FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 juli 2002

Herben en Bomhoff oogstten veel kritiek

LPF-minister, en vice-premier, Eduard Bomhoff (Volksgezondheid) had het vanmiddag ''gedaan'' in de Kamer. Zijn eis tot het vertrek van topambtenaar Van Lieshout en diens overplaatsing oogstten veel kritiek tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Vooral de oppositie toonde zich verbijsterd over Bomhoffs aanval op Van Lieshout. Omdat deze een onberispelijke staat van dienst heeft, veronderstelde de oppositie dat Bomhoffs bezwaren tegen hem voortkomen uit diens PvdA-lidmaatschap. De oppositie vreest zelfs voor een zuivering onder hoge ambtenaren. D66-leider De Graaf vindt dat Bomhoff zijn ambtenaar "schandalig" heeft behandeld. De Graaf begrijpt bovendien niet hoe Bomhoff een ambtenaar kan wegsturen, die hij nog helemaal niet kent.
GroenLinks en de SP vroegen wat Bomhoffs opvattingen nu precies zijn, omdat hij als directeur van onderzoeksbureau Nyfer stelde dat de zorg er 10 miljard euro bij moet hebben, maar daar als minister nadrukkelijk afstand van heeft genomen.

Vanuit de regeringspartijen was er ook kritiek te horen: VVD-leider Zalm toonde zich kritisch. "Ambtenaren willen hun minister zo goed mogelijk dienen, ongeacht zijn politieke kleur."

Tot grote ergernis van de oppositie weigerde premier Balkenende in te gaan op de kwestie. Volgens hem is "een voorgenomen ontslag" van Van Lieshout helemaal niet aan de orde geweest in de ministerraad.

Herben

Ook Fractievoorzitter Mat Herben van de LPF kreeg de wind van voren van de oppositiepartijen. Met name toen Herben de suggestie wekte dat politici als Rosenmöller (GroenLinks) en Melkert (PvdA) het aan zichzelf te danken hebben dat ze beveiligd moeten worden: ''Dreigementen zijn te keren als politici respectvol met elkaar omgaan en burgers serieus nemen in hun angsten en onzekerheden''. GroenLinks-woordvoerder Femke Halsema ontplofte hierop bijkans.

Halsema eiste van Herben dat hij de suggestie weg zou nemen. Herben, die zelf ook wordt beveiligd, deed dat, nadat ook SP-leider Marijnissen hem daartoe opriep. De LPF-leider nam openlijk afstand van de intimidaties en bedreigingen aan het adres van de politici uit linkse hoek.

Ook over Herben zijn bemoeienis met de affaire-Van Lieshout kreeg de LPF-leider de wind van voren. Halsema en D66-leider De Graaf vinden dat Herben, die met Bomhoff over de ambtenaar sprak, zich er niet mee had moeten bemoeien. Herben maakt zich volgens hen schuldig aan de 'achterkamertjespolitiek' die hij zo verfoeit.

Herben zei zich echter wel te kunnen vinden in het besluit van het Bomhoff. ''Het is belangrijke dat er een vertouwensband bestaat tussen een minister en zijn topambtenaren'', stelde Herben: ''Als die er niet is, moet een minister van betrokkene af kunnen''.

Politieke peiling: Groot verlies LPF

Uit een onderzoek van de Politieke Barometer, gehouden in opdracht van het tv-programma NOVA, blijkt dat de Lijst Pim Fortuyn (LPF) als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou terugvallen van 26 naar 15 zetels. Winnaars zijn vooral CDA, en PvdA.

Het CDA wint maar liefst 5 zetels, en komt op 48. De PvdA zou nu weer de tweede partij van Nederland zijn, met 3 zetels winst komt ze op 26 uit. Het verschil met het CDA is wel groot; maar liefst 22 zetels.

Verder winnen de VVD, SP en SGP elk één zetel. De rest blijft gelijk.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

CDA ---> 48 (+5)
Lijst Pim Fortuyn ---> 15 (-11)
VVD ---> 25 (+ 1)
PvdA ---> 26 (+ 3)
D66 ---> 7 (-)
GroenLinks ---> 10 (-)
SP ---> 10 (+1)
ChristenUnie ---> 4 (-)
SGP ---> 3 (+1)
Leefbaar Nederland ---> 2 (-)

Meer over deze peiling staat op de site van de politiekebarometer.

