Concert: Ellie Goulding - Ziggo Dome

Je kent Ellie Goulding vast wel: het Britse meisje met het engelachtige uiterlijk en de authentieke sopraanstem die hit na hit scoort met haar dansbare nummers. Gisteravond stond ze met haar Delirium wereldtournee in de Ziggo Dome en FOK!-recensente Lisanne van de Bunt was erbij.

Het was bekend dat de Ziggo Dome vanavond niet uitverkocht zou zijn, maar de halflege zaal is toch een beetje pijnlijk om te zien, zo kort voor aanvang. Het aanwezige publiek babbelt gezellig, maar de partystemming die je bij een Ellie Goulding-concert verwacht, is er absoluut nog niet.

Gelukkig is er het voorprogramma. Om iets voor achten gaan de lichten in de zaal uit en de spots aan. In de hoek van het podium lichten twee borden op met daarop in grote letters ‘Sara Hartman’: het voorprogramma. De 20-jarige Amerikaanse is blijkbaar niet zo van de praatjes, want ze gaat direct aan de bak. Gelukkig, want haar mooie, zuivere stem mag zeker gehoord worden. Geholpen door haar toetsenist, drummer en looper pedal, zet Hartman een goede show neer, waarmee ze in een half uur het publiek flink in de stemming weet te brengen.

Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles)

Een goed begin

Tegen het begin van de hoofdact is de zaal gelukkig wat voller. Om klokslag 21:00 uur gaan de spots weer aan en verschijnt de gestalte van Ellie Goulding achter de doeken die voor het podium hangen. Het achtergrondkoortje begint met zingen en met het aanzwellen van de muziek stijgt ook de spanning. Dan valt het doek en komt de blonde Goulding tevoorschijn. Onder luid gejuich start ze met 'Aftertaste' van haar nieuwste album Delirium; een up-tempo nummer dat meteen de toon zet voor de avond.

Tegenvallertje

Het podium waar Goulding op staat is klein en simpel in vergelijking met dat van collega-zangeressen als Taylor Swift en Katy Perry. Het enige ‘grootse’ aan het podium zijn een ienieminie catwalk, een verhoging aan beide zijden en een paar flinke spots. Kortom: Gouldings show is visueel geen pareltje.

Betovering

Maar hé, het draait uiteindelijk toch vooral om de live uitvoering. En qua zang zit dat bij de zangeres helemaal goed. Gouldings authentieke stem klinkt ook live fantastisch en zelfs de hoogste noten zijn zuiver. In ruim honderd minuten brengt ze vooral nummers van Delirium ten gehore, met hier en daar een leuke verrassing als de akoestische versie van 'Devotion', waarvoor ze zichzelf begeleidt op gitaar. Die akoestische uitvoering is dan ook een hoogtepuntje van de show. Gouldings zuivere hoge noten zweven door de zaal en brengen het enthousiaste en luidruchtige publiek tot zwijgen. Een magisch momentje dat helaas kort duurt, maar toch een enorme verrijking is van de show.

Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles)

Keep on dancin’

Haar grootste hits als 'Burn' en 'Love Me Like You Do' bewaart de zangeres voor het einde van de show. Tijdens de toegift gaat het publiek dan ook nog even helemaal los en dansen ze het laatste beetje energie eruit. Iets wat voor de over het podium huppelende Goulding onmogelijk lijkt: ze mag dan klein zijn, haar energie lijkt oneindig. En die energie straalt ze uit, waardoor het leuk is om naar de zangeres te kijken én het publiek automatisch opgezweept wordt.

De hele show lang wordt er door het publiek gedanst en meegezongen – bij hits als 'Outside' zelfs nog een tandje harder. Het is één groot feest in de Ziggo Dome. Eén waar Goulding zelf ook zichtbaar van geniet. Met een grote lach op haar gezicht roept ze: "I love love love love you people! I’m really happy tonight." En ook dat brengt ze over. Want aan het eind van de avond loopt het publiek met net zo’n grote glimlach de Ziggo Dome uit.

Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles)

 

Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles)

 

Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles) 

 

Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles)

 

Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles)

 

 Ellie Goulding Ziggo Dome (Foto: LittleMissGiggles)