewone criminelen de overvallen op de dorpen hebben gepleegd.

Het Nigeriaanse leger maakt uit het nieuwe geweld op dat van een wapenstilstand geen sprake is, zouden bronnen bij de veiligheidsdiensten dpa hebben toevertrouwd. Dat zou ook betekenen dat het lot van de gegijzelde tienermeisjes weer even onzeker is als voorheen.

Luiten derde op World Matchplay

Golfer Joost Luiten heeft de World Matchplay afgesloten op de derde plaats. Op golfclub The Londen in Kent klopte hij in de strijd om het brons de Zuid-Afrikaan George Coetzee.

Spannend was de strijd wel tussen Luiten en Coetzee, want na achttien holes was de stand gelijk. Op de eerste extra hole deed de Nederlander het echter beter waardoor hij de strijd won. De titel was voor de Fin Mikko Ilonen, die in de halve finale nog te sterk was voor Luiten. Hij klopte in de finale de Zweed Henrik Stenson.

'Benedictus weigerde conservatieven te steunen'

Conservatieve deelnemers aan de afgelopen synode van de rooms-katholieke kerk hebben tevergeefs een beroep gedaan op emeritus paus Benedictus XVI. De voorganger van paus Franciscus weigerde het behoudende kamp zijn steun, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

Benedictus, die zijn ambt neerlegde om zich aan het gebed te wijden, schaarde zich volgens de krant tijdens de synode ondubbelzinnig achter zijn opvolger. Hij gaf de conservatieve geestelijken die zijn gezag voor hun zaak wilden lenen nul op het rekest.

De Duitse emeritus paus geldt als een behoudender man dan de Argentijnse Franciscus. De huidige paus, die een opener en bescheidener kerk voorstaat, hoopte dat de zondag afgesloten synode de kerkelijke voorschriften over huwelijk en seks zou versoepelen. Franciscus heeft de afgelopen jaren medestanders gewonnen, maar de conservatieven trokken ditmaal nog aan het langste eind.

VN boos op Congo om uitzetten mensenrechtengezant

De uitwijzing door Congo van de mensenrechtengezant van de Verenigde Naties voor dat land heeft de woede gewekt van diens chef. Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Raad al-Hussein verwijt de Congolese regering wraak te nemen op de boodschapper van slecht nieuws.

De regering in Kinshasa verklaarde VN-gezant Scott Campbell donderdag persona non grata. Een dag eerder had Campbell een rapport uitgebracht over mensenrechtenschendingen door Congolese ordetroepen. Volgens Zeid zijn twee medewerkers van Campbell de afgelopen dagen 'ernstig bedreigd'.

Kinshasa moet Campbells 'schokkende bevindingen onderzoeken en de daders voor de rechter brengen in plaats van te proberen de leider te straffen van het team dat het onderzoek heeft gedaan en het rapport heeft opgesteld', zei Zeid.

Oppositie Mozambique verwerpt verkiezingsuitslag

De Mozambikaanse oppositie accepteert de uitslag van de presidentsverkiezingen niet. Volgens de oppositiepartijen is de overwinning van de regerende Frelimo-partij niet eerlijk tot stand gekomen.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar Frelimo-kandidaat Filipe Nyusi heeft volgens de kiesraad een straatlengte voorsprong op zijn rivalen. Nyusi zou 62 procent van de tot dusver getelde stemmen hebben gekregen. Afonso Dhlakama van aartsrivaal Renamo moet het doen met 32, en Daviz Shimango van de Democratische Beweging Mozambique met slechts tien procent.

Dhlakama en Shimango klagen dat de verkiezingen door onregelmatigheden zijn ontsierd. Beide oppositieleiders broeden op gerechtelijke stappen. Renamo pleit voor een regering van nationale eenheid om de dreiging van geweld tussen de aanhangers van Frelimo en de oppositie af te wenden. Frelimo en Renamo vochten in de vorige eeuw jarenlang om de macht.

Buitenlandse waarnemers verklaarden vrijdag dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn verlopen. Ze constateerden wel wat onregelmatigheden, maar stelden vast dat die de uitslag niet hebben vertekend.

Van Gerwen voorkomt dubbelslag Wade

Michael van Gerwen heeft voorkomen dat James Wade in één weekend twee Player Chamionships kon winnen. In de herhaling van de finale van de World Grand Prix van vorige week was Van Gerwen met 6-2 te sterk voor de Engelsman. Wade won zaterdag nog de Player Championship door in de finale met 6-5 van Kim Huybrechts te winnen. 

Wade versloeg zaterdag in de halve finale nog Gary Anderson mey 6-4. Huybrechts won de halve finale met 6-3 van Van Gerwen. Het was voor Wade zijn tweede toernooizege in 2014. Eerder dit jaar won hij de European Tour op Gibraltar. 

Benito van de Pas kende zaterdag ook een goede dag. Big Ben haalde de kwartfinale waar hij op Van Gerwen stuitte. Van de Pas werd door zijn landgenoot met 6-4 verslagen. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen kwamen tot de laatste zestien. Laatstgenoemde verloor van de latere winnaar. Raymond van Barneveld verloor in ronde drie van Gary Anderson. 

De 25-jarige Van Gerwen won zondag behalve van Wade ook nog van James Hubbard (6-3), Gerwyn Price (6-4), Raymond van Barneveld (6-4), Jamie Caven (6-5), Peter Wright (6-1) en Jyhan Artut (6-4). Van Gerwen won daarmee zijn tiende toernooi in 2014. 

James Wade wist vandaag wederom van Kim Huybrechts te winnen. Ditmaal troffen ze elkaar in de halve finale. 

Van der Voort deed zondag ook goede zaken. Hij moest in de kwartfinale echter de zege laten aan Huybrechts (6-4). Gino Vos en Raymond van Barneveld werden in de derde ronde uitgeschakeld. Christian Kist en Ron Meulenkamp verloren in de tweede ronde. De overige Nederlanders en mochten het toernooi na de eerste ronde verlaten.

Volgende week reizen de darters af naar het Duitse Muelheim. De darters van de PDC spelen dan om het Europees kampioenschap. Van Gerwen, Van Barneveld, Van der Voort, Van de Pas, Kist en Klaasen zullen aan de oche verschijnen. 

Alle uitslagen zaterdag en zondag

Van der Haar oppermachtig in Caubergcross

Veldrijder Lars van der Haar heeft met overmacht de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen. De Nederlands kampioen was in Valkenburg ongenaakbaar in de Caubergcross.

Op het parcours rond de Cauberg nam Van der Haar al direct na de start de leiding. Na eventjes alleen gereden te hebben kreeg hij uiteindelijk gezelschap van de Belg Kevin Pauwels. Toen die halverwege de wedstrijd onderuit gleed was Van der Haar vertrokken. De voorsprong werd meer dan een minuut, waardoor de laatste ronde een ererondje werd. Aan de finish had hij nog een halve minuut over op Pauwels, die tweede werd. De derde plek was verrassend voor Corné van Kessel.

Iran zit mensenrechtenadvocate dwars

De prominente Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh mag haar beroep niet langer uitoefenen in de islamitische republiek. Dat heeft de rechter bepaald, meldt het Iraanse persbureau ISNA. Sotoudeh wordt voor drie jaar uit de advocatuur geweerd.

De advocaat werd al langer door de overheid onder druk gezet om ander werk te gaan doen. Teheran zat haar op de hielen sinds ze in september 2013 vervroegd vrijkwam uit de gevangenis. Sotoudeh was in 2011 tot zes jaar celstraf veroordeeld voor het verspreiden van propaganda en samenzwering om de staatsveiligheid in gevaar te brengen.

Sotoudeh heeft oppositieactivisten en jeugddelinquenten die ter dood veroordeeld dreigden te worden verdedigd. In 2012 ontving zij samen met een andere Iraanse activist van het Europees Parlement de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. Sotoudeh zegt zich bij de uitspraak neer te zullen leggen.

Sinds zijn aantreden in 2013 heeft president Hassan Rouhani beloofd beperkingen op de vrijheid van meningsuiting te zullen versoepelen. Hij stuit hierbij echter op weerstand van machtige hardliners binnen de regering.

Russisch Facebook organiseert 'Miss Hitler' verkiezing

Op VKontakte, de Russische versie van Facebook, is een wel heel opmerkelijke missverkiezing gestart. Miss Ostland is een verkiezing met een nazithema.

Antisemitische vrouwen kunnen zich opgeven door onder andere te vertellen waarom ze het Derde Rijk aanbidden. Een van de deelnemers gaf als reden op dat ze Hitler helemaal te gek vond omdat hij op mensen experimenteerde. De titel Miss Ostland komt van de naam van het rijkscommissariaat Ostland, het door de nazi's veroverde deel van Oost-Europa.

In de volksmond is de verkiezing al snel Miss Hitler geworden. Ondanks alle ophef zijn er al welgeteld veertien deelnemers.

Liverpool verslaat QPR na bizarre slotfase

Liverpool heeft Queens Park Rangers met 3-2 verslagen in een wedstrijd met een exceptionele slotfase. Vanaf de 86e minuut werd er liefst vier keer gescoord op Loftus Road. Steven Caulker werd vijf minuten in blessuretijd tot zijn verdriet matchwinner door de bal in eigen doel te lopen.

QPR's Richard Dunne had al een eigen goal achter zijn naam staan toen het doelpuntenfestijn losbarstte. Eduardo Vargas maakte in de 87e minuut gelijk, waarna Coutinho Liverpool drie minuten later naar de overwinning dacht te schieten. Vargas was echter opnieuw trefzeker, maar zijn tweede treffer werd tenietgedaan door Caulker.

