FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 januari 2017

Van Gerwen klopt Anderson in finale Masters

Michael van Gerwen gaat in 2017 vrolijk door met wat hij in 2016 ook al deed, het winnen van toernooien. Vandaag won hij de Masters door net als op het afgelopen WK Gary Anderson te verslaan.

Van Gerwen schoot uit de startblokken en nam direct een 4-1 voorsprong. Daarna hield Anderson de schade beperkt en halverwege de wedstrijd stond het 6-4 voor de Nederlander. Een volgende break leek de beslissing te brengen, maar wederom kwam Anderson terug.

Bij 9-7 kreeg Anderson de kans zijn break achterstand ongedaan te maken, maar drie pijlen op dubbel 4 werden niet benut.Van Gerwen greep wel zijn kans en won de leg. Toen hij ook de volgende leg pakte was de wedstrijd met 11-7 beslist.

Het is voor Van Gerwen het derde jaar op rij dat hij de Masters op zijn naam schrijft. Eerder in het toernooi, waar de beste zestien spelers van de wereld aan mee mogen doen, verloor Raymond van Barneveld in de kwartfinale van Anderson, Jelle Klaasen verloor in de eerste ronde van Mensur Suljovic. Benito van de Pas ging in de eerste ronde onderuit tegen Anderson. 

Seven sluipt en hackt verder

Een aantal ontwikkelaars van CD Projekt RED zijn bezig met een isometrische post-apocalyptische ‘open wereld’ sluip-RPG genaamd Seven: The Days Long Gone. Na een lange stilte is er eindelijk weer een teaser  te zien. Seven: The Days Long Gone komt dit jaar nog uit.

De trailer speelt zich af op het gevangeniseiland Peh. Hoofdrolspeler Teriel sluipt door een controlepost en probeert een vrachtvervoersysteem te hacken. Zo kan hij sneller door Empire of Vetral reizen. Ontwikkelaars Fool’s Theory en IMGN.PRO noemen dit een sneaking teaser en zo begint het ook. Al snel krijgt Teriel het op zijn heupen en laat alle schroom varen. Seven: The Days Long Gone krijgt ook een crafting-systeem, checkpoints, magie, reputaties, demonen, veel belanghebbende keuzes en zoals je ziet hacken. Het komt sowieso uit op pc, maar andere platformen worden nog overwogen. Hieronder nog eens de eerste trailer die we zagen van Seven: The Days Long Gone.

Schansspringer Wellinger wint in Willingen

Schansspringer Andreas Wellinger heeft zondag de World Cup-wedstrijd in het Duitse Willingen gewonnen. De 21-jarige Duitser boekte zo eindelijk zijn tweede individuele overwinning ooit in de World Cup.

Eind 2012 kwam hij als supertalent het Duitse team in, in januari 2014 boekte hij zijn eerste zege, maar onder meer door blessures raakte hij daarna in een vormdip. Dit seizoen is Wellinger weer goed op dreef, getuige onder meer derde en tweede plekken eerder deze maand in Wisla en Zakopane.

Op de Mühlenkopfschanze in Willingen stond Wellinger zondag op de tweede plek na de eerste ronde, achter de Noor Daniel André Tande. Die kon in de finaleronde zoals wel vaker dit seizoen echter niet tegen de druk en maakte bij de afsprong een forse fout. Tande kon zijn vlucht nog lang rekken, maar viel toch buiten het podium: vierde. Het stadion ontplofte, want het betekende dat Wellinger eindelijk zijn langverwachte tweede zege pakte. Op minimale achterstand eindigde Stefan Kraft op de tweede plek, gevolgd door zijn Oostenrijkse landgenoot Manuel Fettner.

ZitskiŽr Kampschreur (17) stunt met wereldtitel

Zitskiër Jeroen Kampschreur heeft op het WK paraskiën voor een fikse verrassing gezorgd. De 17-jarige Nederlander veroverde in het Italiaanse Tarvisio de wereldtitel op de supercombinatie.

De wedstrijd begon met een super-G, waarop Kampschreur tot een knappe derde tijd kwam. Met Akira Kano en Georg Kreiter haalden twee wereldtoppers de finish niet, maar met de Nieuw-Zeelander Corey Peters en de Zwitser Christoph Kunz had Kampschreur twee grote namen voor zich. 

Op de slalom sloeg de jonge Nederlander toe. Kunz kon zijn tempo totaal niet bijbenen en Peters haalde de finish zelfs niet, waardoor Kampschreur tot nieuwe wereldkampioen gekroond werd. "Ik had bij de finish al het idee dat ik waarschijnlijk gewonnen had", reageerde hij na afloop. "Hoe het voelt? Nog geen idee...het moet nog even doordringen denk ik. Wereldkampioen worden, dan ben je gewoon echt de beste ter wereld op dat onderdeel!", zo stelde hij niet geheel onjuist. 

Het is al de derde medaille voor Nederland op het WK, nadat Jeffrey Stuut in de staande klasse twee keer brons pakte. 

'Tsjernobyl gaat weer energie opwekken'

Op zaterdag 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. De andere reactoren van deze centrale bleven nog tot 2000 in gebruik. De Sovjet-Unie, en later ook Oekraïne, konden niet zonder de electriciteit.

13 internationale investeerders hebben plannen gemaakt om de verontreinigde grond rond de centrale om te vormen tot een gigantisch zonne-energiepark. Als alles goed gaat, gaan de zonnecellen 2 Gigawatt aan electriciteit produceren. Dat staat gelijk aan de opbrengst van 2 kernreactoren en is genoeg voor zo'n 750.000 huishoudens. De investeerders hopen dat ze de oude elektriciteitsleidingen van de centrale kunnen gebruiken, zodat ze de stroom gemakkelijk en goedkoop kunnen transporteren.

Het gebied is enorm vervuild. Het duurt nog honderden jaren voordat deze grond weer gebruikt kan worden voor landbouw.

Hackers blokkeren deursloten hotel Oostenrijk

Het prestigieuze Seehotel Jägerwirt in Oostenrijk is voor de vierde keer slachtoffer geworden van hackers. Het reserveringssysteem en en het elektronische sleutelsysteem werden gehackt. Gasten konden hun kamer niet meer in. Het 111 jaar oude hotel besloot daarop de hacker het gevraagde bedrag van 1500 euro in bitcoins te betalen. Dat was goedkoper dan zelf de systemen te resetten.

Het hotel in het populaire skigebied in Turracher Höhe was op het moment van de hack volgeboekt. De directeur van het hotel, Christoph Brandstaetter, besloot naar buiten te treden met de hack om aandacht te vragen voor deze vorm van afpersing.

Jägerwirt heeft inmiddels een nieuwe firewall geïnstalleerd en gaat de elektronische sleutels vervangen door fysieke sleutels.

Hackers blokkeren deursloten hotel Oostenrijk
Hackers blokkeren deursloten hotel Oostenrijk (Foto: BuzzT)

Oostenrijkse rodelaar stunt met wereldtitel in thuisstad, Duitsers juichen ook

De Oostenrijkse rodelaar Wolfgang Kindl heeft op het wereldkampioenschap voor een daverende stunt gezorgd. De 28-jarige Innsbrucker veroverde nota bene in zijn eigen stad de wereldtitel.

In de eerste run was Kindl al de beste, maar het verschil met de jonge Rus Roman Repilov was met 0,004 seconden bijzonder klein. Een prachtige tweede run bracht Kindl even later de eerste wereldtitel uit zijn loopbaan, door Repilov op 0,062 seconden te houden. De Italiaan Dominik Fischnaller werd op twaalf honderdsten derde en dat betekende dat het podium een ongebruikelijke samenstelling kende: voor het eerst sinds 2003 en pas voor de tweede keer in 34 jaar stond er geen Duitser bij. Johannes Ludwig was met de vierde plek nog de beste Duitser.

Bij de overige onderdelen kon Duitsland overigens wel juichen, te beginnen met de dames. Tatjana Hüfner wordt de laatste jaren op de pijnbank gelegd door landgenote Natalie Geisenberger, maar de wereldkampioene van 2007, 2008, 2011 en 2012 sloeg na vijf jaar weer toe. Ze bleef de Amerikaanse Erin Hamlin ruim twee tiende voor, terwijl Kimberley McRae het brons mee naar Canada mocht nemen. Geisenberger kwam niet verder dan de zesde plaats.

Toni Eggert en Sascha Benecken maakten in de dubbels een einde aan de hegemonie van olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt, de wereldkampioenen van de laatste drie WK's. Eggert en Benecken bleven hun landgenoten, die zilver pakten, twee tienden voor. Het werd zelfs een geheel Duits podium, want toptalenten Robin Geueke en David Gamm veroverden het brons. Sinds de jaren '80, waarin Oost- en West-Duitsland het podium nog wel eens vulden, kwam een geheel Duits podium niet meer voor bij de dubbels.

De teamwedstrijd werd een prooi voor, wie anders, de Duitsers. Ludwig en wereldkampioenen Hüfner en Eggert/Benecken waren in de 'estafette' zo'n twee tienden sneller dan het Amerikaanse team, terwijl Rusland de derde plek pakte. Een blunder van het zeer ervaren Oostenrijkse dubbelteam Peter Penz en Georg Fischler bracht de Oostenrijkers buiten het podium. 

Meisje geboren met DNA van 3 ouders

Een echtpaar in Oekraïne dat al 10 jaar bezig is om een kind te krijgen is daar door een nieuwe techniek eindelijk in geslaagd. Het lukte wel om de eitjes van de moeder te bevruchten, maar voordat die zich in de baarmoeder konden nestelen, stopten ze met groeien. Dankzij een nieuwe techniek, pronuclear transfer, is het nu wel gelukt.

Bij deze techniek wordt het DNA van 3 ouders (vader, moeder en donor) gecombineerd. Artsen van de Nadiya Clinic in Oekraïne hebben het eitje van de moeder bevrucht met het zaad van de vader. Dit bevruchte eitje werd geïmplanteerd in het eitje van een vrouwelijke donor. Daar kon het uitgroeien tot een embryo, wat vervolgens in de baarmoeder van de moeder werd geplaatst, waar het zich verder kon ontwikkelen.

Deze techniek, pronuclear transfer, kan gebruikt worden bij vrouwen met soortgelijke erfelijke aandoeningen in het mitochondrium, een bestanddeel dat energie voor onze cellen opwekt.

Betoging op Schiphol tegen inreisverbod Trump

Enkele tientallen activisten hebben zich zondagavond voor de ingang van Schiphol verzameld om te demonstreren tegen het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners van zeven moslimlanden.

Vliegtuigmaatschappij KLM weigerde dit weekeinde wegens het inreisverbod een aantal passagiers mee te nemen die naar de Verenigde Staten wilden. Een woordvoerster van de KLM zei zondag dat het bedrijf daarmee de instructies van de Amerikaanse autoriteiten opvolgt.

De betogers droegen borden met teksten als 'Trump psychopaat' en 'Stop Trump en Wilders'. Volgens de actievoerders zitten er over de hele wereld zo'n tweehonderd mensen vast op vliegvelden, omdat ze de VS niet in mogen.

Betoging op Schiphol tegen inreisverbod Trump
Betoging op Schiphol tegen inreisverbod Trump (Foto: ANP)

Langlaufster BjÝrgen pakt 105e World Cup-zege

Langlaufster Marit Bjørgen heeft in het Zweedse Falun de 15 kilometer massastart in klassieke stijl gewonnen. Het was al de 105e individuele World Cup-zege voor de Noorse legende, die dit seizoen terugkeerde na een zwangerschapspauze.

Bjørgen ging er al vroeg in de wedstrijd vandoor, samen met landgenotes Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg. De drie bleven lang samen en maakten onderling uit hoe de podiumplekken verdeeld werden. Weng moest daarbij als eerste afhaken, maar Østberg kon in de buurt blijven van haar illustere landgenote. Bjørgen was echter simpelweg te snel om te passeren en dus moest Østberg genoegen nemen met de tweede plek, voor Weng. De Zweedse Stina Nilsson was op 37 seconden de enige die binnen een minuut kon blijven.

Bij de mannen was er wraak voor Emil Iversen, die zaterdag op de sprint nog met enkele honderdsten verslagen werd door Federico Pellegrino. De heren vertrokken voor 30 kilometer en ook hier waren de Noren erg sterk. Toch bleef er wel een grotere groep bij elkaar dan bij de vrouwen, met ruim tien atleten die om de podiumplekken streden. Iversen bleek in het slot duidelijk de sterkste en alleen de Noorse kopman Martin Johnsrud Sundby kon een beetje volgen. Hij werd tweede, voor de Zweed Calle Halfvarsson. 

