Concert: Birdy - Paradiso

Mensen die gisteren langs Paradiso liepen, hebben zich vast afgevraagd waarom er zo’n enorme rij voor de concertzaal stond. Het antwoord is simpel: Jasmine van den Bogaerde. Wie? Birdy! De Britse zangeres staat twee dagen in een uitverkocht Paradiso. FOK!-recensente Lisanne van de Bunt was gisteravond aanwezig om verslag te doen van een intieme avond met deze heel bijzondere zangeres.

Paradiso mag vanavond dan uitverkocht zijn, echt vol is de zaal kort voor het begin van het voorprogramma nog niet. Het gros van het publiek neemt rustig zijn tijd – op een paar ongeduldig op en neer hupsende Birdy-fans na. In alle rust merk je bijna niet dat voorprogramma Dan Owen het podium op gekomen is. Tot hij zijn mond opentrekt en het geroezemoes in de zaal direct verstomt. Owen oogt als de boy next door: een schattige krullenbol met een héél dik Engels accent. Maar met zijn geweldige stem (warm in de lage tonen, een heerlijk ‘rauw’ randje als hij meer power zet) en zichzelf begeleidend met gitaar, basdrum en zelfs een mondharmonica, windt hij de zaal binnen no time om zijn vinger.

Birdy in Paradiso 1Dan Owen

Als het bijna tijd is voor Birdy om het podium te betreden, wordt pas echt duidelijk dat Paradiso uitverkocht is: als de lichten uit gaan, klinkt er loeihard gejuich. Nadat de band zich heeft gesetteld op het podium, is de beurt aan Birdy. In een groen, fluwelen broekpak neemt ze plaats achter de vleugel, om de avond direct af te trappen met ‘Growing Pains’ van haar laatste album Beautiful Lies.

“I’m playing a mix of old and new songs tonight”, vertelt de zangeres even later aan haar publiek. En dat doet ze heel goed. Hoewel de setlist relatief veel nummers van Beautiful Lies bevat, wisselt ze deze goed af met nummers van haar eerdere albums. Zo is er vanavond voor iedereen in de zaal wat wils – zowel de diehard ‘vanaf het eerste moment’-fans als nieuwe muzikale aanhangers kunnen hun hart ophalen.

Birdy en haar band, bestaande uit een toetsenist, bassist, gitarist, drummer en violist, zijn goed op elkaar ingespeeld en zetten samen een strakke set neer. Zelf bespeelt Birdy uiteraard ook instrumenten: soms met back-up van haar band, soms solo. Het grootste deel van de avond zit de zangeres achter haar vleugel, maar voor enkele nummers pakt ze haar gitaar erbij. Want ja: gitaarspelen kan ze ook. Birdy bewijst opnieuw dat ze een enorm muzikaal talent is. Haar hoge stem kan fragiel, maar ook enorm krachtig klinken en de manier waarop de 19-jarige zangeres emotie overbrengt op het aanwezige publiek, is bewonderenswaardig. Birdy heeft het talent om je te raken en hier en daar wordt dan ook terecht een traantje weggepinkt. 

Birdy in Paradiso 4
Birdy

Eén van de hoogtepunten van de avond is de akoestische uitvoering van ‘Wings’, die iedereen in de zaal ongetwijfeld kippenvel geeft. Het onvermijdelijke daverende applaus dat op het nummer volgt, ontvangt Birdy gelaten. Want zo is ze. Birdy mag dan heel wat naamsbekendheid vergaard hebben in de afgelopen vijf jaar, arrogant is ze absoluut niet. Elk luid applaus (en er zijn er veel vanavond), ontvangt ze met een met een verlegen glimlach en een zachte “Thank you”, alsof ze nog niet kan geloven dat ze in een uitverkochte zaal staat.

De zaal is overigens perfect voor Birdy. Paradiso is qua capaciteit eigenlijk te klein voor de zangeres (het is niet voor niets dat ze twee uitverkochte shows speelt dit weekend), maar juist die intieme setting past zo goed bij de bescheiden Birdy met haar mooie, soms heel kleine liedjes.

In totaal speelt de zangeres in anderhalf uur 21 nummers, waaronder drie in de toegift. Die begint ze met Unbroken, een nummer dat ze opdraagt aan haar grootouders die vanavond aanwezig zijn in de zaal. En zij kunnen trots zijn op hun kleindochter. Birdy bezorgt het publiek een geweldige avond, waarin ze iedereen in de zaal één voor één weet te raken met haar prachtige stem en haar mooie liedjes. En die bijzondere avond sluit de zangeres af zoals we haar vijf jaar geleden leerden kennen: solo achter de piano met haar prachtige cover van Bon Iver’s Skinny Love.

Birdy
Birdy