Vijf filmtips voor de maand mei

Filmtip 2: Yi Dai Zong Shi (The Grandmaster)

Releasedatum: 9 mei 2013
Genre: Actie/Drama
Regisseur: Kar Wai Wong
Acteurs: Tony Leung Chiu Wai, Ziyi Zhang en Chen Chang
IMDb

Plot
In het fameuze bordeel The Golden Pavilion komen de beste vechtsporters van China samen om tegen elkaar te strijden. Ip Man (Tony Leung Chiu Wai) is een vechtsportspecialist, die rond de periode van de Japanse invasie in 1936 wordt geselecteerd om te strijden voor het zuiden, in een klassieke confrontatie tussen twee Kung Fu scholen. Grootmeester Gong (Qingxiang Wang) is de uitdager uit het noorden, waarbij zijn dochter Gong Er (Ziyi Zhang) het liefste haar vader zou opvolgen. Op het moment dat de Japanners het noorden van China binnenvallen, daagt zij Ip Man uit voor een gevecht.

Verwachtingspatroon
Er zijn regisseurs die jarenlang rondlopen met ideeën voor een droomproject en de meeste van dit soort projecten zullen nooit op het witte doek te zien zijn. Neem Stanley Kubrick en zijn biografie over Napoleon die er nooit gekomen is. Toch zijn er uitzonderingen, zoals Steven Spielberg die vorig jaar eindelijk zijn film kon maken over Abraham Lincoln. De gerenommeerde Chinese regisseur Kar Wai Wong (In the Mood for Love, 2046) heeft er tien jaar over gedaan om zijn versie te kunnen maken over het leven van de Kung Fu legende Ip Man. Overigens zijn in deze periode wel een aantal andere films over het leven van Ip Man gemaakt, maar het is zeer waarschijnlijk dat The Grandmaster zowel inhoudelijk als qua stijl totaal niet met deze films te vergelijken zal zijn.

De visuele keuzes van Kar Wai Wong zijn op basis van de trailer zoals altijd uitmuntend. Met name de opnames in de regen zijn een lust voor het oog. Daarnaast is te verwachten dat de film inhoudelijk gezien geen hapklaar geheel zal zijn en de kijker die puur voor de actie komt, zal dan ook hevig op de proef worden gesteld. Wat dat betreft is The Grandmaster typisch een film waarbij de trailer een totaal vertekenend beeld kan afgeven, niettemin is dit een film waar liefhebbers al jaren naar uitkijken. Hopelijk zal het levenswerk van Wong, ondanks het drastisch inkorten van de speelduur, deze groep niet teleurstellen.

 


Filmtip 3: The Great Gatsby

Releasedatum: 16 mei 2013
Genre: Drama/Romantiek
Regisseur: Baz Luhrmann
Acteurs: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan en Tobey Maguire
IMDb

Plot
Schrijver Nick Carraway (Tobey Maguire) verlaat in de lente van 1922 het Midwesten en trekt naar New York City. Hij neemt zijn intrek in een woning naast de altijd feestvierende en mysterieuze miljonair Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio). Nick wordt meegezogen in de wereld van de rijken en de bijbehorende leugens, bedrog en illusies.

Verwachtingspatroon
Al driemaal eerder is de literaire klassieker van de Amerikaanse schrijver F. Scott Fitzgerald verfilmd, maar volledig geslaagd waren deze versies allerminst. Dat heeft de Australische regisseur Baz Luhrmann (Moulin Rouge!, Australia) niet ontmoedigd en met zijn grootse en extravagante filmstijl zal dit een versie opleveren die door de liefhebbers van het boek ongetwijfeld niet met open armen ontvangen zal worden. Maar ook als het filmscript alle subtiliteit van het boek ontbeert, kan de film nog altijd het grote publiek bereiken.

Het uit 2001 afkomstige Moulin Rouge! werd een groot succes en met succesvolle acteurs als Leonardo DiCaprio en Carey Mulligan, kan The Great Gatsby dat succes wellicht evenaren. Desalniettemin is het zeker dat de filmstudio een groot risico heeft genomen met deze visuele spektakelfilm met een prijskaartje van 130 miljoen dollar en aangezien The Great Gatsby ook het aanstaande Filmfestival van Cannes opent, worden er geen kosten bespaard bij de promotie van dit speciale project.