Liverpool heeft de punten hard nodig. De ploeg van Brendan Rodgers staat vijfde met dertien punten, acht minder dan koploper Chelsea. QPR is met vier punten de hekkensluiter. Leroy Fer speelde de hele wedstrijd voor de equipe van Harry Redknapp.

Berdych wint in Stockholm, Murray de beste in Wenen

Tennisser Tomas Berdych heeft het ATP-toernooi van Stockholm op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Tsjech was Grigor Dimitrov (2) uit Bulgarije zondag in de finale met 5-7, 6-4 en 6-4 de baas. Na zijn toernooizege in Rotterdam is het de tweede titel van het jaar voor Berdych.

De Tsjech was in de laatste twee sets superieur op zijn eigen service. Hij gaf geen enkele breakkans weg en verzilverde er zelf twee van de vijf.

Andy Murray heeft zijn tweede toernooizege van het jaar te pakken. De Schot versloeg David Ferrer zondag in de finale in Wenen met 5-7, 6-2 en 7-5.

Ferrer en Murray, de nummer een en twee van de plaatsingslijst, waren in de eerste set aan elkaar gewaagd. De Spanjaard sloeg op het juiste moment toe en maakte zo het verschil. De uiterst efficiënte wijze waarop Murray vervolgens omsprong met zijn breakkansen bleken in de tweede en derde set doorslaggevend.

De Schot worstelde dit jaar met zijn vorm en wist tot zondag alleen het toernooi van Shenzhen te winnen. Hij bereikte bovendien geen enkele grandslamfinale.

In Moskou veroverde de Kroaat Marin Cilic de titel. De US Open-winnaar versloeg Roberto Bautista Agut uit Spanje in de eindstrijd met tweemaal 6-4. Naast het Amerikaanse grandslamtoernooi won Cilic dit jaar ook de toernooien van Delray Beach en Zagreb.

Bij de vrouwen ging de titel in Moskou naar thuisfavoriet Anastasia Pavlyuchenkova. Ze was in drie sets te sterk voor de Roemeense Irina-Camelia Begu: 6-4, 5-7 en 6-1.

Uitslag FC Groningen - Excelsior

FC Groningen heeft voor het eerst in dit Eredivisieseizoen gelijkgespeeld. In de eigen Euroborg kwam de ploeg van Erwin van der Looi niet verder dan 1-1 tegen Excelsior. Door dit resultaat staan de Groningers elfde met dertien punten, terwijl Excelsior met tien punten op de veertiende positie terug te vinden is.

FC Groningen

1 - 1

Excelsior

 43' Botteghin    16' Kieftenbeld (e.d.)
 
 Gele kaart: Bruins, Auassar (Excelsior)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Botteghin
Hiariej
Van Nieff
Van der Velden (Islamovic/79)
Lindgren (Antonia/63)
Kieftenbeld
Chery
De Leeuw
Hoesen (Mahi/74)
  Coutinho
Karami
Fischer
Van Diermen
Kuipers
Bruins (Varela/76)
Kruys
Auassar
Botaka
Van Weert (Vermeulen/83)
Stans

Nabestaande zoekt zelf op rampplek MH17

Een Nederlandse nabestaande van vlucht MH17 zoekt op eigen houtje naar sporen van zijn nichtje in het rampgebied in Oost-Oekraïne. Haar familie is boos en gefrustreerd dat het identificatieproces zo lang duurt. De Nederlandse autoriteiten raden af naar het gebied af te reizen. Dat meldt de NOS zondag.

De 20-jarige Daisy Oehlers was met haar vriend op weg naar Bali toen het Maleisische toestel werd neergehaald en is nog altijd niet geïdentificeerd. Van haar vriend is alleen een voet gevonden. De familie vindt het vreemd dat journalisten wel in het gebied kunnen werken, terwijl het voor onderzoekers te gevaarlijk zou zijn.

De 44-jarige Robby Oehlers besloot zelf te gaan kijken en legde contact met de rebellen in Donetsk. Zij heetten hem welkom en beloofden hem te helpen. "Ze hebben gezegd dat het gevaarlijk was. Dat is het ook echt", zegt hij tegen de NOS terwijl raketinslagen zijn te horen en rookwolken zijn te zien. Hij heeft vermoedelijk de koffer van zijn nichtje gevonden.

De Nederlandse zoekactie werd begin augustus afgeblazen vanwege de veiligheidsrisico's. Onlangs is nog een dag gezocht. Oehlers heeft wel begrip voor het stopzetten. "Het is triest om te zeggen, maar er kan gewoon geen onderzoek gedaan worden nu."

Bij de ramp kwamen op 17 juli 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Op twintig slachtoffers na is iedereen geïdentificeerd.

België temperatuurt reizigers uit West-Afrika

Reizigers uit landen waar het ebolavirus rondwaart worden voortaan bij aankomst in België gecontroleerd. Dat heeft de nieuwe Belgische premier Charles Michel zondag gezegd voor de camera van het Franstalige televisiestation RTL-TVI.

Voor reizigers uit Guinee, Sierra Leone en Liberia Belgisch grondgebied betreden wordt hun temperatuur opgenomen. Passagiers die koorts blijken te hebben moeten in het ziekenhuis verdere tests ondergaan. De vakbonden hadden om strengere maatregelen gevraagd omdat luchthavenpersoneel besmetting vreesde.

De Belgische regering volgt het voorbeeld van andere westerse landen als Frankrijk en de Verenigde Staten. Het vliegveld van Brussel is een van de weinige Europese luchthavens waar nog vluchten arriveren vanuit door ebola getroffen landen.

Maandag bespreken de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie wat hun te doen staat om het dodelijke virus uit Europa te weren en in West-Afrika eronder te krijgen.

Koploper N.E.C. verslaat ook Den Bosch

N.E.C. heeft zijn koppositie in de Jupiler League verstevigd. De Nijmeegse club, die vorig seizoen nog uitkwam in de Eredivisie, was zondag met 3-1 te sterk voor FC Den Bosch. N.E.C. heeft thuis nog geen punt ingeleverd en liep alleen uit tegen Jong PSV tegen een nederlaag aan.

Sjoerd Ars opende voor N.E.C. in de blessuretijd van de eerste helft de score. Na rust deden twee goals van Christian Santos de bezoekers uit Den Bosch de das om. De 3-1 van Alexander Mols viel pas diep in blessuretijd.

N.E.C. heeft na tien wedstrijden 27 punten, vijf meer dan Roda JC en FC Volendam. Roda komt maandag nog in actie, uit bij Jong FC Twente.

Sparta schoof op naar de vijfde plaats door een 1-0 thuiszege op VVV-Venlo. Denis Mahmudov maakte het enige doelpunt. Sparta sloot de wedstrijd na rode kaarten voor Michel Breuer en Daniel Breedijk af met slechts negen man.

HSV speelt gelijk bij rentree Van der Vaart

Hamburger SV heeft zondag bij de rentree van aanvoerder Rafael van der Vaart een punt behaald tegen Hoffenheim. In de Noord-Duitse havenstad werd het 1-1 door goals van Hoffenheims Anthony Modeste en Pierre-Michel Lasogga. Van der Vaart speelde 66 minuten mee.

De 31-jarige middenvelder kwam door een kuitblessure sinds 30 augustus niet meer in actie. Van der Vaart miste onder meer de nederlagen van het Nederlands elftal tegen Italië, Tsjechië en IJsland.

Zijn club staat er net als Oranje niet florissant voor. HSV bezet de zestiende plek met zes punten uit acht duels. Hoffenheim doet het met de vierde plek stukken beter.

Honda leidt Milan naar zege op Hellas Verona

Keisuke Honda is zondag goud waard gebleken voor AC Milan. De Japanner scoorde tijdens een 3-1 uitzege op Hellas Verona tweemaal. Marco van Ginkel bleef de bank warm houden bij Milan, dat de geschorste Nigel de Jong moest missen.

Rafael Marques had de Rossoneri met een eigen doelpunt na 21 minuten op voorsprong gezet. Toen de wedstrijd gespeeld was scoorde Nicolas Lopez een eretreffer voor Verona. Milan klimt door de zege naar de vierde plek in de Serie A met vijf punten achterstand op koploper Juventus. Hellas is de nummer zeven.

Sampdoria verloor dure punten. De club uit Genua speelde bij Cagliari met 2-2 gelijk en verliest daardoor de aansluiting met Juventus en AS Roma. Sampdoria staat nog wel derde.

Udinese, de nummer vijf van de competitie, ging onderuit op bezoek bij Torino. Door een doelpunt van Fabio Quagliarella werd het 1-0 voor de middenmoter.

Overige uitslagen Serie A:

Atalanta - Parma 1-0

Palermo - Cesena 2-1

Amsterdamse filmclub breidt uit naar Utrecht

De Amsterdamse filmclub Amongst Friends slaat zijn vleugels uit naar Utrecht. Het initiatief, dat vijf jaar geleden ontstond in bioscoop Het Ketelhuis, gaat maandag van start in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Het Filmhuis in Den Haag is een jaar geleden al begonnen met een satellieteditie van de maandelijke filmavonden.

Amongst Friends is een luxe versie van de sneakpreview, een voorpremière van een film die pas over een paar weken of zelfs maanden in de Nederlandse bioscopen te zien is. ,,Film kijken is op die avonden echt een happening”, vertelt mede-oprichter Hein van Joolen.

