Concert: 5 Seconds of Summer - Ziggo Dome

Duizenden hysterische meisjes – en enkele jongens en ouders – verzamelden zich woensdag 20 mei voor de Ziggo Dome voor het concert van 5 Seconds of Summer. Vorig jaar stond de band nog in het voorprogramma van One Direction, maar na een razendsnelle rise to the top staat de band nu als hoofdact op het podium. FOK!-fotograaf Leander Vasse en FOK!-recensente Lisanne van de Bunt waren erbij om verslag te doen van deze leuke – en vooral luide – avond.

Dat poprockband 5 Seconds of Summer (5SOS) mateloos populair is, blijkt wel uit het feit dat de kaartjes voor het concert in de Ziggo Dome binnen een kwartier uitverkocht waren. Maar goed – het concert is er dan ook een dat je niet kunt missen. Zoals een meisje achter me zei: 'Ik vind dat we voor zo’n cultureel evenement morgen de eerste vijf uur vrij moeten krijgen.'

Hey Violet

Het voorprogramma van 5SOS is Hey Violet, een Amerikaanse poppunkband. Hoewel de band vrij onbekend is in Nederland, heeft het gros van het publiek geen moeite met het meezingen van de nummers. En ook degenen die de tekst niet kennen, gaan lekker los door keihard mee te dansen. De band speelt strak en de vocals zijn goed – al zijn ze soms wat slecht te verstaan doordat ze in de hoge stukken af en toe wat schreeuwerig klinken. De toeschouwers zingen en dansen en tijdens het nummer Sparks Fly worden zelfs telefoons tevoorschijn gehaald om een ware lichtjeszee te creëren. En als er dan ook nog wat mensen uit het publiek uitgekozen worden voor een meet and greet, kan de avond nu al niet meer stuk.

Talent

Maar hoewel de stemming er al goed in zit, begint het feest pas écht als 5 Seconds of Summer het podium op komt. De show begint met een drumsolo van drummer (en zanger) Ashton Irwin, waarna de rest van de band het podium op komt: Luke Hemmings (leadzanger, gitaar), Calum Hood (basgitaar, zang) en Michael Clifford (gitaar, zang). Na drie nummers houdt de in skinny jeans gestoken band een kort praatje, waarin ze pogen Nederlands te praten. Iets wat uiteraard resulteert in oorverdovend gegil.

5SOS bewijst dat ze niet voor niets in een uitverkochte Ziggo Dome staan. Natuurlijk werken hun looks mee aan hun succes, maar de jongens moeten muzikaal niet onderschat worden. Ze spelen strak en zijn vocaal sterk, ook als meerstemmig gezongen wordt. Hier en daar is er een vals nootje te horen (voornamelijk in de hoge gedeelten), maar dat is zo zeldzaam dat het niet stoort. Ook niet onbelangrijk: de band geniet van het performen en dat straalt er vanaf – hun plezier werkt aanstekelijk.

Bescheiden

De show is niet groots opgezet: Irwin en zijn drumstel gaan zo nu en dan de lucht in, er is een kleine catwalk, de achtergrond op de schermen verandert zo nu en dan en that's it. Geen One Direction-taferelen met vliegende platformen, bergen confetti of enorme vlammenwerpers. Gewoon vier jongens met hun instrumenten op een podium. En dat is voor 5SOS genoeg.

Fans

De band zoekt ook veel interactie met de fans. Zo mag een meisje uit het publiek op het podium komen om op Lukes gitaar te spelen, roept de band om de haverklap hoe tof ze de show en iedereen in de zaal vinden en wordt geprobeerd het publiek harder dan ooit te laten schreeuwen. Wat met 135 decibel (het geluid van een propellervliegtuig) absoluut lukt.

De fans werken ook goed mee. Naast gillen, dansen, zingen en zwaaien met foam fingers van de merchandise, worden tijdens het nummer Amnesia blaadjes met 'Real bands save fans' omhoog gehouden en tijdens Beside You blaadjes met daarop 'very'. Dat laatste als onderdeel van een Europees fanproject waarin de zin 'European fans are so proud of you and love you very much' wordt gevormd in meerdere concerten. Acties die de band kan waarderen, afgaande op uitspraken als 'I give tonight a solid ten', 'From the bottom of my heart, this is one of my favorite shows ever' en uiteraard het snel bedachte nummer met de tekst 'I don’t wanna leave yet, Amsterdam, Amsterdam, Amsterdam, Amsterdam'.

Rock on

5 Seconds of Summer is fan van Nederland en Nederland is fan van hen. En die toegewijde fan base hebben ze verdiend. De band klinkt strak, is vocaal sterk, straalt plezier uit en betrekt het publiek bij de show. Al met al een goed concert met een prima lengte (zo'n 100 minuten), niet teveel poespas, maar wel veel fun. Goed om te weten voor de honderden vaders en moeders die na het concert buiten op hun kinders stonden te wachten. Het was niet voor niets.

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse
5 Seconds of Summer

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse

© FOK.nl / Leander Vasse