Musicals in Concert

De Ziggo Dome was afgelopen vrijdag weer gevuld met musicalfanaten. Fans vanuit het hele land kwamen naar Amsterdam om te genieten van Musicals in Concert; een avond waarop de grootste hits gezongen worden door de grootste artiesten. FOK!-recensente Lisanne van de Bunt was erbij om verslag te doen van dit muzikale spektakel.

Na het succes van vorig jaar kon een tweede editie van Musicals in Concert niet uitblijven. En bij een nieuwe editie horen uiteraard wat vernieuwingen. Een van de grootste veranderingen valt al snel op: het podium. Waar vorig jaar het podium simpel was, met één catwalk en de band op het podium, heeft men dit jaar grootser uitgepakt. Het decor is een mini-Times Square met schermen en lichtjes en biedt plek aan de band op een verhoging in het decor. Daarnaast zijn er nu twee catwalks: één aan de linkerkant en één aan de rechterkant van de zaal.

MiC2015 PodiumPodium

Ook de samenstelling is veranderd. Dit jaar bestaat de cast uit Simone Kleinsma, Willemijn Verkaik, Freek Bartels, Stanley Burleson, René van Kooten, Pia Douwes, Anouk Maas, Mariska van Kolck, William Spaaij en speciale gasten Berget Lewis en B-Brave. Een indrukwekkende line-up die hoge verwachtingen schept.

De zaal is gevuld met een gemengd publiek: zowel jong als oud is naar de Ziggo Dome gekomen om mee te swingen met de grootste musicalhits. Dat de sfeer er al voor de show goed in zit, blijkt uit het feit dat door veel bezoekers vrolijk wordt meegezongen met de musicalnummers die uit de speakers klinken. Om vijf over acht gaan de lichten uit en wordt er afgeteld. En dan is het zover: Musicals in Concert 2015 gaat van start.  

MiC2015 MariskaMariska van Kolck

Chantal Janzen is de eerste musicalartiest die we zien. Hoewel ze er deze editie niet in levenden lijve bij is, zien we haar regelmatig terug op de schermen. Verdeeld over de avond verschijnt ze in verschillende typetjes op het scherm om de avond aan elkaar te praten. Als verslaggever verwelkomt ze de bezoekers: “Welkom op Times Square.” Het decor wordt verlicht en de eerste nummers worden ingezet: ‘Welcome to New York’ (Taylor Swift), ‘New York, New York’ (Frank Sinatra) en ‘Empire State of Mind’ (Alicia Keys). Een vroege hint dat deze editie van Musicals in Concert meer dan alleen musicalnummers bevat.  

De avond is er een vol hoogtepunten. En dan niet alleen figuurlijk: de kopstemmen worden flink getest in de Ziggo Dome. Zo zoekt B-Brave het hogerop tijdens Staying Alive – wat verrassend goed klinkt – en gooit Freek Bartels er tijdens zijn duet met René van Kooten (Jesus Christ Superstar) een uithaal uit die zo hoog is dat hij bijna de frequentie van dolfijnen bereikt. Een die overigens heel wat applaus krijgt (en verdient).

MiC2015 B-Brave
B-Brave

Nog een momentje waarop de bezoekers gek worden, is als de zaal groen kleurt en Willemijn Verkaik op komt om – hoe kan het ook anders – een nummer van Wicked te zingen. Niet alleen zingt ze het nummer ‘Ik lach om zwaartekracht’ vlekkeloos, ze schakelt ook zonder moeite tussen Nederlands, Duits en Engels.

Ook de vertolking van ‘Mijn leven is van mij’ (Elisabeth) door Pia Douwes doet het goed bij de musicalfans. En als Stanley Burleson zich dan ook nog aan het einde van het nummer bij Pia voegt om het nummer af te sluiten én haar te zoenen, haar van haar voeten te zwiepen en haar van het podium af te dragen, is het publiek om.  

MiC2015 kus
Pia Douwes en Stanley Burleson

De bezoekers genieten met volle teugen. Er wordt met vrijwel alle nummers meegezongen – iets wat gestimuleerd wordt door de tekst die op de singalongschermen in het decor verschijnt. Soms neuriet het publiek, soms zingt het zachtjes mee en tijdens ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ (Ramses), gezongen door William Spaaij, wordt er gewoonweg meegebruld.    

Met de fantastische band onder leiding van Eric van Tijn, uithalen waar je ‘u’ tegen zegt, bijzondere duetten, een mooi decor en niet te vergeten: de goede dansers, mag gezegd worden dat deze editie van Musicals in Concert de voorgaande overtroffen heeft. De avond heeft dan ook weinig minpuntjes, behalve één ietwat mislukte uithaal van Stanley Burleson (die niemand hem kwalijk neemt, gezien de rest van zijn performance deze avond) en de verdeling in musicalnummers. Zo worden er vier nummers van Elisabeth gezongen en slechts een van The Lion King. Er moeten uiteraard keuzes gemaakt worden, maar de verdeling is hier en daar wat oneerlijk.

De avond wordt afgesloten met ‘Dance with somebody’ (The Bodyguard), waarvoor alle artiesten het podium betreden en de krachten bundelen. Na het nummer en een diepe buiging gaan de sterren backstage en komt Chantal Janzen weer tevoorschijn op het scherm. “Dank-oe-wel!” zegt ze met een dik Amerikaans accent. Iets wat zeker gezegd mag worden tegen iedereen die deel uitmaakte van dit evenement. Want het was één groot muzikaal succes.

MiC2015 Afsluiting
Afsluiter

MiC2015 Pia en Willemijn
Pia Douwes en Willemijn Verkaik

MiC2015 Willemijn
Willemijn Verkaik

MiC2015 Pia en Stanley
Pia Douwes en Stanley Burleson

MiC2015 René
René van Kooten

MiC2015 Berget
Berget Lewis