KLM: "Geen onregelmatigheden" bij controle stewardessen

De KLM heeft in een reactie op een brief van de Antilliaanse officier van justitie Ernst Wesselius over de kwestie van de controles op KLM stewardessen geconcludeerd dat er geen visitatie heeft plaatsgevonden van stewardessen door mannelijke beambten noch inwendig onderzoek.

De kwestie leidde tot een reeks telefoongesprekken met justitie op Bonaire en een intern onderzoek. De luchtvaartmaatschappij komt nu tot de slotsom dat er niets onregelmatigs is gebeurd. Zowel de KLM als Justitie benadrukken het belang van (drugs)controles door de douane op luchthavens. Vice-voorzitter Platenkamp van de veiligheidsafdeling spreekt in de brief zelfs waardering uit over de samenwerking die KLM met de opsporingsinstanties op Bonaire heeft.

'viezerik van Bonaire'
Wesselius zegt het echter te betreuren dat Bonaire en de Antillen opnieuw onterecht negatief in de publiciteit komen en hijzelf als de 'viezerik van Bonaire' wordt beschouwd. "Er is contact geweest. De brief onderkent dat er niets verkeerds is gebeurd", aldus Wesselius.

In een brief aan de KLM stelt de officier dat de douane de bevoegdheid heeft om bagage, kleding en het lichaam te onderzoeken – met inbegrip van lichaamsopeningen. "Deze bevoegdheid mag worden gebruikt zonder dat sprake is van een concrete verdenking of zonder dat er speciale aanwijzingen zijn dat de betrokkene drugs (of andere verboden stoffen of middelen) vervoert of bij zich heeft."

De controle van de stewardessen berustte ook niet op grond van enige verdenking. Wesselius geeft toe zich goed te kunnen voorstellen dat men dergelijke controles als onaangenaam ervaart.