De 6 beste games voor beginners

6. Cook, serve, delicious!

Cook, serve, delicious! Komt op het lijstje omdat het een van de beste leercurves heeft die ik ooit gezien heb in een game. De besturing is simpel genoeg: je drukt een aantal knoppen in en de bestelling is klaar, maar naarmate je restaurant populairder wordt zullen de klanten veeleisender worden en de recepten ingewikkelder. Dat betekent niet dat je geforceerd wordt daarin mee te gaan: als jij simpele nachos op het menu wilt hebben in plaats van een ingewikkelde lasagna dan staat je dat vrij om te doen. Het is die vrijheid die Cook, serve, delicious! zo uitstekend maakt voor een beginner.

Daarnaast kan de UI haast niet duidelijker met groene en rode icoontjes en duidelijke uitleg wat alles betekent en is de setting van een eigen restaurant niet zo complex of duister als we normaal zien in games. Daarnaast bevat de game ook co-op waarbij je speelt op hetzelfde scherm, alhoewel dit wellicht wat ongemakkelijker is dan op een console spelen waarbij je samen op de bank zit. Mocht het enthousiasme zijn aangewakkerd: de game is ook on the go te spelen op android en iOS. 

5. Mario Kart 8 Deluxe

Dit is eerlijk gezegd een smokkeltitel want vrijwel iedereen heeft Mario Kart - hetzij sporadisch, hetzij serieus - al een keer gespeeld. Dat zegt ook veel over de kracht van de game zelf: dat de game een geliefde activiteit is tijdens feestjes en iedereen een controller kan oppakken en meedoen. Waarom dan specifiek Mario Kart 8 Deluxe? Simpelweg omdat Mario Kart 8 naar mijn mening de beste game van de hele serie is: de game is kleurrijk, loopt als een zonnetje en de banen kunnen knotsgekke vormen aannemen door het anti gravity-systeem. 

Wat Mario Kart echt beginnersvriendelijk maakt is dat Nintendo een aantal handige snufjes heeft ingebouwd die de game wat meer fair maken voor de beginners: Steering assist en auto acceleration. Steering assist (wat te herkennen is aan een antenne op de achterkant van de kart) zorgt ervoor dat het spel automatisch bijstuurt wanneer je van de baan dreigt te vallen en auto acceleration geeft, zoals de naam al doet vermoeden, automatisch gas waardoor de speler zich can concentreren op het gooien van items of spelers met kleinere vingers niet moeilijk hoeven te doen over meerdere knoppencombinaties. Zo kan ook je kleine neefje genieten van het spektakel van rainbow road zonder de helft van de match naar beneden te vallen en zo kansloos laatste te eindigen.

Mario Kart 8 Deluxe bevat  ook alle DLC die al voor de game is uitgegeven, dus als een beginnende speler krijg je een mooi, compleet pakketje zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je wat mist. Daarnaast is de Nintendo Switch een mooie console voor een speler om mee te beginnen, aangezien Nintendo games maakt die iedereen wel aanspreekt. Ook heeft de Switch een sterke line-up met onder andere Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild en aandoenlijke kleinere games zoals Snipperclips. Een ideale console om mee door te groeien, zeg maar.

4.  Minecraft

Zo'n beetje de hele wereld speelt al Minecraft en er is geen reden waarom je geïnteresseerde vriend, kind of partner de hypetrain moet missen. Minecraft maakt bij iedereen de avonturier in ons los, maar ook de architect - naast de ender dragon is er vrijwel geen vorm van endgame en bepaal je zelf hoe je het spel speelt. Het craftingsysteem is daarnaast ingenieus en heeft zo'n beetje het hele genre naar een hoger niveau getild. Minecraft zal waarschijnlijk eerder aanslaan bij kinderen dan bij volwassenen, maar voor die laatste groep zal Minecraft zeker ook een vorm van nostalgie aanspreken (wie heeft er vroeger niet met LEGO gespeeld?).

Het crafting-systeem is logisch in opzet doordat gecrafte items vaak een 'logische' vorm hebben die lijkt op het item dat je wilt craften en doordat het craftingscherm beperkt is tot vier (negen als je de crafting table gebruikt) wordt je geheugen niet ontzettend op de proef gesteld. De leercurve van het craften zal daarnaast natuurlijk aanvoelen: simpele items zoals deuren en gereedschap hebben de vorm van het echte werk en beperken zich vaak tot één materiaal, terwijl ingewikkelde recepten zoals enchanting tables meer materialen vereisen. Minecraft slaagt er heel goed in om een speler geleidelijk bloot te stellen aan wat de game allemaal kan, terwijl het zijn charme als minimalistische blokkenbouwer niet verliest.

