Vijf filmtips voor de maand februari

Filmtip 4: Post Tenebras Lux

Releasedatum: 28 februari 2013
Genre: Drama
Regisseur: Carlos Reygadas
Acteurs: Adolfo Jiménex Castro, Nathalia Acevedo en Willebaldo Torres
IMDb

Plot
Juan (Adolfo Jiménez Castro) en zijn familie trokken van de stad naar het Mexicaanse platteland. Hier vraagt hij zich af of beide werelden complementair zijn of dat er onbewust sprake is van een onderling conflict om elkaar uiteindelijk te elimineren.

Verwachtingspatroon
De Mexicaanse regisseur Carlos Reygadas is na films als Batalla en el Cielo uit 2005 en Stellet Licht uit 2007 een gevestigde naam geworden binnen het filmhuiscircuit. De eerste signalen wijzen uit dat hij met Post Tenebras Lux (Light after Darkness) een film heeft gemaakt die zowel het publiek als de critici enorm zal verdelen. Dit is niet geheel verrassend, gezien de trailer vol dromerige beelden en de nogal spirituele toon. De film doet vooral denken aan Zerkalo van Tarkovsky en The Tree of Life van Malick, beide zeer persoonlijke en intrigerende films. Of Post Tenebras Lux dat niveau ook kan benaderen is twijfelachtig, maar dat Reygadas wederom iets bijzonders heeft weten te maken is op zijn minst al een bezoekje aan de bioscoop waard.

 


Filmtip 5: Silver Linings Playbook

Releasedatum: 28 februari 2013
Genre: Komedie/Drama
Regisseur: David O. Russell
Acteurs: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence en Robert De Niro
IMDb

Plot
Nadat Pat Peoples (Bradley Cooper) wordt ontslagen uit een psychiatrische inrichting, verhuist hij terug naar zijn ouders (Robert de Niro en Patti Weaver). Pat is een positief ingesteld persoon die ervan overtuigd is dat hij zijn ex-vrouw terug kan winnen en zijn leven weer op orde kan krijgen. Dan ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence), een mooie en mysterieuze vrouw met een heel scala aan eigen problemen.

Verwachtingspatroon
Regisseur David O. Russell overtreft in de Verenigde Staten met Silver Linings Playbook het succes van zijn vorige film The Fighter. Geheel verrassend is dit niet, aangezien de film met Bradley Cooper (The Hangover 1 & 2) en Jennifer Lawrence (The Hunger Games) de twee meest gevraagde namen van Hollywood in zijn gelederen heeft. Daarbij is Silver Linings Playbook een schijnbaar zeer toegankelijke film die het niveau van een gemiddelde romantische komedie met gemak overtreft. Althans dit mag normaal gesproken verwacht worden gezien de stortvloed aan Oscarnominaties die de film heeft mogen ontvangen. Meest opvallend is trouwens de eerste Oscarnominatie voor Robert de Niro in meer dan 20 jaar.