Wereldkampioen snelwandelen beantwoordt jullie vragen

4. 'Snelwandelaar's high' en financiën

Als je een snelwandelaar bent op het hoogste niveau, heb je dan ook de potentie om een hele goede marathonloper te worden? Is er dus een soort 'crossover' tussen de twee?

Evan: De potentie is er zeker denk ik, maar het is onmogelijk om direct van het ene naar het andere te gaan. Wat longinhoud betreft is het geen enkel probleem. Ik heb een VO2max (het maximale zuurstofopnamevermogen, red.) van boven de 75, wat ook voor marathontraining erg goed van pas zou komen. Wat ik niet heb is de motoriek of de kracht in mijn benen die voor hardlopen nodig zijn. Bij snelwandelen zijn de klappen op de benen natuurlijk veel minder hard, dus als ik met alleen snelwandeltraining een marathon zou gaan lopen durf ik te wedden dat ik een achillespees af zou scheuren! Vorig jaar besloot ik voor de lol eens vijf kilometer hard te lopen op de baan. Het was 40 graden en ik moest drie keer drinken, maar kwam tot 15:45 minuten. Geen slechte tijd, maar heel ver verwijderd van wereldklasse. De meest directe crossover met snelwandelen is er denk ik met langlaufen, maar daar heb ik geen hard bewijs voor.

Kijken mensen je niet raar na tijdens de training? Je ziet niet elke dag iemand langslopen met een snelheid waar de meesten van ons zelfs rennend al moeilijk aan kunnen komen..

EvanAbsoluut. In het begin zat ik daar wel mee, maar tegenwoordig vind ik het eigenlijk wel grappig. In mijn stad loop ik inmiddels ook al zo lang rond dat mensen aan mij gewend zijn. Toch hoeven we ons er in elk geval geen zorgen over te maken dat we onopgemerkt blijven tijdens de trainingen!

Evan neemt een heerlijk koele douche tijdens het WK in Beijing (Foto: Getty)

Amateurhardlopers kennen vaak de zogenaamde runner's high. Heb je dit bij het snelwandelen ook?

Evan: Ja, waarom zou je dat daar niet hebben? Snelwandelen verschilt alleen wat regels betreft met hardlopen, puur aerobisch gezien is het net zo uitdagend.

Wat vindt je van enorm snelle tijden die gelopen worden in kleine wedstrijden waar de jurering naar verluidt minder streng is? Deze atleten komen dan op grote kampioenschappen niet eens in de buurt van die prestaties..

Matej: Ik denk dat minder strenge jurering niet zo'n groot voordeel is als je zou denken. Natuurlijk helpt het als je erg snel gaat en de juryleden waarschuwen je niet, maar ik heb nog nooit het idee gehad dat iemand die heel snel ging aan het rennen was. Volgens mij zijn er andere redenen voor het grote verschil in prestaties van sommige atleten in kleine wedstrijden of op kampioenschappen. Veel atleten zijn in het voorjaar in topvorm en later niet meer (een fout die ik zelf ook al eens gemaakt heb) of zijn na zo'n prestatie ineens favoriet op een kampioenschap, wat weer druk meebrengt. Daarnaast zijn er ook veel atleten die in een eigen tempo erg hard kunnen lopen, maar ineens niet meer zo lekker gaan als ze in een groep lopen en het tempo regelmatig wijzigt.

Toth heeft goed de pas erin op het WK in Beijing, waar hij op weg is naar het goud (Foto: Getty)

Is snelwandelen financieel aantrekkelijk op jouw niveau? Lukt het om fatsoenlijke sponsoren te strikken, of kan het alleen maar als je er ook nog een 'normale' baan naast hebt?

Evan: Er is wel degelijk de mogelijkheid om geld te verdienen. Goede klasseringen op de WK's, Olympische Spelen, World Cups and in mijn geval de Pan-Amerikaanse Spelen en in de wat kleinere wedstrijden kunnen je financieel in een prima positie brengen. Sponsoren zijn zeker beschikbaar en hier in Canada hebben we ook genoeg steun van de overheid. Niemand komt in de buurt van zeven cijfers op de bankrekening, maar als het je passie is is het niet al te ingewikkeld om financieel rond te komen.

Wielrenners worden vaak gehinderd door 'supporters' die meerennen. Gebeuren er wel eens rare dingen met supporters en fans bij het snelwandelen?

Evan: Met mij is er in elk geval nog nooit zoiets gebeurd. Tijdens trainingen is het wel altijd erg leuk als je hardlopers inhaalt. Die gaan dan sprinten om jou weer terug te pakken en na een paar honderd meter geven ze uitgeput op. In races heb ik echter nog nooit iets vreemds meegemaakt met supporters.