FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 juli 2021

Duitse dames eisen acceptatie van blote borsten

Met een kleurrijke topless fietsparade door de binnenstad van Berlijn wilden tientallen vrouwen op een ludieke manier aandacht vragen voor een 'blote borsten' voorval vorige maand in een Berlijns park.  

Volgens berichten in de media hebben parkwachters een Franse vrouw en haar vriend die topless aan het zonnen waren (terwijl hun zoontje van 5 in een een kinderbadje speelde) verzocht een beha aan te trekken of het park te verlaten omdat het geen nudistengebied is. Na hun weigering leidde dit tot het ingrijpen van de politie en vervolgens tot een uitgebreid debat, meestal op sociale media.

Een landelijke feministische beweging "gelijke borsten voor iedereen" roept nu op tot een "topless wet" voor vrouwen op plaatsen waar ook mannen met blote borsten aanwezig mogen zijn. Volgens internet gaat het om het "normaliseren" van borsten in plaats van ze te seksualiseren.

"Mijn lichaam, mijn keuzevrijheid"
Het motto van de fietsdemonstratie was "Geen tepel is vrij totdat alle tepels vrij zijn!". Er waren ook spandoeken met de tekst "Boobs hebben geen geslacht" - of "Mijn lichaam mijn keuze".

Naast hun blote borsten waren de demonstranten veelal kleurrijk en fantasierijk gekleed. Sommige mannen fietsten ook mee, sommigen met een gekleed bovenlijf, anderen met beha's aan en sommigen met opblaasbare plastic borsten. Op 14 juli wil de beweging haar protest voortzetten in het Schrevenpark in Kiel.

Tot nu toe 86 doden aangetroffen tussen het puin ingestorte flat Miami

Ruim twee weken na de gedeeltelijke instorting van een flatgebouw in Florida is het aantal bevestigde dodelijke slachtoffers gestegen tot 86. Tot nu toe zijn 62 lichamen geïdentificeerd, volgens Daniella Levine Cava, hoofd van het districtsbestuur van Miami Dade. Er worden nog 43 mensen vermist. Het is echter nog niet helemaal zeker of ze zich op het moment van het ongeval allemaal daadwerkelijk in de  flat bevonden.

De reddingswerkers zijn donderdag 8 juli gestopt met het zoeken naar overlevenden. Sindsdien concentreren ze zich op het reddingswerk. Eerder zochten de hulpdiensten 24 uur per dag naar vermiste personen in het puin van het ingestorte gebouw. Op één jongen na die op de dag van de ineenstorting werd gered, zijn er geen overlevenden meer aangetroffen.

Een klein sprankje hoop is de ontdekking van een kat bij de verwoeste flat. Het dier genaamd "Binx" behoort tot een familie die op de negende verdieping woonde. De man des huizes is een van de nog 43 vermiste personen.

Het twaalf verdiepingen tellende woongebouw Champlain Towers South is in de nacht van 24 juni gedeeltelijk ingestort. De exacte oorzaak van het in elkaar stortenvan de flat is nog niet bekend. Een taxatie in 2018 had al "grote structurele schade" aan het gebouw geconstateerd, dat in 1981 werd opgeleverd.


Wanneer hebben we meer dan 20.000 nieuwe COVID-19 positief getesten per dag?

De laatste week schieten de aantallen van op COVID-19 positief geteste personen razend snel omhoog. Vandaag hebben we met 10.283 het 11 na hoogste aantal behaald. Het record aantal nieuwe besmettingen staat op 13.302 op één dag en bereikten we op 20 december vorig jaar. Wanneer zullen we meer dan 20.000 COVID-19 positief getesten per dag bereiken?

COVID-19 positief getesten (Bron: bddataplan.nl/corona)
COVID-19 positief getesten (Bron: bddataplan.nl/corona)

Antivaxxer's dochter Yentl wil een vaccinatie, kinderarts gaat met ze in gesprek.

Yentl (17) was met haar antivaxxer moeder bij het televisieprogramma Op1 om met kinderarts Kartel Illy ( OMT-lid) over de voor- en nadelen van het vaccineren tegen COVID-19 te discussieren. Yentl wil zich uit een sociaal oogpunt laten vaccineren tegen COVID-19. Haar moeder Beate is daar pertinent tegen en blijft Yentl bestoken met informatie waarom ze het absoluut niet moet doen. Beide dames gingen in gesprek met de kinderarts en al snel bleek dat moeders haar wijsheden voornamelijk van social media afhaalt.

Kijk en oordeel zelf het hele gesprek hier.

