Just Dance 2023

Een hoop gamers zullen geïrriteerd zijn als er bij een persconferentie van Ubisoft de jaarlijkse Just Dance voorbijkomt. Plaspauze, even wat drinken halen of boos online typen “wie speelt dit nou?”. Nou, heel wat mensen, vanaf de eerste versie zijn er meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht van de franchise. Dit jaar gaat Just Dance 2023 een andere koers varen.

De gameplay achter Just Dance 2023 is hetzelfde gebleven en heeft weinig uitleg nodig: spelers zullen de dansbewegingen van de virtuele danser op het scherm in het echt zo goed mogelijk moeten nabootsen. Voor de leesbaarheid zie je onderin de aankomende bewegingen door middel van pictogrammen. Na je poging kent het spel je een totaalscore toe, die kan oplopen tot 5 sterren of als je echt hardcore bent: Superstars of Megastars.

De Just Dance-serie heeft telkens weer mee gedaan met de voorhanden zijnde techniek als het gaat om het detecteren van de dansbewegingen. Met Kinect kon je zonder controller dansen voor je televisie. Helaas is Kinect uit beeld verdwenen, maar daar hebben de makers al eerder wat op bedacht. Ze gebruiken de gyroscopen in telefoons. Dit jaar is dat niet anders.

Just Dance 2023 (Foto: Ubisoft)

Visueel ziet Just Dance 2023 er goed uit. Gemakkelijkere liedjes en dansroutines hebben meestal minder ingewikkelde achtergrondafbeeldingen en bewegingen, terwijl moeilijkere nummers ook te herkennen zijn door de hoeveelheid afleidingen op de achtergrond van de virtuele dansers. Het allerbelangrijkst: zelfs op Nintendo Switch loopt het allemaal vlot.

De grote verandering dan: Just Dance 2023 zal de laatste jaarlijkse release zijn en in de toekomst zal de serie worden uitgebreid door middel van een abonnementsmodel. Een logische stap ook, dit is het soort game waarvan de basis elk jaar hetzelfde is en nieuwe nummers de enige grote verandering is. De game heeft een tracklist van zo’n veertig nummers. De variatie is prima: popmuziek van onder andere Lady Gaga en Taylor Swift, maar ook klassiekers als “Disco Inferno”. K-pop en rock staan er ook in. Voor elk wat wils.

Just Dance 2023 (Foto: Ubisoft)

Wil je meer? Just Dance 2023 gaat werken met een nieuw abonnementssysteem voor liedjes: met Just Dance+ kun je 150 nummers aan het repertoire toevoegen. Deze worden dan gestreamd naar je scherm gestuurd of je kunt ze downloaden voor offline danswerk. Even voor de goede orde. Het abonnement van eerdere Just Dance-games had zo’n 400 nummers, dus we gaan er op het moment wel op achteruit. Nu gaat de nieuwe service meer nummers toevoegen, uiteindelijk moeten spelers erop vooruit gaan.

Voor spelers die tegen hun vrienden willen dansen heeft Just Dance 2023 eindelijk een veelgevraagde optie toegevoegd. Je kunt nu online privégroepen maken om met je vrienden in multiplayer te kunnen spelen. Je kiest met je groep op welke nummers je wilt dansen om erachter te komen wie de beste danser in je groep is, zonder dat je per se allemaal in één huis hoeft te zijn.

Er sneuvelden ook wat dansmodi. Bijvoorbeeld de Kids Mode is afwezig. Ouders moeten nu dus zelf lijsten gaan maken met liedjes die geschikt zijn voor een veel jonger publiek. De mensen die Just Dance gebruikten als workout hebben geen Sweat Mode meer om hun calorieën te tellen. De World Dance Floor, de online multiplayer-modus waarmee spelers het konden opnemen tegen andere dansers over de hele wereld, is ook verdwenen. Ubisoft heeft niet laten weten waarom deze eruit zijn gehaald en of ze nog ooit terug komen.

Just Dance 2023 is makkelijk aan te raden voor de fans. Ja, je gaat qua aantal nummers achteruit, maar Ubisoft wil de spelers vasthouden door middel van het nieuwe abonnement waarmee er steeds meer nummers worden toegevoegd en je ook kleinere game-updates binnen kunt halen. Geen jaarlijkse full releases meer, maar een ‘streamingservice’. Ik denk dat het beter is, maar hopelijk komen de gevallen modi weer snel terug, zodat we weer aan het zweten kunnen gaan of dat ouders met een gerust hard de allerkleinste spelers op kleuterliedjes kunnen laten dansen zonder zelf aan lijstjes te moeten beginnen. De nummers die meegelevrd zijn gevarieerd, maar het is wel jammer dat de serie nu een reset krijgt en er minder content is dan voorgaand jaar.

Gespeeld op Nintendo Switch, ook verkrijgbaar voor PlayStation 5 en Xbox Series X.