Goud voor Nederlandse dressuurploeg op EK in Aken

De Nederlandse dressuurruiters zijn Europees kampioen geworden. Oranje, dat in 2007 en 2009 ook de beste van Europa was, troefde in het Duitse Aken olympisch kampioen Groot-Brittannië en titelverdediger Duitsland af.

Patrick van der Meer (Uzzo) en Diederik van Silfhout (Arlando) kwamen woensdag al in actie. Als eerste Nederlander mocht vandaag Hans Peter Minderhoud de arena in. Hij kwam op Johnson tot een score van 77.586%. Een aantal ruiters later was het de beurt aan Mathias Rath op Totilas, het paard waar Edward Gal in 2010 wereldkampioen mee werd. De Duitser kwam echter niet verder dan 75.917, uiteindelijk goed voor de zesde plaats. 

Edward Gal was op zijn paard Undercover de grote man van de tweede dag, met een score van 82.229%. Gal legde grote druk op de favorieten uit Duitsland en Engeland, door als eerste op de dag boven de tachtig procent uit te komen. De Engelse Charlotte Dujardin bleef daar met Valegro net iets boven (83.029%), maar voor de olympische kampioenen niet genoeg om Nederland van de eerste plaats te verdringen.

Als laatste kwam namens Duitsland Kristina Bröring-Sprehe de arena in, maar zij bleef met Desperados hangen op 79.433%, goed voor de derde plaats en daarmee werd Duitsland in eigen land teleurstellend derde. 

Zaterdag gaat het dressuurtoernooi verder met de Grand Prix Special. Zondag wordt het toernooi dan afgesloten met de kür op muziek.