Malta sluit als eerste EU-land zijn grenzen voor niet-gevaccineerde mensen

Na een toename van op COVID-19 positief geteste personen, scherpt Malta zijn toegangsregels aan. Vanaf 14 juli mogen alleen gevaccineerde reizigers het EU-land bezoeken. Kinderen hebben een negatieve PCR-test nodig. Maltese burgers zonder vaccinatiebewijs mogen ook niet naar het buitenland reizen.

Malta is het eerste land in de EU dat vaccinatie tegen het coronavirus verplicht stelt om het land binnen te mogen komen. De door minister van Volksgezondheid Chris Fearne aangekondigde aanscherping van de coronamaatregelen treden woensdag 14 juli in werking. Vanaf die datum moeten degenen die het land binnenkomen, een bewijs van vaccinatie tonen. Kinderen die met hun ouders meereizen, hebben een negatieve PCR-test nodig. Alleenreizende kinderen mogen voorlopig het land niet in.

Aangezien de laatste SARS-CoV-2-uitbraak op Malta in verband werd gebracht met buitenlandse studenten die daar Engels leren, wil de Maltese regering ook de taalscholen voorlopig sluiten.

De aanscherping van de toegangsregels heeft ook gevolgen voor Maltese burgers. Niet-gevaccineerde eilandbewoners mogen niet zonder vergunning naar het buitenland reizen. Terugkerende Maltese reizigers moeten de lokale gezondheidsautoriteiten van tevoren op de hoogte stellen van hun terugkeer en daarna een tijdje in quarantaine blijven.

Malta accepteert momenteel het digitale EU-vaccinatiecertificaat en het coronapaspoort van de Britse nationale gezondheidszorg NHS, evenals het Maltese coronavaccinatiecertificaat voor binnenkomst. Tot nu toe hebben de autoriteiten alleen vaccinatiecertificaten gevraagd van Britse vakantiegangers. EU-burgers hoefden daarentegen alleen een negatieve PCR-test te overleggen.

Malta heeft de hoogste vaccinatiegraad in de EU. In het land zijn meer dan 346.000 burgers, of 79 procent van de volwassen bevolking, volledig ingeënt tegen de ziekte COVID-19. Ongeveer 84 procent van de volwassenen kreeg een basisvaccinatie. Op 9 juli meldden de autoriteiten 96 coronagevallen tegenover 55 de dag ervoor. Ziekenhuisopnames zijn tot nu toe niet in het zelfde tempo toegenomen.


Opmerking submitter: Nu nog voor je " vakantie" straks voor het dagelijks leven een vaccin noodzakelijk.

Lego masters winnaar Jan overleden op 31-jarige leeftijd

Triest nieuws. De winnaar van het eerste seizoen 'Lego Masters', Jan Pennings, is overleden. Dit werd gisteren bekend gemaakt door zijn ex-partner Lola Nouwens op social media. Pennings overleed donderdagnacht na een lang gevecht tegen een hersentumor die op zijn 22e gediagnosticeerd werd. Hij is 31 jaar geworden.


Rechterhand Taghi mag worden uitgeleverd aan Nederland

Saïd Razzouki, vermeend kopstuk van de mocromaffia, mag worden uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft het hooggerechtshof in Colombia bepaald. Hij zal naar verwachting op korte termijn worden overgedragen. Zo meldt AT5.

Dat schrijft De Telegraaf. Razzouki wordt beschouwd als de 'adjudant' van Ridouan Taghi, die eerder werd opgepakt in Dubai. Na de arrestatie van Taghi plaatste de politie een landelijk opsporingsbericht voor Razzouki.

Razzouki werd vorig jaar in Medellin aangehouden door de Colombiaanse politie, in samenwerking met de Landelijke Eenheid, de DEA en de FBI. Er werd eerder een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die zou zorgen voor zijn aanhouding.

Hij moet in Nederland terechtstaan in het Marengoproces, waarin in totaal zeventien verdachten terechtstaan. Hoofdverdachten zijn Ridouan Taghi en Said Razzouki.

RTL Boulevard afgelast wegens serieuze bedreiging

De studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein is ontruimd vanwege een ernstige dreiging, meldt RTL. De uitzending van vanavond is daarom niet doorgegaan. Zo meldt AT5.

De redactie van RTL Boulevard kreeg informatie van de driehoek van burgemeester, politie en openbaar ministerie in Amsterdam. Daarop besloot de redactie om de uitzending van vanavond te schrappen. Afgelopen dinsdag werd Peter R. de Vries, vlak nadat hij in de uitzending zat bij Boulevard, neergeschoten op straat.

