Vampierengraf ontdekt in Bulgarije

In Bulgarije is een heus vampierengraf ontdekt. De borstkas van het ondode lijk was namelijk doorboord met een ijzeren staaf: een duidelijk teken dat het hier een vampier moet betreffen. Vampieren maak je namelijk pas ècht dood met zilveren kogels en houten of ijzeren staven. Anders komen ze alsnog terug om je het leven zuur te maken.

Nikolai Ovcharov, die bekend staat als de Bulgaarse Indiana Jones, zegt dat het griezelige graf was gevonden tijdens opgravingen bij de ruïnes van een oude Thracische stad in het zuiden van het land.

"We hebben er geen enkele twijfel over dat we hier te maken hebben met een anti-vampierenritueel", verklaart de archeoloog. Vroeger maakten men veronderstelde slechte mensen nog een keertje extra zo dood door ze te doorboren. "Dit gebeurde vaak bij mensen die onder verdachte omstandigheden gestorven waren. Bij zelfmoord of zo."

Dit is niet het enige bijzondere graf dat gevonden is bij het oude Perperikon, zoals de stad heet. Er werd ook een graf gevonden waarbij moeder en kind dusdanig geplaatst waren dat het erg sterk deed denken aan het klassieke beeld van moeder Maria en haar kindje Jezus. Volgens Ovcharov werden dit soort dingen ook wel gedaan om de pest te bestrijden.

Beide graven zijn gedateerd op halverwege de dertiende eeuw.