'Kombinierer' Frenzel toch weer de beste in Seefeld Triple

De Duitser Eric Frenzel heeft voor de vierde keer op rij de Nordic Combined Triple in het Oostenrijkse Seefeld gewonnen. De derde en laatste dag van het hoogtepunt van de noordse combinatie was zoals gebruikelijk de zwaarste: twee keer schansspringen in plaats van één en vijftien kilometer langlaufen in plaats van tien.

De Duitser Johannes Rydzek ging na het schansspringen aan de leiding en dus mocht hij als eerste aan het langlaufen beginnen. Frenzel volgde op zo'n twintig seconden, samen met de Oostenrijkers Mario Seidl en Bernhard Gruber. Zoals viel te verwachten konden de twee het tempo van Frenzel niet bijbenen en richting de helft van de wedstrijd sloot hij aan bij zijn landgenoot en rivaal. 

Vrijdag en zaterdag won Rydzek de wedstrijden na een furieuze sprint met Frenzel, maar die zat daar zondag niet op te wachten. Met nog zeker drie kilometer te gaan ging hij er vandoor en zag hij dat Rydzek niet kon volgen. De ontketende Frenzel bleef maar stampen en al snel was duidelijk dat Rydzek gezien was. Een halve minuut voor zijn landgenoot kwam de viervoudig World Cup-kampioen als eerste over de finish, waardoor hij wederom de Triple won. De ervaren Gruber eindigde ver achter Rydzek als derde door Seidl van zich af te schudden. 

Zes dode tieners in Duits tuinhuis gevonden

In een tuinhuis in het Duitse plaatsje Arnstein zijn zondag zes dode tieners gevonden. De politie heeft nog geen idee over de doodsoorzaak, deelde zij mee.

Lokale media schrijven dat er in het afgelegen huis een feest was geweest. Het zou gaan om overleden jongens en meisjes van achttien en negentien jaar. De eigenaar van het pand zou zelf zijn zoon en dochter 's ochtends dood hebben aangetroffen. Er zouden geen sporen van geweld zijn gevonden.

Arnstein ligt bij Würzburg in Beieren. Het telt ruim 8000 inwoners.

Zes dode tieners in Duits tuinhuis gevonden
Zes dode tieners in Duits tuinhuis gevonden (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - N.E.C

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en N.E.C. De koploper had geen probleem met de Nijmegenaren, het werd 4-0. Hier onder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Feyenoord

4 - 0

N.E.C. Nijmegen

 30' Berghuis
 45' Elia
 87' Jörgensen
 90' Jörgensen
   
 
 Gele kaart: Vilhena, Nelom, (Feyenoord), Dyrestam, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
Toornstra
Kuijt
Vilhena
Berghuis (Nieuwkoop/86)
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/46)
  Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow (Awoniyi/80)
Bikel
Kadioglu (Messaoud/65)
Breinburg
Larsson (Mayi/ 75)
Grot
Rayhi

Lekke banden Van der Poel helpen Van Aert aan wereldtitel veldrijden

De Belg Wout van Aert heeft zich zondag opnieuw laten kronen tot wereldkampioen veldrijden. Van Aert kwam in het Luxemburgse Bieles als eerste over de streep, maar had het geluk en een goede bandenkeuze aan zijn zijde.

Zaterdag lag het parcours in Bieles er nog bij als een ijs- en sneeuwvlakte, maar gedurende de nacht dooide het en veranderde de boel in één grote, zompige modderbende. Het zorgde ervoor dat veel stenen bloot kwamen te liggen en daardoor begaf de ene na de andere band het tijdens de wedstrijd.

Van der Poel ging als een razende van start en alleen de Belgen Kevin Pauwels en Tom Meeusen konden mee. Voor laatstgenoemde zat dat er al na een paar minuten op: het frame van zijn fiets brak in twee stukken en zijn wedstrijd was voorbij. Ondertussen bouwde Van der Poel een mooie voorsprong op ten opzichte van Pauwels - die leek reed - en een peloton Belgen, waar ook Van Aert zich bevond.

De Nederlandse favoriet reed al snel voor de eerste keer lek, wat een ronde later nog eens gebeurde. Van Aert kwam daardoor dicht in de buurt, maar zijn rivaal reed al rap weer vijftien seconden bij elkaar. Halverwege sloeg het noodlot voor Van der Poel voor een derde keer toe en dit keer kon Van Aert het gat dichten, waardoor de twee samen op kop reden.

Voor Van der Poel was het zo'n twintig minuten voor de finish nóg eens raak: weer lek. Dit keer had hij nog ver te gaan tot de materiaalpost en dat deed hem de das om. De Nederlander verloor bijna een halve minuut en had geen schijn van kans meer. Van Aert kreeg vleugels, reed de twee snelste ronden van de wedstrijd en kwam met grote voorsprong als wereldkampioen over de finish.

# Renner Land
1 Wout van Aert België
2 Mathieu van der Poel Nederland
3 Kevin Pauwels België
4 Lars van der Haar Nederland
5 Corné van Kessel Nederland
6 Laurens Sweeck België
7 Michael Boros Tsjechië
8 Gianni Vermeersch België
9 Simon Zahner Zwitserland
10 Sascha Weber Duitsland

Tijger grijpt bezoeker Chinese dierentuin

Een bezoeker van een Chinese dierentuin is zondag overleden aan zijn verwondingen nadat hij was gegrepen door een tijger. Dat meldt de Chinese nieuwswebsite South China Morning Post. De man was door nog onbekende oorzaak in het buitenverblijf van de dierentuin in Ningbo terechtgekomen. Gealarmeerde verzorgers zijn meer dan een uur bezig geweest om de tijger weg te jagen met vuurwerk. Ooggetuigen zagen hoe de tijger het slachtoffer probeerde te verscheuren. De jongeman overleed later in het ziekenhuis.

Het is niet de eerste keer dat er in een Chinese dierentuin een bezoeker om het leven komt door een aanval van een tijger. Eerder dit jaar verscheurde een tijger een 57-jarige vrouw die haar dochter probeerde te redden die in een safaripark was uitgestapt en door een tijger werd aangevallen.

Tijger grijpt bezoeker Chinese dierentuin
Tijger grijpt bezoeker Chinese dierentuin (Foto: ANP)

Vlambeer doneert omzet aan ACLU vanwege moslimban

Donald Trump's beslissing om moslims uit bepaalde landen te weren gaat niet zonder slag of stoot, en ook ontwikkelaars van games komen in opstand. Zo ook het Nederlandse Vlambeer: kopstuk Rami Ismail (niet geheel toevallig ook zelf moslim) kondigde aan dat alle omzet van games die gemaakt zijn door Vlambeer in de komende 24 uur wordt gedoneerd aan de American Civil Liberties Union.

Vlambeer is bekend van onder andere Luftrausers en Nuclear Throne, die allebei met veel enthousiasme werden ontvangen. De American Civil Liberties Union is een belangenorganisatie die opkomt voor de rechten en vrijheden van Amerikanen. Ze zijn voornamelijk bekend door het aanspannen van rechtzaken tegen de Amerikaanse overheid wanneer zij van mening zijn dat de rechten van Amerikaanse burgers geschonden worden.

Naast Vlambeer hebben andere prominente personen in de gameswereld zich negatief uitgelaten over de moslimban. Onder andere de Game Developers Conference, Brianna Wu (Giant Spacekat), Satya Nadella (CEO van Microsoft) en Joseph Staten (een van de ontwikkelaars van Halo) hebben hun kritiek geuit.

Chinezen doelwit Noord-Afrikaanse bendes

Jij of je ouders komen uit een ver land, je werkt keihard, studeert en uiteindelijk verdien je daardoor de nodige munten. Maar wat levert jou dit op in je nieuwe vaderland? Vanuit Parijs komt het antwoord: haat van andere migranten. Je bent namelijk succesvol, doet geen beroep op de belastingbetaler om rond te komen en daarom ben je een legitiem doelwit.

Dit lijkt althans de mening te zijn van Noord-Afrikaanse bendes die de hoofdstad van Frankrijk onveilig maken. Als ze geen auto's in de fik steken, vallen ze tegenwoordig Chinese migranten aan. Een groep met een duidelijk aantoonbare maatschappelijke bijdrage, harde werkers en vrijwel gevrijwaard van structureel wangedrag en misdaad.

Alleen al in 2016 registreerde de Parijse politie 200 gevallen van geweld tegen Chinese immigranten. Vrijwel allemaal afkomstig van bendes die afkomstig zijn uit Islamgekke landen.

Yvon Sun, een woordvoerder van de Chinese gemeenschap in Parijs bevestigt de verhalen. Het geweld vanuit Noord-Afrikaanse hoek neemt volgens hem toe. Bij een recent geval werden een paar Chinese kinderen, jonger dan 10 jaar oud, bedreigd met een mes en beroofd door de usual suspects. In augustus werd er nog een Chinese man geslacht tijdens een beroving.

Opvallend genoeg maken de daders van hun hart geen moordkuil en zijn behoorlijk open met hun mening over mensen die je ook als lotgenoten zou kunnen beschouwen. Eentje vertelde tijdens de een tv-interview: "Zo werkt het nu eenmaal. Ik hou niet van Chinezen". Een ander valt hem bij: "De Chinezen zijn veel te rijk geworden in Frankrijk. Dat is niet eerlijk. Ze hebben mooie kleren en grote auto's". Ondanks de bijna tastbare vijandigheid, doet de politie niet al te veel moeite om de kersverse staatsburgers te beschermen tegen het xenofobe en/of racistische geweld. Diverse misdaden worden nauwelijks onderzocht.

Guylain Chevrier, Een Franse socioloog, ziet een patroon dat steeds vaker de kop opsteekt sinds de laatste golf van nieuwkomers in het land. "De Chinese gemeenschap staat bekend als een gemeenschap waarmee het goed gaat. Ze kunnen hun eigen boontjes doppen", aldus Chevrier. "Dit staat in schril contrast met andere immigranten die meer veeleisend zijn en zichzelf een slachtofferrol aanmeten". Hij voegt eraan toe dat de autoriteiten vaak een extreem passieve rol spelen betreffende alles dat speelt binnen de islamitische gemeenschap.

WŁst toont vorm in aanloop naar WK en wint 3000 meter

Na winst op de 1500 meter heeft Ireen Wüst ook tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn ook de 3000 meter op haar naam geschreven. Wüst noteerde 4.01,77 en noteerde daarmee haar beste seizoenstijd. Martina Sábliková werd met 4.02,28 tweede. 

Wüst liet haar goede vorm zien in de laatste wedstrijd voor de WK afstanden over twee weken in Zuid-Korea. De wereldkampioenschappen zijn van 9 tot en met 12 februari op de olympische baan in Gangneung. 

Sábliková reed in de slotrit tegen Anna Yurakova. De Russin pakte het afstandsbrons in 4.03,84. Marije Joling belandde met 4.05,56 net naast het podium. Antoinette de Jong noteerde 4.06,20 en werd vijfde. Melissa Wijfje klokte 4,06,78, goed voor plaats acht.  Carlijn Achtereeckte kwam als eerste op het ijs en twaalfde in 4.09,00. 

Uitslag wereldbeker Berlijn 3000 meter dames

# Naam Land Punten
1 Ireen  Wüst Ned 4:01.77
2 Martina  Sáblíková Tsj 4:02.38
3 Anna  Yurakova Rus 4:04.64
4 Marije  Joling Ned 4:05.56
5 Antoinette  de Jong Ned 4:06.20
6 Olga  Graf Rus 4:06.68
7 Bente  Kraus Dui 4:06.70
8 Melissa  Wijfje Ned 4:06.75
9 Claudia  Pechstein Dui 4:07.23
10 Marina  Zueva W-Ru 4:07.56

Klassement lange afstanden (3k/5k) dames   

# Naam Land Punten
1 Martina Sáblíková Tsj 480
2 Anna Yurakova Rus 305
3 Claudia Pechstein Dui 247
4 Antoinette de Jong Ned 240
5 Melissa Wijfje Ned 220
6 Marije Joling Ned 193
7 Ireen Wüst Ned 190
8 Bente Kraus Dui 186
9 Ivanie Blondin Can 176
10 Miho Takagi Jap 153

Uitslagen Eredivisie 29/01/2017

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Ajax won in eigen huis met 3-0 van ADO Den Haag en Vitesse won thuis met 2-1 van AZ. FC Twente won op bezoek bij PEC Zwolle met 1-2.