'Georganiseerde misdaad'
"Er is informatie binnengekomen waardoor extra maatregelen nodig zijn bij de studio van Boulevard. Dat zijn zichtbare en onzichtbare maatregelen", aldus een woordvoerder van burgemeester Halsema namens de driehoek (burgemeester, politie en justitie). Bronnen melden aan RTL dat het gaat om een 'serieuze dreiging' uit de hoek van de georganiseerde misdaad.

RTL zond vanavond een herhaling van de uitzending van afgelopen woensdag uit. "Over hoe het verder gaat, zijn we in overleg. Veiligheid staat voor alles", aldus de zender.

Malacia persoonlijk rond met Club Brugge; Feyenoord wil elf miljoen euro

Club Brugge heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Feyenoord-verdediger Tyrell Malacia. De 21-jarige kan de overstap maken als Club Brugge en Feyenoord eruit gaan komen. Feyenoord wil elf miljoen voor Malacia, en dat willen de Belgen (nog) niet betalen. 

"We zijn rond met een linksachter, maar de club wil elf miljoen euro. Terwijl hij er maar zes waard is" Een quote van Bart Verhaeghe dit weekend in Belgische krant De Tijd. Malacia tekende eind juni bij tot 2024, wat niet uitsluit dat de Bruggelingen hem in deze zomerperiode kunnen weglokken uit Rotterdam. Verhaeghe gaf te kennen dat Club reeds een persoonlijk akkoord bereikte met de belofteninternational.

Malacia groeide op in de buurt van De Kuip - sinds zijn negende voetbalt hij voor Feyenoord. In december 2017 vierde hij op 18-jarige leeftijd zijn debuut in Feyenoord 1 tegen Napoli (2-1). Intussen verzamelde hij 86 officiële duels voor de Rotterdammers. Malacia doorliep de nationale jeugdelftallen, onlangs was hij ook basisspeler in de eindrondewedstrijden van Jong Oranje op het EK. Met zijn profiel past hij perfect binnen de plannen van Club, waar hij met Bas Dost, Noa Lang en Ruud Vormer drie landgenoten tegen het lijf loopt.

Voor Feyenoord zal het vertrek van Malacia als pijnlijk worden ervaren. Trainer Arne Slot zit al bepaald niet breed in zijn verdedigers. Achter Malacia heeft hij alleen de beschikking over de van een verhuurperiode teruggekeerde Ramon Hendriks, omdat Ridgeciano Haps op weg lijkt naar Turkije. In het hart van de defensie heeft hij alleen Marcos Senesi beschikbaar als pure centrumverdediger.

Barty Wimbledon-kampioene na zege op Pliskova in drie sets

Ashleigh Barty heeft voor het eerste keer in haar carrière Wimbledon gewonnen. De nummer één van de wereld was in de finale met 6-3, 6-7 (4) en 6-3 te sterk voor de Tsjechische Karolina Pliskova, de mondiale nummer dertien.

Voor de 25-jarige Barty, die in de tweede set met 3-1 leidde en bij 6-5 voor toernooiwinst mocht serveren, is het de tweede grandslamtitel. Twee jaar geleden was ze de beste op Roland Garros. Barty kwam voorheen nooit verder dan de vierde ronde. 

Barty begon voortvarend aan de wedstrijd, terwijl Pliskova in de beginfase erg onwennig oogde. Pas in de vierde game pakte Pliskova een punt. Een eenzijdige finale leek in de maak. Barty kwam in de tweede set met een break voor te staan, maar Pliskova won op eens drie games op rij 3-1 achter te hebben gestaan. Barty mocht op 6-5 in de tweede set voor de wedstrijd serveren, maar het draaide toch uit op een tiebreak. Daarin liet de Tsjechische haar beste tennis zien.

Een allesbeslissende set was nodig. Barty liep opnieuw uit naar 3-0 en ditmaal liet ze Pliskova niet nog een keer terugkomen. Na een uur en 56 minuten benutte ze haar eerste wedstrijdpunt; Pliskova sloeg een backhand in het net. In de laatste game kreeg Pliskova nog een breakpoint.

Barty is de opvolgster van de Roemeense Simona Halep, die de editie van 2019 wist te winnen en dit jaar ontbrak wegens een kuitblessure. De Australische treedt in de voetsporen van haar landgenote Evonne Goolagong, die vijftig jaar geleden haar eerste Wimbledontitel veroverde en ook in 1980 de sterkste was in Londen.

Landelijk bestuur CDA stapt op na snoeihard rapport commissie

Het landelijk bestuur van het CDA is opgestapt. Het besluit valt na een snoeihard rapport van een partijcommissie onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies. De commissie constateert dat het CDA de verkiezingen verloor door onderling geruzie en wantrouwen.

