Bestand met Boko Haram wankelt door nieuw geweld

De aangekondigde vrijlating van de ruim tweehonderd schoolmeisjes die door het Nigeriaanse Boko Haram worden vastgehouden staat op losse schroeven. De wapenstilstand die de extremistische beweging en de Nigeriaanse regering afgelopen week zouden hebben gesloten is de voorbije dagen alweer meermalen geschonden, melden het Duitse persbureau dpa en de Nigeriaanse krant Vanguard.

Vermoedelijke Boko Haram-strijders hebben volgens de krant vrijdag minstens achttien inwoners van enkele dorpen in de noordelijke deelstaat Borno omgebracht. Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen niet opgeëist. Ook over het staakt-het-vuren waarvan het leger vrijdag gewag maakte heeft de radicaalislamitische beweging nog met geen woord gerept. Deskundigen sluiten volgens persbureau dpa niet uit dat afsplitsingen van Boko Haram of gewone criminelen de overvallen op de dorpen hebben gepleegd.

Het Nigeriaanse leger maakt uit het nieuwe geweld op dat van een wapenstilstand geen sprake is, zouden bronnen bij de veiligheidsdiensten dpa hebben toevertrouwd. Dat zou ook betekenen dat het lot van de gegijzelde tienermeisjes weer even onzeker is als voorheen.