Dolberg wordt gefeliciteerd door Viergever. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Dolberg wordt gefeliciteerd door Viergever. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

AFC Ajax

3 - 0

ADO Den Haag

 11' Ziyech
 34' Schöne
 76' Dolberg
   
 
 Gele kaart: , Beugelsdijk, Setkus, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.552
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven
Klaassen
Schöne
Ziyech (v.d.Beek/78)
Kluivert (Cassierra/78)
Dolberg
Younes
  Setkus
Ebuehi
Beugelsdijk
Meissner
David
El Mahdioui
Trybull (Asmelash/82)
Bakker
Becker (Amatkarijo/87)
Schaken
Duplan (Schouten/87)

Vitesse

2 - 1

AZ

 10' Baker
 51' Nathan
   64' Kasjia (e.d)
 
 Gele kaart: Leerdam, Baker, Zhang, (Vitesse), v.Eijden, Weghorst, Haps, (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.183
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Leerdam
Kasjia
v.d.Werff
Kruiswijk
Nakamba
Nathan (Miazga/78)
Baker
Rashica (Zhang/71)
v.Wolfswinkel
Tighadouini
  Rochet
Johansson
v.Eijden
S.Wuytens
Haps
M.Seuntjens (Bel Hassani/46)
Luckassen
Rienstra
Jahanbakhsh
Weghorst (Friday/46)
Dos Santos (García/54)

PEC Zwolle

1 - 2

FC Twente

 31' Menig    8' Seys
 55' Assaidi
 
 Gele kaart: v.Polen, (PEC Zwolle), Ter Avest, (FC Twente)
 Rode kaart: , Celina (49) (FC Twente)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.800
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
v.d.Pavert (Schenkeveld/46)
Warmerdam
Holla
Thomas
Saymak (Mokhtar/68)
Ehizibue
Brock-Madsen
Menig (Nijland/ 71)
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
v.d.Lely
Mokotjo
Celina
Klich
Seys (Jensen/62)
ünal (Bijen/82)
Assaidi (Trajkovski/58)

NBA: Curry schittert, Sudanees net op tijd in VS

De Golden State Warriors kregen afgelopen nacht de Los Angeles Clippers op bezoek. Op papier is dit een topwedstrijd in de NBA. De Clippers spelen echter al een aantal wedstrijden zonder hun beste speler, Chris Paul. Fans in de Oracle Arena kregen dan ook een ruim zege voorgeschoteld. Na een 48 minuten durende galavoorstelling stond een stand van 144-98 op het bord.

Grote man bij de Golden State Warriors was Stephen Curry. De tweevoudig MVP kent een voor zijn doen matig seizoen. Nieuwkomer Kevin Durant is de belangrijkste aanvaller van de ploeg en de andere starters krijgen hierdoor minder schietkansen dan in voorgaande jaren. De Curry die vorig jaar vanaf elke positie op het veld dodelijk was hebben de Golden State fans dit jaar een stuk minder gezien.

Afgelopen nacht was de MVP Curry echter helemaal terug. De grote Curry show begon in de slotseconden van de eerste helft. De guard legde aan vanaf eigen helft en schoot de bal feilloos binnen voor een 72-51 voorsprong. In het derde kwart was de tweevoudig MVP goed voor 25 punten, meer dan alle Clippers bij elkaar wisten te maken. Het stond met nog één kwart te spelen 117-74. De slotminuten werden dan ook een soort trainingspotje tussen de bankspelers van beide ploegen. De speeltijd als een wedstrijd al beslist is wordt ook wel garbage time genoemd.

Curry eindigde de wedstrijd met 43 punten, 9 rebounds en 6 assists. Bij de Clippers werd Blake Griffin met 20 punten topscorer. De terugkeer van de power forward na weer een knieblessure is zeer welkom voor Los Angeles. Tegen de topteams zullen ze zonder Paul geen potten breken, maar met Griffin weer in de basis zal de ploeg genoeg wedstrijden moeten kunnen winnen om bovenin mee te draaien in de Western Conference.

Highlights van de galavoorstelling van Curry en co. Bron: YouTube.

De Boston Celtics wonnen na verlenging van de Milwaukee Bucks, 108-112. Na afloop ging het echter niet over de wedstrijd zelf. Bij Milwaukee speelt een rookie, Thon Maker. De 19-jarige Maker ontvluchtte in 2002 zijn geboorteland Sudan. Via een vluchtelingenkamp in Uganda kreeg Thon Maker met enkele familieleden asiel in Australië. Door zijn exceptionele lengte werd hij gescout als basketballtalent. Via scholen in Sydney, Louisiana en Virginia kwam Maker terecht in Canada, waar zijn ontdekker coach op een high school is.

Maker was inmiddels ruim 2 meter 10 groot en hij domineerde tegen de Canadese tieners die hij op het basketbalveld trof. Na het afronden van zijn middelbare school stelde hij zich beschikbaar voor de jaarlijkse draft, waar hij door de Milwaukee Bucks werd geselecteerd. Hij werd daarmee na Lakersspeler Luol Deng en de legendarische 2 meter 30 lange Manute Bol de derde Sudanees in de NBA.

Tegen Boston mocht Maker voor de tweede keer in zijn carrière starten, maar het niet veel gescheeld of hij had niet kunnen spelen. De Bucks vlogen gisteren terug van een uitwedstrijd in Toronto op het moment dat president Trump het decreet ondertekende dat mensen uit onder andere Sudan de toegang tot de VS ontzegt. Blijkbaar was de douane op de luchthaven in Milwaukee nog niet op de hoogte, Maker mocht met zijn team de Verenigde Staten ongehinderd binnen.

Boston leidde vrijwel de gehele wedstrijd tegen de Milwaukee Bucks. Toch kwamen de Bucks nog tot 102-102 terug. Greg Monroe miste een vrije worp voor Milwaukee en Jabari Parker verspeelde in de volgende aanval de bal. Het laatste schot was voor Boston, Isaiah Thomas miste een driepunter waarna de verlenging volgde.

In de verlenging wist Milwaukee met twee driepunters van Tony Snell een achterstand van zes punten ongedaan te maken, maar Boston wist de wedstrijd toch te beslissen. Isaiah Thomas eindigde met 37 punten. Namens de Bucks scoorde Giannis Antetokounmpo 21 punten. Thon Maker kwam niet verder dan vier punten in tien minuten. De Bucks verwachten dit seizen nog geen wonderen van hem. De ploeg hoopt op een vergelijkbare ontwikkeling als Antetokunmpo de afgelopen seizoenen heeft doorgemaakt.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Sacramento Kings 106-109
Miami Heat – Detroit Pistons 116-103
Milwaukee Bucks – Boston Celtics 108-112 (OT)
Golden State Warriors – Los Angeles Clippers 144-98
Utah Jazz – Memphis Grizzlies 95-102
Phoenix Suns – Denver Nuggets 112-123
Minnesota Timberwolves – Brooklyn Nets 129-109

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 31-14
Toronto Raptors 29-18
Boston Celtics 29-18
Atlanta Hawks 27-20
Washington Wizards 26-20
Indiana Pacers 24-22
Charlotte Hornets 23-25
Chicago Bulls 23-25
Milwaukee Bucks 21-26
Detroit Pistons 21-26
New York Knicks 21-27
Philadelphia 76ers 17-28
Orlando Magic 18-30
Miami Heat 18-30
Brooklyn Nets 9-38


Western Conference

Golden State Warriors 40-7
San Antonio Spurs 36-10
Houston Rockets 35-15
Los Angeles Clippers 30-18
Utah Jazz 30-19
Oklahoma City Thunder 28-19
Memphis Grizzlies 28-21
Denver Nuggets 21-25
Portland Trail Blazers 21-27
New Orleans Pelicans 19-28
Sacramento Kings 19-28
Minnesota Timberwolves 18-29
Dallas Mavericks 16-30
Phoenix Suns 15-32
Los Angeles Lakers 16-34

Bij afwezigheid van Nuis zegeviert Verbij op kilometer

Kai Verbij heeft bij afwezigheid van Kjeld Nuis de 1000 meter op zijn naam geschreven tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. De Nederlander won de afstand in een tijd van 1.09,08. Zaterdag moest hij nog Nuis voor zich dulden. Nuis besloot met het oog op de WK afstanden niet meer te starten. 

In Berlijn was de 22-jarige Nuis de snelste in 1.09,08. Havard Holmefjord Lorentzen was goed voor de tweede tijd (1.09,23), de Duitser Nico Ihle werd derde (1.09,31). Thomas Krol kwam na 1.10,04 over de streep in Berlijn. Dat bleek de achtste tijd. Met 1.10,34 eindigde Pim Schippers als dertiende. 

Uitslag tweede ronde 1000 meter in Berlijn

# Naam Land Tijd
1 Kai  Verbij Ned 1:09.08
2 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 1:09.23
3 Nico  Ihle Dui 1:09.31
4 Alexey  Yesin Rus 1:09.48
5 Shani  Davis VS 1:09.55
6 Vincent  De Haitre Can 1:09.74
7 Laurent  Dubreuil Can 1:09.86
8 Thomas  Krol Ned 1:10.04
9 Takuro  Oda Jap 1:10.15
10 Joel  Dufter Dui 1:10.24
13 Pim  Schipper Ned 1:10.34

Klassement wereldbeker schaatsen 1000 meter mannen 

# Naam Land Punten
1 Kjeld Nuis Ned 400
2 Kai Verbij Ned 370
3 Vincent De Haitre Can 320
4 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 315
5 Nico Ihle Dui 286
6 Shani Davis VS 279
7 Pavel Kulizhnikov Rus 220
8 Mika Poutala Fin 177
9 Takuro Oda Jap 167
10 Joey Mantia VS 138

Weer reizigers naar VS geweerd door KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zondag opnieuw reizigers met bestemming Verenigde Staten tegengehouden die onder het inreisverbod vallen dat president Donald Trump heeft ingesteld. De KLM bevestigt dat een aantal mensen is verteld dat ze niet mee mochten op vluchten richting de VS. De maatschappij wilde niet zeggen hoeveel dat er zondag waren.

Zaterdag weigerde de KLM al zeven mensen mee te nemen. Ook andere maatschappijen weigerden mensen.

Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse federale rechter schortte dat inreisverbod zaterdag deels op.

Ondanks die rechterlijke uitspraak meldt de website van de Amerikaanse ambassade in Nederland dat het inreisverbod nog van kracht is. De ambassade was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Weer reizigers naar VS geweerd door KLM
Weer reizigers naar VS geweerd door KLM (Foto: ANP)

Campagne waarschuwt voor CO-vergiftiging

Het gevaar van een koolmonoxidevergiftiging staat centraal in een nieuwe campagne van Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting. De slogan die erbij hoort is: ventileer-controleer-alarmeer.

Koolmonoxide (CO) is een onzichtbaar, reukloos gas. De campagne - Stop CO-vergiftiging! - wil informeren over wat koolmonoxide is, de gevaren ervan en hoe een vergiftiging is te voorkomen.

De campagne gaat op 1 februari van start, met het verspreiden van 'weetjes' via onder meer de sociale media en een online kennistest. Slachtoffers vertellen in filmpjes wat er met ze is gebeurd.

Campagne waarschuwt voor CO-vergiftiging
Campagne waarschuwt voor CO-vergiftiging (Foto: ANP)

Drie gewonden bij steekpartij Den Haag

Bij een steekpartij in de nacht van zaterdag op zondag in de Boerhaavestraat in Den Haag zijn drie gewonden gevallen

De steekpartij ontstond volgens de politie toen er een vechtpartij uitbrak tussen aanwezigen op een privéfeest in een woning en een aantal ongenode gasten. Twee mannen van 29 en 36 jaar uit Den Haag en een man van 26 zonder vaste woonplaats moesten met steekwonden naar het ziekenhuis.

Twee van hen mochten na behandeling weer naar huis, één wordt nog aan zijn verwondingen behandeld. De politie heeft nog niemand opgepakt en is op zoek naar getuigen van het incident.

SkiŽr Hirscher haalt uit met toprun

Skiër Marcel Hirscher heeft voor de tweede keer deze winter een reuzenslalom in de World Cup gewonnen. In het Duitse Garmisch-Partenkirchen was de Oostenrijker vooral in de tweede run ongenaakbaar.

Hirscher stond na de eerste run op de tweede plek, maar had slechts 0,09 seconden achterstand op Alexis Pinturault. Op 0,45 tellen nam Matts Olsson een knappe derde plek in, op de voet gevolgd door het Duitse duo Felix Neureuther en Stefan Luitz. 

Neureuther kon in de tweede run het goede ritme niet vinden en zag Luitz langszij komen, waarna Olsson met een toprun de leiding overnam. Vervolgens mocht Hirscher naar beneden en de Oostenrijker liet nog eens zien hoe het moet. Hij nam volop risico, stond zelfs een keer bijna schuin, maar had aan de finish anderhalve seconde voorsprong op de Zweed. Pinturault kon de druk niet aan en zakte zelfs buiten het podium, één tiende achter Luitz. 