Oppositie uit felle kritiek op kabinet

De linkse oppositie partijen hebben geen goed woord over voor het nieuwe kabinet Balkenende. Vanmiddag uitten ze felle kritiek op de regeringsverklaring die premier Balkenende vanochtend aflegde. In die verklaring, met het motto 'duidelijkheid en daadkracht', zijn de plannen voor de komende vier jaar vastgelegd.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Van Nieuwenhoven mag het kabinet zich niet verschuilen achter de economische malaise en moet het meer geld investeren in zorg, onderwijs en veiligheid. Opvallend is dat ook CDA-fractievoorzitter Verhagen meent dat het kabinet meer geld moet vrijmaken voor die drie punten. Wel pleitte hij voor bezuinigingen om de kosten van de toenemende vergrijzing te kunnen opvangen.
Ook het feit dat er zo weinig vrouwen in het kabinet zitten, beviel Van Nieuwenhoven niet. Ze sprak van "een kabinet van mannenbroeders".

Halsema

GroenLinks en D66 zetten vraagtekens bij de politieke moraal van met name de LPF-ministers. "Wat zijn hun opvattingen waard en hoe lang zullen die worden verdedigd", vroeg GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema, die Rosenmöller verving, zich af. Vooral het vertrouwen in vice-premier en minister van Volksgezondheid E. Bomhoff is niet groot: ''Zijn opvattingen zijn veranderlijk als de wind'', meende Halsema.

Ook de SP heeft haar twijfels. Voorman Marijnissen betwijfelt dat het kabinet-Balkenende voor de beloofde andere politieke cultuur gaat zorgen. Hij noemde het kabinet geen kabinet, maar een ''nachtkastje''.

Zoon Soeharto krijgt 15 jaar cel voor moordcomplot

Tommy Soeharto, de jongste zoon van de oud-president van Indonesië, is veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Hij moet de cel in omdat hij vorig jaar de moord op rechter Syafiuddin Kartasasmita heeft beraamd. Daarnaast wordt hij ook gestraft vanwege illegaal wapenbezit en het ontlopen van justitie. De opgelegde straf, 15 jaar cel, is conform de eis van de aanklager.

Soeharto zelf was niet bij de uitspraak aanwezig. Hij meldde zich op ochtend van de dag van de uitspraak ziek. De rechtbank in Jakarta heeft het vonnis desondanks toch uitgesproken. Zij wees het verzoek van Soeharto's advocaat om uitstel af. Soeharto werd 28 november vorig jaar gearresteerd. Hij was voortvluchtig sinds begin november 2000.

De vermoorde rechter veroordeelde Tommy in 2000 wegens corruptie tot anderhalf jaar cel. De zoon van dictator Soeharto dook daarna onder om zijn straf te ontlopen. Vervolgens werd de rechter op 27 juli vorig jaar door twee mannen doodgeschoten. Justitie verdacht Tommy ervan de moordenaars te hebben ingehuurd voor 11.000 euro.

De twee moordenaars zijn eerder al veroordeeld tot levenslang. Zij hadden voor hun proces verklaard dat Tommy hen had ingehuurd. Maar tijdens hun proces trokken ze die belastende verklaring weer in.

Tommy is het eerste lid van de familie Soeharto dat zich voor een rechtbank heeft moeten verantwoorden. Zijn vader is eerder aangeklaagd wegens grootschalige corruptie, maar gezien de zwakke gezondheid van de voormalig dictator komt het niet tot een rechtszaak.

De zaak tegen Tommy is voor veel Indonesiërs een cruciale test om hun geloof in het rechtssysteem te herstellen. Het justitiële apparaat staat nog altijd bekend als door en door corrupt, ondanks de val van president Soeharto.

De Verenigde Naties zeiden eerder deze week nog dat de Indonesische justitie tot de meest corrupte en incompetente ter wereld behoort. De eis van 'slechts' 15 jaar tegen Tommy leidde al direct tot kritiek omdat Indonesië de doodstraf kent voor moord.

KNVB geeft Sparta licentie voor komend seizoen

De KNVB heeft Sparta een licentie toegekend voor het komende seizoen. Vanwege de ernstige situatie waarin Sparta verkeert heeft de commissie de club echter wel onder curatele gesteld.

In de ogen van de commissie zal Sparta de komende tijd drastische maatregelen moeten nemen om de continuïteit ook na komend seizoen te kunnen waarborgen. Om toe te zien op het noodzakelijke saneringsproces zal de KNVB daarom een toezichthouder aanstellen.

Sparta is de laatste club uit het betaald voetbal die een licentie heeft gekregen. De afgelopen week oordeelde het beroepscollege positief over de aanvragen van FC Den Bosch, NAC, TOP en Fortuna Sittard.