Mollema soleert naar ritzege in Tour de France

Bauke Mollema heeft de veertiende rit in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 34-jarige Nederlander van Trek-Segafredo reed op ruim veertig kilometer van de streep weg uit een omvangrijke kopgroep en zou vervolgens solo over de finish komen in Quillan.

De veertiende rit in de Tour de France was een typische overgangsetappe tussen Carcassonne en Quillan over ruim 180 kilometer. Pas halverwege de rit kreeg een kopgroep de ruimte van het peloton, daarvoor waren heel veel aanvalspogingen alleen raakte niemand weg.

In de kopgroep zaten alleen maar sterke klimmers, die op de beklimming van Col de Montségur in meerdere schuifjes ontstond met daarbij Bauke Mollema en Wout Poels, die laatste kwam op de tweede en vierde beklimming van de dag als eerste door en deed daarmee goede zaken voor de bolletjestrui.

Na de vierde beklimming van de dag ging Mollema in de afdaling ervandoor op meer dan veertig kilometer van de meet. De 34-jarige Nederlander had al snel een voorsprong van een halve minuut en bouwde die voorsprong naar de slotklim, waar de top op negentien kilometer van de meet lag, uit naar de anderhalve minuut. Op de slotklim kwam de achtervolgende groep met Michael Woods, Mattia Cattaneo, Sergio Higuita en Patrick Kondrad een halve minuut dichter, maar na de slotbeklimming liep Mollema alweer uit en zou onbedreigd naar ritwinst gaan.

In het algemeen klassement ging Guillaume Martin naar de tweede plaats. De Fransman van Cofidis maakte deel uit van de kopgroep en nam bijna vijf minuten terug om de andere klassementsrenners en steeg naar de tweede plaats. Nog wel altijd nog ruim achter geletruidrager Tadej Pogacar.

Moolman wint koninginnenrit Giro Donne

Ashleigh Moolman heeft de negende etappe en de koninginnenrit in de Giro Donne op haar naam geschreven. Na 122,6 kilometer koersen van Feletto-Umberto naar Monte Matajur kwam de Zuid-Afrikaanse renster en ploeggenoot van Anna van der Breggen solo over de meet.

Borghesi, Zontone en Vettorello zorgden voor een aanval en hadden een voorsprong van maximaal drie minuten. Op de Stregna-klim was het echter gedaan met hun aanval. Longo Borghini en Moolman namen de aanval over. Ze kwamen met een halve minuut voorsprong op de grote groep boven.

Bastianelli en Koster demarreerden bij het naderen van de Monte Matajur. Ze reden met een achterstand van een minuut de slotklim op, het peloton volgde op ruim twee minuten. Op die slotklim werden Bastianelli en Koster weer gegrepen. Helemaal vooraan reed Moolman acht kilometer voor de streep weg bij Longo Borghini en kwam solo over de meet. Daarachter slaagden Van der Breggen, Vollering, Deignan en Cavalli erin om Longo Borghini voor de finish bij te halen. Vollering werd tweede, Van der Breggen derde.

Met nog een etappe te gaan blijft Van der Breggen aan de leiding in het algemeen klassement.

Marianne Vos stapte niet meer op voor de voorlaatste etappe. De renster van Jumbo-Visma, die twee etappes won, gaat zich richten op de Olympische Spelen die over twee weken van start gaat.

COVID-19: 10.345 positief getesten en 1 dode, totaal 1.719.120 en 17.765

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 10.345 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.719.120 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 12 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 123 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC is 1 patiënt opgenomen, er liggen nu 82 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.765 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Fransman in hongerstaking in Tokio voor 'door ex ontvoerde kinderen'

Een Fransman in Japan die zegt dat zijn kinderen zijn ontvoerd door hun Japanse moeder, is vandaag in Tokio, nabij het Olympisch Stadion, in hongerstaking gegaan. Door dit protest hoopt hij internationale aandacht te verkrijgen die hem zou kunnen helpen bij zijn strijd om herenigd te worden met zijn kinderen.

"Ik heb alles gegeven, ik ben mijn baan, mijn huis en mijn spaargeld de afgelopen drie jaar kwijtgeraakt. Ik weeg nu 80 kilo en ik zal alles geven tot de laatste gram", vertelde Vincent Fichot aan AFP. zittend bij de ingang van een treinstation in Tokio, niet ver van het nieuwe Olympisch stadion.

Fichot, 39, die al 15 jaar in Japan woont, zei dat hij zijn hongerstaking niet zal opgeven totdat zijn kinderen, een jongen en een meisje van zes en vier, aan hem zijn teruggegeven.