Hij organiseert de Amongst Friends-events samen met internetondernemer en populaire blogger Nalden. ,,We leiden de film ook in en leggen uit waarom we voor juist deze titel hebben gekozen. Je merkt dat het publiek daardoor bewuster gaat kijken, wat zeker naderhand voor leuke discussie zorgt.” Bezoekers van Amongst Friends kunnen binnenkort ook via de website hun meningen en ervaringen uitwisselen.

De maandelijke avonden van de filmclub in Het Ketelhuis zijn doorgaans stampvol uitverkocht. En ook de bijeenkomsten in het Filmhuis Den Haag lopen erg goed. De eerste Utrechtse versie vindt maandag plaats en loopt ook al storm, aldus Van Joolen.

Amsterdamse filmclub breidt uit naar 030
Amsterdamse filmclub breidt uit naar 030 (Foto: ANP)

Fotograaf doet aangifte tegen James Franco

Een fotograaf heeft aangifte gedaan tegen James Franco omdat de acteur hem naar de grond heeft gewerkt. Franco liep de paparazzo vrijdagnacht tegen het lijf bij het verlaten van een concert dat Lana Del Rey had gegeven in Hollywood.

De acteur was mogelijk slechts aan het dollen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De fotograaf kan de actie echter niet waarderen. Hij verscheen zaterdag bij een politiebureau om melding te maken van het incident.

De paparazzo meent dat zijn apparatuur de actie niet heeft overleefd en dat hij een lichte rugblessure heeft opgelopen.

'Exacte doodsoorzaak Joan Rivers nooit bekend'

De exacte oorzaak van Joan Rivers' overlijden wordt mogelijk nooit duidelijk. Tot nu toe is bekend dat de comédienne tijdens een operatie aan haar stembanden stierf aan een hartstilstand na een te laag zuurstofgehalte in haar bloed. Wat daarvan de oorzaak was kan alleen worden bepaald met een autopsie, maar haar dochter is daarop tegen, weet de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Rivers overleed op 4 september op 81-jarige leeftijd in New York, waar geldt dat doktoren zich bij een weigering van een autopsie moeten neerleggen als er geen mogelijk crimineel aspect aan het overlijden kleeft. De complicatie zuurstofgebrek komt wel vaker voor tijdens operaties en wordt gekenmerkt als een voorspelbare complicatie.

De gezondheidsdienst van de staat New York doet nog onderzoek naar de oorzaak van de dood van de comédienne.

'Oekraïne bereikt aardgasakkoord met Rusland'

Na een lange reeks geschillen hebben Oekraïne en Rusland eindelijk een akkoord gesloten over de levering van aardgas tijdens de naderende winter. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag in een televisie-interview gezegd. In juni draaide Moskou de gaskraan naar Oekraïne dicht vanwege een betalingsachterstand.

"Ik kan u zeggen dat Oekraïne aardgas zal hebben", zei Porosjenko. "Oekraïne zal warmte hebben."

Door het afsluiten van de gastoevoer vergrootte Rusland het risico dat Oekraïne zonder aardgas zou komen te zitten tijdens de koudste maanden van het jaar. Maar het zorgde ook voor de vrees dat gasleveranties naar Europa in gevaar kwamen als Oekraïne illegaal gas zou aftappen. De pijpleidingen naar West-Europa lopen door Oekraïens grondgebied.

Porosjenko zei dat Rusland akkoord is gegaan met een gasprijs van 300 euro per duizend kubieke meter. Kiev weigerde eerder te betalen omdat het een hogere prijs oneerlijk vond. Het staatshoofd verwacht dat de overeenkomt dinsdag wordt ondertekend.

Afgelopen vrijdag ontmoetten Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin elkaar op een Europa-Aziëtop in Milaan. Daar spraken de ambtgenoten af dat zij zouden werken aan een oplossing van het aardgasdispuut en een formeel vredesverdrag voor de strijd in Oost-Oekraïne.

De Russische regering en staatsgasbedrijf Gazprom hebben nog niet op de uitlatingen van Porosjenko gereageerd.

Uitslagen Eredivisie 19/10/2014

Er zijn om 14:30 twee wedstrijden in de Eredivisie begonnen. Go Ahead Eagles won een spannende IJsselderby door net als vorig jaar 2x te scoren in de eerste 15 minuten. FC Utrecht wist zonder al te veel moeite FC Dordrecht opzij te zetten, die nu toch wel vrij serieus in de onderste regionen zitten. Hieronder de statistieken:

Go Ahead Eagles

3 - 2

PEC Zwolle

 7' Rijsdijk
 14' Lewis
 36' Vriends
   20' Nijland 
 75' Necid 
 
 Gele kaart: Nieuwpoort, Cummings (Go Ahead Eagles), Lam, Van Hintum, Lukoki (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: -
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Cummins
Nieuwpoort
Vriends
Van der Linden
Wijnaldum
Overgoor
Turuc
Duits (Lambooy/33)
Rijsdijk (Ten Den/84)
Lewis (Reimerink/54)
Kolder
 

Hahn
Van Polen
Broerse
Van der Werff
Van Hintum
Lam (Brama/70)
Rienstra
Nijland (Ioannidis/76)
Lukoki
Thomas (Moro/70)
Necid

FC Dordrecht

1 - 3

FC Utrecht

 73' Ten Voorde    9' Boymans 
 68' Lima (ED) 
 86' Ayoub 
 
 Gele kaart: Lima, Pisas, Gosens, (FC Dordrecht), Kerk, Letschert, (FC Utrecht)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3664
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Fortes
Lima
Peersman
Gosens
Koolwijk (Danso/72)
Ojo
Van Overeem (Haddad/89)
Pisas (Ten Voorde/72)
Lieder
Meulens
  Ruiter (Verhoeven/84) 
Letschert
Van der Maarel
Markiet
Leeuwin
Ayoub
Kali
Rubin (Kerk/58)
Janssen (Heerings/90)
Oar
Boymans

Beer bijt arm jongetje eraf in Chinese dierentuin

Een beer heeft in een Chinese dierentuin de arm van een 9-jarige jongen eraf gebeten. Dat melden Chinese staatsmedia en een arts zondag. Het kind had zijn arm door de spijlen van de kooi gestoken om het dier te voeren.

Het incident had zaterdagmiddag plaats in het Pingdingshan Hebinpark in de centraal gelegen provincie Henan. De jongen werd naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn gehele rechterarm moest worden geamputeerd.

Het park heeft nog niet op het incident gereageerd.

De la Croes verrast tegen Meyer op NK Judo

Voormalig wereldkampioen bij de junioren Marvin de la Croes heeft bij de Nederlandse kampioenschappen voor een judo voor een verrassing gezorgd door in de finale in de klasse boven de 100 kilogram Roy Meyer te verslaan, die nog vijfde werd op het afgelopen WK. Het was de eerste nationale titel voor De la Croes. 

"Ik ben terug uit m'n winterslaap," sprak de nu 25-jarige Arnhemmer die nooit echt heeft kunnen doorbreken. Hij weet nog niet of hij zich weer full time op het judo gaat richten.  "Ik ben een aparte vogel en kan nu nog niet zeggen of ik weer fulltime topsport ga bedrijven. Dat hangt van veel factoren af." 

Op het zwak bezette NK was er nog één andere uitgesproken favoriet. Neal van de Kamer (-81 kg) viel buiten de medailles. De titel in deze klasse ging naar Nick Kellij, die in de eindstrijd te sterk was voor Hidde Wolterbeek. De meeste toppers laten het NK schieten omdat het niet past in de voorbereiding op belangrijke wedstrijden in Azië of vanwege het wereldkampioenschap bij de junioren volgende week in Miami. 

De overige nationale judotitels gingen naar Yvonne Odink (-70 kg), Karen Stevenson (-78 kg), Lena Buseman (+78 kg), Michel Verhagen (-90 kg) en Timo Lesterhuis (-100 kg). Zaterdag kwamen de lichtgewichten al in actie. 

Hardwell: weer beste dj ter wereld 'onwerkelijk'

Hardwell kan haast niet geloven dat hij zich opnieuw de beste dj van de wereld mag noemen. "Het is een onwerkelijk gevoel om deze erkenning twee jaar achtereenvolgens te behalen", laat de 26-jarige Nederlander weten in een verklaring. Hij voert wederom de prestigieuze DJ Mag 100 aan, werd zaterdagavond bekendgemaakt.

"Ik heb het afgelopen jaar hard gewerkt om iets terug te geven aan mijn fans en geprobeerd om hen zoveel mogelijk te betrekken. Ik ben sprakeloos over het feit dat zij mij en mijn muziek zo hebben omarmd", gaat Hardwell verder. "Die passie die ik bij al die mensen op de dansvloer zie, is zo ongelooflijk magisch."

De liefde van de fans is de grootste inspiratiebron voor de dj. "Zij zorgen ervoor dat iedere Hardwell-show speciaal en uniek is. Dus dankjewel voor jullie onaflatende steun."

Paraglider stort neer in Zeeuwse duinen

In de duinen van Zoutelande is zondagochtend een paraglider neergestort. Het 40-jarige slachtoffer uit Woerden heeft vermoedelijk zijn schouder gebroken en is naar het ziekenhuis in Goes gebracht, meldt de politie. Zijn parachute was dubbel geklapt, waarschijnlijk doordat de lijnen waren gaan spinnen.