Balkenende: 'Duidelijkheid en daadkracht'

'Duidelijkheid en daadkracht.' Dat is het motto van de nieuwe regering, zo bleek uit de regeringsverklaring die het nieuwe kabinet van de kersverse premier Balkenende vandaag uitsprak. Het vertrouwen in de overheid is geschokt, omdat die geen antwoord lijkt te weten of durft te geven op problemen als toenemend geweld, of op de moeizame inburgering van vreemdelingen in onze samenleving, zo stelde Balkenende vrijdag in de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe minister president willen de kiezers dat de problemen die zij ervaren ook door de politiek onder ogen worden gezien en serieus genomen.

De overheid wil snijden in de regelgeving in het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven en de ruimtelijke ordening. Maar de regering wil ook kerntaken op het gebied van veiligheid waarmaken, het gedogen tegengaan en de integratie bevorderen, volgens de 'Rotterdamse aanpak'. Geen woorden maar daden, aldus Balkenende.

Applaus
Demonstranten en sympathisanten van de ontwikkelingsorganisatie Novib, maakten het Balkenende vanaf de publieke tribune moeilijk. 'Hoe groot is jouw wereld', stond op een spandoek. De betogers, die bang zijn dat de ontwikkelingssamenwerking naar de achtergrond verdwijnt omdat in het nieuwe kabinet de minister voor Ontwikkelingssamenwerking vervangen wordt door een staatsecretaris, hielden een 'stil' protest. Tot grote irritatie van Kamervoorzitter Weisglas echter, vielen de GroenLinks-Kamerleden de demonstranten bij met applaus.

Balkenende gepikeerd
Balkenende reageerde gepikeerd en verzuchtte "Het zal toch niet waar zijn..." Hij kondigde aan dat hij bij elke onderbreking weer geheel opnieuw zou beginnen met de regeringsverklaring. Dit bleek echter niet nodig. De actievoerders gaven direct gehoor aan het verzoek om het spandoek weg te stoppen en vertrokken.

Het kabinet neemt tot Prinsjesdag de tijd om concrete doelstellingen te formuleren met betrekking tot het verkorten van wachtlijsten, verbetering van de veiligheid en terugdringing van regels en bureaucratie.

Met dank aan FoXje, Disorder, Riffmaster en Yossarian voor hun bijdragen.

Driver-ondersteuning Windows 98/NT gestopt

Kampvuur had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Microsoft is gestopt met de driver-ondersteuning van de 'oude' besturingssystemen Windows 98 en Windows NT. Het bedrijf hoopt dat hierdoor meer gebruikers zullen overstappen naar de nieuwe programma's Windows XP en Windows 2000.

Dat schrijft het Amerikaanse ExtremeTech. Microsoft verklaart op haar website dat het niet langer kwesties behandelt die de bovengenoemde systeemsoftware aangaan. Het operatingsysteem Windows Me wordt naar verluid nog wel met stuurprogramma's ondersteund.

Bennie Jolink ontslagen uit ziekenhuis

Stay-Fun had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Normaal-zanger Bennie Jolink is gisteren ontslagen uit het ziekenhuis. Hij belandde in het ziekenhuis na een val met een crossmotor.

Volgens zijn manager moet hij thuis verder aansterken. Jolink zal zeker drie tot vier weken niet kunnen optreden. Hendrik-Jan Lovink, zanger van Jovink en de Voederbietels, neemt de komende concerten over. Men verwacht dat Jolink het eerste concert na de vakantie, op 29 augustus, weer kan optreden.

Rechtzaak tegen online babyverkoopster

SvenG had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdag is in Melbourne de rechtzaak gestart tegen een Australische vrouw die haar nog ongeboren kind te koop aanbood op internet. De vrouw zou hebben gehandeld uit geldzorgen.

Volgens de aanklager had de vrouw al een mondelinge overeenkomst bereikt met een Amerikaans stel om het kind te verkopen voor een bedrag van zo'n 5400 euro. Toen het kind eenmaal ter wereld kwam veranderde zij echter van gedachten. De verdachte houdt vol dat ze het kind gratis aanbood en zegt onschuldig te zijn.

19 zaken opgelost met negen arrestaties

j0han had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met de arrestatie van negen Rotterdammers, onder wie twee vrouwen, heeft de politie Rotterdam-Rijnmond vijftien gewapende overvallen en vier carjackings in een klap opgelost, zo meldde de politie donderdagavond. Bij de arrestaties zijn diverse vuurwapens in beslaggenomen.

Bij de overvallen, die alle plaatsvonden in de periode vanaf begin februari tot heden, maakten de daders tienduizenden euro's buit. Doelwit waren onder meer drogisterijen, snackbars, eethuizen en belwinkels in diverse wijken in Rotterdam en Amsterdam.

Bijna vliegtuigbotsing in Zuid-Engeland

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee passagiersvliegtuigen van de Britse luchtvaartmaatschappij BMI British Midland zijn afgelopen woensdagavond bijna met elkaar in botsing gekomen in het luchtruim boven Zuid-Engeland.

