Springruiters worden in Aken Europees kampioen

De Nederlandse springruiters zijn na de wereldtitel van vorig jaar nu ook Europees kampioen geworden. In het Duitse Aken bleef het de Duitse ploeg voor. Zwitserland ging verrassend naar huis met het brons. Oranje was al eens vaker succesvol in Aken. In 2006 werden de springruiters er voor het eerst wereldkampioen. 

Nederland begon de finaledag op een tweede plaats in het algemeen klassement. Frankrijk stond aan de leiding. De Britten en Duitsers volgden op nog geen balk achterstand. Jeroen Dubbeldam ging als eerste de arena in en bleef met zijn paard Zenith foutloos. Ook Maikel van der Vleuten (Verdi) wist een nulronde te lopen. 

Als Jur Vrieling (Zirocco Blue) ook foutloos bleef, dan was de Europese titel al zeker omdat de Franse ruiters al diverse fouten hadden gemaakt. Vrieling maakte geen enkele springfout, maar zijn rondgang duurde echter 0,11 seconde te lang. Dit kostte hem één strafpunt waardoor de titel nog niet binnen was. 

De druk kwam op Gerko Schröder (Cognac Champblanc) te liggen. De vierde Duitser Daniel Deusser titke echter er in zijn ronde een balk af, waardoor de titel een feit was voor Nederland. Schröder zelf kwam echter tot veertien strafpunten, zijn resultaat werd het wegstreepresultaat voor de landenwedstrijd. Het is de derde Europese titel voor Nederland in de landenwedstrijd. In 1991 en 2007 was Oranje ook al het beste. Acht jaar geleden waren Dubbeldam en Schröder er eveneens bij. 

Dubbeldam, Vrieling en Van der Vleuten staan in het individuele klassement respectievelijk op de derde, zesde en dertiende plaats en komen zondag in actie tijdens de individuele finale. Voor Schröder zit het toernooi erop. De beste 25 combinaties mogen aan de finale deelnemen, Schröder staat na zijn slechte optreden vandaag op een 36e plaats.