Het ongeluk gebeurde even voor het middaguur in de buurt van de Duinweg in de Zeeuwse plaats. De man kwam terecht op een steile duin. De hulpdiensten kregen assistentie van medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Zware blessure skiër Svindal

De Noorse alpineskiër Aksel Lund Svindal moet waarschijnlijk een groot deel van het komende seizoen missen. De Noor meldde zondag op Facebook dat hij een achillespees heeft afgescheurd, waar hij gelijk aan geopereerd is. 

Svindal liep de blessure op een zeer ongelukkige manier op. De trainingsessie in het Oostenrijkse Sölden - waar komende week de World Cup begint - werd door de Noren afgesloten door een gymbal met de benen hoog te houden. "Plotseling voelde ik iets knappen in mijn been en ik wist gelijk dat het fout zat. Achilles", aldus de grote Noor.

"We zijn gelijk naar het ziekenhuis in Innsbruck gegaan, waar ik heel snel geholpen ben. Na vijf minuten lag ik op de operatietafel. Dit is een serieuze blessure en die komt op een extreem slecht moment, net nu het seizoen op het punt van beginnen staat. Het is echter gebeurd en dus valt er nu niks meer aan te veranderen, het enige wat ik kan doen is vooruit kijken. Niemand weet zeker hoe lang het herstel gaat duren, maar ik ben helemaal klaar voor de tijd die eraan komt."

Svindal blijft nog een tijdje in Oostenrijk, voor hij naar Noorwegen vliegt om met medici in het olympisch centrum in Oslo te overleggen. "Zoals ik al zei: Shit happens!"

Volgens de hoofdtrainer van de Noren zit het WK er voor Svindal waarschijnlijk niet in. Dat wordt begin februari in het Amerikaanse Vail gehouden. De Noor is een van de meest succesvolle skiërs van de laatste jaren. Zo won hij in 2010 olympisch goud, zilver en brons en pakte hij in de afgelopen negen jaar onder meer vijf wereldtitels. Op de afdaling is hij regerend wereldkampioen. Op die discipline won hij de afgelopen twee seizoenen de World Cup, net als in de afgelopen drie seizoenen op de super-G. Daarnaast heeft hij nog twee algemene World Cups in de prijzenkast staan en vier kleine kristallen kogels voor het eindklassement per discipline.

Heemskerk zwemt weer Nederlands record

Femke Heemskerk heeft zondag op het internationale Zwemfestival in Aken haar tweede Nederlands record in korte tijd gezwommen. De Zuid-Hollandse tikte op de 200 meter wisselslag aan na 2.07,26 minuten, bijna twee seconden sneller dan het oude record van Wendy van der Zanden (2.09,09).

Vrijdag scherpte Heemskerk het Nederlands record op de 400 meter wisselslag aan. Ook toen zwom ze Van der Zanden uit de boeken.

Ranomi Kromowidjo maakte na een paar maanden afwezigheid haar rentree in het zwembad. De drievoudig olympisch kampioene won de 50 meter vrije slag in 23,64, vier tienden boven haar eigen wereldrecord. Op de 50 en 200 meter vrije slag werd ze achter Heemskerk tweede.

Atlético Madrid zet Espanyol opzij

Atlético Madrid heeft zondag geen fout gemaakt in de Spaanse titelstrijd. De regerend kampioen versloeg Espanyol in Estadio Vicente Calderón met 2-0. Tiago (kopbal) en Mario Suarez (schot) vonden het net.

Atlético komt door de zege op zeventien punten, een minder dan Real Madrid en vijf minder dan koploper FC Barcelona. Valencia kan later zaterdag op bezoek bij Deportivo La Coruna de tweede plek heroveren op Real Madrid.

In Italië won Lazio Roma op bezoek bij Fiorentina met 2-0. Filip Dordevic, die Miroslav Klose op de bank hield, schoot zijn vijfde van het seizoen binnen voor de Romeinen. Senad Lulic besliste het duel in blessuretijd. Stefan de Vrij speelde de hele wedstrijd voor Lazio, dat door de zege naar de vijfde plek stijgt op zeven punten van koploper Juventus. Fiorentina staat negende.

Uitgezet meisje (8) overleden aan leukemie

Het doodzieke Georgische meisje Renata dat eind 2012 werd uitgezet naar Polen, is overleden in een ziekenhuis in Leiden. Ze is niet meer ontwaakt uit een kunstmatige coma na complicaties bij een beenmergtransplantatie. Dat bevestigt advocaat Maureen Helgers, die haar familie bijstaat, zondag.

De familie mocht in eerste instantie niet in Nederland blijven, omdat het gezin al eerder in Polen verbleef. Volgens Europese regels konden ze daarom alleen in dat land asiel aanvragen. Teeven liet in december weten dat Renata toch mocht terugkeren naar Nederland.

Renata werd kort voor haar uitzetting ziek. Ondanks smeekbedes van haar familie, moest ze toch vertrekken. In Polen bleek dat ze een vorm van acute leukemie had. Die diagnose had ook al in Nederland vastgesteld kunnen worden, stelden inspecties later. Toch zou dat de prognose en het beloop van de behandeling van het meisje niet negatief beïnvloed hebben.

Piloten Lufthansa gaan weer staken

Een vakbond die de piloten van Lufthansa vertegenwoordigt heeft een nieuwe staking van 35 uur aangekondigd, die maandagmiddag van start gaat. De Vereinigung Cockpit heeft in gesprekken met het management van Lufthansa geen akkoord weten te bereiken over pensioenvoordelen.

De vliegers eisen dat medewerkers die vervroegd met pensioen willen aanspraak op een overgangsregeling kunnen blijven maken. Lufthansa, dat met flinke concurrentie van buitenlandse en budgetmaatschappijen kampt, wil deze regeling juist schrappen. Overleg over de kwestie heeft tot nu toe niets opgeleverd.

De staking komt dinsdag laat om middernacht ten einde. Aan de vakbondsactie nemen piloten van de Airbus A320, Boeing 737 en Embraer deel.

Schotenwisseling tussen Noord- en Zuid-Korea

Op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea heeft zaterdag een schotenwisseling plaatsgevonden tussen militairen van beide landen. Volgens Zuid-Koreaanse media losten Zuid-Koreanen waarschuwingsschoten toen Noord-Koreaanse militairen de grens in de bufferzone tussen beide landen naderden.

De Noord-Koreanen schoten terug, waarop de Zuid-Koreanen ook weer schoten losten. Er zijn geen slachtoffers gevallen. De schotenwisseling duurde ongeveer 10 minuten.

Afgelopen weken zijn er meerdere incidenten geweest tussen beide Korea's. Hoge legerfunctionarissen kwamen woensdag bijeen om de spanningen te verminderen.

Het noorden en zuiden zijn sinds de Koreaanse Oorlog van 1950-1953 officieel nog steeds in conflict.

Schotenwisseling tussen Noord- en Zuid-Korea
Schotenwisseling tussen Noord- en Zuid-Korea (Foto: ANP)

Militairen omgekomen bij bomaanslag Egypte

Een bermbomaanslag in de onrustige Egyptische Sinaï-woestijn heeft zondag aan zeven militairen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Egyptische regering bekendgemaakt. Ook raakten vier militairen ernstig gewond.

Het explosief raakte een passerend pantservoertuig dat ten zuiden van de provinciehoofdstad el-Arish reed. De troepen waren op weg naar een gebied dat zij wilden uitkammen op zoek naar extremistische strijders.

In het noorden van de Sinaï zijn veel moslimextremisten actief. Zij voeren geregeld aanvallen uit op militairen en veiligheidsdiensten.

D66 en CDA willen hoorzitting over MH17-onthulling

CDA en D66 hebben een hoorzitting aangevraagd over de onthulling van Der Spiegel dat pro-Russische separatisten in juli vlucht MH17 uit de lucht hebben geschoten in het oosten van Oekraïne. De Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) laten dat zondag weten.

Het Duitse weekblad berichtte zondag dat de separatisten het Maleisische toestel naar beneden hebben gehaald met een luchtafweerraket. Der Spiegel baseert zich op de chef van de Duitse inlichtingendienst, die de conclusies eerder deze maand presenteerde aan een parlementaire commissie. Hij toonde satellietbeelden en foto's op basis waarvan de dienst een gedetailleerde analyse van de aanslag met een zogenoemde Boek-raket heeft gemaakt. De raket kwam vlak bij het toestel tot ontploffing.

Rusland en Oekraïne wijzen naar elkaar als veroorzaker. De chef van de Duitse Bundesnachrichtendienst, Gerhard Schindler, vertelde de parlementsleden dat beide landen hebben geknoeid met opnamen. De Russen hadden beweerd dat de raket is afgevuurd door Oekraïense soldaten en dat in de buurt van de MH17 een Oekraïens jachtvliegtuig vloog, maar dat was volgens Schindler niet het geval. "Het waren pro-Russische separatisten", citeert Der Spiegel hem.

De MH17 stortte op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders en vier Duitsers. De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de crash onder de loep neemt, heeft nog geen definitieve oorzaak vastgesteld. Het Openbaar Ministerie is ook bezig met een onderzoek.

Uitslag sc Heerenveen - SC Cambuur

De snelst gegeven penalty ooit in de Eredivisie gaf de opmaat voor een interessante Friese derby. Heerenveen en Cambuur hielden elkaar in evenwicht met 2-2, nadat Heerenveen met 2-0 voor kwam na ook nog een eigen doelpunt van Marlon Pereira.