Volgens het Britse luchtcontrolecentrum vlogen de twee toestellen op nauwelijks 2,4 kilometer van elkaar. De vereiste minimumafstand is zo'n 8 kilometer. De controledienst voor de burgerluchtvaart onderzoekt het voorval.

De piloten werden tijdig gewaarschuwd door de luchtverkeersleiders. Ook het automatische waarschuwingssysteem trad in werking. De piloten konden met uitwijkmanoeuvres een botsing vermijden.

De bijna-botsing gebeurde op zo'n 30 kilometer ten oosten van de luchthaven van Gatwick, nabij Londen. De toestellen hadden samen zo'n 150 passagiers aan boord. Het ene was van Heathrow op weg naar Brussel, het andere van Parijs naar Heathrow.

Na het 85e levensjaar onbezorgd aan de alcohol

BananaWorld had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bereiken ze de leeftijd van vijfentachtig, dan kunnen beide seksen met een gerust hart bijna onbeperkt naar de fles grijpen, zo blijkt uit een onderzoek naar de relatie tussen drinkgedrag en overlijdensrisico dat vrijdag in het British Medical Journal is gepubliceerd.

Mannen kunnen tot hun vijfendertigste jaar beter slechts een glas alcohol per dag nemen. Naarmate men ouder wordt, echter, mag dieper in het glaasje gekeken worden. Tussen hun vijfendertigste en vijfenveertigste kunnen mannen nog verantwoord twee glazen alcohol per dag nuttigen. Tussen hun vijfenveertigste en vijfenvijftigste mag er dagelijks een glas bij. Tot aan hun 85ste kunnen zij het beste niet meer dan 4 glazen drinken. De laatste levensjaren mag het glas met een gerust hart vijf keer per dag worden volgeschonken.

Vrouwen moeten zich meer matigen dan mannen. Tot hun vijfenveertigste is een glas nog verantwoord, daarna mag tot hun vijfenzeventigste twee glazen worden genuttigd, en nadien drie. Het is niet bekend welk effect drank heeft op de levensverwachting na ongeveer het negentigste levensjaar.

Rookvrije werkplek effectiever dan accijnsverhoging

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rookvrije werkplekken blijken effectiever te zijn voor het stoppen met roken dan accijnsverhogingen op pakjes sigaretten. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het British Medical Journal.

De belasting op een pakje sigaretten zou 73 procent moeten stijgen om hetzelfde effect te bereiken als rookvrije werkplekken. In Groot-Brittannië zou een pakje dan meer dan tien pond (15,61 euro) moeten gaan kosten om mensen tot het beëindigen van hun rookgedrag te dwingen.

Professor Stanton Glantz van de Universiteit van Californië benadrukt dat rookvrije plekken leiden tot een vier procent vermindering van de tabaksconsumptie. Samen met een collega vond hij uit dat introductie van rookvrije plekken ook effectief is bij de bestrijding van roken onder tieners.

Man laat zijn testikels 300x onderzoeken

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een rechter heeft een Australische bankier veroordeeld tot 240 uur dienstverlening omdat de man zich meer dan 300 maal liet onderzoeken aan zijn testikels. Uit de rechtzaak is gebleken dat de man steeds een ander excuus had verzonnen om zichzelf te laten onderzoeken. Deze onderzoeken werden meestal door vrouwelijke artsen gedaan.

De zaak is aangespannen door een arts, die vond dat de obsessie van de man te ver ging. Zij heeft de rechter verteld dat ze nu problemen heeft om andere mannelijke patienten te onderzoeken. De bankier zelf zei dat hij destijds leed aan een zware depressie, ten gevolge van toenmalige herstructureringen in de banksector.

Meisje doodgeschoten na computergame

Biertjuh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarig Filippijns meisje is doodgeschoten door een schoolmaatje, nadat ze hem enkele keren had verslagen bij het spelen van een computerspelletje.

Volgens de Britse website Ananova werd het meisje in haar oog geschoten, vlak voor de ingang van een computerwinkel in Quezon, waar het tweetal de spelletjes had gespeeld. De jongen zou razend zijn geworden nadat het meisje zich laagdunkend had uitgelaten over zijn kwaliteiten als gamer. Naar aanleiding hiervan trok hij een pistool en schoot.

Flitspalen worden voortaan beveiligd

Budha, Draaitafeltje en j0han hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Justitie is tot een besluit gekomen om dit jaar nog een aantal flitspalen te voorzien van rook- en hittesensoren en trillings- en tiltmeters. Op het moment dat iemand rommelt met de camera's zal de politie automatisch worden gealarmeerd.

