Jongeren bij de Mensenrechtenraad: Interview

De VN-Mensenrechtenraad (MRR) van de Verenigde Naties is in 2006 opgericht ter vervanging van de Mensenrechtencommissie (MRC), die in 1946 werd opgericht. Deze commissie lag zwaar onder vuur omdat zij niet effectief zou zijn. Enkele van de leden van de commissie zouden zich namelijk zelf ook schuldig maken aan grove schendingen van de mensenrechten en elkaar de hand boven het hoofd houden.

Met de oprichting van de Mensenrechtenraad werd deze landen het lidmaatschap ontzegd en daalde het aantal leden van 53 naar 47. Ook werden er andere wijzigingen doorgevoerd, zo worden de lidstaten nu periodiek onder de loep genomen op schendingen van mensenrechten. Ook twijfelachtige landen als China, Cuba, Rusland en Saudi-Arabië zijn echter wederom tot lid verkozen. De Verenigde Staten besloten niet toe te treden. De Raad komt minstens 3 maal per jaar bijeen in Genève en beschikt over vertegenwoordigers, speciale rapporteurs, werkgroepen en experts. De rapporteurs doen op basis van een VN-mandaat onderzoek naar mensenrechtenschendingen en rapporteren hun bevindingen aan de Raad.

Begin maart werd er weer een Mensenrechtenraad gehouden. Bij zijn aantreden gaf Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen aan vaker jongeren te willen betrekken bij het Nederlandse buitenlandbeleid. Daarom besloot hij op zoek te gaan naar twee jongeren om samen met hem de Raad bij te wonen. Op verzoek van het ministerie van BuZa heeft op de Frontpage van FOK! ook een oproep gestaan, en zo kwam Sofia Katib (16 jaar) uit Oud-Beijerland op het idee om een mailtje met motivatie te sturen. Samen met Nelly van der Wilde (18 jaar) uit Leiden werd zij uitverkoren om Verhagen te vergezellen.

Tijdens een speciale FOK!Top100-aflevering van FOK!radio kreeg FOK! de gelegenheid om de meiden voor vertrek wat vragen te stellen. Stukjes hiervan kun je hier en hier terugluisteren. Nu, na terugkomst, heeft FOK! nog wat vragen mogen stellen aan deze dames. Hieronder een verslag wat zij in de dagen in Genève beleefd hebben, en, ook belangrijk, antwoorden op de vragen die gesteld zijn door FOK!kers.

Beide dames hebben een rijke geschiedenis waar het gaat om politiek. Zo voelde Sofia, nu 16 jaar, zich al op zeer jonge leeftijd betrokken bij politiek, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten. Zo heeft ze onder andere op haar 12e meegedaan aan het Nationaal Jeugddebat en heeft ze met een aantal andere jongeren de jongerenorganisatie van Plan Nederland opgericht. Ook Nelly, 18 jaar, is een zeer ambitieuze dame. Nelly is ambassadeur voor Save the Children en doet regelmatig mee aan kleinere mensenrechtenprojecten.