Mark Uth scoort de snelst gegeven penalty in de Eredivisie ooit (Pro Shots/Joep Leenen)
Mark Uth scoort de snelst gegeven penalty in de Eredivisie ooit (Pro Shots/Joep Leenen)

sc Heerenveen

2 - 2

sc Cambuur Leeuwarden

 1' Uth (pen)
 49' Pereira (e.d.)
   67' Reijnen 
 55' Ogbeche 
 
 Gele kaart: Van den Berg, De Roon (sc Heerenveen), Nienhuis, Ogbeche, Reijnen (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: -
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
van Aken
Schmidt
Buijs (Otigba/76)
Van Anholt
Sinkgraven
Van den Berg
De Roon
Slagveer
Uth
Thorsby (Raitala/70)
  Nienhuis
Pereira (Macintosh/57)
Bijker
Reijnen
Andriuscevikus
Van de Streek (Barto/60)
Rusnak
El Makrini
Narsingh
Ogbeche
De Ridder (Meleg/73)

Force India wacht op line-up Ferrari

Force India wacht met het bekendmaken van de coureurs voor het Formule 1-seizoen 2015 op Ferrari. De Italianen hebben momenteel Fernando Alonso en Kimi Räikkönen onder contract staan, maar eerstgenoemde vertrekt mogelijk naar een andere renstal.

Force India wil graag door met de huidige coureurs Sergio Perez en Nico Hülkenberg, maar Hülkenberg wordt ook genoemd als opvolger van Alonso bij Ferrari. Vice-teambaas Bob Fernley heeft aan crash.net laten weten dat de onderhandelingen met beide coureurs lopen, maar zolang de topteams, waaronder Ferrari, de line-up voor 2015 niet bevestigen er door de kleinere teams geen rijders vastgelegd kunnen worden.

Makkelie fluit Chelsea - Maribor in CL, Collum leidsman bij Ajax

Scheidsrechter Danny Makkelie is door de UEFA aangesteld om dinsdag de Champions League-wedstrijd tussen Chelsea en NK Maribor in goede banen te leiden. Chelsea is in groep G koploper met vier punten uit de twee wedstrijden. Maribor heeft twee punten.

Barcelona - Ajax staat dinsdag onder leiding van de Schot William Collum. De ploeg van trainer Frank de Boer speelde tot dusver twee keer gelijk. Barcelona won van APOEL Nicosia en verloor van Paris Saint-Germain. 

'Rebellen schoten MH17 uit de lucht'

Pro-Russische rebellen hebben vlucht MH17 uit de lucht geschoten. Tot die conclusie komt de Duitse inlichtingendienst (BND) na een gedetailleerde analyse, aldus de Duitse krant Der Spiegel zondag.

Volgens de BND is er 'overvloedig bewijs' zoals satellietbeelden en verschillende foto's. De voorman van de inlichtingendienst, Gerhard Schindler, zou de bevindingen al op 8 oktober hebben gepresenteerd aan parlementariërs.

Tijdens de vliegramp met MH17 op 17 juli in Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.

'Rebellen schoten MH17 uit de lucht'
'Rebellen schoten MH17 uit de lucht' (Foto: ANP)

Luiten loopt finale World Matchplay mis

Joost Luiten heeft in Kent niet de finale van het World Matchplay Championship weten te bereiken. De Nederlandse golfer ging zondag in de halve eindstrijd met 2&1 (2 holes achter met nog 1 te spelen, red.) onderuit tegen Mikko Ilonen. In de groepsfase was Luiten, die tot zondag alles won in Kent, nog te sterk voor de Fin.

De Bleiswijker nam op de dertiende hole een hole voorsprong. Ilonen won vervolgens twee van de volgende drie holes, waarna hij het op de zeventiende hole met een birdie afmaakte.

De Zweed Henrik Stenson wordt llonens tegenstander in de finale dankzij 1 hole voorsprong op de Zuid-Afrikaan George Coetzee. Luiten zal het in de strijd om de derde en vierde plaats op moeten nemen tegen Coetzee. Zowel deze wedstrijd als de finale worden later vandaag afgewerkt.

Nieuwe gameplay-elementen Far Cry 4

Jahaa, jullie worden inmiddels doodgegooid met Far Cry 4-nieuws. Nou en? Er is weer een trailer online gezet waar negen nieuwe gameplay-elementen worden getoond die we nog niet zagen in Far Cry 3.

Er wordt veel geklaagd over hoe het nieuwe deel in de Far Cry-serie zoveel lijkt op zijn voorganger. In onderstaande trailer zien we enkele novelties uit Far Cry 4. Dit betreft onder andere de nieuwe kick-move waarmee je, simpel gezegd, dingen aan gort kunt schoppen. Ook is er een karmasysteem, waarbij je gestraft wordt als je olifanten probeert op te blazen met C4 of wanneer je in Carmageddon-stijl de inheemse bevolking van Kyrat kennis laat maken met je bumper. Ook is het niet toegestaan om je quad in iemands gezicht te parkeren.

Je kunt ook karmapunten krijgen voor goede daden, zoals het redden van gijzelaars of het activeren van gebedsmolens. Verder zijn er bijenkorven die je in je voordeel kunt gebruiken, is er een autopiloot-functie voor voertuigen, zijn er meer morele keuzes aanwezig in de verhaallijn en zijn (uitkomsten van) sidemissions verweven met de algemene verhaallijn.

Ligtlee wint zilver op 500 meter tijdrit

Elis Ligtlee heeft op het EK baanwielrennen een zilveren medaille veroverd op de 500 meter tijdrit. De geboren Deventerse was in Guadeloupe 0,534 seconde langzamer dan de Russin Anastasia Voinova (34,242). Miriam Welte uit Duitsland won brons in 34,842.

Ligtlee won vrijdag al brons op de teamsprint. Dat deed ze samen met Shanne Braspennincx, die in de tijdrit negende werd in 35,773.

Hugo Haak finishte bij de mannen, die een kilometer moesten overbruggen, als negende in 1.04,869. De Brit Callum Skinner bleef de Duitser Joachim Eilers met slechts 0,075 seconde voor en veroverde de Europese titel.

Kirsten Wild staat er op het omnium goed voor. Na drie van de zes onderdelen staat ze tweede, op vier punten van de Belgische Jolien D'Hoore. De mannen zijn al klaar. Tim Veldt eindigde als twaalfde. Het goud ging naar de oppermachtige Italiaan Elia Viviani.

Weer ebola-alarm in Dordts ziekenhuis

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft zaterdag opnieuw alle protocollen uit de kast getrokken vanwege een mogelijke ebolapatiënt. De man meldde zich laat op de avond bij de huisartsenpost met koorts. Ook moest hij overgeven en had de man diarree. Het was echter loos alarm, meldt het ziekenhuis zondag.

De verdachte patiënt was twee weken geleden in Congo geweest waardoor het personeel geen enkel risico wilde lopen. De man moest in de hal blijven wachten en had alleen contact met zorgverleners door het glas van de balie. Andere mensen mochten tijdelijk niet meer naar binnen.

Navraag bij het Erasmus MC, het Rotterdamse ziekenhuis waar mogelijke ebolagevallen worden onderzocht, wees uit dat Congo echter geen ebolagebied is. De patiënt werd daarna binnengelaten. Hij heeft ruim drie kwartier moeten wachten op hulpverlening. Volgens het ziekenhuis was dat 'onvermijdelijk'. Achter de schermen was het ziekenhuispersoneel al bezig zich in 'ebolapakken' te hullen en dat kostte tijd, aldus het ziekenhuis.

Wat de patiënt wel mankeerde, wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt. Twee weken geleden kwam het Albert Schweitzer ook al in het nieuws toen zich een mogelijke ebolapatiënt meldde. Hij werd wel onder strikte isolatiemaatregelen naar het Erasmus MC gebracht. Toen bleek het uiteindelijk te gaan om malaria.

Kipyego wint marathon van Amsterdam

Bernard Kipyego heeft de marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De Keniaan liep een tijd van 2.06.22, driekwart minuut boven het parcoursrecord. Ook de andere podiumplekken gingen naar Kenia.

Kipyego plaatste na 38 kilometer een versnelling en liet daarmee zijn voornaamste concurrenten achter zich. Hij werd niet meer bijgehaald. Lucas Rotich kwam bijna een minuut later als tweede over de streep, gevolgd door John Mwangangi.

De winnaar van de afgelopen drie edities, Wilson Chebet, moest de besten na zo'n dertig kilometer laten gaan. Ook voor de Nederlander Patrick Stitzinger liep de marathon uit op een deceptie. Hij moest de strijd al na twee kilometer staken. Zonder Stitzinger was Paul Zwama de beste Nederlander. Hij werd zodoende ook Nederlands kampioen. 

Verstappen sluit eerste autosportseizoen als derde af

Max Verstappen heeft zijn eerste seizoen in de autosport afgesloten met een derde plek in de eindstand van het Europees Formule 3-kampioenschap. Op de Hockenheimring kwam de Nederland als zesde over de streep in de derde en laatste race.

Nadat de start vanwege een incident wat uitgesteld werd kon het veld los, met Verstappen die vanaf plek acht mocht starten. De Nederlander pakte direct twee plekken, waarna de safety car op de baan kwam. Bij de herstart zag de Nederlander kampioen Esteban Ocon langszij komen, waar hij vervolgens lang mee in gevecht was. Pas in de elfde ronde kon hij de Fransman voorbij steken.