Als dat niet lukt, richt hij een noodkreet tot de Franse staat: "Ik wil dat de Franse autoriteiten me laten zien dat ze me serieus nemen en dat ze het echt voor mijn kinderen willen opnemen, en dat ze sancties zullen opleggen aan Japan totdat Japan ermee instemt de rechten van mijn kinderen te beschermen."

Zijn vrouw heeft hem in de rechtbank beschuldigd van huiselijk geweld, zei Fichot, maar dit later "ingetrokken", het Japanse rechtssysteem heeft me nu "niets te verwijten", zei hij.

"Ik heb alles geprobeerd, ik heb geprobeerd mijn vrouw te overtuigen door tegen haar te zeggen dat het niet goed was voor de kinderen", voegde hij eraan toe. "Op dit moment weet ik niet eens of ze nog leven."

Gezamenlijke voogdij over kinderen in gevallen van echtscheiding of scheiding van tafel en bed bestaat wettelijk niet in Japan, waar ontvoeringen door ouders gebruikelijk zijn en vaak worden getolereerd door de lokale autoriteiten. Er zijn geen officiële cijfers, maar mensenrechtenorganisaties schatten dat elk jaar ongeveer 150.000 minderjarigen gedwongen worden gescheiden van één van de ouders. Onder hen zijn enkele binationale kinderen, zoals die van Fichot, die, nadat ze tegen de Japanse autoriteiten waren aangelopen, zich nu tot de Franse staat en internationale instanties hebben gewend.

Hij is van plan zijn hongerstaking dag en nacht voort te zetten - en zegt dat als de politie hem wegjaagt, hij ergens anders heen zal gaan.

Leden van een in Tokio gevestigd steuncomité, waar meer buitenlandse ouders in dezelfde situatie zitten, zullen hem water en kleding brengen en hem helpen zijn elektronische apparaten op te laden.

Fichot is ook van plan om dagelijks een korte video op zijn Facebook-pagina te plaatsen om zijn situatie bekend te maken en volgers op de hoogte te houden van zijn fysieke conditie.

De Franse president Emmanuel Macron zal eind deze maand in Tokio aankomen om de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij te wonen.

Tijdens zijn laatste bezoek aan het land sprak Macron zich uit ter ondersteuning van Franse ouders die gescheiden moeten leven van hun kinderen in Japan, en veroordeelde hij ze als "trieste situaties die volkomen onaanvaardbaar zijn".

Drukte op Europese snelwegen naar het zuiden, vooral in Frankrijk is het filerijden

Europa gaat massaal met de auto op vakantie en dat laat zich vandaag zien op de Europese snelwegen. Vooral in Frankrijk is sprake van vertraging, meldt de ANWB. Zo moeten weggebruikers op de A10 van Parijs naar Bordeaux en Spanje rekening houden met een extra reistijd van 4,5 uur en op de A6/A7 richting Orange doen ze er 4 uur langer over. Ook de wegen in Midden-Frankrijk via Clermont-Ferrand lopen vol. Op de A2 in Zwitserland richting Chaisso is er volgens de ANWB 2,5 uur extra reistijd voor de Gotthardtunnel. In Zuid-Duitsland is het ook druk op de weg, de ANWB meldt meer dan 2 uur vertraging op de route van Würzburg naar Salzburg. De verwachting is dat de drukte na 15.00 uur zal afnemen. Meer hierover bij de Stentor.

Sony verwijdert filmpje met PS5 ondersteboven

Sony heeft een reclamefilmpje voor PlayStation 5 offline gehaald waarin de console ondersteboven geplaatst is. Het filmpje, waarin de nieuwe God of War: Ragnarok wordt behandeld, werd gisteren online gezet en verdween afgelopen nacht weer van het internet.

De hartverwarmende beelden tonen een vader die zijn zoon een verhaaltje vertelt voor het slapengaan, waarbij gerefereerd wordt aan een God of War playthrough waarin Kratos met zijn zoon door de bergen wandelt. Eenmaal beneden start papa de PS5 op en hier is te zien dat de console wederom verkeerd om geplaatst is.

In december vorig jaar was het niemand minder dan Hermen Hulst, de baas van PlayStation Studios, die een tweet online zette waarin de console verkeerd om staat. Hulst verwijderde de tweet en poste snel een nieuw filmpje waarin de console weggecropt is. Met het bijzondere design van de PlayStation 5 is een foutje snel gemaakt bij het plaatsen. Als je besluit om je PlayStation 5 horizontaal neer te zetten, dan moet de disk drive onderaan zitten.

