Jongeren bij de Mensenrechtenraad: Interview



Sofia, wat waren je verwachtingen en zijn die uitgekomen?
Mijn verwachtingen, zo, daar vraag je me wat… Ik denk dat ik van tevoren niet echt heel goed wist wat ik kon verwachten. Ik ben wel eerder op conferenties geweest, maar die waren meer bedoeld voor jongeren. Dit was echt dé top van dé top!

Nelly, heb jij hier nog iets aan toe te voegen?
Ik had verwacht dat onze reis puur symbolisch zou zijn, dus veel luisteren en weinig zelf praten, gelukkig kreeg ik ongelijk!

Vind je dat je echt iets bij hebben kunnen dragen aan deze bijeenkomst, Nelly?
Ik weet zeker dat onze komst heeft bijgedragen, Sofia en ik hebben bij minister Plasterk aangekaart dat mensenrechten niet in het verplichte lespakket zitten (wat volgens het verdrag wel hoort) en we gaan de mensenrechtenstrategie van minister Verhagen bewerken tot een voor jongeren aantrekkelijke en snel te lezen folder!

Sofia?
Ja, wij als jongeren hebben toch wel een beetje ons zegje kunnen doen! En Nelly en ik gaan natuurlijk de Mensenrechtenstrategie in Nelly-proof taal herschrijven, oftewel een voor jongeren toegankelijke taal. Zodat wij andere jongeren goed duidelijk kunnen maken wat hun (onze) rechten als mens (en kind) nou werkelijk zijn.

Nelly, denk je dat de Mensenrechtenraad écht dingen kan veranderen in de wereld of is het alleen een wassen neus?
Ik ben er van overtuigd dat de Mensenrechtenraad bijdraagt aan een betere mensenrechtensituatie wereldwijd. Ze kunnen misschien niet veel meer dan politieke druk uitoefenen, maar het houdt de discussie over mensenrechten op gang en in uiterste gevallen kunnen zij natuurlijk andere VN-organen inschakelen.

Sofia, zou je zelf op de stoel van de minister willen zitten en waarom wel/niet?
Ja tuurlijk! Wie wil dat nou niet?! Hoewel het wel erg hard werken zou zijn. Het lijkt me geweldig om Nederland in het buitenland te verdedigen.

En jij, Nelly? Heb jij ook wel trek in een ministerspost?
Hoewel het me een onwijs vermoeiende baan lijkt zou ik het wel zien zitten als minister. Je wordt wel geleefd, want elk half uur staat er iets op het programma en je moet in elk gesprek even diplomatiek zijn en je ingelezen hebben, maar je maakt ook wel echt verschil!

Sofia, hoe sta je tegenover de vrijheid van meningsuiting? Moet dat het belangrijkste thema zijn de komende jaren of wil je zelf een ander probleem aan de kaak stellen?
Natuurlijk is dat een erg belangrijk thema, maar jammer genoeg zijn er mensen op de wereld die nog niet eens schoon drinkwater hebben en ook nog eens onderdrukt worden. Dus ik denk dat we ons beter kunnen rechten op de primaire zaken, zoals schoon drinkwater voor iedereen.

Nelly, ben jij het hiermee eens?
Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed waar we zeker over moeten praten, want waar ligt de grens wat kan wel en wat kan niet? Ik denk ook dat een internationaal orgaan als de Mensenrechtenraad wel een goed middel is om hier een goede inhoudelijke discussie over te voeren, maar het is ook iets wat verschrikkelijk gevoelig ligt. Omdat de Mensenrechtenraad nog niet zo lang bestaat en dus nog niet zo´n heel lange staat van dienst heeft, denk ik dat het belangrijk is dat er eerst andere zaken als kinderarbeid (waar veel landen het nu al over eens zijn) aangekaart worden, zodat men vertrouwen heeft in de Raad alvorens zulke gevoelige onderwerpen besproken worden die tot polarisering kunnen leiden.

Met als vervolgvraag:
Denk je dat het mogelijk is voor een land om aan echt ALLE bepalingen te kunnen voldoen. (want zelfs een land als Nederland of Zwitserland schenden een paar regels)
Ik denk dat uiteindelijk alle landen aan de verdragen kunnen voldoen MITS iedereen zich bewust is van zijn rechten en kritisch naar zichzelf blijft kijken.

Nelly, wat vind je ervan dat de Mensenrechtenraad, die zorg hoort te dragen voor mensenrechten, als leden landen als China, Egypte en Cuba heeft?
Ik vind het juist goed dat die landen erin zitten. Vóór deze Raad in het leven werd geroepen had je ook al zo'n soort orgaan, maar dat werd op een gegeven moment meer iets van 'het westen bekritiseert de rest van de wereld', waardoor veel adviezen niet werden nageleefd. Door deze landen in de raad te hebben, laat je zien dat je ook de mening van die landen serieus neemt, waardoor zij kritiek van andere landen beter ter hand zullen nemen.

Sofia, wat vind je van het werk dat onze jongens in Afghanistan doen? Denk je dat hun inbreng verschil maakt? Zijn de mensenrechten in Afghanistan verbeterd, of juist verslechterd sinds NAVO-troepen daar aan het werk zijn?
Ik denk dat het de situatie juist verslechtert, want volgens mij zijn er meer onschuldige mensen de dupe hiervan dan de echte criminelen.

Tenslotte, dames, willen jullie nog iets kwijt?
Sofia - Doe wat, ook al wordt je maar lid van een organisatie, ook al ga je één keer per jaar vrijwillig flyeren voor een ontwikkelingsorganisatie, ook al help je de gehandicapte buurvrouw met boodschappen doen. Dat is al een goed begin voor een betere wereld. Begin bij jezelf, voordat je anderen bekritiseert!

Nelly - Mensenrechten gaan iedereen aan, ook mensen die in een rijk en welvarend land wonen. Het is belangrijk dat we dat niet vergeten want ook hier in Nederland zijn genoeg punten van verbetering te vinden en het is belangrijk dat we dat in de gaten houden en op tijd aan kaarten en oplossen.


Naast Nelly en Sofia, wil FOK! graag ook het Ministerie van BuZa bedanken voor het mogelijk maken van dit interview.