Open Monumentendag - wat is er te doen?

3. Zeeland, Brabant en Limburg

Zeeland
In Goes kun je je vermaken iin het Ambachtcentrum, gelegen aan de Goese Kade. In de karakteristieke huisjes met oud-Hollandse geveltjes geven ambachtslieden demonstraties en kunnen kinderen onder leiding van een ambachtsman zelf ook dingetjes maken.  In Schouwen-Duiveland vinden we een voormalige keukenbunker en het opzichterskantoor van Staatsbosbeheer. Tegenwoordig in gebruik als Juttershut en museum- en expositieruimte. 

Zoek je liever de natuur op dan kun je terecht in Borssele. Daar kun je het gebied rondom de Berg van Troye aanschouwen. Deze vliedberg dateert uit de 11e en 12e eeuw. Een interessante keuze voor mensen die geschiedenis leuk vinden. 

De Berg van Troye (Foto: Open Monumentendagen)
De Berg van Troye (Foto: Open Monumentendagen)

Brabant
In Breda vinden we de oudste instelling van de stad en wellicht ook een van de oudste 'rechtspersonen' van Nederland. Het Begijnhof in Breda genoot eeuwenlang bescherming van de Nassaus's. Ben je dorstig geworden van je rondgang langs de monumenten in de stad, kun je wellicht een kijkje nemen bij Brouwerij De Beyerd. In 1623 werd hier de brouwerij 'De Drie Hoefijzers' gebouwd. Tegenwoordig wordt het pand gebruikt als bierbrouwerij en cafe. 

In Tilburg vinden we de Tongerlose hoef. De boerderij van de Abdij van Tongerlo wordt voor het eerst beschreven in 1334, de huidige hoeve dateert uit de 17e eeuw. Toen de gemeente Tilburg het opkocht om te slopen bleek de hoeve op de voorlopige monumentenlijst te staan, waarop besloten werd om het dan maar te restaureren. Komende zondag worden er rondleidingen gegeven door het complex. 

Limburg
In Borgharen vinden we de Stuw van Borgharen. De stuw werd gebouwd in 1929, bij het begin van het Julianakanaal dat in dezelfde periode werd aangelegd. Op zaterdag worden er rondleidingen gegeven over een klein deel van de stuw en is het bedieningscentrale opengesteld voor publiek. Het wordt afgeraden om hoge hakken te dragen als je dit monument wil bezoeken! 

 Aan de Prinsendijk in Reuver liggen enkele machinegeweerbunkers die eind 1944 werden gebouwd langs de Duitse grens werden als onderdeel van de Westwall ter verdediging tegen de oprukkende Amerikaanse en Canadese troepen. Een van de bunkers is open gemaakt en kan men dit jaar voor het eerst van binnen bekijken.

In Maastricht worden gratis rondleidingen gegeven door het Fort Sint Pieter (reserveren vooraf is noodzakelijk). Het Fort Sint Pieter is gebouwd op de noordelijke uitloper van de Sint Pietersberg. Het fort maakt deel uit van de vestingwerken Maastricht.

Het Fort Sint Pieter (Foto: Open Monumentendag.nl)
Het Fort Sint Pieter (Foto: Open Monumentendag.nl)