Uitslag sc Heerenveen - FC Groningen

De Noordelijke derby in de Eredivisie tussen sc Heerenveen en FC Groningen heeft geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen probeerden het wel en de thuisploeg had de beste kansen, maar het net werd niet gevonden: 0-0.

sc Heerenveen

0 - 0

FC Groningen

 
Gele kaart: Thorsby (sc Heerenveen), Tibbling, Linssen (FC Groningen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 21.750
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Schmidt
Van Aken
Bijker
Thorsby
Ødegaard (Van Amersfoort/70)
Kobayashi
Zeneli (Slagveer/74)
Ghoochannejhad
Larsson
  Padt
Hateboer
Reijnen
Larsen
Van Nieff
Tibbling
Bacuna
Jenssen
Linssen
Mahi
Sørloth (Drost/70)

FOK! Kiest: de Partij voor de Dieren van Marianne Thieme

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de tiende aflevering: de Partij voor de Dieren.

Het was wereldwijd de eerste partij met dierenwelzijn als hoofdthema, om zitting te nemen in het nationale parlement. Onder aanvoering van Marianne Thieme gaan ze inmiddels ruim tien jaar mee en groeien ze nog steeds – zowel in visie als in omvang.

De geschiedenis
De Partij voor de Dieren werd opgericht in 2002, uit onvrede over het beleid van het net gevallen kabinet Balkenende-I en ook de voorgaande twee paarse kabinetten. Maar niet alleen de toenmalige regeringspartijen werd een gebrek aan aandacht voor dierenwelzijn verweten; ook het groene GroenLinks moest het ontgelden.

De naam van de partij suggereert dat het een one-issue-partij zou zijn, maar dat is slechts ten dele waar. De kern is en blijft natuurlijk dat de positie van dieren minder ondergeschikt moet worden aan thema’s als economie en veiligheid. Maar daarnaast heeft de PvdD op alle beleidsterreinen standpunten geformuleerd.

De PvdD noemt zichzelf links noch rechts, omdat dierenrechten de politieke onderverdeling overstijgen. Dat neemt niet weg dat het thema milieu traditioneel met links wordt geassocieerd, en ook de economische standpunten van de partij eerder bij links dan bij rechts passen. De partij scoort goed in (studenten)steden.

Thieme noemt haar partij een ‘getuigenispartij’ (net als bijvoorbeeld de SGP) – een partij die niet als doel heeft om zo groot mogelijk te worden en deel uit te maken van de macht, maar om het thema waar zij voor staat te bewaken en ervoor te zorgen dat de andere, grotere partijen het niet uit het oog verliezen. Een van de manieren waarop ze dat doen, is het indienen van grote aantallen moties en kamervragen.

De standpunten
De wereld wordt pas duurzamer, veiliger en aangenamer voor mens en dier als winstbejag niet meer centraal staat, denkt de Partij voor de Dieren. De partij van beoogd lijsttrekker Marianne Thieme opent haar verkiezingsprogramma voor de komende Tweede Kamerverkiezingen ditmaal niet met de strijd tegen de bio-industrie of een pleidooi voor dierenrechten. Het eerste hoofdstuk gaat over economie en werk.

Het 'Plan B' van de PvdD is nodig omdat er geen 'Aarde B' bestaat, schrijft de partij. Om de enige planeet die voor ons beschikbaar is leefbaar te houden wil de PvdD de economie drastisch vergroenen en 'onthaasten'. Allerhande onduurzaam gedrag wordt beboet of belast. De roofdieren van het huidige stelsel, zoals banken en multinationals, worden aangepakt.

Gewone burgers belooft de PvdD een kortere werkweek, een onderzoek naar een basisinkomen en meer ruimte voor zorg en vrije tijd. Om burgers te verleiden zich duurzamer te gedragen zet de partij ook allerlei lokkertjes en subsidies in.

Van zo'n duurzame revolutie profiteren mens en dier, maar het dier kan nog op een reeks andere beschermingsmaatregelen rekenen. Klassieke PvdD-wensen als het opnemen van dierenrechten in de grondwet worden aangevuld met voorstellen als een bedenktijd voor aankoop van een dier. De partij wil nog altijd een eind maken aan dierentuinen, vuurwerk en prikkeldraad.

De partij wil boeren, die de PvdD vaak nog met argusogen bezien, de hand reiken. Zo kunnen landbouwers die het niet meer kunnen bolwerken rekenen op onder meer psychosociale hulp.

Net als de SP streeft de PvdD naar een Nationaal Zorgfonds. Datzelfde geldt voor het aanmoedigen van langdurige borstvoeding en het goedkoper maken van alternatieve genezers. De BTW op groente en fruit wordt afgeschaft en voor ongezond voedsel wordt een hoger tarief ingesteld.

In het onderwijs keert de basisbeurs terug en krijgen studenten(kamers) recht op huurtoeslag, maar worden scholen ook verplicht tot het inrichten van een biologische kantine met vegetarische overblijfmaaltijden, een schooltuin, en lessen in duurzaamheid, dierenwelzijn, mediawijsheid en LHBTI-diversiteit.

Naar de Europese Unie, handelsverdragen en militair ingrijpen kijkt de PvdD nog altijd uiterst kritisch. De partij wil dat een internationaal hof 'ecocide', moord op ecosystemen, voortaan vervolgt.

Overigens is de partij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.

De kandidaten
Boegbeeld van de Partij is natuurlijk Marianne Thieme. Ze is 44 jaar oud, studeerde Nederlands recht en was onder meer werkzaam bij de Bont voor Dieren en als directeur van de Stichting Wakker Dier. In het begin was ze niet alleen lijsttrekker en fractievoorzitter maar ook de partijvoorzitter; die laatste functie heeft ze in 2010 overgedragen aan Luuk Folkerts. Thieme is op dit moment de enige vrouwelijke fractievoorzitter, en ook de enige vrouw die lijsttrekker is (van de nu in de Kamer vertegenwoordigde partijen). Ze is lid van de Zevendedagsadventisten, en is van mening dat Adam en Eva in het Paradijs vegetariërs waren tot de zondeval.

Het andere kamerlid van de PvdD is Esther Ouwehand (ook al sinds 2006). Ze is afkomstig uit Katwijk en was in de begintijd van de partij betrokken bij het opzetten van de partijstructuur. Uiteraard is ook Ouwehand vegetariër. Op plek 4 staat Frank Wassenberg, die ook korte tijd Kamerlid was in de tijd dat Ouwehand met ziekteverlof was. Op plek 3 staat Lammert van Raan, duoraadslid te Amsterdam.

Niet noodzakelijk beroepspolitici, maar er staan nog wel wat bekende namen op de lijst. Onder andere de econoom/geograaf en Groene Amsterdammer-columnist Ewald Engelen. Een heel contingent auteurs fungeert als lijstduwer: Maarten Biesheuvel, Mensje van Keulen, A.F.Th. van der Heijden en Jan Rot staan op de lijst, net als blogster/vlogster Teske de Schepper, actrices Georgina Verbaan en Babette van Veen en zanger Dinand Woesthoff.

Waarom zou je op de Partij voor de Dieren stemmen?
Omdat je vindt dat er veel te weinig aandacht is voor dierenrechten en dierenwelzijn in de politiek. Je ziet het niet als een nadeel maar juist als een voordeel dat deze partij zoveel nadruk legt op dat ene onderwerp, want de strategie heeft af en toe wel degelijk effect: andere partijen worden met regelmaat herinnerd aan de belangen van dieren, en van al die moties wordt er ook wel eens eentje aangenomen. Naast de dieren in het bijzonder, vraagt de PvdD ook terecht aandacht voor de kaalslag die we plegen op onze aarde.

Waarom zou je niet op de Partij voor de Dieren stemmen?
Omdat je van mening bent dat milieubelangen en economie prima naast elkaar kunnen bestaan zonder dat er gekozen moet worden tussen óf het een, óf het ander. Of omdat je denkt dat dieren wel belangrijk zijn, maar ook weer niet zo belangrijk dat ze daar een eigen partij voor nodig hebben. Als je wel begaan bent met de toekomst van onze aarde op de lange termijn en daar je stem op wil baseren zou je ook kunnen besluiten om niet op de PvdD te stemmen maar op GroenLinks, aangezien zij met een groter aantal zetels waarschijnlijk wat meer kunnen bereiken.

In de volgende aflevering: de VVD.

Thieme: vergassing ganzen is absurd (Foto: ANP)Marianne Thieme hoopt met de Partij voor de Dieren nu op meer dan 2 zetels (Foto: ANP)

Bergsma blijft Leenstra voor op 1000 meter

Heather Bergsma heeft net zoals vrijdag de 1000 meter op haar naam geschreven tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. De Amerikaanse reed in te slotrit tegen Miho Takagi en noteerde 1.15,08. Takaki werd met bijna een seconde achterstand vierde. 

Marrit Leenstra kwam een rit eerder het ijs op en noteerde al 1.15,45. Het brons in Berlijn voor de Europees kampioene sprint Karolina Erbanova (1.15,50). Sanneke de Neeling kwam in Berlijn niet verder dan de tiende tijd (1.17,12).

Jorien ter Mors, die vrijdag nog derde werd, besloot met het ook op de WK afstanden, niet het ijs op te gaan vandaag. In het klassement verstevidgde Bergsma haar leiding, maar omdat de wereldbekerfinale extra punten te verdelen heeft is ze nog niet zeker van het eindklassement.  

Uitslag tweede 1000 meter wereldbeker Berlijn

# Naam Land Punten
1 Heather  Bergsma VS 1:15.08
2 Marrit  Leenstra Ned 1:15.45
3 Karolina  Erbanova Tsj 1:15.50
4 Miho  Takagi Jap 1:16.01
5 Vanessa  Herzog Oos 1:16.50
6 Hege  Bøkko Noo 1:16.53
7 Natalia  Czerwonka Pol 1:16.59
8 Erina  Kamiya Jap 1:16.88
9 Nadezhda  Aseeva Rus 1:17.12
10 Sanneke de Neeling Ned 1.17.72

Klassement wereldbeker 1000 meter dames 

# Naam Land Punten
1 Heather Bergsma VS 500
2 Marrit Leenstra Ned 406
3 Miho Takagi Jap 386
4 Nao Kodaira Jap 275
5 Olga Fatkulina Rus 209
6 Hege Bøkko Noo 181
7 Karolina Erbanova Tsj 158
8 Hong Zhang Chi 153
9 Jorien ter Mors Ned 150
10 Ireen Wüst Ned 145

Iraakse geestelijke wil Amerikanen wegsturen

De invloedrijke sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr vindt dat Amerikaanse ingezetenen Irak moeten verlaten. Dat is volgens hem het gepaste antwoord op het besluit van de regering-Trump vluchtelingen en reizigers uit een zevental moslimlanden te weren.

"Het zou van arrogantie getuigen vrijelijk Irak en andere landen te willen binnenkomen en zelf de grenzen voor hun inwoners dicht te gooien ... daarom zou u de mensen met de Amerikaanse nationaliteit moeten weghalen", schrijft al-Sadr op zijn website.

De regering in Bagdad kreeg meer verzoeken Amerikanen die het land in willen tegen te houden en die er al zijn uit te zetten. Als eerste vroeg de Iraakse 'Volksmobilisatie' daarom. Dat is een coalitie van vooral sjiitische paramilitaire groeperingen, die door Iran zijn bewapend en getraind om tegen Islamitische Staat te vechten. De organisatie kreeg vorig jaar goedkeuring van de Iraakse overheid. De oproep tot een ban van mensen uit de VS werd gedaan door woordvoerder Ahmed al-Assadi.

Oneerlijk
De commissie Buitenlandse Zaken, die zondag vergaderde, noemde na afloop de door Trump opgelegde reisbeperkingen "oneerlijk" voor Irak, dat in de frontlinie ligt van de oorlog tegen terrorisme. De leden riepen de Iraakse regering op Amerikanen op dezelfde manier te behandelen.

Twee parlementariërs die anoniem wilden blijven, vertelden dat de autoriteiten eerst van plan zijn te gaan lobbyen om de invloed van het nieuwe Amerikaanse immigratiebeleid op Irakezen te verzachten. Dat is gewenst om de samenwerking in de strijd tegen IS niet te frustreren.

Iraakse geestelijke wil Amerikanen wegsturen
Iraakse geestelijke wil Amerikanen wegsturen (Foto: ANP)

Murashov blijft R. Mulder en Verbij voor op 500 meter in Berlijn

Ruslan Murashov heeft zondag de tweede 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op zijn naam geschreven. De Russische schaatser was op de halve kilometer net iets sneller dan Ronald Mulder en Kai Verbij: 34,81. Mulder schaatste naar de tweede tijd (34,84), Verbij werd derde (34,98) in Berlijn. Murashov neemt door deze zege de leiding over in het wereldbekerklassement van Pavel Kuliznikov, die afwezig is in Berlijn. 

