Retro weer helemaal in?

Een vraag, ook aan jullie: is retro weer helemaal in? Wij zochten het uit aan de hand van Guardians of the Galaxy Vol. 2, waarin een Sony Walkman een hele belangrijke rol speelt. Zo was het ook in het eerste deel en walkmanfans kunnen hun lol nog steeds niet op met het hebbeding. Is retro weer hip, of is dit een eenmalig enthousiame dat films en televisie met zich meebrengen? Aan de hand van twee Walkmans wordt geprobeerd deze vraag te beantwoorden.

Retro weer helemaal hip?Retro weer helemaal hip?

Allereerst de Sony Walkman uit 1979. Deze is inmiddels gepromoveerd tot een museumstuk en het is dan ook nog zelden dat je er een in het wild tegenkomt. Wanneer de soundtrack van de eerste Guardians of the Galaxy-film door de hoofdtelefoons knalt, is in ieder geval duidelijk dat er met de soundtrack rekening is gehouden met dit medium. Vooral Go All The Way van The Raspberries, met zijn net iets te hoge toon, is een juweeltje op cassette. Overigens is de soundtrack van die film gewoon nog te bestellen op cassette en daar is maar een kleine zoektocht op eBay voor nodig. Maar ook om de Jackson Five te horen op een medium van bijna veertig jaar oud is toch ook wel enigszins bijzonder. Voor een liefhebber van de nostalgie van de jaren 70-80, of simpelweg iemand die de periode een warm hart toedraagt, is dit een perfecte manier om weer even terug te gaan in de tijd. Wat betreft de retrowaarde, kan deze Walkman zeker een verklaring zijn voor de stijgende populariteit van dit soort apparaten. In Guardians of the Galaxy Vol. 2 laat Peter Quil er ondermeer Mr. Blue Sky van Jeff Lynne & ELO door pompen.

Retro weer helemaal hip?Retro weer helemaal hip?

Dan is er ook nog een andere Walkman op de foto te herkennen. Deze zul je echter al helemaal niet snel in datzelfde wild vinden; er is er namelijk maar één van gemaakt. Al leek dat rond 1 april wel anders. Disney bracht toen een advertentie naar buiten waaruit bleek dat de Walkman (of Portable Cassette Player, want Walkman is eigenlijk nog steeds een handelsmerk) in deze uitvoering weer in productie genomen zou gaan worden. Het bleek echter een goed geënsceneerde prank, want niemand heeft hem ooit de winkels zien bereiken. Wel zorgde de advertentie voor de nodige ophef. Aan de hand daarvan heeft Disney besloten er toch een in 3D te laten printen en ook deze is volledig functioneel, inclusief de soundtrack van de tweede Guardians-film die door de speciaal ontwikkelde hoofdtelefoons klinkt. Hierbij dan weer gelijk de vraag: zou jij dit in de winkel kopen, of houd je het bij Spotify en de smartphone? Is het retrogevoel toch simpelweg te groot en zou het zo in het winkelmandje belanden?

Retro weer helemaal hip?Retro weer helemaal hip?

Er is zeker een trend in de liefhebberij voor retro objecten te herkennen. Zodra er op televisie naar de jaren 70 of jaren 80 wordt gerefereerd, brengt dit bij een groot deel van de mensen toch altijd weer die nostalgische gevoelens naar boven. Maar niet alleen voor deze tijdsperiode geldt dit. Toen Arjen Lubach in zijn programma Zondag met Lubach de 'Kamergotchi' introduceerde, herinnerde dat de kijker weer aan de tijd van de Tamagotchi, waarvan de populariteit liep van ongeveer 1996 tot en met 2004, met de introductie van Nintendo's Nintendogs. Hier verdrong ook weer de nieuwere technologie de verouderde, enigszins onhandige, maar charmantere vorm. 

De retrotrend zal waarschijnlijk altijd blijven leven, helemaal als er films en tv-series zijn die de gevoelens blijven aanwakkeren. Wat vind jij? Moeten de Walkmans weer terugkomen? De Tamagotchi weer in de schappen? Disney maakt in ieder geval fantastisch gebruik van de mogelijkheden en dat is te zien in Guardians of the Galaxy Vol. 2, die vanaf nu in de Nederlandse bioscopen draait.