Verdere verbetering zat er niet in voor de coureur van Van Amersfoort Racing. Doordat de Brit Tom Blomqvist derde werd pakt hij de tweede plek in het kampioenschap, vlak voor Verstappen. De Nederlander won wel de meeste races van iedereen: 10 van de 33 races werden een prooi voor de coureur die volgend jaar in de Formule 1 gaat rijden.

Verstappen is nog niet helemaal klaar met de Formule 3. Op 16 november rijdt hij nog de prestigieuze Grand Prix van Macau.

Grote zoekactie leger voor Zweedse kust

Voor de kust van Stockholm zoeken Zweedse militairen naar bewijzen voor een mogelijke buitenlandse onderwateroperatie. Wat ze precies zoeken, wordt niet bekendgemaakt. Het gaat om een geheime operatie.

Volgens Zweedse media is een Russische onderzeeër in de problemen geraakt, die een noodsignaal heeft afgegeven. Rusland spreekt de berichten tegen. Zweden zette de grootscheepse zoekactie op touw na berichten van een "zeer betrouwbare" bron.

Zweden zou donderdag al een Russisch noodsignaal hebben opgevangen dat gericht was aan een militaire basis in Rusland. Daarna zou een onderzeeër gezien zijn in de baai Kanholmsfjärden.

Vrijdag zou er opnieuw een noodsignaal vanuit de baai zijn verstuurd aan de basis in Kaliningrad, maar ditmaal was het bericht versleuteld.

Grote zoekactie leger voor Zweedse kust
Grote zoekactie leger voor Zweedse kust (Foto: ANP)

Dode en zwaargewonde bij ADE

Een 33-jarige Serviër is zaterdagnacht overleden tijdens het Amsterdam Dance Event. Een andere feestganger is in kritieke toestand in een ziekenhuis opgenomen. In beide gevallen zijn vermoedelijk drugs in het spel, bevestigt een woordvoerder van de politie.

Het dodelijk slachtoffer raakte onwel nadat hij een club aan de Jan van Galenstraat in West had bezocht. Niet lang daarna overleed de man. Bij de Westergasfabriek kon een 21-jarige man nog worden gereanimeerd. Hij zou nog altijd vechten voor zijn leven.

Over het verdere verloop van het Amsterdam Dance Event kon de politie nog niets zeggen. Er zijn vooralsnog geen meldingen binnengekomen van opstootjes of arrestaties. In de komende dagen wordt het dancefeest geëvalueerd.

Veel bezopen fietsers op eerste hulp

Jaarlijks belanden zo'n 2700 dronken fietsers op de spoedeisende hulp na een ongeval. In meer dan de helft van de gevallen (59 procent) lopen de slachtoffers ernstig en langdurig hoofdletsel op. Dat meldt VeiligheidNL zondag op basis van eigen onderzoek in opdracht van het programma Spuiten en Slikken.

Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van recente cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Daaruit bleek dat nachtelijke fietsers in grote steden op uitgaansavonden bijna allemaal alcohol in hun bloed hebben. Veel mensen drinken ook veel meer dan wettelijk is toegestaan.

VS en EU-landen veroordelen geweld in Libië

De Verenigde Staten en vier andere landen hebben in sterke bewoordingen het geweld in Libië veroordeeld. De VS, Frankrijk, Italië, Duitsland en Groot-Brittannië roepen op tot een onmiddellijk einde van alle vijandigheden.

In de gezamenlijke verklaring schrijven de naties dat de hard bevochten vrijheid in het Noord-Afrikaanse land op het spel staat als terreurbewegingen Libisch grondgebied straffeloos kunnen gebruiken als toevluchtsoord en uitvalsbasis. De landen zeggen klaar te zijn om sancties op te leggen aan iedereen die de vrede, stabiliteit en veiligheid in Libië bedreigt.

Er wordt al dagen in en rondom de stad Benghazi gevochten tussen islamistische milities en troepen die trouw zweren aan generaal Khalifa Hifter. De afgelopen drie dagen zijn tientallen mensen door het geweld om het leven gekomen. Ook elders in het land woeden gevechten tussen islamistische en regeringsgezinde strijders.

Vampierengraf ontdekt in Bulgarije

In Bulgarije is een heus vampierengraf ontdekt. De borstkas van het ondode lijk was namelijk doorboord met een ijzeren staaf: een duidelijk teken dat het hier een vampier moet betreffen. Vampieren maak je namelijk pas ècht dood met zilveren kogels en houten of ijzeren staven. Anders komen ze alsnog terug om je het leven zuur te maken.

Nikolai Ovcharov, die bekend staat als de Bulgaarse Indiana Jones, zegt dat het griezelige graf was gevonden tijdens opgravingen bij de ruïnes van een oude Thracische stad in het zuiden van het land.

"We hebben er geen enkele twijfel over dat we hier te maken hebben met een anti-vampierenritueel", verklaart de archeoloog. Vroeger maakten men veronderstelde slechte mensen nog een keertje extra zo dood door ze te doorboren. "Dit gebeurde vaak bij mensen die onder verdachte omstandigheden gestorven waren. Bij zelfmoord of zo."

Dit is niet het enige bijzondere graf dat gevonden is bij het oude Perperikon, zoals de stad heet. Er werd ook een graf gevonden waarbij moeder en kind dusdanig geplaatst waren dat het erg sterk deed denken aan het klassieke beeld van moeder Maria en haar kindje Jezus. Volgens Ovcharov werden dit soort dingen ook wel gedaan om de pest te bestrijden.

Beide graven zijn gedateerd op halverwege de dertiende eeuw.

Serero onzeker voor duel met Barcelona

Het is allerminst zeker dat Thulani Serero dinsdag in actie komt voor Ajax in de Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona. De Zuid-Afrikaan kreeg in de slotfase van het eredivisieduel tegen FC Twente last van zijn hamstring.

Trainer Frank de Boer kon nog weinig zeggen over de ernst van de blessure. "Zijn hamstring werd een beetje stijf", zei De Boer. "Het kan kramp zijn, maar ook een lichte verrekking."

Ajax treedt dinsdag in Barcelona aan tegen de Catalanen. Dat doen de Amsterdammers mogelijk ook zonder de Deen Nicolai Boilesen, die in de interland tegen Portugal een lichte hersenschudding opliep.

Schapen stoned na verheffende maaltijd

Engelse schapen waren kort geleden zo stoned als een garnaal. Een onverlaat had namelijk zakken cannabis achtergelaten op de weide en de inhoud daarvan is lekker opgesmikkeld door Dolly en haar vriendjes.

Het viel de boerin op dat haar schapen nog wankeler dan normaal op hun poten stonden. Intensief politieonderzoek heeft ertoe geleid dat de conclusie kon worden getrokken dat de dieren zeven zakken met cannabisplanten naar binnen hadden gewerkt, een feestmaaltijd ter waarde van 5000 euro.

Het klein beetje cannabis dat nog over is, heeft de politie meegenomen. "Voorlopig heb ik geen andere bijwerkingen opgemerkt, al vraag ik me wel af hoe hun vlees zal smaken", aldus de herderin van de schaapjes.

Jan Wolkers Prijs voor Daalders De Gierzwaluw

Remco Daalder heeft de Jan Wolkers Prijs 2014 gewonnen. De Amsterdamse stadsbioloog kreeg de prijs voor het beste Nederlandse natuurboek zondagochtend in het radioprogramma Vroege Vogels, voor het door hem geschreven De Gierzwaluw.

Daalder ging voor zijn boek een jaar lang op zoek naar wetenschappelijke informatie over de geheimzinnige vogel. Het resultaat is een persoonlijke monografie over de 'vogelste aller vogels'. Hij wint vijfduizend euro en een origineel literair portret gemaakt door kunstenaar Siegfried Woldhek.

F. de Boer: "Maakten te veel fouten"

Ajax-trainer Frank de Boer vindt dat zijn ploeg onverdiend heeft gelijkgespeeld tegen FC Twente. De oefenmeester had het graag anders gezien in de Nederlandse topwedstrijd. "Wij waren de bovenliggende partij. In de eerste helft was het misschien gelijkwaardig, maar dat kwam meer door fouten van ons. In de eerste vijf minuten was Twente goed, maar daarna herstelden wij ons vrij aardig", zegt hij tegen Fox Sports.

"In de eerste helft waren we bij vlagen slecht in de passing. De tweede helft gebeurde dat wel goed, creëerden we kansen en hielden we Twente bij de strot. Een fantastische actie van Lucas Andersen had misschien meer verdiend. Maar goed, uiteindelijk wil je drie punten hebben."

Volgens De Boer had FC Twente niet veel te vertellen tegen Ajax. Het waren vooral persoonlijke fouten. "We haden continu de bal, maar zij wachtten op onze fout. Die maakten we ook. Kijk naar de bal waar uiteindelijk de goal uit voortkomt. Een balletje over drie meter van Andersen naar Kishna. Dat is niet moeilijk, hoor. Die speel ik ook gewoon in de voeten."

Kolbeinn Sigthorsson bezorgde De Boer in de tweede helft een punt, vlak voordat de coach hem wilde wisselen. "Ik vond ook dat Kishna er doorheen zat. Kolbeinn heeft twee zware wedstrijden met IJsland gespeeld en moest direct deze topper spelen. Vandaar dat ik hem wilde wisselen."

50Plus verliest zetel in peiling De Hond

De negatieve berichten rondom 50Plus hebben de partij geen goed gedaan. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond moet de ouderenpartij een zetel prijsgeven, zo meldt de opiniepeiler zondagochtend.