God of War: Ragnarok is het vervolg op de voortreffelijke PlayStation 4-game God of War uit 2018. Ditmaal treffen we Kratos met zijn zoontje Atreus in het oude Noorwegen, waar een 'Ragnarok' plaatsvindt, een gebeurtenis die de ondergang van de Noordse Goden inluidt. De nieuwe God of War-game werd onlangs uitgesteld naar 2022.

Het nutteloze feitje van de dag: kleurrijk truitje

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zien dezer dagen de gebruikelijke truien van de klassementsleiders in de Tour de France voorbij komen. De gele, witte, groene en bolletjestrui zijn voor de meesten wel bekend, maar wist je dat er vroeger ook nog een 'lapjestrui' was? Dat was de bijnaam voor de trui van de leider van het combinatieklassement. Dat klassement was gebaseerd op de klassering van een renner in alle andere klassementen: dus de gele trui, groene trui, de bolletjestrui en tussen 1983 en 1989 de rode trui (het klassement van de tussensprints).

Tussen 1968 en 1989, met uitzondering van de jaren 1975-1979 en 1983-1984 was het combinatieklassement actief in de Tour en tussen 1985 en 1989 viel daarmee ook nog een eens een prachtig shirt te winnen, de 'lapjestrui'. Steven Rooks won het combinatieklassement tweemaal en is de enige Nederlander die op de Champs-Élysées gehuldigd is als winnaar van de 'lapjestrui'.

De lapjestrui, deze was van Greg LeMond (WikiCommons/Miguelazo84)
De lapjestrui, deze was van Greg LeMond (WikiCommons/Miguelazo84)

Ook Barguil en Kragh Andersen uit Tour

Warren Barguil zal vandaag niet van start gaan in de Tour de France. De Fransman kwam in de eerste dagen van de Tour ten val en hij ondervindt daar nog veel te last van.

Barguil won in de Tour de France van 2017 nog twee etappes. Na de eerdere opgaves van Daniel McLay, Clément Russo en Anthony Delaplace moet zijn ploeg Arkéa Samsic nu met vier man verder.

 Rescapé des chutes, en souffrance et encore à terre hier, Warren Barguil est contraint d'abandonner @LeTour.

Update 11.55 uur

Sören Kragh Andersen gaat vandaag ook niet meer van start. De Deen van DSM heeft verschijnselen van een hersenschudding en wordt door zijn ploeg uit de wedstrijd gehaald.

Kragh Andersen is een van de vele renners die gisteren in een bochtige afdaling ten val kwam. Er lag in een bocht aardig wat grind. Een aantal van de renners kwam in de berm terecht en viel een paar meter naar beneden.

Tour: Etappe 14 - Een prooi voor de vluchters

De dertiende etappe van de Tour de France werd nummer vier voor de op magische wijze terug aan de top gekeerde Mark Cavendish. Vandaag wordt het anders, het lijkt een echte zaterdag voor de vluchters te worden.

De heren vertrekken in de finishplaats van gisteren, kasteelstadje Carcassonne, en komen na dik 183 kilometer aan in Quillan. Rellende_Rotscholier heeft de boel hier weer uitgebreid voorbeschouwd, maar het komt er op neer dat het de hele dag flink heuvelachtig is met wat pittige edoch niet al te lange klimmetjes. Een vluchtersdag, dus.

De etappe gaat rond half één van start, Eurosport is er gelijk bij en de NOS en Sporza wachten een uurtje, zonde. De finish staat vroeg op de planning, grofweg tussen kwart voor vijf en kwart over vijf.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

Djokovic en Berrettini in finale Wimbledon

Tennissers Novak Djokovic en Matteo Berrettini strijden zondagmiddag om de titel op het heilige gras van Wimbledon. De Serviër en de Italiaan plaatsten zich in Londen via de halve finales voor de eindstrijd, de zoveelste voor Djokovic en de eerste voor Berrettini.

Djokovic nam het op tegen de als tiende geplaatste Canadees Denis Shapovalov, die hem vrij aardig partij kon bieden. In set één moest de wereldranglijstaanvoerder een break inhalen, waarna hij de tiebreak wel wist te winnen. In zowel de tweede als derde set had Shapovalov ruimschoots kansen om de Servische service over te nemen, maar dat lukte niet en breaks op 5-5 bleken beide keren genoeg voor Djokovic: 7-6 (3), 7-5, 7-5. Djokovic staat in zijn zevende Wimbledonfinale en gaat voor zijn zesde titel.