De maatregel is bedoeld om het vandalisme aan de snelheidscamera's terug te dringen. Er wordt jaarlijks voor honderdduizenden euro's vernield. De flitspalen worden in brand gestoken of compleet uit de grond getrokken. Soms worden ze zelfs beschoten.

Het Openbaar Ministerie gaat in samenwerking met de politie meer onderzoek verrichten om de daders van de vernielde flitspalen te achterhalen.



foto : Tuftufclub.com

Hushovd heeft eindelijk prijs

De Noor Thor Hushovd heeft de 18e etappe van Cluses naar Bourg-en-Bresse gewonnen. De etappe was erg heuvelachtig met colletjes van de 4e en 3e categorie en eentje van de 1e.

Leon van Bon gaf de aanzet tot de vorming van een groep met een vroege demarrage. In de groep zaten ook o.a. Dekker, Fagnini en Jaksche. Door de goede samenwerking kon de groep vooruit blijven.

Op 15 km voor het einde reden Hushovd, Piil en Mengin weg van de rest van de groep. Hushovd won de etappe na een flink aantal pogingen in eerdere etappes. De sprint van het peloton werd gewonnen door McEwen die hierdoor weer een puntje uitloopt op Zabel.

1 064 HUSHOVD Thor NOR C.A en 4h 28' 28"
2 098 MENGIN Christophe FRA FDJ à 00' 00"
3 054 PIIL Jakob DEN CST à 00' 05"
4 078 VAN BON Leon NED DFF à 00' 33"
5 025 JAKSCHE Jorg GER ONE à 00' 33"
6 058 SORENSEN Nicki DEN CST à 00' 33"
7 014 FAGNINI Gian Matteo ITA TEL à 00' 40"
8 104 DEKKER Erik NED RAB à 00' 40"
9 187 LODER Thierry FRA A2R à 00' 40"
10 087 LODA Nicola ITA FAS à 06' 59"
11 147 MC EWEN Robbie AUS LOT à 11' 42"
12 011 ZABEL Erik GER TEL à 11' 42"
13 067 O'GRADY Stuart AUS C.A à 11' 42"
14 159 SVORADA Jan SLO LAM à 11' 42"
15 094 COOKE Baden AUS FDJ à 11' 42"
16 118 RENIER Franck FRA BJR à 11' 42"
17 182 AGNOLUTTO Christophe FRA A2R à 11' 42"
18 046 MATTAN Nico BEL COF à 11' 42"
19 019 WESEMANN Steffen GER TEL à 11' 42"
20 143 BAGUET Serge BEL LOT à 11' 42"

Skateboard leert schildpad opnieuw lopen

Pieter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een gehandicapte schildpad in een Amerikaans dierenpark heeft opnieuw leren lopen dankzij een skateboard.

De 21-jarige schildpad Tipsy kreeg meer dan een jaar geleden een manke poot. Het weefsel in één van haar ledematen was beschadigd. Als de schildpad verder was blijven lopen op het pootje, zou de situatie enkel erger zijn geworden. Daarom werd Tipsy door medewerkers van de Roger Williams Park Zoo uitgerust met een soort skateboard. Daardoor kon ze haar pootje oefenen, zonder er te veel druk op te zetten. Na een jaar revalidatie kan Tipsy sinds vandaag opnieuw zonder skateboard rondkruipen.

Opvolger Ontbijt TV: Goedemorgen Nederland

De opvolger van 'Ontbijt TV' gaat 'Goedemorgen Nederland' heten. Het nieuwe programma, dat geproduceerd wordt door TVBV, het productiebedrijf van Jeroen Pauw, is een samenwerkingsverband tussen de KRO, de AVRO en de NCRV en heeft daarom meer geld tot haar beschikking. Hoeveel geld precies voor het programma is uitgetrokken, wil een NCRV-woordvoerder niet zeggen.

Het is de bedoeling dat het programma een hoog journalistiek gehalte krijgt. Vijftien tot twintig redactieleden, afkomstig van de drie omroepen, moeten dit voor elkaar krijgen. Het programma gaat door één persoon gepresenteerd worden. Op deze manier hoopt eindredacteur Mentens meer een personalityshow neer te kunnen zetten. Dit persoon wordt waarschijnlijk MTV-presentatrice Daphne Bunskoek, die afgelopen seizoen ook al te zien was in 'Ook dat nog!'.

'Ontbijt TV' moest een maand geleden stoppen omdat de KRO de financiële lasten niet langer in zijn eentje wilde en kon dragen. Aanvankelijk leek het erop dat er geen opvolger zou komen, maar uiteindelijk staken KRO, AVRO en NRCV toch de koppen bij elkaar.

