Open Monumentendag - wat is er te doen?
4. Utrecht
Utrecht
In de provincie Utrecht vinden we in Utrecht het Fort Aan de Klop. Het fort beschermde het inundatiekanaal de Klopvaart en de inundatiesluis. Later diende het als opslag- en bevoorradingspost en verdedigingswerk. De vorm van het fort met de omringende gracht, het ronde bomvrije wachthuis en de artillerieloodsen zijn al die tijd behouden gebleven.
Ook het Fort bij Abcoude is geopend voor het publiek. Fort bij Abcoude werd gebouwd tussen 1884 en 1887 en als oudste landfort onderdeel van de Stelling van Amsterdam, de 135 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad. De gebouwen van Fort bij Abcoude zijn gemaakt van bakstenen en brikkenbeton, als een van de laatste in zijn soort. Al kort na de Eerste Wereldoorlog deed het fort geen dienst meer. Door de uitvinding van de brisantgranaat was het niet langer bomveilig.
Fort Abcoude (Foto: Monumentendag.nl)
In Amersfoort stelt Kamp Amersfoort zijn deuren open voor het publiek. Op de Leusderhei werd omstreeks 1939 een Nederlands legerkamp gebouwd. De Duitse bezetter gebruikte het kamp tussen 1941 en 1945 als Polizeiliches Durchgangslager (strafkamp). In Kamp Amersfoort hebben ongeveer 37.000 mensen gevangen gezeten.
Ben je nieuwsgierig hoe sieraden gemaakt worden? In Zeist kun je terecht bij het atelier van edelsmid Juliëtte Kleinhans. Ze geeft zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur in haar atelier demonstraties voor het publiek en ook vertelt ze over de ambachtsgeschiedenis van de Broedergemeente.
In Ammerzoden vinden we de middeleeuwse burcht Ammersoyen. Al van verre is het een machtig gezicht om de vier dikke ronde torens te zien opdoemen. Het interieur heeft met een ridderzaal, kemenade en trappen in de meters dikke muren een sterk middeleeuws karakter behouden. Op de bovenverdieping is een tentoonstelling ingericht met gebruiksvoorwerpen die in de slotgracht zijn gevonden. Let op! De toegang is hier niet gratis, maar je krijgt wel korting als je dit stukje historie wil bezoeken.