Wanneer je samen wilt spelen vereist het wel wat technische knowhow als je zelf een server wilt opzetten, maar gelukkig zijn er ook voldoende open servers waar je makkelijk samen kan spelen. Wanneer je toe bent aan een nieuwe uitdaging heeft Minecraft ook eindeloos modpotentieel, met modpacks zoals Tekkit en Feed the Beast. Daarnaast is Minecraft vrijwel op ieder platform te verkijgen: kies het platform uit waar je het liefst op speelt en koop daar de respectievelijke versie van Minecraft voor.

3. Diablo III

Toegegeven, Diablo II is voor veel mensen die gamen beter dan zijn opvolger, maar waarom deze wel het lijstje haalt is omdat de game in vergelijking met deel twee soepeler speelt en grafisch prettiger is voor de nieuwkomer. Hack-and-slash is daarnaast een genre dat bij uitstek geschikt is voor beginners omdat de simpele besturing voor fantastische effecten kan zorgen op je beeldscherm, en geen enkele game doet dat beter dan Diablo III. Met de juiste combinaties spatten het bloed en de lichaamsdelen van demonen in het rond, en de nieuwkomers met sadistische trekjes kunnen dan ook hun hart ophalen bij de game.

Voordeel is dat Diablo III ook een uitgebreide end-game heeft met rifts en seasons die je zo pittig kan maken als je wilt, waardoor het een game is die je lang kan blijven spelen. Daarnaast wordt Diablo III nog leuker als je  een groep van vier personen hebt, zodat je samen met je makkers demonen in mootjes kan hakken.

2. Battleblock Theater

Battleblock Theater mag dan niet gemaakt zijn met een groot budget zoals de meeste games op dit lijstje, maar het is een charmante game met een kleurrijke artstijl en vermakelijke gameplay. Als je op de pc speelt is een controller wel een vereiste om de game echt goed tot zijn recht te laten komen (en zelfs dan kan de besturing nog wat moeilijk doen), maar het verhaal maakt veel goed. De platte humor van verteller Stamper zal waarschijnlijk hoge ogen gooien bij kinderen die redelijk Engels kunnen, maar ook studenten zullen om de moordzuchtige katten en het knotsgekke verhaal kunnen lachen.

Ook Battleblock Theater heeft co-op en naast de campaign kun je er ook een heleboel minigames naast doen,  zoals basketbal en kamertje verhuren; voldoende om je voorlopig niet te vervelen. Door dat brede ecletische aanbod aan minispellen is er bovendien altijd wat te vinden om te doen voor iemand die bijvoorbeeld het hoofdverhaal niks vindt maar toch een klein spelletje wilt spelen.

Pluspunt is dat Battleblock Theater vaak zeer goedkoop is tijdens de uitverkoop-periodes - je kan de game al krijgen voor onder de vijf euro als je een beetje rondkijkt. Een perfect klein cadeautje voor tijdens de feestdagen als je iemand aan het gamen wilt krijgen.

1. Portal 2

Portal 2 (en ook het eerste deel) is mijn standaard antwoord als ik een game moet aanraden voor mensen die net begonnen zijn met gamen. Dat komt voornamelijk door de besturing en het concept: je plaatst een portal op een witte muur, een andere portaal op een andere plek en je loopt er doorheen. Het vereist wat ruimtelijk inzicht, maar een gemiddeld kind zal daar genoeg van hebben om met de portal gun overweg te kunnen.

Hoewel de besturing simpel is, wordt Portal 2 ó zo briljant door het level design van valve die laat zien waar de game toe in staat is met een simpele formule. Daarnaast kan het verhaal hilarisch zijn en GlaDOS wordt nog steeds gerekend tot de beste vijanden in een videogame-serie. Verder is de source-engine waar Portal 2 in gemaakt is redelijk tijdloos en ziet de game er nog redelijk goed uit voor een game van 7 jaar oud.

Maar het beste van Portal 2 is de co-op. Doordat er geen tijdslimiet zit op hoe snel je de puzzels kan oplossen is er geen druk om te presteren en kun je lekker aanklooien en lol hebben. Daarnaast zijn er ook voldoende mogelijkheden om je partner te plagen - stap van een knop af zodat de brug over het ravijn onder hun voeten verdwijnt of plet ze tussen een aantal bewegende platformen. Je zal waarschijnlijk een stomp op je arm krijgen, maar reken er maar op dat de persoon naast je naar manieren gaat zoeken om jou een ongelukkige dood te bezorgen.