Black Widow: interviews met Cate Shortland, David Harbour, O-T Fagbenle en Rachel Weisz

Vanaf deze week is Marvel weer terug in de bioscoop met Black Widow, de langverwachte solofilm voor Scarlett Johannsons Natasha Romanoff. In de aanloop naar de release sprak FOK! in een paar korte Zoom-gesprekjes met regisseur Cate Shortland en castleden David Harbour, O-T Fagbenle en Rachel Weisz.

Black Widow speelt zich af in 2016, na de gebeurtenissen van Captain America: Civil War. Maar er zijn ook momenten uit een verder verleden te zien, waarin de kijker leert dat Natasha als jong meisje in een spionnengezin in de VS woonde met David Harbour en Rachel Weisz als Alexei en Melina, haar 'ouders'. In het heden van de film wordt zij onder andere ondersteund door Mason (Fagbenle), haar 'fixer' op wie ze kan vertrouwen als zij bepaalde dingen nodig heeft.

Cate Shortland maakt, zoals niet ongebruikelijk is met Marvel-regisseurs, met deze film de stap van kleinere, non-Hollywoodfilms naar de wereld van de grote special effects-spektakels. We spreken haar als eerste en proberen te ontdekken wat we van de film mogen verwachten.

Deze film vertelt natuurlijk over een bekend personage uit een bekende filmreeks, maar als je dat even wegdenkt, waar gaat Black Widow dan eigenlijk over?

Over controle. Zowel hoe de heldin zichzelf onder controle probeert te houden, hoe ze iedereen op afstand probeert te houden, probeert haar omgeving onder controle te houden, als in hoezeer zij altijd onder controle heeft gestaan van anderen. Ze heeft altijd heel weinig inspraak gehad, is altijd een pion geweest in een corrupt systeem. En ze heeft het overleefd, dus het gaat ook over overleven.

Natuurlijk is elke Marvel-film een superheldenfilm en dus deze ook, maar wat voor genres worden hier nog meer geraakt?

Het raakt zeker wel aan zwarte komedie, en ook aan drama. Er is veel familiedrama en er zijn een aantal hele mooie momenten tussen de acteurs die heel ruw en intiem zijn, en daar ben ik erg trots op. We hebben dat weten te verweven met het mooie spektakel in de film. 

Vind je dat dit een van de meer persoonlijke films uit de serie is?

Ik denk dat ze sowieso allemaal anders zijn. Ik heb natuurlijk alleen deze geregisseerd, dus voor mij is deze heel persoonlijk, maar als jij zelf een andere had geregisseerd zou die voor jou meer persoonlijk zijn.

Je hebt natuurlijk vooral ervaring met kleinere, meer onafhankelijke films. Is het spannend om vervolgens een grote blockbuster te mogen doen en hoe moeilijk is het om die stap te maken?

Het is heel mooi om de wereld te creëeren. We werkten met een groep van drie of vier broers in het Verenigd Koninkrijk, die al in de special effects zitten sinds ze tieners waren en die nu in de zestig zijn. Zij vertelden af en toe over hun ervaringen in bijvoorbeeld Dunkirk, waar ze ook aan gewerkt hebben, of andere films, en het is heel mooi om met zulk spektakel te kunnen werken. Ik hou erg van kunst, en er is iets met die [actie]sequenties, het feit dat die er zijn om van te genieten, dat doet me erg aan kunst denken. Ik vond het heel leuk.

In hoeverre heb je op deze film je eigen stempel kunnen drukken? Was dat iets dat je bewust probeerde te doen of juist vermijden?

Ik heb geprobeerd om de camera zo veel mogelijk 'met' Natasha te laten zijn, in plaats van de camera haar slechts te laten observeren. Het moest intiem zijn, en niet slechts een waarneming.

Black Widow: Scarlett Johannson, David Harbour en Florence Pugh

David Harbour is het beste bekend van zijn rol als Jim Hopper in Stranger Things of de gefaalde Hellboy-reboot. In Black Widow speelt hij Alexei, de Red Guardian, een echte Russische supersoldaat die zichzelf ziet als een soort tegenpool van Captain America.

Wat is de relatie tussen Alexei en Natasha en wat is het verhaal van de film als je het bekijkt vanuit zijn perspectief?

Voor hem gaat het verhaal over een kerel die is bedrogen door een aantal mensen, iemand die een genie is en een geweldig persoon, die eindelijk zijn erkenning krijgt. Haha. Nee, hij is iemand die een soort van vaderfiguur was voor Natasha in een gekunstelde realiteit van een spionnenfamilie in Amerika. Hij maakt op een gegeven moment de keuze om ze over te geven aan de Red Room, omdat hij vindt dat dat het juiste is om te doen, voor Rusland, waar hij erg toegewijd aan is. 