Dai Dai Ntab, de derde Nederlander die in actie kwam op de 500 meter kende een matige opening. Hij kwam na 35,25 over de finish en moest genoegen nemen met de twaalfde plaats.

Ronald Mulder is tevreden na zijn 500 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Ronald Mulder is tevreden na zijn 500 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag tweede 500 meter wereldbeker Berlijn

# Naam Land Tijd
1 Ruslan  Murashov Rus 34.81
2 Ronald  Mulder Ned 34.87
3 Kai  Verbij Ned 34.98
4 Tsubasa  Hasegawa Jap 35.06
5 Mika  Poutala Fin 35.10 (3)
6 Laurent  Dubreuil Can 35.10 (4)
7 Håvard Holmefjord  Lorentzen Noo 35.10 (5)
8 Nico  Ihle Dui 35.14
9 Artur  Was Pol 35.16
10 Yuma  Murakami Jap 35.24 (3)
11 Pekka  Koskela Fin 35.24 (8)
12 Dai Dai  Ntab Ned 35.25 (3)

Klassement wereldbeker 500 meter

# Naam Land Punten
1 Ruslan Murashov Rus 445
2 Pavel Kulizhnikov Rus 425
3 Nico Ihle Dui 308
4 Ronald Mulder Ned 301
5 Mika Poutala Fin 298
6 Dai Dai Ntab Ned 285
7 Kai Verbij Ned 283
8 Tsubasa Hasegawa Jap 280
9 Artur Was Pol 278
10 Jan Smeekens Ned 260

Sniper Ghost Warrior legt het even uit

Hoe stel je je geweer in op de juiste afstand? Hoe corrigeer je voor de wind? Waar zijn die speciale kogels  voor? Hoe gebruik je jouw drone zo effectief mogelijk? CI Games legt het allemaal fijntjes uit in onderstaand filmpje. Pc-gamers die Sniper Ghost Warrior 3 zelf even willen testen, kunnen zich hier opgeven voor de bèta.

Sniper Ghost Warrior 3 komt 4 april uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Verslag UFC on FOX 23: Shevchenko vs PeŮa

Een gala zonder al te veel grote namen, maar wat een genot om naar het hoofdprogramma te kijken vannacht. Vier gevechten waarbij de tegenstanders gewoon deden waar ze voor kwamen, knokken.

Shevchenko vs Peña
Julianna Peña wilde zich in deze partij geen zorgen hoeven te maken over de slagkracht van haar tegenstander Valentina Shevchenko. De Amerikaanse ging vanaf de eerste seconde over op het clinchwerk, de tegenstander tegen de kooi drukken en vanuit die dominante positie met stoten, ellebogen en knietjes schade toebrengen. De Russische kickbokser wist Peña echter direct tweemaal knap op de grond te krijgen door dit, ietwat voorspelbare, spel van Peña. Shevchenko had zich duidelijk goed voorbereid op de The Venezuelan Vixen en in de tweede ronde volgde een prachtig aangezette armklem, waarna Peña niets anders kon doen dan afkloppen. Kampioene Amanda Nunes weet wie haar volgende tegenstander is en Shevchenko heeft vannacht laten zien ook op de grond verrassend goed uit de voeten te kunnen.


Hoogtepunten Shevchenko vs Peña (Foto's: Getty)

Arlovski vs Ngannou
Jammer, maar helaas. Arlovski kwam er gewoon niet aan te pas. De eerste uitbraak van de ontzagwekkende Ngannou zorgde er al voor dat Arlovski neerging. Knock-out na anderhalve minuut in de eerste ronde. Ngannou heeft de titel in het zwaargewicht in zicht. Met deze winstpartij stoomt hij de top tien bij de zwaargewichten binnen. Arlovki's vierde achtereenvolgende verliespartij voorspelt niet veel goeds voor zijn toekomst in de UFC. Met dit verlies duikelt hij uit de top tien.

Cerrone vs Masvidal
Een heerlijk staand gevecht, waarbij de twee vechters met prachtige trap- en stoottechnieken elkaar probeerde af te matten. Het linkerdijbeen van Masvidal zag al snel in de eerste ronde aardig rood door de verwoestende low-kicks van Cerrone. Toch was het Masvidal die het gevecht met zijn bokskwaliteiten in zijn voordeel wist te beslissen. Cerrone werd aan het eind van de eerste ronde nog gered door de bel, letterlijk zelfs. Cerrone was praktisch niet meer bij bewustzijn, toen de bel ging om ronde één te beëindigen. De één minuut hersteltijd tot ronde twee was echter veel te kort en na een minuut in ronde twee moest scheidsrechter Herb Dean de partij dan toch beëindigen. Cerrone werd namelijk zwaar neergeslagen, strompelde nog overeind, maar kon zich daarna gewoon niet meer verdedigen tegen de stotenregen van Gamebred. Masvidal lijkt de vechter die in 2017 hoge ogen gaat gooien in deze gewichtsklasse, al leek het publiek niet helemaal tevreden met het verlies van publiekslieveling Cerrone.


Hoogtepunten Cerrone vs Masvidal (Bron: Youtube)

Careces vs Knight
Een gevecht waar het plezier en respect van beide tegenstanders afspatte. Tot driemaal toe gaven beide vechters elkaar in de eerste ronde een high-five om hun wederzijdse waardering aan te geven. Caceres speelde zijn eigen spelletje, niet echt een technisch hoogstaand spelletje, maar toch vermakelijk om te zien. Lichtvoetig danste hij rond Knight, die zijn kans geduldig afwachtte, ondertussen de trappen van Caceres ontwijkend. In de tweede ronde kreeg Knight Caceres precies waar hij hem wilde: met een prachtige judoworp kreeg hij Caceres op de grond. De sterke worstelaar nam direct de dominante positie op de rug van Caceres en probeerde diverse keren om een verwurging aan te zetten, maar Caceres verdedigde prima. Uiteindelijk kon Caceres niets anders doen dan aftikken op de rear-naked-choke van Knight, die alweer de tiende verliespartij van Caceres inluidde.


Hoogtepunten Caceres vs Knight (Foto's: Getty)

Overige uitslagen
Sam Alvey verslaat Nate Marquardt na jurybesluit (29-28 x3)
Raphael Assunção verslaat Aljamain Sterling na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Li Jingliang verslaat Bobby Nash door knock-out (stoten) in ronde twee
Jordan Johnson verslaat Luis Henrique da Silva na jurybesluit (30-27 x3)
Eric Spicely verslaat Alessio Di Chirico na opgave in ronde één (triangle choke)
Marcos Rogerio de Lima verslaat Jeremy Kimball via technisch knock-out (stoten) in ronde één
Alexandre Pantoja verslaat Eric Shelton na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Jason Gonzalez verslaat J.C. Cottrell na opgave in ronde één (D’arce choke)

Valentina Shevchenko, Francis Ngannou, Jorge Masvidal en Jason Knight werden allen nog beloond met het predicaat Performance of the Night, waardoor ze bovenop hun winstbonus nog eens 50.000 dollar op hun bankrekening mogen bijschrijven.

Skiester Veith na twee jaar terug op podium, Stuhec wint

Skiester Anna Veith - wellicht nog wat beter bekend onder meisjesnaam Fenninger - heeft voor het eerst in bijna twee jaar weer een podiumplek gepakt in de World Cup. De kampioene van 2014/15 kende na haar successeizoen een lange afwezigheid door blessures en maakte eind december haar comeback.

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo werd zondag de super-G geskied. De Sloveense Ilka Stuhec ging als eerste naar beneden en dat deed ze gelijk al beter dan wie dan ook gedurende de wedstrijd. Met 0,70 seconden achterstand leek Veith, die als vierde van start ging, het podium nog even uit haar hoofd te moeten zetten, maar de één na de ander kwam niet aan haar tijd. 

Uiteindelijk lukte het alleen Sofia Goggia nog om zich tussen Stuhec en Veith te scharen. Met 0,31 seconden achterstand pakte de Italiaanse al haar achtste podiumplek van het seizoen van haar doorbraak, maar een zege blijft nog even uit.

Mikaela Shiffrin sloeg een grote slag in de strijd om de algemene World Cup. De Amerikaanse slalomspecialiste, op de super-G nooit verder gekomen dan plek vijftien, zette na een prachtige afdaling de vierde tijd neer. Concurrente Lara Gut zou op de super-G en afdaling punten moeten pakken, maar deed dat zondag niet. De Zwitserse was bloedsnel onderweg, maar knalde met haar hand hard tegen een poortje en vloog spectaculair door de lucht. 

Voor Gut was het een dag om snel te vergeten, hoewel het met haar snelheid goed zat (Bron: YouTube)

SP: boete voor school die bijdrage of laptop verplicht

Scholen die de ouderbijdrage verplicht stellen, krijgen een financiële sanctie. Althans, als het aan de SP ligt.

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk komt maandag met voorstellen om de hoge schoolkosten te beteugelen. "Sommige scholen worden te duur voor ouders met een laag inkomen, waardoor je een tweedeling krijgt. Daar willen wij een eind aan maken."

Volgens Van Dijk worden ouders steeds vaker onder druk gezet om allerlei kosten te maken "terwijl dit gewoon niet mag", bijvoorbeeld voor apparatuur. De ouderbijdrage is voor extraatjes zoals schoolreisjes, niet voor zaken die noodzakelijk zijn voor de opleiding. "Die rekening moet niet naar de ouders, maar naar de regering", vindt de SP.

De ouderbijdrage blijft dus vrijwillig, als het aan Van Dijk ligt, en er komt bovendien een maximum aan, hooguit een paar tientjes per jaar. De SP heeft een meldpunt ingericht voor klachten over schoolkosten: schoolkosten@sp.nl.

SP: boete voor school die bijdrage verplicht
SP: boete voor school die bijdrage verplicht (Foto: ANP)

Federer verslaat Nadal en wint eindelijk 18e Grand Slam-titel

De Australian Open zit er bijna op, maar eerst wacht ons nog een prachtig slotstuk. In de finale van het herenenkelspel staan Roger Federer en Rafael Nadal zondag tegenover elkaar, de negende keer dat dit het geval is in een Grand Slam-finale en de eerste keer sinds Roland Garros 2011. Federer was 'slechts' twee keer de beste: op Wimbledon 2006 en 2007 pakte de Zwitser de titel.

De wedstrijd is live te zien op Eurosport.

Uitslag: Federer wint met 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3

Roger Federer wint zijn achttiende Grand Slam. (PRO SHOTS/Action Images)
Roger Federer wint zijn achttiende Grand Slam. (PRO SHOTS/Action Images)

Set 5: 6-3 Federer
6-3: Zoals zo veel games in deze finale ging het ook nu weer volledig gelijk op. Breakkansen voor Nadal, wedstrijdkansen voor Federer, we zagen het allemaal. Het Hawkeye-systeem moest nog twee keer beslissen over een opslag van Federer, waarna de Zwitser de titel binnen leek te slaan....maar wederom was een challenge nodig. De bal was binnen en dus kon Federer juichen: de achttiende Grand Slam-titel is eindelijk binnen. Het is zijn eerste Grand Slam-zege na Wimbledon 2012.

5-3: Nadal zit diep in de problemen. Een fantastische game, met onder meer een van de beste rallies van de laatste jaren, leverde Federer na meerdere kansen eindelijk de break op. Hij mag gaan serveren voor de titel.

4-3: Federer lijkt ineens weer helemaal op dreef te zijn. Met onder meer een serve & volley slaat hij in no-time zijn eigen game op love binnen. 

3-3: Het heeft flink wat moeite gekost, maar Federer heeft de rebreak te pakken en het staat weer helemaal gelijk. 

2-3: De beslissing komt alsmaar naderbij, terwijl de heren wederom hun opslag gehouden hebben. Federer kon een breakpunt niet benutten, maar serveerde zijn game wel soepel binnen. 

1-2: De Zwitser lijkt toch wat beter in zijn spel te komen. Hij kreeg kansen om Nadal terug te breken en hoewel dat niet lukte, hield hij zijn eigen servicegame dit keer wel soepel. 

0-1: Federer lijkt het moeilijk te hebben en Nadal profiteert gelijk optimaal. De Spanjaard breekt hem in de eerste game.

0-0: Voor het begin van de vijfde set zijn we Federer even kwijt. Hij ondergaat een medische time-out in de catacomben, wat zoals hij al eerder aangaf inhoudt dat de behandeling grofweg in de liesstreek gedaan wordt. 