50Plus krijgt als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden twee zetels. Ook de VVD verliest er deze week een en komt op 27 zetels uit. D66 en ChristenUnie krijgen er ieder een bij en zouden er nu respectievelijk 21 en zes hebben.

Hoewel de VVD op verlies staat, blijft de partij in de peiling van De Hond wel de grootste. De PVV (24), CDA (23) en D66 volgen op de voet. De PvdA heeft er dertien.

50Plus kwam afgelopen week meerdere keren negatief in het nieuws omdat Kamerlid Henk Krol in het verleden zou hebben gesjoemeld met subsidies. Tegen hem is aangifte gedaan van verduistering en oplichting.

Helft kiezers tegen gelegenheidscoalitie

De helft van de kiezers wil niet dat de coalitie van VVD en PvdA en de gedoogoppositie D66, ChristenUnie en SGP hun meerderheid behouden in de Eerste Kamer. Zelfs twintig procent van de VVD- en PvdA-aanhangers ziet liever dat na de komende Provinciale Statenverkiezingen de verhoudingen anders liggen. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Zo'n 59 procent van de kiezers zou het niet erg vinden als het kabinet valt doordat er geen meerderheid meer voor de vijf partijen zou zijn in de Eerste Kamer. Onder degenen die nu VVD of PvdA kiezen leeft dat zelfs bij achttien procent. Volgens De Hond zou dat weleens kunnen stijgen als de VVD en PvdA vaker tegenover elkaar komen te staan.

Kiesgerechtigden stemmen verder niet automatisch hetzelfde als wat ze tijdens de vorige Kamerverkiezingen hebben ingevuld, stelt de opiniepijler. Zo geeft nu bijna een kwart van de D66-aanhangers aan iets anders te gaan stemmen. Bij de andere partijen ligt dat percentage tussen tien en vijftien procent.

De Statenverkiezingen worden over een halfjaar gehouden. De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.

Paus Paulus VI wordt zalig verklaard

Paus Franciscus verklaart zondag een van zijn voorgangers, paus Paulus VI, zalig. Dat gebeurt tijdens een mis op het St. Pietersplein in Vaticaanstad, waarin de paus ook de bisschoppensynode over het gezin afsluit.

De Italiaan Paulus VI, bij de burgerlijke stand ingeschreven als Giovanni Battista Montini, werd in juni 1963 gekozen tot opvolger van de populaire paus Johannes XXIII. Hij stierf in augustus 1978. Zijn zaligverklaring werd mogelijk, nadat in mei een wonder op zijn voorspraak was erkend: de onverklaarbare genezing van een ernstig ziek ongeboren kind in de Verenigde Staten in 2001.

Onder Paulus werd in 1963 het Tweede Vaticaans Concilie afgesloten, de bisschoppenvergadering die de Rooms-Katholieke Kerk bij de tijd moest brengen. In 1968 publiceerde de paus de encycliek Humanae Vitae (Van het menselijk leven), waarin hij het gebruik van voorbehoedmiddelen als de pil en het condoom verbood.

In Nederland was Paulus verantwoordelijk voor de benoeming van de conservatieve bisschoppen Ad Simonis (eind 1970) en Jo Gijsen (1972). Die benoemingen waren onder meer bedoeld om de invloed van de 'gewone' gelovigen op het bisschoppelijk beleid terug te dringen.

Paus Paulus VI wordt zalig verklaard
Paus Paulus VI wordt zalig verklaard (Foto: ANP)

COC 'zwaar teleurgesteld' in bisschoppen

De bisschoppen van de rooms-katholieke kerk hebben homobelangenvereniging COC zwaar teleurgesteld nu ze tegen moderniseringen hebben gestemd die voor een respectvollere omgang met homoseksuelen moesten zorgen. "De deur stond op een kier, maar lijkt door de bisschoppen hard te zijn dichtgeslagen in het gezicht van rooms-katholieke LHBT's", zegt voorzitter Tanja Ineke in een verklaring.

"We hadden de hoop dat de rooms-katholieke kerk eindelijk een mildere toon zou aanslaan tegen lesbiennes, homo's, bi's en transgenders. Die hoop lijkt voorlopig de grond in geboord. De bisschoppen zijn blijkbaar nog niet klaar voor een liefdevolle benadering", aldus Ineke.

In de afgelopen weken werd gespeculeerd dat de kerk milder over homo's zou worden omdat ze in een tussenrapport nog werden omschreven als 'mensen met gaven en talenten'. Tijdens de synode was toch een overgrote meerderheid van 118 tegen 62 bisschoppen tegen een verandering van omgang.

Uitslag MotoGP Grand Prix van Australië

Valentino Rossi heeft de Grand Prix van Australië in de MotoGP gewonnen. De Italiaan was in een chaotische race een van de weinigen die het hoofd koel kon houden en pakte zo zijn tweede zege van het jaar. Hij doet daarmee ook goede zaken in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap, achter wereldkampioen Marc Márquez.

Bij de start pakte Jorge Lorenzo de leiding van polesitter Márquez, maar die pakte zijn koppositie al snel weer terug. Bradley Smith startte goed vanaf plek vier en lag zelfs heel even op de tweede plek. Ook de start van Pol Espargarò was zeer goed. Hij vertrok vanaf de negende plek, maar lag al snel vierde. Een ronde later leek de situatie zich wat meer te settelen, nadat Rossi zowel Smith als Espargarò inhaalde en de derde plek innam.

Binnen een paar ronden ontstonden er gaten tussen leider Márquez, nummer twee Lorenzo, Rossi op de derde plek en daarachter de groep met de broertjes Aleix en Pol Espargarò, Smith, Dovizioso en Bradl. Rossi kwam ondertussen steeds dichter bij teamgenoot Lorenzo, die hij in de tiende ronde inhaalde. Dat was het begin van een interessant en lang gevecht, waarbij de kemphanen niet alleen vochten voor de tweede plek in de race, maar ook die in het kampioenschap. Márquez was inmiddels al vertrokken en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit.

De van de tweede plek gestarte Cal Crutchlow kende een slechte start, maar reed daarna een uitstekende race. Hij lag constant alleen op de vierde plek, ver achter Rossi en Lorenzo maar ruim voor het gevecht om de vijfde plek. Met tien ronden te gaan ging het plotseling helemaal fout voor Márquez. De Spanjaard die vorige week nog de wereldtitel pakte ging zonder enige aanleiding onderuit en kon inpakken.

Door de val van Márquez lag Rossi plotseling aan de leiding, want Lorenzo kon het tempo niet meer volgen. Twee ronden later volgde een volgende crash, doordat Bradl een bocht totaal verkeerd inschatte en Aleix Espargarò niet kon ontwijken. De Spanjaard leek door te kunnen, maar niet veel later moest hij er de brui aan geven.

Ondertussen raakte Lorenzo steeds meer tempo kwijt, waardoor Crutchlow een groot gat in zeer korte tijd kon dichten. Het kostte de Brit dan ook niet veel moeite om Lorenzo in te halen en de tweede plek te pakken. De Spanjaard moest zelfs nog vrezen voor het podium, want Pol Espargarò kwam razendsnel dichterbij. Hij ging met drie ronden te rijden echter plotseling onderuit, waarna Smith op de vierde plek lag en mocht jagen op Lorenzo.

Het drama in de race was nog zeker niet afgelopen, want in de laatste ronde ging het ineens fout voor Crutchlow, die hard op weg was om zijn seizoen te redden met een tweede plek. Ook hij ging onderuit, waardoor Smith plotseling op de derde plek lag. Dit alles liet Rossi koud en The Doctor kon in zijn 250e grand prix op het hoogste niveau naar zijn 62e zege rijden. Lorenzo werd dan toch tweede, voor een dolblije Smith. Andrea Dovizioso, Héctor Barberá en Álvaro Bautista completeerden de top zes.

Zorginstelling Amersfoort ontruimd na brand

Zestien bewoners van een zorginstelling in Amersfoort moesten zaterdagnacht korte tijd hun huis uit omdat er brand was uitgebroken. Het vuur was snel geblust. Na ruim een halfuur konden de geëvacueerden weer terug naar bed, meldt de brandweer.

De brand brak even na 02.00 uur uit door nog onbekende oorzaak. Het ging om een instelling aan de Paladijnenweg. Niemand raakte gewond.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Australië

Motorcoureur Maverick Viñales heeft op het circuit van Phillip Island de Grand Prix van Australië in de Moto2 gewonnen. De Spanjaard was vooral in de slotfase niet te kloppen. Ondanks zijn zege kan hij de wereldtitel niet meer winnen, die gaat naar Esteve Rabat of Mika Kallio.

Polesitter Rabat hield zijn eerste plek vast, maar maakte al snel een grote fout en viel terug naar plek zeven. Daardoor kon teamgenoot Kallio de leiding pakken, terwijl Sam Lowes vanaf plek zeven sterk naar de tweede plek reed. Kallio sloeg al snel een klein gaatje naar een groep met Viñales, Rabat, Tom Lühti, Lowes, Johan Zarco en Marcel Schrötter.

Na zes ronden wisten Rabat en Viñales zich los te rijden van de rest, waarna ze dankzij een fout van Kallio vrij snel de aansluiting vonden bij de Fin. Niet veel later konden ook Lowes en Lühti weer aansluiten bij het trio. Halverwege de race maakte Rabat een fout op hetzelfde punt als in de eerste ronde, waardoor hij terugviel tot achter Viñales, Kallio en Lühti, terwijl ook Lowes snel voorbij Rabat kwam.