Hij is ook lange tijd verraden door die ideologie, die hem in de cel heeft doen belanden, en hij heeft veel tijd doorgebracht waarin hij donuts at en wrok koesterde over het feit dat zijn leven niet zo is verlopen als dat van Captain America. Als hij dan uit de gevangenis komt en herenigd wordt met de vrouwen uit zijn gezin is dat voor hem een kans op verlossing, om vergeving van hen te krijgen.

Over Captain America gesproken; hij heeft nogal een haat voor Steve Rogers, lijkt het wel. Kun je uitleggen hoe hij zichzelf ziet in relatie tot Captain America?

Hij is heel erg geïndoctrineerd op een bepaalde manier, hem is verteld dat zij rivalen van elkaar zijn, maar hij heeft daar nooit daadwerkelijk iets mee gedaan, of kunnen doen. Wat [Steve] heeft meegemaakt, is hem nooit overkomen. En dus leeft hij een beetje in de schaduw van deze Avenger, die wereldberoemde figuur. Hij heeft nooit dat succes gehad, dus hij geeft heel erg af op dat onrecht.

Hij voelt dat heel erg, hij is iemand met een groot hart, dus hij gaat daar erg onder gebukt. Maar tegelijk heeft hij ook mooie dingen over hem te zeggen; hij is kwaad op de beroemdheid van Captain America, maar hij beschouwt hem ook wel als een soort gelijke en respecteert hem om die reden. Hij heeft een hoop interessante gevoelens over Steve Rogers waar hij nooit wat mee zal kunnen doen.

Volgens Cate Shortland kun je de thema's van de film omschrijven als controle en overleving. Hoe denk je dat dat aansluit bij Alexei's verhaal?

Oh dat is wel mooi. Ik denk dat dat precies past bij zijn verhaal. Hij is iemand met heel weinig controle. Hij probeert dingen onder controle te krijgen met zijn ego. En hij doet wat nodig is om te overleven, hij bouwt van die realiteiten voor zijn overleving, om te voorkomen dat hij bezwijkt onder het gewicht van zijn eigen schuldgevoelens en spijt over de keuzes die hij heeft gemaakt en het feit dat hij daar twintig jaar voor heeft geleden.

Alexei zat natuurlijk lang in de gevangenis. Dat geeft een mens tijd voor reflectie. Wat zou hij nu anders gedaan hebben, als hij de kans kreeg?

Ik denk dat hij inmiddels weet dat wat hij in Cuba heeft gedaan [zijn familie gaf hij daar over aan de Red Room, red] niet het juiste was. Het was puur gebaseerd op een ideologie, en niet op de mensen die erbij betrokken waren. Als dingen puur ideologie zijn en menselijkheid ontbreekt, dan zijn ze fundamenteel gewoon fout. Ik denk dat je, hoe toegewijd je ook bent aan je ideologie, dat je altijd rekening moet houden met de consequenties voor de mensen die de gevolgen moeten dragen.

Hij heeft een paar slechte keuzes gemaakt in relatie tot mensen waar hij echt wel om gaf, waarvan hij zich niet zo realiseerde hoezeer hij om ze gaf, en dat spijt hem enorm. Hij leeft met erg veel spijt. Hij probeert het uiteindelijk ook goed te maken, maar hij zou, als het kon, de keus hebben gemaakt om beter voor die jonge meiden te zorgen dan hij uiteindelijk heeft gedaan.

Black Widow: O-T Fagbenle

O-T Fagbenle's Mason is een bondgenoot van Natasha. Wanneer zij iets nodig heeft, regelt hij het voor haar. Maar de relatie tussen de twee is mogelijk niet puur zakelijk...

Wanneer we Natasha en Mason elkaar voor het eerst zien spreken in Black Widow is meteen duidelijk dat ze elkaar al een tijdje kennen. Wat is de band tussen de twee en waarom vertrouwt zij zo op hem?

Om te beginnen is hij heel betrouwbaar en vindingrijk. En ja, hij heeft een zwakte voor Natasha, wat betekent dat hij erg veel van haar kan verdragen terwijl hij probeert haar zo goed mogelijk te bedienen. Het is een beetje een eenzijdige relatie. Hij is een gever, iemand die maar blijft geven aan Natasha, in de hoop dat hun relatie misschien ooit iets meer kan worden dan de zakelijke relatie die het nu is. 

Ik denk overigens wel dat ze al een diepere relatie hebben dan dat. Hun verleden is waarom Mason zo veel voor haar over heeft.

Als een soort van assistent voor Natasha heb je al eens de vergelijking getrokken met James Bonds Q of Batmans Alfred. Dat zijn natuurlijk twee compleet verschillende secondanten in de zin van hoe close ze zijn ten opzichte van hun held. Waar ergens op dat spectrum vind je dat Mason ongeveer valt?

