Open Monumentendag - wat is er te doen?

2. Noord- en Zuid-Holland

Noord-Holland
In Noord-Holland opent onder meer Fort Marken-Binnen zijn deuren. Het fort werd in 1925 opgeleverd en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat over een lengte van 135 kilometer 45 forten beslaat. De laatste 25 jaar is het in gebruik als opleiding- en trainingscentrum voor brandweer en bedrijfshulpverlening.  Als je liever wil weten hoe Femke Halsema straks komt te wonen, kun je ook de ambtswoning bezoeken in Amsterdam. 

Meer naar boven kun je de bunkers M219 in Julianadorp en de communicatiebunker in Den Helder bezoeken. De M219 is uniek in zijn soort. Er zijn slechts twee van deze, twee verdiepingen tellende kazematten in heel Europa, waarvan alleen deze kazemat toegankelijk is voor publiek. 

Ben je meer een boekenwurm, dan zou je naar de Librije in Enkhuizen kunnen gaan. De Librije is een zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek uit 1614, en is onderdeel van de Westerkerk.  De kerk is gelegen in het hart van Enkhuizen, aan de Westerstraat, welke deel uitmaakt van een voetgangersgebied. De toegangen tot het gebouw zijn hoofdzakelijk via het zuid- en oostportaal. Meer geinteresseerd in media? In Hilversum kun je ondermeer de oude Vara-studio en de oude studio van de NCRV bezoeken. 

Zuid-Holland

In Rotterdam hielden de Christenen tot 1966 hun diensten gewoon in woonhuizen verspreid over de stad. Daar kwam in 1961 verandering in toen er een 'piepklein' stukje grond van 24 bij 15 meter werd gekocht aaan de Lumeystraat in de wijk Blijdorp. De architect Henk Hupkes stond voor de uitdaging om op dit gebied een kerk te realiseren. De Michael-kerk is zaterdag te bezichtigen voor publiek.  Ben je in een wat lugubere bui? Dan kun je je ogen uitkijken in het Mausoleum in Oud-Kralingen. 

Het Columbarium in het Mausoleum in Oud-Kralingen (Foto: Open Monumentendag)
Het Columbarium in het Mausoleum in Oud-Kralingen (Foto: Open Monumentendag)

In Den Haag kun je een bezoekje brengen aan de voormalige Amerikaanse ambassade. Ook de Algemene Rekenkamer opent haar deuren voor het publiek.  Ook de Gevangenpoort is te bezoeken, weliswaar niet gratis, maar wel een aanrader. De Gevangenpoort is een van de weinige middeleeuwse gevangenissen in Nederland die gaaf bewaard is gebleven. Sinds 1882 is de Gevangenpoort ingericht als museum met oude straf- en martelwerktuigen. Last but not least: Als je in de politiek bent geïnteresseerd kun je de Tweede Kamer gaan bezichtigen.