Met een kleine tien ronden te rijden volgde de aanval van teamgenoten Rabat en Kallio op Viñales en Lühti, maar ook dat zou niet heel lang duren. Kallio maakte een grote fout op het punt waar Rabat dat al twee keer eerder deed waardoor hij de groep moest laten gaan. Ondertussen ging Zarco vanaf de zesde plek onderuit, een slecht einde voor de jubilaris - Zarco reed zijn 100e grand prix.

Vijf ronden voor het einde konden Rabat en Viñales zich losrijden van de rest, waarbij Viñales duidelijk de sterkere was. Hij liet zijn landgenoot achter en ging vanaf dat moment onbedreigd naar de zege. Kallio gaf de strijd om de wereldtitel ondertussen nog niet op en liet de snelste raceronde noteren. Het was echter Lühti die de teamgenoten versloeg en als tweede over de streep kwam, voor Rabat, Kallio en Lowes, die zo het beste resultaat in zijn nog jonge Moto2-carrière boekte.

In het kampioenschap gaat Rabat nog altijd ruim aan de leiding. Het kampioenschap kan hem vrijwel niet meer ontgaan, want hij heeft genoeg aan één top-zesklassering in de laatste twee races. Ter illustratie: In de voorgaande zestien races is hij slechts één keer buiten de beste vier gefinished. Alleen Kallio kan hem theoretisch nog inhalen, Viñales heeft ook mathematisch geen kans meer.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Australië

Jack Miller heeft op Phillip Island zijn thuisrace gewonnen in de Moto3. Tijdens de Grand Prix van Australië was er geen moment iemand duidelijk de sterkste, wat resulteerde in een bijzonder spannend slot van de race. Jasper Iwema kwam met de zestiende plek net tekort voor de punten, Scott Deroue werd 23e.

Teamgenoten Álex Márquez en Álex Rins maakten gebruik van hun eerste twee startposities en doken als eersten de eerste bocht in, voor Efrén Vázquez en Danny Kent. Iwema - zeer knap gestart als zevende - viel al heel snel terug naar de twaalfde plek, en enkele ronden later lag hij zelfs nog maar op de 21e plaats.

Rins, Márquez, Kent en Brad Binder leken even een kopgroepje te vormen, maar zij werden al snel bijgehaald door onder meer Vázquez en Miller. Snel werd een groep van elf rijders gevormd, die wat kleiner werd door een valpartij van Juanfran Guevara en Isaac Viñales.

Halverwege de race was de kopgroep nog altijd bij elkaar, terwijl er vooral door Márquez, Miller, Rins en Romano Fenati stevig gevochten werd om de voorste posities. Iwema kon zich ondertussen herstellen en reed in een achtervolgende groep even naar de dertiende plek. Dat kon hij echter niet volhouden, want al snel lag hij weer op de achttiende positie.

Voorin bleef er elke ronde gevochten worden voor de kopposities. Met vier ronden te gaan maakten Márquez en Fenati een fout, waardoor ze terugvielen tot de laatste plekken in de groep: Achtste en negende. Márquez kwam echter al snel weer naar voren en pakte zelfs de leiding. Twee ronden voor het einde ging Fenati onderuit, een paar bochten later gevolgd door Binder en Kent.

Bij het ingaan van de laatste ronde reden teamgenoten Márquez en Rins op kop, gevolgd door Miller en Vázquez. Er werd wederom erg veel van positie gewisseld, met een razendspannend slot als gevolg. Miller kwam als eerste het laatste rechte stuk weer op, maar wist zijn concurrenten nog net van zich af te houden. Márquez pakte op 0,029 seconden de tweede plek, Rins eindigde drieduizendsten achter zijn teamgenoot op plek drie en Vázquez werd vierde op slechts 0,044 seconden van de winnaar.

'Tourstart duurder dan Utrecht voorspiegelt'

De start van de Tour de France in Utrecht volgend jaar is duurder dan de gemeente doet voorkomen. Een aantal kostenposten is niet opgenomen in de projectbegroting, terwijl die wel met overheidsgeld worden betaald, concludeert RTL Nieuws uit onderzoek.

Onder meer de werkzaamheden van gemeenteambtenaren en de politie-inzet zouden niet in het officiële kostenplaatje zijn meegenomen. De gemeente raamde de kosten eerder op 15,6 miljoen euro. Met de overheidskosten erbij vallen de kosten volgens RTL Nieuws een stuk hoger uit.

Econoom Michiel de Nooij schat op basis van eerdere sportevenementen dat iedere nog niet meegerekende kostenpost goed is voor ettelijke tonnen tot een paar miljoen euro per stuk.

De gemeente draagt zelf zes miljoen euro bij aan de start. Daarmee wordt onder meer een organisatieteam betaald. De inzet van ambtenaren die niet in dat team zitten wordt niet in rekening gebracht omdat hun inzet bij andere evenementen ook niet in rekening wordt gebracht.

De SP en de ChristenUnie in de gemeenteraad eisen volgens RTL Nieuws opheldering. "Het gaat hier om overheidsgeld. We moeten inzichtelijk maken om hoeveel het gaat", zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Maarten van Ooijen. SP-fractievoorzitter Tim Schipper wijst erop dat 'gratis ambtenaren' niet bestaan. "Op deze manier kun je achteraf nooit vaststellen wat de Tour ons echt heeft gekost."

De gemeente schat dat ambtenaren van verschillende afdelingen per maand een paar uur werk aan de start kwijt zijn. "Een grote stad organiseert nu eenmaal grote evenementen", verdedigt projectdirecteur Martijn van Hulsteijn het besluit om hun kosten niet in rekening te brengen tegenover RTL Nieuws. "Het gaat hier om ambtenaren die hun reguliere werk doen."

Het organiseren van de start van het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld is volgens de SP en ChristenUnie echter geen 'regulier werk' te noemen.

De gemeente maakt niet als enige kosten. Naast de politie buigt ook Defensie zich over de start. Het leger onderzoekt of tijdelijke bruggen moeten worden aangelegd en of een extra communicatiesysteem voor hulpdiensten nodig is. Daarnaast bestuderen wegbeheerders van de provincie of provinciale wegen moeten worden afgesloten voor het peloton. Deze organisaties nemen niet aan dat de gemeente hun kosten vergoedt.

Hardwell is weer beste dj ter wereld

Hardwell is wederom uitgeroepen tot beste dj van de wereld. De Nederlander voert, net als vorig jaar, de prestigieuze DJ Mag 100 aan. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het Amsterdam Dance Event.

Hardwell liet eerder deze week al weten het een eer te vinden als hij weer op de eerste plek zou staan. "Nummer 1 worden is het hoogste dat je kunt behalen", zei de dj, die eigenlijk Robbert van de Corput heet, voor de camera van Novum Nieuws. Toch is het geen grote verrassing dat Hardwell de DJ Mag 100 wederom aanvoert. Eerder deze week gingen de geruchten al.

De dj is niet de enige Nederlander die bij de beste hoort. In de top 15 staan ook Armin van Buuren (3), Martin Garrix (4), Tiësto (5), Nicky Romero (8) en Afrojack (12).

Martin Garrix liet eerder deze week weten 'pirouettes in de lucht' te springen als hij inderdaad zo hoog zou eindigen. "Ik heb helemaal geen campagne gevoerd om stemmen te winnen en vind het tof dat zo veel mensen op me hebben gestemd. Ik hoop ooit op nummer 1 te komen", aldus de 18-jarige dj, die maar liefst 36 plaatsen gestegen is in de ranglijst.

Nederlandse dj's doen het jaarlijks erg goed in de DJ Mag 100, dat sinds 1997 de beste dj's op een rijtje zet op basis van het aantal stemmen. Van Buuren wist zelfs als enige dj vijf keer bovenaan de lijst te komen.

Nog zes noordelijke witte neushoorns over

Er leven wereldwijd nog maar zes noordelijke witte neushoorns na de dood van de 34-jarige neushoorn Suni in Kenia. Dat heeft een natuurorganisatie zaterdag bekendgemaakt.

Suni, de eerste noordelijke witte neushoorn die in gevangenschap is geboren, werd vrijdag dood gevonden door parkwachters op het reservaat Ol Pejeta, dat ongeveer 250 kilometer ten noorden van de hoofdstad Nairobi ligt. De oorzaak van zijn dood is nog niet bekend. Suni leefde tot 2009 in een dierentuin in Tsjechië, maar werd naar Kenia vervoerd om deel te nemen aan een fokprogramma. Nu hij dood is, is er nog maaréén mannetje waarmee gefokt kan worden.

Van de zuidelijke witte neushoorn zwerven er nog duizenden rond op de vlaktes in het zuiden van Afrika. Maar door stropers is de noordelijke neushoorn bijna uitgestorven. De hoorn van neushoorns was vorig jaar in Azië meer waard dan goud en platina. Handelaren vroegen 65 duizend dollar (50 duizend euro) voor een kilo. Vorig jaar werden er 59 neushoorns gestroopt in Kenia.

Column per alinea

En wederom is het raak: ik moet volgens de planning een column afscheiden, maar ik heb echt geen flauw idee waarover. Laten we dus maar per alinea bekijken waar het schip strandt. Kijk, er zijn natuurlijk onderwerpen te over, maar de schrijver moet ze wel interessant vinden. En hij moet op de een of andere manier een nog niet al te veel platgetreden paadje vinden, anders wordt het een kopie van andere schrijfsels. Over die Gario-knul bijvoorbeeld is al zoveel geschreven, onzin en zin dat nog meer geschrijf een gevalletje overkill zou zijn. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.