Hond redt baasje van vriesdood op ijskoude berg

Nadat zijn baasje was uitgegleden op de berg Velebit in Kroatië en hierbij 150 meter naar beneden viel, heeft zijn hond (een Alaska malamute genaamd North) hem 13 uur lang warm gehouden totdat hulp arriveerde.

De Kroatische bergreddingsdienst (HGSS) prees de sledehond voor het redden van zijn baas en schreef op Twitter dat "vriendschap en liefde tussen mens en hond geen grenzen kent."

North, zoals de hond wordt genoemd, en zijn eigenaar waren op Nieuwjaarsdag aan het wandelen op de berg Velebit, op een hoogte van ongeveer 1.700 meter. Zowel de man als de hond gleden uit en vielen zo'n 150 meter naar beneden.

De wandelaar hield er een zwaar gewond been aan over, maar de hond bleef ongedeerd. North hield zijn baasje 13 uur lang warm met zijn lichaamswarmte tot de reddingswerkers ter plaatse arriveerden.

"North bleef ongedeerd, maar zijn vriend, een jonge bergbeklimmer, had minder geluk," zeiden de redders.

De hulpdienst zei dat de nachtelijke operatie bijzonder lastig was vanwege sneeuw, ijs en afgebroken boomtakken die de toegang tot de plek blokkeerden. Een team van 27 mensen nam deel aan de reddingsactie, ze bereikten het tweetal rond middernacht en droegen de wandelaar om 8.00 uur de volgende ochtend over aan de medische zorg.

De hond "rolde zich op en verwarmde hem met zijn lijfje," schreef HGSS op Twitter. "Zijn loyaliteit hield niet op, zelfs niet toen de reddingswerkers kwamen, hij was een van ons, bewaakte zijn baas 13 uur lang."

Ze voegden eraan toe dat "dit voorbeeld ons allemaal kan leren hoe we voor elkaar moeten zorgen."