Helft kiezers tegen gelegenheidscoalitie

De helft van de kiezers wil niet dat de coalitie van VVD en PvdA en de gedoogoppositie D66, ChristenUnie en SGP hun meerderheid behouden in de Eerste Kamer. Zelfs twintig procent van de VVD- en PvdA-aanhangers ziet liever dat na de komende Provinciale Statenverkiezingen de verhoudingen anders liggen. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Zo'n 59 procent van de kiezers zou het niet erg vinden als het kabinet valt doordat er geen meerderheid meer voor de vijf partijen zou zijn in de Eerste Kamer. Onder degenen die nu VVD of PvdA kiezen leeft dat zelfs bij achttien procent. Volgens De Hond zou dat weleens kunnen stijgen als de VVD en PvdA vaker tegenover elkaar komen te staan.

Kiesgerechtigden stemmen verder niet automatisch hetzelfde als wat ze tijdens de vorige Kamerverkiezingen hebben ingevuld, stelt de opiniepijler. Zo geeft nu bijna een kwart van de D66-aanhangers aan iets anders te gaan stemmen. Bij de andere partijen ligt dat percentage tussen tien en vijftien procent.

De Statenverkiezingen worden over een halfjaar gehouden. De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.