Filmjaar 2019: wat kun je verwachten?

2. Superheldenfilms

2019 staat weer bol van de superheldenfilms vanuit alle studio's. Het genre lijkt nog lang niet uitgeblust. Er staan komend jaar dan ook een aantal hele grote op de planning. 

Grootste klapper zal wederom van Marvel Studios komen met Avengers: Endgame. Na de cliffhanger die Avengers: Infinity War ons bracht is de anticipatie voor deze film misschien nog wel groter dan voor het epos dat we afgelopen jaar mochten aanschouwen. De eerste teaser van Endgame toonde ons weinig, maar het gaf wel aan dat we de terugkeer van Jeremy Renner als Clint Barton mogen verwachten. Zijn rol lijkt eerder op die van Ronin dan Hawkeye. Er doen ook voldoende theorieën de ronde over de terugkeer van de tot stof wedergekeerde superhelden. Zijn ze opgeslagen in de Soul Stone? Of heeft de Quantum Realm er iets mee te maken? Fans zullen staan te springen om eind april als eerste in de zaal te zitten.

Ronin

Een eerste hint over deze film komt misschien al begin maart als Marvel Studios Captain Marvel lanceert. Brie Larson speelt Carol Danvers die is aangesloten bij een elite team, de Starforce. Ze heeft haar krachten in het begin van de film al, maar het lijkt erop dat via flashbacks steeds meer wordt verteld over haar oorsprong. De film zal ook de Skrulls introduceren, een van de grootste vijanden in het Marvel Universum. Marvel sluit hun filmjaar in juli al af met de release van Spider-Man: Far From Home. Omdat Peter Parker op dit moment nog 'dood' is, komt er maar heel weinig informatie over deze film naar buiten. Zeker is dat Jake Gyllenhaal vorm zal geven aan villain Mysterio en dat ook in deze film Samuel L. Jackson als Nick Fury acte de présence geeft. Een topjaar voor Marvel dus, met de verwachting dat er dit jaar ook een aankondiging volgt van de films die men gaat uitbrengen ná de komende Avengers-productie.

DC is inmiddels druk met het herstellen van de schade na de flop die Justice League heet. Met hits Wonder Woman en Aquaman is men goed op pad, hoewel de kwaliteit nog niet zo breed omarmd wordt als bij Marvel. In april komt men eerst met Shazam!, een wat obscuur superheldenverhaal over een jonge jongen (Billy) die door 'Shazam!' te roepen verandert in een volwassen superheld. De eerste beelden zetten een wat humoristischere toon neer als andere films van DC, wat zich ook goed lijkt te lenen voor deze film als je het belachelijke uitgangspunt bekijkt. De film speelt zich wel af in hetzelfde universum als de andere Justice League films, maar zal er amper aan refereren. Ook zou in 2019 Wonder Woman 1984 uitkomen, maar die is uitgesteld tot juni 2020.

Shazam
Zachary Levi als Shazam!

Vanuit die andere grote superheldenstal is daar dit jaar dan ook eindelijk X-Men: Dark Phoenix die, na meerdere keren uitgesteld te zijn, eindelijk uitkomt in juni van dit jaar. De eerste trailer liet ons al zien dat de Dark Phoenix verhaallijn, die eerder in X-Men: The Last Stand werd gebruikt, opnieuw als inspiratie diende voor deze film. De cast van de moderne serie X-Men films draaft weer op. De producer heeft ons beloofd dat deze film weer een startpunt zal zijn voor een nieuwe serie films. We moeten even afwachten of dit uitkomt, omdat Disney inmiddels de rechten voor X-Men heeft overgenomen en ze staan te popelen om de mutanten op te nemen in hun eigen Marvel Cinematic Universe. In dit universum komt tegen het einde van het jaar ook New Mutants uit, een variatie op de X-Men die wat meer de horrorkant op gaat. Deze film heeft uitgebreide reshoots gedaan zodat de film 1,5 jaar later dan oorspronkelijk gepland toch eindelijk kan uitkomen.