De beste console-mods voor Fallout 4 en Skyrim SE

5. Skyrim Special Edition-mods

 

Skyrim is een van de meest gemodde games voor pc. Met dank aan websites zoals nexusmods.com is het retesimpel om te experimenteren met aanpassingen c.q. verbeteringen in de game. Dit reikt van de meest uitgebreide gfx-mods tot een simpele custom-armor-set. Zoals al eerder gezegd zijn de mod-mogelijkheden op consoles wat beperkter, maar er zitten nog steeds genoeg pareltjes tussen om je vele extra uren zoet te houden. Wederom geldt dat PlayStation 4 zwaar ondervertegenwoordigd is, dus ook voor deze titel ligt de focus wat meer bij Xbox One.

Cheat Room
Daar is 'ie weer. Net als in Fallout 4 is de Cheat Room dankzij modder Bradenm1 ook beschikbaar in Skyrim SE, en is het de beste all-round mod voor valsspelen. Hoewel ik de Cheat Room in Fallout 4 niet echt getest heb, die heeft immers de in mijn optiek iets gebruiksvriendelijkere Cheat Terminal, heb ik deze mod voor Skyrim SE wél aardig kunnen testen.

Met een simpele teleport spell kun je jezelf op ieder moment teleporteren naar de Cheat Room, een ruimte die helemaal is volgestouwd met kisten en knoppen. In de kisten kun je alle items uit Skyrim terugvinden, keurig gecategoriseerd op bijvoorbeeld potions, light armors, of staffs. De knoppen kun je gebruiken om skills te verbeteren, jezelf meer heath toe te kennen of oneindig stamina te activeren.

Cheat Room (Xbox One)
Cheat Room (Xbox One)

Er zitten een paar nadelen aan de Cheat Room-mod. Zo moet je iedere keer naar de ruimte teleporteren om een skill te kunnen activeren (je kunt daarna wel weer terug teleporteren naar waar je stond), en blijven sommige cheats niet hangen. Zo had ik mezelf 10.000 carry weight toegekend, maar na iedere save/load moest ik die opnieuw activeren. Er is ook een mobiele cheat-mod beschikbaar die veel dezelfde opties biedt, genaamd Sheogorath's Cheat Menu. Met deze mod kun je via spells al de meeste relevante items spawnen en heb je dus niet het nadeel dat je steeds heen en weer moet teleporteren. Sheogorath's Cheat Menu is gemaakt door modder unoctium.

Voor PlayStation 4 zijn deze mods niet beschikbaar, maar die heeft goede alternatieven zoals Instant Mastery. Deze PS4-mod van KhajiitRaj biedt de mogelijkheid om al je skills via skill-books eenvoudig te upgraden. Voor items is er op PS4 ook nog de Cheat Mod van modder TheRealElianora, die bij de warmaiden's forge in Whiterun 1000 stuks van alle crafting-materials achterlaat, een ring voor 500.000 carry-weight en een luik naar Qasmoke, de ruimte waar je alle items uit Skyrim terug kunt vinden.

Instant Mastery (PlayStation 4)
Instant Mastery (PlayStation 4)

The Forgotten City
The Forgotten City is een veelgeprezen, zeer uitgebreide quest-mod in een nieuwe locatie. De mod won talloze awards dankzij het goedgeschreven verhaal en de uitgebreide content. Je moet een moord zien op te lossen in een ondergrondse stad, waarbij je vele NPC's moet ondervragen, door de tijd moet reizen en puzzels moet oplossen. De mod biedt zo'n 8 tot 10 uur speeltijd en heeft meerdere eindes. The Forgotten City is beschikbaar zodra je level 5 bent.

Deze mod is vanwege restricties niet beschikbaar op PS4. Een degelijk alternatief zou Sea of Ghosts kunnen zijn, van modder ThirteenOranges. Deze PS4-mod biedt verschillende nieuwe locaties aan de noorderlijke kust van Tamriel, waar je een aantal nieuwe quests en dungeons kunt verkennen.

Sofia
Er zijn veel mods beschikbaar die een nieuwe follower introduceren, maar veruit de populairste is Sofia. Dit bijdehante dametje is niet te vergelijken met de standaardfollowers in Skyrim, ten eerste omdat ze vele extra talenten bezit en ten tweede omdat ze een zeer uitgebreide persoonlijkheid heeft. Je kunt haar allerlei commando's geven die bij andere followers niet beschikbaar zijn, zoals bepalen wat haar thuisbasis is, naar de speler teleporteren en spullen laten dragen zonder ze te gebruiken. Ook zijn de dialoogopties omvangrijk, met een waslijst aan uniek ingesproken zinnen die voor een groot deel bestaan uit bijdehante opmerkingen.

Modder djjohnjarvis is verantwoordelijk voor Sofia, en zijn mod was binnen de pc-community al een van de populairste follower-mods, met ruim een miljoen downloads en zeventigduizend likes op nexusmods.com. Sofia is niet beschikbaar op PlayStation 4.

Sofia (Xbox One)
Sofia (Xbox One)

Unofficial Skyrim SE patch
Ook dit is geen onbekende: de onofficiële, allesomvattende patch-mod die tracht zoveel mogelijk bugs en glitches uit de game te halen. De Skyrim SE-variant van deze mod wordt gemaakt door Arthmoor, hetzelfde team als achter de Fallout 4-versie.

Ook hier behelst de patch zowel subtiele als essentiële fixes in zaken als gebugde quests, NPC-dialogen, items en gameplay-problemen. De patch is door de jaren heen continu verbeterd met updates, op basis van feedback van spelers. De patch-mod moet boven alle andere mods komen in de Load Order. Voor PlayStation 4 is er helaas geen goed alternatief te vinden.

Unofficial Skyrim SE patch (Xbox One)
Unofficial Skyrim SE patch (Xbox One)

Rich Merchants
Niet wereldschokkend maar toch handig zijn de verschillende Rich Merchants-mods. Veel uitleg behoeft het niet, de verkopers die je tegenkomt dragen meer knaken bij zich zodat je niet steeds hoeft te wachten tot de kassa's weer bijgevuld zijn. Met de Rich Skyrim Merchants-mod van Jason069 wordt het geld van alle merchants, blacksmiths, fencers en alchemists vervijfvoudigd. Daarnaast verandert het de Master Trader-perk, die nu 5000 gold oplevert in plaats van de originele 1000. Rich Merchants is er voor zowel PlayStation 4 als Xbox One.

Als dat nog niet genoeg is heeft Xbox One daarnaast nog de Rich Merchants of Skyrim: Special Edition, die alle merchants meteen 10.000 goud in de zak steekt. Modder Micahghost mogen we daarvoor bedanken.