'Goedemorgen Nederland' zal vanaf 2 september op werkdagen tussen 7 en 9 te zien zijn op Nederland 1. Het programma wordt onderbroken door het NOS Journaal en Studio Sport.

KLM: "Geen onregelmatigheden" bij controle stewardessen

De KLM heeft in een reactie op een brief van de Antilliaanse officier van justitie Ernst Wesselius over de kwestie van de controles op KLM stewardessen geconcludeerd dat er geen visitatie heeft plaatsgevonden van stewardessen door mannelijke beambten noch inwendig onderzoek.

De kwestie leidde tot een reeks telefoongesprekken met justitie op Bonaire en een intern onderzoek. De luchtvaartmaatschappij komt nu tot de slotsom dat er niets onregelmatigs is gebeurd. Zowel de KLM als Justitie benadrukken het belang van (drugs)controles door de douane op luchthavens. Vice-voorzitter Platenkamp van de veiligheidsafdeling spreekt in de brief zelfs waardering uit over de samenwerking die KLM met de opsporingsinstanties op Bonaire heeft.

'viezerik van Bonaire'
Wesselius zegt het echter te betreuren dat Bonaire en de Antillen opnieuw onterecht negatief in de publiciteit komen en hijzelf als de 'viezerik van Bonaire' wordt beschouwd. "Er is contact geweest. De brief onderkent dat er niets verkeerds is gebeurd", aldus Wesselius.

In een brief aan de KLM stelt de officier dat de douane de bevoegdheid heeft om bagage, kleding en het lichaam te onderzoeken – met inbegrip van lichaamsopeningen. "Deze bevoegdheid mag worden gebruikt zonder dat sprake is van een concrete verdenking of zonder dat er speciale aanwijzingen zijn dat de betrokkene drugs (of andere verboden stoffen of middelen) vervoert of bij zich heeft."

De controle van de stewardessen berustte ook niet op grond van enige verdenking. Wesselius geeft toe zich goed te kunnen voorstellen dat men dergelijke controles als onaangenaam ervaart.

Feyenoord loot Fenerbahçe

Bainus en albino hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Feyenoord speelt in de derde voorronde van de Champions League tegen Fenerbahçe uit Istanbul (Turkije). De Rotterdammers spelen in principe op 13 of 14 augustus thuis en twee weken later uit.

De andere wedstrijden:
Sporting Portugal (Por) - Internazionale FC (Ita)
AC Milan (Ita) - FC Slovan Liberec (Tsj)
Rosenborg BK (Noo) - Brondby (Den) / Din. Tirana (Alb)
Shakhtar Donetsk (Oek) - Club Brugge (Bel) / Din. Boekarest (Roe)
Maribor (Slov) / Apoel Nicosia (Cyp) - AEK Athene (Gri)
FC Barcelona (Spa) - Vardar Skopje (Mac) / Legia Warschau (Pol)
Skonto Riga (Let) / Levski Sofia (Bul) - Dinamo Kiev (Oek) / FC Punyik (Arm)
Lillestrom (Noo) / Zeljeznicar (Bos) - Newcastle United (Eng)
Hammarby (Zwe) / Partizan Belgrado (Joe) - Bayern München (Dui)
KRC Genk (Bel) - Sparta Praag (Tsj) / Torpedo Kutaisi (Geo)
Maccabi Haifa (Isr) / Belshina Bobruisk (WRu) - Sturm Graz (Oos)
Celtic FC (Sch) - MSK Zilina (Slow) / FC Basel (Zwi)
Zalaegerszegi (Hon) / NK Zagreb (Kro) - Manchester United (Eng)
Boavista (Por) / Hibernians (Mal) - AJ Auxerre (Fra)
Lokomotive Moskou (Rus) - Sherif Tiraspol (Mol) / Grazer AK (Oos)

Mika Hakkinen stopt definitief met F1

nookie, 1flyer, 1flyer, FCDB en Rembrand20 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mika Hakkinen heeft definitief zijn F1-carrière beëindigd. Vanochtend maakte Hakkinen tijdens de vrije training op het Duitse Hockenheim bekend dat hij niet zal terugkeren in de Formule 1.

De Fin stopte aan het eind van het vorig seizoen met racen om meer tijd te besteden aan zijn gezin. Hij reed in totaal 161 races en behaalde in 1998 en 1999 de wereldtitel. Zijn laatste overwinning dateert van vorig jaar september toen hij op Indianapolis de Grote Prijs van de Verenigde Staten won.