Set 4: 3-6 Nadal
3-6: Ook dit keer verloor Nadal geen punt op eigen service en dus krijgen we een beslissende vijfde set om de Australian Open-titel.

3-5: Federer heeft zijn opslag twee keer gehouden, maar hij zal nu door de service van de Spanjaard moeten komen om in de set te blijven. Nadal won de vorige opslaggame op love, dus dat lijkt lastig te worden voor de Zwitser.

1-4: Ook nu lijkt een gewonnen set van Federer te werken als extra motivatie voor Nadal, want de Spanjaard heeft de break weer te pakken.  
Set 3: 6-1 Federer
6-1: De setstanden geven misschien weinig spanning aan, maar in de games wordt hard gevochten. Dit keer moest Federer alles uit de kast halen om de set binnen te trekken, wat hem uiteindelijk na een mooie rally en wat sterke backhandslagen lukte.

5-1: Een prachtige backhand return van Federer brengt hem de dubbele break en hij mag serveren voor de setwinst.

4-1: Dit keer was het Nadal die bijzonder lang nodig had om zijn servicegame te behouden, maar na een prachtige rally sloeg hij toch de winner binnen. Federer liet vervolgens even zien hoe het moet: met een lovegame pakte hij zijn eigen servicegame. 

3-0: Federer heeft Nadal gebroken en staat briljant te serveren. Met een lovegame komt hij op 3-0, terwijl hij inmiddels in twee servicegames al zes aces binnen de lijnen geslagen heeft.

1-0: De derde set is al tien minuten onderweg, maar we hebben pas één game achter de rug. Met heel veel pijn en moeite kon Federer zijn servicebeurt houden, nadat het scorebord vier keer op deuce stond. 

Set 2: 3-6 Nadal
3-6: Federer serveert wat beter, maar vooral Nadal staat ijzersterk op te slaan. Twee lovegames op eigen service brengen hem de set en dus staat het allemaal weer gelijk.

1-4: Federer geeft de set nog niet op en breekt zijn Spaanse opponent gelijk weer terug. Hij heeft nog wel één break te gaan om weer op gelijke hoogte te komen.

0-4: Met pijn en moeite weet Nadal de servicegame na de break vast te houden, doordat Federer twee breakkansen niet afmaakt. De Zwitser komt op eigen opslag vervolgens op 0-40 en een dergelijke kans laat Nadal zich niet ontnemen: bij de derde kans is het raak en pakt hij de dubbele break.

0-2: Dit keer is het Nadal die als eerste de break pakt. Zijn eerste kans werd door Federer nog weggewerkt, maar bij de tweede kans sloeg de Zwitser de bal in het net en dus was de break binnen voor Nadal. 

Set 1: 6-4 Federer
6-4: Met een ace maakt Federer de eerste set af en dus komt de Zwitser als eerste op voorsprong. 

4-3: Het is Federer die als eerste breakkansen krijgt. Hij hoeft er zelf geen winner voor te slaan, want Nadal slaat de bal net buiten de lijn en raakt zijn servicegame kwijt. 

2-3: De eerste vijf games zijn gespeeld en het gaat er stevig aan toe. Breakkansen zijn er nog niet geweest en dus staat de Spanjaard 'gewoon' op 2-3. 

0-0: Nadal is inmiddels begonnen met serveren en deed dat uitstekend: via een lovegame won hij de eerste game van de wedstrijd. 

Resident Evil 7-einde onthult gratis DLC

Voor degenen die Resident Evil 7 al tot aan het einde hebben getrotseerd zal het geen verrassing zijn, maar na de credits van de game wordt er gratis DLC geteased met de naam Not a Hero. De geruchtenmolen draait op volle toeren over het laatste segment van RE7, omdat een ogenschijnlijk bekende figuur zichzelf aan de speler voorstelt. Spoiler-waarschuwing!

Als je helemaal nul komma nul wilt weten over het einde van Resident Evil 7 kun je beter niet verder lezen. Het zal de geduldige speler al opgevallen zijn, maar zodra je de game hebt uitgespeeld en de credits rollen over het scherm, openbaart zich een teaser van Not a Hero. De persoon die jou in het laatste segment van de game benadert, identificeert zich als Redfield. In Resident Evil 1, 5 en speel je als Chris Redfield, maar deze nieuwe Redfield heeft een ander uiterlijk en is bovendien lid van de Umbrella Corporation, de organisatie waar je in eerdere delen juist tegen strijdt.

Fan-theorieën variëren, sommige mensen denken dat de mysterieuze Redfield niemand minder is dan Hunk, een geheimzinnige figuur van Umbrella die al meerdere keren verscheen in eerdere Resident Evil-games. Het is afwachten tot de lente, want dan moet de gratis DLC verschijnen. Hopelijk komen we dan ook wat meer te weten over de hoofdpersoon uit RE7, Ethan.

Wat ons betreft is het Capcom gelukt om van RE7 weer een échte horror-survivalgame te maken, die ondanks een goedgelukt modern jasje trouw blijft aan het fundament van Resident Evil. 

Gratis DLC Resident Evil 7 verschijnt deze lente
Gratis DLC Resident Evil 7 verschijnt deze lente

Nieuwenhuis oppermachtig op WK veldrijden voor beloften

Met grote overmacht heeft Joris Nieuwenhuis het WK voor beloften gewonnen. De Spanjaard Felipe Orts won verrassend het zilver. Het brons was voor onze landgenoot Sieben Wouters.

Op het modderige parcours ging Nieuwenhuis al in de eerste ronde in de aanval. Van zijn concurrenten was niemand in staat om te volgen. Op het einde van de wedstrijd had het talent uit Doetinchem een voorsprong van bijna anderhalve minuut op Orts.

Lange tijd leken de Italiaan Gioele Bertolini en de Belgen Nicolas Cleppe en Thijs Aerts uit te gaan maken wie zilver en brons zou winnen maar door valpartijen en een lekke band wisten ook de Spanjaard en Nederlander zich nog in de strijd te mengen en uiteindelijk de tweede en derde plaats te veroveren.

Uitslag
1. Joris Nieuwenhuis (NED)
2. Felipe Orts (SPA)
3. Sieben Wouters (NED)
4. Thijs Aerts (BEL)
5. Nicolas Cleppe (BEL)
6. Joshua Dubau (FRA)
7. Gioele Bertolini (ITA)
8. Simon Andreassen (DEN)
9. Quinten Hermans (BEL)
10. Kelvin Bakx (NED)

Landenban Trump maakt sterren woedend

Tientallen sterren maken zich sinds zaterdag kwaad om de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump dat bezoekers uit nog eens drie islamitische landen voorlopig niet meer welkom zijn in de Verenigde Staten (Jemen, Libië en Somalië). Onder Barack Obama was dit al het geval voor vier landen (Irak, Iran, Soedan en Syrië) - incidentele uitzonderingen daargelaten. Op sociale media delen de sterren nu wél massaal hun ongenoegen over de maatregel.

Rihanna noemt het nieuws 'walgelijk'. "Amerika gaat voor onze ogen ten onder. Wat een immoreel varken moet je zijn om zoiets door te voeren", schrijft de zangeres op Twitter. Haar collega Miley Cyrus houdt het kort en deelt slechts een fotocollage van het Vrijheidsbeeld begeleid met de tekst 'stand with immigrants' en een lading hartjes. Volgens Chrissy Teigen is Trump 'tot op het bot' een 'ziekelijk slecht mens'.

Sia grijpt de 'moslimban' aan om haar volgers op te roepen om ook iets te doen en te doneren aan de American Civil Liberties Union, die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers. "Help onze vreemdelingen en immigrantenvrienden. Stuur een bewijs van je donatie en ik verdubbel het tot maximaal 100.000 dollar", schrijft ze met daarbij de hashtag verzet.

Verontschuldiging
Acteur Seth Rogen riep zijn volgers op te protesteren en documentairemaker Michael Moore verontschuldigde zich nog maar eens tegenover de moslimgemeenschap. "Aan onze islamitische buren in de wereld: ik en tientallen miljoenen anderen vinden het echt heel erg. De meerderheid van de Amerikanen heeft niet op deze man gestemd."

Alyssa Milano deelde een foto van haar en een goede vriend. "Mijn beste vriend, Alaa Mohammad Khaled, is moslim. Zijn ouders waren Palestijnse vluchtelingen. Zijn broer is Dj Khaled. #vluchtelingenwelkom"

Sinds het begin van zijn presidentschap roeren de sterren zich vrijwel continu tegen Trump, waar ze zich over soortgelijke besluiten van Obama totaal niet druk maakten.

Moslimban Trump maakt sterren woedend
Moslimban Trump maakt sterren woedend (Foto: BuzzE)

Panel Maurice de Hond: vertrek Van der Steur terecht

Een grote meerderheid van het panel van Maurice de Hond vindt het vertrek van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur terecht. Maar liefst 79% van de leden vindt het terecht dat de minister donderdag zijn ontslag aanbood.

De Hond splitst de antwoorden op zijn vragen altijd uit naar partijvoorkeur, maar deze keer zijn daar opvallend weinig verschillen te zien. Bij alle partijen vindt zo'n 80-85% het vertrek terecht. Behalve dan de VVD, maar zelfs van de achterban van de eigen partij van Van der Steur vindt nog de helft dat het goed was dat hij is opgestapt.

Meer verschillen op de vraag of er een motie van wantrouwen tegen het kabinet of de minister-president had moeten worden ingediend. Van de drie traditioneel meest kritische oppositiepartijen, PVV, 50Plus en SP, vindt zo'n 80% dat dat had gemoeten. Bij de meeste andere partijen, inclusief coalitiepartner PvdA, zit dat rond de 30%. Maar van de achterban van de VVD vindt (niet geheel verrassend) 96% dat zo'n motie er niet had moeten komen.

In de wekelijkse verkiezingspeiling zijn, ondanks de gebeurtenissen de afgelopen week en de nu toch rap naderende verkiezingen, geen wijzigingen. De PVV blijft de grootste met 33 zetels, de VVD volgt op 24, het CDA en GroenLinks staan beiden op 16 en de PvdA moet het doen met 10. Maar... het zijn slechts peilingen.Rutte: besluit Van der Steur kwam van hemzelf (Foto: ANP)
Peiling Maurice de Hond: aftreden Ard van der Steur was terecht (Foto: ANP)

D66 wil ook reactie Rutte op inreisverbod VS

Oppositiepartij D66 wil een harde reactie van premier Mark Rutte op het Amerikaanse inreisverbod voor de inwoners van zeven moslimlanden. Eerder riepen GroenLinks en de SP al om een veroordeling door de minister-president.

Deze 'absurde' maatregel van president Donald Trump is je reinste discriminatie, stelde D66-leider Alexander Pechtold in het programma WNL op Zondag.

Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, twitterde zaterdagavond over de ban: "Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld."

SP-leider Emile Roemer twitterde eerder: "Mensen weigeren. Niet om wat ze doen, maar om wat ze geloven. Waar is @MinPres als je 'm nodig hebt?" En GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil dat Rutte zich scherp uitspreekt tegen deze maatregel en "het voortouw neemt om samen met andere EU-landen een duidelijk statement te maken".

De beste console-mods voor Fallout 4 en Skyrim SE

2016 was het jaar dat mods hun opmars maakten naar Xbox One en PlayStation 4. Todd Howard van Bethesda kondigde dit aan tijdens de E3 van 2015, met de belofte van mods voor Fallout 4 en later ook voor Skyrim Special Edition. Pc-gamers hoeft de potentie van mods niet uitgelegd te worden, maar voor veel console-spelers gaat er een nieuwe wereld open. Sinds inmiddels een paar maanden kunnen we met console-mods aan de slag, dus hoog tijd voor een overzicht van enkele toppers.

Fun met Funda #46: Landgoed Klein Bentveld

Landgoed 'Klein Bentveld' in Aerdenhout doet zijn naam geen eer aan. Het is niet klein.. Samen met een koetshuis, 't Jagdhuys, nog wat opstallen en een weelderig park van bijna 4 hectare is het een plekje waar je ruimte genoeg hebt. De villa is in 1923 gebouwd en heeft 2 monumentale toegangspoorten.

Verder heb je alles wat je nodig hebt om je te vermaken, inclusief een tennisbaan, een hockeyveld met kunstgras, zwembad, wijnkelder, fitnessruimte, welnessruimte met sauna, zonnestudio en nog veel meer. De prijs? Op aanvraag, dus daar kunnen we alleen maar naar raden.

Landgoed ‘Klein Bentveld’ in Aerdenhout (Foto: funda)
Landgoed ‘Klein Bentveld’ in Aerdenhout (Foto: funda)

Landgoed ‘Klein Bentveld’ in Aerdenhout (Foto: funda)
Landgoed ‘Klein Bentveld’ in Aerdenhout (Foto: funda)

Behind Enemy Lines krijgt tv-reboot

FOX wil de oorlogsfilm Behind Enemy Lines naar televisie halen. De Amerikaanse zender heeft een pilot-aflevering besteld voor een complete serie, meldt Variety.