De als zevende geplaatste Berrettini stond na de US Open van 2019 voor de tweede keer in de halve eindstrijd op een Grand Slam-toernooi, met aan de overkant van het net de als veertiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz, die überhaupt nog nooit voorbij de derde ronde was gekomen. In de eerste en met name tweede set bleek Berrettini ook een flinke maat te groot, maar vervolgens ging het wat beter met de Pool.

Hurkacz wist het tempo in set drie bij te benen, stond geen breakpunt af en wist de tiebreak zowaar naar zich toe te trekken. In de vierde set nam Berrettini zijn service echter gelijk over en op het tweede matchpoint wist hij het af te maken: 6-3, 6-0, 6-7 (3), 6-4. Berrettini is de eerste Italiaanse mannelijke finalist ooit op Wimbledon en de eerste Italiaanse Grand Slam-finalist sinds Roland Garros 1976 (Adriano Panatta).

FOK! Wat een weer: droog, buien in het zuiden

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Met name in het midden en oosten schijnt de zon vanochtend nog geregeld. De lokaal aanwezige mistbanken lossen snel op en het is vrijwel overal droog. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking geleidelijk toe en in de middag en avond trekken er vanuit België enkele buien het land binnen. In het zuid(oost)en is onweer niet uitgesloten en lokaal kan ruim 20 mm regen vallen. In het noorden blijft het vrijwel droog. De maxima liggen tussen 19°C aan de kust en 22°C in het oosten. Er staat een zwakke variabele wind.

Komende nacht is het wisselend bewolkt met lokaal nog een enkele bui. Plaatselijk ontstaat mist. De minima liggen tussen 11 en 15°C. De wind is overwegend zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Zondag overdag is het wisselend bewolkt. Vooral in de noordoostelijke helft ontwikkelen zich enkele buien. De maxima liggen rond 21°C. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Zon en bewolking boven de Waalbrug in Nijmegen (Foto: Charged)
Zon en bewolking boven de Waalbrug in Nijmegen (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hassan geklopt op 1500m, steeplechaselopers genaaid door te vroege bel

De voorlaatste Diamond League-wedstrijd voor de Olympische Spelen in Tokyo heeft vrijdagavond weer mooie resultaten opgeleverd. Namens Nederland kwam Sifan Hassan in actie, verder was het deelnemersveld zoals in Monaco altijd het geval is weer erg sterk.

400m horden
Het is bijna teleurstellend, maar kersvers wereldrecordhouder Karsten Warholm liep níet onder de magische 47-secondengrens. Na zijn legendarische record van 46,70 seconden, vorige week in Oslo, was de Noor nu de snelste in alsnog een geweldige 47,07 seconden. De Braziliaanse favoriet voor olympisch brons, de jonge Alison dos Santos, werd met 47,51 seconden tweede, voor de 48,83 van de Est Rasmus Mägi.

1500m vrouwen
De Nederlandse Sifan Hassan en Faith Kipyegon uit Kenia vochten weer eens een fraai duel uit, maar dit keer had Hassan nét de benen niet: bij het uitkomen van de laatste bocht zette Kipyegon een flinke versnelling in en dat bleek te snel voor Hassan. Kipyegon pakte de winst in 3:51,07 minuten, de vierde tijd ooit gelopen - alleen wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba (3:50,07) en twee Chinese loopsters in de jaren negentig waren ooit sneller. Hassan werd met 3:53,60 minuten tweede, ruim voor de 3:56,28 van de Ethiopische Freweyni Hailu.

100m mannen
Een zeer sterk bezet veld, het had de olympische finale kunnen zijn. De winst ging in een fraaie race naar de Amerikaan Ronnie Baker, die in 9,91 seconden finishte. De in topvorm verkerende Zuid-Afrikaan Akani Simbine werd in 9,98 seconden tweede, één honderdste voor de Italiaan Lamont Jacobs, die op zijn beurt één en twee honderdsten voor de Canadees André de Grasse en de Amerikaan Trayvon Bromell finishte.

Hinkstapspringen vrouwen
Het ridicule format van tegenwoordig sloeg weer toe: de winst ging naar de Jamaicaanse Shanieka Ricketts, die in de beslissende sprong tot 14,29 meter kwam. Plek twee was voor de Venezolaanse Yulimar Rojas, die ongeldig sprong, maar in de reguliere ronden al tot een geweldige 15,12 meter kwam. De Portugese Patricia Mamona ging in de slotsprong ook de mist in en werd derde, eerder sprong ze wel een nationaal record van 14,66 meter.

Hoogspringen mannen
Er moest zowaar een barrage gesprongen worden om de winnaar te bepalen: de Rus Mikhail Akimenko en de Canadees Django Lovett moesten op 2,32m onderling een duel uitvechten en dat werd gewonnen door Akimenko, in één poging. Lovett werd zo tweede, de Wit-Rus Maksim Nedasekau bleef met zijn 2,25 meter op de derde plek steken.