Zijn besluit nam hij ruim een jaar geleden al. 'Op de Grand Prix van Monaco van 2001 liet ik Ron Dennis al weten dat ik wilde stoppen, maar hij wilde zeker weten dat ik de juiste beslissing nam en gaf me de kans om een sabbatical te nemen', aldus Hakkinen.'Toen ik met Ron had gesproken viel er een grote last van mijn schouders. Ik genoot echt van de rest van het seizoen en wist te winnen in Silverstone en Indianapolis. Toen ik dit jaar de Grand Prix van Monaco bezocht wist ik niet hoe ik me zou voelen, maar toen werd me duidelijk dat ik de juiste beslissing heb genomen en vertelde ik Ron dat ik definitief wilde stoppen.'

Hakkinen zegt dat hij de motivatie voor Formule 1 niet meer kon opbrengen. 'Ik heb zo veel meegemaakt in Formule 1 en ik heb veel bereikt. Het was de moeite niet waard om door te gaan. Ik wil tijd spenderen met mijn familie en Hugo zien opgroeien. Ik heb veel mensen ontmoet in de afgelopen jaren en er zijn er veel die ik persoonlijk wil bedanken, wat ik later zal doen. Alles wat ik nu kan zeggen is een oprecht dankjewel aan iedereen. Ik heb de steun en vriendschap die jullie door de jaren hebben getoond zeer op prijs gesteld. Dank u.'

HMG verandert leeftijdsdoelgroep Yorin

HMG heeft besloten om de leeftijdsdoelgroep van Yorin breder te maken. Aanvankelijk was deze vastgesteld op 20- tot 34-jarigen, maar de zender wil vanaf september ook mensen buiten die doelgroep kunnen bereiken.

De Yorin-ondertitel 'The Movement', die duidde op een interactieve kijkersrol, verdwijnt. 'De kijker moest deelnemer worden aan een movement, maar trof iets aan dat heel erg stilstond. Vorm en inhoud waren te ver uit elkaar gedreven', aldus de directeur-televisie van HMG, L.van der Goot.

Dit alles betekent overigens niet dat de programmering drastisch omgegooid gaat worden. Wel worden Floortje Dessing, Chris Zeegers en oude bekende Beau van Erven Dorens meer in de schijnwerpers gezet.

Thaise jongen heeft spijkers in maag

Thaise artsen zijn verbijsterd door wat Somkiet Jammoh in zijn maag heeft. De jongen, twintig jaar, meldde zich pasgeleden bij de dokter met klachten over voortdurende buikpijn. Na onderzoek bleek dat hij spijkers van vijf centimeter lengte en een vishaak in zijn maag heeft.

Toen de jongen met zijn klachten kwam, dachten verschillende artsen eerst aan een maagzweer. Toen echter behandeling met medicijnen niet mocht baten, besloten zij tot een uitgebreid onderzoek. Jammoh zegt niet te begrijpen hoe het ijzerwerk in zijn lichaam is gekomen. Hij kan zich niet herinneren dat hij ooit spijkers heeft ingeslikt.

De artsen hebben nu gezegd hem enige dagen ter observatie in het ziekenhuis te houden, voor zij tot een operatie besluiten. ,,Wij kunnen hem niet lang in deze toestand laten. Er kunnen bijwerkingen optreden'', aldus een arts.

Blokkade antifolterverdrag door VS mislukt

Ka-Boem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is de Verenigde Staten gisteren niet gelukt een toevoeging op het anti-folterings verdag van de Verenigde Naties (VN) te blokkeren. De VS acht het protocol, dat het mogelijk maakt om onaangekondigde inspecties uit te (laten) voeren in gevangenissen, strijdig met de grondwet omdat het haaks staat op de rechten van soevereine staten. VN-diplomaten menen echter dat de VS tegen zijn omdat ook cellen op de Amerikaanse marinebasis op Cuba, Guantánamo Bay, waar al sinds januari ruim 500 Al-Qaeda strijders gevangen worden gehouden, geïnspecteerd kunnen worden.

Denemarken, voorzitter van de Europese Unie, beschuldigde de VS ervan bewust het voorstel te dwarsbomen. Het ontwerpprotocol werd aangenomen door de Economic and Social Council (EcoSoc) met 38 stemmen voor, en 8 stemmen tegen. De Verenigde Staten onthielden zich van stemming. Het protocol gaat nu naar de Algemene Vergadering ter bekrachtiging.

Warme zee bedreigt Great Barrier Reef

Hobbiebob had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zeetemperatuur in the Great Barrier Reef is dit jaar de hoogste ooit gemeten. Het vermoeden is dan ook dat dit door het broeikas-effect veroorzaakt wordt. Uit een onderzoek van het Australisch Oceaan Biologisch Onderzoekscentrum (AIMS) is gebleken dat de temperatuur sinds 1870 nog nooit zo hoog was.