Behind Enemy Lines, waarin ijzervreter Gene Hackman probeert een neergestorte straaljagerpiloot (Owen Wilson) uit Bosnië terug te halen, was in 2001 een bescheiden bioscoophit. De serie is losjes gebaseerd op de film en wordt volgens Variety omschreven als een 'militaire soapthriller' waarin een groep Amerikaanse soldaten vast komt te zitten achter de vijandelijke linies en er opnieuw een reddingsactie op touw wordt gezet.

De pilot wordt geschreven door Nikki Toscano, producer van de nog te verschijnen serie 24: Legacy, een spin-off van 24. De reboot van Behind Enemy Lines is de laatste in een hele reeks oude films en series die de laatste tijd van een nieuw jasje worden voorzien. Zo werden onlangs nieuwe versies of seizoenen van Will & Grace, Prison Break en Charmed aangekondigd.

Van Behind Enemy Lines zijn overigens ook al drie 'vervolgfilms' gemaakt. Het betrof films met een compleet andere cast en een ander verhaal, die niet in de bioscoop verschenen. De laatste, uit 2014, SEAL Team 8: Behind Enemy Lines, werd geregisseerd door de Nederlandse regisseur Roel Reiné.

Behind Enemy Lines krijgt tv-reboot
Behind Enemy Lines krijgt tv-reboot (Foto: BuzzE)

Halina Reijn krijgt prestigieuze acteursring

Actrice Halina Reijn heeft de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring ontvangen. Ze kreeg de prijs uit handen van actrice Ariane Schluter. Die was sinds 2010 de draagster van de ring.

Reijn kreeg de ring zaterdagavond na het slotapplaus voor Husbands and Wives in de Stadsschouwburg Amsterdam. Reijn, verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, speelt daarin een hoofdrol.

Het publiek gaf de gelijknamige ring in 1911 aan Theo Mann-Bouwmeester ter ere van haar veertigjarige jubileum. Sindsdien wordt het sieraad doorgegeven van actrice naar actrice. De bezitter van de ring geeft hem steeds aan een vakgenote die in haar ogen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse toneel.

Na Theo Mann-Bouwmeester droegen Else Mauhs (1934), Caro van Eyck (1959), Annet Nieuwenhuijzen (1980), Anne-Wil Blankers (1994) en Ariane Schluter (2010) het sieraad.

Halina Reijn krijgt prestigieuze acteursring
Halina Reijn krijgt prestigieuze acteursring (Foto: BuzzE)

Podium en tijdstraf voor racetalent Verschoor

Coureur Richard Verschoor heeft het derde raceweekeinde in de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series met gemengde gevoelens afgesloten. Op het circuit van Hampton Downs eindigde de 16-jarige Red Bull-junior zaterdag als vierde in de eerste race, waarna zondag de twee andere races volgden.

In de eerste race van de dag vertrok Verschoor uitstekend. Vanaf plek drie nam hij polesitter Ameya Vaidyanathan te grazen om de tweede plaats over te nemen. Zijn Britse teamgenoot Enaad Ahmed ging zelfs naar de leiding en de rijders van Giles gingen het gevecht met elkaar aan. Ahmed bleek daarin de sterkste en Verschoor moest pas op de plaats maken, maar hij hield Pedro Piquet van zich af en werd tweede.

Verschoor vertrok in de derde race als vierde en dat ging goed, tot de race door een crash al snel even stilgelegd werd. Bij de herstart raakte de auto van de Nederlander beschadigd - met name zijn voorvleugel, maar ook zijn stuur en banden hadden het te verduren gekregen - en hij dook gelijk de pits in. Daarbij reed Verschoor over de witte lijn, wat hem na de finish een tijdstraf van een halve minuut opleverde. Hij eindigde daardoor uiteindelijk als zestiende, terwijl kampioenschapsrivaal Thomas Randle de race won. In het klassement staat Verschoor nog wel aan de leiding. 

De coureurs reizen door naar het Taupo Motorsports Park, waar komend weekeinde de voorlaatste ronde van de Toyota Racing Series op het programma staat. 

Schadevergoeding voor Afghaanse tolken

Defensie heeft met 26 Afghaanse tolken die tijdens de militaire missie in Uruzgan voor het Nederlandse leger werkten overeenstemming bereikt over een schadevergoeding. Het gaat om tolken met gezondheidsproblemen als gevolg van hun uitzending.

In totaal zijn door het leger in deze periode zeventig tolken met Afghaanse wortels ingezet. Meer dan de helft (36) van hen heeft om hulp bij het ministerie van Defensie aangeklopt, blijkt uit cijfers van Defensie die door het ANP zijn opgevraagd.

"Met al deze tolken is gekomen tot een individueel zorg- , behandel, re-integratie en keuringstraject", laat het ministerie weten. Het gaat bijvoorbeeld om tolken die kampen met psychische problemen en arbeidsongeschikt werden. In 2014 werd bekend dat Defensie met de tolken in gesprek zou gaan.

Veiligheid
Tolken werden erg vaak uitgezonden, ook als ze daar psychisch of lichamelijk misschien niet altijd aan toe waren. Ze voelden zich ook gediscrimineerd tijdens de missie en beklaagden zich erover dat hun veiligheid in gevaar was gebracht doordat hun identiteit bekend was geworden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft eerder al erkend dat de nazorg aan hen ook te wensen heeft overgelaten. Ze zei toen ook de gang van zaken te betreuren.

Bij huidige missies zoals in Mali is er meer aandacht voor de uitgezonden tolken. Daar is door de Tweede Kamer op aangedrongen. Ook voor de inhuur van lokale tolken zijn volgens Defensie de regels aangescherpt.

Naast de zeventig Nederlandse tolken zijn tijdens de verschillende missies in Afghanistan ook 220 lokale tolken ingehuurd. Van hen werden er zo'n tweehonderd ingezet gedurende de missie in Uruzgan (2006-2010). Zij werden betrokken bij een privaat bedrijf dat dan ook verantwoordelijk was voor compensatie als de tolk iets zou overkomen.

Schadevergoeding voor Afghaanse tolken
Schadevergoeding voor Afghaanse tolken (Foto: ANP)

Show Paul de Leeuw zakt verder weg

Het is Paul de Leeuw weer niet gelukt de miljoenen kijkers vast te houden die zaterdagavond afstemden op Wie is de Mol? Naar zijn programma Wie steelt mijn show?, dat op NPO1 volgt op het kijkcijferkanon, keken 747.000 mensen, ruim 100.000 minder dan vorige week. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

De show van De Leeuw, die moet concurreren met het gelijktijdig op RTL4 uitgezonden All You Need Is Love van Robert ten Brink, zakt steeds verder weg in de kijkcijferlijst van de zaterdagavond. Die wordt deze week wederom aangevoerd door Wie is de Mol?, dat bijna 2,4 miljoen kijkers trok. Het aansluitende Moltalk, dat vanwege Wie steelt mijn show? dit seizoen is verhuist naar NPO3, trok met 853.000 toch meer kijkers dan Paul de Leeuw.

All You Need Is Love staat met bijna 1,5 miljoen kijkers op de derde plek. Het NOS Journaal van 20.00 uur trok ruim 2 miljoen mensen en bezet daarmee plek 2.

Show Paul de Leeuw zakt verder weg
Show Paul de Leeuw zakt verder weg (Foto: BuzzE)

Trump: Met recordsnelheid begonnen aan taak

"Iedereen heeft het erover", zei de president van de Verenigde Staten zaterdag over zijn werktempo. "Onze regering is met volle vaart, met recordsnelheid begonnen aan haar taak", aldus Donald Trump. Hij zei tijdens een verklaring voor radio en tv dat er met tempo en intelligentie wordt gewerkt.

Hij somde als bewijs vijftien decreten op die direct terugsloegen op beloften die hij tijdens zijn verkiezingscampagne had gedaan. Daartoe behoren het afschaffen van Obamacare, het opzeggen van het vrijhandelsverdrag Nafta en zijn opdracht voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Zijn opvallendste besluit blijkt echter de tijdelijke stop op het toelaten tot de VS van inwoners van drie extra islamitische landen. In totaal worden nu uit zeven islamitische staten mensen geweerd.

Eerder werden onder Obama al mensen die een (tweede) nationaliteit hebben of die op of na 1 maart 2011 een bezoek hebben gebracht aan Irak, Iran, Soedan en Syrië in principe geweigerd. Alleen op basis van uitzondering kunnen sommige mensen die van, naar of via die landen reizen de VS betreden. Trump voegde hieraan voor de volgende drie maanden Jemen, Libië en Somalië toe.

Trump zei dat hij nog zaterdag meer decreten zal tekenen.

Trump geeft zichzelf een pluim
Trump geeft zichzelf een pluim (Foto: ANP)

Protest op JFK tegen vastzetten vluchtelingen

Op de New Yorkse luchthaven John F. Kennedy (JFK) protesteren volgens Amerikaanse media meer dan duizend mensen tegen het inreisverbod dat president Trump vrijdag heeft uitgevaardigd. Zij eisen de vrijlating van elf vluchtelingen die daar sinds de aanscherping van het immigratiebeleid worden vastgehouden. Trump heeft beslist dat mensen uit zeven islamitische landen geen visum meer krijgen.

Twee door de autoriteiten tegengehouden Iraakse immigranten vechten de beslissing dat ze de VS niet in mogen aan bij de rechter. Zij beweren dat het voor hen niet veilig is om terug te keren naar Irak omdat ze banden hebben met de VS. Een van de mannen werd zaterdag vrijgelaten. De ander is een van de elf die nog worden vastgehouden.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU is ook naar de rechter gestapt om te voorkomen dat de mensen die nu vastzitten worden uitgezet. Een federale rechter heeft beslist dat mensen die met een geldig visum zijn aangekomen tot nader order wel in het land mogen blijven.

Protest op JFK tegen vastzetten vluchtelingen
Protest op JFK tegen vastzetten vluchtelingen (Foto: ANP)

Mexico boos op Netanyahu na tweet over muur

De Mexicaanse regering heeft zaterdag de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen voor een tweet van premier Benjamin Netanyahu. Die uitte daarin zijn lof voor de plannen van de Amerikaanse president Trump om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico. "President Trump heeft gelijk. Ik heb een muur gebouwd langs de zuidgrens van Israël. Daardoor is alle illegale immigratie gestopt. Groot succes. Goed idee", twitterde Netanyahu zijn steun voor de plannen.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan de regering van Israël, via de ambassadeur in Mexico, zijn uitgesproken verbazing, afkeuring en teleurstelling geuit over het bericht van premier Netanyahu op Twitter over de bouw van een grensmuur. Mexico is een vriend van Israël en wil ook graag zo behandeld worden door de premier van dat land", liet het ministerie weten.

Een organisatie voor de Joodse gemeenschap in Mexico zei in een verklaring Netanyahu's opmerking volledig te verwerpen.

Mexico boos op Netanyahu na tweet over muur
Mexico boos op Netanyahu na tweet over muur (Foto: ANP)

Trudeau: vluchtelingen wel welkom in Canada

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zaterdag aangekondigd dat het land vluchtelingen zal blijven opnemen. Dit heeft de premier gezegd in reactie op het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag had afgekondigd voor zeven overwegend islamitische landen.

"Aan hen die vluchten voor vervolging, terreur en oorlog. De Canadezen zullen jullie verwelkomen, ongeacht je geloof. Diversiteit is onze kracht. #welkominCanada", schreef Trudeau op Twitter. In een tweede tweet toonde hij een foto van hoe hij een Syrische vluchtelinge welkom heette in 2015. Trudeau liet ook weten dat hij in gesprek wil met Trump over het succes van het Canadese vluchtelingenbeleid.

WestJet Airlines in Canada meldde zaterdag dat het een passagier mee terug had genomen van een vlucht naar de VS ten gevolge van het inreisverbod van Trump. De vliegmaatschappij liet niet weten uit welk land de passagier afkomstig was.

Trudeau: vluchtelingen wel welkom in Canada
Trudeau: vluchtelingen wel welkom in Canada (Foto: ANP)

Trump wil plan van leger om IS te verslaan

President Trump heeft de chefs van staven van het Amerikaanse leger zaterdag officieel gevraagd hem binnen dertig dagen een plan voor het verslaan van Islamitische Staat voor te leggen. Hij heeft daartoe een speciale schriftelijke opdracht verstrekt.