3000m steeplechase mannen
Benjamin Kigen finishte in een zinderend wereldrecord, bijna één minuut (!) sneller dan de snelste tijd ooit...maar toch niet. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde stond iemand de bel al te luiden, waardoor Kigen volle bak de slotronde afwerkte...en vervolgens nog een rondje moest. Hij zakte weg en werd zevende, de winst ging in 8:07,75 naar de Ethiopiër Lamecha Girma, die de Keniaan Abraham Kibiwot met 0,06 seconden klopte - plek drie was in 8:11,17 voor de Fransman Djilali Bedrani.

800m mannen
Nijel Amos liet zien weer helemaal terug te zijn: de man uit Botswana kende veel blessureleed, maar met een zeer indrukwekkende eindsprint pakte hij in 1:42,91 minuten de winst. Amos snelde voorbij de Keniaan Emmanuel Korir en de Canadees Marco Arop, die in 1:43,04 en 1:43,26 minuten het podium completeerden.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Als enige wist de Amerikaanse Katie Nageotte de 4,90 meter te slechten, wat ze opvallend genoeg in één keer deed - de 4,70m en 4,80m lukten pas in twee en drie pogingen. De Russische Anzhelika Sidorova en Katerina Stefanidi uit Griekenland sprongen over 4,80 meter, de ene misser van Stefanidi op 4,70m zorgde ervoor dat de Russische als tweede eindigde.

1500m mannen
Timothy Cheruiyot ging op de Keniaanse trials met een blessure de mist in, maar lijkt gematst te worden door de bond: een jongeling die zich wél plaatste wordt buiten de Spelen gehouden vanwege 'fouten' van de bond, zodat men ster Cheruiyot 'gewoon' kan sturen. Enfin, in Monaco maakte hij het in elk geval waar: met een indrukwekkend slot snelde de wereldkampioen naar de winst in 3:28,28 minuten. Een halve seconde achter hem ging plek twee naar de opvallende revelatie van het jaar, de Spanjaard Mohamed Katir en diens nationale record van 3:28,76 minuten, met de jonge Noor Jakob Ingrebrigtsen in 3:29,25 op plek drie.

800m vrouwen
Laura Muir had op donderdag definitief haar besluit bekendgemaakt om op de Olympische Spelen in Tokyo de 1500 meter te lopen, maar in Monaco bleek dat daar mogelijk nog even over nagedacht moest worden: de Schotse snelde dankzij een fantastische eindsprint naar de winst in een persoonlijk record van 1:56,73 minuten. Haar trainingsgenote Jemma Reekie werd tweede met 1:56,96 minuten, voor de 1:57,20 van de Amerikaanse Kate Grace - nog twee persoonlijke records.

200m vrouwen
Het werd een mooie strijd tussen tegenpolen: de razendsnel startende Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce en Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou tegen de geweldig finishende Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's. De eerste twee pakten een voorsprong, maar Miller-Uibo kwam langszij en snelde in 22,23 seconden naar de winst, vlák voor Ta Lou (22,25) en met Fraser-Pryce (22,48) op plek drie.

3000m steeplechase vrouwen
Het was niet de avond van de steeplechase, want ook bij de vrouwen ging het niet soepel: de Keniaanse Hyvin Kiyeng leek een ronde te vroeg haar eindsprint ingezet te hebben en werd in de daadwerkelijke slotronde bijgehaald door Emma Coburn. De Amerikaanse ging echter onderuit in de waterbak en dus kon de snel herstelde Kiyeng in 9:03,82 minuten alsnog winnen, voor landgenote Beatrice Chepkoech (9:04,94) en de Bahreinse Winfred Yavi (9:05,45).

Verspringen mannen
In de reguliere vijf ronden sprongen drie mannen boven de rest uit: de Jamaicaan Tajay Gayle (8,29m), de Zweed Thobias Montler (8,27m) en Miltiadis Tentoglou (8,21m) uit Griekenland. In de beslissende ronde sprongen de eerste twee ongeldig, terwijl Tentoglou naar 8,24m en dus ook de winst sprong.

Speerwerpen
De veterane Barbora Spotakova gooide er in de beslissende worp 63,08 meter uit, wat goed genoeg bleek voor de winst. De Poolse Maria Andrejczyk werd tweede met 58,01 meter, voor de 57,73m van de Duitse Christin Hussong, hoewel Andrejczyk in de reguliere wedstrijd tot 63,63 meter was gekomen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
©FOK.nl e.a.