Het gevolg hiervan is dat het koraalrif kan gaan 'verbleken' en/of afsterven. De laatste keer dat het koraal verbleekte was in 1998, maar deze keer blijkt het, in tegenstelling tot toen, niet door El Nino te komen. Het is nog onduidelijk of het koraal in staat is zich aan te passen aan de temperatuurverandering, of dat het zal sterven. The Great Barrier Reef beslaat een oppervlakte van ruim 345.000 vierkante kilometer.

In Saudi-Arabie veroordeelde Britten in beroep

battlesickloner had ons via de newssubmit het volgende te melden: titel:

Woensdag begint het beroep van de vijf Britten die in Saudi-Arabië veroordeeld zijn voor een reeks anti-westerse bomaanslagen. De vijf, die veroordeeld zijn van 5 jaar tot de doodstraf, zouden dan binnen enkele weken vrij kunnen komen. De bomaanslagen zijn volgens de Saudi's te verbinden aan een oorlog in verband met dranksmokkel.

Op de Saudische TV zijn beelden getoond van vier Britten, een Canadees en een Belg die de bomaanslagen toegaven. Deze mensen zitten al bijna 2 jaar vast, waarvan ongeveer 1.5 jaar in een isoleercel. Alle mannen trokken later hun bekentenis in. De vijfde Brit kwam niet opdagen, de vier anderen werden in geheime procedures gevonnisd.

De vijf mannen, die deel uitmaakten van een buitenlandse drankgezelschap, werden gearresteerd nadat een andere Brit omkwam door een auto-bom. Sindsdien zijn ook nog andere westerlingen gewond geraakt. Er is over gespeculeerd dat Saudische dissidenten verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de aanslagen. Vorige maand nog kwam een Brit om bij een gelijkwaardige aanslag.

In een andere zaak kijkt een Brit aan tegen 800 zweepslagen voor het uitbaten van een illegale drankgelegenheid.

R'dam: Arrestaties dodelijke overval supermarkt

In Rotterdam heeft de politie 3 mannen opgepakt voor de overval met dodelijke afloop in een supermarkt aan de Rozemarijndonk in Spijkenisse vorige week maandag.

Bij die overval werden een 19-jarige medewerkster en haar 20-jarige vriend, de amateurwielrenner Leon Notenboom van de Vliet-gazelle ploeg, beschoten toen zij tijdens de overval nietsvermoedend de supermarkt binnenkwamen. Notenboom was op slag dood. Zijn vriendin liep een schotwond aan haar gezicht op.

De gearresteerden zijn een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 22-jarige Rotterdammer en een 39-jarige man uit Spijkenisse. Afgelopen dinsdag werd het trio al opgepakt in de Rotterdamse wijk Hoogvliet, maar hun aanhouding is nu pas door justitie in de openbaarheid gebracht.

De omgebrachte Leon Nootenboom

Dikke Amerikaan klaagt hamburgergiganten aan

Een vette Amerikaan heeft, wellicht geïnspireerd door de hoge rokers-claims, vier hamburgerketens aangeklaagd. Volgens de advocaat van de dikkerd verstrekken de ketens onjuiste informatie over de voedingswaarden en het vetgehalte van hun producten. Vooral armlastige burgers en kinderen zijn daarvan de dupe, vindt hij.

De aanklacht is gericht tegen McDonald's, Burger King, Wendy's en Kentucky Fried Chicken. De 56-jarige dikke Amerikaan houdt hen verantwoordelijk voor zijn vetzucht en daaraan gerelateerde ziekteverschijnselen. Hij at naar eigen zeggen vier tot vijf maal per week bij een filiaal van een van voorgenoemde ketens.

Een woordvoerster van de Amerikaanse organisatie van restauranthouders moest lachen toen ze van de aanklacht hoorde en zei: ''Elk restaurant biedt ook andere producten. De klant is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eetgedrag''. De advocaat van de man denkt dat zich wellicht meer mensen zullen melden met soortgelijke aanklachten.

Afgebeten penis weer aangenaaid

b0ssie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Artsen zijn er ingeslaagd om de penis van een Marokkaanse jongen terug aan zijn lijf te zetten, nadat die er door een ezel was afgebeten.

Volgens professor Mouaad Mounir, chef urologie in een ziekenhuis te Marrakesh, had de succesvolle operatie vorige week plaats. De totale ingreep duurde 45 minuten.

Het is niet bekend waarom de ezel de penis van de 7-jarige ongelukkige Marokkaanse knaap afbeet. Wel is algemeen bekend dat ezels in Marokko voor zwaar werk gebruikt worden en vaak zeer hardhandig worden behandeld.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.