Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Evoland ben ik gaan spelen op aanraden van FOK!ker DocWho. Een game waarin je de evolutie van games in het algemeen doormaakt, het klinkt als een game-utopie. Evoland is gemaakt door een kleine studio en een handjevol werknemers. De formule en kleine schaal resulteren in een heerlijke game vol herkenning voor de meer ervaren gamer.

Evoland Evolution

In het begin van het spel ben je terug bij de beginselen. Geen geluid, geen muziek, geen vrije bewegingen, geen verhaal en ga zo maar door. Sterker nog, het enige wat je in het begin kunt doen is naar rechts lopen. Door kistjes te openen, speel je nieuwe mogelijkheden vrij. Het duurt niet lang voor je geluidseffecten, vrije beweging en muziek vrijspeelt. Vijanden erbij, een verhaal erbij en binnen een half uur zijn er al flinke stappen gemaakt. De herkenning en opbouw zorgen ervoor dat je niet wilt ophouden met spelen.

Het leukste van de game zijn de grafische upgrades. In het begin zijn de graphics zwart-wit en in 8-bit. Tegen het einde van de game loop je door een volledige 3D-wereld met HD-textures en meer. Een geschiedenis van decennia weten de makers te vlechten in een simpele game van een uur of vijf in totaal. Dit is dan ook meteen het enige minpunt van de game: hij is vrij kort. De vijf uur is namelijk met alle collectibles, het verhaal speel je in een uur of drie uit. Voor een game met zoveel herkenning, humor en mogelijkheden is dat best jammer. Kijkend naar de schaal van de ontwikkelaar is het zeker logisch, maar er is nog genoeg ruimte om dit uit te bouwen.

Een ander aspect zijn de diverse gameplayvariaties. In het begin speel je in de stijl van The legend of Zelda: een top-down perspectief en je verslaat de vijanden in de wereld zelf. Op een gegeven moment maakt dit plaats voor turn-based gevechten en nog later ervaar je nog een nieuwe speelstijl in een gelijke vorm als Diablo. De mengelmoes is geweldig en door de verbazingwekkend goede uitwerking voelt alles ook uniek aan.

Het enige jammere is dus het feit dat er niet meer Evoland te vinden is. De game verdient een sequel en doet er goed aan op een grotere schaal te gaan. De game zelf is namelijk fantastisch en speelt lekker weg. Voor die vijf euro een heerlijke ervaring en nostalgische trip.