Ergens in het midden, denk ik. Alfred is natuurlijk al sinds Bruce's jeugd een vaderfiguur voor hem en heel close, maar Mason valt ergens in het midden. Er was ongetwijfeld een relatief lange relatie tussen de twee, en die ging verder dan dat ze voor hetzelfde bedrijf werkten, dus ja, ergens tussen de twee in.

De film speelt zich af in 2016 en jaren later geeft Natasha haar leven om de wereld te redden. Hoe zou hij omgaan met het nieuws van haar dood en zal hij haar meer missen of het feit dat er nog een rekening open staat?

(lacht) Dat is wel heel koud, Peter! Haha. Nee, er is meer aan hun relatie dan dat er nog een rekening open staat. Ik stel me zo voor dat hij net zo kapot is van het nieuws van haar dood als wij allemaal waren.

Volgens Cate Shortland kun je de thema's van de film omschrijven als controle en overleving. Hoe denk je dat dat aansluit bij Masons verhaal?

Voor Mason lijkt het alsof hij heel weinig controle heeft en ik denk dat zijn overleving is wel continu in gevaar. Maar ik denk dat dat niet echt zijn eigen thema's zijn. Voor hem telt iets als vriendschap zwaarder. Er is echt sprake van een echte vriendschap, meer zoiets dat bijna familie is, ten opzichte van Natasha.

Black Widow: Rachel Weisz, Scarlett Johannson en Florence Pugh

Rachel Weisz is Melina, de 'moeder' van Natasha die in haar jongere jaren ook heeft gediend als één van de widows. Nu werkt ze echter als wetenschapper voor de Red Room.

Wat is de relatie tussen Melina en Natasha en wat zou het verhaal van de film zijn als je het bekijkt vanuit haar perspectief?

In het begin zijn we natuurlijk een nepfamilie, dus Melina pretendeert de moeder van die twee meiden te zijn, en pretendeert dat ze getrouwd is met die man en dat is haar werk, maar het begint voor haar echt te worden. Ze wordt enorm verliefd op Alexei, en ze raakt erg gehecht aan haar nepkinderen. Maar vervolgens ziet ze hen niet in de twintig jaar erna, omdat haar werk ze uit elkaar haalt, en dat kwetst haar wel. Dat leidt ertoe dat ze zichzelf probeert te beschermen.

Ze ziet zichzelf toch ergens wel als de echte moeder van die twee meiden?

Ja, in het begin wel. Twintig jaar geleden wel, maar als ze vervolgens uit elkaar worden gehaald sluit ze zich voor die gevoelens af. Haar familie worden die varkens [waar we haar later in de film mee zien, red].

Volgens Cate Shortland kun je de thema's van de film omschrijven als controle en overleving. Hoe denk je dat dat aansluit bij Melina's verhaal?

Zij is een Black Widow die toen ze jong was ook van haar ouders is weggenomen en door anderen werd gecontroleerd. En ja, ze heeft zeker veel overleefd, voor zover ze dat kon. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om te overleven. Haar manier was om mensen gewoon niet meer te vertrouwen, omdat ze zo gekwetst is, en dus besluit ze om met dieren te leven. 

Melina is zowel een Widow als een wetenschapper. Waar vind je dat haar kracht ligt?

Nou, ja, toch wel in beide. Ze is getraind als spion, ze kan goed vechten, maar ze is ook... ze kan haar lichaam én haar geest gebruiken. Ze is een slimme wetenschapper, maar net zo goed een strijder.

Als ze vanaf nu zelf de keuzes kon maken, zelf mocht beslissen, waar zou ze voor kiezen?

Oh ze zou er zeker voor kiezen om samen te zijn met Alexei. Ze houdt enorm van hem. De meiden zijn nu natuurlijk volwassen, die moeten gewoon hun leven verder leven, maar ze zou heel graag met Alexei samen zijn op de boerderij. 

Wat doet ze voor de lol, om zichzelf te vermaken?

Dat is een goede vraag. Ze is nogal een rare vrouw, dus wat zou ze voor de lol doen... Ik denk dat die varkens die ze heeft, dat ze daar voor de lol races mee doet. Zit dat niet in de film? Om beeld ik me dat alleen in? Maar ik denk dat ze dat doet om zichzelf te vermaken.

Melina is zelf een aantal keer als een van de widows betrokken geweest bij de Red Room. Zou het een interessante film opleveren als dat verhaal werd verteld?

Ja, ik denk dat dat wel een spannend verhaal oplevert, een donker verhaal. Ik denk dat ze wel een aantal verschrikkelijke dingen heeft moeten doen, dus ja, dat is wel het vertellen waard.

Black Widow is nu te zien in bioscopen, en met Premium Access (oftewel na betaling van een toeslag) ook te zien op Disney+.