Trump deed tegelijk tegen mediavertegenwoordigers in het Witte Huis nogal laconiek over de consternatie die is uitgebroken na zijn decreet over de weigering van vluchtelingen en migranten uit zeven moslimlanden. "Het loopt toch prima? Je ziet het op de vliegvelden, overal." Hij ontkende met nadruk dat het een maatregel gericht tegen moslims is. "Het beschermt de Amerikanen tegen terroristen." We gaan, zo zei Trump, een strikt toelatingsbeleid hanteren. Iets dat volgens hem al jaren geleden had moeten gebeuren.

Trump wil plan van leger om IS te verslaan
Trump wil plan van leger om IS te verslaan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zachter met regenbuien

Als de schaatsliefhebbers op St. Sulpitus op de schaats staan,
zal het weer in het voorjaar van slag zijn.

Goedemorgen! Ondanks dat Stephan wegens persoonlijke omstandigheden even geen weerberichten plaatst, hier toch een weerbericht van zijn hand. 

De kou laten we achter ons en het is voorlopig een heel stuk zachter. Het weerbeeld spreekt echter niet tot de verbeelding. Het was bewolkt, maar droog.  Vandaag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en af en toe wat zon. Ook kan er wat regen vallen. Mogelijk regent het vanavond even wat harder door en kan er misschien wel 10 mm vallen. Het wordt ongeveer 6 tot 8 graden.

De komende week is het ook niet bijster interessant. Hogedrukgebieden blijven actieve storingen nog een groot deel van de week op afstand houden, zodat er slechts wat zwakkere fronten doorkomen. Er kan af en toe wat lichte regen vallen. Echt wat actiever weer lijkt zich tegen het einde van de week te manifesteren als depressies een doorbraak proberen te forceren.

Mogelijk wakkert de wind dan ook flink aan, en passeren er actievere fronten met kans op even wat stevigere regenval of een fikse bui. De temperaturen lopen hierbij op van 7 tot 10 graden. Is de winter dan voorbij? Moah. Dat is nog te vroeg om te zeggen, maar voorlopig hoeven we nergens op te rekenen.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:24
Zon onder: 17:21
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1676 Feodor III wordt tsaar van Rusland.
1836 Het nog steeds bestaande tijdschrift de Militaire Spectator wordt opgericht.
1896 Emile Grubbe past voor het eerst röntgenstraling toe bij de behandeling van borstkanker.
1973 In het Gelderse Enspijk vindt de eerste gijzeling in Nederland plaats.
1979 Brenda Ann Spencer schiet twee volwassenen en acht kinderen neer, naar eigen zeggen omdat ze "op maandag wat leven in de brouwerij wilde brengen"
2015 In Nederland dringt een gewapende man het gebouw van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) binnen en eist zendtijd in het achtuurjournaal. Hij wordt overmeesterd door de politie.

Hoop water (Foto: Disbatch)
Hoop water (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bonusvideo: 


Rechter: mensen met visum mogen VS in

Een federale rechter in New York heeft het nieuwe inreisverbod van president Trump deels opgeschort. De rechter oordeelde zaterdagavond dat reizigers die met een geldig visum zijn aangekomen op een Amerikaanse luchthaven niet teruggestuurd mogen worden en tot nader order in het land mogen blijven.

Rechter Ann Donelly ging daarmee in tegen het decreet dat president Trump vrijdag had uitgevaardigd. Dat bepaalt dat reizigers en vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen, Somalië en Syrië de komende maanden het land niet in komen.

Mensenrechtenorganisatie ACLU schat dat het om zo'n honderd tot tweehonderd mensen gaat die nu worden vastgehouden op luchthavens. Het ministerie van binnenlandse veiligheid spreekt van 109 personen en de Amerikaanse Douane en Grensbeveiliging van 170 personen die in de eerste 24 uur van de nieuwe regel het land niet in mochten.

Rechter: mensen met visum mogen VS in
Rechter: mensen met visum mogen VS in (Foto: ANP)

Black Sabbath-toetsenist Geoff Nicholls overleden

De Britse muzikant Geoffrey James Nicholls is gisteren op 68-jarige leeftijd overleden. De uit Birmingham afkomstige artiest, die vooral bekend werd als toetsenist in de band Black Sabbath gedurende de jaren tachtig, verloor een lange strijd tegen longkanker. Het treurige nieuws werd via Twitter bekendgemaakt door zijn voormalige bandgenoot Tony Iommi.

Nicholls begon zijn muzikale loopbaan in de jaren zestig in de band Johnny Neal and the Starliners. In 1974 is hij één van de oprichters van de NWOBHM-band Bandy Legs. Nadat de band haar naam had veranderd in Quartz volgde er in 1976 een platencontract bij Jet Records. De band ging op tournee als voorprogramma van Black Sabbath en AC/DC en bracht een jaar later hun titelloze debuutplaat uit. Quartz  zou in 1976 en 1977 optreden op het Reading Festival en tourde daarna met grote bands zoals Iron Maiden, Saxon, UFO, Gillan en Rush.

In 1979 verlaat Nicholls Quartz om deel uit te gaan maken van de legendarische hardrock band Black Sabbath. Na een blauwe maandag als tweede gitarist in de groep te hebben gespeeld werd Nicholls de vervanger van bassist Geezer Butler. Butler keerde al snel weer terug op zijn oude nest en Nicholls mocht vanaf dat moment plaatsnemen achter zijn keyboards.

In 1980 was Nicholls voor het eerst te horen op het Black Sabbath-album Heaven and Hell en zou vanaf dat moment tot aan het album 13 deel uit maken van de legendarische band rondom Ozzy Osbourne. Nicholls zou Black Sabbath in 2004 verlaten. Tot aan zijn dood maakte Nicholls daarna deel uit van Headless Cross, de band van de voormalige Black Sabbath-zanger Tony Martin.

'Aanval op kandidaten helpt Front National'

De conservatieve presidentskandidaat François Fillon waarschuwt dat het zwartmaken van kandidaten van de gevestigde partijen die in de race zijn voor het presidentschap kan uitdraaien op het aan de macht helpen van het Front National. "Als we doorgaan met het kapotmaken van geloofwaardige kandidaten van de presidentsverkiezingen, dan zal dat de uitkomst zijn", zei Fillon zondag in een interview in de krant Journal du Dimanche.

De presidentskandidaat van de conservatieve partij ligt onder vuur sinds het blad Le Canard Enchaîné deze week bekendmaakte dat Fillon toen hij parlementslid was, zijn vrouw als zijn persoonlijk assistent in de boeken had staan. Het blad sprak het sterke vermoeden uit dat ze voor een riant salaris amper wat uitvoerde. Het Franse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen.

In de krant spreekt Fillon de beschuldigingen niet alleen tegen. Hij zegt ook dat hij niet had verwacht dat de campagne "zo gemeen zou zijn en zo diep zou zinken".

'Aanval op kandidaten helpt Front National'
'Aanval op kandidaten helpt Front National' (Foto: ANP)

Trump belt met Merkel

De Amerikaanse president Trump heeft zaterdag gebeld met de Duitse bondskanselier Merkel. De inhoud van dat gesprek wordt met spanning afgewacht omdat Trump de welwillende Duitse houding ten opzichte van vluchtelingen betitelt als 'catastrofaal'.

In Berlijn is zaterdagavond nog niets bekendgemaakt over het onderhoud. Ook de woordvoerder van de president hield in het Witte Huis zijn kaken op elkaar over het gesprek. "Hij belde vanachter zijn bureau", was het enige dat de woordvoerder kwijt wilde.

Het besluit van de president om de komende drie maanden reizigers uit zeven islamitische landen te weren, heeft inmiddels de eerste formele reactie uit één van die landen opgeleverd. De Iraanse regering liet zaterdag weten de VS met gelijke munt te zullen terugbetalen. "Iran zal toepasselijke consulaire, legale en politieke maatregelen nemen", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

Trump belt met Merkel
Trump belt met Merkel (Foto: ANP)

Kabinet steekt 10 miljoen belastinggeld in fonds Ploumen

De internationale campagne die minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) is begonnen om fondsen te werven voor organisaties voor gezinsplanning, heeft zijn eerste miljoenen binnen. Het kabinet doet een startdonatie van 10 miljoen euro, heeft Ploumen zaterdag gemeld.

Ploumen nam het initiatief na de beslissing van president Donald Trump om de Amerikaanse subsidie in te trekken voor dergelijke organisaties, die in arme landen vrouwen helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, en voorbehoedsmiddelen. Daardoor ontstaat een financieel gat van 600 miljoen dollar. Ploumen hoopt dat bedrag nu met hulp van andere landen bijeen te krijgen.

Trump stopt de financiering omdat hij tegen abortus is. En dat kan desastreuze gevolgen hebben, vooral voor vrouwen in Afrika, vreest de Nederlandse minister. "Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte."

Ploumen heeft al talloze reacties gekregen op haar plan, uit 150 landen in 23 talen. De meeste daarvan zijn positief. De campagne heeft de zeer deugende naam 'She Decides' gekregen en heeft ook een website. Daarop staan rekeningnummers waarop mensen kunnen doneren. Ze hoopt op geld van regeringen, hulporganisaties, particuliere organisaties en burgers. "Om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in de steek worden gelaten. Want ook zij moeten zelf kunnen beslissen of ze kinderen willen, met wie en wanneer."

Kabinet steekt 10 miljoen in fonds Ploumen
Kabinet steekt 10 miljoen in fonds Ploumen (Foto: ANP)

Italiaanse langlaufer verslaat ScandinaviŽrs met fenomenale eindsprint

De World Cup langlaufen in het Zweedse Falun is zaterdag geopend met de sprints in vrije stijl. Dat leverde twee prachtige finales op, die pas in de allerlaatste meters beslist werden.

Bij de vrouwen is Maiken Caspersen Falla de absolute koningin van de sprint in vrije stijl. De Noorse is nagenoeg altijd goed voor een plekje bij de beste twee en in Falun was al snel duidelijk dat dat niet anders zou zijn. Toch wist Stina Nilsson, dit seizoen bezig met haar definitieve doorbraak, van geen wijken. De twee vochten een furieuze strijd uit richting de finish en daarin bleek Nilsson de beste. De jonge Zweedse maakte zo nog maar eens duidelijk dat concurrentie van Falla vooral van haar moet komen: na drie zeges vorig seizoen is het de eerste overwinning voor Nilsson op een sprint in vrije stijl van dit seizoen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De Italiaan Federico Pellegrino liet bij de mannen zien waarom hij tussen december 2014 en februari 2016 maar liefst zeven van de acht World Cup-sprints in vrije stijl won. Sindsdien ging het wat minder, maar in Falun was de Italiaan weer helemaal terug. Hij kende een matige laatste bocht en ging pas als vijfde van de zes finalisten het rechte stuk op, maar hij schoot iedereen voorbij en passeerde de Noor Emil Iversen uiteindelijk in de laatste meters om zo zijn eerste zege van het seizoen te pakken.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Prachtige Duitse tweestrijd kenmerkt noordse combinatie Seefeld

De heren in de noordse combinatie zijn dit weekeinde druk bezig in het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck. Daar wordt gestreden om de Seefeld Triple, een relatief jonge competitie bestaande uit drie wedstrijden. Op vrijdag wordt één keer van de schans gesprongen en gaat men vijf kilometer langlaufen, zaterdag is er één sprong en tien kilometer langlaufen, waarna zondag twee sprongen en vijftien kilometer langlaufen volgen.

Twee Duitsers domineren de noordse combinatie dit seizoen: Johannes Rydzek en Eric Frenzel. Vrijwel alle World Cup-wedstrijden werden door één van hen gewonnen en als zij het niet deden was hun landgenoot Fabian Riessle er wel. Vrijdag won Rydzek de eerste wedstrijd in Seefeld al na een prachtige sprint, de eerste keer ooit dat Frenzel in Seefeld verslagen werd. 

Zaterdag kwam het weer tot een onderonsje tussen de twee kemphanen. Na het schansspringen ging Rydzek aan de leiding, samen met de ervaren Oostenrijker Bernhard Gruber en de Italiaan Samuel Costa. Frenzel volgde op vier seconden en sloot bij het langlaufen dus al snel aan. De vier bleven erg lang samen, tot het laatste klimmetje. Op exact hetzelfde punt als vrijdag gingen Frenzel en Rydzek er vandoor, maar dit keer leek Frenzel in de eindsprint het voordeel te hebben. Toch kon Rydzek weer langszij komen en net als vrijdag werd het een fantastische eindsprint. Rydzek zegevierde opnieuw, dit keer met 0,1 seconde voorsprong.

Zondag volgt de derde en laatste wedstrijd vanuit Seefeld. Om 11.30 uur begint het schansspringen, waarna het langlaufen om 14.15 uur op weg geschoten wordt. 

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.